Propozycje rozwojowe Automapy 4.0

• 130 Odpowiedzi
  • 29411 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:25:33 »
To może inny pomysł - na stronie "Moje konto", gdzie ustawia się koordynaty dla zakresu/obszaru, można byłoby dodać mechanizm automatycznego wprowadzania współrzędnych dla każdego planu szczegółowego (jakiś przyciski na liście dostępnych miast).
Myślę, że nie byłoby to takie trudne.
No, bo jak inaczej? Dla każdego miasta jakiś obowiązkowy zestaw kategorii? Nie dogodzisz...

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:35:00 »
Myślałem raczej o czymś takim, że jak się daje ściąganie, to program sprawdza czy współrzędne pobieranych punktów leżą w zakresie jakiegoś zdefiniowanego miasta i jeśli tak to je wrzuca do odpowiedniego pliku, jeśli nie to do pliku ogólnego, a potem ściągamy komplet plików.
Rozumiem że obecnie i tak sprawdza współrzędne pobieranych plików, skoro można pobierać tylko z pewnego obszaru. Więc wystarczyłoby to trochę rozbudować o obsługę poszczególnych miast i tworzenie kilku plików. Nie wiem tylko jak z obszarem przełączenia się plików, bo przecież granice planu miasta są nieregularnych kształtów a nie prostokątne.

*

• 6498
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:09:31 »
Ale dlaczego budować skomplikowany mechanizm rozpoznawania "czy przypadkiem współrzędne nie leżą w obrębie jakiegoś planu" (tu faktycznie jest problem nieregularności kształtu planu), skoro sam użytkownik wie jaki to plan - przecież wprowadził jego współrzędne.
Trzeba byłoby używać rozbudowanego algorytmu tylko po to, by zapisać plik pod odpowiednią nazwą (np. Warszawa.uam). IMHO skórka nie warta wyprawki.

Co do samego przełączania się plików UAM, to następuje to automatycznie po przekroczeniu granicy mapy/planu.

« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:27:02 »
Cytat: "Moi"
Trzeba byłoby używać rozbudowanego algorytmu tylko po to, by zapisać plik pod odpowiednią nazwą (np. Warszawa.uam). IMHO skórka nie warta wyprawki.

Wcale nie takiego skomplikowanego - algorytm sprawdzający, czy punt leży wewnątrz danego obszaru nie jest trudny do zaimplementowania :)

Gdyby autorzy serwisu rozszerzyli w ten sposób jego funkcjonalność, to przyznaj, że byłoby to bardzo wygodne :) I nie musiałbyś mieć parunastu loginów.

A mając taki algorytm naturalnym jest udostępnienie predefiniowanych obszarów typu: miasta z AM, województwa czy też nawet możliwość zdefiniowania własnego wieloboku składającego się z N punktów. Ech, marzenia ;)

*

• 6498
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 10, 2006, 22:25:36 »
Pewnie, że chciałbym.
Upieram się jednak, że to nie takie proste. Chyba, że arbitralnie ustali się prostokąt dla każdego miasta i zaszyje w algorytmie sprawdzającym.
A co jeśli ktoś się pomyli we wpisywaniu współrzędnych o kilkanaście metrów? Jak ma się algorytm zachować? Jakiś komunikat? Odrzucić? Nie przyszywwać do planu? Przeszyć część POI do planu, pozostałe punkty do innego pliku UAM?
A ciągle mówimy o sytuacji, w której ktoś i tak wprowadza (z racjonalną premedytacją) jakieś współrzędne graniczne. Tu go zwalniamy z myślenia i pracy (a wcale nie jest to takie proste, wyznaczyć współrzędne dla planu miasta), zaś w chcemy go zastąpić w prostym nadawaniu nazwy zapisywanemu po ściągnięciu plikowi UAM?

Mówię to z pozycji praktyka, który wielokrotnie sporządzał różne pliki uam dla różnych obszarów. Wcześniej robiłem to nawet w Excelu.
O problemach na stykach mapa-plan szczegółowy mógłbym nieco opowiedzieć (np. Laski /te od niewidomych/ były kiedyś poza planem Warszawy, teraz są głęboko wewnątrz - a w Laskach jest fotoradar na 40 km/h), bo kilka razy się naciąłem.

« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:19:25 »
Pewnie, że chciałbym.
Upieram się jednak, że to nie takie proste. Chyba, że arbitralnie ustali się prostokąt dla każdego miasta i zaszyje w algorytmie sprawdzającym.

