Rozbrajająca szczerość Aqurat-u

• 163 Odpowiedzi
  • 55282 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
Odp: Rozbrajająca szczerość Aqurat-u
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 16, 2010, 17:07:21 »
Ktoś kupił AutoMapę za 200 zł (przedłużenie licencji za marne 79 zł/rok), która nie działała mu poprawnie na jego sprzęcie (co może się zdarzyć) i już gnoić, zniszczyć producenta.

No tak, skoro zapłaciłem za AM 200 zł. to nie mam prawa narzekać. Mam się cieszyć że program działa, raz lepiej, raz gorzej, ale działa. Od dzisiaj będę się cieszył.
Reszty postu nawet nie komentuję...
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 16, 2010, 17:43:35 »
To może niech ta AM będzie mniej spasiona, to statystycznie będzie mniej błędów miała  :mrgreen:

Może powinny być 2 wersje, nie wiem. Jest zbyt dużo urządzeń na rynku i w większości cienkich (cienkie procki, mało ramu), zbyt cienkich na obecną AutoMapę. To fakt.

A przeciętny Kowalski chce mieć wybór czy do AM kupi taniego np. Larka mającego uchwyt w cenie, czy wypasionego 2x droższego blow'a do którego uchwyt musi dokupić  :]

Blow nie jest wiele droższy od Larka (jeśli chodzi o wersję bez Bluetooth), a uchwyt ma w komplecie tak jak Lark.

Sam nie jestem zwolennikiem drogich nawigacji, które są droższe tylko dlatego, że są droższe (vide Clarion), a bebechy mają takie same.

I proszę Cię, nie uogólniaj że tanie PNA kupują złodzieje, ponieważ sam do AM chciałem właśnie kupić Larka jako że nie widzę potrzeby posiadania wypasionego PNA za kilkaset zł

Nie uogólniam. Nie pisałem, że wszyscy, pisałem, że sporo.
Już dawno temu słyszałem takie opinie: "kupie najtańszą navi, z byle jakimi mapami, bo potem i tak wgram AutoMapę i będę miał nawigację".

Sporo ludzi tak robi i wszyscy o tym wiemy. Taki proceder powinno się zwalczać.
A że nie zawsze wiadomo jak, to często wymyśla się głupie sposoby.
"Głupio" robi TomTom, który raz wydaje soft dla PDA, potem się wycofuje, potem znowu wydaje, i podobnie "głupio" robi też Aqurat.

No tak, skoro zapłaciłem za AM 200 zł. to nie mam prawa narzekać. Mam się cieszyć że program działa, raz lepiej, raz gorzej, ale działa. Od dzisiaj będę się cieszył.

Masz prawo narzekać (ja też narzekam). Nie masz prawa kraść pod pretekstem słabej jakości (choć nie mówię, że to robisz), a to różnica.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 17:45:22 wysłana przez overconscious »

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 16, 2010, 18:02:52 »
Ktoś kupił AutoMapę za 200 zł (przedłużenie licencji za marne 79 zł/rok), która nie działała mu poprawnie na jego sprzęcie (co może się zdarzyć) i już gnoić, zniszczyć producenta.
Później się dziwić, że w tym zasranym kraju nic nie ma, a tylko robimy na dorobku dla gigantów z zagranicy.
Jak kupuję chleb , to po to żeby go zjeść , jak kupuję nawigację to po to żeby prowadziła mnie podczas podróży.
To chyba jest normalne że ktoś może czuć się nabity w butelkę i być wściekły z tego powodu. Uważam że to się nie powinno zdarzyć - jeżeli program nie może pracować poprawnie na jakimś sprzęcie to powinno to być jawnie napisane DUŻYMI LITERAMI , żeby użytkownik miał tego świadomość.

