Powódź na miplo.

• 70 Odpowiedzi
  • 17315 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Powódź na miplo.
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 21, 2010, 23:52:20 »
Blokady siedzą w plikach *.dt3_4, *.hd4_4, itp itd, a nie miplo.amb, bo to plik w starym formacie - tylko do importu.
Po odpowiedzi "tak", a nie "nie", na zapytanie Automapy "Czy chcesz utworzyć osobny plik dla importowanych blokad?", rzeczywiście blokady są zawsze świeże.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2010, 23:54:50 wysłana przez akubit »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 22, 2010, 00:43:35 »
... Po odpowiedzi "tak", a nie "nie", na zapytanie Automapy "Czy chcesz utworzyć osobny plik dla importowanych blokad?", rzeczywiście blokady są zawsze świeże.
Warunkiem jest każdorazowy import po synchronizacji (tak jak opisuje to nocnyMarek) i ręczne usuwanie wszystkich dotychczasowych blokad?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 22, 2010, 01:03:09 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 22, 2010, 07:51:46 »
Warunkiem jest każdorazowy import po synchronizacji (tak jak opisuje to nocnyMarek) i ręczne usuwanie wszystkich dotychczasowych blokad?

Odpowiedź "tak" na wspomniane pytanie, usuwa wszystkie dotychczasowe blokady.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 22, 2010, 11:37:25 »
Zrobiłem przed chwilą testy, dodałem destowy POI, zsynchronizowałem, i zaimportowałem blokady.
Odcinek został zablokowany, usunąłem punkt z miplo i znów zsynchronizowałem.
POI z mapy został usunięty, zaimportowałem blokady 'w wersji tak' - odcinek pozostał zablokowany.
Powtórzyłem cała procedurę z 'wersją nie' i wynik był identyczny, blokada nie zniknęła.
Prawdę mówiąc nie widzę żadnej różnicy w imporcie, przy odpowiedzi tak bądź nie.
Odpowiedź 'nie' powoduje import do właśnie używanych plików blokad.
odpowiedź 'tak' powoduje powstanie nowych plików o nazwie miplo*.
Odpowiedź 'tak' gdy właśnie używanymi plikami są już pliki miplo* najwyraźniej nie powoduje
skasowania dotychczasowej zawartości plików miplo*, a jedynie dopisanie do nich nowej zawartości
(blokad nowych blokad) a stare blokady (już usunięte z pliku miplo.amb) niestety pozostają.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 22, 2010, 11:59:38 »
nMarku - dzięki za rozjaśnienie zasady działania. Szkoda że wyszła kiszka!

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 22, 2010, 19:27:38 »
Odpowiedź 'nie' powoduje import do właśnie używanych plików blokad.
odpowiedź 'tak' powoduje powstanie nowych plików o nazwie miplo*.
Odpowiedź 'tak' gdy właśnie używanymi plikami są już pliki miplo* najwyraźniej nie powoduje
skasowania dotychczasowej zawartości plików miplo*, a jedynie dopisanie do nich nowej zawartości
(blokad nowych blokad) a stare blokady (już usunięte z pliku miplo.amb) niestety pozostają.

Zgadza się. Poprzednio też tak było, ale nie zwróciłem uwagi, że odpowiedź "tak" zmienia nazwę pliku blokad na miplo.sgm. Ponieważ ja zawsze mam swoją nazwę pliku, to u mnie odpowiedź "tak" powodowała skasowanie starych blokad.
A tak w rzeczywistości, to ja zawsze daję opcję "skasuj widoczne" przed zaimportowaniem blokad z pliku miplo.amb. Przed importem jeszcze "Dodaję z pliku" swoje prywatne blokady i antyblokady. I to jest najpewniejszy sposób na posiadanie aktualnego i pełnego pliku blokad.

*

Bilunia

« Odpowiedź #37 dnia: Maj 22, 2010, 23:56:07 »
A tak w rzeczywistości, to ja zawsze daję opcję "skasuj widoczne" przed zaimportowaniem blokad z pliku miplo.amb. Przed importem jeszcze "Dodaję z pliku" swoje prywatne blokady i antyblokady. I to jest najpewniejszy sposób na posiadanie aktualnego i pełnego pliku blokad.
Zapewne mój głosik niewiele zmieni, ale przedstawiony opis jest skuteczny w 100 %. :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 23, 2010, 12:19:13 »
1. Dodałem do MiploTraffic na Miplo kategorię "powodziowa" Droga zablokowana - Wypadek, Kolizja.
2. Usunąłem fizycznie wszystkie pliki z blokadami z folderu AutMapa EU\DataFiles\.
3. Uruchomiłem MiploSync z opcją "pobierz jednorazowo wszystko".
4. Uruchomiłem AutoMapę (wczytało plik z POI, zreorganizowąło go).
5. Menu\Trasa\Blokady\Importuj (wskazałem nowy plik miplo.amb i wskazałem utworzenie nowego pliku)
Nie mam zablokowanych odcinków powodziowych (np. tego w Łegu Rachowskim  :S )
POI na mapie są - tylko co z tego?
Co zrobiłem źle?
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 12:20:55 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Bilunia

