Rozbrajająca szczerość Aqurat-u

• 163 Odpowiedzi
  • 55333 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
Odp: Rozbrajająca szczerość Aqurat-u
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:06:11 »
...tu tez mamy wybor i zawsze byl ;)

Wolny wybór to iluzja (podobnie jak np. rzecz 100% idealna), gdyż zawsze istnieją mechanizmy przymusu pośredniego.
Ten co ma 3 dania do wyboru, ma wolny wybór. Ten co ma do wyboru: jeść albo nie jeść, też ma wolny wybór.
Ale jest różnica między tymi wolnymi wyborami i na tym polega inteligencja,
żeby ją dostrzec.
Microsoft Windows dla PC i AutoMapa dla PDA/PNA jest taką właśnie różnicą.

Jako ciekawostka, AutoMapa od dawna "wspiera" HTC, m.in. HTC HD2. Nie trzeba daleko szukać na forum użytkowników, którzy nie moga używać swoich legalnych nawigacji na wspieranym sprzęcie...

Jeśli to trafiłoby na mnie, to przesłałbym im: dowód zakupu HD2, dowód zakupu AutoMapy, wydruk strony WWW (o wspieranym sprzęcie), opis problemu, dowód problemu (np. zdjęcie/screenshot) i... zażądał naprawienia problemu lub zwrotu pieniędzy.

To jest zwyczajny spór na linii producent - konsument (jakich jest wiele) i legalną drogą powinno się go rozwiązać.

A Ty byś puścił mimo uszu będąc producentem LARK'a? Co ten producenta zawinił że go ten producenta aplikacji dyskredytuje publicznie na swojej stronie? Winny jest LARK czy ludzie którzy go kupują i instalują inne programy?

Oczywiście, że Lark nie ponosi bezpośrednio odpowiedzialności za piractwo, ale nie został o wspieranie piractwa też bezpośrednio oskarżony przez Aqurat (przeczytaj dokładnie ich oświadczenie).

Natomiast zadam ci jedno pytanie: Gdybyś był producentem nawigacji z pseudo-mapami (lub bez map), ALE:
1. twoje urządzenia miałyby otwarty system umożliwiający swobodne wgrywanie czego chcesz,
2. nie współpracowałbyś z żadnym producentem prawdziwych map,
to… na co byś liczył ? ;)

Postępowanie Akurat może irytować, tak samo jak irytować może np. postępowanie takiego TomTom’a, ale trudno im się dziwić.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:36:39 »
Natomiast zadam ci jedno pytanie: Gdybyś był producentem nawigacji z pseudo-mapami (lub bez map), ALE:
1. twoje urządzenia miałyby otwarty system umożliwiający swobodne wgrywanie czego chcesz,

No np. HP sprzedaje całą gamę urządzeń (PDA, smartphony) z otwartym systemem i bez map to też się mogą spodziewać takiej postawy ze strony Aquartu?  :E
Takich producentów jest więcej, jednak w pewien sposób "oczernia" się tylko jednego i mnie się to niezbyt podoba.

*

Dżeju

« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:53:45 »
Bez przesady, HP nie sprzedaje sprzętu za 150 - 250 zł, nie ma co porównywać. A Lark, to taniocha i do tego czysta mapowo - bo to co tam jest, to nie można tego nazwać użyteczną mapą w nawigacji. Sam mam, taki jeden egzemplarz, to wiem. Gro ludzi kupuje Larka z zamysłem, że "resztę" ściągnie z ...

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:14:29 »
No np. HP sprzedaje całą gamę urządzeń (PDA, smartphony) z otwartym systemem i bez map to też się mogą spodziewać takiej postawy ze strony Aquartu?  :E
Takich producentów jest więcej, jednak w pewien sposób "oczernia" się tylko jednego i mnie się to niezbyt podoba.

Wiedziałem, że to napiszesz.

Tyle, że założenie tych urządzeń jest takie, że służą jako platforma programowa i każdy producent wybiera czy chce ją wspierać czy nie.
Nie ma żadnego innego domniemanego, czy sugerowanego, przeznaczenia.