Nie ma się co dziwić że ludzie coraz częściej wybierają ( będą wybierali ) produkty gigantów z zagranicy.
Dzieje się to z prostej przyczyny: tamte programy po prostu działają - co osobie przyzwyczajonej do Automapy może wydać się bardzo zaskakujące - wręcz aż nudne. Jedyną rzeczą, którą trzeba zrobić to podłączyć raz na jakiś czas do internetu i wcisnąć przycisk "Aktualizuj".
Wszystko potem dzieje się samo, nie trzeba wiedzieć gdzie to wszystko fizycznie powinno się znajdować - w jakiś dziwny i magiczny sposób aplikacja to już wie. Po porostu to wszystko jest przemyślane, ergonomiczne i łatwe w obsłudze.
A Automapa ? - wszystko jest powiązane sznurkami , jedno ulepszą , to drugie spieprzą ( testy regresyjne się kłaniają - o ile ktoś z producentów to testuje przed wypuszczeniem na rynek )
Trzeba się doktoryzować , gdzie poszczególne pliki powinny się znajdować ,oraz jaką nazwę powinny mieć.

Kolejna rzecz: giganci z zagranicy jak już coś reklamują to to coś już jest, nasi rodacy jak zwykle próbują zrobić nas w bambuko reklamując z wielką pompą coś co jeszcze prawie nie istnieje.
To że w naszym kraju nic nie ma to raczej wynika z tego że zamiast po prostu wziąć się do roboty i zrobić co jest do zrobienia , wszyscy starają się być sprytni i przechytrzają się na wzajem. No cóż jak tak dalej pójdzie to sprytny Aquart przechytrzy sam siebie :-)

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 16, 2010, 18:15:11 »
To chyba jest normalne że ktoś może czuć się nabity w butelkę i być wściekły z tego powodu. Uważam że to się nie powinno zdarzyć - jeżeli program nie może pracować poprawnie na jakimś sprzęcie to powinno to być jawnie napisane DUŻYMI LITERAMI , żeby użytkownik miał tego świadomość.

No to witamy w realnym świecie. Pokaż mi jakikolwiek duży program, który działa w 100% przypadków, na całkowicie różnych środowiskach.

To jest temat rzeka i od dawna zmora programistów (niezależnie od firmy).
Ostatnio czytałem, że nawet Mozilla się skarżyła, że mają problemy z utrzymaniem FireFoxa pod różne systemy z różnymi Service Pack'ami. A przecież to tylko przeglądarka WWW.

Kolejna rzecz: giganci z zagranicy jak już coś reklamują to to coś już jest, nasi rodacy jak zwykle próbują zrobić nas w bambuko reklamując z wielką pompą coś co jeszcze prawie nie istnieje.

Taaaaak? Poważnie??? A to mnie teraz zaskoczyłeś.
Proponuję poczytać sobie.... np. świeży wątek o Nokii Maps od tego miejsca (koleś kupił telefon, odpowiedni model specjalnie do nawigacji, kierując się reklamą).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 18:19:18 wysłana przez overconscious »

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 16, 2010, 18:38:57 »

Taaaaak? Poważnie??? A to mnie teraz zaskoczyłeś.
Proponuję poczytać sobie.... np. świeży wątek o Nokii Maps od tego miejsca (koleś kupił telefon, odpowiedni model specjalnie do nawigacji, kierując się reklamą).
Może ten ktoś powinien po prostu  oddać ten telefon do naprawy. (Albo włączyć A-gps)
Używam na co dzień nokii 6650 fold , mój syn ma od niedawna nokie 5230 , co prawda nie używamy tego do nawigacji ale podczas zabawy obydwa telefony "łapią fixa" w krócej niż w minutę. Używam tego do zaznaczania miejsca , gdzie zaparkowałem przy dużych supermarketach (ot takie zboczenie ;-) )
Co do samego programu Ovi maps - nie mam zdania - ja tego używałem z powodzeniem do nawigacji pieszej. W samochodzie używam TomToma (stąd się biorą moje doświadczenia z gigantami). Mam też Automapę ale po kilku wpadkach straciłem do niej zaufanie. Niedawno nawet odświeżyłem "abonament" żeby zobaczyć jak to teraz wygląda - według mnie nadal to jest wersja beta  ( Chociaż trasy wylicza dużo dużo lepiej niż wcześniejsze wersje )

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:15:16 »
Może ten ktoś powinien po prostu  oddać ten telefon do naprawy. (Albo włączyć A-gps)

No to poczytaj symbianowe fora - GPS w Nokiach to porażka. Powie ci to każdy, dosłownie każdy kto dłużej się tym bawił (niezależnie od modelu telefonu).
Jedynym wyjątkiem jest Nokia N900, ale to PDA z Maemo, a nie telefon.

