Rozmiary plików UAM

• 6 Odpowiedzi
  • 1176 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mareko

• **
  • 217
Rozmiary plików UAM
« dnia: Grudzień 12, 2005, 16:27:58 »
Witajcie,

Zauwazylem u siebie dziwna zaleznosc. Mianowicie im wiekszy jest moj plik uam tym wiecej mam roznych problemow z AM polegajacych na tym, ze mi sie zaczyna wieszac, nie wznawia polaczenia gps po wylaczeniu, itp, itd.
Nie zauwazylbym tej zaleznosci gdyby nie fakt, ze zjawiska te nasilily sie dziwnie dzisiaj a przez weekend moj pliczek zasililem chyba 12 nowymi kategoriami. Aktualnie jestem w trakcie prob i testow czy faktycznie wielkosc pliku uam ma wplyw na prace AM.

Dodam jeszcze ze po wgraniu AM nawet z duzym plikiem (ok. 5.5MB) mam wolnej ok. 20MB ramu wiec to nie jest problem ramu. Byc moze zbyt wiele POI obciaza procesor (u mnie 400Mhz) - no nie wiem. Jak potestuje to dam wam znac.

A Was prosze o jedno: napiszcie prosze jakie macie rozmiary plikow UAM, to da mi poglad czy ten moj jest faktycznie moze zbyt kobylasty.

Moj plik ma aktualnie 5.5MB

*

Offline cin2000

• 509
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2005, 16:59:15 »
1.3MB i na więcej się nie odważyłem. Mam niestety pamięć na styku przez zainstalowanego do niej DestiPN. GPS włączam ręcznie (wykrywanie wyłączone i na sztywno ustawiony port) i też się potrafi czasami wysypać.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline lucan

• *
  • 72
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:21:23 »
@mareko
Niewiele postów potrafi tak zaskoczyć jak ten ...
I nie wiem, czy dołączanie dalszych kategorii jest Twoją potrzebą, czy też usiłujesz ustalić krytyczną wielkość pliku *.uam, po której AM już "nie pociągnie". A jeszcze przed Tobą zapełnienie (jak piszesz) wolnych 20 MB.
Zastanów się, 5,5 MB to prawie 16 tysięcy punktów. Ile z nich jest Ci rzeczywiście potrzebne?

AM staje się "zatykana" taką ilością informacji. Było wiele wątków wskazujących, że dla płynnej pracy AM plik *.uam powinien być jak najmniejszy !!! Przy każdorazowym przewijaniu mapy musi nastąpić zaczytanie punktów, ich przetworzenie i wyświetlenie, nie mówiąc, że mogą jeszcze być powiązane z dźwiękami. Wszak Twój PDA to nie Blue, wykonujący biliony operacji na sekundę.

AM daje możliwość wczytywania i dodawania punktów w zależności od potrzeb. Podziel sobie ten plik na odpowiednie grupy, regiony kraju, "asortyment" etc. etc. i zaczytuj, kiedy będzie taka konieczność. Czy w czasie jazdy potrzebna Ci jest informacja o wszystkich (!!!) bankach, aptekach, bibliotekach, przedszkolach itp.? Jeżeli będziesz rzeczywiście potrzebował bankomat, to i tak musisz się zatrzymać, a wówczas wczytasz sobie np. plik kasa.uam zawierający wszystko co z pieniądzem związane.

Może jestem w lepszej sytuacji (mieszkam w samym centrum Polski), więc istnieje możliwość podzielenia punktów np. na cztery regiony, wszak nie jedziesz równocześnie do Szczecina i Przemyśla.

Z całym szacunkiem, przepraszając za to co napisałem, ale to co stworzyłeś to kuriozum i to wzięte z "najwyższej półki"

Pozdrawiam

*

Offline mareko

• **
  • 217
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:36:25 »
No racja, ale ja mam AM dopiero od miesiaca i nie bylem jeszcze swiadom pewnych ograniczen sprzetu itp. Dopiero to wszystko poznaje. Ale powiedz mi w jaki sposob mozna sobie podzielic POI ze wzgledu na regiony ?

*

Offline lucan

• *
  • 72
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2005, 18:53:51 »
Nie chcę powielać wypowiedzi, skontaktuj się na g-g. Masz "słoneczko" w moim profilu

*

Offline mareko

• **
  • 217
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2005, 19:03:49 »
A zeby bylo ciekawiej jestem po kilkunastu testach na zaladowanym pliku uam i bez niego (plik standardowy) i okazuje sie ze jednak nie jest to zasada ze przy wgranym duzym pliku sie wiesza. Ot po prostu zdarzylo mi sie akurat dzisiaj 2 razy z rzedu i wyciagnalem pohopne (jak to sie pisze ch?.h?) wnioski. Testuje dalej...

[Dodano: 2005-12-12 19:16:41]
Lucan: Ten Twoj edytor u mnie nie pojdzie bo mam Open Office. Zapomnialem ze juz od kilku tygodnie nie mam Excela bo przechodze na legalne oprogramowanie dla zasady :)

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
Rozmiary plików UAM
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 13, 2005, 08:58:12 »
Cytat: lucan
@mareko
Niewiele postów potrafi tak zaskoczyć jak ten ...
I nie wiem, czy dołączanie dalszych kategorii jest Twoją potrzebą, czy też usiłujesz ustalić krytyczną wielkość pliku *.uam, po której AM już "nie pociągnie". A jeszcze przed Tobą zapełnienie (jak piszesz) wolnych 20 MB.
Popieram eksperymentatorów.Chcą, niech ćwiczą.Automapa+TomTom+Navigon i opis efektów(????) współpracy.
UAM 10MB->proszę bardzo.Przecież za kilka lat taki UAM to będzie pikuś....
:))

Palmus
palmus