problem z instalacją AM

• 30 Odpowiedzi
  • 5958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline EMWU

• 32
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Navroad NR450BV + AM Europe
problem z instalacją AM
« dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:07:44 »
witam Szanownych Kolegów

zdecydowałem się stworzyć ten wątek, ponieważ wyczerpały mi się własne pomysły na rozwiązanie tego problemu.

Teraz krótko na czym polega problem:

AM przypisana do karty - karta umieszczona w czytniku podłączonego poprzez USB z komputerem - uruchamiam pobrany ze strony AM instalator ...

Podczas ostatniego etapu procesu instalacji /kopiowanie plików/ program instalacyjny przerywa po kilkunastu sekundach swoje działanie bez raportowania o jakimkolwiek błędzie - po prostu instalator się "wyłącza". Dzieje się to zawsze podczas próby skopiowania pliku AutoMapa.skin.qvga.day.data lub AutoMapa.skin.vga.day.data. Dodam, że ten problem pojawiał się też podczas instalacji wcześniejszych wersji. Jednak za którymś tam razem /po iluś tam próbach/ udawało się wreszcie zainstalować program. Szczerz mówiąc nabrałem przez ten problem wstrętu do uaktualniania AM

Wydaje mi się że problem leży nie po stronie AM - ale nie potrafie znaleźć rozwiązania...
Dlatego proszę o pomoc ...
pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 17:22:45 wysłana przez EMWU »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: problem z instalacją AM
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:12:15 »
witam Szanownych Kolegów

zdecydowałem się stworzyć ten wątek, ponieważ wyczerpały mi się własne pomysły na rozwiązanie tego problemu.

Teraz krótko na czym polega problem:

AM przypisana do karty - karta umieszczona w czytniku podłączonego poprzez USB z komputerem - uruchamiam pobrany ze strony AM instalator ...

Podczas ostatniego etapu procesu instalacji /kopiowanie plików/ program instalacyjny przerywa po kilkunastu sekundach swoje działanie bez raportowania o jakimkolwiek błędzie - po prostu instalator się "wyłącza". Dzieje się to zawsze podczas próby skopiowania pliku AutoMapa.skin.qvga.day.data. Dodam, że ten problem pojawiał się też podczas instalacji wcześniejszych wersji. Jednak za którymś tam razem /po iluś tam próbach/ udawało się wreszcie zainstalować program. Szczerz mówiąc nabrałem przez ten problem wstrętu do uaktualniania AM

Wydaje mi się że problem leży nie po stronie AM - ale nie potrafie znaleźć rozwiązania...
Dlatego proszę o pomoc ...
pozdrawiam

raz mialem podobny problem, pomoglo pobranie nowej wersji instalatora ze strony AM. Okazalo sie, ze jednak instalka byla w dziwny sposob wadliwa

*

Bartek1987

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:13:45 »
Pobierz jeszcze raz instalkę i zainstaluj program na uprzednio sformatowanej karcie. Jeśli będzie tak nadal to spróbuj z inną kartą

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:14:02 »
A spróbuj pobrać raz jeszcze wersje instalacyjną Automapy - i porównaj wielkość pliku - jak będzie inna to znaczy że serwer automapy przerwał połączenie...

*

Offline EMWU

• 32
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:20:16 »
Pobierz jeszcze raz instalkę i zainstaluj program na uprzednio sformatowanej karcie. Jeśli będzie tak nadal to spróbuj z inną kartą

jeśli chcę zainstalować na innej karcie to muszę najpierw odblokować licencję - zgadza się? Piszę mail'a tylko z prośbą o odblokowanie, czy muszę to jakoś umotywować. Jaki długo trzeba czekać na odblokowanie. I jeszcze jedno - jaką kartę najlepiej kupić /zwykłą 4gb czy jakąś tam ULTRA HIPER szybką - o ile ma to jakiś wypływ na pracę nawigacji/

*

Bartek1987

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:33:10 »
Będzie z tym trochę zachodu, ale będziesz wiedział czy to wina karty czy nie. Jak chcesz odblokować licencję to napisz im:
1- nr. licencji
2- swoje imię i nazwisko
3- adres na który aktywowałeś licencję
4- żeby się nie rzucali napisz, że karta na której miałeś zainstalowaną AM się popsuła

Co do karty to ta szybkość jest ( jak dla mnie) niezauważalna. Zwykła karta 4gb da radę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 16:35:43 wysłana przez Bartek1987 »

*

Offline EMWU

• 32
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:36:35 »
uffffff - pooooszłoooo. za n-tym razem, ale poszło. nie wiem co sie do tego przyczyniło. robiłem za każdym razem wiele zabiegów. wyłączałem zapory, czyściłem rejestry, kasowałem pliki tymczasowe, zmieniałem porty usb.... ale wreszcie poszło...

