Poprawione mapy Łódź i Polska v3_r

• 166 Odpowiedzi
  • 27310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ququ

• 48
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 29, 2005, 21:44:53 »
Nie lubię wdawać się w polemiki, jednak nie mogę zdzierżyć. Kolego Moi, jeżeli we wcześniejszych wersjach programu wyznaczenie dogi z punktu a do punktu b odbywało się prawidłowo, a w nowszej wersji program funduje zwiedzanie pól to należy się spodziewać szybkiej poprawki, lub przynajmniej informacji, kiedy bug zostanie poprawiony. Jeżeli w wersji 3.9.3.0 bug występował i występuje w wersji 3.9.3.3 to chyba mam prawo się dziwić. Natomiast umieszczanie pełnego nr wersji powinno być całkowicie naturalną sprawą, a tłumaczenie producenta chyba nam się należy jeżeli nowsza wersja wprowadza poprawki w działaniu programu. Opisanie poprawek do każdej wersji daje nam-użytkownikom jeszcze jedną istotną szansę - możliwość wyboru czy pozostać przy wcześniejszej wersji programu, jeżeli wniesione poprawki są nieistotne lub mało znaczące, czy wgrać nowszą wersję, jeżeli z opisu producenta wnioskujemy, że zmiany mogą być dla nas istotne.
Brak powyższych informacji funduje nam niespodzianki: wgrywamy nowszą wersję programu licząc,że jest lepsza i dopiero na własnej skórze testujemy progam. Pół biedy, jeśli w znanym sobie terenie, tam jednak nie ma powodu do włączania mapy, bo drogę znamy na pamięć. Jednak kilkaset kilometrów od domu taka nispodzianka może nas kosztować sporo nerwów, straconego czasu, lub nadłożonych kilometrów i błądzenia wreszcie po omacku, gdy po wjechaniu w 10 polną drogę, stracimy zaufanie do programu. Jest rzeczą ogólnie przyjętą, że producent programu zamieszcza informacje, jakie poprawki wprowadził w kolejnych wersjach i myślę, że można się spodziewać tego również po producencie automapy.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 29, 2005, 22:42:51 »
Cytat: "ququ"
Nie lubię wdawać się w polemiki, jednak nie mogę zdzierżyć. Kolego Moi, jeżeli we wcześniejszych wersjach programu wyznaczenie dogi z punktu a do punktu b odbywało się prawidłowo, a w nowszej wersji program funduje zwiedzanie pól to należy się spodziewać szybkiej poprawki, lub przynajmniej informacji, kiedy bug zostanie poprawiony. Jeżeli w wersji 3.9.3.0 bug występował i występuje w wersji 3.9.3.3 to chyba mam prawo się dziwić.

Mieszasz błędy w mapie z bugami w sofcie.
Widzę, że nie zrozumiałeś o czym pisałem. Najnowsza i ostatnia wersja mapy Polski i planu Łodzi (3r) ukazała się w dniu 21 grudnia 2005 r. Ty zgłosiłeś błąd w dniu... 21 grudnia 2005 r. i dziwisz się, że jeszcze go nie poprawiono? A kiedy? Błąd dotyczy jakiegoś kosmicznego (pardon le mot) zadupia, a Ty masz pretensję o to, że wszyscy nie rzucili się do roboty, by ten błąd natychmiast skorygować i niezwłocznie wyemitować Super Merry Christmas Map 3X Edition Limited to Ququ. Dobrze się czujesz?

Mapa to baza wielu milionów rekordów, błędy w tych danych są w każdej mapie, każdego programu nawigacyjnego, który wykracza poza poziom algorytmów wyświetlających napis "Hallo world!"
Ja rozumiem, że trzeba się awanturować o złe odwzorowanie kluczowych arterii komunikacyjnych, z których dziennie korzystają dziesiątki tysięcy ludzi/pojazdów. Ale nie o dróżkę, o której T samy mówisz: "W sumie rzeczy może ona istnieje, ale kilka dni po opadach śniegu nie było na niej żadnych śladów opon, czy nawet butów, więc nie próbowałem się zapuszczać." Przecież to śmieszne...

Natomiast umieszczanie pełnego nr wersji powinno być całkowicie naturalną sprawą, a tłumaczenie producenta chyba nam się należy jeżeli nowsza wersja wprowadza poprawki w działaniu programu. Opisanie poprawek do każdej wersji daje nam-użytkownikom jeszcze jedną istotną szansę - możliwość wyboru czy pozostać przy wcześniejszej wersji programu, jeżeli wniesione poprawki są nieistotne lub mało znaczące, czy wgrać nowszą wersję, jeżeli z opisu producenta wnioskujemy, że zmiany mogą być dla nas istotne.
Brak powyższych informacji funduje nam niespodzianki: wgrywamy nowszą wersję programu licząc,że jest lepsza i dopiero na własnej skórze testujemy progam. Pół biedy, jeśli w znanym sobie terenie, tam jednak nie ma powodu do włączania mapy, bo drogę znamy na pamięć. Jednak kilkaset kilometrów od domu taka nispodzianka może nas kosztować sporo nerwów, straconego czasu, lub nadłożonych kilometrów i błądzenia wreszcie po omacku, gdy po wjechaniu w 10 polną drogę, stracimy zaufanie do programu. Jest rzeczą ogólnie przyjętą, że producent programu zamieszcza informacje, jakie poprawki wprowadził w kolejnych wersjach i myślę, że można się spodziewać tego również po producencie automapy.

Znów pomyliłeś soft i mapy. Przecież błędy, o których mówisz dotyczą map. Jak sobie wyobrażasz changeloga update'u map? Mają wyliczyć ile domów dodali, ile adresów, ile ulic? W takiej liście zmian nie doszukałbyś się nazw ulic, które pominięto, bo z założenia jest to błąd nieświadomy. Nikt nie wie, że on powstał. Póki go user nie zgłosi.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 30, 2005, 15:40:06 »
Jestem jednak upierdliwy - MOI czy komunikaty to soft czy mapy
chyba soft i wracam do tego co juz pisalem - w becie zglaszm blad w komunikatach na jednej z ulic oni glaszcza mnie po glowie i obiecuja ze zajma sie problemem ukazuje sie wersja finalna i problem rozwiazali - usuneli ulice z planu, ulice istotna bo dojazd do genta i nomi oraz dlatego ze duzo ludzi z niej kozysta traktujac ja jako objazd zakorkowanego jednego z glownych skrzyzowan w miescie, wiec w ciagu kilku godzin wale im do drzwi ze jakto i dlaczego "zgloszenie zostalo przyjete dziekujemy" ukazuje sie nastepna wersja map i znow ulicy brak wiec znow wale do drzwi i znow "zgloszenie zostalo przyjete dziekujemy" ukazuje sie poprawka do r w lodzi i co i nic

ponadto informacja ogolnie dostepna na ich stronie o tym ze cos zostalo poprawione chyba tylko dobrze swiadczy o producencie i w niczym mu nie uwlacza natomiast robienie pewnych rzeczy po kryjomu i informowanie o tym tylko waskiego grona budzi pewne watpliwosci ktore potem sa niepotrzebnie komentowane i tak jak wczesniej pisalem jesli bede mial pelny nr. wersji programu i pelny nr wersji map to zdecyduje sam czy wystarczy mi to co mam czy nie

