Poprawione mapy Łódź i Polska v3_r

• 166 Odpowiedzi
  • 27269 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Re: Było: Poprawione mapy Łódź ... - Jest: AutoMapa vs GPMap
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 05, 2006, 02:31:50 »
Cytat: "bazi22"
Co innego jest korzystać z narzędzi do pisania programów. Ja miałem na myśli, że AutoMapa mogła sobie napisać program Automapappc.exe, tak by jak najlepiej wykorzystać sposób kompilacji map, zresztą pewnie ten kompilator również sami napisali.
Imagis nie miał żadnego wpływu na soft nawigacyjny, musiał się zmieścić w sztywnych granicach narzucanych przez kompilator i soft.

Znów się nie zgodzę.
Na po raz kolejny wywołany temat, znów powtórzę: nie musiał korzystać z jakiegokolwiek kompilatora. Mógł użyć dowolnego. Tyle, że kompilator Staszka Kozickiego był... za darmo.

A co to znaczy "musiał się zmieścić w sztywnych granicach narzucanych przez soft"? Każda zrobiona zgodnie ze sztuką mapka MapSource'owa zostanie uruchomiona na każdym odbiorniku Garmina przeznaczonym do współpracy z takimi mapami. Jedynym ograniczeniem jest wielkość segmentów mapy i pamięci urządzeń.

Esencją samochodu jest silnik, jeśli weźmiesz wóż drabiniasty, bryczkę to też nazwiesz je samochadami (i tu i tu 4 koła, przednia oś skrętna itd, itd.)
AutoMapa była od początku softem nawigacyjnym, a GPMapa elektroniczną mapą dla odbiorników gps. A że używano jej do nawigacji, mimo że nie była softem nawigacyjnym. Cóż userzy tak wybrali.

A Imagis im tego nie podpowiedział?
Cytat z opisu GPMapy 1.0:
"Umożliwia m.in. zarządzanie mapami na komputerze, przegrywanie ich fragmentów do urządzenia Garmin GPS, dodawanie punktów do mapy, kreślenie tras, zgrywanie tras z GPS, analizowanie ich, bieżącą współpracę z GPS i obserwację lokalizacji na ekranie monitora."

A czymże jest dzisiaj GPMapa 3.0?
Znów cytacik (opis produktu):
"GPMapa 3.0 jest cyfrową mapą Polski[ przeznaczoną do nawigacji przy zastosowaniu odbiorników GPS lub Pocket PC z anteną GPS."

Czyli nadal pozostała "elektroniczną mapą dla odbiorników gps"?

Równie niedorzeczne jest używanie AutoMapy do żeglowania, a takim uzytkowniku świadczą niektóre poi na poi.mobilne.net
Zatoka Gdańska - światła nawigacyjne na Zatoce
Znaki nawigacyjne
Czy tez prawa i lewa granica szlaku żeglugowego

Tak samo niedorzeczne, jak i używanie GPMapy do tego samego celu.
Używałem obu map na łódce i jakoś do wariatkowa nie trafiłem. Co prawda, tylko z ciekawości (czy daje się łatwo osiągać żaglówką wirtualnie wyznaczone waypointy), ale nieprzemakalny, przezroczysty pokrowiec na PDA cały czas mam (sam GPS 10 ma IPX7).
Z kategorii "Przeszkody" (i innych) nie korzystałem, bo nie te akweny.

Nie wiem czy  podważasz zasadność używania do żeglowania AM, czy pocketa w ogóle? Czy też chcesz może wykazać w tej kwestii jakąś przewagę GPMapy?

Pomijam już fakt wykorzystywania AutoMapy w górach (patrz poi.mobilne.net kategoria Szczyty górskie)

No, popatrz. A ja korzystałem. Choć tylko do identyfikacji szczytów w panoramie Tatr, ale jednak.
Ponadto, jakoś nietrudno sobie wyobrazić np. pokonywanie szlaku na podstawie zapisanego śladu (własnego, cudzego).
Ograniczeniem jest bateria, a  nie AM.
Używanie AM w górach niczym się nie różni od używania "gołej" GPMapy.

