Reklalkulacja trasy z AMTraffic

• 15 Odpowiedzi
  • 5309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Reklalkulacja trasy z AMTraffic
« dnia: Czerwiec 25, 2010, 16:25:02 »
Znowu znalazłem coś dziwnego w AM  :S Czy spotkaliście się może z dziwną rekalkulacją trasy podczas nawigacji (jazdy samochodem) co kilkadziesiąt minut AutoMapa (6.5) całkowicie na nowo przelicza trasę gubiąc przy tym informację o już przebytej trasie. Zwracając uwagę na pasek postępu podczas jazdy po przeliczeniu trasy, pasek zaczyna być odliczany od początku, przez co nie wiadomo ile trasy przejechano a ile jeszcze pozostało. Czy mogę coś przestawić by pasek działał bez "resetu"? Dodam jeszcze, że używam narzędzi online (Traffic, SmartRoutes) a podczas przeliczania tło w AutoMapie przełącza się w tryb nocny...  :sleepy:

(HTC Touch Diamond 2)

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
Odp: Reklalkulacja trasy z AMTraffic
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2010, 23:08:56 »
  B) dopóki nie poprawią, to mamy taki "ficzer"... :-|
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline jozwa

• 10
  • Sprzęt: clarion 770
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2010, 00:15:38 »
No to widać że mają problem z przeliczaniem trasy z użyciem Traffica . Dzisiaj jechałem trasę Gorzów - Poznań - Warszawa . Mniej więcej 50 km od Poznania Traffic rozpoczął rekalkulację trasy ( na szczęście znam przejazd przez Poznań ) skończył mniej więcej 20 km za Swarzędzem ( po przejechaniu przez ostatnie roboty drogowe ) . CZYLI OKOŁO 100 KM JECHAŁEM WEDŁUG ZNANEJ TRASY A TRAFFIC KALKULOWAŁ TRASĘ . Widać jasno że jest to szybko do poprawienia . :worried:

*

MarkNavi

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2010, 06:41:27 »
...nie wiadomo ile trasy przejechano a ile jeszcze pozostało.

Z tym tekstem, że nie wiadomo ile trasy pozostało to chyba tak nie do końca jest. Oczywiście nie mam w tej chwili na myśli paska postępu tylko odczyt tej informacji z pilota :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 06:53:21 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline antes55

• 29
  • Sprzęt: NAVROAD Vivo S6
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2010, 12:43:54 »
Dokładnie zaobserwowałem to samo zjawisko jakie opisuje Charliex na Navroad-dzie 560. Nie używam Traffic'a on-line na tym urządzeniu ze zrozumiałych względów ale przez nieuwagę nie miałem go "odptaszkowanego". Po reinstalacji AM i odptaszkowaniu Traffic'a  problem zniknął.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2010, 13:56:58 »
... Nie używam Traffic'a ... nie miałem go "odptaszkowanego".
Po ... odptaszkowaniu Traffic'a  problem zniknął.
To nie maiałeś zaznaczone i problem był i teraz gdy też nie jest zaznaczone problemu nie ma?  :-?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline antes55

• 29
  • Sprzęt: NAVROAD Vivo S6
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2010, 20:13:59 »
Tak - po reinstalacji AM i z odptaszkowym Traffic-iem nic sie takiego jak opisalem nie dzieje.

Połączone: Czerwiec 26, 2010, 20:17:17
Prostuje mój poprzedni post .... winno byc bez niezaptaszkowanym Traffic-iem a nie jak wyżej podałem z odptaszkowym :_). Sorry za pomyłkę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 20:17:17 wysłana przez antes55 »

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2010, 20:59:37 »
Tak - po reinstalacji AM i z odptaszkowym Traffic-iem nic sie takiego jak opisalem nie dzieje.

Połączone: Czerwiec 26, 2010, 20:17:17
Prostuje mój poprzedni post .... winno byc bez niezaptaszkowanym Traffic-iem a nie jak wyżej podałem z odptaszkowym :_). Sorry za pomyłkę.
Kurcze, trochę to zamotane...  :) Rozumiem, że gdy traffic jest wyłączony to wyznaczanie trasy jest ok. Tylko że ja chciałem online...  :E

W każdym razie wysłałem to do AutoMapy i odpisali mi, że mam sobie sformatować kartę pamięci i zainstalować jeszcze raz. Tak myślę, że jeżeli nie tylko u mnie tak się dzieje to im odpiszę tę całą sytuację...
A czy komuś to dobrze działa? :ohreally:

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2010, 21:58:18 »
Mam to samo w MDA Compact IV.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:06:47 »
Wczoraj jechałem trasą Łódź - Gdańsk Sobieszewo - Łódź. Sprzęt GC 5066FMBT z aktywnym LiveDrive, AM 6.5c.
Dane wysyłane i odbierane co 10 minut (w drodze powrotnej zmieniłem na 15 minut). AM po każdym połączeniu na nowo kalkuluje trasę, przerywając nawigację, żaden problem jeśli robi to na autostradzie, ale w rozkopanym Pruszczu Gdańskim, czy na obwodnicy Torunia jechałem wg drogowskazów, bo AM właśnie sobie na nowo coś przeliczała.
W drodze powrotnej sprawdzałem trasy proponowane przez program, wszystkie były takie same !! IMHO powinien być algorytm porównujący w tle aktualną trasę z trasą po pobraniu danych z LiveDrive i jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać.
Inną sprawą jest dość idiotyczne proponowanie ok. północy trasy wiodącej od Ozorkowa do Łodzi b. lokalnymi drogami, zamiast pustą o tej porze krajową "jedynką". Tym bardziej, że długość proponowanej trasy i czas były dłuższe od trasy kalkulowanej ponownie, gdy dalej jechałem "jedynką". Parametry - trasa szybka.