Natomiast:
1. Windows CE jest martwy jako system do bezpośredniego użytkowania.
2. Nie istnieje obecnie coś takiego jak PDA z Windows'em CE.
3. Urządzenia z GPS, bez przycisków, z Windows'em CE mają praktycznie tylko jedno przeznaczenie, jaką jest nawigacja i do niczego innego się w dzisiejszej dobie nie nadają.
4. Nikt nie oskarżył o nic Lark'a,  natomiast sugerowano, że mają znacznie zwiększoną sprzedaż tylko dzięki piractwu, a to jest prawda.

To, że ktoś nie ponosi winy za coś bezpośrednio, nie znaczy, że pośrednio nie jest mu to na rękę.
Ten co sprzedaje sprzęt nadający się do włamań, który w 70% kupują złodzieje (wbrew "oficjalnemu" przeznaczeniu), też nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za te przestępstwa. Ale to nie znaczy, że nie ponosi z nich korzyści.

Zobacz sobie na allegro. Wszędzie odblokowane Larki. Lark jako nawigacja z tym co w sobie zawiera, nie istnieje.
Wszyscy o tym wiemy. Ktoś powiedział to głośno/oficjalnie i wybuchła burza. Dlaczego ? Prawda boli ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 18:17:47 wysłana przez overconscious »

« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:20:07 »
kierując się chocby takimi testami : http://g1.pcworld.pl/news/2/0/204658. 
ten test to po prostu szok. różne widziałem, ale ten bije wszystkie...
brak słów

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:29:59 »

Jako ciekawostka, AutoMapa od dawna "wspiera" HTC, m.in. HTC HD2. Nie trzeba daleko szukać na forum użytkowników, którzy nie moga używać swoich legalnych nawigacji na wspieranym sprzęcie...

Jeśli to trafiłoby na mnie, to przesłałbym im: dowód zakupu HD2, dowód zakupu AutoMapy, wydruk strony WWW (o wspieranym sprzęcie), opis problemu, dowód problemu (np. zdjęcie/screenshot) i... zażądał naprawienia problemu lub zwrotu pieniędzy.

No masz idealistyczne podejście do tego świata, myślisz że posiadacze HTC nie walczyli. Poszukaj tematów ile ludzi pisało do supportu itd. Ja zrezygnowałem z tego bubla i tyle... ale kasa na wersje od 6.0 do 6.2 poszła w błoto...

Postępowanie Akurat może irytować, tak samo jak irytować może np. postępowanie takiego TomTom’a, ale trudno im się dziwić.

Nie porównuj tutaj TomTom-a do Aquartu. TomTom tworzy swój program na zamkniętą platformę, fakt wypuszcza też wersję okrojoną pod Windows ale ona działa bez problemów. Aquart nie tworzy oprogramowania na zamkniętą platformę i to ta firma powinna się postarać by działał na jak największej ilości urządzeń, przynajmniej tak postępują normalne firmy programistyczne.

Ktoś tutaj porównywał do "dużego" Windowsa, ale to nie jest tak. To tak jak by M$ wypuścił Windows z kilkoma sterownikami, a producenci musieli by się zgłaszać do M$ aby na ich komputerach system działał. Zresztą komputery PC to sprzęt "modularny" i trudno porównywać do urządzeń na WinCE czy Mobile...

Mi osobiście to wygląda na to że Aquart pod pretekstem Piractwa chroni swojego bubla który tak pięknie opisują PR-owcy, zamiast przysiąść i poprawić aplikację aby działała tak jak powinna. Dziwi mnie to bo to nie aż takie trudne. Wystarczy zerknąć na wspomniane iGO8 czy TomTom-a, te aplikacje jakoś dziwnym trafem działają bez problemów.