Używam na co dzień nokii 6650 fold , mój syn ma od niedawna nokie 5230 , co prawda nie używamy tego do nawigacji ale podczas zabawy obydwa telefony "łapią fixa" w krócej niż w minutę.

Mnie E71 łapie w 10 sekund (właśnie dzięki A-GPSowi) i co z tego ?

Jak będziesz nawalał po autostradach, to głupieje. Jest jeszcze coś takiego jak precyzja, stabilność sygnału oraz to na ilu satelitach trzymany jest fix (co przekłada się na niezawodność).

Tych parametrów nie zmierzysz, sprawdzając jak szybko łapie fix'a i o tych parametrach nikt cię nigdzie nie poinformuje. Dopiero jeżdżąc widzisz, że "coś" jest nie tak, ale wtedy kasy już ci nikt nie zwróci.

W samochodzie używam TomToma (stąd się biorą moje doświadczenia z gigantami).

TomTom ma własne urządzenie, więc trudno, żeby mieli problem z kompatybilnością. Jest to też firma z ogromnym doświadczeniem, ogromnym potencjałem, specjalizująca się tylko w nawigacjach.
Mimo to, uważam, że można sporo się przyczepić jeśli chodzi o obsługę map na Polskę (np. po jednym z głośnych w 2009 roku wjeździe do jeziora, tylko TomTom do dzisiaj prowadzi przez zbiornik).

Ja jeżdżę na AutoMapie na iPAQu 310 i ani razu mnie jeszcze nie zawiodła (wcześniej miałem LOOX N520 i iPAQ 214).
Ojciec jeździ na Blow 43VBt (za 400 zł z uchwytem, ze wszystkim) i to samo, a jeździ naprawdę dużo z uwagi na wykonywany zawód.
Działa też zestaw głośnomówiący (u mnie i u ojca), a dzięki DialUp przez Nokię E71, będę mógł korzystać z trafficu.

A to, że nie działa na HTC szajs-HD, g.... mnie obchodzi. Od dawna wiadomo, że jest to problematyczny PDA.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 20:19:53 wysłana przez overconscious »

*

mik39

« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:20:25 »
Panowie, ta dyskusja jest juz akademicka.
Reasumujac: kupuje, place, dziala, mam swiety spokoj.
Nie dziala, reklamuje, nie dziala dalej, zrazam sie, odstepuje, przechodze do konkurencji.
Koniec.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:51:06 »
Co do HTC HD2 również nie rozumiem w czym problem.
Wszystko chodzi jak należy. Jedyna zmiana jaką "uczyniłem" po instalacji to zmiana w Menu/Ustawienia/GPS/ strona 2 / kompensuj opóźnienie sygnału na "brak".

tak na pewno, a na skrzyżowaniach jak czekasz na zmianę światła na zielone to nie kręci ci mapą i nie przelicza trasy, by w końcu po zapaleniu się zielonego jak ruszysz sytuacja po 10 metrach wróciła do normy.

Specjalnie dziś pojeździłem sobie aby sprawdzić czy mi "kręci" czy nie.
Więc tak - kręci, ale tylko i wyłącznie jak HD2 leży na fotelu pasażera; na fotelikach dzieciaków z tyłu.

Pod szybą w uchwycie nie kręci. Nie mam takich objawów.
Może dlatego, że nie grzebię w romie. Aktualizuję dane satelitów przez internet. Nie grzebię w plikach AM itd. itp.
Mam wersję PL 6.5.0a i działa wszystko jak należy.
Mi trzyma kierunek na każdych światłach czy specjalnej próbie zatrzymania pojazdu "w polu" na wiejskich mało uczęszczanych drogach.

Wierzę, że można mieć problemy z aplikacją, ale nie należy uogólniać i twierdzić, że wszyscy co mają HD2 narzekają na aplikację.
Ja nie narzekam.