A ja nadal twierdzę, że proste :) I wcale nie trzeba się ograniczać do prostokątów. Najprostszy algorytm to sprawdzenie czy wektor wyprowadzony z danego punktu przetnie krawędź wielokątu nieparzystą liczbę razy (Pierwszy z brzegu link z usenetu)

A co jeśli ktoś się pomyli we wpisywaniu współrzędnych o kilkanaście metrów? Jak ma się algorytm zachować? Jakiś komunikat? Odrzucić? Nie przyszywwać do planu? Przeszyć część POI do planu, pozostałe punkty do innego pliku UAM?

Odrzucić. Granice miasta czy też granice województw są jasno wyznaczone, więc albo jesteśmy w obszarze albo nie :) Ew. wskazać, ile/jakie punkty zostały odrzucone z powodu współrzędnych leżących poza wskazanym obszarem.

A ciągle mówimy o sytuacji, w której ktoś i tak wprowadza (z racjonalną premedytacją) jakieś współrzędne graniczne. Tu go zwalniamy z myślenia i pracy (a wcale nie jest to takie proste, wyznaczyć współrzędne dla planu miasta),

Wyznaczenie tych współrzędnych to jest praca jednorazowa - ktoś musi zdobyć takie dane, pewnie wydziały geodezji tym dysponują. Wtedy można by je umieścić w postaci gotowych opcji do wyboru w formularzu, np.:

Ogranicz pobierane punty do obszaru:
 (x) dany punkt: N: [    ], E: [     ]
 ( ) miasto Wrocław
 ( ) miasto Warszawa
 ( ) (...)
 ( ) województwo Wielkopolskie
 ( ) województwo Mazowieckie
 ( ) (...)
 ( ) dany wielokąt o [  3] wierzchołkach [dalej>]

Można też jeszcze bardziej sprawę uprościć, żeby nie obciążać serwera - mając gotowy algorytm można np. co godzinę generować gotowe listy (wyświetlanych na www) punktów zawierających się w danym obszarze.

*

• 6498
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 11, 2006, 00:34:23 »
Cytat: "Borys_"
A ja nadal twierdzę, że proste :) I wcale nie trzeba się ograniczać do prostokątów. Najprostszy algorytm to sprawdzenie czy wektor wyprowadzony z danego punktu przetnie krawędź wielokątu nieparzystą liczbę razy (Pierwszy z brzegu link z usenetu)

Po lekturze linku poddaję się. Faktycznie, to bardzo prosty algorytm.  :shock:
Wyobrażasz sobie serwer, który wytrzyma badanie nim milionów punktów przewalanych przez poi.mobilne.net dziennie?

Odrzucić. Granice miasta czy też granice województw są jasno wyznaczone, więc albo jesteśmy w obszarze albo nie :) Ew. wskazać, ile/jakie punkty zostały odrzucone z powodu współrzędnych leżących poza wskazanym obszarem.

Zaraz, ale kto wskazuje wreszcie ten obszar? Jeśli ja wskazuję obszar wykraczający poza granicę planu szczegółowego, to jakim prawem algorytm ma mi cokolwiek odrzucać?
Ciągle powracam do tezy, nawet uwzględniając "nasz algorytm", że już lepiej dodać opcję "Ściągnij Ulubione z zakresu planu szczegółowego miasta x". Niech będzie w formie wielokąta.
Bo co jeśli chcę zrobić download POI dla Warszawy i okolicy, powiedzmy 10 km od granic planu, i nie przyszywać ich do planu, tylko mieć w pliku np. RejonWarszawy.uam? Algorytm ściągnie mi Warszawę, a resztę odrzuci sądząc, że się pomyliłem wyznaczając obszar?
Chyba, że zaczniemy mnożyć opcje i/lub relaye pytanie-odpowiedź.
Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Będę się nadal upierał....