I co mam zaatakować teraz AutoMapę, że przez 3 lata nie zrobiła map zatoki z przeszkodami nawigacyjnymi, głębokością wód, softu z możliwością podłączenia echosondy itd. itd.
Że nie ma możliwości podłączenia ciśnieniomierza (pomiar wysokości w górach), że nie ma wbudowanego kompasu itd. itd.
Nie bo przeznaczeniem AutoMapy jest nawigacja samochodowa, a przeznaczeniem GPMapy 1 i 2 były nierutowalne odbiorniki gps garmina

Nigdzie takiego stwierdzenia w opisie GPM 1 i 2 nie ma. Przecież na odbiornikach z routingiem też działała.

O tym jakie cechy musi mieć produkt, decyduje jego przeznaczenie. Więc nie porównywujmy GPMapy 1 i 2 z AutoMapą

To czemu sam producent porównuje te produkty i podkreśla ich ciągłość?
Kolejny cytacik (opis GPMapy 3.0):
"Historia produktu GPMapa sięga lipca 2003 roku, kiedy powstała jego pierwsza wersja. Kolejne edycje oferowały większą funkcjonalność oraz bogatszą zawartość map: wzrastała liczba planów miast oraz dokładność mapy. Od początku grudnia 2004 dostępna jest już wersja trzecia."

Chyba musicie Panowie zainterweniować w tej sprawie w Imagisie...

*

• 6498
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 05, 2006, 02:42:38 »
A, tak w ogóle, myślę że ostatni cytat kończy dyskusję w tej sprawie.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 05, 2006, 08:27:59 »
Cytat: "Moi"
Na po raz kolejny wywołany temat, znów powtórzę: nie musiał korzystać z jakiegokolwiek kompilatora. Mógł użyć dowolnego. Tyle, że kompilator Staszka Kozickiego był... za darmo.

Jakby skorzystali z darmowej kompilatora, to by nie mogli map sprzedawać :)

"Umożliwia m.in. zarządzanie mapami na komputerze, przegrywanie ich fragmentów do urządzenia Garmin GPS, dodawanie punktów do mapy, kreślenie tras, zgrywanie tras z GPS, analizowanie ich, bieżącą współpracę z GPS i obserwację lokalizacji na ekranie monitora."

"GPMapa 3.0 jest cyfrową mapą Polski[ przeznaczoną do nawigacji przy zastosowaniu odbiorników GPS lub Pocket PC z anteną GPS."

A widzisz różnicę w opisie między pierwszą a drugą wersją. Jakoś nie widzę, żeby Imagis twierdził że GPMapa służy do nawigacji.

Tak samo niedorzeczne, jak i używanie GPMapy do tego samego celu.
Używałem obu map na łódce i jakoś do wariatkowa nie trafiłem. Co prawda, tylko z ciekawości (czy daje się łatwo osiągać żaglówką wirtualnie wyznaczone waypointy), ale nieprzemakalny, przezroczysty pokrowiec na PDA cały czas mam (sam GPS 10 ma IPX7).
Z kategorii "Przeszkody" (i innych) nie korzystałem, bo nie te akweny.

Nie wiem czy  podważasz zasadność używania do żeglowania AM, czy pocketa w ogóle? Czy też chcesz może wykazać w tej kwestii jakąś przewagę GPMapy?

Tak ani map AutoMapy ani GPMapy nie można uzywać do nawigacji morskiej, ale jeśli chodzi o soft z nimi związany (o co mi chodziło), to jest kolosalna różnica:
Que można użyć do nawigacji, natomiast programu automapappc.exe nie

Chciałem Ci pokazać, że userzy mogą próbować uzywać sprzęt w sposób nie do końca zgodnym z przeznaczeniem - np. AutoMapy w górach, czy na jachtach; a GPMapy 1 do nawigacji.

Ale używanie Que w porównaniu do automapappc.exe różni się

Zapominasz że GPMapy nie wykorzysta się nigdzie, bez softu. Jak pisze się o AutoMapie to ma się na mysli i program (Aqurat sp.z.o.o.) i mapy (GeoInvent sp.z.o.o.), a wielu automapowiczów pisząc o GPMapie pomija problem softu - na PDA Que, który jest znacznie bardziej funkcjonalny, konfiguralny i dopracowany niż AutoMapa.

BTW Que jest znacznie mniej zasobożerny niż AMPPC, w tych samych warunkach - ale to już całkiem OT
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

• 6498
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 05, 2006, 18:43:34 »

Jakby skorzystali z darmowej kompilatora, to by nie mogli map sprzedawać :)

Nie wiem. Jeśli jest taki przepis, to może się dogadali z S.K. na udziały ze sprzedaży GPMapy? Z pewnością w tworzeniu GPMapy uczestniczył zarówno S.K. sam, jak i Jego kompilator.

