Może ten ktoś powinien po prostu oddać ten telefon do naprawy. (Albo włączyć A-gps)
No to poczytaj symbianowe fora - GPS w Nokiach to porażka. Powie ci to każdy, dosłownie każdy kto dłużej się tym bawił (niezależnie od modelu telefonu).
Jedynym wyjątkiem jest Nokia N900, ale to PDA z Maemo, a nie telefon.
Używam na co dzień nokii 6650 fold , mój syn ma od niedawna nokie 5230 , co prawda nie używamy tego do nawigacji ale podczas zabawy obydwa telefony "łapią fixa" w krócej niż w minutę.
Mnie E71 łapie w 10 sekund (właśnie dzięki A-GPSowi) i co z tego ?
Jak będziesz nawalał po autostradach, to głupieje. Jest jeszcze coś takiego jak precyzja, stabilność sygnału oraz to na ilu satelitach trzymany jest fix (co przekłada się na niezawodność).
Tych parametrów nie zmierzysz, sprawdzając jak szybko łapie fix'a i o tych parametrach nikt cię nigdzie nie poinformuje. Dopiero jeżdżąc widzisz, że "coś" jest nie tak, ale wtedy kasy już ci nikt nie zwróci.
W samochodzie używam TomToma (stąd się biorą moje doświadczenia z gigantami).
TomTom ma własne urządzenie, więc trudno, żeby mieli problem z kompatybilnością. Jest to też firma z ogromnym doświadczeniem, ogromnym potencjałem, specjalizująca się tylko w nawigacjach.
Mimo to, uważam, że można sporo się przyczepić jeśli chodzi o obsługę map na Polskę (np. po jednym z głośnych w 2009 roku wjeździe do jeziora, tylko TomTom do dzisiaj prowadzi przez zbiornik).
Ja jeżdżę na AutoMapie na iPAQu 310 i ani razu mnie jeszcze nie zawiodła (wcześniej miałem LOOX N520 i iPAQ 214).
Ojciec jeździ na Blow 43VBt (za 400 zł z uchwytem, ze wszystkim) i to samo, a jeździ naprawdę dużo z uwagi na wykonywany zawód.
Działa też zestaw głośnomówiący (u mnie i u ojca), a dzięki DialUp przez Nokię E71, będę mógł korzystać z trafficu.
A to, że nie działa na HTC szajs-HD, g.... mnie obchodzi. Od dawna wiadomo, że jest to problematyczny PDA.