A ciągle mówimy o sytuacji, w której ktoś i tak wprowadza (z racjonalną premedytacją) jakieś współrzędne graniczne. Tu go zwalniamy z myślenia i pracy (a wcale nie jest to takie proste, wyznaczyć współrzędne dla planu miasta),

Wyznaczenie tych współrzędnych to jest praca jednorazowa - ktoś musi zdobyć takie dane, pewnie wydziały geodezji tym dysponują. Wtedy można by je umieścić w postaci gotowych opcji do wyboru w formularzu, np.:
 Ogranicz pobierane punty do obszaru:
 (x) dany punkt: N: [    ], E: [     ]
 ( ) miasto Wrocław
 ( ) miasto Warszawa
 ( ) (...)
 ( ) województwo Wielkopolskie
 ( ) województwo Mazowieckie
 ( ) (...)
 ( ) dany wielokąt o [  3] wierzchołkach [dalej>]

Ufff... Czyli jednak jest lista wyboru... Przynajmniej dla planów miast.
Tylko czemu dalej są wyłącznie województwa? A gdzie powiaty? A gdzie regiony turystyczne? A gdzie krainy geograficzne? A gdzie pasma górskie? A gdzie rejon zaopatrzenia firmy X? Itd., itp.
Każdy jest zainteresowany być może innym rodzajem obszaru.

Można też jeszcze bardziej sprawę uprościć, żeby nie obciążać serwera - mając gotowy algorytm można np. co godzinę generować gotowe listy (wyświetlanych na www) punktów zawierających się w danym obszarze.

A jakich, przepraszam, kategorii? Chyba, że zaczniemy generować garnitur ulubionych POI dla każdego z kilkunastu tysięcy użytkowników?
Już teraz ciężko zsynchronizowć własne, zwykle standardowe POI. Aż się boję myśleć o "komforcie użytkowania" serwisu po takich projektach...

A nie wspomnieliśmy jeszcze nawet słowem o synchronizowaniu przez AMPOISync wielu plików UAM, poprzyszywanych do różnych planów, zawierających POI tylko z określonych obszarów, które trzeba byłoby "w locie" badać znanym(?) nam algorytmem.

Byłoby fajnie mieć POI przywiązane automatycznie do planów szczegółowych AM. Tylko, że to utopia...

« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 11, 2006, 01:16:16 »
Po lekturze linku poddaję się. Faktycznie, to bardzo prosty algorytm.  :shock:
Wyobrażasz sobie serwer, który wytrzyma badanie nim milionów punktów przewalanych przez poi.mobilne.net dziennie?

Chyba nie czytasz moich postów do końca ;)

Może nie co godzinę, ale raz na dobę można zapuścić w tle coś, co wydzieli zbiory punktów leżących w określonych obszarach. Czyli bierze wszystkie punkty z poi.mobilne.net i umieszcza w zależności od położenia w zbiorach 'wroclaw','warszawa','wielkopolska'...
 A później wystarczy tylko wyświetlać punkty z danego zbioru, jeśli sobie tego zażyczy użytkownik. Nawet szybciej powinno to wszystko wtedy działać.

Takie grono.net codziennie wyznacza najkrótsze ścieżki między zarejestrowanymi użytkownikami. Też całkiem interesujący algorytm o sporej złożoności, a użytkowników mają blisko milion. I wyraźnie się da :)

Zaraz, ale kto wskazuje wreszcie ten obszar? Jeśli ja wskazuję obszar wykraczający poza granicę planu szczegółowego, to jakim prawem algorytm ma mi cokolwiek odrzucać?

Ty wskazujesz. W naszym idealnym przypadku masz możliwość skorzystania z już określonych obszarów (dla ułatwienia) lub wyznaczenia własnego przez wprowadzenie pewnej liczby współrzędnych będących wierzchołkami wielokąta ograniczającego interesujący Cię obszar.

Bo co jeśli chcę zrobić download POI dla Warszawy i okolicy, powiedzmy 10 km od granic planu, i nie przyszywać ich do planu, tylko mieć w pliku np. RejonWarszawy.uam? Algorytm ściągnie mi Warszawę, a resztę odrzuci sądząc, że się pomyliłem wyznaczając obszar?

A to już pierwsze mądre rozszerzenie tej funkcjonalności :)

Opcja mogłaby się nazywać "wyświetl punkty odległe o X km od granicy obszaru Y". Cała filozofia sprowadziłaby się tylko do przesunięcia punktów granicznych obszaru o odpowiednio obliczony wektor (w zależności od kąta który tworzą odcinki odchodzące od danego punktu-wierzchołka).

Ogólnie cała ta koncepcja jest ciekawym zajęciem dla matematyka lubiącego wektory :)

Ufff... Czyli jednak jest lista wyboru... Przynajmniej dla planów miast.
Tylko czemu dalej są wyłącznie województwa? A gdzie powiaty? A gdzie regiony turystyczne? A gdzie krainy geograficzne? A gdzie pasma górskie? A gdzie rejon zaopatrzenia firmy X? Itd., itp.
Każdy jest zainteresowany być może innym rodzajem obszaru.

Bo to tylko przykłady. Kolejnym rozwinięciem tej idei byłby katalog obszarów, gdzie każdy by mógł umieścić zdefiniowane przez siebie obszary. I miałbyś wtedy powiaty, regiony turystyczne, krainy, itd.
 Mógłbyś wtedy sobie robić "ulubione obszary" i dla każdego z nich mieć osobny zestaw punktów. Ech, marzenia ;)

A jakich, przepraszam, kategorii? Chyba, że zaczniemy generować garnitur ulubionych POI dla każdego z kilkunastu tysięcy użytkowników?

Kategorie nie mają nic do rzeczy :)

Kategorie i obszary to dwa różne zbiory, do których mogą być przypisane punkty. Tyle tylko, że kategorie są rozłączne (w sensie jeden punkt może należeć tylko do jednej kategorii, za to może leżeć w wielu nakładających się obszarach.

Mając zaś wytyczone przypisania punktów do obszarów (co nam załatwił proces liczący wszystko raz na dobę) możemy w prosty sposób operować na tych zbiorach punktów. Każdy z nich będzie podzbiorem całego poi.mobilne.net, przez co operacje powinny nawet się wykonywać szybciej (sposób reprezentacji list punktów w bazie jest sprawą drugorzędną, choć gdyby to sprytnie rozwiązać, to taki podział powinien dać nawet spore zyski).

A nie wspomnieliśmy jeszcze nawet słowem o synchronizowaniu przez AMPOISync wielu plików UAM, poprzyszywanych do różnych planów, zawierających POI tylko z określonych obszarów, które trzeba byłoby "w locie" badać znanym(?) nam algorytmem.

Wystarczyłaby możliwość zapisywania zbiorów ulubionych punktów z danego obszaru pod własną nazwą i dalej już tak samo jak zawsze (synchronizacja, przywiązanie do mapy, etc.).

Uff, to nam twórczy pościk wyszedł :)

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 11, 2006, 08:00:00 »
Granice miasta czy też granice województw są jasno wyznaczone, więc albo jesteśmy w obszarze albo nie :) Ew. wskazać, ile/jakie punkty zostały odrzucone z powodu współrzędnych leżących poza wskazanym obszarem.

Myślę że wystarczy wyklikać granicę na automapie. Przecież jest ona wyraźnie zaznaczona linią.
Pozatym co do odrzucania, to ja sobie wyobrażam tak, że dla uproszczenia ktoś np. tak jak teraz wyznacza większy kwadrat, ale algorytm sprawdza czy kolejne punkty są na terenie osobnego planu miasta, czy też poza nim. Jeśli na terenie miast to przypisuje je do miasta, jeśli poza to do mapy Polski. Wtedy nie traci się żadnych punktów a automapa załaduje je jak sę minie granice miasta. Oczywiście jak będzie inna możliwość wyboru obszaru to fajnie. Mnie akurat interesuje cała Polska, byle szybciej działała. Jeśli podział na punkty z mapy 50k i na poszczególne miasta pszyspieszy działanie programu, a jednocześnie wszystko bedzie działało tak samo jak teraz gdy wszystkie punkty są w jednym pliku to byłaby to bardzo dobra funkcjonalność.

« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 11, 2006, 08:34:37 »
powiedzie mi lopatologicznie nt.tego przywiazywania:
mam 2 pliki poi - jeden ogolny (Wszystkie), drugi (Moje) ograniczony do jednego miasta. czy jak go przywiaze do mapy Lodzi, drugi, ogolny tez bedzie sie ladowal?

*

Offline r1u0d2y

• *
  • 53
    • Najnowsze telewizory
  • Sprzęt: x51v WM6, MDA Compact IV, i9100
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:05:10 »
A ja troszke z innej beczki.

Nie wiem czy juz byla ta propozycja, ale przydaloby sie podczas wyszukiwania adresu, zeby wartosc pola miasto, moglobyc ustawiona jakas domyslna, np Lodz, albo uzupelniane zgodnie z pozycja wskazywana przez GPS: http://gps.wroclaw.pl (jestem w Lodzi, wyszukuje w Lodzi, jestem w Wawie to w wawie)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2014, 12:00:23 wysłana przez r1u0d2y »

*

• 6498
« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:20:37 »
Squonk:
Ty decydujesz który plik UAM do jakiej mapy przywiązać.
Jeśli np. Moje.uam chcesz przywiązać do planu Łodzi, to zmieni się nazwa tego pliku na Lodz.uam i jak tylko wjedziesz do Łodzi, to będzie się on otwierał automatycznie. Ale tylko Lodz.uam, bo nie możesz otworzyć dwóch i więcej plików UAM naraz, chyba że dasz programowi ręcznie instrukcję "Dodaj z". Ale to nie jest de facto otwarcie drugiego pliku, tylko skopiowanie jego punktów do pliku bieżącego.

No właśnie, tu byłoby pole do popisu dla koderów - jak wyłączyć/usunąć z pliku ogólnego (zwykle o nazwie Wszystkie.uam) punty, które są zawarte w pliku/plikach UAM przyszytych do planów szczegółowych.
Wiadomo, że POI skupione są w dużych miastach, na pozostałym terenie jest raczej plaża. Ale te wielkomiejskie punkty "pompują" objętość pliku Wszystkie.uam, który mógłby obsługiwać mapę Polski z wyłączeniem planów szczegółowych. Można byłoby wtedy przechrzcić plik na Polska.uam i otwierałby się on automatycznie w momencie wyjazdu z miasta objętego planem.

Jak prześledzicie statystyki punktów, to np. w Warszawie jest ich ponad 4 tysiące, w Poznaniu prawie 2, w Łodzi i Gdańsku po tysiąc, itd.
Jeśli wykluczylibyśmy je z mapy Polski, to pewnie maksymalnie dowolny plik liczyłby ze 3-4 tysiące punktów.

Wracając do koncepcji Majkiego i Borysa.
Mój ostatni rzut na taśmę, w celu uproszczenia procedur i odciążenia serwera.
Do rekordu POI(PU) dodajmy pole. Byłoby przeznaczone na numer obszaru (miasto z planem szczegółowym) i wypełniane raz - w czasie dodawania punktu do bazy. To pole mogłoby nawet być trzycyfrowe, żeby można było zdefiniować do tysiąca obszarów.
Jeśli na serwerze byłyby zdefiniowane granice obszarów i zaimplementowany algorytm Borysa, to wykonywałby się on tylko raz. Potem byłoby już tylko sortowanie po "moim" polu, w sytuacji kiedy ktoś da dyspozycję "pobierz tylko z obszaru x".

Taka koncepcja pozwoliłaby także łatwo rozwiązać problem z wcześniejszego akapitu - wydzielenie punktów nie leżących na obszarach planów szczegółowych, by włączyć je do pliku dla mapy Polski.

*

• 6498
« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:21:54 »
Rudy,
mówisz o wyszukiwaniu nazw, czy POI/PU?

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
Ostrzeganie o pprzekroczeniu prędkości
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 12, 2006, 09:50:50 »
Witam
Uważam ,że przydała by się nowa kategoria w AM 4.x.Kategoria o ostrzeganiu przekroczenia szybkości na danym odcinku trasu/ulicy.
Jadąc 70 km/h a dozwolone jest 50 km/h AM ostrzegałaby ,ze przekroczyłem dozwoloną pedkośc.Coś takiego jak w Destinatorze tylko tam jest to bardzo uproszczone.
Oprócz ostrzegania głosowego powinna sie wyświetla ikona znaku ograniczającego prędkośc.Lokalizacja dowolna ale nie na zasadzie ikone POI tylko większy znak w np prawym górnym narożniku.

Oto przykład;

Jestem nawet za tym aby można już było to wprowadzic na poi.mobilne.net jako punkt uzytkownika.W niedługim czasie powstała by niezła baza danych gdzie i ile można jechac.
Kategoria Ograniczenia i 3-4 podkategorie ;30 ,40,70,80 km/h
Problem wtym ,ze jak dodamy jako PU to ostrzeganie bedzie przed punktem a nie za nim :( .Ale zawsze to coś

Pzdr
Jarek
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 12, 2006, 13:41:00 »
To nie jest kategoria tylko funkcja będąca ewentualnie pochodną kategorii w której wprowadzane będą informacje o panujących ograniczeniach prędkości.

Będzie to taka sama funkcja/kategoria jak ostrzeganie o suszarkach.