Dodam jeszcze że twoja wypowiedź odnośnie odblokowanych nawigacji to tak samo wrzucanie wszystkich do jednego worka jako piratów...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 18:33:05 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 15, 2010, 20:22:12 »
Moim zdaniem problemem nie jest Lark – problemem jest jeden z Larków z systemem Win6 (to Lark 50.1), a precyzyjnie to problemem są programiści z Aquartu którzy z tym systemem w tym Larku sobie nie radzą.
Właściciele tego Larka z tym systemem problemu nie mają bo jak zapragną AutoMapy to kupują (lub nie) i instalują i im działa, a jak nie działa to nie proszą o radę producenta programu bo ten sobie z tym nie radzi tylko pytają na mądrym forum (innym niż to) jak problem rozwiązać i są zadowoleni.
Ja używam któregoś już Larka (obecnie 50.2 z systemem Win5) z AutoMapą i jestem bardzo zadowolony i z Larka i z AutoMapy, zadowolony byłem również z poprzednich (i Larków i AutoMap), nie jestem natomiast zadowolony z uogólniania, zbiorowej odpowiedzialności i nie wyparzonego pyska jakiegoś PR-owca który nie zdaje sobie sprawy z tego że jego pracodawca ma prawo nie wspierać jakiejś firmy z różnych powodów i nie musi się z tego tłumaczyć, a tym bardziej nie musi się tłumaczyć w tak idiotyczny sposób powołując się na jakiś piratów lub jakieś chomiki, które zbierają pirackie wersje dla sportu i w masowych ilościach często nie potrafią z nich korzystać.
PR-owiec ów zrobił więcej złego niż dobrego dla swego pracodawcy choćby dla tego że ja kolejnej składki na jego pensję nie zapłacę, inni jak deklarują też tego nie zrobią - skoro nie możemy liczyć na pomoc od "twórcy" to będziemy sobie radzić sami.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 15, 2010, 20:54:45 »

To jest zwyczajny spór na linii producent - konsument (jakich jest wiele) i legalną drogą powinno się go rozwiązać.

Dla mnie to kolejny przykład podejścia typu "wujek-dobra-rada". "Jakby to na mnie trafiło to ja bym im pokazał." Wszystko fajnie i jest sporo ludzi którzy dla zasady nie odpuszczą aż do końca i nawet czasami uda im się swoje wywalczyć. Niestety poirytowane głosy użytkowników HTC HD i HD2 pokazują że w tym przypadku troszkę nadużyto ich zaufania, co do wspierania sprzętu. Ten temat znam tylko z ich relacji, ale sam miałem okazję przekonać się jak działają reklamacje w tym kraju, kiedy w zeszłym roku przez 4 miesiące bujałem się z Regeneris. No i tutaj są dwie grupy ludzi: kto się przekonał na własnej skórze, to wie że albo pójdzie "od ręki", albo tańczymy jak zagrają. Drugą grupą ludzi są ci mówiący "gdyby to na mnie trafiło..."

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 15, 2010, 22:19:06 »
No masz idealistyczne podejście do tego świata, myślisz że posiadacze HTC nie walczyli. Poszukaj tematów ile ludzi pisało do supportu itd. Ja zrezygnowałem z tego bubla i tyle... ale kasa na wersje od 6.0 do 6.2 poszła w błoto...
Ale o co chodzi z tym HD2? AM działa dobrze...

Połączone: Czerwiec 15, 2010, 22:21:02
Ktoś tutaj porównywał do "dużego" Windowsa, ale to nie jest tak. To tak jak by M$ wypuścił Windows z kilkoma sterownikami, a producenci musieli by się zgłaszać do M$ aby na ich komputerach system działał.
Porównanie dość kiepskie, bo AM działa na Larkach, tylko jej nie wspierają. A to jest dokładnie taka sytuacja jak z windows i sterownikami!

Windows "łyknie" prawie wszystkie sterowniki i oprogramowanie, ale tylko niektóre (te, których autorzy się zgłosili do MS) dostają certyfikat zgodności z Windows.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 22:21:02 wysłana przez kocureq »
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 15, 2010, 22:51:49 »
Co do HTC HD2 również nie rozumiem w czym problem.
Wszystko chodzi jak należy. Jedyna zmiana jaką "uczyniłem" po instalacji to zmiana w Menu/Ustawienia/GPS/ strona 2 / kompensuj opóźnienie sygnału na "brak".

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:44:29 »
Zobacz sobie na allegro. Wszędzie odblokowane Larki. Lark jako nawigacja z tym co w sobie zawiera, nie istnieje.
Wszyscy o tym wiemy. Ktoś powiedział to głośno/oficjalnie i wybuchła burza. Dlaczego ? Prawda boli ?

No i zobaczyłem sobie na Allegro i widzę że jako tzw. "odblokowane" sprzedawane jest w sumie kilkanaście rożnych marek a nie tylko Lark (również te "wspierane" przez AM).

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 16, 2010, 02:00:33 »
Wszystko chodzi jak należy. Jedyna zmiana jaką "uczyniłem" po instalacji to zmiana w Menu/Ustawienia/GPS/ strona 2 / kompensuj opóźnienie sygnału na "brak".

Nie wiem jak na HD2 ale słyszałem że podobnie jak na HD, przynajmniej u mnie wersja EU przy długich trasach, jak i przy częstym przeliczaniu (zmiana trasy) kończyła się wywaleniem aplikacji z powodu braku pamięci. Było to zjawisko cholernie losowe, jednak dość często występujące wtedy kiedy nawigacja była potrzebna. Częściowo pomagało wyłączenie TF3D, ale nie rozwiązywało to problemu do końca. Na forum można zresztą znaleźć temat odnośnie takiego wywalania się aplikacji.

Problemem tak samo nie był brak pamięci (u mnie dostępne najczęściej jest w okolicach 100MB RAM) jak i kombinacji suwaczków... Nie wiem obecnie jak to jest na wersji 6.5 (czy coś poprawili) w tej sprawie bo nie testowałem, zresztą obecnie musiał bym taki test zrobić na "wersji alternatywnej".

Zrobiłem co prawda test i znalazłem dwa błędy, nie da się w EU wybrać krajów "dwuklikiem" w Setup, jak i nie można wybrać trasy do Kraj: San Marino, Miasto: San Marino (po wybraniu kraju nie można wybrać miasta) - oraz w mojej rodzinnej miejscowości znikła numeracja na jednym osiedlu... Więcej nie testowałem, szkoda moich nerwów...

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 02:05:19 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Bilunia

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 16, 2010, 02:45:18 »

No i zobaczyłem sobie na Allegro i widzę że jako tzw. "odblokowane" sprzedawane jest w sumie kilkanaście rożnych marek a nie tylko Lark (również te "wspierane" przez AM).
Dodam, że wszystkie PDA, jak i inne urządzenia z WM są odblokowane (przynajmniej te, które znam). Jakoś nikt nie robi z tego larum.
Pijar AM dał po prostu d... i chyba szkoda ten temat dalej roztrząsać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 02:51:00 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
  • Sprzęt: BT620, 4700, Eten500, Eten650, AcerS200, SGS3
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 16, 2010, 06:28:13 »

Nie wiem jak na HD2 ale słyszałem że podobnie jak na HD, przynajmniej u mnie wersja EU przy długich trasach, jak i przy częstym przeliczaniu (zmiana trasy) kończyła się wywaleniem aplikacji z powodu braku pamięci. Było to zjawisko cholernie losowe, jednak dość często występujące wtedy kiedy nawigacja była potrzebna. Częściowo pomagało wyłączenie TF3D, ale nie rozwiązywało to problemu do końca. Na forum można zresztą znaleźć temat odnośnie takiego wywalania się aplikacji.

Problemem tak samo nie był brak pamięci (u mnie dostępne najczęściej jest w okolicach 100MB RAM) jak i kombinacji suwaczków... Nie wiem obecnie jak to jest na wersji 6.5 (czy coś poprawili) w tej sprawie bo nie testowałem, zresztą obecnie musiał bym taki test zrobić na "wersji alternatywnej".