Połączone: [time]Czerwiec 16, 2010, 20:53:54[/time]
Test przeprowadzany na: Toyota Yaris, Toyota Avensis, Toyota RAV4.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 20:55:12 wysłana przez ppepe »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 16, 2010, 22:01:47 »
to masz dużo szczęścia, bo na ten temat ludzie pisali tu na pdaclubie tylko w dziale Leo. Nawet support AM o tym wie, bo korespondowałem z nimi w tej sprawie.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 16, 2010, 22:30:35 »
W uzupełnieniu wypowiedzi:

Gdy zmienimy w ustawieniach GPS wartość opóźnienia na domyślną 1.3 to można wywołać opisywane objawy.
Jednak ja mam ustawienie tej wartości na brak oraz telefon tak zamontowany, że "widzi" sporo nieba i nie obserwuje takiego problemu.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 16, 2010, 23:02:18 »
... Mnie E71 łapie w 10 sekund (właśnie dzięki A-GPSowi) i co z tego ?...
Też mi wynik. W mojej Omni 2-3 sekundy. :proud:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 17, 2010, 09:43:45 »
... Mnie E71 łapie w 10 sekund (właśnie dzięki A-GPSowi) i co z tego ?...
Też mi wynik. W mojej Omni 2-3 sekundy. :proud:
Na Omni 2 wersja AM 6.1 to samo i bez żadnych zacięć na skórkach DarekFoto :ok: Mojej Omni też nie wwspiera a chodzi bardzo dobrze.
Tylko te modele wspiera Samsung   i780, Omnia (i900)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 09:47:09 wysłana przez felixb »
felix

« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 17, 2010, 10:44:00 »
Może nokia także ma problemy, ze swoją nawigacją, ale słowa złego na automapę bym nie powiedział, gdyby działała tak jak ovi maps i była za free a nie za 400 czy 500zł tak jak np. AM EU. ,
Pamiętajcie także, że ovi maps działa na TELEFONACH a nie na PNA. Telefon ze średniej półki nie zastąpi nigdy nawigacji tak jak nie zastąpi aparatu cyfrowego, laptopa czy konsoli do gier.

Moim zdaniem wersja Lite automapy powinna być wydana właśnie ze względu na niezawodność i szybkość działania. Teraz przeciętny kowalski, który jedzie raz do roku na urlop zagraniczny i tylko w tym celu używa nawigacji musi wybulić 500zł za mapę EU, później studiować 1.5h instrukcję obsługi, a i tak to, czy będzie navi działała czy nie, to wielka loteria. Jeśli ktoś jest kierowcą zawodowym to mu się te wszystkie "wypasy" przydają, ale jakiś podział na profile, animowane menu i milion innych pierdół tylko doprowadzają do szału przeciętnego Kowalskiego.

Znajomy testował automapę na kilku urządzeniach... Na medionie 300 (bardzo stary sprzęt) AM 6.x już praktycznie się nie odpala (5.5.3 działała jeszcze nieźle). Na GoClever 5055 AM 6.5 już dość poważnie muli, choć 5.5.3 działała płynnie. Niedługo problem piratów z Larkami sam się rozwiąże, bo wyjdzie automapa 7 z nowymi wodotryskami i już na żadnym larku nie da się jej używać ze względu na wymagania sprzętowe   :E

Zrobienie programu na wiele sprzętów jednocześnie jest nieskończenie trudne? To jak wytłumaczycie to, że  taki windows XP można odpalić na kompie 10 letnim i na współczesnym, na laptopie i na składaku, a pasjonaci amatorzy odpalają go nawet na telefonie? Jakoś udało im się dostosować system operacyjny do tysięcy różnych konfiguracji sprzętowych, a stopień skomplikowania systemu jest chyba jednak większy niż głupiej automapy...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 17, 2010, 10:52:05 »
Znajomy testował automapę na kilku urządzeniach... Na medionie 300 (bardzo stary sprzęt) AM 6.x już praktycznie się nie odpala (5.5.3 działała jeszcze nieźle). Na GoClever 5055 AM 6.5 już dość poważnie muli, choć 5.5.3 działała płynnie. Niedługo problem piratów z Larkami sam się rozwiąże, bo wyjdzie automapa 7 z nowymi wodotryskami i już na żadnym larku nie da się jej używać ze względu na wymagania sprzętowe   :E

Nie jest to prawdą. Zarówno na Larkach (nawet tych bardzo wolnych z procesorem <300MHz), jak GoCleverach, AM6.5 chodzi bardzo dobrze, IMHO szybciej niż na 5.5.3. Początkowe wersje 6.X były trochę wolniejsze, ale teraz nie mam żadnych problemów z szybkością działania.
Warunkiem jest instalowanie na sformatowaną kartę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:20:17 »
Trzeba się doktoryzować , gdzie poszczególne pliki powinny się znajdować ,oraz jaką nazwę powinny mieć.

