A na ich miejscu wprowadziłbym opłaty za czasowe używanie. Przykładowo 5-10 zł za dobę, 30-50 zł za miesiąc. Ja tam płacę subsktypcję co roku, ale robię około 30 do 40 tys. km rocznie. Nawet jak znam trasę to i tak odpalam Automapę bo przypomina mi o fotoradarach. Ale ktoś kto potrzebuje mapy tylko na tygodniowy urlop raz na rok, to sądzę że raczej niechętnie kupi program i jeszcze opłaci subskrypcję.
Odnośnie tego że zmienią zabezpieczenia, to co im to da. Maniaki ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu) i tak mają legala. Interesują ich nowe mapy, chcą by program lepiej działał, by były nowe funkcje ( np. drogowskazy czy asystent), wysyłają poprawki jak ja itp. A program piracki i tak jest przeważnie u szarego Kowalskiego, który nawet nie wie jaką ma wersje. Włącza program, wbija adres i dojeżdza z mniejszym lub większym skutkiem. Później chwali lub psioczy na ten program. Nawet jak zmienią teraz zabezpieczenia i piraci ich nie złamią przez rok, to Kowalski czy Nowak i tak będą jeździć w najgorszym razie na wersji 6.2, a z tą jak wszyscy wiemy można w większości przypadków trafić pod właściwy adres. Znajdą się i tacy którym będzie żal te 5 zł.
A jak np. zrealizować to czasowe użytkowanie. Przykładowo instalka jest do ściągnięcia ze strony, ściągamy ją, instalujemy i wyskakuje nam nr karty lub urządzenia. Kupujemy sobie kod podając ten nr np. na allegro lub kartą kredytową. Potrzebna nam automapa za tydzień lub miesiąc wtedy wbijamy sobie kod i użytkujemy tyle czasu ile pozwala nam ten kod (dzień, tydzień, miesiąc, rok lub inne okresy) z podziałem np. na wersję Polska lub Europa. Podobnie rozwiązanie funkcjonuje chyba w NaviExpert. Nie chcę się wypowiadać odnośnie tego programu, gdyż nawet nie widziałem ekranu z NaviExpert-a. Lub ewentualnie kod sprzedawany tak jak doładowanie simplusa, ale wówczas aby AM ruszyła potrzebny było by połączenie z internetem. Chodzi mi o to aby na jednym kodzie nie jeździło 50 użytkowników.
Jeżeli się znajdą krytycy mojego pomysłu to proszę aby nie przedstawiali argumentu że to rozwiązanie zostanie złamane przez piratów, najpierw niech przypomnią sobie tajemnicę Poliszynela obowiązującą na tym forum, czyli stan jaki jest w związku z piracką automapą (chodzi mi o czas w jakim ukazują się witaminy). Pozdrawiam.