Pożegnanie z Automapą

• 70 Odpowiedzi
  • 20363 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: Pożegnanie z Automapą
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 12, 2011, 11:40:59 »
Dzięki Miedzio, po tych screenach wszystko jasne.
Sygic nie rozróżnia strony ulicy i posiada nieistniejące adresy (nr 44) nie istnieje.

Zastrzegam tylko, ze to jest wersja Sygica na WM. Na ta chwile nie mam dostepu do wersji Sygic Aura na Androida, bo chyba jednak odrobine sie roznia (wnioskuje chociazby po wypowiedzi uzytkownika wiesniak ), moze tez mapy/numeracja jest poprawiona.

*

Zachu

« Odpowiedź #31 dnia: Maj 12, 2011, 13:06:10 »
Opowiadasz o bezdrożach i polnych drogach, a chodzi o zwykłe drogi powiatowe i gminne.
Naprawdę polecam, przesiądź się na Garmina z CNE albo na AutoPilota* z Emapą
będziesz miał nieraz okazję zrozumieć co znaczą słowa bezdroża i polne drogi.
Nie demonizował bym tych map.
Wiesz dobrze że ludzie jeżdżą z tym po kraju i nie biadolą.
Płaczą tylko "..." co to skręcają w polną czy do jeziora bo im tak kazała nawigacja.
Na Śnieżnik nie wjedziesz z AM. W CN wszystkie drogi to asfalt :)
Nie mam po co szukać w Krakowie nie ma takiego adresu :P jest tylko 35a,
spróbuj znaleźć go w Aurze, potem poszukaj numeru 33 i daj znać czy znalazłeś.
Numer znaleźć można przez okno. Cały problem w Warszawie zaczyna się gdzie zaparkować?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 12, 2011, 13:41:03 »
Cały problem w Warszawie zaczyna się gdzie zaparkować?
W centrum handlowym?

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 12, 2011, 15:11:39 »
Przy początkowych stacjach metra.

*

Offline n3lly

• 8
  • Sprzęt: Mitac MIO P550 @ SD1GB + AM 4.0
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 12, 2011, 15:58:56 »
Tez mialem problem z instalacja miplosynca, tez odpisano mi zeby zrobic hard reset. Wygooglowałem ze pomaga wyłączenie polskiej lokalizacji systemu na czas instalacji (w moim przypadku Sunnysoft interwrite pro) - rzeczywiscie pomogło, miplosync sie zainstalował.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 12, 2011, 16:04:21 »
W centrum handlowym?

o w mordeczke. Patrzcie kto wrócił.....  :O
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 12, 2011, 16:42:41 »
Numer znaleźć można przez okno. Cały problem w Warszawie zaczyna się gdzie zaparkować?
Mało miłe, jeżeli jest np. po drugiej stronie dwupasmówki. Albo w zupełnie innym miejscu.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 12, 2011, 18:13:24 »

Po co pytam? A po to żeby mieć pewność że piszesz bzdury.
Opowiadasz o bezdrożach i polnych drogach, a chodzi o zwykłe drogi powiatowe i gminne.

Zawsze mam ustawione pomijaj drogi gruntowe utrzymane.
Zdarzyło mi się, że mnie AM poprowadziła fatalnej jakości drogami np osiedlowymi czy miejskimi gdzie więcej dziur niż asfaltu...
Jakbyś odniósł się do całości mojej wypowiedzi to mógłbyś łaskawie zauważyć, że nie pisałem o ciągłych problemach.'
Dobija mnie to, że CZASEM AM błądzi po takich trasach omijając wirtualne problemy.
Uważam, że użytkownicy powinni mieć możliwość wyboru czy chcą korzystać z dodatków (LD i SR).
Proszę nie zarzucaj mi, że "piszę bzdury". Sam podałeś, że Ciebie też poprowadziła dziwnie więc problem jest.
piona

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 12, 2011, 22:03:56 »
Zdarzyło mi się, że mnie AM poprowadziła fatalnej jakości drogami np osiedlowymi czy miejskimi gdzie więcej dziur niż asfaltu...