aha bardzo szybko zareagował support - tak czy owak po fakcie - udało mi się zainstalować wcześniej. ale w dniu opublikowania nowej wersji oprogramowania odpowiedź po kilku godzinach to i tak OK.

treść wiadomości od support'u
Witamy,
prosimy wyczyscic tymczasowe pliki na komputerze i ponowic instalacje.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2009, 20:21:54 »
Mam własnie podobny horror.
Najpierw niby program zadziałał, ale ni jak nie można było zarejestrowac mapy.
Podczas instalacji odznaczone opcje rejestracji podane licencje a podczas pierwszego właczenia AM mówi że mam niezarejestrowane mapy!

To rejestruję - po mozolnym wpisaniu wszytkich dupereli, łączy się i............ ponownie każe instalować, NO JASNA MAĆ Z TYM PROGRAMEM
FORMAT I PONOWNA INSTALACJA
Wina instalki  :TO to ile ja mam ją razy ściągać????
Przecież taka instalacja zajmie chyba parę dni.
Co za badziewie!!!!

Co to znaczy wyczyścić pliki tymczasowe?
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2009, 20:48:16 »
Mam własnie podobny horror.
....
Co to znaczy wyczyścić pliki tymczasowe?
Czyszczenie plików tymczasowych nie pomoże - serwery Automapy są skopane... Też to miałem ...

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138205.msg1026086#msg1026086

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2009, 21:26:49 »

Czyszczenie plików tymczasowych nie pomoże - serwery Automapy są skopane... Też to miałem ...

Rozumiem że już masz zainstalowane AM 552?
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2009, 21:39:58 »
Rozumiem że już masz zainstalowane AM 552?
Nie - dzień lub dwa przed "wypuszczeniem"  v5.5.2 zachcialo mi się przeinstalować 5.5.1 - z założeniach miało to potrwać kilkanaście minut ....

Czytając to wszystko wcale nie mam zamiaru instalowania AM 5.5.2 (przynajmniej teraz)
Zakładam że serwery AM są takie same, a program instalacyjny jest wykonany tym samym narzędziem... - więc można się spodziewać tych samych kłopotów...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2009, 21:52:00 »
A ja po raz kolejny(5-10ty?), bez żadnych problemów, ściągnąłem i zainstalowałem AM EU (1,38GB). Nigdy nie miałem problemu z błędnym plikiem instalacyjnym. Ściągam wbudowanym w Windowsa programem. Nie wiem o czym piszecie...
Problemy z instalacją były, gdy karta była pofragmentowana lub miała błędy. Też myślałem, że to wina instalki, ale wystarczyło naprawić system plików na karcie (format).
Potem z tej samej instalki poszło.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:03:54 »
Nie wiem o czym piszecie...
Ja piszę o tym : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=137779.msg1021467
I że rozwiązaniem tego problemu był ponowny download instalatora ( w moim przypadku udało się za trzecim razem )
Równolegle kontaktowałem się z pomocą techniczną producenta , który poradził mi to samo.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:30:34 »
Tylko dlaczego ja, ściągając 10x większą instalkę, nigdy nie mam problemu  ???

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:41:29 »
Witam ja co prawda mam AM PL ale też zawsze instaluję uaktualnienie na poprzednią AM i bez problemu.Ze ściąganiem instalek też żadnych kłopotów nie mam dlatego dziwią mnie te problemy u kolegów.Raz na jakiś czas jak coś "zwalnia"program robię kopię karty  na PC i format karty jak doradzał kolega akubit i jest  :ok:
Pozdrawiam

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 26, 2009, 00:08:17 »
Tylko dlaczego ja, ściągając 10x większą instalkę, nigdy nie mam problemu  ???

Ja też nie mam 3 wersja za mną. Nie zmienia to faktu że problem jest - twórcy AM powinni postarać się o lepszy instalator który będzie mógł przed instalacją sprawdzić integralność ściągniętego pliku ponieważ jak widać co niektórzy mają "słabsze" łącza internetowe.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 26, 2009, 12:26:11 »
A czy ktoś z szanownych miał problem z uruchomieniem 5.5.2 po teoretycznie poprawnej instalacji ? Na HTC Touch Diamond udało sie zainstalować z przypisaniem licencji do karty, ale program nie uruchamia się. Startuje, pojawia sie info "trwa ładowanie programu, proszę czekać" po czym komunikat znika i proces również.