*

• 6498
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 30, 2005, 20:16:06 »
Cytat: "plusfoto"
Jestem jednak upierdliwy - MOI czy komunikaty to soft czy mapy chyba soft

Komunikaty generowane przez (niewątpliwie) soft są zwykle (prawie zawsze) spowodowane przez dane zawarte w mapie.
Program to dane plus algorytmy ich obsługi. Jeżeli dane (mapa) są nieprawidłowe i/lub niespójne, to jakość komunikatu jest efektem błędów danych (mapy), a nie softu. Wyjątki są rzadkie.

i wracam do tego co juz pisalem - w becie zglaszm blad w komunikatach na jednej z ulic oni glaszcza mnie po glowie i obiecuja ze zajma sie problemem ukazuje sie wersja finalna i problem rozwiazali - usuneli ulice z planu, ulice istotna bo dojazd do genta i nomi oraz dlatego ze duzo ludzi z niej kozysta traktujac ja jako objazd zakorkowanego jednego z glownych skrzyzowan w miescie, wiec w ciagu kilku godzin wale im do drzwi ze jakto i dlaczego "zgloszenie zostalo przyjete dziekujemy" ukazuje sie nastepna wersja map i znow ulicy brak wiec znow wale do drzwi i znow "zgloszenie zostalo przyjete dziekujemy" ukazuje sie poprawka do r w lodzi i co i nic

Której ulicy to dotyczy? Bo ja w okolicach Geanta i NOMI nie widzę w mapie Łodzi 3r niczego, co odbiegałoby od planów Łodzi dostępnych w internecie i w innych programach nawigacyjnych.

ponadto informacja ogolnie dostepna na ich stronie o tym ze cos zostalo poprawione chyba tylko dobrze swiadczy o producencie i w niczym mu nie uwlacza natomiast robienie pewnych rzeczy po kryjomu i informowanie o tym tylko waskiego grona budzi pewne watpliwosci ktore potem sa niepotrzebnie komentowane i tak jak wczesniej pisalem jesli bede mial pelny nr. wersji programu i pelny nr wersji map to zdecyduje sam czy wystarczy mi to co mam czy nie

Mam nadzieję, że nie liczysz na to, że w informacjach o jakiejkolwiek nowej wersji czegokolwiek (softu, map) ukaże się także i ta o usunięciu/dodaniu/zmianie/poprawieniu ulicy, dla której zgłosiłeś zastrzeżenie. Takie żądanie byłoby niepoważne.

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:29:29 »
ależ prosze bardzo jeden zrzut to wersja n i z bety a drugi to p i pozniejsze

co do drugiej sprawy oczywiscie ze nie licze wystarczy ze bede wiedzial ze cos sie zmienilo nie koniecznie musze wiedziec co ale bede przypuszczal ze byl jakis problem i ze zostal on skorygowany

*

• 6498
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:33:47 »
ależprosze bardzo jeden zrzut to wersja n i z bety a drugi to p i pozniejsze

Wydaje się (po nazwie), że to te same pliki...?

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:42:36 »
juz poprawilem

P.S niewiem dlaczego bmp nieweszly jpg tak

*

• 6498
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 30, 2005, 21:57:56 »
A co zgłosiłeś na okoliczność tej ulicy (rozumiem, że chodzi o tę biegnącą w poprzek ekranu, od Geanta do Wydawniczej)?

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 30, 2005, 22:02:18 »
tak jak pisalem wyzej w becie im zglosilem blad w komunikatach o zakretach bo jadzi sie pomylily kierunki  apotem ze dlaczego te ulice usuneli z planu zamiast poprawic komunikaty

*

Offline ququ

• 48
« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 30, 2005, 22:25:07 »
Widzę, że kol. Moi jest świetnym rzecznikiem automapy. Niestety jego hurraoptymizm jest z lekka nie na miejscu. Do nawigacji po głównych arteriach Polski wystarczą w zupełności drogowskazy nad lub obok drogi. Kupując jednak program do nawigacji chciałbym móc na niego liczyć właśnie na zadupiu. Tym bardziej na zadupiu miasta, któremu automapa poświęciła odpowiednią mapę. Skoro jednak zmiany map są przyczyną zmian na gorsze, to może warto zasugerować producentowi wsteczne oznaczanie literowe planów. Mieliśmy 3n i było względnie, to zamiast wydawać gorsze plany 3p i 3r, wydać 3m, później 3l, 3k i tak dalej... (a raczej wstecz).
Niestety jestem typowym przedstawicielem społeczeństwa konsumpcyjnego  i instalując nowszą wersję programu spodziewam się zmian na lepsze, a nie uwstecznienia. Po co komukolwiek prawo do aktualizacji, jeśli nabywa prawo do pobierania wersji gorszych od zakupionej.

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 30, 2005, 22:45:27 »
no moze nie tak do konca bo w wielu przymadkach moje zgloszenia odniosly skutek a tej sytuacji sie uczepilem bo zglaszalem trzy razy tylez razy pokazaly sie aktualizacje a efekt wsteczny i rakcja ze strony automapy zadna tylko że "zgloszenie zostalo przyjete i przekazane do odpowiedniego dzialu"

*

Offline ququ

• 48
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 30, 2005, 22:56:21 »
No cóż. I ja się uczepiłem jednego. Jest to jednak tylko dobrym kopniakiem do większego zaangażowania w znajdowaniu i zgłaszaniu kolejnych poprawek do producenta. Do tej pory wychodziłem z założenia, że można liczyć na twórców programu, teraz widzę, że bez naszych zgłoszeń, program będzie się uwsteczniał. Tak więc Panowie i Panie do roboty. Pomóżmy twórcom programu w opracowaniu dokładniejszych map. W ten sposób my będziemy mogli ufać Jadzi, a producent będzie mógł zarabiać kasę wydając lepsze wersje ;)

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 30, 2005, 22:57:40 »
Cytat: "Moi"
I kolejny raz mówię, że AM nie jest monopolistą na rynku, a jej staż rynkowy nie jest dłuższy od firm konkurencyjnych.

Adam, dałeś się ponieść emocjom. To akurat rozumiem, bo niektóre wypowiedzi Twoich adwersarzy były irytujące, ale na Wszelkie Świętości nie wciskaj ludziom kitu !!!!  Niby jaki soft nawigacyjny jest tak samo długo na rynku jak AM ?

1. Navigo - to w ogóle inna śpiewka. Jak wiesz Copernicus zajmuje się trochę innym segmentem rynku. Żyją z czego innego, a Navigo to taki uboczny produkt. Ponadto ..... pierwsza wersja Navigo też ukazała się znacznie później niż pierwsza wersja AM i potem w ogóle się tym nie zajmowali.
2. GPMapa w wersji nawigacyjnej akurat obchodziła swoją pierwszą rocznicę.
3. Mapa Map ma około 6 miesięcy.

To przepraszam ! Niby jaki soft nawigacyjny ma taki staż jak AM ? (już bodaj 3 lata)
Nie wiem co mogłeś mieć na myśli. Czyżbym czegoś nie wiedział ?

Czemu zatem tak znaczna większość użytkowników PDA wybiera ten soft, a nie konkurencji? Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam.

Po co sam. Ja odpowiem  :lol:

Pierwsza, chociaż nie główna przyczyna  to szum medialny jaki robią użytkownicy AM. Nie tylko legalni. Użytkowników jest tak na oko kilkadziesiąt razy więcej niż tych, którzy AM kupili. To powoduje, że o AM mówi się dużo, pisze się dużo i że jest w konsekwencji ..... powszechnie używana. Jeżeli dodamy do tego, że spora część opinii pochodzi od ludzi, dla których pocket+AM to odkrycie zalet nawigacji, od ludzi którzy wcześniej nie poznali innych rozwiązań nawigacyjnych to nic dziwnego że te opinie są z reguły bardzo pochlebne, co dalej nakręca popyt na ten soft !
Druga: Że jeszcze tydzień temu nie można było używać na pockecie kradzionej GPMapy z dowolnym GPS-em, a AM w takiej złodziejskiej wersji jest praktycznie na bieżąco (na pewno jest wersja 3.9.2 z mapami "p")
Trzecia: to to, że do niedawna w ogóle nie było sensownej konkurencji (GPMapa wymagała odbiornika Garmin)
Czwarta: Bo ją lansują sprzedawcy pocketów.

Teraz długo nic i ........

Piąta: ..... że jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę. Podkreślam to dopiero na piątym miejscu. Sama AM ze względu na swoje zalety nie byłaby tak popularna gdyby nie pierwsze 4 punkty mojej wyliczanki.

Taka jest uczciwie rzecz biorąc przyczyna popularności AM.
A nie to, co co próbujesz tu nam wmawiać  8)  Przemyśl to.  :wink:

Szczęśliwego Nowego Roku. Lechu

*

• 6498
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 31, 2005, 01:15:10 »
Widzę, że kol. Moi jest świetnym rzecznikiem automapy.

Jestem jedynie rzecznikiem zdrowego rozsądku, którego Ty nie zachowałeś domagając się uwzględnienia swojej poprawki już po wydaniu nowych map.
Nie odwracaj teaz kota ogonem i nie zmieniaj tematu.

Jeśli jesteś przedstawicielem takiego społeczeństwa konsumpcyjnego, to nie kupuj żadnego softu do nawigacji. Bo podobne historie zdarzają się we wszystkich programach/mapach do autonawigacji.
Nikt nie jest w stanie w 100% zapanować nad taką ilością danych mimo, że zwykle samymi mapami zajmują się wyspecjalizowane firmy.

Priorytetyzacja jest w każdym projekcie rzeczą tak oczywistą, że wspominanie o niej jest banałem. W tworzeniu i korekcie map również.

Ja nie mam pojęcia jakie procedury stosuje AutoMapa i z jakich korzysta źródeł przy tworzeniu i uzupełnianiu map. Jeśli podpiera się oficjalnymi danymi geokartograficznymi, to takie numery ze znikaniem ulic moga się zdarzać, bo "oficjalnie" tej ulicy nie ma (serwer miejskiej kartografii oparty o Państwowy Zasób Geodezyjny i Kartograficzny oraz dane umieszczone w bazach Urzędu Miejskiego, aktualność tego akurat obszaru jest w serwisie określana na 95%, bo są tereny nie unacześniane od lat 10):

co odbija się także na produktach eMapy i Cartalla:

czy też w mapach firmy Infoprojekt, udostępnianych w internecie:

Jednak zastanawiające jest dlaczego w takim razie, w GPMapie v.3, sporządzonej przecież ponad rok temu, ta ulica figuruje:

Mam nadzieję, że w nowej wersji 4.0 jej nie wcięło, bo również Imagisowi zdarzają się poprawki "uwsteczniające". Na szczęście dużo rzadziej.
Podobne (identyczne) odwzorowanie analizowanego obszaru jest w serwisie TrafDo, więc sądzę, że analogicznie jest i w MapieMap.

Niewątpliwie "poprawki" pogarszające stan dotychczasowy map nie powinny się zdarzać. Ale czasem jednak bywają. Być może w AM za często...?

Nie zapomnę ronda w Barlinku (codziennie tamtędy jeździłem), które mi wcięło w którejś z wersji map, a wszyscy mi wmawiali, że go nigdy nie było. Już byłem bliski udania się na konsultacje psychiatryczne, kiedy odnalazłem dowód, że jednak wpadło w "czarną dziurę", podobnie jak ulicę o kórej mówi Plusfoto.

Obyśmy mieli w przyszłym roku supernową, a nie czarne dziury.
Czego wszystkim Automapowiczom i sobie życzę.

*

• 6498
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 31, 2005, 02:50:13 »
Cytat: "GPS maniak"
Adam, dałeś się ponieść emocjom. To akurat rozumiem, bo niektóre wypowiedzi Twoich adwersarzy były irytujące, ale na Wszelkie Świętości nie wciskaj ludziom kitu !!!!  Niby jaki soft nawigacyjny jest tak samo długo na rynku jak AM ?
1. Navigo - to w ogóle inna śpiewka. Jak wiesz Copernicus zajmuje się trochę innym segmentem rynku. Żyją z czego innego, a Navigo to taki uboczny produkt. Ponadto ..... pierwsza wersja Navigo też ukazała się znacznie później niż pierwsza wersja AM i potem w ogóle się tym nie zajmowali.

Copernicus - tak, czym innym. Ale nie PPWK Inwestycje, nazwana później GeoInvent. Przecież problem softu, to jedna rzecz, a map, szczególnie jeśli tworzy się je od zera - druga. PPWK była jedyną polską firmą,  kóra mogła stworzyć soft do nawigacji błyskawicznie, bo mapy robi od dziesiątków lat. Wystarczyłaby ekipa bystrych i sprawnych pogramistów.

2. GPMapa w wersji nawigacyjnej akurat obchodziła swoją pierwszą rocznicę.

Tym gorzej dla GPMapy, skoro od początku miała soft do nawigacji (przecież to produkt Garmina). Jeśli nie potrafiła stworzyć samych map, które byłyby rutowalne (przecież Ty i wielu UMP-owców to potrafi), to tylko nienajlepsze świadectwo dla Imagisu.

3. Mapa Map ma około 6 miesięcy.

Tu się zgadzam, ale mapy rutowalne miała i ma zawsze gotowe. Ponadto, mówisz o debiucie rynkowym. A ile trwały prace nad MapąMap? Skąd wiesz, że nie trzy lata? A może pięć, a może dziesięć (tyle lat istnieje Imagis, AFAIR).

To przepraszam ! Niby jaki soft nawigacyjny ma taki staż jak AM ? (już bodaj 3 lata)
Nie wiem co mogłeś mieć na myśli. Czyżbym czegoś nie wiedział ?

Mam na myśli firmy, nie nazwy rynkowe softu.
Doskonale np. wiadomo, że Cartall/eMapa powinien zrobić dobry program do nawigacji GPS jako drugi, zaraz po PPWK.
To, że nie potrafią jest zupełnie inną sprawą.  Bo niczym innym nie wytłumaczysz tego, że wypuściły prymitywne nawigacyjne gnioty rynkowe, które nie miały żadnych kontynuacji.
Od paru lat było wiadomo, że autonawigacja będzie segmentem bardzo rozwojowym i przynoszącym przyzwoity zwrot z inwestycji. W przeciwieństwie do samej produkcji map cyfrowych.

Czemu zatem tak znaczna większość użytkowników PDA wybiera ten soft, a nie konkurencji? Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam.

Po co sam. Ja odpowiem  :lol:
Pierwsza, chociaż nie główna przyczyna  to szum medialny jaki robią użytkownicy AM. Nie tylko legalni. Użytkowników jest tak na oko kilkadziesiąt razy więcej niż tych, którzy AM kupili. To powoduje, że o AM mówi się dużo, pisze się dużo i że jest w konsekwencji ..... powszechnie używana. Jeżeli dodamy do tego, że spora część opinii pochodzi od ludzi, dla których pocket+AM to odkrycie zalet nawigacji, od ludzi którzy wcześniej nie poznali innych rozwiązań nawigacyjnych to nic dziwnego że te opinie są z reguły bardzo pochlebne, co dalej nakręca popyt na ten soft !

A gdzie ten szum medialny? Na PDAclubie?
Jako jeden z aktywniejszych uczestników tutejszego wortalu marzyłbym o tym, aby większość internautów miała ustawiony PDAclub jako stronę startową. Ale, niestety, tak nie jest, a szkoda.
Wobec tego, gdzie poza PDAclubem ci użytkownicy AutoMapy robią ten szum medialny? W GazWybie? W Rzepie? W TVP? A może w radio?
Przeglądam regularnie również wszystkie grupy usenetowe, w których mogłaby i pojawia się problematyka nawigacji GPS (i nie tylko te). Jakiegoś szaleństwa nie widzę. Owszem, jak AM pojawiła się na rynku oraz w okresie jej "młodości", dyskusji było o niej znacznie więcej. Ale o czym mieli rozmawiać ludzie zainteresowani autonawigacją? O nieistniejących produktach? O knotach software'owych? To był wtedy jedyny temat konkretny. To raz.

Po drugie, skąd wrażenie, że "Użytkowników jest tak na oko kilkadziesiąt razy więcej niż tych, którzy AM kupili"? A ilu jest legalnych użytkowników AM? Przecież nawet tego nie wiesz. A ryzykujesz tak karkołomne stwierdzenia. Bardzo pilnie czytam to Forum (oraz wiele innych, w tym warezowych) i nie ośmieliłbym się nawet postawić tezy, że piratów jest tyle samo, co licencyjnych userów.
Mógłbyś przyznać, że tu przegiąłeś...

Po trzecie, sprawa doświadczeń z innymi systemami nawigacji GPS w konfrontacji z pozytywną opinią o AM.
Bardzo bym chciał, żeby wszyscy Forumowicze "przewałkowali" tyle aplikacji co ja, z czego tak wiele  w boju.
I wiesz z czego bierze się głównie mój podziw dla AM? Bo znam aplikacje do nawigacji GPS ze wszystkich niemal byłych demoludów. Nie testowałem tylko Mireo. AutoMapa przy nich to jest sensacyjny produkt,  kóremu inne nie dorastają do pięt.

Myślałem, że być może moim istotnym brakiem w doświadczeniu jest nieznajomość interfejsu Garmina. Tak naprawdę, to był jedyny powód, dla którego kupiłem GPS 10 i GPMapę. I stwierdziłem, że nie ma tam żadnej sensacji, która mogłaby funkcjonalność AM znokautować.

Oczywistym jest, że (niektóre) programy zachodnie mają szerszą funkcjonalność i lepszą stabilność oraz szybkość. Ale ponieważ śledzę od lat dynamikę rozwoju tamtych aplikacji i porównuję ją z dynamiką AM, to wniosek nasuwa się zdecydowanie taki, że AutoMapa jest w stanie niebawem im dorównać.

To tyle w temacie, że chwalcy kochają AM, bo nie zaznali innych kobiet.

Druga: Że jeszcze tydzień temu nie można było używać na pockecie kradzionej GPMapy z dowolnym GPS-em, a AM w takiej złodziejskiej wersji jest praktycznie na bieżąco (na pewno jest wersja 3.9.2 z mapami "p")

A powiedz mi zatem, czemu nie kraczą MapyMap czy Navigo?
Bo piractwo to też swego rodzaju wybór rynkowy. To również z powodu domniemanego szumu medialnego?
Będziemy przyglądać się ofertom złamanych zabezpieczeń GPMapy. Sądzisz, że będą równie popularne na rynku? Ja wątpię, choć bardzo GPM cenię.
Ponadto, nie widziałem jeszcze 3.9.2+p.

Trzecia: to to, że do niedawna w ogóle nie było sensownej konkurencji (GPMapa wymagała odbiornika Garmin)

Gwarantuję, że niewiele to zmieni. Patrz: wybór rynkowy.

Czwarta: Bo ją lansują sprzedawcy pocketów.

A co mają lansować? PDA Nawigatora? Wróciłbym następnego dnia i wsadził sprzedawcy kartonowego boxa w rectum. Na ich miejscu też bym nie ryzykował.

Teraz długo nic i ........
Piąta: ..... że jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę. Podkreślam to dopiero na piątym miejscu. Sama AM ze względu na swoje zalety nie byłaby tak popularna gdyby nie pierwsze 4 punkty mojej wyliczanki.

Jesteś rozbrajający, Lechu. Nagadałeś się "czapkę i trochę", żeby dojść do tak oczywistej konstatacji i faktycznego powodu popularności rynkowej AM. Skoro AutoMapa "jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę", to po co Ci był cały ten wywód?  :roll:

Taka jest uczciwie rzecz biorąc przyczyna popularności AM.
A nie to, co co próbujesz tu nam wmawiać  8)  Przemyśl to.  :wink:

Rozumiem, że tego iż AM "jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę" to już ja Ci nie wmówiłem?  :twisted:

Szczęśliwego Nowego Roku. Lechu

A wzajemnie.  :D

« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 31, 2005, 14:10:11 »
Adam. Napisałeś w zasadzie to co ciągle piszesz, a Twoja wypowiedź poza negacją moich stwierdzeń niewiele wnosi nowego do dyskusji, pozostawię to bez komentarza. Mamy po prostu różne opinie na różne tematy.

Ustosunkuję się do jednej rzeczy. Do piractwa. Bo to są fakty, a nie opinie.
Bardzo pilnie czytam to Forum (oraz wiele innych, w tym warezowych) i nie ośmieliłbym się nawet postawić tezy, że piratów jest tyle samo, co licencyjnych userów. Mógłbyś przyznać, że tu przegiąłeś...

Oczywiście że nie przyznam, że przegiąłem.  :lol:  Osobiście znam kilkunastu użytkowników pocketów (pomijam znajomości z netu). Nie zrobię listy, bo nie chcę robić nikomu kłopotów, ale bodaj 9-11 z nich używa pocketa z GPS-em no i rzecz jasna z AM. To młodzi ludzie, którzy nigdy w życiu na swoim PC nie zainstalowali legalnego WIN-dowsa. Którzy całymi dniami "zasysają" filmy, MP3 itp. To przepraszam, niby z takim podejściem do życia dlaczego mieliby kupować AM ? Oczywiście że nie kupili  :cry:

Adam, napisałeś: Bardzo pilnie czytam To przestań czytać.  :lol:  Zejdź trochę na ziemię. Wyjdź "do ludzi". Ale spoza kręgu biznesu, spoza kręgu doradców i managerów, dla których wydatek 5000 na pocketa czy inny GPS + po 700,- zł na każdy nowy soft to tak jak zabicie muchy. Zejdź na dół. Zobacz młodych ludzi, którzy czy to studiują czy to pracują, ale ..... liczą każdą złotówkę. Oni też chcieliby być trendy. Też chcieliby mieć profesjonalną nawigację "najmniejszym" kosztem. Jak sądzisz kto stanowi większość ? Managerowie z grubymi portfelami czy młodzi, drobni ciułacze, wychowanie na serwisach P2P ? Jak wybierzesz reprezentatywną próbkę znajomych, to łatwo się przekonasz, że rzesza nielegalnych userów AM jest kilkukrotnie większa niż liczba legalnych.

Przykre to, ale prawdziwe.

Wiesz, możemy przepychać się na temat naszych różnych wizji i naszych różnych opinii na ten, czy na tamten temat  :lol: Ale o faktach nie dyskutujmy. Powtarzam:  na pewno jest wersja 3.9.2 z mapami "p" i zapewniam że działa w WM 3.o SE w trybie Landscape.

Życzeń nie składam, bo już były  :lol:

*

• 6498
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 31, 2005, 14:57:13 »
Adam. Napisałeś w zasadzie to co ciągle piszesz,

Otóż, niekoniecznie to dobre określenie. Ja nie piszę, tylko odpowiadam. Jeśli po raz setny wyciągany jest ten sam argument/teza/osąd przeciwko AutoMapie, z którym się nie zgadzam, to i ja po raz setny argumentuję przeciw. Nie zawsze używając tych samych argumentów. Bo argumentów za jest wiele.

a Twoja wypowiedź poza negacją moich stwierdzeń niewiele wnosi nowego do dyskusji, pozostawię to bez komentarza.

A co nowego wniosły Twoje stwierdzenia? Nie zauważyłem niczego szczególnie odkrywczego, co nie byłoby już tutaj w obiegu.
A co do Que/GPMapy na sprzęcie niegarminowym, to zaręczam, że sukcesu nie będzie. Interfejs Garmina w Que tak różni się intuicyjnością obsługi od wszystkich pozostałych nawigacyjnych aplikacji pocketowych, że pozostanie kręgu hobbystów.

Mamy po prostu różne opinie na różne tematy.

Ale przynajmniej jedną mamy wspólną. Że ponownie zacytuję: "AM jest na dzień dzisiejszy najlepszym produktem nawigacyjnym na Polskę".

Ustosunkuję się do jednej rzeczy. Do piractwa. Bo to są fakty, a nie opinie.
Bardzo pilnie czytam to Forum (oraz wiele innych, w tym warezowych) i nie ośmieliłbym się nawet postawić tezy, że piratów jest tyle samo, co licencyjnych userów. Mógłbyś przyznać, że tu przegiąłeś...

Oczywiście że nie przyznam, że przegiąłem.  :lol:  Osobiście znam kilkunastu użytkowników pocketów (pomijam znajomości z netu). Nie zrobię listy, bo nie chcę robić nikomu kłopotów, ale bodaj 9-11 z nich używa pocketa z GPS-em no i rzecz jasna z AM. To młodzi ludzie, którzy nigdy w życiu na swoim PC nie zainstalowali legalnego WIN-dowsa. Którzy całymi dniami "zasysają" filmy, MP3 itp. To przepraszam, niby z takim podejściem do życia dlaczego mieliby kupować AM ? Oczywiście że nie kupili  :cry:

Przedstawiłeś taki fakt: znam osobiście kilkanaście osób użytkujących PocketPC. Nawet zakładając, że wszyscy oni mają piracką wersję AM, to wyprowadzanie z tej przesłanki wniosku ogólnego, że ilość użytkowników nielegalnych jest killkadziesiąt razy wyższa od licencyjnych, to i logiczne, i statystyczne nadużycie.

Adam, napisałeś: Bardzo pilnie czytam To przestań czytać.  :lol:  Zejdź trochę na ziemię. Wyjdź "do ludzi". Ale spoza kręgu biznesu, spoza kręgu doradców i managerów, dla których wydatek 5000 na pocketa czy inny GPS + po 700,- zł na każdy nowy soft to tak jak zabicie muchy. Zejdź na dół. Zobacz młodych ludzi, którzy czy to studiują czy to pracują, ale ..... liczą każdą złotówkę. Oni też chcieliby być trendy. Też chcieliby mieć profesjonalną nawigację "najmniejszym" kosztem. Jak sądzisz kto stanowi większość ? Managerowie z grubymi portfelami czy młodzi, drobni ciułacze, wychowanie na serwisach P2P ? Jak wybierzesz reprezentatywną próbkę znajomych, to łatwo się przekonasz, że rzesza nielegalnych userów AM jest kilkukrotnie większa niż liczba legalnych.

Ależ ja mam przecież rodzinę, znajomych, sąsiadów, byłych i obecnych współpracowników z firm zatrudniających bardzo wielu ludzi. W wielu miastach, nawet nie tylko w Polsce.
Ponieważ używam pocketa dość intensywnie, to bardzo często jestem indagowany i sam innych indaguję na temat PDA, jeśli widzę bratnią duszę.
W kontaktach codziennych nie jestem tak agreswnie nastawiony do kwestii piractwa, bo czym innym jest publicne łamanie Regulaminu Forum, a czym innym prywatne tete a tete. Zatem rozmawiam na te tematy i skalę piractwa doskonale znam. Powiem szczerze, nie jest w Polsce źle w porównaniu ze Wschodem.
Nie ograniczam się wyłącznie do znajomości z wyższą kadrą menadżerską, ja znam setki osób używających PDA.
A wracąc do argumentów - pozostaje mi się tylko cieszyć, że "zszedłeś" z kilkudziesięciu razy do kilku. Już jest jakiś postęp.

Wiesz, możemy przepychać się na temat naszych różnych wizji i naszych różnych opinii na ten, czy na tamten temat  :lol: Ale o faktach nie dyskutujmy. Powtarzam:  na pewno jest wersja 3.9.2 z mapami "p" i zapewniam że działa w WM 3.o SE w trybie Landscape.

No, to jestem pod wrażeniem sprawności. Leczą szybciej, niż lekarze i NFOZ razem wzięci. ;)

Życzeń nie składam, bo już były  :lol:

A co tam - Happy New Year! :)

*

Offline plusfoto

• 329
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 31, 2005, 15:18:40 »
co prawda nie jestem ankieterem i na tego typu badaniach sie nie znam jednak zaryzykuje stwierdzenie ze przy wykorzystywaniu oprogramowania do celow prywatnych 85% to piraci a przy oprogramowaniu firmowym
oceniam te grupe na okolo30% ale to tylko moje teoretyczne rozważania
i mniemam ze automapa od tych norm niewiele odbiega
no i oczywiście szampańskiej zabawy

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 31, 2005, 16:15:33 »
witam

a wtrace sie miedzy wiersze ;)
to jest logiczne ze jest wiecej uzytkownikow AM ktorzy maja wersje skrakowana , nikt o zdrowym rozsadku nie wyda tyle kasy na ten program, znam tez sporo ludzi co ma pda i maja AM ale piracka wersje , nawet widzialem AM XL 3.9.3 + mapy 3r +Vitaminka ,
mam takie wrazenie ze Ci co tutaj bronia AM i jej legalnosci to najzwyczajniej trole co ani grosza nie wydali na AM ze swojej kieszeni , tylko AM zostala kupiona przez firme dla pracownika ,albo to byla jakas inwestycja w sprzet a nie wydatek i tyle , mysle ze wiecej jest uzytkownikow szaraczkow ktorzy AM maja tylko just for fun zeby sobie pojezdzic po Polsce czy Europie , lub fanatycy PDA+autonawigacji ,  znam duzo ludzi co maja legalnego m$ windowsa w firmie bo inaczej sie nie da za bardzo a w domu pirat i tak jest analogicznie z Automapa ,  ktos kupuje na firme bierze legala  , ktos kupuje aby tylko  miec i uzywac , szuka pirata i tyle.

niestety life is brutal , piractwo jest nie uniknione zwlaszcza w Polsce, Automapa napewno traci duzo kasy na tym ale swoje zarabia i to gruba kase na 100% , tak samo z M$ tez piractwo na wszystkie strony ale mln dolarow zarabiaja :)

zapewne jak bym mial pda tez bym uzywal pirata ,a dlaczego by nie ?

pozdrawiam i zycze happy new year 2006
Follow me: Blip  Twitter

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 31, 2005, 17:23:16 »
Adam. Po przeczytaniu Twojego postu z przykrością stwierdzam, że już jesteś coraz mniej Real, a coraz bardziej Virtual. Ty naprawdę żyjesz już w innym świecie. Bez urazy - ale tak kończą ludzie którzy nie chcą / nie potrafią na 2-3 tygodnie wyłączyć komórki i wypalić gdzieś z plecakiem w plener.  :wink: Tak, żeby popatrzeć na ptaszki i pewne rzeczy w życiu przemyśleć. Nieustanne korzystanie z komputera trochę przytępia, a z netu ...... jeszcze bardziej.
------------------
Wiesz zastanawiam się jaki był cel Twojej wypowiedzi:  Interfejs Garmina w Que tak różni się intuicyjnością obsługi od wszystkich pozostałych nawigacyjnych aplikacji pocketowych, że pozostanie kręgu hobbystów Czy ta wypowiedź miała być złośliwością czy jest po prostu głupia ? A dlaczego tak uważam ? Bo znam akurat mnóstwo odrębnych opinii. Niektóre pojawiły się nawet parę dni temu na pl.rec.gps. Żeby było jasne - ja nie staję po tej czy po tamtej stronie. Intuicyjność interfejsu to nie tyle prawda objawiona, co przede wszystkim rzecz gustu i przywyczajeń. Znam ludzi, którym ten interfejs wydaje się intuicyjny i znam także innych. To tylko kwestia gustu. Tu Adamie nie jesteś WYROCZNIĄ

Twoja wypowiedź jest głupia jeszcze z jednego powodu. Bo przypomina wypowiedź przedszkolaka, któremu gdy się zwróci się uwagę że był niegrzeczny to on mówi: Pse Pani, a Jasiu jeszcze bardziej !

Ty postąpiłeś podobnie. Zamiast przyznać się do bzdury, którą napisałeś (przypominam skąd moja wypowiedź w tym wątku: na Twoje zdanie że AM jest na rynku tak samo długo jak konkurencja - żenujące kłamstwo :oops:  ) zaatakowałeś intefejs Garmina. Ciekawe czy dlatego, że Twoim zdaniem jest gorszy, czy dlatego że wiedziałeś że ja mam w tej materii inne zdanie ? Stawiam na pkt. 2  :wink:

Tak jak na całym świecie będą zwolennicy tego czy innego softu nawigacyjnego, tak jest i będzie w Polsce. Przy czym warto wiedzieć, że zwolennicy tego czy innego softu przy wyborze nie zawsze się kierują się obiektywną wyższością Świąt Wielkiej Nocy ...... ale bardzo często upodobaniami i przyzwyczajeniem.

Jeszcze raz podkreślam: sukces AM w głównej mierze wynika z tego że był to pierwszy soft na rynku i trafił w "pustkę". Chwała im za to !. Dziś zbierają śmietankę. Ja nie mam nic przeciw temu, ale do diabła, zrozum że tzw. popularność - rozumiana jako powszechność wśród userów - nie wynika z tego, że jest to produkt "prawie" najlepszy (nie znam jeszcze GPMapy 4.o - stąd to "prawie"), ale z tych przyczyn, o których pisałem wyżej. A zwłaszcza, że zdecydowana większość używa wersję "free". I proszę ...... nie pisz bzdur że jest inaczej. Bo stracę do Ciebie szacunek  :cry:

Konsekwencją tego, że byli pierwsi na rynku są wykształcone przez te 3 lata przyzwyczajenia userów. Dlatego też i dziś i zapewne za 5-ęć lat czy nawet 10-ęć lat będzie to Number One wśród polskich programów dedykowanych na pocket PC. Chociaż być może za 5-ęć czy za 10-ęć lat będzie na rynku wiele, wiele innych - lepszych produktów. Po prostu przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Ja wychowałem się na Garminie i nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego interfejsu niż Garmin, chociaż znam także inny soft i inne - w tym Twoją - opinię.

Wracając do aplikacji QUE i innych GPS-ów.
TAK ! Jestem szczęśliwy że udało mi się to uruchomić, bo nie dość że mogę używać te same mapy w MIO_169 i w 60CS - najlepszym odbiorniku terenowym jak jest obecnie na rynku, to na dodatek nie będzie mnie kusiło aby podczas moich bardzo sporadycznych wojaży samochodowych sięgać po kradzioną AutoMapę.

A to, czy ten pomysł zdobędzie popularność wśród innych userów, to czy GPMapa 4.o + CitySelect wygra z kombinacją AM+AM_EU na prawdę mi "powiewa". Nie mam udziałów w Garminie.  Osobiście będę to używał bo uważam, że to w moim wypadku najsensowniejszy pomysł i na dodatek .... legalny.

Wiesz że byłem kiedyś Wojownikiem. Od pewnego czasu mało się awanturuję. Pamiętaj jednak - ile razy trafię na ewidentnie nieprawdziwą wypowiedź, a zwłaszcza wypowiedź która ma w sposób kłamliwy promować AutoMapę, to nawet jeżeli to jest wypowiedź z ust tak doświadczonej osoby jak Ty Adamie, na pewno zareaguję.

Jeszcze raz Życzenia: wsiewo haroszowo  :lol:

*

Offline ququ

• 48
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 31, 2005, 21:03:37 »
Brawo kol. GPS maniak. Nic dodać, nic ująć. Może wreszcie wypowiedź uznanego usera tego i innych forum ostudzi trochę "zapał" kolegi Moi.
Odnosi się już wrażenie, że to co dla innych jest białe, dla niego musi być czarne.
Swoją drogą też uważam (z licznych obserwacji), że scrackowanych wersji jest zdecydowana przewaga nad oryginałami

*

• 6498
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 31, 2005, 21:38:59 »
Adam. Po przeczytaniu Twojego postu z przykrością stwierdzam, że już jesteś coraz mniej Real, a coraz bardziej Virtual. Ty naprawdę żyjesz już w innym świecie. Bez urazy - ale tak kończą ludzie którzy nie chcą / nie potrafią na 2-3 tygodnie wyłączyć komórki i wypalić gdzieś z plecakiem w plener.  :wink: Tak, żeby popatrzeć na ptaszki i pewne rzeczy w życiu przemyśleć.

Rozumiem, że patrzenie na ptaszki daje pełniejszą wiedzę o rynku IT w Polsce i na świecie oraz różnych tego rynku aspektach. To spostrzeżenie tyleż oryginalne, co absurdalne.

Nieustanne korzystanie z komputera trochę przytępia, a z netu ...... jeszcze bardziej.

To zależy od tego w jaki sposób się z komputera i z inernetu korzysta. Jeśli bezmyślnie tłucze się w klawisze lub ogląda wyłącznie kolorowe obrazki - pewnie przytępia. Natomiast jeśli używa się przy tym świadomości, kreatywności i logiki, to używanie komputera zdecydowanie rozwija, a internetu... jeszcze bardziej.
Może mamy różne sposoby wykorzystywania tych dwóch rzeczy?

Wiesz zastanawiam się jaki był cel Twojej wypowiedzi:  Interfejs Garmina w Que tak różni się intuicyjnością obsługi od wszystkich pozostałych nawigacyjnych aplikacji pocketowych, że pozostanie kręgu hobbystów Czy ta wypowiedź miała być złośliwością czy jest po prostu głupia ? A dlaczego tak uważam ? Bo znam akurat mnóstwo odrębnych opinii. Niektóre pojawiły się nawet parę dni temu na pl.rec.gps. Żeby było jasne - ja nie staję po tej czy po tamtej stronie. Intuicyjność interfejsu to nie tyle prawda objawiona, co przede wszystkim rzecz gustu i przywyczajeń. Znam ludzi, którym ten interfejs wydaje się intuicyjny i znam także innych. To tylko kwestia gustu. Tu Adamie nie jesteś WYROCZNIĄ

To nie jest kwestia żadnego gustu.  Interfejs Garmina jest zwyczajnie inny od interfejsów programów nawigacyjnych na PocketPC/WM. Oczywiście, jest on intuicyjny dla każdego użytkownika, na niemal każdym sprzęcie Garmina ten sam/podobny, nie ma problemu - pod warunkiem, że tenże użytkownik interfejs Garmina poznał.

User AutoMapy zwykle nie ma problemów z przesiadką na TomToma - i vice versa. Podobnie z Destinatorem, Navigonem i innymi.
A przy migracji na Garmina, musi się uczyć, że user POI to jakiś Waypoint, że przyciąganie do drogi to pokaż pozycję, że trzeba pilnować ile i jakich mapek się wgrało, bo są ich zawsze dziesiątki/setki kawałków i jak zabraknie jednej małej, to może być bieda. To tylko kilka przykładów.

Zwyczajnie więc, interfejsy Garmina i aplikacji pocketowych to dwie różne linie ewolucyjne, co tłumaczy dlaczego żyrafa jest niepodobna do słonia, a znajomość fizjologii pantofelka nie czyni człowieka znawcą np. drożdżaków.
Garminowiec obsłuży każdego Garmina (Magellana i Lowrance'a już niekoniecznie), pocketowiec poradzi sobie z większością aplikacji navi na PPC/WM. Ale odwrotnie już nie.
To typowy rozdźwięk, jak np. między windowsiarzami i linuksiarzami.

Twoja wypowiedź jest głupia jeszcze z jednego powodu. Bo przypomina wypowiedź przedszkolaka, któremu gdy się zwróci się uwagę że był niegrzeczny to on mówi: Pse Pani, a Jasiu jeszcze bardziej !

Lechu, czytaj i obserwuj choć trochę sekwencję i chronologię kolejnych wymian zdań. O czy Ty mówisz?

Ty postąpiłeś podobnie. Zamiast przyznać się do bzdury, którą napisałeś (przypominam skąd moja wypowiedź w tym wątku: na Twoje zdanie że AM jest na rynku tak samo długo jak konkurencja - żenujące kłamstwo :oops:  ) zaatakowałeś intefejs Garmina. Ciekawe czy dlatego, że Twoim zdaniem jest gorszy, czy dlatego że wiedziałeś że ja mam w tej materii inne zdanie ? Stawiam na pkt. 2  :wink:

Tego "żenującego kłamstwa" nawet nie starałeś w żaden sposób podważyć (no bo i jak?).
Nie zaatakowałem interfejsu Garmina (stwierdziłem, że dla pocketowców nigdy on nie będzie tak intuicyjny, jak dla garminowców - gdzie tu atak?). I w żaden sposób nie było to w sekwencji wypowiedzi, jaką Ty przedstawiasz. Jeżeli jest gdzieś "żenujące kłamstwo", to w tej właśnie Twojej wypowiedzi.
Przypomnę tę sekwencję:
===========================
"GPS maniak napisał:
a Twoja wypowiedź poza negacją moich stwierdzeń niewiele wnosi nowego do dyskusji, pozostawię to bez komentarza."
"Moi napisał:
A co nowego wniosły Twoje stwierdzenia? Nie zauważyłem niczego szczególnie odkrywczego, co nie byłoby już tutaj w obiegu.
A co do Que/GPMapy na sprzęcie niegarminowym, to zaręczam, że sukcesu nie będzie. Interfejs Garmina w Que tak różni się intuicyjnością obsługi od wszystkich pozostałych nawigacyjnych aplikacji pocketowych, że pozostanie kręgu hobbystów."

Pytam: gdzie tu jest jakiś "Jasiu i pse pani"?

Tak jak na całym świecie będą zwolennicy tego czy innego softu nawigacyjnego, tak jest i będzie w Polsce. Przy czym warto wiedzieć, że zwolennicy tego czy innego softu przy wyborze nie zawsze się kierują się obiektywną wyższością Świąt Wielkiej Nocy ...... ale bardzo często upodobaniami i przyzwyczajeniem.

Lechu, wreszcie!!! Ciepło, ciepło...

