Portki mi opadły ...

• 71 Odpowiedzi
  • 13457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Portki mi opadły ...
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:09:00 »
A nie przyszło Ci do głowy, że jest to wynikiem tego kiedy dana kategoria pojawiła się na Miplo i została automatycznie zasubskrybowana z całą resztą inwentarza?
Ciekawe dlaczego taka kategoria:
Odcinki nieprzejezdne - ma popularność wśród subskrybentów: 0,05%? Może rzeczywiście kierowców nie interesuje czy gdziekolwiek dojadą, byle w krzaki - vide kategoria Panie - 20,45%. :grin:

Prawdę mówiąc nie przyszło i uważam że nie ma znaczenia. Nawet jak ktoś dawno subskrybował to pewnie teraz jak pobiera xx tyś punktów pewnie się zastanawia i usuwa część z subskrypcji bo większość nawigatorów odmawia posłuszeństwa przy tej ilości. Pozostawia te które sa mu potrzebne.

Powtarzam jeszcze raz - różni ludzie, różne punkty pobierają.

Ja nie pobieram panienek, ale sporo znajomych je ma. Czy lubią korzystać nie wiem, może lubią sobie popatrzeć  :grin:
Odcinków nieprzejezdnych - nie pobierałem nigdy. Tak samo jak np. bardzo popularnych kontroli radarowych, radiowozów nieoznakowanych czy fotoradarów przenośnych - uważam je za bezsensowne i MI do niczego nie przydatne. Ale nie widzę problemu aby były one w serwisie i jako moderator terenowy staram się je zatwierdzać.
Również nie pobieram mostów i wiaduktów - a mam kilku kolegów ze studiów którzy kupili AM tylko w zasadzie aby mieć te punkty. Jeżdżą po Polsce i Europie, mają sporządzoną dokumentację fotograficzną sporej części takich przepraw. Takie hobby. Jeden łowi ryby, inny chodzi po górach a inni mają takie hobby.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 17:10:34 wysłana przez Dolek »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:09:59 »
Odcniki nieprzejezdne to kategoria nadrzędna, która dodatkowo powstała całkiem niedawno. Jej zasubskrybowanie możliwe jest wyłącznie z poziomu konta na miplo jako kategorię scaloną (wszystkie jej podkategorie w jednym worku). W miplosyncu nie da sie jej zasubskybowac, ponieważ nie umożliwia on scalanie kategorii. Stąd zapewne taki marny wynik. Dla potwierdzenia: Stacja paliw: 1,27%.
No dobra, kategoria Brak drogi - 2,3%. To nie jest kategoria nadrzędna. I co, jednak krzaki ważniejsze?
A to, że jest to wynikiem niedawnego dodania do Miplo to wiem. Otym właśnie napisałem wyjaśniając popularność innych dziwacznych kategorii.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 17:12:31 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:11:27 »
Aby określić prawdziwą popularność tej kategorii, trzeba by zrobić to na podstawie jej podkategorii:

Bezdroża, dla terenówek: 25,35%
Brak drogi: 2,3%
Droga wewnętrzna: 2,16%
Zakaz ruchu: 2,47%
Zakaz skrętu w lewo: 0,1%
Zakaz skrętu w prawo: 2,35%
Zakaz wjazdu: 31,03%

Tak więc można śmiało powiedzieć, że kategoria ta ma popularność co najmniej 31,03%.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:12:58 »
No dobra, kategoria Brak drogi - 2,3%. To nie jest kategoria nadrzędna. I co, jednak krzaki ważniejsze?

Co Ci da punkt 'brak drogi' ??
Przy nawigowaniu niczego nie wniesie, to jest taka sama informacja jak wiele tak przez Was nie lubianych kategorii.

Wstawienie punktu 'brak drogi' nie spowoduje innego wytyczenia trasy. Dla MNIE również do niczego nie przydatna kategoria i nie dziwię się że niewiele osób ją pobiera.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 17:14:40 wysłana przez Dolek »

« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:14:48 »
Daty utworzenia:

Brak drogi: 13.11.2008, 14:23
Panie: 28.06.2007, 00:46

To wystarczający powód, żeby była taka różnica wyborach użytkowników.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:17:05 »
Daty utworzenia:

Brak drogi: 13.11.2008, 14:23
Panie: 28.06.2007, 00:46

To wystarczający powód, żeby była taka różnica wyborach użytkowników.

Właśnie o tym napisałem, wyjaśniając dlaczego wysepki na jezdni, sygnalizatory i inne masowo dodawane punkty mają taką popularność.
Myślę, że swój udział ma tu także aspekt psychologiczny. Po prostu subskrybenci myśleli, że te kategorie mogą im się do czegoś przydać, dlatego je kiedyśtam dodali. Czy się nie zawiedli - oto jest pytanie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 17:19:48 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:17:42 »
Cytat: Dolek
Przy nawigowaniu niczego nie wniesie, to jest taka sama informacja jak wiele tak przez Was nie lubianych kategorii.

Wstawienie punktu 'brak drogi' nie spowoduje innego wytyczenia trasy. Dla MNIE również do niczego nie przydatna kategoria i nie dziwię się że niewiele osób ją pobiera.

Nie zgodzę się. Kategoria powstała pewnie w zamyśle do stosowania w miplotrafficu - do blokowania odcinków, których faktycznie nie powinno być na mapie. Ja ją subskrybuje zarówno jako traffic, jak i jako POI. Bardzo przydatne.

*

Dżeju

« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:18:55 »
Możemy się pozagryzać dalej dyskutując na ten temat. Potęgą zarówno MIPLO jak i AM (ponieważ jest to powiązane), jest to, że każdy może pobrać to co mu jest potrzebne. Od początku istnienia MIPLO jestem modem kilku kategorii i osobiście nie odbieram, aby nadmiar POI w czymś mi przeszkadzał. A dokąd zmierza MIPLO, to już pisałem: albo do upadku z powodu nadmiaru danych czyli powstanie "śmietnika" albo do płatnego serwisu z biegiem czasu. Moment do kiedy społecznymi modami będzie można to wszystko ogarnąć, aby to jako tako działało kiedyś nastąpi. Cudów nie ma  :E

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:21:07 »

Nie zgodzę się. Kategoria powstała pewnie w zamyśle do stosowania w miplotrafficu - do blokowania odcinków, których faktycznie nie powinno być na mapie. Ja ją subskrybuje zarówno jako traffic, jak i jako POI. Bardzo przydatne.
Chyba Dolek jeszcze nie zauważył Traffic'u

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:22:08 »
A dokąd zmierza MIPLO, to już pisałem: albo do upadku z powodu nadmiaru danych czyli powstanie "śmietnika" albo do płatnego serwisu z biegiem czasu.

Z tym się zgadzam, zresztą od tego rozpoczęła się ta gorąca wymiana zdań.

« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:23:05 »
Cytat: akubit
Właśnie o tym napisałem, wyjaśniając dlaczego wysepki na jezdni, sygnalizatory i inne masowo dodawane punkty mają taką popularność.

Według tej teorii - że to użytkownicy, którzy zaznaczają co popadnie w miplosyncu, podbijają te statystyki - można wywnioskować, że około 25% to właśnie oni? Teoretycznie możliwe, ale nie chce mi się w to wierzyć.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:24:31 »
Możesz wierzyć lub nie - takie są fakty.

*

Dżeju

« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:27:17 »
... Według tej teorii - że to użytkownicy, którzy zaznaczają co popadnie w miplosyncu, podbijają te statystyki - można wywnioskować, że około 25% to właśnie oni? Teoretycznie możliwe, ale nie chce mi się w to wierzyć.

