Skoro Teodoryk woli interpolowane adresy od punktowych
Nie mam pojęcia co jest interpolowane w Aurze, wiem tylko że wklepałem adres i dojechałem na miejsce
Więc system sprawnie zadziałał. I to jest dla użytkownika najważniesze.
wiem też że AM tego adresu nie miała. tyle na temat . Aha, nr 35 istnieje. mieści się tam biuro strefy.
Chodzi o to, ze w Aurze numery sa przydzielane troche na zasadzie: dlugosc danej ulicy jest dzielona przez ilosc numerow i rozmieszczone w odpowiednich proporcjach. Zaleta jest taka, ze sa wszystkie numery, ale z zalozenia przez te proporcje, polozenie numeru moze sie rozjezdzac z polozeniem punktu w rzeczywistosci. Ciezko tez oczekiwac dobrej numeracji w programie, gdy numery w rzeczywistosci nie sa rozmieszczane zbyt logicznie. Co wiecej Aura nie rozpoznaje po ktorej stronie jest dany numer, zawsze punkt stawia na drodze, a to moze miec znaczenie przy drogach dwujezdniowych.
AM ma punktowe rozmieszczenie numerow, czyli numery sa nakladane (przynajmniej w teorii) na zasadzie odwzorowania rzeczywistosci, a nie wyciagania srednich. Tutaj nawet jesli numery sa nielogicznie ustawione lub np sa daleko od jezdni, to i tak bedzie wiadomo gdzie jest dany punkt, oczywiscie rowniez bedzie wiadomo czy jest po prawej czy po lewej stronie drogi. Niestety wada jest to, ze niektore numery w AM uciekly i trzeba wybierac numery jak najblizsze, ktore akurat sa w AM (w takim wypadku dokladnosc bedzie podobna do tej w Aurze).
Jako, ze obraz przemawia najbardziej, zrobilem porownanie. Krakow, Kalwaleryjska 35 punkt w Sygicu, w AM 35 nie ma, wiec wybralem 37, a trzeci zrzut to POI Multibank z adresem 35a. Gdzie w rzeczywistosci jest nr 35, to juz musi ktos z Krakowa potwierdzic

Jeden i drugi program doprowadzi nas do celu.
Jeszcze dodatkowe porownanie sposobow numeracji w obu programach. Chodzi mi o cos takiego jak np Krakow, ul. Lobzowska 55. AM pokazuje dokladnie gdzie jest ten numer, Sygic czegos takiego nie oferuje.
Dlatego nie mozna powiedziec, ze z zalozenia jeden system jest lepszy od drugiego. Gdyby w AM byly wszystkie dane, to zapewne byloby to lepsze rozwiazanie, ale niestety zdarzaja sie braki i musze to przyznac, ze dosc czesto.