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 23, 2010, 12:41:17 »
Może należało zrobić to mniej fizycznie (pkt.2), a dokładnie jak napisał Akubit ?
Wejść z Menu w blokady, skasować widoczne, a następnie dopiero pójść dalej ?
Nie wiem, czy jest zasadne blokowanie "punktów powodziowych" - to, że nie przejedziesz osobowym, nie musi oznaczać, że tego odcinka nie mogą brać pod uwagę np. służby ratownicze.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 23, 2010, 12:45:42 »
Może należało zrobić to mniej fizycznie (pkt.2), a dokładnie jak napisał Akubit ?
Wejść z Menu w blokady, skasować widoczne, a następnie dopiero pójść dalej ? ...
Tak też próbowałem...
W ogóle chyba nie mam tej dodanej kategorii. Inne blokady są...
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 23, 2010, 12:46:54 »
1. Dodałem do MiploTraffic na Miplo kategorię "powodziowa" Droga zablokowana - Wypadek, Kolizja.

Dodałeś zarówno blokady, jak i POI? Dałeś "Zapisz"?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 23, 2010, 12:55:01 »
Dodałeś zarówno blokady, jak i POI? Dałeś "Zapisz"?
Tak. Jak widać teraz "zapisz" mam niekatywny.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 23, 2010, 12:55:48 »
W ogóle chyba nie mam tej dodanej kategorii. Inne blokady są...

Ale dodałeś z lewej strony (1) czy tylko z prawej (2) ???

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 23, 2010, 12:59:25 »
Dodałem. Tylko jak teraz popatrzyłem na Twój zrzut i mój to walnąłem się o jedna linijkę  :sleepy:
Matko jedyna - sory za zamieszanie.

Edit: Oczywiście wszystko działa.  :oops: ::)
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2010, 13:16:29 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #45 dnia: Maj 23, 2010, 13:08:22 »
Dodałem. Tylko jak teraz popatrzyłem na Twój zrzut i mój to walnąłem się o jedna linijkę  :sleepy:
Matko jedyna - sory za zamieszanie.

Kurcze, ja też zamotałem - (2) powinna być o 'piętro' niżej  :mrgreen:

Mniej więcej tak

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 24, 2010, 16:50:48 »
W uzupełnieniu informacji:

Wprowadzane przez Użytkowników Miplo informacje nt zablokowanych odcinków są systematycznie przekazywane do systemu AutoMapa Traffic!

http://www.miplo.eu/articles/?art=42#comments

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #47 dnia: Maj 25, 2010, 13:06:11 »
Czy dane "powodziowe" w Miplo i w Targeo są te same? Bo na mapie Targeo.pl znalazłem taki kwiatek: Utrudnienie powodziowe w Opolu, opisane w "dymku":
Na drodze krajowej nr 94 w miejscowości Opole woj. opolskie, zamknięcie dojazdu do zalanej ul. Partyzantów w Opolu. Wyznaczenie objazdu przez m. Wrzoski i Bierkowice - Opole
Jest tylko jeden szkopuł: w Opolu nie ma ul. Partyzantów. Jest Partyzancka. A jeśli wierzyć informacjom z
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100525/REGION/114499971 to nie żaden dojazd jest zamknięty tylko cały kawałek obwodnicy (DK 46/94) po obu stronach mostu na Odrze.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #48 dnia: Maj 31, 2010, 11:49:00 »
tak patrzę na miplo

http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=1247#showmap

i widzę że blokady na terenach zalewowych na odcinku górnej Wisły jeszcze nie zostały zdjęte...

faktycznie są zablokowane czy w miplo śpią
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2010, 11:55:16 wysłana przez jachraniak »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #49 dnia: Maj 31, 2010, 13:56:16 »
Jest więcej niż pewne, że część tych odcinków (może i znaczna) jest już przejezdna.
Przecież blokady były zakładane na zasadzie pospolitego ruszenia,
gdzie kto trafił albo przeczytał tam stawiał POI, ale teraz posprzątać nie ma już komu,
bo to znacznie mniej efektowne zajęcie niż zablokowanie drogi krajowej.
Przykładowo DK46 (ul.Bugajska) w Częstochowie, 2 blokady założone 19 maja,
droga była nieprzejezdna 2 dni, otwarto ją powtórnie 21 maja (jakiś czas był tam ruch wahadłowy).
Na miplo jest zablokowana do dzisiaj i to mimo, tego że autorem blokad jest globalmoderator miplo.
Żeby było jasne, w zasadzie nie mam tu do niego o to specjalnych pretensji.
(a nie miałbym już absolutnie żadnych, gdyby nie chodziło o jego własne punkty)

Te pewnie znikną jak przeczyta ten wątek, ale nawet nie chcę myśleć jak długo będą zalegać
takie blokady w innych mniej ważnych miejscach, gdzie ktoś postawił POI,
bo przeczytał w internecie czy w gazecie. O ponownym otwarciu ma szanse już nie przeczytać,
nawet jeśli będzie chciał, bo mogą o tym nie napisać, to przecież już żaden nius,
żadna sensacja że stan wrócił do normalności ...

Napiszę jeszcze raz wyraźnie i wężykiem:

MiploTraffic, tak długo jak będzie działał na obecnych zasadach, tzn. opierał się będzie
wyłącznie na zgłoszeniach wolontariuszy weryfikowanych przez wolontariuszy,
tak długo będzie tylko zabawką i nie będzie można w żadnym stopniu na nim polegać.
Owszem zabawka to pożyteczna i w jakimś stopniu się sprawdza, zwłaszcza w sytuacjach
gdzie blokady są długookresowe, czy wynikają z błędów map, ale jej przydatność jest
tym mniejsza im bardziej krótkotrwałych zdarzeń dotyczy.

Ta zabawka nawet nie ma możliwości założenia blokady okresowej
(choć AutoMapa umożliwia zakładanie blokad czasowych).
Jest jak plastikowa sikawka z odpustu, można się nią pobawić, da radochę w śmigus-dyngus,
można nawet zgasić nią ognisko na którym piekliśmy majówkowe kiełbaski,
ale nikt przy zdrowych zmysłach nie pobiegnie z taką sikawką do pożaru.
Tylko mając tę świadomość można śmiało z MiploTraffic korzystać.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #50 dnia: Maj 31, 2010, 14:20:37 »
... Ta zabawka nawet nie ma możliwości założenia blokady okresowej ...
A przydałoby się. W przypadku blokad "remontowych" byłoby jak znalazł. :(
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 31, 2010, 14:48:09 »
żeby było jasne, z miplo traffic korzystam, ale jedynie ze statycznych kategorii:

1. Nieistniejąca droga
      2. Zakaz ruchu
      3. Bezdroża
      4. Zablokowany odcinek

pytałem bo podejrzanie długo były blokady  :mrgreen:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 31, 2010, 15:11:37 »
Niektóre blokady maja prawo być dłużej, samo wyłonienie się drogi spod wody
nie zawsze od razu jest równoznaczne z jej przejezdnością.
Jeśli droga była na nasypie, mogą być konieczne badania jego stanu technicznego,
tak jest np. na obwodnicy Opola, woda opadła tydzień temu, a dopiero dziś bądż jutro
zapadnie decyzja o dopuszczeniu na niej (lub niedopuszczeniu) do ruchu pojazdów.

*

Bilunia

« Odpowiedź #53 dnia: Maj 31, 2010, 16:51:20 »
Problem blokad tak na Miplo, jak i w samej AM nie dotyczy wyłącznie spraw związanych z powodzią.
Ulica Krańcowa w Poznaniu (dojazd do ZOO) była zablokowana przez prawie 2 lata. Prace na niej miały charakter doraźny i "szybciej się skończyły, niż zaczęły". Na dodatek nigdy nie był całkowicie zamknięty na niej ruch, a odbywał się wahadłowo, lub z innymi utrudnieniami. Tylko, że ktoś, kto założył blokadę, albo tego nie widział, albo przeszkadzał mu ruch przed domem i znalazł sposób na jego ograniczenie. W końcu tak się do tego stanu rzeczy przyzwyczaił, że zapomniał o jej zdjęciu.
W końcu w becie dojazd do ZOO na Malcie jest niczym niezakłócony. :proud:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 01, 2010, 01:46:46 »
Jeszcze wczoraj wszystkie powodziowe blokady zostały z miplo usunięte, hurtem, jak leci.
Razem ze wspomnianą już przeze mnie blokadą obwodnicy Opola, która zostanie otwarta
najwcześniej w piątek:
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100531/POWIAT01/138242896
a i to jak dobrze pójdzie, bo zapowoadają kolejne solidne opady.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 01, 2010, 10:12:33 »
To jest to o czym pisałem. AM traffic powinien być inaczej tworzony niż miplo którego ostatnio unikam.
W AM siedzi ktoś kto weryfikuje onlajnowo zgłoszenia, słucha radia, ogląda TV i blokuje odcinki bo zgłoszeniu. Tylko wtedy to ma sens. Dla mnie na ten moment AM traffik jest do niczego bo co mi z tego że ominę korek jak wbije mnie na zamkniętą ulicę (bo AM widzi brak ruchu i tam pcha ale nie wie że ulica 2 lata zamknięta).
Paweł