W takim wypadku kazda nawigacja polegnie, zwlaszcza w naszym kraju. Chyba jeszcze nikomu nie przyszlo do glowy kategoryzowac drog po ich stanie ("dziurowosci" ;) ), bo mimo wszystko droga osiedlowa czy tez miejska nie jest droga szutrowa (pomijajac rzadkie wyjatki). Moze rzeczywscie warto w AM ustawic rowniez pomijanie drog miejskich, zeby i takie sytuacje wyeliminowac.

Uważam, że użytkownicy powinni mieć możliwość wyboru czy chcą korzystać z dodatków (LD i SR).

Mysle, ze tutaj wiekszosc uzytkownikow sie zgodzi... wybor powinien byc, "od przybytku glowa nie boli" ;)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 12, 2011, 22:36:02 »
Miedzio, tutaj to moze i faktycznie wiekszosc jest za wyborem, ale ta wiekszosc tutaj to ulamek promila prawdziwej wiekszosci, czyli ogolu userow. A tacy Kowalscy, to nawet nie wiedza, ze jezdza z jakims SR i w dodatku niaktualnym od miesiecy. I to paradoksalnie oni decyduja w jakim kierunku to pojdzie.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2011, 22:39:06 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 13, 2011, 01:20:24 »
Nie przesadzaj. Skoro nie wiedzą, to im to wisi. Tak jak menu proste, powinien być wybór dla uświadomionych.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #41 dnia: Maj 13, 2011, 06:57:56 »
Izaw, troszke uprosciles to co mialem na mysli. To nie jest tak, ze im to wisi. Moze by im to nie wisialo, gdyby po pierwsze wiedzieli, ze w ogole to maja (SR), a po drugie, do czego to sluzy oraz, ze wypada to aktualizowac, a tak to zapewne na kazde z tych trzech kwestii Kowalski zrobi wielkie oczy. I to wlasnie mialem na mysli, bo ta niewiedza jest bardzo wygodna dla tworcow programu. Po pierwsze jestes nieswiadomy, to nie protestujesz i nie nawolujesz, dajcie mi wybor, tak jak tutaj , no i druga sprawa, nie kumasz tematu, to bezkonfliktowo testujesz nam to beta rozwiazanie. I na koniec, zeby byla jasnosc. Ja juz teraz sporadycznie korzystam z AM, ale tez uwazam, , ze wybor powinien powrocic, co juz tu z reszta pisalem.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 07:00:01 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 13, 2011, 08:48:48 »
Myślę, że programiści AM za bardzo chcą pokazać nam wiele wodotrysków a nie skupiają cię nad tym co najważniejsze. Ja nie potrzebuję SR LD i temu podobne, ja chcę wytyczonej trasy jak najbardziej prostej, bez zwiedzania osiedlowych uliczek, parkingów stacji CPN i temu podobnych. Jestem przygotowany na jechanie w korkach, bo obecnie inaczej się nie da. Podobała mi się AM w wersji 5.xx i nich tak zostanie, a producent AM niech się skupi tylko nad aktualizacją nowych dróg i będzie dobrze. Niedługo dojdzie do tego, że jak nie będę miał w samochodzie bardzo szybkiego Internetu, to AM nie będzie dobrze działać. Zaznaczam, że z AM korzystam główne przy wyjazdach urlopowych i dla mnie najważniejsze jest poruszanie się po drogach o najwyższej kategorii a nie zwiedzanie okolicznych wsi i miasteczek. Wiele jeździłem z przyczepą campingową i strach pomyśleć gdzie aktualnie AM może zaprowadzić.

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 13, 2011, 08:58:14 »
Tez mialem problem z instalacja miplosynca, tez odpisano mi zeby zrobic hard reset. Wygooglowałem ze pomaga wyłączenie polskiej lokalizacji systemu na czas instalacji (w moim przypadku Sunnysoft interwrite pro) - rzeczywiscie pomogło, miplosync sie zainstalował.

Tylko, że na 636n asus nie da się tak po prostu wyłączyć polskiej lokalizacji systemu :)

*

Zachu

« Odpowiedź #44 dnia: Maj 13, 2011, 09:11:32 »
Cytat: Moi (Adam Kubicki)
W centrum handlowym?
Litości.
Podjedź do Arkadii i zaparkuj w Sobotę czy Niedzielę.
Podjedź wyrobić paszport w Centrum i zostaw auto w CH.
Cytat: Wojteksw49
Z jakim to programem nawigujesz w Metrze? Jeśli mam zostawiać auto to na co mi nawigacja drogowa?
P&R są dawno zastawione. Mieszkańcy przy końcowych stacjach /tak mieszkam/ nie mają gdzie stawiać bo Ci z przedmieść właśnie tak zostawiają.

Czy każdy temat w dziale AM musi dotyczyć prowadzenia, SR, błędów mapy, wodotrysków?
Czy nikt nie umie przeczytać tematu i pierwszego postu? Odnieść się merytorycznie, zaproponować alternatywy, wypunktować plusy i minusy danego rozwiązania?
Szkoda czasu to czytać.

« Odpowiedź #45 dnia: Maj 13, 2011, 09:33:38 »
Cytat: Moi (Adam Kubicki)
W centrum handlowym?
Litości.
Cytat: Wojteksw49
Z jakim to programem nawigujesz w Metrze? Jeśli mam zostawiać auto to na co mi nawigacja drogowa?
P&R są dawno zastawione. Mieszkańcy przy końcowych stacjach /tak mieszkam/ nie mają gdzie stawiać bo Ci z przedmieść właśnie tak zostawiają.

Czy każdy temat w dziale AM musi dotyczyć prowadzenia, SR, błędów mapy, wodotrysków?
Czy nikt nie umie przeczytać tematu i pierwszego postu? Odnieść się merytorycznie, zaproponować alternatywy, wypunktować plusy i minusy danego rozwiązania?
Szkoda czasu to czytać.
Serce rośnie jak temat zaczął żyć własnym życiem (parkowanie w W-wie, drogi osiedlowe, bezdroża, ......). Pisząc o pożegnaniu AM podkreśliłem, że ma najlepsze i najbardziej aktualne mapy na Polskę i w tym nikt jej nie dorówna, ale kłopoty z konfiguracją programu (suwaczek w lewo czy w prawo, profile, ETA, SR, LD) a zwłaszcza w moim przypadku (ASUS 636N) brak możliwości zainstalowania Miplosynca zniechęciły mnie do niej. Jednak głównym powodem był brak AM na Androida, co spowodowało korzystanie w Polsce z Navi Eksperta, a za granicami z Sygica Aura (mapy TA jak w najnowszym Tom Tomie), brakuje mi w tych programach pewnych rzeczy z AM (blokowania odcinków dróg, żeby do domu nie jechać ulicami osiedlowymi; zróżnicowanych ikon POI), ale trasy wyznaczają dobrze jak AM w okresie 5. Pozdr SW

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 13, 2011, 10:16:02 »
Myślę, że programiści AM za bardzo chcą pokazać nam wiele wodotrysków a nie skupiają cię nad tym co najważniejsze. Ja nie potrzebuję SR LD i temu podobne, ja chcę wytyczonej trasy jak najbardziej prostej, bez zwiedzania osiedlowych uliczek, parkingów stacji CPN i temu podobnych. Jestem przygotowany na jechanie w korkach, bo obecnie inaczej się nie da. Podobała mi się AM w wersji 5.xx i nich tak zostanie, a producent AM niech się skupi tylko nad aktualizacją nowych dróg i będzie dobrze. Niedługo dojdzie do tego, że jak nie będę miał w samochodzie bardzo szybkiego Internetu, to AM nie będzie dobrze działać. Zaznaczam, że z AM korzystam główne przy wyjazdach urlopowych i dla mnie najważniejsze jest poruszanie się po drogach o najwyższej kategorii a nie zwiedzanie okolicznych wsi i miasteczek. Wiele jeździłem z przyczepą campingową i strach pomyśleć gdzie aktualnie AM może zaprowadzić.

przestań marudzić  :wink: na Twoje problemy jest lekarstwo tak proste, że aż głupio tłumaczyć...

W opcjach tras ustaw pomijanie gruntowych utrzymanych i zamiast trasy szybkiej, która jest najbardziej podatna na SR, wyznaczaj trasę optymalną lub łatwą.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 10:38:05 wysłana przez jachraniak »

*

Offline Karski

• *
  • 66
    • Skórki i inne dodatki spoza standardu do AutoMapy
  • Sprzęt: Call me Iggy
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 13, 2011, 10:22:37 »

Po co pytam? A po to żeby mieć pewność że piszesz bzdury.

