Postępująca degradacja kategoryzacji map AM

• 62 Odpowiedzi
  • 28363 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
Odp: Postępująca degradacja kategoryzacji map AM
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 26, 2012, 20:40:38 »
Sygma, obawiam się,że takich firm już /szanujących się/ nie ma. Kapitał ma jedno zadanie = przynosić zyski. No, może się znajdzie jeszcze jakaś mała rodzinna firemka z tradycją.  pozdr

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 28, 2012, 00:26:03 »
Prosty kłeszczyn:
co jest podstawą ustalenia jaka jest dana droga? jaka ma kategorię? jakis papier urzędowy z zarządu dróg? zdjęcia z googla? :E
jakis papier urzędowy z zarządu dróg
Papier owszem, w stosunku do dróg numerowanych.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 28, 2012, 12:34:54 »
to o czym ta cała mowa powyżej, jak papier decyduje a nie Automapa?
Pierwsze słyszę, by instytucje państwowe miały władzę na Aquratem w kwestii kategoryzacji dróg w programie :D.
Oczywiście od autostrada do wojewódzkich niejako kategoryzacja jest narzucona odgórnie -- ale nie widzę problemów, aby wojewódzką skategoryzować jako gruntową jeżeli faktycznie jest ona szutrowa.

Teoretycznie miejskie drogi też mają różną kategorię, ale nie tutaj również nie widzę przeszkód, by oprócz tego Aq kierował się rozsądkiem.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 28, 2012, 22:10:41 »
Problem jest większy.

O ile chodzi o wojewódzkie i lepsze, to ze względu na ich ilość, sprawdzenie i wprowadzenie własnej kategoryzacji jest łatwe, to gorszych, w tym ulic w miastach jest taka ilość, że sprawdzenie i weryfikacja jest niełatwa. Dodatkowo sytuacja nie jest stała. Jedne się remontuje, modernizuje, inne podupadają.

Ale oczywiście irytujące są błędy dróg lepszych kategorii. Powinni wprowadzić program lojalnościowy, że za wiarygodne oceny dróg dają zniżki na subskrypcję. Wyjdzie taniej niż przejechanie wszystkich, i co ważniejsze oceny wpłyną na temat dróg używanych przez subskrybentów, a nie zapomnianych.

*

Smerfik

« Odpowiedź #34 dnia: Maj 28, 2012, 23:23:32 »
Powinni wprowadzić program lojalnościowy, że za wiarygodne oceny dróg dają zniżki na subskrypcję. Wyjdzie taniej niż przejechanie wszystkich, i co ważniejsze oceny wpłyną na temat dróg używanych przez subskrybentów, a nie zapomnianych.
@ izaw
O jakim programie lojalnościowym Ty piszesz :worried:
Ludzie za friko i wysyłają uwagi do jakości dróg, kategoryzacji, męczą swoje klawiatury, by im pomóc, a nam wszystkim żyło się z AM lepiej, a AQ ma to w d---e.
Po co wprowadzili panel zgłaszania uwag do map na Targeo - żebyśmy się tam wyklikali i tyle? Od ponad roku zgłaszam im te same uwagi dotyczące kategoryzacji dróg i ich jakości w swoim rejonie, wraz z propozycjami zmian. Do dnia dzisiejszego nie zmieniło się na mapie nic. Później się koledzy dziwią i wkur----ą, że się powtarzam i wyżywam na producencie tutaj.
Pozdrawiam ... lojalnie :wink:

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 29, 2012, 01:55:03 »
Coś co jest darmowe, to nie jest cenione. Jeżeli zobowiązaliby się do jakiejkolwiek gratyfikacji, zakładając uczciwość, wzięli by się do poprawiania.

Jeżeli im zależy mogliby połączyć PR z faktycznym, efektywnym poprawianiem mapy. Ale sądzę, że dodadzą jeszcze jedną zbędną, niewyłączalną błyskotkę na ekranie.