Po części tak, sam mam trzy licencje i na PC oraz Lapka "biorę hurtem wsio"  :E  Tylko na PDA dozuję co pobierać. Wierz mi nie jestem odosobniony.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:55:56 »

Podpowiem - jestem jednym z moderatorów kategorii podciągniętych pod MiploTraffic.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 10, 2009, 17:58:23 »
Moje odczucie jest jednak inne. Na tym forum wielokrotnie pojawiają się wypowiedzi krytyczne wobec tych kategorii. Natomiast wypowiedzi popierające istnienie tych kategorii pochodzą głównie nie od użytkowników, tylko od dostarczycieli tych punktów.
Też jestem zdania, że Miplo idzie w zupełnie niewłaściwym kierunku. Wystarczy spojrzeć jak wyglądają kategorie wbudowane w konkurencyjnych softach. Świateł, czy wysepek trudno tam szukać. Podobnie Tras rowerowych, bo do tego służą inne narzędzia. Jednocześnie większość potrzebnych w trakcie jazdy punktów jest dostępne dużo łatwiej niż w AM. Prędzej, czy później AM będzie musiała coś z tym fantem zrobić.

A jam odczucie, że nie znasz Kolego możliwości jakie daje miplo.
Więc przypominam, że każdy użytkownik bazy ma następujące możliwości:

- może jedynie korzystać z jej zawartości, dowolnie konfigurując pobierane kategorie i inne usługi według własnego uznania - nikomu nic do tego co pobiera oraz dlaczego. Nikt nie ma obowiązku się tłumaczyć z zakresu pobieranych kategorii oraz obecnych i przyszłych usług.

- może podawać do bazy POI propozycje nowych punktów w zakresie kategorii jakie operator bazy udostępnia użytkownikom - nikomu nic do tego w jakich kategoriach, z jakich pobudek podaje propozycje punktów.

- może podawać propozycje zmian do punktów podanych przez innych użytkowników - nikomu nic do tego w jakich kategoriach, z jakich pobudek podaje propozycje zmian.

- może nic nie robić, nie logować się już nigdy i również nikomu nic do tego.

Jedynie musi się stosować do warunków użytkowania bazy oraz prawa polskiego.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 10, 2009, 20:12:43 »

Po części tak, sam mam trzy licencje i na PC oraz Lapka "biorę hurtem wsio"  :E  Tylko na PDA dozuję co pobierać. Wierz mi nie jestem odosobniony.
[/quote]

Witam ja mam dwie licencje i robię tak samo,a jeśli mogę coś wtrącić to podoba mi się zaangażowanie kolegi ppepe i innych moderatorów Miplo  przecież robią to społecznie i nie należy im "podcinać skrzydeł" ,a czytając ten wątek widzę że są otwarci na różne propozycje i sugestie...(raczej nie dotyczy supportu Miplo)
Pozdrawiam

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 10, 2009, 20:46:46 »
Te dyskusje na temat "pewnych" kategorii uważam kompletnie za bezsensowne.
Kilka wątków na ten sam temat: teraz z podziałem na kategorie tu o trasach rowerowych - tam o światłach.
Moim zdaniem nie to było intencją założycieli(a).
To trzeba traktować wyłącznie jako humor i można się z tego "nabijać" do woli, a nie dyskutować o tym, czy te kategorie mają być w Miplo czy nie.
Wyżej jest wykładnia w punktach i nikt nikomu nic nie zaśmieca bez jego wiedzy i woli.
Jest mnóstwo kurialnych sytuacji w Miplo, z których można się "nabijać", np.: zamieszczanie zdjęć skrzynek pocztowych (dla mnie śmieszne),
znaczenie trasy rowerowej co 100 metrów - też, ale nic mi do tego - to sami użytkownicy stwierdzili, że jest im to potrzebne, skoro tak dodają punkty.
Kiedyś był temat, chyba "czerwona inwazja" - też dobre, ale jak to komuś potrzebne, to mi to w niczym nie przeszkadza.

Argument: że zasłania mapę? - komu? "Ręcznym" producentom punków, którzy dodają "istotne" punkty na mapie z przed lat...

« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:32:10 »

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:37:58 »
"Żeby świat był radosny" :ok:

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 10, 2009, 21:57:00 »
Więc przypominam, że każdy użytkownik bazy ma następujące możliwości:

- może jedynie korzystać z jej zawartości, dowolnie konfigurując pobierane kategorie i inne usługi według własnego uznania - nikomu nic do tego co pobiera oraz dlaczego. Nikt nie ma obowiązku się tłumaczyć z zakresu pobieranych kategorii oraz obecnych i przyszłych usług.

Nie tak do końca, bo nadal nie można pobierać punktów z kategorii nadrzędnej i podrzędnej bez scalania - czyli jednak ktoś coś narzuca.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:00:38 »
Raczej mozna poprzez subskrypcje kategorii "pozostale..."

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:17:38 »
Oczywiście, że można, nie wiem od kiedy - pewnie po tych ostatnich zmianach.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:32:03 »
Raczej mozna poprzez subskrypcje kategorii "pozostale..."

To dlaczego w kategorii nadrzędnej "Kawiarnie" znajdują się punkty. Ciekawe jak pobrać punkty z kategorii "Kawiarnie" i z kategorii podrzędnych "daily cafe", "coffe heaven" ....) bez ich scalania.

« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:37:18 »
Jeśli masz zasubskrrybowane Kawiarnie jako scaloną kategorię, to usuń to scalenie i zasubskrybuj jeszcze raz same kawiarnie. Będziesz w kreatorze widział o czym pisze. Potem wybierz sobie pojedynczo podkategorie. A jeszcze latwiej zrobisz to z poziomu MiploSynca, zaznaczając oprócz intersujących Cię podkategorii również kategorię "pozostałe kawiarnie". To wszystko,

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 10, 2009, 22:37:50 »
Nie bardzo rozumiem z czym masz problem.
Przed chwilą wykonałem takie subskrypcje - bez żadnych scaleń.
Moje kroki:
1. Subskrypcja: Dailly...
2. Subskrypcja: ... Heaven
3. Subskrypcja: Kawiarnie (pozostałe)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 11, 2009, 01:02:41 »

A myślisz, po co ta kategoria znalazła się w Miplotrafficu?
Owszem niektóre trafiły tam bez sensu, ale nie ta.

Podpowiem - jestem jednym z moderatorów kategorii podciągniętych pod MiploTraffic.

Dolek, błagam poczytaj trochę o MiploTraffic, zwykły użytkownik może sobie pozwolić na nieświadomość,
ale moderator powinien mieć przynajmniej ogólne pojęcie jak to działa.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 11, 2009, 10:54:36 »
Nie bardzo rozumiem z czym masz problem.
Przed chwilą wykonałem takie subskrypcje - bez żadnych scaleń.
Moje kroki:
3. Subskrypcja: Kawiarnie (pozostałe)

I pobiera Ci punkty z kategorii nadrzędnej "Kawiarnie"?

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 11, 2009, 11:32:35 »
Tak, przed chwilą specjalnie sprawdziłem (łącznie z pobraniem punków).
Pozostałe punkty w tym przypadku są w kategorii "Kawiarnia" razem z wbudowanymi, ale to chyba nie problem...

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 11, 2009, 11:51:40 »
To chyba mam coś nagrzebane w ustawieniach - bo nie mam punktów z root'a.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 11, 2009, 12:03:24 »
Sprecyzuj swoje pytanie, najlepiej napisz w "krokach" co robisz, bo zachodzi obawa, że Tobie chodzi o zupełnie coś innego.
Ja swoją wersję działania podałem wyżej - protestów nie było - chyba dobrze zrozumiałem pytanie.