Projekt PKP - ostrzeganie o przejazdach w nawigacjach, czyżby AM?

• 49 Odpowiedzi
  • 11275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: Projekt PKP - ostrzeganie o przejazdach w nawigacjach, czyżby AM?
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 17, 2009, 21:32:15 »
Długas....skoro wiesz juz wszystko, nie ma sensu dyskutowac

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 17, 2009, 22:46:23 »
Dokładnie.
Mam szybki wóz i korzystam z jego możliwości. Jeżdżę tak już 30lat i nie potrzebuję rad miszczów kierownicy. Chcę mieć ostrzeganie przed przejazdami kolejowymi i inicjatywa AM+PKP mi się podoba.
Kto nie używa, nie musi ściągać tej niepotrzebnej kategorii. Tylko skąd tyle wypadków na przejazdach kolejowych, skoro wszyscy widzą i wiedzą?  :P

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 17, 2009, 23:26:23 »
Do "emisiu": ja jeżdżę 14 lat i nigdy nie zdażyło mi się przegapić przejazdu, w różnych warunkach (mgła, śnieżyca, burza) i na "obcych" drogach (są te przejazdy dostatecznie oznakowane i nie wierzę że "złomiarze" ukradli wszystkie znaki informujące o przejeździe). Jeżeli mam ww warunki na drodze, to prędkość dostosowuję do tych właśnie warunków, żeby w porę zauważyć znaki!

A wysil swoją wyobraźnie i postaw się np. w roli kierowcy karetki pogotowia albo bojowego wozu strażackiego który pędzi w nocy w czasie ulewy na sygnale ratować ludzi.
Ponadto nie doceniasz jak widzę złomiarzy - w Polsce ginęły już całe mosty, o oznaczeniach przejazdów kolejowych nawet nie trzeba wspominać, w niektórych regionach jest to po prostu nagminne.  W moich okolicach (nawet całkiem niedawno) zdemontowali jednej nocy całe oznakowanie wraz z wiatą przystanku autobusowego który ma tzw. "pętlę" zaraz obok przejazdu.
Napisane: Luty 17, 2009, 23:19:42
Mam wujka "kolejarza" i wiem, że oni też mają swoje "znaki kolejowe", np. ostrzegające, że zbliżają się do przejazdu z drogą... I np. podczas mgły zbliżając się do takiego przejazdu muszą ostrzeć kierowców włączając swój sygnał dźwiękowy. Ale też sobie zdaję sprawę, że wśród kolejarzy, jak i wśród kierowców są ludzie i ludzie... I tylko ludzie. Dlatego jest zasada "ograniczonego zaufania".

Jak jest mgła to oni też tych swoich znaków nie widzą, a z pewnością z tego powodu nie zwalniają.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 18, 2009, 13:10:40 »
Oj długas,jak Ci wirują  miliony platków śniegu przed oczami  to one tez zalepiają slupek i co tam tylko jest na drodze.Za tym slupkiem i znakiem też biało to co myślisz że to widać że krzyż.To jest białe na białym i tyle.A jak jest słaba widoczność to przed ściszam radio i opuszczam szybę żeby uslyszeć czy czasem nie jedzie pociąg.
Ale najpierw muszę wiedzieć że jest ten przejazd.A raz na 1000 to on jest zaskoczeniem.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 20, 2009, 08:51:16 »
Hmmm..., a co sądzicie o przejazdach, ale nie kolejowych, tylko np. kiedy ulica przecinają tory tramwajowe? Nie mam to na myśli zwykłych miejskich skrzyżowań, lecz miejsca gdzie pojawienie się tych torów jest dla wielu kierowców (spoza tego terenu) niemiłym zaskoczenie.
Sam znam kilka takich, lecz jeden utkwił mi wyjątkowo w pamięci bo zginął na nim mój znajomy. Jest tam nawet znak STOP-u i biała linia na asfalcie (ale namalowana już za torami tramwaju)!!! - bo dotyczy ona dojazdu kawałeczek dalej do drogi o wyższej kategorii. Wim że na tym przejeździe były też inne ofiary, a kilkanaście samochodów "odjechało" stamtąd na szrot. Widoczność nadjeżdżającego tramwaju przy dojeżdżaniu do torowiska całkowicie zasłania stojący tam budynek.
W samej Łodzi znam kilka-kilkanaście podobnych miejsc, a także równie niebezpiecznych miejsc, kiedy to równolegle biegnące do ulicy (lub trasy) tory tramwajowe nagle skręcają przecinając drogę.