Zrobiłem co prawda test i znalazłem dwa błędy, nie da się w EU wybrać krajów "dwuklikiem" w Setup, jak i nie można wybrać trasy do Kraj: San Marino, Miasto: San Marino (po wybraniu kraju nie można wybrać miasta) - oraz w mojej rodzinnej miejscowości znikła numeracja na jednym osiedlu... Więcej nie testowałem, szkoda moich nerwów...

No to dodam że ten sam komunikat o braku pamięęci mam na Lark 50.1, Eten X650 i Acer S200 wszystkie wersje są legalne na trasie warszawa Wrocław 4-krotnie widzem ten komunikat jedynym sposobem na przywrócenie mapy był soft Reset
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 06:30:53 wysłana przez Piotr41 »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 16, 2010, 07:19:32 »

tak na pewno, a na skrzyżowaniach jak czekasz na zmianę światła na zielone to nie kręci ci mapą i nie przelicza trasy, by w końcu po zapaleniu się zielonego jak ruszysz sytuacja po 10 metrach wróciła do normy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 07:22:40 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 16, 2010, 10:09:08 »
Znaczy, że użytkownicy HD2 mają się oburzać bo nie działa na Larku, Etenie, Acerze i HD? :ohreally:
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Bilunia

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 16, 2010, 11:47:00 »
Znaczy, że użytkownicy HD2 mają się oburzać bo nie działa na Larku, Etenie, Acerze i HD? :ohreally:
Nie.
Ale mają się prawo oburzać, że aplikacja nie działa tak, jak powinna. Wymienione dolegliwości mogą spotkać każdego. Natomiast jeżeli ktoś ma przypisaną licencję do karty, to dzisiaj może jechać na PND i będzie się cieszył, a za tydzień, przełoży do HD2 i może się zdziwić. A to już chyba nie jest normalne.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 16, 2010, 11:56:16 »

Nie znaczy że Aquart robi coraz większego bubla, a podstawową obroną jest niezbyt smaczny PR...

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 16, 2010, 12:10:10 »
Znaczy, bubla który jednak na HD2 (mam) działa dobrze? Mają prawo się oburzać, ale czemu wy się oburzacie, że komuś innemu nie działa, chociaż jakoś trudno znaleźć kogoś komu nie działa, za to łatwo znaleźć ludzi którym działa dobrze?

Ten bubel polega na tym, że komuś-tam brakuje pamięci na LArku i Etenie? Nie wiem jak Lark, ale jak miałem Etena to permanentnie brakowało RAMu dla różnych aplikacji, bo producent skąpił.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 16, 2010, 12:18:37 »
Chłopaki - na prawdę nie macie czym się przejmować. Im mniej urządzeń będzie supportowanych tym mniej licencji sprzedanych - i przy okazji trochę ludzi nie przedłuży subskrypcji. Pewnie marketingowcy w jakiś sposób straty w to wkalkulowali. W 2012 i Navteq i TeleAtlas będą miały znacznie poprawione mapy polski, pewnie loklakni imagis i emapa też - nie przejmujcie się - kupimy sobie inny program  :mrgreen: :grin: :ok:

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 16, 2010, 12:37:58 »
Znaczy, bubla który jednak na HD2 (mam) działa dobrze? Mają prawo się oburzać, ale czemu wy się oburzacie, że komuś innemu nie działa, chociaż jakoś trudno znaleźć kogoś komu nie działa, za to łatwo znaleźć ludzi którym działa dobrze?

Ten bubel polega na tym, że komuś-tam brakuje pamięci na LArku i Etenie? Nie wiem jak Lark, ale jak miałem Etena to permanentnie brakowało RAMu dla różnych aplikacji, bo producent skąpił.

Jak byś czytał dokładniej to byś wiedział że mam HD i miałem do niedawna subskrypcje, ale jej nie przedłużyłem bo wersja EU non stop mi się sypała, a z tematu na forum było widać że nie tylko mi. Odpowiedzi supportu były chyba zależne od pogody, raz pisali że znają problem innym że problemu nie ma ;) Do tego tak sobie przetestowałem 6.5 EU i zauważyłem że nie można wybrać Kraj: San Marino, Miasto: San Marino - akurat mam tam znajomego i sobie tam jeżdżę... Ale osobiście to już olewam bo IGO8 działa sprawnie i w dodatku działa mi pięknie TMC.

Wiesz ja nie mam problemu że tam komuś na Larku nie działa, ale chodzi o arogancję pewnej firmy którą będę wytykał. Jakoś nie jestem zaślepiony w tej firmie aby ją wychwalać w niebogłosy, a widać że prawda coś niektórych boli.

*

Bilunia

« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 16, 2010, 12:47:57 »
Mają prawo się oburzać, ale czemu wy się oburzacie, że komuś innemu nie działa, chociaż jakoś trudno znaleźć kogoś komu nie działa, za to łatwo znaleźć ludzi którym działa dobrze?
Ty chyba do lektury filtrujesz tylko posty tych, którym działa. Gdybyś poczytał m.in. moje, z uwagami dot. 6.5 na PDA, to byś wiedział, dlaczego ludzie mają prawo się oburzać.
Jeżeli producent AM w swoim wykazie umieszcza wykaz sprzętów, to na nich aplikacja powinna działać. Większość z tych sprzętów ma 64 RAM. Jeżeli producent AM uważa, że to za mało, niech to poda w specyfikacji i i wywali ze swojej listy sprzęty, które mają czegoś tam za mało. Jednego użytkownicy mają zdecydowanie za dużo - cierpliwości.

Edit. Dla łatwiejszego szukania, proponuję zacząć od:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-5-problem-z-ostrzeganiem-poi/msg1311964/#msg1311964
Wcześniej też należałem do grona "och i ach". Zastanawiałem się nawet, czy nie kupić "szalika" :wink:

radoskur
Trafiłeś w 10-tkę :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 13:19:08 wysłana przez Bilunia »

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:09:01 »
Jak byś czytał dokładniej to byś wiedział że mam HD
A zauważyłeś, że mówimy o HD2?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:09:56 »
NavRoada Q1 nie usunęli ze swojej specyfikacji ale powiadomili mnie, że AM nie będzie działała na tym sprzęcie w trybie "nawigacji pieszej".

*

Bilunia

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:23:36 »
NavRoada Q1 nie usunęli ze swojej specyfikacji ale powiadomili mnie, że AM nie będzie działała na tym sprzęcie w trybie "nawigacji pieszej".
Super sprawa.
I uważasz, że wiedzą o tym również Ci, którzy przymierzają się do kupna NRQ1 i AM do niego ? :shock:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:28:36 »
Wiesz w ogóle co to jest "nawigacja piesza"? I że wymaga specyficznych ustawień w module GPS? Które to nie są pod kontrolą AM?

Czy to po prostu dobra okazja do pojechania sobie po AM po czym tylko się nawinie?

*

Bilunia

« Odpowiedź #86 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:48:19 »
Wiesz w ogóle co to jest "nawigacja piesza"? I że wymaga specyficznych ustawień w module GPS? Które to nie są pod kontrolą AM?

Czy to po prostu dobra okazja do pojechania sobie po AM po czym tylko się nawinie?
Tego poziomu argumentów, nie zamierzam nawet komentować, a tym bardziej z nimi polemizować. :shock:

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwiec 16, 2010, 14:05:13 »
Na Asusie 636N mam je ustawione i z "nawigacji pieszej" jestem zadowolony.

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwiec 16, 2010, 16:16:11 »
Typowo polska postawa - roszczeniowo-narzekająca.

Ilu z was kupiło smartphone/PDA za 2-3k, które was kompletnie rozczarował (soft'em i wykonaniem) ?
Ale nikt nie postanowił: od dzisiaj będę kradł np. Nokie, czy HTC, bo ci ludzie na kasę nie zasługują.
Ładujemy w nich kasę dalej i... dalej będziemy ładować.

Ktoś kupił AutoMapę za 200 zł (przedłużenie licencji za marne 79 zł/rok), która nie działała mu poprawnie na jego sprzęcie (co może się zdarzyć) i już gnoić, zniszczyć producenta.
Później się dziwić, że w tym zasranym kraju nic nie ma, a tylko robimy na dorobku dla gigantów z zagranicy.

Pewności, że duży program działa poprawnie, w zasadzie mieć nie można. Na ileś linijek kodu, przypada statycznie ileś błędów. To jest normalne dla każdego programisty.
Zaś support bliżej nieokreślonej liczby urządzeń, też jest bardzo trudny lub wręcz niemożliwy, dla tak dużego (jak na warunki PDA) programu.

Aqurat ma problemy. I co z tego ? Jak rynek GPS będzie się kurczył, a piractwo rosło, to będzie coraz lepiej ?
Nie, po prostu zostaną wielcy gracze i znów będziemy mieć wybór jedynie słuszny, a supportu w ogóle nie będzie. Będzie BOK, w którym obsługa klienta będzie go zbywać ogólnikami i banałami.

Jak ktoś coś reklamował w Samsungu, Nokii, itp., to wie jak oni traktują klienta i jego problemy: "kupiłeś? to sp...."

PS.
Ktoś tu powiedział, że TomTom dla WM działa poprawnie. Ale TomTom dla WM ma interfejs rodem Commodore i w ogóle nie ma czego porównywać ze spasioną AutoMapą.
Sama polityka TomToma też jest niejednoznaczna i nieprzewidywalna. Najpierw robili urządzenia i soft (WM, Symbian), później tylko urządzenia, a potem powrócili stopniowo na rynek softu (współpraca z HTC, później wersja na dowolny PocketPC, a później na iPhone).
Przy czym wersji soft są okrojone (raz mniej - iPhone, raz bardziej - WM) w stosunku do wersji PND.

W 2012 i Navteq i TeleAtlas będą miały znacznie poprawione mapy polski, pewnie loklakni imagis i emapa też - nie przejmujcie się - kupimy sobie inny program  :mrgreen: :grin: :ok:

Ja nie mogę, jaki ty jesteś naiwny. Sądzisz, że tacy gracze kiedykolwiek będą dbać o Kowalskiego w Polsce ?

Ktoś kiedyś korzystał z supportu takiego giganta ? Próbował zgłosić mu błąd na mapach w swojej okolicy ?
Co do mapek TomToma (i ich rozwoju), to czasem mam wrażenie, że błędów w Polsce, to oni chyba w ogóle nie poprawiają.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 16:19:50 wysłana przez overconscious »

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwiec 16, 2010, 16:49:02 »
To może niech ta AM będzie mniej spasiona, to statystycznie będzie mniej błędów miała  :mrgreen:
A przeciętny Kowalski chce mieć wybór czy do AM kupi taniego np. Larka mającego uchwyt w cenie, czy wypasionego 2x droższego blow'a do którego uchwyt musi dokupić  :]
   I proszę Cię, nie uogólniaj że tanie PNA kupują złodzieje, ponieważ sam do AM chciałem właśnie kupić Larka jako że nie widzę potrzeby posiadania wypasionego PNA za kilkaset zł - AM mam legalną tak dla twojej wiadomości. Używałem jej na róznych urządzeniach bez oglądania się na to czy AM je supportuje czy nie. Boli zaś że jakiś bezmóżg z PR-u AM (chociaż co się dziwić jak wieść gminna niesie w tych działach co by być kreatywnym to się wącha, w żyłę daje i co tam jeszcze - a od tego szrych komórek szybko ubywa ) posądza , jak leci, że większość kupujących tanie nawigacje to amatorzy wersji spiraconych; Ty zaś starasz się tę tezę za wszelką cenę obronić.

Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.