Zawsze mam ustawione pomijaj drogi gruntowe utrzymane.
Potwierdzam. Odkąd wprowadzono do publicznych testów LD i SR (bo chyba firma nie traktuje ich jako produktu finalnego, mam nadzieję), to AM niejednokrotnie wytycza tak dzikie trasy, że głowa mała. W dodatku najczęściej dłuższe i z dłuższym czasem przejazdu, niż - nazwijmy to - trasa "ogólnie przyjęta", czyli testowana live, na własnej skórze, krótsza, szybsza, wygodniejsza...

Dlatego po każdym updacie oprogramowania pierwsze, co robię, to wyłączenie tych gadżetów. W efekcie mam AM działającą "po staremu".

Ale gwoli prawdy muszę dodać, że te LD i SR to jedyna rzecz, która mi przeszkadzała w używaniu AM. Znalazłem jednak rozwiązanie, jak się tych niedogodności pozbyć i uważam, że AM jest bardzo dobrym produktem i nie zamierzam z niego rezygnować.

Nie miałem okazji używać zbyt wielu nawigacji, niemniej te, które miałem możliwość oglądać - szczególnie w polskich warunkach, gdzie przebywam przez 95% swych wojaży drogowych - mają jeszcze więcej wkurzających niedoróbek, w dodatku nie dających się tak prosto wyeliminować.
I to też jest ogromny atut AM, że da się ją tak prosto "spersonalizować".
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 13, 2011, 11:28:35 »
zamiast trasy szybkiej, która jest najbardziej podatna na SR, wyznaczaj trasę optymalną lub łatwą.
Optymalna tak. Z łatwą bym był ostrożniejszy.
Z Poznania do Lublina prowadzi przez Warszawę (497km).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Dżeju

« Odpowiedź #49 dnia: Maj 13, 2011, 11:35:03 »
(...) Z Poznania do Lublina prowadzi przez Warszawę (497km).
Czego się czepiasz  :E  Wg Aquratu i zapewne Hołowczyca, tak ma być i koniec  :mrgreen: Przynajmniej zwiedzi stolicę  :E
Można tylko ubolewać, że AM idzie w takim kierunku, a nie innym i takie wątki jak ten, będą niedługo na porządku dziennym, choć mam nadzieję, że jestem zbytnim pesymistą.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 13, 2011, 14:41:59 »

Skoro Teodoryk woli interpolowane adresy od punktowych

Nie mam pojęcia co jest interpolowane w Aurze, wiem tylko że wklepałem adres i dojechałem na miejsce ;) Więc system sprawnie zadziałał. I to jest dla użytkownika najważniesze.

wiem też że AM tego adresu nie miała. tyle na temat . Aha, nr 35 istnieje. mieści się tam biuro strefy.

ps. Niestety nie mam Twojej Wiary i Uwielbienia do jedynej słusznej rozgło... przepraszam nawigacji, i dlatego też zdarza mi się ją krytykować. Mam jednak w duszy nadzieję że Aqurat kiedyś wreszcie napisze porządną i sprawną nawigację  i nie będzie powodów do narzekań ;)

*

Offline Wojteksw49

• **
  • 182
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 13, 2011, 15:11:49 »
W opcjach tras mam zawsze ustawione pomijanie gruntowych utrzymanych i wyznaczaj trasę optymalną. Ponadto miałem ustawione wymiary dla pojazdu ciężarowego gdyż jechałem z przyczepą campingową, a mimo wszystko znalazłem się w Chorwacji w takim miejscu, że miałem po 10 cm luzu na bokach aby przejechać. Trasy łatwej nie muszę ustawiać, bo nie boję się skrętów w lewo.

*

• 6498
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 13, 2011, 15:21:52 »
Litości.
Robię zakupy niemal wyłącznie w Arkadii, w każdy weekend, w różnych porach dnia. Do tego co najmniej raz w tygodniu, późnym popołudniem lub wieczorem. Żona (niezbyt chyba legalnie) parkuje tam swój samochód codziennie, bo pracuje nieopodal.
Zawsze jest miejsce.
Nigdy też nie miałem większego problemu z zaparkowaniem w "Złotych Tarasach", czy np. w "Galerii Centrum" lub "Mokotów".