Ależ co Ty opowiadasz :P obecnie AM można zainstalować u z powodzeniem używać
nie mając pojęcia o lokalizacji ani nazwie jakiegokolwiek pliku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:48:48 »
W sumie może i masz rację ... od 6 czerwca 2010. Teraz to nawet i blokady się synchronizują - pełen wypas  :mrgreen:
Żeby nam się od tego dobrobytu w głowach nie poprzewracało  :evil:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 12:01:35 wysłana przez Darkph »

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 17, 2010, 23:46:25 »
Tak czytam od dłuższego czasu ten wątek i mam już dość podobnych opinii.
Kolego Jerzu - a nie pomyślałeś o zainstalowaniu najpierw oficjalnego demo, które Aqurat w łaskawości swej daje Ci za darmo do przetestowania?!
Czy jeśli masz samochód, to bezmyślnie kupisz i będziesz próbował do niego zamontować alufelgi o szerokości pół metra tylko dlatego że ilość szpilek i wysokość nadkola się zgadza?
Do kogo masz pretensje?
Nie podoba Ci się - droga wolna idź do konkurencji.

*

Offline stelma6

• **
  • 131
  • Sprzęt: Omnia II (i8000) + S55
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 18, 2010, 00:17:35 »
@dzanik widzę, że nie czytasz wypowiedzi innych użytkowników - cóż nie mój problem, ale warto by się zastanowić nad tym co się pisze, a o co mi chodzi, o rekomendowanie wersji DEMO, fakt wszystko fajnie,ale ludzie korzystający z pełnej wersji mają problemy przy wyznaczaniu DŁUGICH tras... A demo ma tylko wycinek mapy i nie sądzę, że możliwe jest sprawdzenie mapy...

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 18, 2010, 07:01:11 »
Tak sobie poczytuje tą Waszą dyskusje i odnoszę wrażenie, że co poniektórzy nie czytali licencji AM.
Pozwolę sobie zacytować parę fragmentów
LICENCJOBIORCA akceptuje fakt, że PRODUKT może zawierać pewną liczbę błędów, usterek, pominięć lub nieprawidłowości
Technologie te są dostarczane na zasadzie "TAKI JAKI JEST", bez żadnych gwarancji jakiejkolwiek natury.
To raz, dwa overconscious wspomniał, że nawet Mozilla na problem. Otóż trudno porównywać AM do FF, bo FF jest faktycznie na diametralnie różne OS-y, zaś AM tylko na dwa, a jakby dobrze pokombinować to na jeden.
Po prostu PR Aquartu dał ciała i tyle. Piractwo było, jest i będzie. Należy to traktować jako darmową reklamę. Z resztą gdyby nie skala piractwa to by teraz o firmie Microsoft pies z kulawą nogą nie wiedział.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 18, 2010, 11:42:23 »
Większość dyskutujących na tym forum nie czytało licencji, a część nie czytała nawet tematu wątku:E

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 18, 2010, 12:21:05 »
LICENCJOBIORCA akceptuje fakt, że PRODUKT może zawierać pewną liczbę błędów, usterek, pominięć lub nieprawidłowości
Standardowa klauzula w licencjach softu.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 18, 2010, 20:36:06 »
Kolego Jerzu - a nie pomyślałeś o zainstalowaniu najpierw oficjalnego demo, które Aqurat w łaskawości swej daje Ci za darmo do przetestowania?!

Demo AM służy tylko i wyłącznie do zorientowania się w możliwościach samego programu. Do testów, w tym do testów w terenie, się nie nadaje. Masz coś jeszcze do dodania?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 18, 2010, 21:21:25 »
To raz, dwa overconscious wspomniał, że nawet Mozilla na problem. Otóż trudno porównywać AM do FF, bo FF jest faktycznie na diametralnie różne OS-y, zaś AM tylko na dwa, a jakby dobrze pokombinować to na jeden.

Gwoli małego sprostowania. Odnosiłem się do publicznej dyskusji z udziałem developerów mozilli, że FireFox ma wspierać systemy: Windows XP SP3 oraz Vista i nowsze i.... niczego więcej z rodziny Windows.

Tymczasem np. Windows XP Service Pack 2 i Windows XP Service Pack 3, to nie są diametralnie różne systemy.

PS.
A wspomniałem o tym po to, żeby powiedzieć, że problemy ala-AutoMapa, ma każdy developer. Przeciętny zjadacz chleba nie rozumie co to znaczy duży program i wiele różnych środowisk (mimo ich pozornej 100% zgodności).
I nie porównujmy tego z TomTom'em. AutoMapa przy TomTomie wygląda jak gra 3D, a nie jak nawigacja. TomTom dla WM i iPhone wygląda bardzo ubogo.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 18, 2010, 22:29:41 »
Windows XP SP3 oraz Vista i nowsze i.... niczego więcej z rodziny Windows.
Pudło. XP SP3 wprowadza mechanizmy, których nie ma w wersjach wcześniejszych znacząco zmieniających działanie zainstalowanych na nich programów.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 18, 2010, 22:58:46 »
Pudło. XP SP3 wprowadza mechanizmy, których nie ma w wersjach wcześniejszych znacząco zmieniających działanie zainstalowanych na nich programów.
Bez przesady...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 19, 2010, 19:18:29 »
Moim zdaniem wersja Lite automapy powinna być wydana właśnie ze względu na niezawodność i szybkość działania. Teraz przeciętny kowalski, który jedzie raz do roku na urlop zagraniczny i tylko w tym celu używa nawigacji musi wybulić 500zł za mapę EU, później studiować 1.5h instrukcję obsługi, a i tak to, czy będzie navi działała czy nie, to wielka loteria
W momencie releasu takiej wersji LITE zaraz pojawią się setki głosów, że jej czegoś brakuje, a konkurencja ma lepiej, a tamto ma coś lepszego i że trzeba pozmieniać. Jestem przeciwny jakimkolwiek wersjom odchudzonym czy rozłamu na wiele różnych "wypasów"
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 20, 2010, 00:02:42 »

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 20, 2010, 09:01:01 »
Bez przesady...
Tak na szybko.

Po pierwsze, napisałeś, że "zmienia działanie zainstalowanych programów", co jest bzdurą. Jeśli program działał na WinXP SP2, to będzie działał na WinXP SP3, w taki sam sposób.

Po drugie, potwierdzasz moje słowa, tym artykułem.
AutoMapa obsługuje: PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows CE 4.2, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0/6.0, Windows XP/Vista/7.
Obsługa tych systemów odbywa się na różnych sprzętach z różnymi procesorami (CPU i GPU), GPS'ami, ilością RAMu, pojemnościami dysków, rozdzielczościami ekranu oraz z różnymi procesami działającymi w tle (nakładki, itp.).

Ktoś natomiast napisał, że mają 2 systemy do obsługi, a jak się uprzeć to jeden, co jest już kompletną bzdurą i brakiem elementarnej wiedzy/wyobraźni w dziedzinie programowania.

Po trzecie, userzy dzielą się na trzy grupy.
Takich co kupują najlepszą nawigację do posiadanego sprzętu, takich co kupują najlepszy sprzęt do wybranej wcześniej nawigacji (AutoMapa), oraz takich co życzą sobie, żeby określona nawigacja działała im na określonym sprzęcie.
I tylko ta trzecia grupa ma problemy i najwięcej narzeka.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 09:07:18 wysłana przez overconscious »

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 20, 2010, 10:10:32 »
Po pierwsze, napisałeś, że "zmienia działanie zainstalowanych programów", co jest bzdurą. Jeśli program działał na WinXP SP2, to będzie działał na WinXP SP3, w taki sam sposób.
Masz rację - przejęzyczyłem się. Powinienem był napisać "w SP3 wprowadzono mechanizmy, których nie ma we wcześniejszych Service Packach, a które zezwalają na rzeczy wcześniej trudne lub nie możliwe"

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 20, 2010, 15:29:21 »
W tym temacie nie chodzi o to czy można na XP z SP3 czy nie i całe te dywagacje są śmieszne.
W tym temacie chodzi tylko i wyłącznie o to że dupek z punktu szewskiego powiedział iż nie będą naprawiać sandałów bo w nich najczęściej chodzą złodzieje. (Ma do tego prawo, niech rynek uzna czy ukarać firmę czy nie i bojkotować za niewyparzony pysk).
Koniec i kropka bo to już robi się przykre.