Pożegnanie z Automapą

• 70 Odpowiedzi
  • 20378 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: Pożegnanie z Automapą
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 14, 2011, 20:10:37 »
Pisałem o samych mapach a nie o aplikacji.
A z tego co przeglądałem kilka miesięcy temu w necie to mapy TA wypadły gorzej od Navteq'a w mojej okolicy.
Nie wiem co rozumiesz przez jakość...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 14, 2011, 20:32:20 »
Aura ma te same mapy TA co Tom Tom, a chyba nikt nie powie że to jest Badziewie
Pewnie nikt, w miarę uprzejmy, nie powie. Ale za to powinien stwierdzić, że w porównaniu z AutoMapą chyba wszystkie inne mapy nawigacyjne mają pewne niedostatki.
Ja jestem Warszawiakiem z (dopiero) sześcioletnim stażem, w dodatku rok temu wyprowadziłem się pod Warszawę. Nie znam stołecznego miasta na tyle dobrze, by poruszać się bez nawigacji GPS. A nawigacja bez dobrej mapy to jedynie połowa sukcesu.

Przykład z dziś - umówiłem się pod Pałacem Działyńskich. Dla rodowitego mieszkańca stolicy pewnie jest oczywiste, że pod ten pałac nie podjeżdża się od al. Solidarności, mimo że taki ma adres (nr 74a), tylko od Nowolipek, na ulicę Nowolipie. Bo to jest drugi od ulicy rząd budynków, z dojazdem od drugiej strony. Ponadto, bezpośrednio przy al. Solidarności kompletnie nie ma gdzie zaparkować.
Jeżeli w ogóle znajdziesz miejsce do parkowania, to dojście z miejsca gdzie wysadzi Cię nawigacja "nieautomapowa" zajmuje dobre 5-10 minut. Jeśli złapiesz prawidłowy azymut, czyli - jak skutecznie spytasz o Pałac Działyńskich, bo skąd indziej możesz się dowiedzieć?

Zaś AutoMapa zada Ci tylko pytanie, czy akceptujesz podjazd od ulicy o innej nazwie, po czym poprowadzi Cię pod same drzwi pałacu. Niestety, sprawdziłem to dopiero po fakcie, na netbooku, przekląwszy uprzednio, w krytycznym momencie, inne wiodące nawigacje, jakie mam na Androidzie.

Na spotkanie spóźniłem się. Ale tylko pięć minut. Jak w znanym dowcipie babcia na pociąg...

Przy samej al. Solidarności, tylko w jej śródmiejskim przebiegu, w podobnej sytuacji jest pewnie kilkanaście lub kilkadziesiąt budynków. Ale tego typu usytuowań, z podjazdem do budynku od innej strony, niż wskazywałby to jego adres uliczny, jest w Warszawie zapewne kilkaset. W innych miastach też mnie to już dotykało.
Obawiam się, że na radosną twórczość w numeracjach adresowych posesji, jaka panuje w Polsce, tylko AM ma skuteczne lekarstwo. Fakt, że w zamian niektórych numerów brak (z powodu "niemania" adresów interpolowanych), ale wtedy podjeżdżasz do najbliższego, istniejącego w bazie numeru i w rezultacie dotrzesz tam, dokąd trzeba. To znacznie mniejsza dolegliwość, niż opisana powyżej.

Uzupełnienie brakujących w bazie numerów to pikuś. Szczególnie przy wsparciu użytkowników. A przerobienie filozofii routingu na nawigowanie do adresów punktowych, z obrysami budynków, to już bardzo poważny zabieg. Demolka całego systemu.

Dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą do Zarządu Aqurat Sp. z o.o. o możliwie szybkie wydanie AutoMapy w wersji dla systemu Android. Prośbę swą motywuję tym, że jeszcze chwila i trafi mnie szlag. Jasny.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 14, 2011, 20:51:32 »
Cytat: Darkph
Jeżeli tylko TA i Nawteq poważnie wezmą się za Polskę, to AM ...
I to jest kluczowy argument użytkowników TT  :ok:
Tak bardzo słuszny, że nie sposób z nim dyskutować :wink:
A co najciekawsze, to argument niezmienny od lat i wciąż tak samo aktualny :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 14, 2011, 21:28:30 »
Eee tam - jaki tam argument - nikogo przecież nie zamierzam "nawracać"...
Też mnie denerwuje że mają taki wolny cykl produkcji map... - każdy przecież chciałby mieć wszystko, natychmiast.
Chociaż teraz może coś wreszcie się zmieni - na forum TomToma pojawił się użytkownik sugerujący że ma coś wspólnego z firmą Teleatlas.

Chodzi mi tylko że w porównaniu do innych nawigacji (które mam) AutoMapa jest najbardziej wnerwiającym i zawodnym programem,
a że lubię święty spokój to przestałem jej używać, zacząłem natomiast używać TomToma.
Przez ostatni rok miałem aktywne subskrypcje na obydwa programy i używałem raz jednego , raz drugiego.
Problem polegał na tym że na 3 użycia AtoMapy 2 razy wywalała mi jakiś numer.
Tom Tom po prostu działał tak jak oczekiwałem.
Ostatnio przedłużyłem subskrypcję map już tylko na Tom Toma ...
Za 18 miesięcy zobaczę czy Automapa zakończyła już beta testy  :-|

Połączone: Maj 14, 2011, 21:45:24
Pisałem o samych mapach a nie o aplikacji.
Jak Tobie się udało oddzielić aplikację od map ?
Google maps też ma niezłe mapy - ale nie słyszę za często żeby ktoś używał tego do nawigacji..
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 21:45:24 wysłana przez Darkph »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #64 dnia: Maj 14, 2011, 21:53:57 »
Cóż, w tej sytuacji sparafrazuję GPSManiaka, który niedawno napisał:
Cytat: GPS Maniak
Z Garminem jest fajnie. Zawsze jest na co ponarzekać  :wink:  :D
i też napiszę że:
z AM jest fajnie, zawsze jest na co ponarzekać  :wink:  :D  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 14, 2011, 22:32:52 »
Miedzio!
chyba nigdy nie jechałeś z Aurą ulicami miasta, na pasku jest wyświetlana nazwa ulicy z numerami po lewj i po prawej stronie np. Jagiellońska 23/102 lub Kota -/23 jak z lewej jest park, tak jest przynajmniej u mnie. po aktualizacji Aura ma te same mapy TA co Tom Tom, a chyba nikt nie powie że to jest Badziewie

Uscislijmy. Ja mam Sygica. Uzytkuje go na WM, to samo mozna odpalic na Androidzie (jest osobny plik do instalacji, ale calosc pozostaje ta sama). Jednak na Androida wydano jeszcze wersje Sygic Aura, ktora rozni sie interfejsem i ogolnie jest chyba nowsza (sam pisales, ze ostatnio pobrales najnowsza aktualizacje, ja takiej nie moge pobrac - nie mam nic nowego dostepnego - kontaktowalem sie w tej sprawie z supportem, ale na razie nic mi nie odpisali). Zeby bylo ciekawiej szukajac po necie okazalo sie, ze do Sygica sa mapy TA jak rowniez Navteqa. Legalnie mozna miec chyba tylko mapy TA, na stronie producenta nie widze rozroznienia, wiec nie wiem jak mozna by kupic mapy Navteqa.

Wracajac do sedna sprawy, sprawdz moj kolejny zrzut ekranu. Czy to nie jest ciekawe, ze raz jak odpalilem demo to parzyste numery byly po jednej stronie, a za drugim razem byly po prawej? W takim wypadku rzeczywiscie soft ma 50% szans na trafnosc numeracji. Jednak sprawdzalem to samo na glownej drodze i tutaj takiej "losowosci" (na kilka testow) juz nie odnotowalem. Calkiem mozliwe, ze Sygic pewne informacje po ktorej stronie znajduja sie dane numery ma wbudowane (np w duzych miastach) ale planujac trase nie mozna tego stwierdzic, a tych ktore nie ma, to improwizuje - jak na zrzucie.

Poza tym zrob prosze zrzuty ekranow jak wyglada ul. Kalwaryjska w Krakowie w Sygic Aura, analogicznie do mojego postu: http://pdaclub.pl/forum/automapa/pozegnanie-z-automapa/msg1487328/#msg1487328 Sam jestem ciekaw czy np wersja typowo pod Androida nie jest jakos faworyzowana i np klikajac na mapie raz z jednej strony, raz z drugiej, masz juz konkretne numery, a nie takie "lamane" jak na moich zrzutach.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 22:37:27 wysłana przez Miedzio »

« Odpowiedź #66 dnia: Maj 14, 2011, 22:53:49 »
dla wszystkich gdzie są nowe wersje map TA Sygica http://www.sygic.com/en

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 14, 2011, 23:31:38 »
Jak Tobie się udało oddzielić aplikację od map ?
Dysputa była o samych mapach. Chyba nie taki dziwne.

Wiadomo, że na samej mapie trudno "pojechać" i wiadomo, że program nawigacyjny to mapy + algorytmy programu.
Ale każdy soft nawigacyjny z kiepską mapą dla mnie będzie gorszy od AM (na chwilę obecną).
Jak za AutoMapą od strony programowej (głównie chodzi o routing) będzie gorzej, pewnie i ja się zastanowię.
Albo inne mapy niż Geosystems się poprawią (Imagis też zaczyna mieć półroczne zaległości) i wówczas...

Połączone: Maj 14, 2011, 23:32:54
Na WM nie ma.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #68 dnia: Maj 14, 2011, 23:34:10 »

Pobieznie czytasz co pisze... niby jak mam pobrac nowa mape do Sygica na WM? Poza tym odswiezyli w weekend strone i o wersji pod WM juz w ogole nie ma wzmianki. W zasadzie ciezko sie dziwic skoro to wymierajacy system... i juz sie domyslam co mi support odpisze.

« Odpowiedź #69 dnia: Maj 14, 2011, 23:57:22 »

Pobieznie czytasz co pisze... niby jak mam pobrac nowa mape do Sygica na WM? Poza tym odswiezyli w weekend strone i o wersji pod WM juz w ogole nie ma wzmianki. W zasadzie ciezko sie dziwic skoro to wymierajacy system... i juz sie domyslam co mi support odpisze.

nigdy nie było Aury dla WM, ja czytam dobrze

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #70 dnia: Maj 15, 2011, 00:04:15 »
nigdy nie było Aury dla WM, ja czytam dobrze

I dlatego piszesz:

Ok z mojej strony EOT, bo widze, ze i tak sie nie dogadamy.