Ciekaw jestem jak to wygląda w Waszych miastach, czy AM powinna ostrzegać o takich miejscach?

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 20, 2009, 09:47:21 »
znając życie to wszystkie przejazdy tramwajowe by się znalazły na miplo, jak dla mnie wystarczy że będzie to punkt z kat. niebezpieczne miejsce z odpowiednią adnotacją

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 20, 2009, 10:06:42 »
I słusznie, popieram przedmówcę.
Nawigacja nie zwalnia kierowcy od czytania znaków drogowych,
a tworzenie kolejnej kategorii o podobnym charakterze spowoduje masowy przypływ punków dublujących informację.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 20, 2009, 19:48:32 »
w kwestii torow tramwajowych - jestem za

wielu kierowcow nie porusza sie po miastach, w ktorych jezdza tramwaje. Dla sporej czesci przyjazd do innego miasta i jezdzenie po nim wiaze sie ze sporym stresem. Wiecie tez doskonale, ze tramwaje potrafia znalezc sie na drodze w najmniej oczekiwanym momencie
Niech bedzie kategoria, wzorem chocby progow zwalniajacych. Kto bedzie obawial sie tramwajow, wlaczy sobie ostrzeganie. Na codzien moze tego nie uzywac

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 20, 2009, 23:03:49 »
Hmmm..., a co sądzicie o przejazdach, ale nie kolejowych, tylko np. kiedy ulica przecinają tory tramwajowe? [...ciach...]
Ciekaw jestem jak to wygląda w Waszych miastach, czy AM powinna ostrzegać o takich miejscach?

Jak dla mnie to porażka. Ty chciałbyś tylko niespodziane a inni wrzucą wszystko, co przypomina tory tramwajowe na ulicy i będziesz miał na mapie masakrę.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 21, 2009, 14:58:01 »
Czyli co? Idea dobra tylko z wykonaniem będzie gorzej? No a co jeśli taką kategorię zrobiliby (zadbaliby o nią) sami twórcy AM? Przejazdy tramwajowe nie powstają (znikają) zbyt często, to nie fotoradary. A może współpraca z policją - oni by wskazali takie niebezpieczne przejazdy? Skoro mogli współpracować w kwestii niebezpiecznych miejsc na mazurach, to może i tu mogą się przydać i wskazać te najbardziej niebezpieczne.
Ja myślę, że przy dobrej organizacji opracowywania takich (i podobnych) kategorii da się to sensownie zrealizować. Patrząc na takie przykłady jak ten dzisiejszy wypadek: http://wiadomosci.onet.pl/1921021,12,item.html sądzę, że warto się o to pokosić.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 21, 2009, 15:51:46 »
Przykłady totalnie niebezpiecznych przejazdów kolejowych w bazie Miplo:
http://www.miplo.pl/point.php?p=uIhJoHAc
http://www.miplo.pl/point.php?p=V7k6R1s5

"Sochaczewska wąskotorówka kursuje w każdą sobotę od czerwca do września. Odjeżdża o godzinie 9:40. Warto jednak przyjechać wcześniej, bo od 9:00 można zwiedzić Muzeum Kolejki Wąskotorowej. Powrót do Sochaczewa jest o godzinie 14:40."
Źródło: http://www.kampinoska.waw.pl/wycieczkinaweekend/03-zsochaczewadopuszczywaskotorowka/index.html

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 21, 2009, 21:54:28 »
Przykłady totalnie niebezpiecznych przejazdów kolejowych w bazie Miplo:
http://www.miplo.pl/point.php?p=uIhJoHAc
http://www.miplo.pl/point.php?p=V7k6R1s5