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 13, 2011, 15:22:31 »

Skoro Teodoryk woli interpolowane adresy od punktowych

Nie mam pojęcia co jest interpolowane w Aurze, wiem tylko że wklepałem adres i dojechałem na miejsce ;) Więc system sprawnie zadziałał. I to jest dla użytkownika najważniesze.

wiem też że AM tego adresu nie miała. tyle na temat . Aha, nr 35 istnieje. mieści się tam biuro strefy.

Chodzi o to, ze w Aurze numery sa przydzielane troche na zasadzie: dlugosc danej ulicy jest dzielona przez ilosc numerow i rozmieszczone w odpowiednich proporcjach. Zaleta jest taka, ze sa wszystkie numery, ale z zalozenia przez te proporcje, polozenie numeru moze sie rozjezdzac z polozeniem punktu w rzeczywistosci. Ciezko tez oczekiwac dobrej numeracji w programie, gdy numery w rzeczywistosci nie sa rozmieszczane zbyt logicznie. Co wiecej Aura nie rozpoznaje po ktorej stronie jest dany numer, zawsze punkt stawia na drodze, a to moze miec znaczenie przy drogach dwujezdniowych.

AM ma punktowe rozmieszczenie numerow, czyli numery sa nakladane (przynajmniej w teorii) na zasadzie odwzorowania rzeczywistosci, a nie wyciagania srednich. Tutaj nawet jesli numery sa nielogicznie ustawione lub np sa daleko od jezdni, to i tak bedzie wiadomo gdzie jest dany punkt, oczywiscie rowniez bedzie wiadomo czy jest po prawej czy po lewej stronie drogi. Niestety wada jest to, ze niektore numery w AM uciekly i trzeba wybierac numery jak najblizsze, ktore akurat sa w AM (w takim wypadku dokladnosc bedzie podobna do tej w Aurze).

Jako, ze obraz przemawia najbardziej, zrobilem porownanie. Krakow, Kalwaleryjska 35 punkt w Sygicu, w AM 35 nie ma, wiec wybralem 37, a trzeci zrzut to POI Multibank z adresem 35a. Gdzie w rzeczywistosci jest nr 35, to juz musi ktos z Krakowa potwierdzic ;) Jeden i drugi program doprowadzi nas do celu.

Jeszcze dodatkowe porownanie sposobow numeracji w obu programach. Chodzi mi o cos takiego jak np Krakow, ul. Lobzowska 55. AM pokazuje dokladnie gdzie jest ten numer, Sygic czegos takiego nie oferuje.

Dlatego nie mozna powiedziec, ze z zalozenia jeden system jest lepszy od drugiego. Gdyby w AM byly wszystkie dane, to zapewne byloby to lepsze rozwiazanie, ale niestety zdarzaja sie braki i musze to przyznac, ze dosc czesto.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 15:36:39 wysłana przez Miedzio »

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 13, 2011, 16:24:21 »
Tak to rzeczywiście z założenia zdecydowanie lepszy system niż a Aurze ;) Szczególnie np w małych miejscowościach gdzie numery są porozmieszczane wg kolejności nadania lub bez kolejności ;) Należy więc stwierdzić że mapy AM są pod tym względem lepsze od map firm zagranicznych.
Jednak dla użytkownika najważniejsze jest żeby dojechał pod drzwi i w obu przypadkach wydaje mi się że systemy zadziałają podobnie, szczególnie tam gdzie numeracja działa po kolei.
Poczekajmy na AM na Androida, wtedy będzie można łatwo porównać kto tu ma przewagę.
Sądzę że sporo osób które teraz rezygnuje z AM wróci do niej gdy będzie dostępna na Androida.

Chyba  że powtórzy się sytuacja z ajfonem (tfu-tfu, odpukać) ;)

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 13, 2011, 16:25:13 »
zamiast trasy szybkiej, która jest najbardziej podatna na SR, wyznaczaj trasę optymalną lub łatwą.
Optymalna tak. Z łatwą bym był ostrożniejszy.
Z Poznania do Lublina prowadzi przez Warszawę (497km).
Niestety, gruba pomyłka. Optymalna potrafi poprowadzić jeszcze większymi dziurami, jeżeli stwierdzi że czas będzie co prawda dłuższy o 1min., ale trasa krótsza o 3km.
O ile z trasą szybką masz szansę na zwiedzanie, to z optymalną jeszcze większą na jeszcze ciekawsze "skróty".
Korzystałem z trasy optymalnej przed erą SR, teraz niestety już przesiadłem się na szybką.
To nie tablica ogłoszeń !

