Propozycja nowej kategorii. [Drewno kominkowe]

• 76 Odpowiedzi
  • 16163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: Propozycja nowej kategorii. [Drewno kominkowe]
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 17, 2010, 03:04:24 »
Ale do rzeczy.
Nawigaja samochodowa powinna nam służyć informacją o tym wszystkim co związane jest z podróżą i przydatne dla naszego pojazdu - co w niej miałoby robić drewno kominkowe?.
W AM jest wiele niepotrzebnych kategorii - choćby wymienione "Panie" i "BTS", ale również "Doradca podatkowy", "Doradca finansowy", "Fundusz emerytalny", "Fundusz inwestycyjny", "Wpłatomat", "Biuro rachunkowe" oraz ileś tam "Innych" i "Pozostałych" nic niemówiących kategorii.
Nie są one warte funta kłaków i zdadzą się psu na budę w sytuacji awarii bryki na drodze, czego nikomu nie życzę.
Nie pomoże ani "Pani" ani "BTS" ani żadna inna "cholera".

Pozwole sie nie zgodzic. To moze byc podroz, ale tez praca, badz inne zajecia, gdzie te kategorie beda potrzebne... Mysle, ze AM jest uzywana w roznych celach. Moze jestem wyjatkiem albo to jakis obciach ;) ale AM majac profil "Pieszy" jest przeze mnie czasami wykorzystywany (w obcych miastach). Zamiast wertowac google, najpierw sprawdzam POI w AM, gdy potrzebne mi sa mniej popularne punkty albo przynajmniej niezwiazane stricte z typowa podroza.

Skoro zasadne jest dodanie kategorii "Drewno kominkowe" (poszedł już cynk do MIPLO) i "Tanie piwo" (tego mam pod dostatkiem) to tym bardziej "zasadniejsze" jest dodanie kategorii "Pomoc drogowa".

Z tego co widze jest taka kategoria. Nie jest tak wyeksponowana jak piszesz, ale istnieje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 03:06:14 wysłana przez Miedzio »

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 17, 2010, 06:10:14 »
Wydaje mi sie, ze do tego celu swietnie nadaja sie punkty z kategorii MiploShare?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 17, 2010, 06:33:01 »
Jakimś dziwnym trafem zwykle wzywającym pomoc drogową "tubylcem" jest osoba w mundurze policji  :E :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 17, 2010, 11:13:00 »
W AM jest wiele niepotrzebnych kategorii - choćby wymienione (...) "Wpłatomat",

A przepraszam, ja korzystam z tej kategorii.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 26, 2010, 02:20:45 »
No ja nie wiem.... ale chyba co niektóre kategorie i ich wpisy w miplo ocierają się o granice absurdu... Dziś zauważyłem POI o nazwach własnych: "Pole wiatraków" :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 02:23:46 wysłana przez jagga68 »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 26, 2010, 07:34:58 »
To kategoria dla posiadaczy sokołów i gołębii. A czy jets kategoria Marchewkowe pole?.

Oglnie ten wątek pokazuje jaki.... burd....l jest na miplo, a mnie się to teraz wszystko ściąga choć nie chcę. Kiedyś przynajmniej był wybór.
Paweł

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 26, 2010, 12:00:41 »
Dokładnie!
Czemu nie zostawili możliwości wyboru POI ?!
Może po namyśle wrócą do pierwotnego planu.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 26, 2010, 15:49:35 »
......
Czemu nie zostawili możliwości wyboru POI ?!
.......

Temu   :E   że teraz wszystko jest wpisane w mapę a  poi które ściągasz to tylko te które przybyły od ostatniego wydania mapy . Gdyby była możliwość wyboru to zaoszczędził byś  kilka  nieściągniętych poi z jakiejś głupiej  (dla Ciebie )  kategorii bo i tak większość jest już zaszyta w mapie  B)

Wg. mnie tak jak jest teraz jest dobrze (zawsze może być lepiej  :ok: )   bo i tak poi szukam głównie po nazwie.   Np. nie: szukaj/poi/bary/ lolek (tak było kiedys)    tylko:  szukaj/poi/lolek   i to działa  :ok:    bo kiedyś to musiałem wiedzieć że jest to bar  a nie restauracja, zajazd, hotel , restauracja meksykańska itd.   a przydział do kategorii był dość  płynny. raz tak miałem że szukałem restauracji X  a się okazało że było w "Pub"   
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 26, 2010, 21:25:50 »
MZ mówimy o dwóch sprawach:

1. "Nowy" sposób wyszukiwania po nazwach własnych jest absolutnie :ok:. W sytuacji gdy znamy nazwę miejsca do którego chcemy jechać jest to bardzo przydatne, nie musimy się martwić czy nasze POI jest w kategorii np. restauracja, motel, zajazd, nocleg, gościniec, karczma itp. Znajomość nazwy własnej wystarcza do wyszukania POI.