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 29, 2012, 08:22:46 »
Jak czytam czasami wywody co do AM to przypomina mi się pewne przedstawienie teatralne "Sztuka" Tam też był podobny dialog  o odcieniach bieli. Bełkot i bufonada. Jak napisał jeden z poprzedników - jak mi coś nie pasuje to nie używam, a nie bez przerwy nadaję. Jak ten Smerf - To się na pewno nie uda. Każda nawigacja ma coś dobrego i coś złego. Tak więc każdy powinien wybrać sobie co mu pasuje a nie wiecznie biadolić. Ale widzę, że to domena Polaków

*

Smerfik

« Odpowiedź #37 dnia: Maj 29, 2012, 08:52:53 »
Jak napisał jeden z poprzedników - jak mi coś nie pasuje to nie używam, a nie bez przerwy nadaję. Jak ten Smerf - To się na pewno nie uda. Każda nawigacja ma coś dobrego i coś złego. Tak więc każdy powinien wybrać sobie co mu pasuje a nie wiecznie biadolić. Ale widzę, że to domena Polaków
Jak rozumiem, Twoją dewizą jest płacić, nie zagłębiając się w jakość towaru który kupujesz. Normalne dla Ciebie też jest zapewne to., że kiedy zgłaszasz uwagi co do jakości produktu, wszyscy Cię olewają.
Życzę wszystkim sprzedawcom takich klientów jak Ty.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 29, 2012, 11:01:43 »
Krakowiak, nie pieprz. Wystarczy, że AM pieprzy coraz więcej. Jak kupowałem licencję, nie było uwagi, że towar jest niepełnowartościowy. pozdr

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 29, 2012, 12:33:20 »
@krakowiak54

Odróżnij czyste malkontenctwo od krytyki.

Pierwsze szuka błędu dla narzekania i wcale nie zależy mu na jakiekolwiek zmianie. Po prostu tak ma.

Drugie to znajdowanie ewentualnych błędów aby sobie pomóc i ich unikać, albo zmobilizować producenta do naprawienia ich i poprawy programu. Tej grupie zależy na tym programie, a jeżeli mają dość to odchodzą i nie narzekają. Gdybyś śledził forum to zauważyłbyś takie postawy.

A najgorszą grupą są klakierzy i bałwochwalcy. Uspokajają sumienie producenta, łechtając jego dumę nic nie wnosząc do poprawy. Aż do czasu, gdy nawarstwiające się błędy powodują wpadkę, jak choćby z 6.10.c.

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 30, 2012, 13:53:13 »
Nie pieprzę ale wszystkie wodotryski to AM wprowadza przez takich mędrków co im nic nie pasuje - a to nie taka droga - a to za dużo informacji. Ja nie przyjmuję bezkrytycznie - tylko faktycznie jeżeli coś jest złe to zgłaszać. A nie tak jak widzę ktoś sobie nie ustawi a później raban bo AM źle prowadzi. Korzystanie z GPS-u nie zwalnia z myślenia a wiele osób myśli, że on za nich pojedzie. Jak już się wykazuje usterki to faktycznie takie co utrudniają jazdę a nie pobożne życzenia co by tu jeszcze wpakować do AutoMapy. Można zawsze się cofnąć do wersji 3.0. Wiele nawigacji przerobiłem ale mimo wad AM jest jednak najlepsza, a że ma wady? Któż ich nie ma?? A swoją drogą to widzę, że tu wielu jest takich co to tylko czyhają by po kimś pojechać i mu dowalić. No ale co poradzić? Widzę, że tu najlepsze jest milczenie by nie dostać w twarz "Gnojem"

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 30, 2012, 16:15:41 »
tylko faktycznie jeżeli coś jest złe to zgłaszać
no to zgłaszamy... i proponujemy (lub proponowaliśmy) zmiany
ale i tak AQ ma to gdzieś... i idzie swoją droga

no i niech idzie
w mojej firmie zostało przez to kilkanaście licencji nie opłaconych
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 31, 2012, 11:36:30 »
Można zawsze się cofnąć do wersji 3.0.
Wow, właśnie odkryłeś Amerykę. Właśnie wiele osób chce się cofnąć do wersji np. 5.5.x, tylko chce mieć przy tym *nowe mapy*.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 31, 2012, 11:59:47 »
Można zawsze się cofnąć do wersji 3.0.
Wow, właśnie odkryłeś Amerykę. Właśnie wiele osób chce się cofnąć do wersji np. 5.5.x, tylko chce mieć przy tym *nowe mapy*.
bardzo chętnie powrócę do ostatniej wersji AM gdzie jeszcze nie było LD i SR
ale z aktualnymi mapami
więcej mi nie trzeba

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 02, 2012, 11:11:54 »
usuń pliki SR
speeds
events
z folderu Automapa EU\Maps\Polska
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Smerfik

« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 02, 2012, 13:23:53 »
bardzo chętnie powrócę do ostatniej wersji AM gdzie jeszcze nie było LD i SR
ale z aktualnymi mapami
więcej mi nie trzeba
Nic prostszego - wystarczy usunąć speeds.a.
Będziesz miał nie tylko nowe mapy, ale i stabilniej niż to było w 5.5.x działający program.
kol. sserafin
dzisiejsze events.a , to już jakokościowo nie to samo, co było kiedyś. Ten pliczek aktualnie jest jak najbardziej przydatny :).

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 02, 2012, 15:02:18 »
Smerfik, wykasowałem plik speeds.a tak jak radzisz. Czy generalnie to wystarczy, żeby poczuć się stabilniej w przewidywalności wytyczanych tras ? Mój główny typ trasy na jakim jeżdżę w długie kilometraże to trasa bezpieczna. Po Warszawie używam szybkiej , a częściej optymalnej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2012, 15:04:23 wysłana przez SpokoKoko »
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Smerfik

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 02, 2012, 15:21:25 »
@SpokoKoko
Oczywiście. Raz wyznaczona trasa pozostanie niezmienna, niezależnie od pory dnia, godziny wyjazdu, czy fazy księżyca. Planujesz, sprawdzasz, co najwyżej zmieniasz typ trasy, a jeżeli jeszcze coś Ci się nie spodoba, to wstawisz sobie "Przez - punkt" i jedziesz, jak chciałeś :ok:.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 02, 2012, 18:07:50 »
ale czy na tym ma to polegać... by najpierw w kupionym programie (a nie darmowym) coś ustawiać, dłubać w plikach, kasować, zmieniać
aby nadawał się do przewidywalnego uzytkowania ?  :mysli:

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 02, 2012, 18:22:28 »
Oczywiście, że nie na tym to powinno polegać. Trochę poczytałem sobie to forum i raczej wnioski forumowiczów są takie, że od szeroko pojętego AM traffic nie ma odejścia, bo taka jest polityka producenta. Więc skoro alternatywy nam nie dają, to alternatywy musimy sobie poszukać sami. Wiadomo, że przeważająca grupa klientów nawet nie ma pojęcia o tym, że są jakieś dane SR i zapewne jeżdżą od dłuuuugich miesięcy na danych mocno historycznych i to główny elektorat producenta programu, który wsiada do auta ustawia trasę i "niech się dzieje co chce". Przecież wiadomo, że gdyby większość klientów tego programu siedziała na takim chociażby forum jak to, to jestem przekonany, że alternatywę producent by umieścił w programie, bo taka zapewne byłaby wola większości. Dlatego dziś mniejszość forumowa (patrz bardziej wymagająca i świadoma) kombinuje z plikami, tak jak np zaproponował Smerfik.
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Smerfik

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 02, 2012, 21:45:32 »
ale czy na tym ma to polegać... by najpierw w kupionym programie (a nie darmowym) coś ustawiać, dłubać w plikach, kasować, zmieniać
aby nadawał się do przewidywalnego uzytkowania ?  :mysli:
Oczywiście, że nie na tym to powinno polegać.
Kiedyś była opcja w menu, pozwalająca wł/wył SR i było cacy. Teraz producent uznał, że wie lepiej, co dla nas wszystkich, bez wyjątku, lepsze. Wie, kiedy jesteśmy głodni - więc na parking pod KFC, wie też, kiedy zapali nam rezerwa - więc pcha nas między dystrybutory :O~. A niektórzy dalej niezadowoleni  :shock:
Więc kombinujemy ... czasami z różnym skutkiem :proud:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2012, 21:48:52 wysłana przez Smerfik »