A widzisz różnicę w opisie między pierwszą a drugą wersją. Jakoś nie widzę, żeby Imagis twierdził że GPMapa służy do nawigacji.

A czym są czynności wyróżnione boldem w opisie GPMapy 1.0?

Que można użyć do nawigacji, natomiast programu automapappc.exe nie

Chcesz powiedzieć, że nawigacja GPS jest możliwa nawet bez map? Byłaby to swego rodzaju rewolucja dla dotychczas głoszonych poglądów. Zarówno przez Ciebie, jak i Lecha.

Chciałem Ci pokazać, że userzy mogą próbować uzywać sprzęt w sposób nie do końca zgodnym z przeznaczeniem - np. AutoMapy w górach, czy na jachtach; a GPMapy 1 do nawigacji.

Sprzęt, czy soft, czy mapy?
Userzy wykorzystują każdą możliwość spożytkowania posiadanego systemu w nawigacji. Tu nie ma żadnych przeciwwskazań.

Ale używanie Que w porównaniu do automapappc.exe różni się
Zapominasz że GPMapy nie wykorzysta się nigdzie, bez softu. Jak pisze się o AutoMapie to ma się na mysli i program (Aqurat sp.z.o.o.) i mapy (GeoInvent sp.z.o.o.), a wielu automapowiczów pisząc o GPMapie pomija problem softu - na PDA Que, który jest znacznie bardziej funkcjonalny, konfiguralny i dopracowany niż AutoMapa.

Masz na myśli np. automatyczną synchronizację POI lub głosowe ostrzeganie o zbliżaniu się do wybranych rodzajów punktów?
Każdy soft ma swoje wady i zalety. Każdemu czegoś brakuje.

BTW Que jest znacznie mniej zasobożerny niż AMPPC, w tych samych warunkach - ale to już całkiem OT

Zauważyłem. Niemal zablokował mi możliwość korzystania z hx4700.
Jakoś nikt na Forum Garmina mi nie potrafił w tym pomóc..
Mówmy o instalacji Que z firmowego CD, a nie "metodą gospodarczą".

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 05, 2006, 19:50:11 »
Ostatni mój post w tym wątku.

Imagis nie twierdził, że GPMapa 1 i 2 służy do nawigacji - wyznaczanie tras, sśledzenie pozycji ..... - nawigacja zaczyna się od zautomatyzowanie wyznaczania tras i prowadzania skręt po skręcie.

Piszesz cały czas GPMapa, jakby ją możnaby uruchomić bez Que.

Ja instalowałem Que z firmowego dysku testowo, i nie mialem problemów.

Ani Que ani AutoMapy nie można użyć bez map, ale niech userzy AutoMapy przestaną stosować skrót myślowy GPMapa=GPMapa+Que.

Do Que istnieją mapy Topo, morskie ....

Bez synchronizacji POI i ostrzegania przeżyję - jeżdże zgodnie z przepisami, niepotrzebne mi przypominanie o poilicji, fotoradarach itd. itd.

EOT

Tu Bartek, bez odbioru
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 05, 2006, 19:51:07 »
A czym są czynności wyróżnione boldem w opisie GPMapy 1.0?

Problem Adam w tym, że to Ty zastosowałeś bolda i jak zwykle w swoim stylu - czyli dopasowując fakty do lansowanej teorii. Ja widzę różnicę pomiędzy tymi opisami. I to różnicę zasadniczą.

Otóż wg Twojego cytatu GPMapa 1.o:
Umożliwia m.in. zarządzanie mapami na komputerze, przegrywanie ich fragmentów do urządzenia Garmin GPS, dodawanie punktów do mapy, kreślenie tras, zgrywanie tras z GPS, analizowanie ich, bieżącą współpracę z GPS i obserwację lokalizacji na ekranie monitora."

a GPMapa 3.0
jest cyfrową mapą Polski przeznaczoną do nawigacji przy zastosowaniu odbiorników GPS lub Pocket PC z anteną GPS." [/color]
Widzisz różnicę ?

Czyli nadal pozostała "elektroniczną mapą dla odbiorników gps"?

Wydaje się być słusznym, że system nawigacyjny jest budowany w oparciu a mapę. Nie sądzisz ?  :lol:

Zresztą, my nie negujemy tego, że praktycznie każdy produkt nawigacyjny jest jednocześnie mapą. My negujemy to, że nie każdą mapę współpracującą z GPS można nazwać produktem nawigacyjnym.
Bo nie można, niezależnie od tego co Ty uważasz.

*

• 6498
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 05, 2006, 20:24:19 »
No, to zobaczmy co Garmin uważa za nawigację:

"Navigation
The act of determining the course or heading of movement. This movement could be for a plane, ship, automobile, person on foot, or any other similar means."

Bartek słusznie zauważył (mówiąc o Que), że mapa nie jest niezbędna do nawigacji.
Każdy sposób sposób nawigacji przy wsparciu GPS jest nawigacją satelitarną.

Dla mnie jest oczywiste, że mapa umieszczona w obiorniku biorącym udział w "act of determining the course or heading of movement" przy wsparciu systemu satelitów NAVSTAR (NAVigation Satellite Timing and Ranging) jest cyfrową mapą do nawigacji satelitarnej, na podstawie której określa się położenie (na tejże mapie) i kurs obiektu.
A taki cel przyświecał autorom GPMapy 1.0.

« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 05, 2006, 23:50:02 »
Dla mnie jest oczywiste, że mapa umieszczona w obiorniku biorącym .....

Tak samo jak papirus + gliniana miseczka z wodą + drewienko z magnesikiem. Też służą do nawigacji. Słowa, słowa, słowa ......

Pisałem już o tym z 5 stron do tyłu. Chcąc udowodnić swoją wyższość - jedyne co mi udowodniłeś to to, że Egipcjanie to dupki. Są już 3000 lat na rynku softu do autonawigacji, a AM w 3 lata zrobiła więcej. Wiwat AM   :!:  :lol:

Każdy sposób nawigacji przy wsparciu GPS jest nawigacją satelitarną.

Satelitarną czy samochodową ?  Bo teraz się już pogubiłem o czym piszemy. Jeżeli ten wątek dotyczy nawigacji jako takiej. Np. wędrówek "na krechę" z mapą papierową i komapsem czy nawet nawigacji satelitarnej w wydaniu outdoorowym (znaczy zamiast kompasu turystyczny Garmin z GPMapą 1.o) - to oczywiście masz rację, coś popieprzyłem.  :oops:

Mam w tym układzie prośbę - mógłbyś mi podać link do tego wątku, w którym kłóciliśmy się o progarmy do nawigacji samochodowej - bo jakoś mi zginął.

*

• 6498
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 06, 2006, 00:00:40 »
Sam już nie wiem, gdzie ten wątek. Zaczynał się jakoś tak:

Cytat: "GPS Maniak"
Adam, dałeś się ponieść emocjom. To akurat rozumiem, bo niektóre wypowiedzi Twoich adwersarzy były irytujące, ale na Wszelkie Świętości nie wciskaj ludziom kitu !!!! Niby jaki soft nawigacyjny jest tak samo długo na rynku jak AM ?

1. Navigo - to w ogóle inna śpiewka. Jak wiesz Copernicus zajmuje się trochę innym segmentem rynku. Żyją z czego innego, a Navigo to taki uboczny produkt. Ponadto ..... pierwsza wersja Navigo też ukazała się znacznie później niż pierwsza wersja AM i potem w ogóle się tym nie zajmowali.
2. GPMapa w wersji nawigacyjnej akurat obchodziła swoją pierwszą rocznicę.
3. Mapa Map ma około 6 miesięcy.

To przepraszam ! Niby jaki soft nawigacyjny ma taki staż jak AM ? (już bodaj 3 lata)
Nie wiem co mogłeś mieć na myśli. Czyżbym czegoś nie wiedział ?

Może to ułatwi jego Ci znalezienie?

Żeby była jasność - wytłuszczenia moje.

« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 06, 2006, 00:33:54 »
No i co ?
Pisałem o papirusach ? O kompasie ? O mapach do nawigacji ? O nawigacji w ogóle ?

Czy konkretnie o sofcie nawigacyjnym ? I to w określonym kontekście.
O sofcie nawigacyjnym w wątku poświęconym AutoMapie i w dziale AutoMapa ?

To teraz mam rozumieć, że wątki mi się popieprzyły, i że niby gadaliśmy o wędrówkach "na krechę" po Połoninach ? Jeżeli tak, to oczywiście masz rację.

Pax, pax Panowie!
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 06, 2006, 18:19:16 »
Zapraszam Was (Adama i Lecha - w kolejności alfabetycznej) na outdoorowo-samochodowe ognisko integracyjno-rozjemcze AutoMapowo-GPmapowe :)
Termin- przyszła sobota - do negocjacji ;)

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 07, 2006, 00:53:05 »
Brawo!!!
I tak to trzeba odbierać. Siądźmy przy grillu i spierajmmy się o jakość piwa a nie softu czy firrmware.

*

• 6498
Re: Pax, pax Panowie!
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 07, 2006, 02:18:33 »
Cytat: "jacek_wo"
Zapraszam Was (Adama i Lecha - w kolejności alfabetycznej) na outdoorowo-samochodowe ognisko integracyjno-rozjemcze AutoMapowo-GPmapowe :)
Termin- przyszła sobota - do negocjacji ;)

Jacku, jestem zaszczycony, dziękuję.

Spór pomiędzy Lechem i mną jest bardziej grą słowną, niż groźną kłótnią zaślepionych fundamentalistów (ze wskazaniem na mnie). Zapewniam, że mamy z tego większą zabawę, niż żywimy jakiekolwiek wzajemne urazy, gdy oponent czasem nieco przegnie.

Każda dyskusja w miarę merytoryczna jest tym bardziej ożywcza dla społeczności żywo zainteresowanej sprawą, im bardziej podsycona jest temperaturą i kolorytem wypowiedzi. W przeciwnym razie, zrobiłoby się tu na Forum nudne plenum sprawozdawczo-wyborcze KC PZPR.

Jak to powiedział szwajcarski filantrop i publicysta Henri Dunant, założyciel organizacji Czerwonego Krzyża: "Żeby kogokolwiek zapalić do swojej idei, trzeba samemu płonąć".
A H. Dunant był wszak, przypomnę, pierwszym laureatem Pokojowej Nagrody Nobla.

Znam osobiście wiele osób spośród Clubowiczów, jednak Lecha nie było mi dane dotychczas "pomacać". Niezbyt często ale cyklicznie korespondujemy ze sobą, także w sytuacjach pozornie kryzysowych. Jednak trudno e-mailem wznieść zdrowie Lecha Jego ulubionym browarem.

Słowem - jestem do dyspozycji "w razie jakby co".

C.d.
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 07, 2006, 02:18:55 »
wiecie co pierwszy post ... ale ludziska przeczytalem te 10 stron (prawie) i wiecie co przypominają mi się:
Intel vs. AMD
GeForce vs. Radeon
Windows vs. Linux
DirectX vs. OpenGL

i wiecie co ?
Bill Gates nie usiadł z Linusem Torvaldsem przy piwie - macie okazję wypijcie za mnie ale wracajcie samochodem bez promili we krwi...

p.s.
Cieszę sie że na forum są nawiedzeni specjaliści!!

« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 07, 2006, 14:03:53 »
Spór pomiędzy Lechem i mną jest bardziej grą słowną,

Dokładnie tak.

No i jeżeli ktoś z postronnych miał nadzieję, że tu coś w końcu ekslploduje, to chyba trochę się zawiódł. Owszem użyłem parę niecenzuralnych zwrotów, ale nie były one na tyle skrajne, żeby Adam musiał mi wysyłać sekundatów.

No cóż, okres Sylwestrowo - Noworczny już mamy za sobą. Czas się wziąć do roboty. Poza tekstami pisanymi na Forum już skrobnąłem kilka zdań (dziś w nocy poprawiałem to i owo) na mojej www m.in. opisując możliwości softu gpsproxy + QUE, który za darmo może sobie zainstalować każdy pocketowiec i w ten sposób napawać się obrazkiem tego typu:

zaintereowanych zapraszam na http://gpsmaniak.com
Jeszcze w styczniu będą premiery nowych mapek.
Tym razem dzięki gpsproxy+QUE dostępne już dla wszytkich userów PPC :lol:

*

Offline dayex

• 24
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:31:33 »
A jestem ciekaw jak AutoMapa tworzy swoje mapy, bo papierowe nie zawierają tylu błędów co automapa

*

• 6498
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 10, 2006, 20:36:04 »
Cytat: "GPS maniak"
Zaintereowanych zapraszam na http://gpsmaniak.com
Jeszcze w styczniu będą premiery nowych mapek.
Tym razem dzięki gpsproxy+QUE dostępne już dla wszytkich userów PPC :lol:

A także dla userów PC + gpsproxy + nRoute. :shock: