Propozycje rozwojowe Automapy 4.0

• 130 Odpowiedzi
  • 29392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« dnia: Styczeń 26, 2006, 11:29:26 »
Witam, wiem że gdzieś kiedyś był ten temat ale jakoś minął bez większego echa. Proponuję odświeżyć temat a nawet podkleić żeby producent widział czego użytkownicy sobie życzą. Ja zaczne jako pierwszy :-)

1. Wyłączenie komunikatu powitalnego (z tego co już wiemy będzie opcja wyłączenia)
2. Wyszukiwanie po kodach pocztowych
3. trzecie okienko w polu wyszukiwania (Miejscowość, ulica, nr domu coś ala Mapa Map)
4. Zauważyłem że dużo ludzi którym sprzedaje navi mają problemy z wyznaczeniem trasy do mniejszych miast gdzie podane są tylko nazwy ulic. Bez sensu jest że jak wpisze się ulice to jedyną możliwością jest POKAŻ NA MAPIE. Powinna byc również dostępna opcja Koniec, Start=GPS i domyślnie prowadzić na środek danej ulicy a nie podwójne klikanie (najpierw pokaz ulice a potem celowanie palcem w część zaznaczonej ulicy).
5. Płynna regulacja głośności (tak jak w Tomtomie, funkcja bardzo przydatna dla Palmtopo-telefonów gdy ktoś jescze uzywa zestawu głośnomówiącego. W automapie jak dam na głośność małą to podczas telefonu nie słyszę prawie rozmówcy. A przy dużej głośności jest za głośno i występuje "sprzężenie" mikrofonu z głosnikiem - taki głosny pisk - więc w obydwóch przypadkach nie da się rozmawiać przez telefon za pomocą zestawu głośnomówiącego)
6. Duża klawiatura w trybie poziomym (teraz jest zwykła palmtopowa - nie nadająca się do obsługi palcem)
7. Unikanie dróg płatnych
8. Prezentacja trasy (Demo) tak jak w tomtom

To chyab na tyle. Piszcie co Wy byście chcieli. Pozdrawiam

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2006, 11:38:03 »
chcielibysmy...

(1) wiekszej szybkosci w wyznaczaniu i przeliczaniu trasy
(2) klawiatury QWERTY
(3) zlikwidowania aktualnego algorytmy trasy przełajowej
(4) wbudowania static navigation
(5) dotykowego (palcem) menu
(6) zredukowania ilosci komunikatow 'o zjechaniu z trasy' na prostej drodze...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Re: Propozycje rozwojowe Automapy 4.0
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2006, 13:54:15 »
Cytat: "radoskur"
Witam, wiem że gdzieś kiedyś był ten temat ale jakoś minął bez większego echa. Proponuję odświeżyć temat a nawet podkleić żeby producent widział czego użytkownicy sobie życzą. Ja zaczne jako pierwszy :-)

Było i to nie raz...

1. Wyłączenie komunikatu powitalnego (z tego co już wiemy będzie opcja wyłączenia)

Za

2. Wyszukiwanie po kodach pocztowych

Przeciw.
To może jest dobre dla firm spedycyjnych. Szkoda czasu - para w gwizdek. 18 kodów pocztowych na 250-tysięczny Radom, jeden kod pocztowy na 50-tysięczne Starachowice czy Ostrowiec Świętokrzyski, to tylko nieliczne, znane mi przykłady.
TomTom stosuje to tylko dla UK i Holandii a i tak słychać ciągłe narzekania brytyjczyków.

3. trzecie okienko w polu wyszukiwania (Miejscowość, ulica, nr domu coś ala Mapa Map)

Przecież są wszystkie trzy.

4. Zauważyłem że dużo ludzi którym sprzedaje navi mają problemy z wyznaczeniem trasy do mniejszych miast gdzie podane są tylko nazwy ulic. Bez sensu jest że jak wpisze się ulice to jedyną możliwością jest POKAŻ NA MAPIE. Powinna byc również dostępna opcja Koniec, Start=GPS i domyślnie prowadzić na środek danej ulicy a nie podwójne klikanie (najpierw pokaz ulice a potem celowanie palcem w część zaznaczonej ulicy).

W zasadzie - ZA (dodałbym tutaj skrzyżowania).

5. Płynna regulacja głośności (tak jak w Tomtomie, funkcja bardzo przydatna dla Palmtopo-telefonów gdy ktoś jescze uzywa zestawu głośnomówiącego. W automapie jak dam na głośność małą to podczas telefonu nie słyszę prawie rozmówcy. A przy dużej głośności jest za głośno i występuje "sprzężenie" mikrofonu z głosnikiem - taki głosny pisk - więc w obydwóch przypadkach nie da się rozmawiać przez telefon za pomocą zestawu głośnomówiącego)

Przecież jest płynna.

6. Duża klawiatura w trybie poziomym (teraz jest zwykła palmtopowa - nie nadająca się do obsługi palcem)

Jest duża, ale mniejsza niż w trybie portrait. Można byłoby powiększyć.

Za.

8. Prezentacja trasy (Demo) tak jak w tomtom

Za

Cytat: "lechupe"
(1) wiekszej szybkosci w wyznaczaniu i przeliczaniu trasy

Za.

(2) klawiatury QWERTY

Za

(3) zlikwidowania aktualnego algorytmy trasy przełajowej

Przeciw, skoro już jest. Tylko nazwać ją lotnicza, or so, a dołożyć faktyczny przełaj.

(4) wbudowania static navigation

A co z odbiornikami z innym chipsetem, niż SiRF? Chociaż da się chyba stworzyć taki algorytm na poziomie NMEA...?

(5) dotykowego (palcem) menu

Jest. W trybie nawigacji. Ale chyba przydałby się także w trybie statyczym.

(6) zredukowania ilosci komunikatow 'o zjechaniu z trasy' na prostej drodze

One wynikają z błędów w mapach.
Albo należałoby ustawić "głębokość" zjazdu, od którego program wchodzi w tryb przeliczania trasy (jak w MapieMap), albo... wydać precyzyjne mapy.

Ja swoje zapisałem tu:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=159111&highlight=#159111
Przytoczę (usunąłem jedną pozycję, bo jest już):

Z funkcji występujących w innym sofcie, w AM brak (bardzo):
- dynamicznego sortowania listy poszukiwanych obiektów (zmieniającego wynik sortowania wraz z kolejno wprowadzanymi literami),
- synchronizacji z Outlookiem,
- widoku 3D (ma być w AM 4),
- traffic info (j.w.),
- unikania przepraw promowych i płatnych autostrad,
- trasy pieszej/rowerowej i 4x4 (przełajowej ale omijającej obiekty na mapie, nie lotniczej)
- ustalania prędkości dla poszczególnych kategorii dróg (w TTN5 też zniknęło) dla lepszego wyliczania ETA,
- listy ostatnio wybieranych (zapisanych) celów podróży.

Z funkcji których brak nie jest dotkliwy:
- omiń kolejne via (punkt pośredni trasy),
- ETA/km dla najbliższego via,
- itinerer (rozpiska trasy wg. kolejnych manewrów) - nie korzystałem, wyświetlałem kilka razy tylko z ciekawości - choć niektórym ułatwia edycję trasy,
- trasa alternatywna (nigdy mi żadna nie pasowała i tak trzeba było wyznaczać trasę pożądaną przy pomocy punktów via),
- unikaj obszaru (prostokąt rysowany na mapie/planie),
- lokalizacja skrzyżowań dróg/ulic jako cel podróży (na kilkaset tysięcy przejechanych km z GPS może przydała mi się raz lub dwa, a i to wyłącznie dlatego, że ktoś koniecznie chciał się ze mną w takim miejscu spotkać),
- algorytm mleczarza/komiwojażera (występuje dla PPC/WM chyba tylko w Que Garmina) - optymalizacja trasy i kolejności odwiedzania dla wpisanych punktów pośrednich trasy (vias),
- status GPS - albo jest dobry odbiornik z prawidłową recepcją sygnału, albo jest kicha z sygnałem i naoczne tego potwierdzenie na osobnym ekranie niczego nie zmieni,
- TTS, czyli text-to-speech - wymowa polskich nazw ulic przez komputer byłaby zbyt ryzykowna (już sobie wyobrażam ja mój PDA każe mi skręcić w ulicę, która nosi dumną nazwę: Dwudziestego Pierwszego Praskiego Pułku Piechoty imienia Dzieci Warszawy - horror),
- voice command/operation, sterowanie głosem (w dwóch telefonach z profesjonalnymi zestawami głośnomówiącymi nie udawało mi się używać tego w czasie jazdy z minimalnym choćby poziomem satysfakcji, nie widzę powodów, dla których miałoby się to udać z PDA).

*

Offline lechupe

• 781
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2006, 16:25:41 »
Cytat: "Moi"
](1) wiekszej szybkosci w wyznaczaniu i przeliczaniu trasy

Za.

Za
Za
Za
Za
...

WoW, i to tak bez zadnych konsultacji politycznych...

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2006, 19:54:09 »
No były już takie tematy. Ja tylko jedno - możliwość zmiany priorytetu wybranej drogi (podwyższenia lub obniżenia) - w związku z tym o czym mówicie - czyli mało aktualnymi mapami szczególnie na niższych kategoriach dróg - przydałoby się mieć możliwość samemu sobie poprawić kategorię (priorytet) drogi. Nijak inaczej nie mogę zmusić AM, żeby jadąc z jednego kierunku pojechała główną drogą, a z innego tą mniej główną, ale szybszą/krótszą. Tak bym sobie dociągnął priorytet tej mniej głównej do tej główniejszej i decydowałaby odległość, a tak jak jest teraz, zawsze wyznacza po głównej...
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2006, 20:33:42 »
No ręczne ustawienia priotytetów rozwiązałoby większość moich problemów.

Ze swojej strony chciałbym np. żeby skala trasy zależała głównie od prędkości z jaką się poruszam, a nie od odległości od manewru. No chyba, że tak gdzieś można ustawić, a ja jestem za leniwy żeby przeczytać instrukcję.

Miłoby było, gdyby dodano np. podział na teren zabudowany i niezabudowany. Przydałoby się to przy wyliczaniu ETA. I to nie chodzi nawet o dokładność co do 1cm granic administracyjnych i o każdą pipidówkę w kraju.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 26, 2006, 21:37:35 »

W Polsce nie dowykonania bez dodania rodzaju pojazdu, bo:
  • autostrady - płatne dla osobowych, bezpłatne dla większości ciężarowych (winiety)
  • DK - bezpłatne dla osobowych, płatne dla ciężarowych
Ja dodałbym jeszcze jedno:

• możliwości wyznaczania własnych preferencji odnosnie używanych dróg przy wyznaczaniu tras (jak w Que :D)
  • opcja unikania autostrad (bo dla niektórych są one płatne, a dla innych nie)
  • opcja zawracania
  • dodanie profilu pojazdu (pieszy, rower, osobowy, ciężarówka itd, jak w Que)
  • opcja unikania dróg nieutwardzonych
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 26, 2006, 22:24:54 »
Ja bym jeszcze dodał:
- dynamiczne "dopisywanie/sugerowanie" wpisywanej nazwy miasta, ulicy
- naniesienie siatki kilometrowej dróg (numer kilometra drogi na którym się znajdujemy) w zależności od skali co 1 km, 5 km, 10km.
- zmiana algorytmu wytyczania trasy - wbrew pozorom wiele jest przypadków, że nie wytycza najkrótszej ani najszybszej tylko jakąś "zadaną" programem (służę przykładami)
- zlikwidowanie odcinków "fabrycznie zablokowanych" które dziś uniemożliwiają nawigację, choć są przejezdne (ulice osiedlowe)
- zauważenie, że w ciągu Al. Jerozolimskich w Warszawie DAJE SIĘ PRZEJECHAĆ WIADUKTEM NAD RONDEM!!
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline p.janowski

• 649
  • Sprzęt: aktualnie : HTC Touch Pro, SPV m650,  eeePC 701 1G
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 26, 2006, 22:37:58 »
działanie na smartphonach (qvga)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 26, 2006, 22:41:49 »
Cytat: "MaDuch"

- naniesienie siatki kilometrowej dróg (numer kilometra drogi na którym się znajdujemy) w zależności od skali co 1 km, 5 km, 10km.

Zaaaa!

Jak i pewnie wszyscy z CBRadiami!

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2006, 09:45:55 »

- zauważenie, że w ciągu Al. Jerozolimskich w Warszawie DAJE SIĘ PRZEJECHAĆ WIADUKTEM NAD RONDEM!!

No to mnie też irytuje. Identyczna sytuacja jest w Jankach. Muszę kiedyś sprawdzić np. w Łodzi na Włókniarzy czy to nie jest jakiś uniwersalny błąd.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2006, 09:50:36 »
Dodałbym jeszcze wprowadzenie opcji wybrania małomównej Basi, zamiast plotkary Jadzi. Komunikaty słowne się przydają, ale Jadzia gada zdecydowanie za dużo (i czasem bez sensu ;) )

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2006, 10:17:14 »
Cytat: "Reptil3"

No to mnie też irytuje. Identyczna sytuacja jest w Jankach. Muszę kiedyś sprawdzić np. w Łodzi na Włókniarzy czy to nie jest jakiś uniwersalny błąd.

W Łodzi zdecydowanie Jadzia kieruje Cie "góra" jak jedzie sie po Włókniarzy prosto.

Piotr

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2006, 11:33:49 »
.....a przy punkcie static nav dodałbym :
Płynne przeswanie mapy

Palmus
palmus

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2006, 13:02:55 »
W Polsce nie dowykonania bez dodania rodzaju pojazdu, bo:

autostrady - płatne dla osobowych, bezpłatne dla większości ciężarowych (winiety)

DK - bezpłatne dla osobowych, płatne dla ciężarowych

Hmmmmmmm no i właśnie dlatego jadzia powinna ryknąć Opłata za przejazd i wtedy użytkownik ma do wybou tak lub nie. Przecierz on sam będzie wiedział czy chce jechać płatną autostrada czy nie.

A tak wogóle to powinni zrobić chociaż "zalążek" nawigacji dla samochodów ciężarowych (np. Trasa dla samochodów ciężarowych), która domyślnie omijała by drogi z zakazem wjazdu powyżej 3,5 tony i wyskością powyżej 3,5 metra. Na pewno w pewien w sposób ułatwiłoby to pracę (szególnie młodym kierowcom, którzy nie znają jeszcze dróg krajowych).

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2006, 15:49:52 »
Moi

To może od razu trójwymiarowe obrysy budynków ;-)

Na serio
Ja bym proponował żeby w którymś miejscu wyświetlana była dozwolona prędkość na danej drodze lub jej odcinku.
Przynajmniej ta nominalna prędkość, bez uwzględniania czasowych zmian.

*

Offline lechupe

• 781
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2006, 16:07:48 »
Cytat: "Jackal"

Na serio
Ja bym proponował żeby w którymś miejscu wyświetlana była dozwolona prędkość na danej drodze lub jej odcinku.

"nominalna" predkosc dla aut osobowych to 50-60-90 (z pominieciem drog ekspresowych i autostrad)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2006, 16:24:53 »
Moi
To może od razu trójwymiarowe obrysy budynków ;-)

Jak mawia Premier: Yes! Yes! Yes!  :lol:

Na serio

Nie wiem skąd taka niechęć do wyświetlania tych znaków przez producentów softu, bo informacje o ograniczeniach na danym odcinku są zaszyte w bazie danych mapowych dla większości głównych dróg europejskich i amerykańskich (i u Navteqa, i TeleAtlasa).
Tym bardziej, że np. "ordnungowcy" (ci raczej zachodni) lubią dość ściśle tego przestrzegać.

A mogłoby to tak ładnie (i przydatnie!) wyglądać na mapie, jak w MioMap v2 dla UK:

czy MN|5 Navigona dla USA:

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2006, 17:08:28 »
Moi Właśnie o takim podawaniu prędkości mówiłem, wypatrzyłem je w jakiejś zachodniej nawigacji.

Lechupe Wszystko pięknie w teorii, ale nie zdarzyło Ci się nigdy wjechać w nieznanym mieście w jakąś uliczkę z ograniczeniem do np 30-40 km/h, kiedy nie zauważyłeś znaku (mogło ich być za dużo, zasłonięte gałęziami lub dostawczakiem, mogły być źle ustawione = zbyt wysoko, etc.) ???? O takie sytuacje mi chodzi.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 27, 2006, 17:58:43 »
Mnie wystarczy po prostu stabilność

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:19:13 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:04:03 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline mech1977

• *
  • 65
    • http://wap.doktorek.civ.pl
  • Sprzęt: FS loox720
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:34:02 »
nie wiem czy bylo:

- przezroczystosc wyznaczonej trasy - tak aby bylo wiadomo po jakiej drodze AM chce mnie poprowadzic.
---
tam gdzie kończy się logika zaczynają się kobiety