2. Doprawdy, szereg kategorii jest przydatna bardzo wąskiej grupie użytkowników (jeśli w ogóle jest przydatna). Proszę wróćcie do mojego przykładu kategorii "BTS". Już w tej chwili wyszukiwanie "wyświetla" pasek postępu... Zastanawiam się kiedy ilość punktów POI osiągnie "masę krytyczną"... Póki co to jeszcze nie przeszkadza aż tak bardzo, ale być może zmierza to do sytuacji w której wyszukanie najbliższej restauracji, oddalonej o np. 200m bedzie wyświetlało pasek postępu wyszukiwania... trochę to śmieszne.

Tak jak na początku kategorię "Drewno kominkowe" wielu z nas uważało za wakacyjny żart... tak po przeglądzie punktów i ich kategorii w miplo można dojść do wniosku że owa kategoria jest jak najbardziej właściwa, jak i inne "fantastycznie-odjechane" kategorie :proud:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 26, 2010, 23:48:10 »
... Tak jak na początku kategorię "Drewno kominkowe" wielu z nas uważało za wakacyjny żart... tak po przeglądzie punktów i ich kategorii w miplo można dojść do wniosku że owa kategoria jest jak najbardziej właściwa, jak i inne "fantastycznie-odjechane" kategorie :proud:
To, że w Miplo jest kupa bezsensownych kategorii, nie jest dowodem na to, że ta jest ok. :P
Tym bardziej uważam, że niema sensu powiększać tej grupy o kolejne. :-|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 27, 2010, 01:07:24 »
ależ oczywiście, wszelkie moje wypowiedzi w tym wątku są głęboko ironiczne, po prostu uważam że w wielu przypadkach serwis miplo w obecnej postaci to przerost formy nad treścią...

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 27, 2010, 10:29:05 »
Cały czas omawiacie logiczność wielu dziwnych kategorii w Miplo. W większości przypadków zgadzam się z wami w zupełności i dodam że moja ulubiona nielogiczność, to punkty przecięcia równoleżników i południków, ale to już nie mój problem.
Ja chciałem teraz wyjaśnić wam skąd u mnie pomysł na POI o nazwie "Drewno kominkowe".
Już od dłuższego czasu (gdy wszystkie POI zostały wbudowane) nauczyłem się że w AM mogę znaleźć wszystko co tylko akurat będzie mi potrzebne. Drewno do kominka jesienią w normalnych ilościach zamawiam z daleka tak jak i reszta przez telefon w firmach znalezionych przypuśćmy na Allegro, ale akurat teraz latem potrzebowałem wyskoczyć samemu samochodem po drobniejszą ilość drewna do jakiegoś pobliskiego składu (tyle co przyjmie bagażnik w sedanie) do palenia rekreacyjnego i na ognisko w ogródku (ostatnia długa i mroźna zima pochłonęła wszystkie zapasy). Niestety od akurat tego tematu odbiłem się od AM lekko zdziwiony.
Co było dalej i jak zostało to ocenione przez tych którzy nawet nie wiedzą czym jest dobre drewno i do czego ono służy to już sami wiecie.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 27, 2010, 12:13:25 »
A czy ty nie mylisz nawigacji z np. Zumi? Można sobie wyobrazić kategorię Wędzarnia ryb, Producent gwoździ, Biopreparaty do szamba itd.
Ale wtedy AM PL nie wejdzie na 2GB i będzie się ładować w nieskończoność. A mapa będzie drobnym gadżetem do wyszukiwarki firm.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 27, 2010, 12:21:12 »
Równie dobrze można stworzyć kategorię "przepompownia bigosu"
Ludzie, którzy potrafią mieszać bigos głową nie mieli by problemu ze znalezieniem pracy :E

Może już czas wywalić ten wątek do HP...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 12:23:36 wysłana przez iceneon »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 27, 2010, 17:38:56 »
A czy ty nie mylisz nawigacji z np. Zumi? Można sobie wyobrazić kategorię Wędzarnia ryb, Producent gwoździ, Biopreparaty do szamba itd.
Ale wtedy AM PL nie wejdzie na 2GB i będzie się ładować w nieskończoność. A mapa będzie drobnym gadżetem do wyszukiwarki firm.

Każdy użytkownik często potrzebuje dostępu do różnych dziwnych punktów POI i nie widzę powodu, żeby mając pod ręką nawigację, poszukiwać dostępu do internetu w celu znalezienia czegoś na Zumi. Wbudowane punkty POI, ani nie zajmują aż tak dużo pamięci, ani nie spowalniają na tyle działania programu, żeby rezygnować z tak fantastycznej funkcjonalności.
Jestem za drewnem  :ok:

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 27, 2010, 18:25:45 »
Zbędna kategoria poi, która po dodaniu wyświetlania ograniczeń prędkości w czasie rzeczywistym to "ograniczenia prędkości".

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:06:03 »
Zbędna kategoria poi, która po dodaniu wyświetlania ograniczeń prędkości w czasie rzeczywistym to "ograniczenia prędkości".

Dla mnie osobiście bezsensowne są kategorie typu "Skrzyżowanie równorzędne", "Próg zwalniający" czy "Wysepka na jezdni". Nie wiem czemu mają one służyć.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:13:48 »
Zgadzam się, MZ w zasadzie każda kategoria POI, która może stanowić cel podróży, jest sensowna.
Do tego dochodzą kategorie, których jedynym celem jest ostrzeganie, ale tu argumentacja,
że ktoś potrzebuje ostrzeżeń przed progami czy wysepkami na jezdni już zupełnie do mnie nie przemawia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:36:06 »
Niech już będą te wszystkie kategorie (głównie po to, by poprawić statystykę programu  :S ). Ale niech będzie czytelne i wygodne drzewo do ustawień. Mikroskopijne przyciski rozwijania/zwijania, mozolne ustawienia - każda nowa mikrowersja to mitręga. Do tego ciągłe grzebanie i zmienianie kategorii i brak wygodnego narzędzia eksportu/importu ustawień

Zresztą to ostatnie dotyczy wszelkich ustawień. Niby można zachować profil, ale często jest to przyczyną niestabilności.

Walczmy o to, żeby do danej wersji programu można było wgrać różne mapy. Wiele osób chętni zostało by starej wersji, ale nowa mapa nie chodzi.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:37:23 »
Dla mnie osobiście bezsensowne są kategorie typu "Skrzyżowanie równorzędne", "Próg zwalniający" czy "Wysepka na jezdni". Nie wiem czemu mają one służyć.

"Na wysokości piątego progu zwalniajacego na ul. Leśnej będzie czekał na ciebie człowiek z kopertą. W kopercie znajdziesz instrukcje. Po przeczytaniu kopertę z instrukcją należy spalić."