KD

*

Offline QbasQ1

• **
  • 202
  • Sprzęt: TravelPilot 500 (480x272); Galaxy SII
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 26, 2009, 12:54:37 »
Ja miałem takie problemy przy przjściu z 5.3.   Walczyłem z problemem ponad miesiąc. Dopiero jak odlokowali licencję i zainstalowałem na nowej karcie problem ustąpił.  :). 5.5.2 zainstalowała się bez jakichkolwiek problemów.  :ok:
QbasQ1 :)

*

Offline tadzik99

• 36
  • Sprzęt: NavRoad VIVO S (poprzednio NR 430BT, VIVO Plus)
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 26, 2009, 12:58:49 »
Jeszcze nie miałem czasu (i odwagi) na instalacje wersji 5.5.2 , ale ściągnąłem instalki z obu serwerów.
Wyniki są następujące:
Serwer1   1 331 333 180 byte
Serwer2   1 485 236 672 byte
I tu może być przyczyna problemów z instalacją.
Ściągam ponownie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 26, 2009, 14:30:34 »
U mnie miała wielkość taką jak u Ciebie większa - też ściągałem z serwera2.

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 26, 2009, 19:15:28 »
Wielkośc instalki do wersji PL: 176 134 488 niestety na obydwu serwerach identyczna, coś innego jest skopane. Wróciłem do wersji 5.5.1 - niestety działa.
Poczekam na lepszą wersję  :(

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 26, 2009, 19:33:50 »
Formatowałeś kartę? U mnie też nie poszło od razu, dopiero po skopiowaniu na dysk i z powrotem. Objaw był taki sam jak u Ciebie. Jednak przed formatem dla ciekawości puściłem Scandiska i, a jakże, uszkodzone sektory były. Nawet mnie to zaczyna powoli zastanawiać, bo prawie na 100% przed instalacją ich nie było (sprawdzałem kilka dni wcześniej). Podobne zachowanie było z wersją 5.5.1  ???
Ale to tylko spekulacje - pewności nie mam żadnej.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 26, 2009, 20:42:24 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138205.msg1026086#msg1026086
Hmmmm , jak usunąłem te pliki to od razu udało mi się zainstalować AM.

Co do samej instalki ściągałem 3 razy i wielkość za każdym razem identyczna.
Dodam że za każdym razem dwukrotnie formatowełem kartę SD.

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2009, 22:34:29 »
Faktycznie - po sformatowaniu karty i reinstalacji 5.5.2 poszło bez żadnego problemu. Dzięki za podpowiedź o karcie. Działa jak głupie.

*

Offline kmac

• 43
  • Sprzęt: NavRoad 460 AutoMapa XL , NavRoad EU
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 27, 2009, 02:59:49 »
Instalowałem bezpośrednio do PNA Navroad 460. Mimo że robiłem to po raz pierwszy :wink: to operacja przebiegła pomyślnie.
Nie kasowałem wersji poprzedniej i nie formatowałem karty bo jest tam jeszcze Navroad Map. Fakt zabawkę posiadam dopiero miesiąc więc pewnie jeszcze się nie nazbierało śmieci i dziur na karcie.
Potem miałem problem z połączeniem z GPS ale po kilkunastu twardych resetach i przejechaniu się po otwartym terenie PNA złapał fixa i już znowu działa prawidłowo a nawet bardzo pozytywnie - fix z gorącego startu po 100 metrach. :ok:

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 27, 2009, 23:08:59 »
Jeszcze nie miałem czasu (i odwagi) na instalacje wersji 5.5.2 , ale ściągnąłem instalki z obu serwerów.
Wyniki są następujące:
Serwer1   1 331 333 180 byte
Serwer2   1 485 236 672 byte
I tu może być przyczyna problemów z instalacją.
Mam identyczne spostrzeżenia - różne wartości instalek w zależności od serwera. Tylko która jest ta dobra? Czy ktoś mógłby podać prawidłową ilość bajtów instalki AM 5.5.2 Europe?

*

waldek_l44

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 27, 2009, 23:29:18 »
u mnie z serwera 2:
176 136 192 bajty

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 28, 2009, 02:55:08 »
Mam identyczne spostrzeżenia - różne wartości instalek w zależności od serwera. Tylko która jest ta dobra? Czy ktoś mógłby podać prawidłową ilość bajtów instalki AM 5.5.2 Europe?

Zarówno z serwera1 jak i 2 wielkość instalki jest identyczna: 1 485 236 672 bajtów.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 28, 2009, 10:01:51 »
U mnie :
Rozmiar pliku -  167 MB (bajtów: 176 134 488)
Rozmiar na dysku - 167 MB (bajtów: 176 136 192)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 28, 2009, 10:48:33 »
Heh, czyli każdy ma inną instalkę. Moja po ściągnięciu na pulpit zajmuje 1 486 236 751 bajtów. Co na to Automapa?