Niedawno przedłużyłem subskrypcję i kupiłem urządzenie umożliwiające korzystanie z LiveDrive. Po wczorajszej trasie mam mieszane uczucia...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:23:00 »
IMHO powinien być algorytm porównujący w tle aktualną trasę z trasą po pobraniu danych z LiveDrive i jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać.
Jak sobie wyobrażasz porównanie aktualnej trasy z inną bez jej przeliczenia?
I co później jeszcze chcesz przeliczać?

Co do jednego zgoda, po otrzymaniu nowych danych trasa powinna być przeliczana w tle
(niech to trwa nawet kilka razy dłużej niż zwykłe przeliczanie 'na pierwszym planie')
I jeśli po przeliczeniu okaże się że jest taka sama jak pierwotna nie powinno się nic dziać na ekranie.
MZ użytkownik w ogóle nie potrzebuje wiedzieć o tym, że trasa była przeliczona z nowymi danymi
i że nic się nie zmieniło, taka informacja do niczego nie jest mu potrzebna.
Co innego jeśli nowa trasa wyjdzie inna, wtedy powinien móc uzyskać taką informację.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:43:58 »
... Co innego jeśli nowa trasa wyjdzie inna, wtedy powinien móc uzyskać taką informację.
Tu raczej skłaniałbym się ku opcji
... jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać. ...
Zakładając, że przeliczać=wyznaczać nową

A już szczytem marzeń byłoby audio zapytanie w stylu:
Otrzymano nowe dane Traffic. Proponowana nowa trasa jest X km krótsza/dłuższa* i osiągniesz cel Y godz Z minut szybciej/wolniej*.
Czy wyznaczyć nową trasę
?
I tu do kliknięcia na ekranie Tak lub Nie.

* - niepotrzebne skreślić.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 12:49:17 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2010, 13:09:30 »

Co do jednego zgoda, po otrzymaniu nowych danych trasa powinna być przeliczana w tle
(niech to trwa nawet kilka razy dłużej niż zwykłe przeliczanie 'na pierwszym planie')
I jeśli po przeliczeniu okaże się że jest taka sama jak pierwotna nie powinno się nic dziać na ekranie.

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem,
IMHO powinien być algorytm porównujący w tle aktualną trasę z trasą po pobraniu danych z LiveDrive i jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać.
zmieńmy "przeliczać na "podawać"   :-| i chodzi nam o to samo. Z jednej strony chciałbym aktywnie korzystać z LiveDrive, a drugiej strony podawanie co 10 minut informacji o nowej trasy jest nie do przyjęcia, zwłaszcza w miejscach gdzie jest dużo manewrów do wykonania.

A już szczytem marzeń byłoby zapytanie w stylu:
Otrzymano nowe dane Traffic. Proponowana nowa trasa jest X km krótsza/dłuższa* i osiągniesz cel Y godz Z minut szybciej/wolniej*.
Czy wyznaczyć nową trasę
?

Heh,  :mrgreen: :mrgreen:, takie rzeczy tylko w Erze.... Teraz byś słyszał "Proponowana trasa jest taka sama, chcesz przeliczyć ponownie?" . "NIE" ofkors wyszarzone i nieaktywne   B)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 13:17:02 wysłana przez statler »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2010, 16:07:55 »
Co innego jeśli nowa trasa wyjdzie inna, wtedy powinien móc uzyskać taką informację.
Tu raczej skłaniałbym się ku opcji
No przecież dokładnie to napisałem :)

z drugiej strony podawanie co 10 minut informacji o nowej trasy jest nie do przyjęcia, zwłaszcza w miejscach gdzie jest dużo manewrów do wykonania.

Widać coś tu jest z lekka pokićkane, przypominam że przy betatestach dostaliśmy m.in. takie info:
W przypadku rekalkulacji trasy wywołanej otrzymaniem nowych danych Traffic, pierwotna trasa zostaje zmieniona
jedynie, gdy nowa trasa daje znacząca poprawę czasu lub długości jazdy
.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2010, 20:51:45 »
Cytat: ochkarol w Dzisiaj o 12:43:58

A już szczytem marzeń byłoby zapytanie w stylu:
    Czy wyznaczyć nową trasę?

Heh,  :mrgreen: :mrgreen:, takie rzeczy tylko w Erze.... Teraz byś słyszał "Proponowana trasa jest taka sama, chcesz przeliczyć ponownie?" . "NIE" ofkors wyszarzone i nieaktywne.

I tu kolega nie ma racji. TomTom właśnie tak proponuje trasę jak znajdzie szybszą!

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2010, 07:41:39 »
A mnie denerwuje przy przeliczaniu jeszcze ciągłe pytanie czy ustawić trasę na zamkniętym odcinku. Jak wyznaczałem trasę i się zgodziłem to znaczy, że tak chciałem. Potem przy rekalkulacji powinien tą zgodę uwzględniać.