"Sochaczewska wąskotorówka kursuje w każdą sobotę od czerwca do września. Odjeżdża o godzinie 9:40. Warto jednak przyjechać wcześniej, bo od 9:00 można zwiedzić Muzeum Kolejki Wąskotorowej. Powrót do Sochaczewa jest o godzinie 14:40."
Źródło: http://www.kampinoska.waw.pl/wycieczkinaweekend/03-zsochaczewadopuszczywaskotorowka/index.html

Dumny jesteś z siebie że znowu coś udało Ci się znaleźć ?? Byłeś tam kiedykolwiek ?? Jest to miejsce oznakowane krzyżem św. Andrzeja, są tory w jezdni. Napisz może do zarządu dróg żeby specjalnie dla Ciebie usuwali to oznaczenie z drogi w okresie gdy kolejka nie jeździ.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 21, 2009, 22:03:42 »
To są zaledwie dwa przykłady reszty nie chce mi się wklejać.

Tak, byłem - dzisiaj. Przesłać Ci ślad?

Dalsza dyskusja jest bez sensu, dziękuję za odczytanie informacji przez adresata.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2009, 22:07:48 »
To są zaledwie dwa przykłady reszty nie chce mi się wklejać.

Tak, byłem - dzisiaj. Przesłać Ci ślad?

Dalsza dyskusja jest bez sensu, dziękuję za odczytanie informacji przez adresata.

Zadałem proste pytanie na które nie potrafisz odpowiedzieć ?? Jest oznakowanie czy nie ma ??

Tak, proszę podaj kolejne.
Tak, proszę prześlij.
Zgadzam się.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 21, 2009, 22:20:09 »
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem.
Nie wiem czy jest oznakowane, czy nie (wiem co tam jeździ i kiedy i nie jest to InterCity).

Kolejne widać świetnie na mapie (nie będę robił rzeczy bez sensu).
Ślad jest do pobrania (dla wszystkich): http://ftp2.server7757.net/ecv_1164372483/sochaczew.zip

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 21, 2009, 22:28:38 »
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem.
Nie wiem czy jest oznakowane, czy nie (wiem co tam jeździ i kiedy i nie jest to InterCity).

Kolejne widać świetnie na mapie (nie będę robił rzeczy bez sensu).
Ślad jest do pobrania (dla wszystkich): http://ftp2.server7757.net/ecv_1164372483/sochaczew.zip

Nie wiesz czy jest oznakowane, nie wiesz czy jest przejazd, ale ma nie być bo tak chce Pan igab :ok:
A ten ślad ma być dowodem na co ?? Cieszę się że weekendowa wycieczka do Sochaczewa się udała !!
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2009, 00:15:31 wysłana przez Dolek »

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 21, 2009, 22:30:15 »
Dobranoc.

« Odpowiedź #47 dnia: Luty 22, 2009, 00:09:35 »
O, Dolek ma zły dzień :) (sorry za OT)

A już w temacie, kilka 'bardzo groźnych' niestrzeżonych przejazdów mamy w Juracie,
zobaczcie sami, to jeden  nich:
http://www.miplo.pl/point.php?p=17oZ7yVS
Ten akurat jest na ścieżce na plażę :)
Kawałek dalej brakuje jeszcze POI 'Niebezpieczne miejsce',
przecież jak ktoś się rozpędzi, to biedak ani chybi wpadnie w morze  :O
może jak akurat będzie odpływ, to zatrzyma go piasek na plaży, a jak będzie przypływ? Strach się bać!  :E

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 22, 2009, 00:49:37 »
Jurata, piękna - co tu komentować i jak?
Jedno co mi przychodzi do głowy to:
w tym Kraju nic nie można zrobić normalnie, do wszystkiego muszą być przepisy i regulaminy (i to grube).

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 22, 2009, 16:35:17 »
przecież u mnie sonar napieprza przy przejazdach kolejowych od bardzo dawna o czym gadacie  :-|