*

• 6498
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 13, 2011, 17:42:33 »

To znajdź w Aurze adres Warszawa, ul. Nowoursynowska 164/41. Zaparkuj według wskazań Sygica i podejdź jedyne 540m, by znaleźć się pod drzwiami właściwej posesji. Życzę powodzenia, w deszczu.  :ok:

Nie istnieje. To biuro Strefy nie wie, gdzie mieszka. A mieszka pod nr 35a. Na rogu ze Smolki, jak podają na swojej stronie internetowej, znajduje się wyłącznie posesja 35a. Numeru 35 nie ma w oficjalnej ewidencji gruntów i budynków (patrz załączniki). Numer 35a - jak najbardziej, jest.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 17:46:16 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

« Odpowiedź #57 dnia: Maj 14, 2011, 18:44:58 »

[/quote]

Chodzi o to, ze w Aurze numery sa przydzielane troche na zasadzie: dlugosc danej ulicy jest dzielona przez ilosc numerow i rozmieszczone w odpowiednich proporcjach. Zaleta jest taka, ze sa wszystkie numery, ale z zalozenia przez te proporcje, polozenie numeru moze sie rozjezdzac z polozeniem punktu w rzeczywistosci. Ciezko tez oczekiwac dobrej numeracji w programie, gdy numery w rzeczywistosci nie sa rozmieszczane zbyt logicznie. Co wiecej Aura nie rozpoznaje po ktorej stronie jest dany numer, zawsze punkt stawia na drodze, a to moze miec znaczenie przy drogach dwujezdniowych.

[/quote]
Miedzio!
chyba nigdy nie jechałeś z Aurą ulicami miasta, na pasku jest wyświetlana nazwa ulicy z numerami po lewj i po prawej stronie np. Jagiellońska 23/102 lub Kota -/23 jak z lewej jest park, tak jest przynajmniej u mnie. po aktualizacji Aura ma te same mapy TA co Tom Tom, a chyba nikt nie powie że to jest Badziewie

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 14, 2011, 19:14:29 »
Nie wiem czy przekonasz kogoś, że interpolowane adresy są lepsze od punktowych. Ale próbować możesz  :mrgreen:
A dowodów na to, że mapy TA nie umywają się do map Geosystems zapodano już w internecie (m.in. tutaj) wystarczająco dużo, więc wcale się nie zdziwię jak zaraz padnie stwierdzenie, że jednak jest.
Nie wiem jak u Ciebie ale u wielu użytkowników programów nawigacyjnych wymagania dotyczące map wykraczają daleko poza samą siatkę dróg (pomijam tempo aktualizacji)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 14, 2011, 19:58:23 »
Nie dramatyzujmy - Mapy TA nie są takie złe jak się próbuje ludziom wmawiać na forum AM.  :P
Oczywiście zgadzam się że mapy od Geosystems mają nanoszone nowe odcinki dróg dużo szybciej niż TA.
Co do jakości - to bywa różnie , raz są lepsze mapki Geosystems - raz TA (szczególnie mniejsze miejscowości )
Ale mapy to nie wszystko - aplikacja , która używa map Geosystems - jest moim zdaniem totalną porażką i poligonem doświadczalnym od mniej więcej wersji 6.
Programy konkurencji oferują znacznie więcej możliwości niż AM.
Jeżeli tylko TA i Nawteq poważnie wezmą się za Polskę, to AM zostanie niszową aplikacją dla maniaków , którzy nie potrafią żyć bez grzebania w bebechach programu.
Ja tego nie wytrzymałem, a szkoda bo mapy AM ma całkiem niezłe - z tym że to jest aqurat produkcja Geosystems :-).

BTW.
Niedawno zauważyłem że MapaMap zrobiła się całkiem przyjemną aplikacją - mapy też ma lepsze niż TA....
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 19:59:59 wysłana przez Darkph »