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 01, 2010, 10:29:56 »
To też tak właśnie robię.
... siedzi ktoś kto weryfikuje onlajnowo zgłoszenia, słucha radia, ogląda TV i blokuje odcinki bo zgłoszeniu....

a nawet więcej.

Tyle tylko, że ja mogę jedynie wprowadzić POI (zdjęcie, komentarz), aktywować POI (zdjęcie, komentarz), wykasować POI (zdjęcie, komentarz).
Patrząc na POI w kategoriach "wypadkowych" to po za tematem powodzi praktycznie wszystkie punkty są mojego autorstwa.
Kasuje je również po "czasie obowiązywania" - czyli wtedy gdy uznaję, że np. już posprzątano po wypadku lub mam taką informację z różnych źródeł.
Współpracuję z dwoma wydziałami WRD w 2 miastach wojewódzkich na zasadzie układu prywatnego (jak jest większa kolizja, wypadek to dostaje info na GG).
I tyle.

Dla jednych tylko tyle. Dla mnie aż tyle.

Nie doczekałem się jak do dziś propozycji zagospodarowania mojego czasu itd. ze strony "operatora AM Traffic".
Widocznie nie ma takiej "potrzeby".

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 01, 2010, 13:14:05 »
Właśnie o takich osobach jak Ty myślałem. Są ludzie którzy chcą to robić społecznie, których można zweryfikowac - nadać im uprawnienia wg określonego stopnia zaufania. Stworzyć jakąś łatwą platformę wysyłania danych tak żeby traffic zmieniał mi trasę. Żebym z poziomu AM w trakcie nawigacji widząć na środku ulicy samochód z urwanym kołem wysłać info ludzie omijajcie to miejsce. Do dzisiaj nie moge zrozumieć dlaczego istnieje miplo jako coś co jest oficjalnie związane z AM ale niby oddzielnie. Dlaczego nie można wszystkiego zaimplementować w AM - np. MiploLoc muszę ustawiać w Miplo choć w AM już jest ikona. Nie chce instalować miplosync, po co mi to. Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem polityki AM w kwesti integracji z miplo.
Paweł

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 01, 2010, 15:35:22 »
Są ludzie którzy chcą to robić społecznie, których można zweryfikowac - nadać im uprawnienia wg określonego stopnia zaufania. Stworzyć jakąś łatwą platformę ...

To są jednostki, pojedyncze sztuki że tak powiem.
Nie da się zbudować profesjonalnego narzędzia, albo choć takiego na którym będzie można polegać,
wyłącznie w oparciu o wolontariuszy, to droga do nikąd. Motywacja jest za mała, by to mogło działać.
Zwłaszcza, że jest to zbyt głęboko wplecione w komercyjną działalność innych.
Może byłyby jakieś szanse, gdyby projekt pozostał w całości jako non profit, ale tak nie jest,
więc zeby to działało sprawnie musi być konkretna odpowiedzialność za podejmowane działania
i możliwość wyciągnięcia konsekwencji za ich brak, czy błedy i zaniedbania.
Inaczej nigdy nie wyjdziemy z etapu miplozabawki.

*

Bilunia

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 01, 2010, 16:48:30 »
Inaczej nigdy nie wyjdziemy z etapu miplozabawki.
Trochę dużo tych zabawek związanych z AM.
Miplozabawki, Targeozabawki ...
Każdy sobie rzepkę skrobie. Niby jedna drużyna, a zbyt często mam wrażenie, że gra zespołowa, to dla nich obce pojęcie. :proud:
Moim zdaniem, AM jako program powinien być tak dopracowany, by urządzenie podłączone do internetu i nawiązaniu połączenia z serwerem AM, automatycznie pobrało uaktualnienia wszystkiego, co na chwilę obecną jest nowego. Kiedy ktoś w końcu zrozumie, że przeciętny Kowalski już dawno się pogubił w tych gadźetach, które na dodatek trzeba aktualizować z różnych źródeł.
Przecież wystarczy uważnie poprzeglądać wątki Forum, by zauważyć, że spora część stałych tu bywalców, często ma problem z okiełznaniem tego wszystkiego. :proud: