Wczoraj jechałem trasą Łódź - Gdańsk Sobieszewo - Łódź. Sprzęt GC 5066FMBT z aktywnym LiveDrive, AM 6.5c.
Dane wysyłane i odbierane co 10 minut (w drodze powrotnej zmieniłem na 15 minut). AM po każdym połączeniu na nowo kalkuluje trasę, przerywając nawigację, żaden problem jeśli robi to na autostradzie, ale w rozkopanym Pruszczu Gdańskim, czy na obwodnicy Torunia jechałem wg drogowskazów, bo AM właśnie sobie na nowo coś przeliczała.
W drodze powrotnej sprawdzałem trasy proponowane przez program, wszystkie były takie same !! IMHO powinien być algorytm porównujący w tle aktualną trasę z trasą po pobraniu danych z LiveDrive i jeśli są znaczące różnice, dopiero wtedy przeliczać.
Inną sprawą jest dość idiotyczne proponowanie ok. północy trasy wiodącej od Ozorkowa do Łodzi b. lokalnymi drogami, zamiast pustą o tej porze krajową "jedynką". Tym bardziej, że długość proponowanej trasy i czas były dłuższe od trasy kalkulowanej ponownie, gdy dalej jechałem "jedynką". Parametry - trasa szybka.
Niedawno przedłużyłem subskrypcję i kupiłem urządzenie umożliwiające korzystanie z LiveDrive. Po wczorajszej trasie mam mieszane uczucia...