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 03, 2012, 11:30:19 »
jak czytam o tym kasowani plików, jakiś zmianach...
to naszło mnie skojarzenie: co zrobić, by po zakupie program AUTOMAPA nadawał się do uzytkowania ?

odpowiedź: Reklama Peugeota 206 - Indie

:mrgreen:

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 03, 2012, 12:45:35 »
Ludzie nauczcie się pisac slowo "jakichś" bo az w oczy kole !

*

Offline meszugga

• 48
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 03, 2012, 13:53:05 »
Będziesz miał nie tylko nowe mapy, ale i stabilniej niż to było w 5.5.x działający program.

Już ktoś na tym forum pytał czy usunięcie speedsa.a wystarczy aby wyznaczona trasa była nie zmienna, czy potrzebne są jeszcze zmiany innych ustawień np. włączanie profili (nie potrzebuję informacji ETA i przewidywanych czasów dojazdu).

*

Smerfik

« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 03, 2012, 14:13:30 »
@ meszugga
a mój wpis #51 na bieżącej stronie czytałeś?

*

Offline meszugga

• 48
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 03, 2012, 14:34:40 »
czytałam ten nr 51, ale czytałam też inne np. ten :

Cytat: ycbo w Maj 02, 2012, 15:06:54
Ja mam pytanie do smerfika czy jak wyłączę profile i plik speeds.a to trasy będą wyznaczane z A do B tak jak na papierowej mapie bez zjazdów w celu ominięcia nie istniejących korków.
Odpowiedź Smerfika
Nie rozumiem, na czym chcesz jeździć (na jakich danych), skoro chcesz wyłączyć i profile i speeds. Na tych zaszytych w program wieki temu? O takiej sztuczce jeszcze nie słyszałem.

Dlatego pozwoliłam sobie zadać dziś pytanie o wyjaśnienie, niestety Twoje odpowiedzi są bardzo tajemnicze i nie zawsze spójne (profile są standadowo wyłączone po instalacji).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2012, 14:36:31 wysłana przez meszugga »

*

Smerfik

« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 03, 2012, 14:42:48 »
Twoje odpowiedzi są bardzo tajemnicze i nie zawsze spójne (profile są standadowo wyłączone po instalacji).
Zadałeś proste pytanie i wyraźnie sprecyzowałeś, czego chcesz. Stąd moja prosta i precyzyjna (pod kątem Twoich oczekiwań) odpowiedź.
Gdybyś jeszcze raczył zerknąć do swoich PW, to może trochę się "rozjaśni"

*

Offline meszugga

• 48
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 03, 2012, 14:55:52 »
Odpowiedź na PW już wiele wyjaśnia, gdyby ja napisać na forum być może skorzystali by również inni, tak czy owak dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze drobne sprostowanie - zapewniam że meszugga jest dziewczynką (nie przerabianą).

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 03, 2012, 17:33:04 »
ale czy na tym ma to polegać... by najpierw w kupionym programie (a nie darmowym) coś ustawiać, dłubać w plikach, kasować, zmieniać aby nadawał się do przewidywalnego uzytkowania ?  :mysli:
Wszystko zależy od tego, co kto uważa za przewidywalne, prawidłowe i pożądane.

Połączone: Czerwiec 03, 2012, 17:35:03
Kiedyś była opcja w menu, pozwalająca wł/wył SR i było cacy.
Też uważam, że powinna zostać...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2012, 17:35:03 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 04, 2012, 12:47:31 »
Wszystko zależy od tego, co kto uważa za przewidywalne, prawidłowe i pożądane.
no tak
w końcu wszystko jest względne