Poprawione mapy Łódź i Polska v3_r

• 166 Odpowiedzi
  • 27339 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 01, 2006, 20:52:34 »
Bartku,
rozmawiamy o datach powstania konkretnych, nazwanych imiennie produktów.
W roku 2003 od dawna istniały już odbiorniki Garmina z automatycznym routingiem i nie ma znaczenia, że większość polskich użytkowników miała prostę ręczniaki. A ile osób miało pockety z GPS, kiedy ukazywała się AutoMapa?

Wypuszczenie GPMapy bez routingu było wyborem Imagisu i tylko ta firma może ponosić skutki rynkowe tego kroku. AM nie jest tu winna, że do nawigacji samochodowej po GPS Polsce była w 2003 jedynym produktem z routingiem.
Ale wszystkie wymienione w tym wątku produkty nie były atlasami, jak chce Lechu, tylko mapami dla współpracy z odbiornikami GPS!!!

Ja przecież nie wspominałem tu o Mapie Polski Cartalla, która po raz pierwszy znalazła się na moim notebooku (wtedy jeszcze: laptopie) w roku bodaj 1996/7. Najpierw instalowało się ją z jednej dyskietki, potem z dwóch, a potem już nie pamiętam - musiałbym poszperać w pudłach. Ja się przesiadłem w pewnym momencie na MS AutoRoute, w której mapy Polski były całkiem znośne.
I to były faktycznie elektroniczne atlasy. Bez możliwości współpracy z GPS. Proszę nie wciskać publisi kitu, jak sam to mawiasz, Drogi Lechu. Przez przypadek niektórzy wiedzą czym się różni atlas elektroniczny od softu współpracującego z GPS. Bo używali wszystkich typów oprgramowania mapowego.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 01, 2006, 20:54:01 »
Cytat: "bazi22"
Moi, GPS Maniak - prośba nie kłóćcie się - obaj macie rację.

Bartek, Ty też masz rację  ;-)
Ale czemu chcesz pozbawić forum takich rodzynków jak ten wątek?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 01, 2006, 20:54:18 »
Cytat: "GPS maniak"
Miałem już nie pisać, ale Twój upór i brnięcie w ślepy już zaułek mnie przeraża !!

A to dobre... :lol: :lol:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 01, 2006, 21:16:14 »

GPMapa - Wiem doskonale kiedy się ukazała, bo od razu ją kupiłem ! Otóż drogi kolego, GPMapa jako produkt nawigacyjny funkcjonuje na rynku nie od lipca 2003r, ale od grudnia 2004r Dowód choćby: nasza ukochana strona i INFO Jakuba: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9191

... to niech czytelnicy... sami osądzą który z nas wprowadza forumowiczów w błąd. Który kalendarz zdarzeń jest prawdziwy !

Lechu, kompletnie nie znam GPMapy, więc patrzę na to okiem laika, ale jeśli Jakub już w tytule napisał:
"GPMapa v3.0 czy przebije Automapę?"
to dla mnie oczywistym jest, debiut GPMapy nie nastąpił w grudniu 2004.
Wtedy ujrzała światło dzienne "wersja trzecia" /znów cytat z Jakuba/ tego programu.
To tak jakbyś twierdził że MS Word 1.0 nie był edytorem tekstu bo ... nie sprawdzał ortografii ...
[żałóżmy, że nie sprawdzał, bo czy tak było to nie wiem :-)]
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 01, 2006, 22:14:56 »
Cytat: "nocny_m"
Wtedy ujrzała światło dzienne "wersja trzecia" /znów cytat z Jakuba/ tego programu.
To tak jakbyś twierdził że MS Word 1.0 nie był edytorem tekstu bo ... nie sprawdzał ortografii ...

Dobrze, że chociaż napisałeś że nie znasz GPMapy  8)
OK. Ponieważ to i owo o mapach wiem to wyjaśniam:  

Niestety Twój przykład z Wordem jest zupełnie chybiony.
Word i 1.0 i XP służy do tego samego celu.
A GPMapa 1.o czy 2.o nie służyła do nawigacji - nie w takim sensie jakim my dzisiaj rozumiemy. To był tylko atlas samochodowy. To jest dokładnie to co napisałem Adamowi. Papirusy czy mapy papierowe są na rynku "od zawsze" a czy możemy je porównać do AutoMapy ? Nie nie możemy. Tak samo o elektronicznym atlasie nie można powiedzieć że jest softem czy choćby namiastką softu nawigacyjnego. To tylko dane kartograficzne !!! W formie elektronicznej, ale tylko dane. Nic więcej.

GPMapa w wersji 1.o/2.o była tylko bazą wyjściową do produktu routowalnego.  I ta baza wyjściowa ukazała się na rynku w lipcu 2003r kiedy to AutoMapa była już pół roku na rynku jako produkt routowalny !

Premiera produktu nawigacyjnego o nazwie GPMapa miała miejsce w grudniu 2004r. Zwróć uwagę na taki fakt, że dopiero od tego momentu userzy GPMapy mogli np. zgłaszać błędy o ulicach jednokierunkowych itp. Prędzej nie mogli bo to była tylko mapa. tak jak emapa czy tak jak mapa papierowa  :lol: Wówczas nikt nie zastanawiał się nad kierunkowością ulic. Nikt nie prowadził badań nad typowymi błędami map nawigacyjnych. Oba produkty dzieli prawie 2 lata doświadczeń. Kiedy userzy AutoMapy już od dwóch lat zgłaszali poprawki typu: tu mapa każe mi skakać z mostu, tu każe jechać pod prąd to dopiero wówczas na rynek wchodził produkt nawigacyjny GPMapa. Czujesz bluesa ?  :wink:

Oczywiście masz prawo mi nie wierzyć  :wink:
Tak jak zapewne i tak nie uwierzy mi większość fanów AM.
Ale każdy kto podejdzie do zagadnienia uczciwe, nie będzie patrzył na nazwy i numery wersji, ale na datę publikacji wersji nawigacyjnej.

Zresztą idąc po linii Adama - poodobno AutoMapa korzystała z map topograficznych. No to ja pytam z jakiego roku były te mapy ? Z 2000 ? A może z 1994 ? A moze 1985 ? Mam te mapy, czyli co mam AutoMapę w wersji 0.99 beta z 1985r ? Przecież to absurd. Do czego nas to doprowadzi ? Do papirusów ? Nie. Premiera AM jako produktu do nawigacji odbyła się w lutym 2003, a premiara GPMapy w grudniu 2004. Taka jest prawda.

« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 01, 2006, 22:47:01 »
Cytat: "Moi"
Ja przecież nie wspominałem tu o Mapie Polski Cartalla, która po raz pierwszy znalazła się na moim notebooku (wtedy jeszcze: laptopie) w roku bodaj 1996/7.

No właśnie ciekawe dlaczego ? Bo nie była na pocket PC ? A dlaczego uważasz że należy wspomnieć o GPMapie w kontekście 2003r ?
Inaczej: na jakim pockecie miałeś przyjemność w latach 2003/2004 testować GPMapę 1.o i 2.o ?
Adam, tak jak pisałem wcześniej: AutoMapa jako soft nawigacyjny na PPC (poza "szczątkowym" Navigo) nie miała konkurencji do grudnia 2004r. Jeżeli uważasz że jest inaczej, że była konkurencja to podziel się proszę wrażeniami z testów GPMapy 1.o i 2.o na PPC, albo chociaż pokaż takie testy zrobione przez innych :wink:

*

• 6498
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 01, 2006, 22:58:09 »
Lechu, a do czego służyła GPMapa 1 i 2 w odbiornikach GPS? Do zimnej syntezy jądrowej?
Tzn. co - kupiłeś GPMapę, wgrałeś ją do Garmina i kartkowałeś, bo to był atlas cyfrowy? Wolne żarty...

To, że GPMapa nie miała routingu (routing to też wyłącznie kwestia danych cyfrowych, jak i cała mapa), to była tylko jej niedomoga funkcjonalna i brak odpowiednich danych. Soft Garmina już od dawna potrafił wtedy routing realizować. Czemu Imagis nie dołożył tych danych? Nie miał takich map TOPO, które są w Twoim posiadaniu, i na podstawie których AM stworzyła swój rutowalny produkt?

Prawda jest taka, że GPMapa ukazała się po raz pierwszy w lipcu 2003. Kropka.
A o to był cały spór.
Lecz Ty falandyzujesz historię: że tak naprawdę, to..., że Jakub napisał, że tu z routingiem a tu bez, że papirusy, że atlasy, że to do czego innego, że to czy tamto.
A prawda jest naga.

*

• 6498
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 02, 2006, 00:23:21 »
Ja przecież nie wspominałem tu o Mapie Polski Cartalla, która po raz pierwszy znalazła się na moim notebooku (wtedy jeszcze: laptopie) w roku bodaj 1996/7.

No właśnie ciekawe dlaczego ? Bo nie była na pocket PC ? A dlaczego uważasz że należy wspomnieć o GPMapie w kontekście 2003r ?
Inaczej: na jakim pockecie miałeś przyjemność w latach 2003/2004 testować GPMapę 1.o i 2.o ?
Adam, tak jak pisałem wcześniej: AutoMapa jako soft nawigacyjny na PPC (poza "szczątkowym" Navigo) nie miała konkurencji do grudnia 2004r. Jeżeli uważasz że jest inaczej, że była konkurencja to podziel się proszę wrażeniami z testów GPMapy 1.o i 2.o na PPC, albo chociaż pokaż takie testy zrobione przez innych :wink:

Lechu, gdyby Imagis wydał w lipcu 2003 r od razu. przyzwoitą GPMapę 1.0, to być może nie musiałbym przechodzić z PalmOS na PPC (choć nie żałuję chyba tego kroku - ale mówię to bez 100% przekonania), tylko kupiłbym np. iQue 3600.
Gdyby w grudniu 2003 wydał przyzwoity upgrade GPMapy jako 2.0, to być może w początkach 2004 kupiłbym cfQue na PPC.
Ale tu nie było co testować, Drogi Lechu. Stąd też i brak dokumentacji z testów...

« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 02, 2006, 01:05:47 »
Tzn. co - kupiłeś GPMapę, wgrałeś ją do Garmina i kartkowałeś, bo to był atlas cyfrowy? Wolne żarty...

No i oto właśnie chodzi ! Z ust mi to wyjąłeś. Dokładnie tak było ! Tyle, że jak to w każdej wersji elektronicznej trudno mówić o kartkowaniu. Każdy obrazek można przesuwać i wycentrować wg lokalizacji kursora GPS - nawet w Ozim. Miałeś na ekranie mapę i koniec.

Uff ! Już mi lżej. Widzę, że nareszcie zaczynasz rozumieć o co w tym wszystkim chodzi.  :lol:

Oczywiście możesz nadal mówić że to ich (Imagisu) wina, że nie robili map nawigacyjnych. Częsciowo masz rację - fakt, to ich wina. Ale częściowo nie masz racji - bo kiedy Imagis zaczynał prace nad pierwszą wersją mapy dla Garmina (nienawigacyjnej jeszcze) to pierwsza AM już praktycznie była na rynku - przynajmniej w zapowiedziach, a po drugie nie był to produkt na PPC tylko na Garmina. A w tamtym okresie 99,99% odbiorników Garmin w Polsce to były odbiorniki bez routingu i nie było jeszcze zapotrzebowania na routowalną mapę. A przecież ta mapa była w zamyśle na Garminy a nie na PPC, na co Tobie już Bartek zwrócił uwagę. Stąd taka ścieżka postępowania. Ona może budzić odpowiednie wątpliowści. Nie mówię że nie. Można zarzucać Imagisowi, Cartallowi czy PPWiK, że przespali swoje 5 minut. Można. Ale to nie zmienia faktu że jeszcze w listopadzie 2004r ani Ty, ani ja nie byliśmy w stanie napisać na PDA CLUB czy na Forum Garmin ani jednego złego słowa w stylu: GPMapa jest do bani, bo każe skręcić w ulicę jednokierunkową, bo prowadzi na rondzie w lewo itp.itd. Że na rynku jest konkurencja ! Nie mogliśmy tego napisać bo nie było konkurencji - nie było nawigacyjnego softu / mapy o nazwie GPMapa. Ten miał premierę w grudniu 2004.

Całe zamieszanie stąd, że Ty przez słowo konkurencja rozumiesz firmy funkcjonujące na rynku w danej branży, a ja rozumiem prudukty. Już prędzej Tobie wspominałem, że nie ma przymusu robienia map do nawigacji. Obie firmy robiąc podobne rzeczy operowały zgoła na innym segmencie rynku. Decyzję o robieniu mapy do nawigacji Imagis podjął wówczas kiedy było takie zapotrzebowanie, a wówczas AM już dobrze zadomowiła się na rynku. Zatem gadanie o jakiejś konkurencji w latach 2003-2004 jest czymś niedorzecznym.

Odniosę to do innej branży. Do mojej. Mam kolegę, który najnormalniej w świecie nie lubi / nie chce / nie czuje się na siłach na prowadzenie ksiąg rachunkowych. Robi tylko PKPiR, ryczałty itp.

I teraz pytanie czy jak jesteśmy gdzieś razem  i spotykamy potencjalnego klienta, to czy ten klient może mówić że między nami jest konkurencja ? Czy klient ma wybór ?  Otóż jeżeli to klient na PKPiR to oczywiście kolega jest dla mnie konkurencją. Jeżeli jednak chodzi o księgi to oczywiście kolega nie jest, chociaż też prowadzi biuro rachunkowe. Klient nie ma wyboru. Musi kupić moją usługę, choćby z moim kumplem lepiej mu się gadało  :wink: Niby to biuro rachunkowe i to biuro rachunkowe, a o konkurencji nie ma mowy ! Dziś. Bo za tydzień, za rok sytuacja może ulec zmianie. Kolega może nagle podjąć decyzję że już chce prowadzić księgi.

Z AM i Imagisem było tak samo. Możesz zarzucać Imagisowi, że wybrali złą drogę. Zgoda, ale nie wciskaj nikomu kitu, że ich doświadczenia w zakresie map/softu nawigacyjnego są takie same jak doświadczenia AM. Bo nie są. Imagis ma dwa lata w plecy i nie ważne z jakiego powodu, bo nie o to w tej dyskusji chodziło. Ważne, że mówienie o AM iż jest lepsza od innych produktów pomimo że konkurencja ma takie same (pod względem stażu) doświadczenia jest po prostu nieprawdą.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 02, 2006, 01:40:35 »
Bartku,
rozmawiamy o datach powstania konkretnych, nazwanych imiennie produktów.
W roku 2003 od dawna istniały już odbiorniki Garmina z automatycznym routingiem i nie ma znaczenia, że większość polskich użytkowników miała prostę ręczniaki. A ile osób miało pockety z GPS, kiedy ukazywała się AutoMapa?

Ależ miało znaczenie - bo to miała byc mapa do tych odbiorników, a bez danych routingowych po pierwsze była tańsza, po drugie znacznie mniejsza objętościowo.

Po drugie o konkurencji można mówić, wtedy gdy produkty są przeznaczone dla tej samej grupy odbiorców - a tak nie jest, przynajmniej nie było w 2003 roku. Wtedy AutoMapa i GPMapa nie konkurowały ze sobą. Konkurencja zaczęła się w 2004, gdy AutoMapa miała już ugruntowaną pozycję na rynku PPC - każdy kto miał AM taniej wchodził w posiadanie nowszych wersji - przejscię na porównywalną GPMapę było nie opłacalne.

Wypuszczenie GPMapy bez routingu było wyborem Imagisu i tylko ta firma może ponosić skutki rynkowe tego kroku.

Tak to był wybór Imagisu, po uwzględnieniu zapotrzebowania. Wtedy nie było potrzeby robienia mapy rutowalnej

AM nie jest tu winna, że do nawigacji samochodowej po GPS Polsce była w 2003 jedynym produktem z routingiem.

Tak tylko w 2003 AM była tylko na PPC, a więc żadną konkurencją dla Garmina. Pierwsze odbiorniki Garmina dla PPC pojawiły się dopiero w 2004r, o ile się nie mylę, najpierw cfQue 1620, póżniej iQue M5 i GPS 10

Ale wszystkie wymienione w tym wątku produkty nie były atlasami, jak chce Lechu, tylko mapami dla współpracy z odbiornikami GPS!!!

Ale przeznaczone dla odbiorników bez routingu.

AutoMapa może i jest najlepsza na PPC, ale i tak jest gorsza od GPMapy 3.0 na dedykowanych dla niej urządzeniach np. Garmin Quest, StreetPilot 27xx, c3x0.

Jak już to AutoMapa nie jest konkurencją dla GPMapy, ale GPMapa jest konkurencją dla AutoMapy. Już większym zagrożeniem dla pozycji AM jest MapaMap - gdyby Imagis uważał że może konkurować za pomocą GPMapy na PPC, to nie ładowałby tych samych map do MapyMap.

IMHO jak za parę lat TomTom dojdzie w Polsce do 70-80% pokrycia, to problemy będzie miała właśnie AM, a GPMapa będzie się miała dobrze. Bo w AM Europa to ja za bardzo nie wierzę - albo Aqurat dowoli cenę, albo będzie to tylko MRoE.

A wracając do intuicyjności Garmina i AutoMapy. Dałem kilkunastu swoim znajomym, którzy nidgy wcześniej nie widzieli ani AM, ani odb. gps Garmina (w tym przypadku Vista), jedno i drugie z prosbą o wyszukanie punktu, podanie waypoint (PU), wyznaczenie trasy z 2 punktami via, i wyniki były takie że 8 z 12 szybciej połapało się w Viście, niż AM.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

• 6498
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 02, 2006, 02:00:20 »

No i oto właśnie chodzi ! Z ust mi to wyjąłeś. Dokładnie tak było ! Tyle, że jak to w każdej wersji elektronicznej trudno mówić o kartkowaniu. Każdy obrazek można przesuwać i wycentrować wg lokalizacji kursora GPS - nawet w Ozim. Miałeś na ekranie mapę i koniec.
Uff ! Już mi lżej. Widzę, że nareszcie zaczynasz rozumieć o co w tym wszystkim chodzi.

O, widzę, że i Ty zaczynasz chwytać. :)
Czyli jednak to był soft dla GPS, a nie zwykły atlas elektroniczny.
Przytoczmy opis GPMapy 1.0:
"Jedną z najważniejszych cech GPMapy jest jej zgodność z oprogramowaniem MapSource. Jest to dostarczany przez Garmin Corporation software przeznaczony do instalacji na komputerze PC, w środowisku Windows. Umożliwia m.in. zarządzanie mapami na komputerze, przegrywanie ich fragmentów do urządzenia Garmin GPS, dodawanie punktów do mapy, kreślenie tras, zgrywanie tras z GPS, analizowanie ich, bieżącą współpracę z GPS i obserwację lokalizacji na ekranie monitora."
Trochę się jednak różni od atlasów cyfrowych, czyż nie?
I dałoby się go zastosować w iQue 3600, czyż nie?
Gdyby tylko był jakikolwiek sens...

Oczywiście możesz nadal mówić że to ich (Imagisu) wina, że nie robili map nawigacyjnych. Częsciowo masz rację - fakt, to ich wina. Ale częściowo nie masz racji - bo kiedy Imagis zaczynał prace nad pierwszą wersją mapy dla Garmina (nienawigacyjnej jeszcze) to pierwsza AM już praktycznie była na rynku - przynajmniej w zapowiedziach, a po drugie nie był to produkt na PPC tylko na Garmina. A w tamtym okresie 99,99% odbiorników Garmin w Polsce to były odbiorniki bez routingu i nie było jeszcze zapotrzebowania na routowalną mapę. A przecież ta mapa była w zamyśle na Garminy a nie na PPC, na co Tobie już Bartek zwrócił uwagę. Stąd taka ścieżka postępowania. Ona może budzić odpowiednie wątpliowści. Nie mówię że nie.

Ależ w momencie wydania GPMapy 1.0 Garminy dawno miały obsługę routingu, zaś dla użytkowników PDA były iQue od ponad pół roku z routingiem.
Imagis jak najbardziej robił od początku mapy nawigacyjne (GPS), tyle że do bani, czyli bez autoroutingu.
A czy było zapotrzebowanie na routing (Ty twierdzisz, że nie), to pokazała AutoMapa. Chyba jednak było...

Można zarzucać Imagisowi, Cartallowi czy PPWiK, że przespali swoje 5 minut. Można. Ale to nie zmienia faktu że jeszcze w listopadzie 2004r ani Ty, ani ja nie byliśmy w stanie napisać na PDA CLUB czy na Forum Garmin ani jednego złego słowa w stylu: GPMapa jest do bani, bo każe skręcić w ulicę jednokierunkową, bo prowadzi na rondzie w lewo itp.itd. Że na rynku jest konkurencja ! Nie mogliśmy tego napisać bo nie było konkurencji - nie było nawigacyjnego softu / mapy o nazwie GPMapa. Ten miał premierę w grudniu 2004.

Tak, nie mogliśmy wtedy powiedzieć, że GPMapa każe skręcać na rondzie w lewo, bo ta milczała jak zaklęta i w ogóle nigdzie nie kazała skręcać. Ale mogliśmy śmiało powiedzieć: GPMapa jest do bani, bo nie ma routingu.
Lechu, soft do nawigacji, to soft który współpracuje z urządzeniami GPS, a nie tylko taki, który ma autorouting.
GPMapa była od początku softem nawigacji, tyle że ułomnym.

Całe zamieszanie stąd, że Ty przez słowo konkurencja rozumiesz firmy funkcjonujące na rynku w danej branży, a ja rozumiem prudukty. Już prędzej Tobie wspominałem, że nie ma przymusu robienia map do nawigacji. Obie firmy robiąc podobne rzeczy operowały zgoła na innym segmencie rynku. Decyzję o robieniu mapy do nawigacji Imagis podjął wówczas kiedy było takie zapotrzebowanie, a wówczas AM już dobrze zadomowiła się na rynku. Zatem gadanie o jakiejś konkurencji w latach 2003-2004 jest czymś niedorzecznym.

Zgoda. Nie ma przymusu robienia map do nawigacji satelitarnej. Ale jak już się firma za to bierze i wydaje knota bez autoroutingu, to nie można mieć pretensji do całego świata, tylko do siebie.
Wg. Ciebie softem nawigacyjnym nie były GPMapy 1 i 2, tylko dopiero wersja 3. A nie pomyliłeś przypadkiem autoroutingu z softem nawigacyjnym?

Z AM i Imagisem było tak samo. Możesz zarzucać Imagisowi, że wybrali złą drogę. Zgoda, ale nie wciskaj nikomu kitu, że ich doświadczenia w zakresie map/softu nawigacyjnego są takie same jak doświadczenia AM. Bo nie są. Imagis ma dwa lata w plecy i nie ważne z jakiego powodu, bo nie o to w tej dyskusji chodziło. Ważne, że mówienie o AM iż jest lepsza od innych produktów pomimo że konkurencja ma takie same (pod względem stażu) doświadczenia jest po prostu nieprawdą.

I kolejny raz przekręcasz moją wypowiedź, tym razem na jeszcze inny sposób, na taki który "będzie trzymał się kontekstu".
Ale skoro się upierasz...

Tak, obie firmy mają mniej więcej tak samo długie doświadczenia w opracowywaniu map dla nawigacji satelitarnej. Tyle, że jedna uporała się z routingiem "na wejściu", druga mordowała się z tym, jak matka z łobuzem, przez półtora rou.
Produkt tej pierwszej nazywa się AutoMapa, tej drugiej - GPMapa. Od początku, czyli od wersji 1.0 każdego z tych produktów.
Dodam tylko, że ta pierwsza musiała stworzyć sobie soft (w tym algorytmy autoroutingu) sama, ta druga nie potrafiła wykorzystać dostępnego softu cudzego.

« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 02, 2006, 02:35:41 »
.... Imagis jak najbardziej robił od początku mapy nawigacyjne (GPS), tyle że do bani, czyli bez autoroutingu.
.... GPMapa była od początku softem nawigacji, tyle że ułomnym.
.... A nie pomyliłeś przypadkiem autoroutingu z softem nawigacyjnym?
Lechu, soft do nawigacji, to soft który współpracuje z urządzeniami GPS, a nie tylko taki, który ma autorouting

Jasne - tak jak papierowa mapa z siatką współrzędnych i napisem GPS Ready wykorzystywana w Ozim czy Fugawi, albo wektorowa mapa GIS Głównego geodety kraju - obie świetnie (to nie żart) współpracują z GPS. Zatem to świetne mapy nawigacyjne tylko głupie dziady z Demartu, Compassu, Oziego MemoryMap, Fugawi czy Biura Głównego Geodety Kraju to takie debile, to takie imbecyle że nie dają sobie rady z routingiem :wink: Następni wielcy przegrani  :cry:  Wiwat AM !!!

To czy dana mapa jest nawigacyjna czy nie, to tylko sprawa definicji i gry słów. Poniewąż ja zacząłem używać tej nazwy zaraz się czepiesz. Czepiaj się. To potrafisz najlepiej. Ale pozwolisz, że rozpatrując zagadnienie czy można zdobywać doświadczenie z routowalnym softem wydając "nawigacyjne" mapy w formie papierowej i czy można konkurować takimi mapami z routowalnym softem będę miał odrębne niż Ty zdanie.

Żal mi Ciebie, ale coraz bardziej żal mi ludzi którzy pisują na tym forum i chcieliby uczciwie i rzetelnie podyskutować czy to na temat AutoMapy, czy to na temat innego softu nawigacyjnego, ale powoli boją się Twoich nerwowych reakcji.

Uparłeś się, bo lubisz być zawsze na wierzchu, i nie lubisz nikomu przyznać racji. W sumie jestem pewien, że dobrze wiesz o co mi chodzi i dobrze zrozumiałeś i moje wypowiedzi i moje intencje. Oczywiście świetnie jest dokopać tym i owym w imię szczytnego celu jakim jest lansowanie AM. Dokopać czy to Imagisowi, czy to jakiemuś grupowiczowi. Świetna zabawa. Ubaw po pachy ! Tak jak w tym wątku: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26547&postdays=0&postorder=asc&start=0
w którym to zresztą do pewnego momentu byłem z Tobą ramię w ramię.
Jednak kiedy okazało się, że jest duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością że obaj się mylimy, że obaj nie mamy racji - po prostu do tego się przyznałem i powiedziałem: Przepraszam. Ty oczywiście podkuliłeś ogon udając że nic się nie stało.

Wiem, że moje odwołanie się do tego wątku jest wyjątkowo nietaktowane, niesmaczne i jeszcze jakieś tam. Ale ono najlepej pokazuje że mając podobne zainteresowania i wykazując podobne zaangażowanie w swoje hobby jednak jesteśmy zupełnie różnymi ludźmi ........

*

• 6498
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 02, 2006, 03:17:40 »
rozmawiamy o datach powstania konkretnych, nazwanych imiennie produktów. W roku 2003 od dawna istniały już odbiorniki Garmina z automatycznym routingiem i nie ma znaczenia, że większość polskich użytkowników miała prostę ręczniaki. A ile osób miało pockety z GPS, kiedy ukazywała się AutoMapa?

Ależ miało znaczenie - bo to miała byc mapa do tych odbiorników, a bez danych routingowych po pierwsze była tańsza, po drugie znacznie mniejsza objętościowo.

To ja odpowiem tak - kiedy AutoMapa miała premierę, to w przewadze byli użytkownicy PalmOS, zaś posiadaczy jakichkolwiek odbiorników GPS do PDA trzeba było ze świecą szukać.
Albo się jest innowacyjnym i podejmuje ryzyko, albo się gnuśnieje...

Po drugie o konkurencji można mówić, wtedy gdy produkty są przeznaczone dla tej samej grupy odbiorców - a tak nie jest, przynajmniej nie było w 2003 roku. Wtedy AutoMapa i GPMapa nie konkurowały ze sobą. Konkurencja zaczęła się w 2004, gdy AutoMapa miała już ugruntowaną pozycję na rynku PPC - każdy kto miał AM taniej wchodził w posiadanie nowszych wersji - przejscię na porównywalną GPMapę było nie opłacalne.

Praktycznie do tej pory GPMapa nie jest konkurencją dla AM. Użytkowników tej pierwszej można na tym Forum policzyć na palcach jednej dłoni. Zdziwiłbym się, gdyby trzeba było użyć drugiej dłoni. A przecież nabywców nowych zestawów PDA+GPS w tym roku na pewno były tysiące. Cały rok minął i nic. A przynajmniej niewiele. GPMapa 4 nie zmieni sytuacji.
Ale główną przyczyną jest tu IMHO polityka cenowa Garmina. Chcesz mieć mapę - kup odbiornik.

Wypuszczenie GPMapy bez routingu było wyborem Imagisu i tylko ta firma może ponosić skutki rynkowe tego kroku.

Tak to był wybór Imagisu, po uwzględnieniu zapotrzebowania. Wtedy nie było potrzeby robienia mapy rutowalnej

Sukces AutoMapy pokazuje na coś innego. Podaż czasami także kształtuje popyt, w tym przypadku na pockety i GPS.
Nie ma żadnej gwarancji na to, że rutowalna GPMapa nie uwolniłaby popytu na iQue i odbiorniki Garmina z routingiem.
Sam w styczniu/lutym 2003, przeczytawszy o iQue (miałem Palma m125) żałowałem, że brak na niego softu na Polskę, bo właśnie myślałem o zmianie PDA. A zmieniłem palma na pocketa...

AM nie jest tu winna, że do nawigacji samochodowej po GPS Polsce była w 2003 jedynym produktem z routingiem.

Tak tylko w 2003 AM była tylko na PPC, a więc żadną konkurencją dla Garmina. Pierwsze odbiorniki Garmina dla PPC pojawiły się dopiero w 2004r, o ile się nie mylę, najpierw cfQue 1620, póżniej iQue M5 i GPS 10

Przypominam o iQue, dostępnym od stycznia 2003. Nie mówmy tylko o PPC, ale o PDA.

Ale przeznaczone dla odbiorników bez routingu.
AutoMapa może i jest najlepsza na PPC, ale i tak jest gorsza od GPMapy 3.0 na dedykowanych dla niej urządzeniach np. Garmin Quest, StreetPilot 27xx, c3x0.

Nie zaprzeczę, bo miałem okazję wypróbować. W ogóle wyrażałem już niejednokrotnie swój podziw dla Garmina za to co robi od roku. To jest nieprzerwany ciąg fajerwerków. Udanych!

Jak już to AutoMapa nie jest konkurencją dla GPMapy, ale GPMapa jest konkurencją dla AutoMapy. Już większym zagrożeniem dla pozycji AM jest MapaMap - gdyby Imagis uważał że może konkurować za pomocą GPMapy na PPC, to nie ładowałby tych samych map do MapyMap.

Też nie zaprzeczę.

IMHO jak za parę lat TomTom dojdzie w Polsce do 70-80% pokrycia, to problemy będzie miała właśnie AM, a GPMapa będzie się miała dobrze. Bo w AM Europa to ja za bardzo nie wierzę - albo Aqurat dowoli cenę, albo będzie to tylko MRoE.

A czemuż to GPMapa miałaby akurat mieć się dobrze, zaś AM nie?
Obawiam się, że dokładnie odwrotnie. CityNavigator Europe, który zastąpi CSE, obejmie Polskę i GPMapa w ogóle straci rację bytu. Nie sądzisz?
A eMapa pracuje dla Navteqa. I to ciężko...

A wracając do intuicyjności Garmina i AutoMapy. Dałem kilkunastu swoim znajomym, którzy nidgy wcześniej nie widzieli ani AM, ani odb. gps Garmina (w tym przypadku Vista), jedno i drugie z prosbą o wyszukanie punktu, podanie waypoint (PU), wyznaczenie trasy z 2 punktami via, i wyniki były takie że 8 z 12 szybciej połapało się w Viście, niż AM.

Nawet gdybym to uznał, to i tak mowa była w tym wątku o podobieństwie interefejsu pocketów między sobą, a nie intuicyjności jako takiej.
Dla jasności - mam odmienne zdanie w tej kwestii.

*

• 6498
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 02, 2006, 03:37:42 »
Uparłeś się, bo lubisz być zawsze na wierzchu, i nie lubisz nikomu przyznać racji. W sumie jestem pewien, że dobrze wiesz o co mi chodzi i dobrze zrozumiałeś i moje wypowiedzi i moje intencje. Oczywiście świetnie jest dokopać tym i owym w imię szczytnego celu jakim jest lansowanie AM. Dokopać czy to Imagisowi, czy to jakiemuś grupowiczowi. Świetna zabawa. Ubaw po pachy ! Tak jak w tym wątku: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26547&postdays=0&postorder=asc&start=0
w którym to zresztą do pewnego momentu byłem z Tobą ramię w ramię.
Jednak kiedy okazało się, że jest duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością że obaj się mylimy, że obaj nie mamy racji - po prostu do tego się przyznałem i powiedziałem: Przepraszam. Ty oczywiście podkuliłeś ogon udając że nic się nie stało.

Wiem, że moje odwołanie się do tego wątku jest wyjątkowo nietaktowane, niesmaczne i jeszcze jakieś tam. Ale ono najlepej pokazuje że mając podobne zainteresowania i wykazując podobne zaangażowanie w swoje hobby jednak jesteśmy zupełnie różnymi ludźmi ........

Lechu, sugerujesz, że powinienem Cię teraz przeprosić?
Nie ma sprawy - BARDZO CIĘ PRZEPRASZAM!
Przeprosiłem ładnie, tak jak lubisz. Boldem i kolorkami.
Szkoda tylko, że nie wiem z jakiego powodu. Ale - co tam!

Przecież to ja wywołałem tę III Wojnę Światową pisząc zdanie:
"I kolejny raz mówię, że AM nie jest monopolistą na rynku, a jej staż rynkowy nie jest dłuższy od firm konkurencyjnych."

Lechu, warto było...?

« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 02, 2006, 05:27:01 »
Przecież to ja wywołałem tę III Wojnę światową pisząc zdanie: "I kolejny raz mówię, że AM nie jest monopolistą na rynku, a jej staż rynkowy nie jest dłuższy od firm konkurencyjnych."
Lechu, warto było...?

Adam i tak i nie.
Wspomniałem w jednym z postów wyżej, że im więcej mam za sobą stażu im bardziej ludzie liczą się z moją opinią tym bardziej staram się być "wyważony" i mniej wojowniczy. Nie mówię, że zawsze mi się to udaje i ......... nie mówię że Tobie nigdy.

Jednak wypowiedź w stylu: Masz GPS i AutoMapę od miesiąca, a namarudziłeś się już za cały rok. Poużywasz innych programów nawigacyjnych, poznasz ich dobre i złe strony, to stracisz pseudomentorski ton nowicjusza. jest po prostu nie do przyjęcia.

Fakt, że zdarzają się malkontenci nagminnie wytykający błędy AM. Ale odpowiedzialność za to ponoszą "nawiedzeni" userzy, którzy zrobili z AM prawie nietykalne bóstwo. To spowodowało że ktoś kto trochę poczytał tu czy tam uważa, że AM to soft IDEALNY. Potem kupuje pocketa, wgrywa AM i .... jest załamka. Ja tych ludzi rozumiem. Nie byli na to przygotowani, tak jak nie są przygotowani na to że GPS nie pokazuje pozycji z dokładnością 1-2m. Problem w tym, że ja staram się ludziom tłumaczyć dlaczego GPS nie lokalizuje tak dokładnie, a Ty owszem niby też to tłumaczysz, ale w takim stylu: Poużywasz innych programów nawigacyjnych, poznasz ich dobre i złe strony, to stracisz pseudomentorski ton nowicjusza. Nie gniewaj się, ale to jest właśnie pseudomentorski ton  :cry:  Przekroczyłeś pewną zaczarowaną granicę wiedzy, tyle że równocześnie straciłeś cierpliwość na tłumaczenie pewnych podstaw i tym samym straciłeś też szacunek do adwersarzy. Zwłaszcza tych początkujacych.

Jestem nerwus. Dlatego mnie też czasem spotyka zasłużona kara i kopniak na ostudzenie. Ale pomimo, że jestem Wojownikiem to jest mi zdecydowanie bliżej do stylu Lipcia czy Jakuba, których nigdy, ale to nigdy nie denerwują nowicjusze. Adam. Sprawa jest prosta. Jeżeli Ciebie denerwują nowicjusze, to po prostu przestań odpisywać na ich listy. Tak, jak ja w ogóle nie zabieram głosu na garmin.pl na temat GPMapy. A jeżeli już chcesz pisywać, to pamiętaj jaka przepaść wiedzy i doświadczenia Ciebie od nich dzieli.

Teraz mój ton był jest mentorski  :lol:

No i jeszcze jeden cytat: "Jeśli jesteś przedstawicielem takiego społeczeństwa konsumpcyjnego, to nie kupuj żadnego softu do nawigacji." To jest przecież śmieszne.  Adam, Twoje nawoływanie: nie lamentujcie, zgłaszajcie poprawki do suportu AM jest świetne dla hobbystów. Myślisz, że każdy ma czas, tak jak Ty czy ja aby bawić się GPSami. Czy jak kupisz samochód i masz awarię to piszesz do fabryki ? Czy klnąc na czym świat stoi jedziesz do mechanika by samochód naprawić ? To obowiązkiem mechanika, a nie usera (!) jest zgłoszenie w celach statystyczno-rozwojowych awarii do fabryki. Ludzie kupują samochody, telewizory, książki czy mapy po to by to używać, a nie po to by ciągle to reklamować i zgłaszać zauważone usterki. Możesz to nazywać społeczeństwem konsumpcyjnym, ale do diabła nie nakazuj ludziom uczestniczyć w procesie produkcji telewizorów ! AM to nie jest inicjatywa społeczna. Spójrz ilu ludzi pisuje o AM na tutejszym Forum. Nie chcę zgadywać, ale jest to zapewne nieliczny odsetek userów. Nawet tych legalnych. Ci ludzie płacą i chcą mieć jak najlepszy produkt, a psim obowiązkiem AM jest wyszukiwanie błędów we własnym zakresie. Usilne namawianie ludzi: szukajcie błędów i zgłaszajcie bo to dla naszego wspólnego dobra jest fajne i uzasadnione, ale dla garstki zapeleńców. Czy ja każę moim klientom sprawdzać deklaracje podatkowe i księgi ? Nonsens ja to robię i ja za to odpowiadam. Tak wygląda biznes.

Bines to biznes, a hobby to hooby. Jesteś hobbystom to pomagaj AM, od innych tego nie wymagaj. Zanim następny raz uderzysz w klawiaturę, to sprawdź czy osoba, której odpowiadasz podobnie jak Ty traktuje AM jako hobby czy jednak jest to normalny konsument.

Adam, naprawdę Twój styl jest z dnia na dzień coraz bardziej złośliwy. Gdy takie stanowisko prezentujesz wobec mnie, czy innych stałych bywalców Forum, to OK ! Ale staraj się wziąć na wstrzymanie wobec "nowicjuszy".

A co do przeprosin:
Przeprosiłem ładnie, tak jak lubisz. Boldem i kolorkami.
Szkoda tylko, że nie wiem z jakiego powodu. Ale - co tam!

Widzisz. Nadal nie pozbyłeś się swojego mentorskiego i złośliwego tonu. Cóż warta jest spowiedź bez skruchy i woli poprawy ? A cóż warte są przeprosiny poparte słowami: nie wiem za co. Po jaką cholerę to Tobie ?

Tobie, bo ja tak po prawdzie wcale nie oczekiwałem przeprosin, oczekiwałem rozsądnego podejścia do problemu. Ale to jak rozumiem jest niemożliwe. Twoje i tak musi być na wierzchu. :cry:

Ponieważ to już naprawdę moja ostatnia wypowiedź w tym wątku to oczywiście Ciebie przeproszę. Przeproszę za niektóre nieprzyjemne, nietaktowne czy wręcz chamskie sformułowania. Wiem, że takie były. Za to PRZEPRASZAM, Dla jasności: Nie przepraszam Ciebie za merytoryczną treść moich słów, a wyłącznie za ich niewłaściwą i czasem wulgarną formę.

*

• 6498
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 02, 2006, 05:42:00 »
Lechu, tetryczejesz, czy co?
Zapomniałeś przecież (w kwestii stażu rynkowego AutoMapy - przypomnę!) powiedzieć jeszcze, że śmierdzi mi z pyska.
Radio Erewań...

« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 02, 2006, 05:55:29 »
Moja kończąca wypowiedź nie dotyczyła ani AM, ani jej stażu, ani w ogóle GPS-ów. To była odpowiedź na Twoje pytanie czy warto było ?
Otóż warto było, chociażby po to, żeby Tobie pokazać, że nie każdego można ot tak spławić kilkoma ostrymi słowami.  Owszem, przyznaję - żonglerka faktami przychodzi Tobie dość łatwo i w tej materii bijesz mnie zdecydowanie na głowę. W elokwencji również. To oczywisty wynik oczytania. Pisałem już, że czytujesz zdecydowanie więcej ode mnie. Ja jestem leń i czytuję tylko to co mi potrzebne, tyle że robię to dokładniej.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 02, 2006, 07:36:31 »

To ja odpowiem tak - kiedy AutoMapa miała premierę, to w przewadze byli użytkownicy PalmOS, zaś posiadaczy jakichkolwiek odbiorników GPS do PDA trzeba było ze świecą szukać.

Tylko że spólki Aqurat i GeoInvent innowacyjne były chyba tylko przez przypadek, poszli w PPC .... ponieważ tam nie było konkurencji. Niez zrobili mapy dla najpopularniejszych odbiorników gps w Polsce w 2003 (garmin), ani dla najpopularniejszych PDA (PalmOS), tylko na ten segment rynku, gdzie była dziura - nawigacja na PPC. Fakt ogromny plus dla nich, za to że zrobili od razu mapę z routingiem.

Praktycznie do tej pory GPMapa nie jest konkurencją dla AM. Użytkowników tej pierwszej można na tym Forum policzyć na palcach jednej dłoni. Zdziwiłbym się, gdyby trzeba było użyć drugiej dłoni. A przecież nabywców nowych zestawów PDA+GPS w tym roku na pewno były tysiące. Cały rok minął i nic. A przynajmniej niewiele. GPMapa 4 nie zmieni sytuacji.
Ale główną przyczyną jest tu IMHO polityka cenowa Garmina. Chcesz mieć mapę - kup odbiornik.

Dziwisz się Garminowi -oni najpierw zaczęli robić odbiorniki, a później mapy dla tych odbiorników. Zresztą Garmin nigdy nie traktował rynku PDA poważnie, dla niego to kolejne rodzaje odbiornikow gps (iQue 3200/3600/M4/M5) jakoś nie porażają parametrami.

Po drugie już kilkakrotnie udowadniałem tu na forum, że rozwiązania oparte na Garminie są w tej samej cenie, lub tańsze niż te z AutoMapą - tylko trzeba patrzeć co się otrzymuje w pakiecie z odbiornikiem.

Sukces AutoMapy pokazuje na coś innego. Podaż czasami także kształtuje popyt, w tym przypadku na pockety i GPS.

AutoMapa nie wykreowała popytu, popyt wykreowały firmy takie jak HP, które zaczęły oferować pockety w specjalnych promocjach dla firmy, sieci telefoni komórkowej, sprzedające w promocji palmfony z PPC. AutoMapa wspaniale wpisała się w ten trendm ale..... gdzie np. wersja dla PalmOS. Czyżby za trudno było zrobić wersję na ten system ?. A gdzie wersja na smatfony ( czy to te z WM czy też z Symbianem). AutoMapa okopała się na swoich pozycjach i nie ma zamiaru zdobywać nowych segmentów rynku.

Nie ma żadnej gwarancji na to, że rutowalna GPMapa nie uwolniłaby popytu na iQue i odbiorniki Garmina z routingiem.
Sam w styczniu/lutym 2003, przeczytawszy o iQue (miałem Palma m125) żałowałem, że brak na niego softu na Polskę, bo właśnie myślałem o zmianie PDA. A zmieniłem palma na pocketa...

Tak nie ma żadnej gwarancji i  Imagis myśląc o mapie dla Garmina, wiedział przy okazji jakie odbiorniki królują w Polsce i dla nich zrobił mapę.

Przypomnij sobie opinie na temat AutoMapy 1 i 2. Ludzie ich używali często tylko dlatego, bo nie było niczego innego. Zresztą pewnie ich również używałeś AutoMapa dobra jest od wersji 3.x.x. Podobne podejście zaprezentwał Imagis, który mógł:

A) zrobić droższą i "większą" mape z routingiem
B) tańszą i "mniejszą" bez

I wybrał to drugie rozwiązanie, wiedząc że na to będzie popyt.

Przypominam o iQue, dostępnym od stycznia 2003. Nie mówmy tylko o PPC, ale o PDA.

Już widzę jak palmowcy przesiadają się masowo na iQue :? Użytkowników iQue3200/3600 można policzyć, bo jako PDA to on nie zachwyca.

A czemuż to GPMapa miałaby akurat mieć się dobrze, zaś AM nie?
Obawiam się, że dokładnie odwrotnie. CityNavigator Europe, który zastąpi CSE, obejmie Polskę i GPMapa w ogóle straci rację bytu. Nie sądzisz?
A eMapa pracuje dla Navteqa. I to ciężko...

W CityNavigator Europe nawet nie widać przymiarek, do dodania Polski, jak już to kupią od Imagisa licencję na kompletną mapę Polski i dodadzą ją, ale produkt tylko zmieni nazwę - Imagis nadal będzie istniał i nadal będzie robił GarminPolskaMapę - bo nie ma dla niej alternatywy. A to AutoMapie wyrasta konkurencja na PPC

Niestety uważam że Lechu ma rację, porównywanie doświadczenie w robieniu map z routingiem, to AutoMapa wyprzedza konkurencję o rok. I od tego zaczęła się dyskusja. AutoMapa i GPMapa 1 i 2 to produkty z innej kategorii A że mapa Imagisa z routingiem nosi ma numer 3, to tylko z tego powodu że Imagis chciał podtrzymać marketing

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 02, 2006, 08:44:24 »
Piękny flame war z początkiem roku.  :mrgreen:
Mam nadzieje ze jak sie panowie obudza po pracowitej nocy to zobaczymy dalszy ciąg :-D

*

• 6498
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 02, 2006, 09:26:39 »
Cytat: "lechupe"
Piękny flame war z początkiem roku.  :mrgreen:
Mam nadzieje ze jak sie panowie obudza po pracowitej nocy to zobaczymy dalszy ciąg :-D

Się robi.

*

• 6498
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 02, 2006, 09:26:54 »
Cytat: "GPS Maniak"
Moja kończąca wypowiedź nie dotyczyła ani AM, ani jej stażu, ani w ogóle GPS-ów. To była odpowiedź na Twoje pytanie czy warto było ?

No, więc ja Ci odpowiem, że nie warto było. Jeśli chciałeś spowodować jakiś efekt dydaktyczny, to ze skutkiem raczej zerowym.

Słabo Ci poszło, bo:

- ja nie gnębię nowicjuszy, jeśli pytają - grzecznie odpowiadam (jak znam odpowiedź),
- jeśli wskażą konkretny, faktyczny błąd, to się z nimi zgadzam i usiłuję znaleźć przyczynę i sposób jego poprawy,
- ale - gnębię userów, którzy ledwo liznęli  tematykę GPS, już uzurpują sobie prawo do mentorskiego perorowania, że coś takiego jak AM to skandal międzynarodowy, opierając się przy tym na przykładach, kt są w istocie immanentną cechą wszystkich programów nawigacyjnych, nie tylko AM. Jeśli usiłuję tę rzecz wykazać, to wytaczają jedyny argument - muszę być człowiekiem AutoMapy na Forum.

- narzekasz, że nawołuję do zgłaszania poprawek do Supportu AM, choć sam doskonale wiesz, choćby z Forum Garmina, że jest to ważne i  nieodzowne,
- podajesz jako przykład awarię samochodu, a gorzej wybrać nie mogłeś. Bo jeśli w Twojej Alfie silnik przerywa, to nie zwracasz na to  uwagi, bo cywilizowany samochód powinien być bezawaryjny a ludzie interesu nie mają czasu na takie pierdółki? Nie. Tracisz czas na dojazd do mechanika, stoisz cierpliwie w kolejce, potem precyzyjnie wyjaśniasz mechanikowi co się dzieje, jakie są objawy. Dlaczego? Bo chcesz, żeby Ci samochód naprawili, żeby już więcej ten silnik nie przerywał.
A przecież psim obowiązkiem serwisu powinno być samodzielne zdiagnozowanie usterki.
A może to z Twojej strony jednak jakiś rodzaj hobby? Może chociaż biznes? Nie, to tylko zdrowy rozsądek. Dbałość o to, co kupiłem, często z niemałym wyrzeczeniem.

Ja rozumiem, Lechu, że chciałeś mi przywalić i nie wyszło.
Coż, nie zawsze musi wyjść.

A ja Cię zawsze lubiłem i lubić Cię nie przestanę, bo wiem, że jesteś pokrewną duszą. Tylko czasem usiłujesz wcielić się w kogoś innego, w dodatku nie do końca wiesz kto to miałby być.
A Ty jesteś po prostu Wielki GPS Maniak i w moich oczach nikt i nic tego nie zmieni. Ty sam też...[/quote]

*

• 6498
« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 02, 2006, 09:28:31 »
Tylko że spólki Aqurat i GeoInvent innowacyjne były chyba tylko przez przypadek, poszli w PPC .... ponieważ tam nie było konkurencji. Niez zrobili mapy dla najpopularniejszych odbiorników gps w Polsce w 2003 (garmin), ani dla najpopularniejszych PDA (PalmOS), tylko na ten segment rynku, gdzie była dziura - nawigacja na PPC. Fakt ogromny plus dla nich, za to że zrobili od razu mapę z routingiem.

Może i zgrabna ta Teoria Wielkiego Przypadku, lecz ludzie nie podejmują strategicznych decyzji biznesowych rzucając kostką do gry. Gdyby popłynęli na fali koniukturalizmu, to mielibyśmy dziś AM dla PalmOS.
A konkurencji w nawigacji GPS z routingiem nie było w żadnym segmencie rynku. Strzał w PPC był IMHO bardziej przemyślany, niż przypadkowy. Patrząc na to, co się dzieje z PalmOS-owym rynkiem, można tylko podziwiać.

Praktycznie do tej pory GPMapa nie jest konkurencją dla AM. Użytkowników tej pierwszej można na tym Forum policzyć na palcach jednej dłoni. Zdziwiłbym się, gdyby trzeba było użyć drugiej dłoni. A przecież nabywców nowych zestawów PDA+GPS w tym roku na pewno były tysiące. Cały rok minął i nic. A przynajmniej niewiele. GPMapa 4 nie zmieni sytuacji. Ale główną przyczyną jest tu IMHO polityka cenowa Garmina. Chcesz mieć mapę - kup odbiornik.

Dziwisz się Garminowi -oni najpierw zaczęli robić odbiorniki, a później mapy dla tych odbiorników. Zresztą Garmin nigdy nie traktował rynku PDA poważnie, dla niego to kolejne rodzaje odbiornikow gps (iQue 3200/3600/M4/M5) jakoś nie porażają parametrami.
Po drugie już kilkakrotnie udowadniałem tu na forum, że rozwiązania oparte na Garminie są w tej samej cenie, lub tańsze niż te z AutoMapą - tylko trzeba patrzeć co się otrzymuje w pakiecie z odbiornikiem.

Przecież to właśnie napisałem - chesz mieć mapę (w domyśle: tanio), kup odbiornik.
I to jest ten mankament oferty Garmina. Żeby Ci się opłacało musisz kupić za jednym zamachem: mapę Polski, mapę Europy i odbiornik GPS.
W Polsce kupuje tak jeden na sto (tysiąc?).

AutoMapa nie wykreowała popytu, popyt wykreowały firmy takie jak HP, które zaczęły oferować pockety w specjalnych promocjach dla firmy, sieci telefoni komórkowej, sprzedające w promocji palmfony z PPC. AutoMapa wspaniale wpisała się w ten trendm ale..... gdzie np. wersja dla PalmOS. Czyżby za trudno było zrobić wersję na ten system ?. A gdzie wersja na smatfony ( czy to te z WM czy też z Symbianem). AutoMapa okopała się na swoich pozycjach i nie ma zamiaru zdobywać nowych segmentów rynku.

No nie, Bartku. Przeczysz właśnie wszystkim profesjonalnym analizom światowego rynku palmtopów za ostatnie dwa-trzy lata. Segment pocketów wręcz ocaliła nawigacja GPS, choć i tak jest w wyraźnym trendzie spadkowym. AM uszczknęła tu tylko polski kawałek tortu.

Nie ma żadnej gwarancji na to, że rutowalna GPMapa nie uwolniłaby popytu na iQue i odbiorniki Garmina z routingiem. Sam w styczniu/lutym 2003, przeczytawszy o iQue (miałem Palma m125) żałowałem, że brak na niego softu na Polskę, bo właśnie myślałem o zmianie PDA. A zmieniłem palma na pocketa...

Tak nie ma żadnej gwarancji i  Imagis myśląc o mapie dla Garmina, wiedział przy okazji jakie odbiorniki królują w Polsce i dla nich zrobił mapę. Przypomnij sobie opinie na temat AutoMapy 1 i 2. Ludzie ich używali często tylko dlatego, bo nie było niczego innego. Zresztą pewnie ich również używałeś AutoMapa dobra jest od wersji 3.x.x. Podobne podejście zaprezentwał Imagis, który mógł:
A) zrobić droższą i "większą" mape z routingiem
B) tańszą i "mniejszą" bez
I wybrał to drugie rozwiązanie, wiedząc że na to będzie popyt.

Popyt byłby na wszystko, bo nie było niczego. Rzecz w tym, że Imagis poszedł ścieżką minimalistyczną. Ja o to mam pretensję.
Przełomowe oprogramowanie zawsze tworzy konieczność migracji na nową generację urządzeń. Bo, jak to było? - tyle wart jest komputer, ile działające w nim oprogramowanie. A urządzenie GPS nie jest niczym innym, jak komputerem właśnie.

Już widzę jak palmowcy przesiadają się masowo na iQue :? Użytkowników iQue3200/3600 można policzyć, bo jako PDA to on nie zachwyca.

A myślisz, że 3970, na który przesiadłem się z m125 mnie zachwycił? Zapewniam, że wolałbym wtedy iQue od iPAQa 3970.

A czemuż to GPMapa miałaby akurat mieć się dobrze, zaś AM nie? Obawiam się, że dokładnie odwrotnie. CityNavigator Europe, który zastąpi CSE, obejmie Polskę i GPMapa w ogóle straci rację bytu. Nie sądzisz? A eMapa pracuje dla Navteqa. I to ciężko...

W CityNavigator Europe nawet nie widać przymiarek, do dodania Polski, jak już to kupią od Imagisa licencję na kompletną mapę Polski i dodadzą ją, ale produkt tylko zmieni nazwę - Imagis nadal będzie istniał i nadal będzie robił GarminPolskaMapę - bo nie ma dla niej alternatywy. A to AutoMapie wyrasta konkurencja na PPC

Przecież Garmin nigdy tak nie postępuje. Bierze mapy od Navteqa i już (są nieliczne wyjątki). Inne mapy pozostają zawsze third party software. CityNavigator musi objąć nowe kraje unijne, bo nie sposób iść wbrew mapie politycznej. Nie od razu i nie wszystkie. Ale tak się stanie z pewnością.

Niestety uważam że Lechu ma rację, porównywanie doświadczenie w robieniu map z routingiem, to AutoMapa wyprzedza konkurencję o rok. I od tego zaczęła się dyskusja. AutoMapa i GPMapa 1 i 2 to produkty z innej kategorii A że mapa Imagisa z routingiem nosi ma numer 3, to tylko z tego powodu że Imagis chciał podtrzymać marketing

Zwracam uwagę, że produktem innej kategorii, to może być Atlas Polski na PC Imagisu. Tyle, że on wyznacza trasy...
Ja nie wiem co chciał w ewentualnym ukrytym swym sprycie wyrazić Imagis numerując kolejne wersje GPMapy. Dla mnie jest to zwyczajne podkreślenie ciągłości jednego produktu.
Ja napisałem właśnie o stażu rynkowym produktu (dosłownie!), a nie o doświadczeniu w robieniu map z routingiem. Nie mam pewności, że Imagis nie próbował zrobić mapy z routingiem od np. siedmiu lat, tylko mu nie wychodziło (przypominam po raz kolejny - soft z routingiem miał od początku), więc jeśli doświadczenia miał, to tylko smutne.
Próbowanie zinterpretowania braku pewnej funkcjonalności jako zamierzonego działania rynkowego jest wyłącznie spekulacją. Ja takiej pewności nie znajduję.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 02, 2006, 10:56:17 »

Gdyby popłynęli na fali koniukturalizmu, to mielibyśmy dziś AM dla PalmOS. Strzał w PPC był IMHO bardziej przemyślany, niż przypadkowy. Patrząc na to, co się dzieje z PalmOS-owym rynkiem, można tylko podziwiać.

No tak tylko na swięcie palmy jakoś się trzymają, ale w polsce dominują PPC.
No i w 2003 roku Imagis nie miał szans na zaistnienie na rynku PPC.

Przecież to właśnie napisałem - chesz mieć mapę (w domyśle: tanio), kup odbiornik.
I to jest ten mankament oferty Garmina. Żeby Ci się opłacało musisz kupić za jednym zamachem: mapę Polski, mapę Europy i odbiornik GPS.
W Polsce kupuje tak jeden na sto (tysiąc?).

Adam widzę że i Tobie muszę udowodnić, bo większość userów nie czyta chyba dokładnie licencji Garmina.

Założmy, że ogrogramowania nawigacyjnego chcę używać na dwóch PPC

Porównajmy koszty:
A) AutoMapa = 2xlicencja XL (2x650) + 2 odbiorniki GPS (2x500) RAZEM=2300 - bez Europy

B) Garmin = 1xGPS 10 Deluxe + GPMapa 4.0 (1350 PLN) + 1xGPS 10 (750) = RAZEM 2100 - z mapami Europy.

I gwoli wyjaśnienia - licencja MapSource City Navigator(Select) jak i GPMapy 4.0 umożliwia uzyskanie kodów odblokowujących dla dwóch odbiorników, przy możliwości nieskończonej ilości instalacji na PC (laptop, Tablet). Czyli jakby nie było to Garmin jest tańszym rozwiązaniem

No nie, Bartku. Przeczysz właśnie wszystkim profesjonalnym analizom światowego rynku palmtopów za ostatnie dwa-trzy lata. Segment pocketów wręcz ocaliła nawigacja GPS, choć i tak jest w wyraźnym trendzie spadkowym. AM uszczknęła tu tylko polski kawałek tortu.

Sam sobie przeczysz, raz piszesz że PalmOS zanika (patrz pierwszy cytat), drugi raz że PPC został ocalony przez nawigację.

Ja nie wiem co chciał w ewentualnym ukrytym swym sprycie wyrazić Imagis numerując kolejne wersje GPMapy. Dla mnie jest to zwyczajne podkreślenie ciągłości jednego produktu.

Nie nazwa nie decyduje o ciągłości produktu - a przeznaczenie produktu i jego cechy.

Tak naprawdę niewiem dlaczego Imagis wypuścił mapę bez routingu:

- może nie umiał
- może nie chciał
- może nie mógł

Imagis za oprogramowanie do kompilacji map musi płacić Garminowi i być może po prostu Garmin nie udostępnił kompilatora map routowalnych.

Tak w ogóle to nie wiem po co ta dyskusja, nigdzie na świecie Garmin nie próbuje konkurować z palmtopami, jego zasadnioczy segment rynku do odbiorniki dedykowane, systemy dla PPC/PalmOs to boczna uliczka i tak jest przez Garmina traktowana.

Na świecie tak to już jest, że nikt nie kupuje palmtopa tylko do nawigacji, nawigacja to dodatek do palmtopa. Jak ktoś potrzebuje urządzenia tylko do nawigacji i wie czego chce, to kupi urządzenie dedykowane.

Wiadomo są palmtopy z gps, ale one są pomyślane dla tych którzy po pierwsze potrzebują nawigacji, plus odrobinę zastosowań palmtopowych. Jeśli ktoś przede wszystkim potrzebuje palmtopa, to nie kupi Acer n35, Mio168/169 itp.

Duży popyt jest teraz na urządzenia All in one (palmtop, telefon, gps), ale to powoli przestaje być używalne - jak rozmawiać z iPAQ hw6515 podczas jazdy z nawigacją?

---------------------

No zrobił się niezły Flame War. Ja poczekam na AM 4.0 i AM Eur. Jeśli cenowo nie będą porównywalni z Garminem (co oznacza że AM XL + AM Eur kosztować by musiały ok. 800-900 - porównuję z GPS 10 Deluxe), to Bye Bye AM, chociaż poi.mobilne.net będzie żał, chociaż może na PDA Clubie powstanie serwis poi wieloplatformowy

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #83 dnia: Styczeń 02, 2006, 11:22:23 »
Moi zakręciłeś mnie do reszty  :oops:
Ba najpierw czytam, że
Ponadto, pisałem o firmach, nie o sofcie, co dwukrotnie podkreślałem.

a zaraz potem

Ja napisałem właśnie o stażu rynkowym produktu (dosłownie!)

I już nie wiem, o czym mówimy  :oops:  O firmach, czy o sofcie  :?:
Bo jeśli o firmach, to jest argument zupelnie nietrafiony. Bo jeśli od 1945 r. jestem na rynku i robię skarpetki, a jutro wezmę się za soft nawigacyjny, to mi powiesz, że mój jest najstraszy, bo działam od 1945  :?:

Dlatego uważam, że jednak lepeij byłoby mówić o datach wprowadzenia na rynek programów do nawigacji a nie cyfrowych atlasów.

I jeszcze ciągłość nazw. Przykład Windows 2.0 i Windows XP. Pierwszy to graficzna nakładka na DOS, drugi to samodzielny system operacyjny. A nazwa, ta sama.

*

• 6498
« Odpowiedź #84 dnia: Styczeń 02, 2006, 12:57:26 »
No tak tylko na swięcie palmy jakoś się trzymają, ale w polsce dominują PPC.
No i w 2003 roku Imagis nie miał szans na zaistnienie na rynku PPC.

Palmy sią nie trzymają.
Imagis miałby dokładnie takie same szanse, jak AM. Obie firmy nie miały związków z PDA.

Adam widzę że i Tobie muszę udowodnić, bo większość userów nie czyta chyba dokładnie licencji Garmina.
Założmy, że ogrogramowania nawigacyjnego chcę używać na dwóch PPC

No, to juz fantastyczne założenie...

Sam sobie przeczysz, raz piszesz że PalmOS zanika (patrz pierwszy cytat), drugi raz że PPC został ocalony przez nawigację.

Gdzie tu sprzecznoć?

Nie nazwa nie decyduje o ciągłości produktu - a przeznaczenie produktu i jego cechy.

A skąd takie ostre przekonanie?

Cytat: bazi22
Imagis za oprogramowanie do kompilacji map musi płacić Garminowi i być może po prostu Garmin nie udostępnił kompilatora map routowalnych.
I to może być faktycznie przesłanka istotna, której ja nie brałem pod uwagę.

Tak w ogóle to nie wiem po co ta dyskusja, nigdzie na świecie Garmin nie próbuje konkurować z palmtopami, jego zasadnioczy segment rynku do odbiorniki dedykowane, systemy dla PPC/PalmOs to boczna uliczka i tak jest przez Garmina traktowana.

Nie ja tę dyskusję wywołałem.

Na świecie tak to już jest, że nikt nie kupuje palmtopa tylko do nawigacji, nawigacja to dodatek do palmtopa. Jak ktoś potrzebuje urządzenia tylko do nawigacji i wie czego chce, to kupi urządzenie dedykowane.

Na całym świecie ludzie kupują palmtopy także i wyłącznie do nawigacji.

Wiadomo są palmtopy z gps, ale one są pomyślane dla tych którzy po pierwsze potrzebują nawigacji, plus odrobinę zastosowań palmtopowych. Jeśli ktoś przede wszystkim potrzebuje palmtopa, to nie kupi Acer n35, Mio168/169 itp.
Duży popyt jest teraz na urządzenia All in one (palmtop, telefon, gps), ale to powoli przestaje być używalne - jak rozmawiać z iPAQ hw6515 podczas jazdy z nawigacją?

Ale w odbiornikach dedykowanych jest także coraz częściej moduł hands-free do telefonu GSM.

No zrobił się niezły Flame War. Ja poczekam na AM 4.0 i AM Eur. Jeśli cenowo nie będą porównywalni z Garminem (co oznacza że AM XL + AM Eur kosztować by musiały ok. 800-900 - porównuję z GPS 10 Deluxe), to Bye Bye AM, chociaż poi.mobilne.net będzie żał, chociaż może na PDA Clubie powstanie serwis poi wieloplatformowy

AM PL+Eur nie może kosztować więcej nie z powodu Garmina przede wszystkim. Tyle mniej więcej kosztują TomTom, Destinator, Navigon i inne, które będą miały z czasem porównywalne mapy Polski.

*

• 6498
« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 02, 2006, 13:02:31 »
Cytat: "ajed"
Moi zakręciłeś mnie do reszty  :oops:
Ba najpierw czytam, że
Ponadto, pisałem o firmach, nie o sofcie, co dwukrotnie podkreślałem.
a zaraz potem
Ja napisałem właśnie o stażu rynkowym produktu (dosłownie!)

I już nie wiem, o czym mówimy  :oops:  O firmach, czy o sofcie  :?:
Bo jeśli o firmach, to jest argument zupelnie nietrafiony. Bo jeśli od 1945 r. jestem na rynku i robię skarpetki, a jutro wezmę się za soft nawigacyjny, to mi powiesz, że mój jest najstraszy, bo działam od 1945  :?:

Jak się okazuje, nie ma znaczenia czy firmy, czy soft. W obu wariantach zdanie w omawianym kontekście nie odbiega od prawdy.

Dlatego uważam, że jednak lepeij byłoby mówić o datach wprowadzenia na rynek programów do nawigacji a nie cyfrowych atlasów.

Ja też tak uważam.

I jeszcze ciągłość nazw. Przykład Windows 2.0 i Windows XP. Pierwszy to graficzna nakładka na DOS, drugi to samodzielny system operacyjny. A nazwa, ta sama.

Przecież i to, i to jest środowiskiem systemowym.
Ciągłość nazw jest IMHO jak najbardziej uzasadniona.

« Odpowiedź #86 dnia: Styczeń 02, 2006, 13:11:51 »
Gdyby popłynęli na fali koniukturalizmu, to mielibyśmy dziś AM dla PalmOS. A konkurencji w nawigacji GPS z routingiem nie było w żadnym segmencie rynku. .

Skoro nie było, to przepraszam o co się niby kłócimy ?
Przecież ja twierdzę dokładnie to samo !!!
Od początku o tym mówię. AM była pierwsza i długo, długo nie miała na rynku konkurencji.
Strzał w PPC był IMHO bardziej przemyślany, niż przypadkowy. Patrząc na to, co się dzieje z PalmOS-owym rynkiem, można tylko podziwiać..

No i chwała im za to. Adam, przy całej mojej niechęci do teamu AM jestem pełen podziwu dla ich sprytu biznesowego. Jak również dla obecnej jakości ich produktu, ale .....
Przełomowe oprogramowanie zawsze tworzy konieczność migracji na nową generację urządzeń. Bo, jak to było? - tyle wart jest komputer, ile działające w nim oprogramowanie. :lol:  A urządzenie GPS nie jest niczym innym, jak komputerem właśnie...

No właśnie. Tyle że  w 1982r nie było sensu tworzenia WIN XP, bo 8 bitowy ZX Spectrum, czy raczkujący wówczas PC by tego nie uciągnął prawda ? Pierwszy PC-et z którym miałem kontakt miał HDD 20MB !!! Dziś sam system operacyjny zajmuje 10-20 x więcej !!! Adam Soft i hardware rozwijają się w symbiozie. Po co zatem tworzyć soft/mapy nawigacyjne do odbiornika GPS, który tego nie obsłuży ? Jaka w tym logika ?  AM postawiła na PPC, a Imagis na Garmina. Prawo wyboru prawda ? A skoro w roku 2002 Garmin na rynku polskim to były w 99,9% odbiorniki bez routingu i skoro Imagis rozpoczął prace nad mapą bez routingu, to czy sądzisz że pojawienie się AM powinno nagle wywołać u nich alergiczną reakcję i krzyk .... chłopaki to jest to ! Pieprzyć tę robotę robimy teraz mapy na pocket PC ?

Nie ! Oni poszli inną ścieżką bo postawili na inny segment rynku.
Dlatego w latach 2003-2004 nie byli konkurencją dla AM. AM była (pamiętając oczywiście o "ewenemencie" Navigo) monopolistą.

Adam, próbowałeś mi wmówić że IMAGIS już w 2003 roku robił mapy do nawigacji tyle, że do bani. Nie ! Nie masz racji. Mapa do nawigacji to przede wszystkim mapa z funkcjami door to door. A do tego jest potrzebna baza adresowa, węzły, restrykcje (zakazy wjazdu, kierunkowość ulic). Adam ! Zwektoryzować odpowiednim półautomatycznym softem mapę papierową czy zdjęcia lotnicze, to pryszcz w porównaniu do pozostałej bazy informacyjnej mapy nawigacyjnej. Nie wiem kiedy zaczynała AM przygotowania do wejścia na rynek, ale jeżeli od razu postawiła na segment stricte nawigacyjny to miała znacznie łatwiejsze zadanie niż IMAGIS, który działał jednak w innym segmencie rynku i zaczynał od czegoś innego.  Zatem zarzucanie IMAGISOWI że poszedł drogą na skróty jest mocno nie fair. Na przełomie 2003/2004 kiedy to zaczęły na rynku polskim pojawiać się (i sprzedawać !!!) modele obsługujące routing sytuacja się zmieniła. No Imagis rozpoczął prace nad routingiem, tyle że wówczas AM była już na rynku od 12-stu miesięcy.

W efekcie pierwsza mapa nawigacyjna (door to door) Imagisu pojawiła się w sprzedaży 2 lata później niż pierwsza wersja AutoMapy.

I to jest cała prawda o rynku nawigacyjnym w Polsce. Ja z tych faktów wyciągam zupełnie odwrotne wnioski niż Ty. Otóż nie bijmy brawa dla AM że przegoniła pod względem jakości konkurencję, z którą od początku łeb w łeb konkuruje. Bo to nieprawda.  To raczej Imagisowi należą się wyrazy uznania za to, że mając tak małe doświadczenia w tej materii (stosunek: 1_rok/3_lata) dają produkt o jakości praktycznie porównywalnej z AM  :wink:

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #87 dnia: Styczeń 02, 2006, 14:07:20 »
No, to juz fantastyczne założenie...

Fantastyczne??? nie dla firmy, która kupuje urządzenia dla swoich pracowników. Nie w przypadku gdy z nawigacji korzystam ja i żona, itd, itd.

GPMapa nie jest aż tak dużo droższa niż AM - wersja 4.0 kosztuje 732 PLN, czyli jakieś 80 więcej niż AM.

Z kolei Imagis przeiwduje możliwość upgradu również dla posiadaczy GPMapy 1 i 2 (za 420). A ciekawe ile obecnie trzeba zapłacić za upgrade z AM 1, czy też 2 do 3.9 - oczywiscie pełną cenę. Bo polityka cenowa AutoMapy przewiduje możliwość zakupienia możliwości tańszego upgradu tylko w ciagu 3 mies po wygaśnięciu licencji. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie polityka cenowa Garmina

A skąd takie ostre przekonanie?

Przykład z Windowsem był bardzo dobry, bo Windows 1.x , 2.x, 3.x to były nakładki na DOS, a Windows XP jest samodzielnym systemem (notabene kontynuatorem serii Windows NT), a seria Windows 1-2-3 poprzez 95 i 98 skończyła się na Windows Millenium. Nie chcesz mi chyba wmówić, że Windows Mobile to mobilna wersja tego z PC - przecież nazwa ta sama, tylko ostani człon inny więc , wg. Twojej logiki, to jedna seria.

Czy nowy Mini Morris jest kontynuatorem pierwowzoru - NIE. W celach marketingowych wykorzystano starą nazwę modelu.

GPMapa 1 i 2 nie była przeznaczona do nawigacji. To fakt. To produkt dla odbiorników bezmapowych. Jak można mówić że GPMapa 1 i 2 miała umożliwiać nawigację jak się do tego nie nadawała. Oprogramowanie do nawigacji musi umożliwiać automatyczne wyznaczenia trasy, jej aut. korekcję przy zjechaniu i prowadzanie po drodze. GPMapa 1 i 2  nie spełniała 2 - 3 warunku.

Każde oprogramowanie nawigacyjne dla gps jest również elektroniczną mapą, ale nie każda elektroniczna mapa jest oprogramowaniem nawigacyjnym.

Ty uważasz że to jedno i to samo, ja i Lechu że coś innego - stąd cała ta dyskusja.
Imagis wykorzystał w celach marketingowych starą nazwę. Wiele firm wypuszczając nowe produkty, tak robi. Inne wypuszczają od razu wersję np. 3.0, lub po 3 następuję 6.

GPMapa 1 i 2 oraz GPMapa 3 i 4 to całkiem różne produkty, podobnie jak MapSource MetroGuide Europe i MapSource City Navigator Europe

Cytat: Moi
I to może być faktycznie przesłanka istotna, której ja nie brałem pod uwagę.

Ale zaatakowałeś Imagis, że nie wydali porządnej mapy. A tak w ogóle do Imagis nie działał na zlecenie Excela - polskiego przedstawiciela Garmina ???

Imagisa należałoby "skopać" za to MapęMap - wiedzieli jaka jest konkurencja (AM) i wypuścili bubel.

Ale w odbiornikach dedykowanych jest także coraz częściej moduł hands-free do telefonu GSM.

Mi chodzi o coś innego - na palmofonie, nawet z zestawem hands free, w momencie nadejscia połączenia nawigacja idzie w tło, czyli jej nie widać ani nie słychać. Po co mi telefon z gps, jak nie można równocześnie rozmawiać i uzywać nawigacji.

AM PL+Eur nie może kosztować więcej nie z powodu Garmina przede wszystkim. Tyle mniej więcej kosztują TomTom, Destinator, Navigon i inne, które będą miały z czasem porównywalne mapy Polski.

Znając podejście AutoMapy komplet będzie kosztował powyżej 1000. A ceny zbijać będą dopiero wtedy, gdy TomTomowi wzrośnie pokrycie.
Ustalą cenę tak, żeby nie opłacało sie kupować i AM i TT, a że w Polsce jak na razie sens ma tylko AM (poza GPMapa) to za AM EUR dodatkowo zaśpiewają sobie 400-500 i tak ludzie będą ją kupować
*

* - tylko i wyłącznie moje domysły, wzięte z sufitu

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #88 dnia: Styczeń 02, 2006, 14:25:38 »
Popyt byłby na wszystko, bo nie było niczego. Rzecz w tym, że Imagis poszedł ścieżką minimalistyczną. Ja o to mam pretensję.
Przełomowe oprogramowanie zawsze tworzy konieczność migracji na nową generację urządzeń. Bo, jak to było? - tyle wart jest komputer, ile działające w nim oprogramowanie. A urządzenie GPS nie jest niczym innym, jak komputerem właśnie.

No bez przesady z tą przełomowością. Wyobrażasz co by się działo, gdyby na przykład Microsoft, po pojawieniu się pierwszego CPU 64-bit, stwierdził "mamy gdzieś 32 bitowe procesory, robimy system na 64 i się przesiadajcie"

Każde oprogramowanie robi się do tych komputerów, które są teraz, a nie będą - bo nikt nie kupi oprogramowanie, którego nie może uruchomić na swoim komputerze.

Klient nie miał odbiorników z routingiem, więc nie dawano mu mapy z routingiem, bo chciano go zachęcić do zakupu mapy, żeby poznał zalety jej wykorzystania również w samochodzie - większość odbiorników na początku nie była kupowana do samochodu, ale na jacht, do lasu, w góry, na rower.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 02, 2006, 16:24:24 »
Cytat: "kwieto"
Traktowanie AM jako "bostwa" [..]

No wybacz, ale nikt nie traltuje tu AM jako bóstwa. Wszyscy (w tym Moi) zdają sobie sprawę z niedoróbek programu i głośno o tym mówią. Jednak błędy nie przekreślają przecież użyteczności tego programu!!
Jeśli kiedykolwiek byłeś samochodem w zupełnie obcym mieście, gdzie miałeś pojechać pod nikomu nic nie mówiący adres - raz z AM (lub innym programem do nawigacji) lub bez tego programu wiesz o czym mówię.  Przed Sylwestrem byłem pierwszy raz samochodem w Częstochowie (jadąc ze Szczecina) - zadymka, ślisko, a ja dzielnie pokonywałem trasę Szczecin - Wrocław (Ikea)- Będzin (Urząd Skarbowy - nocleg), a potem Częstochowa (urząd miejski w 2 punktach - rodzina) - powrót do Szczecina. Łacznie prawie 1.200 km I mimo, że we szystkich tych miejscach byłem pierwszy raz, to dojechałem bez problemu.
Gdy w zadymce przejechałem zajzd na autostradzie, zostałem skierowany inną trasą i też dojechałem. Z mapami papierowymi to byłaby udręka.

Tak więc jest to narzędzie użyteczne. Nie idealne, bo takich nie ma, ale użyteczne. I co z tego, że u mnie w dzielnicy mapa każe mi jechać nieefektywną drogą? Nie do tego służy. Osoba znajaca teren zawsze pojedzie lepszą trasą niż będzie w stanie wyznaczyć jakikolwiek soft. Ale w nieznanym terenie to wręcz niezastąpione narzędzie.

Aż z niepokojem myślę o letnim wyjeździe do Liberca. Chyba, że do tego czasu będzie AM Europa, bo do TomToma (z uwagi na wielkość map) mnie nie ciągnie.