Problem 1.Umieszczony niżej link ilustruje sytuację powodującą dla jadących w przeciwnym kierunku na sąsiedniej jezdni wygenerowanie błędnego komunikatu o początku pomiaru.
Prawidłowo umieszczony Punkt początkowy [Utrecht B] będzie generował komunikat ostrzegawczy dla jadących w przeciwną stronę na sąsiedniej jezdni.
http://rs13gc.rapidshare.com/files/112723632/5145061/Brak_pomyslu.jpgJako moderator tej kategorii nie mam dobrego pomysłu na rozwiązanie problemu.
Proszę o poradę - jak postępować w takich sytuacjach ?
1. Nie przejmować się i zostawiać jak jest (w domyśle najwyżej jadący z przeciwnego kierunku będą jechać ostrożniej, co nikomu nie zaszkodzi)
2. Dla czystości odczytu niedopuszczać do takich sytuacji i nie zatwierdzać POI prowadzących do rozbieżności w komunikatach.
3. Inne pomysły ??
Problem 2.Sprawdzając poprawność nadsyłanych POI w programie Google Earth (spowodowaną brakiem mapy Europy w serwisie miplo) zauważyłem różnice pozycji POI w stosunku do rysunku drogi w AM.
Pytanie brzmi - które są bardziej wiarygodne?
W Google Earth widnieją napisy [© 2008 Tele Atlas i Image © 2008 Aerodata International Surveys] co sugeruje aktualność, natomiast w AM wiemy, że mapy również dostarcza Tele Atlas z podaną wersją 0803. Czy wersja 0803 mówi nam, że mapa jest datowana na marzec 2008 ?
Rozstrzygnięcie kwestii aktualności pozwoliłoby precyzyjniej określać położenie POI.
Podaję przykład. Dostaję do zatwierdzenia punkt dotyczący umiejscowienia stacji benzynowej. Na zdjęciu w Google Earth widzę tę stację kilka lub kilkadziesiąt metrów przesuniętą. Jeśli mam pewność, że mapa AM jest opóźniona w stosunku do GE, to od razu wprowadzam korektę i punkt zatwierdzam.