Adam, dałeś się ponieść emocjom. To akurat rozumiem, bo niektóre wypowiedzi Twoich adwersarzy były irytujące, ale na Wszelkie Świętości nie wciskaj ludziom kitu !!!! Niby jaki soft nawigacyjny jest tak samo długo na rynku jak AM ?
1. Navigo - to w ogóle inna śpiewka. Jak wiesz Copernicus zajmuje się trochę innym segmentem rynku. Żyją z czego innego, a Navigo to taki uboczny produkt. Ponadto ..... pierwsza wersja Navigo też ukazała się znacznie później niż pierwsza wersja AM i potem w ogóle się tym nie zajmowali.
Copernicus - tak, czym innym. Ale nie PPWK Inwestycje, nazwana później GeoInvent. Przecież problem softu, to jedna rzecz, a map, szczególnie jeśli tworzy się je od zera - druga. PPWK była jedyną polską firmą, kóra mogła stworzyć soft do nawigacji błyskawicznie, bo mapy robi od dziesiątków lat. Wystarczyłaby ekipa bystrych i sprawnych pogramistów.
2. GPMapa w wersji nawigacyjnej akurat obchodziła swoją pierwszą rocznicę.
Tym gorzej dla GPMapy, skoro od początku miała soft do nawigacji (przecież to produkt Garmina). Jeśli nie potrafiła stworzyć samych map, które byłyby rutowalne (przecież Ty i wielu UMP-owców to potrafi), to tylko nienajlepsze świadectwo dla Imagisu.
3. Mapa Map ma około 6 miesięcy.
Tu się zgadzam, ale mapy rutowalne miała i ma zawsze gotowe. Ponadto, mówisz o debiucie rynkowym. A ile trwały prace nad MapąMap? Skąd wiesz, że nie trzy lata? A może pięć, a może dziesięć (tyle lat istnieje Imagis, AFAIR).
To przepraszam ! Niby jaki soft nawigacyjny ma taki staż jak AM ? (już bodaj 3 lata)
Nie wiem co mogłeś mieć na myśli. Czyżbym czegoś nie wiedział ?
Mam na myśli firmy, nie nazwy rynkowe softu.
Doskonale np. wiadomo, że Cartall/eMapa powinien zrobić dobry program do nawigacji GPS jako drugi, zaraz po PPWK.
To, że nie potrafią jest zupełnie inną sprawą. Bo niczym innym nie wytłumaczysz tego, że wypuściły prymitywne nawigacyjne gnioty rynkowe, które nie miały żadnych kontynuacji.
Od paru lat było wiadomo, że autonawigacja będzie segmentem bardzo rozwojowym i przynoszącym przyzwoity zwrot z inwestycji. W przeciwieństwie do samej produkcji map cyfrowych.
Czemu zatem tak znaczna większość użytkowników PDA wybiera ten soft, a nie konkurencji? Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam.
Po co sam. Ja odpowiem
Pierwsza, chociaż nie główna przyczyna to szum medialny jaki robią użytkownicy AM. Nie tylko legalni. Użytkowników jest tak na oko kilkadziesiąt razy więcej niż tych, którzy AM kupili. To powoduje, że o AM mówi się dużo, pisze się dużo i że jest w konsekwencji ..... powszechnie używana. Jeżeli dodamy do tego, że spora część opinii pochodzi od ludzi, dla których pocket+AM to odkrycie zalet nawigacji, od ludzi którzy wcześniej nie poznali innych rozwiązań nawigacyjnych to nic dziwnego że te opinie są z reguły bardzo pochlebne, co dalej nakręca popyt na ten soft !
A gdzie ten szum medialny? Na PDAclubie?
Jako jeden z aktywniejszych uczestników tutejszego wortalu marzyłbym o tym, aby większość internautów miała ustawiony PDAclub jako stronę startową. Ale, niestety, tak nie jest, a szkoda.
Wobec tego, gdzie poza PDAclubem ci użytkownicy AutoMapy robią ten szum medialny? W GazWybie? W Rzepie? W TVP? A może w radio?
Przeglądam regularnie również wszystkie grupy usenetowe, w których mogłaby i pojawia się problematyka nawigacji GPS (i nie tylko te). Jakiegoś szaleństwa nie widzę. Owszem, jak AM pojawiła się na rynku oraz w okresie jej "młodości", dyskusji było o niej znacznie więcej. Ale o czym mieli rozmawiać ludzie zainteresowani autonawigacją? O nieistniejących produktach? O knotach software'owych? To był wtedy jedyny temat konkretny. To raz.
Po drugie, skąd wrażenie, że "Użytkowników jest tak na oko kilkadziesiąt razy więcej niż tych, którzy AM kupili"? A ilu jest legalnych użytkowników AM? Przecież nawet tego nie wiesz. A ryzykujesz tak karkołomne stwierdzenia. Bardzo pilnie czytam to Forum (oraz wiele innych, w tym warezowych) i nie ośmieliłbym się nawet postawić tezy, że piratów jest tyle samo, co licencyjnych userów.
Mógłbyś przyznać, że tu przegiąłeś...
Po trzecie, sprawa doświadczeń z innymi systemami nawigacji GPS w konfrontacji z pozytywną opinią o AM.
Bardzo bym chciał, żeby wszyscy Forumowicze "przewałkowali" tyle aplikacji co ja, z czego tak wiele w boju.
I wiesz z czego bierze się głównie mój podziw dla AM? Bo znam aplikacje do nawigacji GPS ze wszystkich niemal byłych demoludów. Nie testowałem tylko Mireo. AutoMapa przy nich to jest sensacyjny produkt, kóremu inne nie dorastają do pięt.
Myślałem, że być może moim istotnym brakiem w doświadczeniu jest nieznajomość interfejsu Garmina. Tak naprawdę, to był jedyny powód, dla którego kupiłem GPS 10 i GPMapę. I stwierdziłem, że nie ma tam żadnej sensacji, która mogłaby funkcjonalność AM znokautować.
Oczywistym jest, że (niektóre) programy zachodnie mają szerszą funkcjonalność i lepszą stabilność oraz szybkość. Ale ponieważ śledzę od lat dynamikę rozwoju tamtych aplikacji i porównuję ją z dynamiką AM, to wniosek nasuwa się zdecydowanie taki, że AutoMapa jest w stanie niebawem im dorównać.
To tyle w temacie, że chwalcy kochają AM, bo nie zaznali innych kobiet.
Druga: Że jeszcze tydzień temu nie można było używać na pockecie kradzionej GPMapy z dowolnym GPS-em, a AM w takiej złodziejskiej wersji jest praktycznie na bieżąco (na pewno jest wersja 3.9.2 z mapami "p")
A powiedz mi zatem, czemu nie kraczą MapyMap czy Navigo?
Bo piractwo to też swego rodzaju wybór rynkowy. To również z powodu domniemanego szumu medialnego?
Będziemy przyglądać się ofertom złamanych zabezpieczeń GPMapy. Sądzisz, że będą równie popularne na rynku? Ja wątpię, choć bardzo GPM cenię.
Ponadto, nie widziałem jeszcze 3.9.2+p.
Trzecia: to to, że do niedawna w ogóle nie było sensownej konkurencji (GPMapa wymagała odbiornika Garmin)
Gwarantuję, że niewiele to zmieni. Patrz: wybór rynkowy.
Czwarta: Bo ją lansują sprzedawcy pocketów.
A co mają lansować? PDA Nawigatora? Wróciłbym następnego dnia i wsadził sprzedawcy kartonowego boxa w rectum. Na ich miejscu też bym nie ryzykował.
Teraz długo nic i ........
Piąta: ..... że jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę. Podkreślam to dopiero na piątym miejscu. Sama AM ze względu na swoje zalety nie byłaby tak popularna gdyby nie pierwsze 4 punkty mojej wyliczanki.
Jesteś rozbrajający, Lechu. Nagadałeś się "czapkę i trochę", żeby dojść do tak oczywistej konstatacji i faktycznego powodu popularności rynkowej AM. Skoro AutoMapa "jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę", to po co Ci był cały ten wywód? :roll:
Taka jest uczciwie rzecz biorąc przyczyna popularności AM.
A nie to, co co próbujesz tu nam wmawiać
Przemyśl to.
Rozumiem, że tego iż AM "jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę" to już ja Ci nie wmówiłem?
Szczęśliwego Nowego Roku. Lechu
A wzajemnie.