Czy w mojej opinii - skuteczność niemal zerowa zważywszy na znakotwórstwo różnych służb (analog to coraz bardziej kreatywnych patroli policji).

Czekam, kiedy następne będą: ostrzeganie o kończącym się paliwie, o konieczności wymiany oleju, o imieninach znajomej mieszkającej w mijanej miejscowości.....
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 12, 2006, 14:11:39 »
Czy w mojej opinii - skuteczność niemal zerowa zważywszy na znakotwórstwo różnych służb (analog to coraz bardziej kreatywnych patroli policji).

Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie chce aby mnie ostrzegało,bo szaleje na drodze.Ja wolę aby komunikat/znak graficzny się wyświetlał bo czasami wjedziesz w obszar osiedla i jedziesz pszepisowo...do czasu...bo noga i tak z przyzwyczajenia dociska pedał gazu.Sam nawet sie nie zorientujesz kiedy na liczniku zamiast 40 jest 65.Ukryty fotoradar,suszarka ,szkoła,przedszkole,niebezpieczne skrzyżowanie.Tam gdzie faktycznie i słusznie te znaki są postawione,bo jakis powód musi byc.Po co jechac więcej niż dopuszczalna prędkośc a później płakac ,ze nie zauważyłem znaku??
A tak to zawsze komunikat dostaniesz ,że przekroczyłeś dozwoloną prędkośc.To trochę Cię wychamuje.Są to stałe punkty(prawie) a suszarki,fotoradary - ich lokalizacja się ciągle zmienia.Ile teraz punktów mamy w AM gdzie już żaden patrol nie stoi.
A pomyśl ile razy jedziesz ,AM ostrzega cię o radarze a Ty nie pamiętasz już ile tam było na znaku? 50? 70? a może 40?

I na koniec - wcale to nie musi byc funkcja,która bedzie działac zaraz po wł programu.Użytkownik sam może sobie ją aktywowac.
Inne przydatne:drogi powyżej 7t,10t
                      - drogi z ograniczoną wysokością(mosty,wiadukty)
Tobie ani mnie się taka funkcja nie przyda ale jeżdżący TIRowcy będą napewno zachwyceni.

Pzdr
Jarek
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 12, 2006, 15:18:20 »
Rozumiem, ale zdania nie zmienię. Na szczęście wolno mi jeszcze je mieć ;)

Ten post od strony 1, a więc juz jakiś czas temu zaczął się jako skrzynka życzeń (choć i zażaleń). Oparty był w wiarę, że AM go będzie śledziła i wyłapie to co boli i co by grzało i biorąc pod uwagę, że piszą go nie tylko użytkownicy, ale wręcz maniacy AM to zrobi z tych pobożnych życzeń jak najwięcej, żeby dać ludziom nie tylko pozytek, ale i radość.

Na szczęście nadchodzi czas Wielkiej Premiery i wkrótce sie okaże w jakim stopniu AM jest produktem nie tylko rynkowym, ale prorynkowym, a w jakim jest to tylko i wyłącznie realizacja jakiejś tam koncepcji autorskiej ludzi z AM.

I wtedy albo wielu sie ucieszy, albo wielu już do końca rozczaruje i odpuści, bo ten król wielokrotnie już okazywał się być nagi.

A z tego co sie orientuję to nie ma i chyba nie będzie programu (nie tylko nawigacyjnego), który spełniałby oczekiwania WSZYSTKICH użytkowników na raz. Bo musielibyśmy Cray'a w etui nosić, a nie małe lub ciut większe PDA.

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 14, 2006, 12:25:11 »
Przydałoby się dokładniejsze odwzorowanie granicy państwa.
Z tego co zaobserwowałem to na grzybach można skończyć do 1 km na Białorusi!

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 14, 2006, 16:53:00 »
Cytat: "Jarojaw"

Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie chce aby mnie ostrzegało,bo szaleje na drodze.Ja wolę aby komunikat/znak graficzny się wyświetlał bo czasami wjedziesz w obszar osiedla i jedziesz pszepisowo...do czasu...bo noga i tak z przyzwyczajenia dociska pedał gazu.Sam nawet sie nie zorientujesz kiedy na liczniku zamiast 40 jest 65.

Kup samochod ktory ma taka funkcje :"P
W moim aucie da sie ustawic max dozwolona predkosc, powyzej ktorej odzywa sie brzeczyk oraz wyswietla sie informacja o dopuszczalnej predkosci.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Jarojaw

• 549
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 14, 2006, 20:17:00 »
:D
Mam nadzieję,że to żart  8)
Samochód kosztuje ...tysięcy złotych a program pewnie ze 3 tys.

Jak myślisz ? Niezły interes aby mieć taką funkcje ? :)
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 15, 2006, 15:19:24 »
Cytat: "Jarojaw"
Mam nadzieję,że to żart  8)
Samochód kosztuje ...tysięcy złotych a program pewnie ze 3 tys.

Hmmm, a potrzebny Ci ow program za 3 tys jesli nie masz samochodu?
Zwlaszcza z funkcja ostrzegania o przekroczonej predkosci? :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 17, 2006, 08:18:58 »
To ściągnij darmowy program Vitesse Limite (jest również wersja angielskoa), do tego dokup GPSGate, który rozdzieli ci sygnał GPSa na kilka portów i będziesz mógł uruchomic jednocześnie nawigację oraz WL na którym ustawisz sobie limit prędkości obowiązujący na danej kategorii dróg. Wyjdzie Ci zdecydowanie taniej niż kupowanie samochodu, o ile ci PDA pociągnie, ale powinien.

*

Offline m2k

• *
  • 70
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 19, 2006, 15:51:26 »
Ja mam jedną WIELKĄ propozycję!

Po prostu ją wydajcie.

.
Możliwości są tylko dwie: albo będzie dobrze albo będzie źle!

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 19, 2006, 20:03:50 »
Dziś w czasie jazdy doszedłem do wniosku, że skalowanie mapy w zależności od prędkości to jest jedna z tych funkcji które bezapelacyjnie być powinny. Wjeżdzam do miasta i muszę odrywać wzrok od drogi, żeby zrobić zbliżenie. Goopie i niebezpieczne.

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 08, 2006, 21:09:30 »
Ja bym dodał jakieś inne oznaczenia obszaru zabudowanego (może inny kolor, albo ostrzeżenia przekroczenia 50-tki). Wiele razy zdarzyło mi się wyjechać z jakiejś miejscowości, dalej był las albo pola, wydawało mi się, że nie zauważyłem znaku końca obszaru zabudowanego, z tyłu mnie poganiają więc przyspieszam, a tu dopiero po jakimś czasie stoi ten znak. Przy naszej logice ustawiania znaków, byłaby to pożyteczna funkcja.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 08, 2006, 21:24:50 »
Jak do tej pory to większość funkcjonalności AM zawdzięcza użytkownikom wprowadzającym POI.

Kto będzie śledził zmiany administracyjne miejscowości??

AM?? Nie żartuj!!  :))   :))   :))

Jak na razie nie dają rady wydać wersji 4 od 1,5 roku.

I pomału temat przestaje żyć, czego najlepszym dowodem jest twój post - pierwszy w tym topicu od 19 kwietnia tego roku. To też o czymś świadczy  ]:>

*

Offline slavauskas

• **
  • 136
    • http://www.slawekzdun.webpark.pl
  • Sprzęt: Mio 168, Loox N560
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 09, 2006, 17:21:51 »
i fajnie gdyby była możliwośc głosowego wybierania funkcji w AM a nie gmerania przy ekranie palcami :-)
Gdyby każdy zgadzał się ze mną wtedy wszyscy mieliby rację.

« Odpowiedź #117 dnia: Październik 12, 2006, 20:03:23 »
a mnie najbardziej brakuje następujących funkcji:
- brak wyświetlania całej wyznaczonej trasy po jej wyliczeniu (nawet w małej skali w przypadku dalekich tras)
- brak możliwości wyświetlania POI w kierunku jazdy. Co mi po informacji, że najbliższa stacja BP znajduje się 14 km od mnie, skoro nie wiem, czy za mną, czy przede mną? Jak jadę trasą, to chcę wiedzieć tylko o tych, które są przede mną choćby na wyznaczonej przez AM trasie.

Marcin

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 12, 2006, 20:46:15 »
Cytat: "mtadeuszak"

...
- brak wyświetlania całej wyznaczonej trasy po jej wyliczeniu (nawet w małej skali w przypadku dalekich tras)

Ale taka opcja przecież jest. Ikona SKALA, przycisk CAŁA TRASA.

« Odpowiedź #119 dnia: Październik 15, 2006, 04:05:18 »
gadający Stuhr!