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 28, 2006, 10:37:59 »
Atomatyczna zmiana skali przy dojeżdzaniu do celu tak jak przed skrzyżowaniamu.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 29, 2006, 11:10:20 »
1 tryb... jak to kotś nazwał mleczarza :)
2 wyświetlanie ograniczenia predkości i ostrzeżenia po przekoczeniu (wyłączalne)
3 stabilnosc
4 mozna by dodac cos w stylu highway managera z palma. Czyli kiedy wymienic olej, ile pali itp.
5 Synchronizacja poi z komputerem (nie z www)
6 wbudowany player mp3 wma był by ekstra :)
7 widok 3D
8 moze wkoncu nie bedzie mi kazał wjeżdżać pod zakaz i pod prąd
9 automatyczne włączanie BT
10 zdrowia, szczescia, pomyślnosci

*

Offline StysieK

• *
  • 71
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 30, 2006, 13:04:38 »
A kiedy bedzie wersja 4.0???

*

Offline lechupe

• 781
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 30, 2006, 13:54:26 »
już niedługo
ale nie ciesz sie zawczasu, powyzsze postulaty zostana spełnione dopiero w wersji 8...

*

Offline scuz

• 39
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 30, 2006, 18:02:38 »
Czy jest ktos (betatester, redaktor serwisu, itd.) kto moglby potwierdzic lub dowiedziec sie bezposrednio ktore z nowych proponowanych przez uzytkownikow funkcji, na 100% beda w AutoMapie 4.0?
Wiadomym jest ze bedzie widok 3D itd.
Moje pytanie kieruje do tych ktorzy rzeczywiscie moga przed oficjalnie oglosic wszystkie nowo dodane funkcje.

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 31, 2006, 01:22:52 »
Cytat: "scuz"
Czy jest ktos (betatester, redaktor serwisu, itd.) kto moglby potwierdzic lub dowiedziec sie bezposrednio ktore z nowych proponowanych przez uzytkownikow funkcji, na 100% beda w AutoMapie 4.0?
Wiadomym jest ze bedzie widok 3D itd.
Moje pytanie kieruje do tych ktorzy rzeczywiscie moga przed oficjalnie oglosic wszystkie nowo dodane funkcje.

Nawet jeśli są betatesterzy to nie mają prawa podać żadnych informacji, podpisywali taką umową - to jest tajemnica  :!:

ps.A tak swoją drogą to wydaje mi się, że nie chcą "przeciekać"  :lol:

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 31, 2006, 10:00:32 »
Do szanownych kol. Adminów

Już jakiś czas temu wraz z kilkoma innymi członkami PDAC prosiłem kol. Kruszka o zmianę awataru, który jest po prostu wulgarny.

Choć minęło ileś czasu to widzę, że nie zrobił tego.

A ja nie mam ochoty oglądać tego typu "obrazków" przeglądając forum PDAC.

Nawet jeśli zgodnie z założeniem jest to prezentacja poglądów i/lub poziomu kol. Kruszka to niech je demonstruje gdzie indziej.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 31, 2006, 10:17:43 »
Cytat: "vikelf"
1 tryb... jak to kotś nazwał mleczarza :)
2 wyświetlanie ograniczenia predkości i ostrzeżenia po przekoczeniu (wyłączalne)
3 stabilnosc
4 mozna by dodac cos w stylu highway managera z palma. Czyli kiedy wymienic olej, ile pali itp.
5 Synchronizacja poi z komputerem (nie z www)
6 wbudowany player mp3 wma był by ekstra :)
7 widok 3D
8 moze wkoncu nie bedzie mi kazał wjeżdżać pod zakaz i pod prąd
9 automatyczne włączanie BT
10 zdrowia, szczescia, pomyślnosci

Ad 4. Zupełnie bez sensowne - przecoerz może się zdarzyć że nie zawsze będziesz miał ze sobą nawigację i nie naliczy Ci odpowiednich km aby powiadomić o zmianie oleju... Jak masz prawko to chyba uczyli jak sprawdzać stan oleju? Pozatym każdy producent auta jasno określa co ile km trzeba wymienić olej.

Ad 5. Juz dawno jest. Co za problem zapisać plik UAM na dysku a nastepnie przez ActivrSuync przenieść go do katalogu Automapa settings?

Aa 6. I może jesscze ekspres do kawy? PDA samo w sobie MP3 odtwarza i zapewne podczas jazdy samochodem uraczysz piękna jakość dzwięku wydobywającą się z monofonicznego głośniczka szerokopasmowego. Dzis juz prawie każdy ma Radio CD z odtwarzaniem MP3 w aucie wiec opcja jak najbardziej zbedna.

Ad 9. A nie ma ?