Jedynie to przychodzi mi do głowy ;-)))
--
twinsen

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:43:02 »
Spokojnie.Doda się nową kategorię:"Ludzie z kopertą".
Prawdopodobnie wystarczy trochę zmodyfikowac kategorię "tirówki",albo uznać to za podkategorię.I to i tamto przecież i tak stoi przy drodze.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 27, 2010, 19:47:29 »
Ja Wam powiem, że z tych wszystkich bezsensownych, to te wysepki nie są jeszcze takie złe.
Sprawdzają się w sytuacjach np. na drogach krajowych gdzie jedzie się w nieznane w konwoju kilku wielkogabarytowych pojazdów. Trudno takiego wyprzedzić, a jak na złość zawsze gdy nikt nie jedzie z naprzeciwka to na drodze stoi wysepka. Wolę wiedzieć o jej istnieniu niż brać ją z lewej strony.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:31:05 »
Ja Wam powiem, że z tych wszystkich bezsensownych, to te wysepki nie są jeszcze takie złe.
Sprawdzają się w sytuacjach np. na drogach krajowych gdzie jedzie się w nieznane w konwoju kilku wielkogabarytowych pojazdów. Trudno takiego wyprzedzić, a jak na złość zawsze gdy nikt nie jedzie z naprzeciwka to na drodze stoi wysepka. Wolę wiedzieć o jej istnieniu niż brać ją z lewej strony.
Ciekawe co zrobisz jak ktoś nie zdąży postawić POI. :-|
Sam subskrybowałem an początku tę kategorię ale jak zobaczyłem, ze potrafi być zabójczo niebezpieczna to sobie dałem siana.  :(
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:35:32 »
Źle zrozumiałeś kolego, nie chodzi o to, że patrze jedynie na ekran nawigacji i jak nie ma wysepki to wtedy fire. Mówię jedynie, że ta kategoria jest jeszcze przydatna i w miarę logiczna, inaczej robili by wysepki bez oznakowań. Bardziej groźna jest ta o kontrolach drogowych. Kiedyś ktoś zobaczył radiowóz pod budką z pączkami, dodał to zaraz do miplo z informacją, że suszą, następnie wszyscy tam nagle zwalniają - to jest niebezpieczne.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 20:37:53 wysłana przez Myomi »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:42:19 »
Źle zrozumiałeś kolego, nie chodzi o to, że patrze jedynie na ekran nawigacji i jak nie ma wysepki to wtedy fire. ...
Czyli reasumując i tak patrzysz na znaki czy drogę więc te POI są Ci niepotrzebne.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:46:50 »
Widziałeś znak drogowy ostrzegający przed wysepką? Ja nie.
Przyjmując Twój tok myślenia to i nawigacja jest zbędna, bo są znaki.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 20:53:14 wysłana przez Myomi »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:53:23 »
Widziałeś znak drogowy ostrzegający przed wysepką? Ja nie.
A te nic Ci nie mówią?
Dlaczego przejaskrawiasz?
Niektóre informacje na ekranie nawigacji mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Jeżeli ktoś, podczas wyprzedzania, nie będzie zwracał uwagi za każdym razem czy na drodze nie znajduje się m.in. wysepka tylko zaufa nawigacji (bo ma przecież aktualną bazę POI) może się to skończyć tragicznie.
Samo n.p. przekroczenie prędkości nie będzie już tak groźne w skutkach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 20:58:01 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 27, 2010, 21:04:59 »
Przez przekroczenie prędkości jest najwięcej wypadków...
Jeśli chodzi o mnie kategoria wysepki się sprawdza i czuję się bezpieczniej wiedząc, że nie należy teraz wyprzedzać, bo na drodze jest coś co mi na to nie pozwala. Sam manewr wyprzedzania sam w sobie stanowi niebezpieczeństwo dla innych użytkowników, a skoro mogę mieć pomoc w jego wykonaniu, czemu nie skorzystać? Mówię tu o sytuacji gdzie nie widzisz nic poza 4m ścianą blachy przed sobą, która jest drzwiami do naczepy, nie możesz się rozejrzec by zobaczyć t-18 o c-9 nie wspominając, bo jest na początku wysepki. Nie przekonasz mnie do wyłączenia tego POI :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 21:09:15 wysłana przez Myomi »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 28, 2010, 00:17:14 »
Przez przekroczenie prędkości jest najwięcej wypadków...
Jak na mój gust niekoniecznie. Bo stosunkowo niewiele jest ofiar "wylecienia" z drogi ot tak, bo się jechało za szybko.
Większość ofiar, to skutki durnego wyprzedzania (np. przed wzniesieniem, na łuku zakrętu, na "trzeciego").
Jeśli chodzi o mnie kategoria wysepki się sprawdza i czuję się bezpieczniej wiedząc, że nie należy teraz wyprzedzać, bo na drodze jest coś co mi na to nie pozwala.
To jeszcze mogę zrozumieć. Ale jest ryzyko, że ktoś (jakiś wyimaginowany mądrala), jeżdżąc kilka miesięcy "z tymi POI" nabierze przekonania, że są w AM wszędzie-tam i gdzie w realu.
I jeżeli brak takiego POI będzie to argumentem za, przy podejmowaniu decyzji o wyprzedzaniu, to ja przepraszam.
Nie przekonasz mnie do wyłączenia tego POI :)
OK  :ok: :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 28, 2010, 09:11:53 »

...I jeżeli brak takiego POI będzie to argumentem za, przy podejmowaniu decyzji o wyprzedzaniu, to ja przepraszam.

Mylisz pojęcia. Istnienie takiego POI to argument przeciw, przy podejmowaniu decyzji o wyprzedzaniu.