Propozycje rozwojowe Automapy 4.0

• 130 Odpowiedzi
  • 29464 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #60 dnia: Luty 20, 2006, 14:58:46 »
no moze z tymi dziurami to przesadziłem ;), ale informacje takie jak w tomtom plus services (korki na drodze itp przez gprs) to mogloby sie przyjac.

Ps. czekam, kiedy AM wyjdzie na smartphone ;)

Pzdr
Paweł

Re: Propozycje rozwojowe Automapy 4.0
« Odpowiedź #61 dnia: Luty 21, 2006, 15:32:53 »
Cytat: "radoskur"

...
8. Prezentacja trasy (Demo) tak jak w tomtom

To chyab na tyle. Piszcie co Wy byście chcieli. Pozdrawiam

Osobiście dodałbym bardzo ciekawą funkcję jaka jest w TomTom. Mianowicie po wyznaczeniu trasy jest możliwośc znalezienia punków (normalnie jak w automacie w odległoście od punktu po lini prostej) oraz znalezienia punktów najbliżej po planowanej trasie. Z tym, że są np punkty zaznaczone na zielono zaraz przy trasie (stacja przy drodze), na żółto te troszkę dalej (jak były jakieś takie większe parkingi przy autostradzie to czasem tak były zaznaczane, albo jak trzeba było zjechać chyba do 200 300 metrów z trasy, oraz na omarańczowo w większej odległości, ale nadal w korytarzu trasy, oraz te nie po drodze ;) . W ten sposób mamy ładnie posegregowane punkty i wiadomo np. że za 50 km jest stacja zaraz przy drodze, a za 30 troszkę dalej od drogi. W dotychczasowym sposobie prezentacie POI w AM wiemy że punkt jest w odległości np 20 km, ale może być to 20 km w prawo, lewo lub też kompletnie w drugą stronę..

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 08, 2006, 11:55:35 »
Jeśli Automapa dołożyłaby w tym roku (na co pewnie wszyscy liczą) adresację w kilkunastu - kilkudziesięciu miastach (większych i mniejszych) to mogliby wreszcie zrezygnować ze sprzedarzy AM Miasto. Zamiast tego mogliby by zrobić AM Region lub Województwo. Wtedy na pewno też mniejszy bałagan przy wgrywaniu map by był. Mapa Polska 50k zawierałaby drogi + nazwy ulic i miast a np mapa Lubuskie zawierałaby adresację wszystkich miast w lubuskim (np powyzej 50 tys mieszkańców na początek).

« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 08, 2006, 12:39:04 »
A kiedy ta cud mapa w wersji 4.O będzie dostępna i czy w ogóle ?, bo jak na razie to te wszystkie posty są troche na wyrost.

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
  • Sprzęt: Qtek 8310, HTC Kaiser, X61 Tablet
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 08, 2006, 16:18:14 »
ja tylko czekam mozliwosci dzialania na smartphonach :) qvga.

jak tak dalej bedzie to faktycznie duzo ludzi ktorzy zastanawiaja sie nad zakupem, albo wstrzymuja sie wybiora Tom Toma. Aktualnie jestem w fazie zakupu wiekszej karty i GPS'a. jezeli skompletuje sobie sprzet i nie bedzie AM 4.0 to moj wybor padnie na Tom Toma, a szkoda, bo wolalbym wesprzec rodzima produkcje.
Użytkuje: Qtek 8310 WM6.5, HTC TyTNII WM6.5 + MBW-150, IBM X61 XP Tablet, Atari Portfolio, Jornada 720
... kiedyś: Apple Newton, Psion S5, Jornada 680, Jornada 720, XDA IIi, N9300

« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 08, 2006, 18:01:45 »
Cytat: "Moi"
Wyłącz w ustawieniach informowanie o zakrętach, bo chyba nie ma gorszego ficzera w AM.

W Kotlinie Kłodzkiej bardzo przydatna funkcja :) Szczególnie gdy nawierzchnia składa się ze śniegu, a Ty masz z górki.

« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 16, 2006, 00:31:10 »
Chciałbym dorzucić swoje pięć groszy do dyskusji o automacie.
Otóż moim skromnym zdaniem, przypatrując się trudom z jakimi powstają kolejne wersje AM, nie ma możliwości, by udało się AM dogonić wiodące programy nawigacyjne z mapami zachodniej europy.
Zamiast tracić czas i energię na wyważanie otwartych drzwi, mogli by się skoncentrować na stworzeniu dobrych map europy wschodniej.  Przynajmniej części dostępniejszej do podróży.
Na pewno , przynajmniej na razie byli by mocną konkurencją dla TT i Destinatota i tu by mogli zrobić „kasę”
A tak, jak to u nas bywa cała para pójdzie w gwizdek.

*

Offline sledzik1984

• 11
    • Concept Music Art
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 28, 2006, 13:20:59 »
Niektóre z postulatów przedpiśców popieram, inne nie... A od siebie dorzucam modyfikację obsługi zablokowanych odcinków... A dokładniej dodanie możliwości podania daty ważności danej blokady... Nie wiem w sumie jak w innych miastach ale w Krakowie Zarząd Dróg podaje przewidywany termin zakończenia remontu - można by sobie dodać blokadę z datą ważności i mieć swięty spokój... Potem blokada sobie wygasa... remont się kończy i AM wyznacza nam już poprawną trasę...

*

Offline Bolek^^

• *
  • 55
  • Sprzęt: N560 + E65
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 28, 2006, 21:30:05 »
Dodaje stan naładowania baterii PDA na ekranie Automapy!!!

« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 28, 2006, 23:23:52 »
Cytat: "Sonti"
A kiedy ta cud mapa w wersji 4.O będzie dostępna i czy w ogóle ?, bo jak na razie to te wszystkie posty są troche na wyrost.

Będzie. Wczoraj napisałem maila do AM i w odpowiedzi pisali że AM4.0 jest prawie na ukończeniu ale cały czas trwają prace nad dokładnością mapy Europy.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 29, 2006, 08:23:48 »
"prawie" robi wielką różnicę  :lol:

*

Offline ppardala

• *
  • 63
  • Sprzęt: LEO ♠Duttys™ HD2 V22♠
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 29, 2006, 14:41:26 »
Cytat: "zenith839"

Będzie. Wczoraj napisałem maila do AM i w odpowiedzi pisali że AM4.0 jest prawie na ukończeniu ale cały czas trwają prace nad dokładnością mapy Europy.

Pewnie bedzie tak samo jak wersja na Symbiana. Dzwonilem, pytalem prawie 2 lata temu. Odpowiedziano mi, ze "do 6 miesiecy powinna sie ukazac (...) prace trwaja". O ile sie nie myle, nie ma do dzisiaj.
Ale .... ja im życzę powodzenia, jeśli nic się nie zmieni, nie kupię AM ponownie. Aaaaa i to pożeranie pamięci !!!! eh szkoda gadac ...
----------------------------------------
pozdrawiam,
Paweł

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #72 dnia: Marzec 29, 2006, 17:08:08 »
Szanowni Koledzy (Koleżanki, też), czy nie uważacie, że ten wątek powinien być wreszcie zamknięty, a przynajmniej powinien mieć zmieniony tytuł. "Propozycje rozwojowe Automapy 4.0" - przecież to jest śmieszne...!!! Szanowny Zespół AM, ma te Wasze wszystkie propozycje, wiecie....gdzie??? AM nie może (lub nie chce :?: ) zrobić istotnych poprawek do istniejącego programu i map, a Wy oczekujecie rozwiązań na miarę science fiction...
Wydano bardzo piekne mapy w formacie VGA i przy tej okazji pojawiły się błędy, których nie było. Pisałem do supportu AM w tej sprawie, wytykając te ewidentne babole i zapewne wielu z Was też, i co? Jest już prawie kwiecień i brak jakichkolwiek poprawek. A jak pracuje sam program? - Żenada!
Automapa powstała parę lat temu, dla Polski i nadal pozostawia wiele do życzenia..., a co dopiero z Europą ?

Nie możecie doczekać się AM w wydaniu dla Europy !?
Oj! Żebyście się nie zawiedli...
Ja osobiście, nie tęsknię za kolejnym "pasztetem" upieczonym przez AM, bo mogę domyślać się (obym się mylił!), ile bedzie problemów  :(
Są byki w Polsce i polskich miastach, a co będzie w Europie ? Ech!

Cytat: "Sonti"

Taaak?! Żeby się nie okazało, że jadąc z AM do Paryża, dojedzie się do Amsterdamu  :wink:  :wink:
I tym pesymistycznym akcentem, pozdrawiam wszystkich.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 29, 2006, 17:50:38 »
Mniej się boję o mapy Europy, bo te AM musi dostać gotowe. Przecież sobie sama nie zrobi.
Teraz boję się tylko "jeszcze bardziej ulepszonej obsługi pamięci".
Reszta to jest pikuś...

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #74 dnia: Marzec 29, 2006, 18:16:21 »
Ja się biłem z myślami czy przedłużać subskrypcję czy nie. Werdykt - olałem ich jak oni nas. Możliwość subskrypcji upłynęla bezpowrotnie 24.03.06, ale jakoś nie żałuję.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #75 dnia: Marzec 29, 2006, 20:00:28 »
Hmmm Miejmy nadzieje że posty te czytaja też producenci innych rodzimych aplikacji. Może wcześniej pojawi się MapaMap 3.0 lub NAVIGO 2, które spełnią chociaż część naszych oczekiwań :-)

« Odpowiedź #76 dnia: Marzec 29, 2006, 20:58:54 »
szkoda że nie powstanie jakaś firma pozbiera ze wszystkich produktów najlepsze cechy i wyda bezkonkurencyjny produkt.

« Odpowiedź #77 dnia: Marzec 29, 2006, 23:22:44 »
szkoda że nie powstanie jakaś firma pozbiera ze wszystkich produktów najlepsze cechy i wyda bezkonkurencyjny produkt.

No popatrz, to zupełnie jak z PDA ;)

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 29, 2006, 23:59:10 »
Mniej się boję o mapy Europy, bo te AM musi dostać gotowe. Przecież sobie sama nie zrobi.

Czyżby Adamie? Fakt, że wyjściowe mapy pewnie dostaną, ale muszą je dostosować do potrzeb ich programu, a tu jest duże pole do... sknocenia!
Analogiczna sytuacja - ostatnie mapy AM w wersji QVGA były bardziej dopracowane "graficznie", niż mapy VGA. Do dzisiejszego dnia "kłuje" mnie w oczy ulica w mojej dzielnicy, która znacząco odstaje od stanu faktycznego, a w poprzedniej wersji była OK! Z czego to się wzięło???
Z przerobienia formatu, zmienił się kształt ulicy?  :shock: Czegoś tu nie rozumiem... Było tego więcej, ale już mnie to znudziło wyszukiwanie i kolekcjonowanie tych błędów, a posty do supportu AM, po awarii poczty, poszły w niepamięć.

Teraz boję się tylko "jeszcze bardziej ulepszonej obsługi pamięci".
Reszta to jest pikuś...

Wolę nie myśleć o obsłudze pamięci, no chyba, że zastosują jakiś nowatorski algorytm....... :wink:  :wink:  :wink:
A czy reszta będzie pikusiem, to też się okaże.
Pozdrawiam.

*

• 6498
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 30, 2006, 02:26:01 »
Cytat: "KrzysiekM"
Do dzisiejszego dnia "kłuje" mnie w oczy ulica w mojej dzielnicy, która znacząco odstaje od stanu faktycznego, a w poprzedniej wersji była OK!

Dlatego m.in. jestem bardziej spokojny o mapy Europy. Ja już tu na Forum chadzałem dobrowolnie do psychiatry w poszukiwaniu "znikniętego" ronda w Barlinku.
Sądzę, że jeśli dane mapowe będą OK, to sam algorytm ich obsługi trudno będzie schrzanić.

Cytat: "KrzysiekM"
Teraz boję się tylko "jeszcze bardziej ulepszonej obsługi pamięci".Reszta to jest pikuś...
Wolę nie myśleć o obsłudze pamięci, no chyba, że zastosują jakiś nowatorski algorytm....... :wink:  :wink:  :wink: A czy reszta będzie pikusiem, to też się okaże.

W ogóle nie wiadomo jak będą podzielone mapy (jeśli będą), jak będzie z ich ewentualnym przełączaniem, jak z kompilacją, kompresją, POI, itd.
Jedno jest pewne - kolejnego eksperymentu z obsługą pamięci nie przeżyję.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:30:14 »
Niby AM 4 prawie mamy, a mi przyszedł do głowy jeszcze 1 pomysł.(może do AM 4.1) ;-))
Mam POi ograniczone do pewnego obszaru. Owe POI znajdują sie np. w 4 plikach.
Chciałbym, żeby opuszczajac w terenie określony współrzednymi prostokąt, AM automatycznie wczytywała kolejny plik z POI.
O!
Palmus
palmus

*

• 6498
« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:53:23 »
Możesz "przyszyć" plik uam do planu miasta.
Cytat z intrukcji:

Łączenie pliku z Punktami Uzytkownika z mapa
Wybranie z menu Punktów Uzytkownika opcji Przywiaz do mapy pozwala na polaczenie aktualnie otwartego pliku z Punktami Uzytkownika z konkretna mapa. Plik ten otrzymuje wtedy taka sama nazwe jak mapa i rozszerzenie *.uam, a przy wczytaniu mapy zostaje równiez automatycznie wczytany.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 10, 2006, 13:00:02 »
Ok, to wiem, tylko,że mój prostokąt obejmuje duży teren (1/4 Polski, a więc kilka miast z planami)
A co z pozostałymi mieścinami?
Palmus
palmus

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 10, 2006, 15:10:51 »
A czy dałoby się ściągnąć z POI mobilne, zestaw gotowych plików do podłączenia do wszystkich planów miast, oraz plik z wszystkimi punktami na pozostałe miasta i Polskę ?
Np mam subskrypcję punktów z całej Polski, a potem przy synchronizacji sam mi dzieli na odpowiednie pliki i je ładuję do programu ?

*

• 6498
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:38:10 »
Oczywiście, że dałoby się zrobić pliki z POI dla każdego planu szczegółowego, po to aby każdy z nich przyszyć do właściwego planu (właściwie: sam się przyszyje). To tylko kwestia wpisania właściwych współrzędnych dla zakresu.
Jednak nie zwalałbym tej roboty na administratorów serwisu, bo abstrahując od tego, że mają ciekawsze zajęcia, to nigdy nie dogodzą wszystkim/większości w odpowiednim zestawie kategorii. Ja np. potrzebuję zawsze Weterynarzy, bo wszędzie jeżdżę z psem. Jestem w takim wieku, że kategorie Agencje Towarzyskie i Leśne Ssaki są mi zbędne (choć jeszcze rzucić okiem z chęcią dam radę). Są ludzie nie trawiący fast-foodów, etc., etc.
Słowem - trza se samemu zrobić...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:41:57 »
Jestem w takim wieku, że kategorie Agencje Towarzyskie i Leśne Ssaki są mi zbędne (choć jeszcze rzucić okiem z chęcią dam radę).

To rzucenie okiem to na Leśne Ssaki czy Agencje Towarzyskie  :lol:

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:01:16 »
Jestem w takim wieku, że kategorie Agencje Towarzyskie i Leśne Ssaki są mi zbędne

Stary, to wrzucaj jeszcze APTEKI do PU, zawsze dobrze mieć Viagre pod ręką  :lol: Mówią, że działa cuda.

*

• 6498
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:01:57 »
Cytat: "ajed"
To rzucenie okiem to na Leśne Ssaki czy Agencje Towarzyskie  :lol:

Na obie. Póki Kaczory im się nie dobiorą do, nomen omen, d...  :wink:

*

• 6498
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:07:47 »
Cytat: "knoxville"
Stary, to wrzucaj jeszcze APTEKI do PU, zawsze dobrze mieć Viagre pod ręką  :lol: Mówią, że działa cuda.

Ostatni zeżarłem wiadro i poszłem spać (jak radzi Bałtroczyk, było nie było polonista: jeśli blisko - to poszłem, jak daleko - poszedłem).  :D

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:08:02 »
Mnie akurat weterynarze czy leśne ssaki nie interesują, ale po załadowaniu wszystkich stacji benzynowych, marketów, macdonaldsów itp, atrakcji turystycznych, policji, serwisów, bankomatów mam około 15000 punktów.
Fajnie by było gdyby to działało szybciej, i dało się ściągać konkretne paczki które się podłączą pod odpowiednie mapy. Oczywiście o ile to wogóle przyspieszy działanie programu. Chyba każdemu by się to przydało, a wystarczy raz skonfigurować w serwisie zakres współrzędnych dla każdego miasta. Zakładanie kilku loginów raczej nie jest wygodne.
Podobnie przydałby się porządny plik BAM dla płatnych dróg, bo te generowane na podstawie bramek na autostradach nie działają poprawnie i automapa wyznacza trasę po płatnym odcinku.