Jeszcze raz podkreślam: sukces AM w głównej mierze wynika z tego że był to pierwszy soft na rynku i trafił w "pustkę". Chwała im za to !. Dziś zbierają śmietankę. Ja nie mam nic przeciw temu, ale do diabła, zrozum że tzw. popularność - rozumiana jako powszechność wśród userów - nie wynika z tego, że jest to produkt "prawie" najlepszy (nie znam jeszcze GPMapy 4.o - stąd to "prawie"), ale z tych przyczyn, o których pisałem wyżej. A zwłaszcza, że zdecydowana większość używa wersję "free". I proszę ...... nie pisz bzdur że jest inaczej. Bo stracę do Ciebie szacunek  :cry:

I znów mamy postęp: sukces AM w głównej mierze wynika z tego że był to pierwszy soft na rynku i trafił w "pustkę".
Ostatnio ma pozycji pierwszej był szum medialny, na drugim mała przydatność GPMapy dla piratów, na trzecim zbyt późne powstanie możliwości kraczenia GPMapy, na czwartej sprzedawcy.
Lechu, stwierdzam, że im intesywniej korzystasz z komputera i internetu, tym mniej ryzykujesz - jak to sam określasz - przytępienie.
No i widzę, że nie muszę już sam pisać "bzdur". Przecież zaczynasz pisać je za mnie...
Zaczynam nabierać do Ciebie coraz większego szacunku. :lol:

Konsekwencją tego, że byli pierwsi na rynku są wykształcone przez te 3 lata przyzwyczajenia userów. Dlatego też i dziś i zapewne za 5-ęć lat czy nawet 10-ęć lat będzie to Number One wśród polskich programów dedykowanych na pocket PC. Chociaż być może za 5-ęć czy za 10-ęć lat będzie na rynku wiele, wiele innych - lepszych produktów. Po prostu przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Ja wychowałem się na Garminie i nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego interfejsu niż Garmin, chociaż znam także inny soft i inne - w tym Twoją - opinię.

Jestem coraz bardziej zbudowany logicznością Twoich wniosków.

Wracając do aplikacji QUE i innych GPS-ów.
TAK ! Jestem szczęśliwy że udało mi się to uruchomić, bo nie dość że mogę używać te same mapy w MIO_169 i w 60CS - najlepszym odbiorniku terenowym jak jest obecnie na rynku, to na dodatek nie będzie mnie kusiło aby podczas moich bardzo sporadycznych wojaży samochodowych sięgać po kradzioną AutoMapę.

Ale taki stan ducha dotyczył będzie tylko legalnych posiadaczy GPMapy (czyli w większości posiadaczy Garminów).
U pozostałych ewentualnych użytkowników psychiczny dyskomfort kradzieży i sama nielegalność procederu nie będzie się różnić od tej automapowej.

A to, czy ten pomysł zdobędzie popularność wśród innych userów, to czy GPMapa 4.o + CitySelect wygra z kombinacją AM+AM_EU na prawdę mi "powiewa". Nie mam udziałów w Garminie.  Osobiście będę to używał bo uważam, że to w moim wypadku najsensowniejszy pomysł i na dodatek .... legalny.

W Twoim - tak. W nielegalnych pożytkach będzie zwykłym złodziejstwem. I tyle.

Wiesz że byłem kiedyś Wojownikiem. Od pewnego czasu mało się awanturuję. Pamiętaj jednak - ile razy trafię na ewidentnie nieprawdziwą wypowiedź, a zwłaszcza wypowiedź która ma w sposób kłamliwy promować AutoMapę, to nawet jeżeli to jest wypowiedź z ust tak doświadczonej osoby jak Ty Adamie, na pewno zareaguję.

Nadal nie udowodniłeś mi (nawet nie próbowałeś) żadnego kłamstwa. A bardzo na to czekam.
A prawdziwym Wojownikiem człowiek się rodzi i takimż umiera. Ty Lechu, nigdy jako Wojownik nie zgnuśniejesz. Ty nie jesteś na baterie, tylko masz to w genach. Nie grozi Ci "wojownicza" pomostówka... ;)

Jeszcze raz Życzenia: wsiewo haroszowo  :lol:

I vzaimno. :)

Zwracam na koniec uwagę, że nie przywiązuję żadnej wagi do niezręczności Twoich stwierdzeń typu: żenujące kłamstwo, twoja głupia wypowiedź, korzystanie przytępia, etc.
Uznaję je za figury stylistyczne.

« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 31, 2005, 23:42:22 »
Natomiast jeśli używa się przy tym świadomości, kreatywności i logiki, to używanie komputera zdecydowanie rozwija, a internetu... jeszcze bardziej. Może mamy różne sposoby wykorzystywania tych dwóch rzeczy?

Zdecydowanie tak. Ty czytasz dużo, ja dokładnie.
A przy migracji na Garmina, musi się uczyć, że user POI to jakiś Waypoint,

No fakt, dla niektórych może to być poważny problem. Jeszcze jakieś miażdżące różnice ?
przyciąganie do drogi to pokaż pozycję,,

Tak na marginesie. W czasach, kiedy jeszcze nikt w Polsce nie słyszał o AutoMapie czy w ogóle o pocketPC w odbiornikach Garmina była opcja: "Przyciąganie do drogi." Była i jest. Tyle że nie we wszystkich. Dlaczego w QUE jest "pokaż pozycję: GPS/na drodze" nie wiem.

Powiem szczerze że trochę mnie ubawiłeś. Piszesz tu o jakichś bzdetach. Myślałem, że w QUE ikony są jakieś bez sensu. Oczywiście "szukaj" to nie jest lupa, tylko lornetka. Może to stanowi dla Ciebie problem ? Jeżeli tak, to faktycznie dramat  :cry:

Lechu, czytaj i obserwuj choć trochę sekwencję i chronologię kolejnych wymian zdań. O czy Ty mówisz? ...... Przypomnę tę sekwencję:
"GPS maniak napisał:
a Twoja wypowiedź poza negacją moich stwierdzeń niewiele wnosi nowego do dyskusji, pozostawię to bez komentarza."
"Moi napisał:
A co do Que/GPMapy na sprzęcie niegarminowym, to zaręczam, że sukcesu nie będzie. Interfejs Garmina w Que tak różni się intuicyjnością obsługi od wszystkich pozostałych nawigacyjnych aplikacji pocketowych, że pozostanie kręgu hobbystów."

Pytam: gdzie tu jest jakiś "Jasiu i pse pani"?

Widzisz Adasiu/Jasiu drogi, nawet (zwłaszcza !) próbując bronić swych pomyłek trzeba to robić inteligentnie. Zwróć uwagę, że w tym Twoim cytacie to Ty pierwszy wspominasz o Garminie. Pytam po co ? Żeby mi dokuczyć ? Zajrzyj jeszcze raz do mojego pierwszego posta i do tego co mnie wkuło. Napisałeś, (cytuję z pamięci, więc nie czepiaj się słówek) że AM jest tak bardzo popularna bo jest najlepsza, pomimo że konkurencja jest tak samo długo na rynku. I moja wypowiedź dotyczyła tylko tego i niczego więcej ! Ja nie pisałem że QUE i GPMapa są lepsze. Ja tylko napisałem że jako soft nawigacyjny są krócej na rynku i podałem kilka przyczyn, z powodu których moim zdaniem AM jest tak popularna. Jednak cała moja wypowiedź dotyczyła Twojego (celowego czy omyłkowego - nieważne ) stwierdzenia że konkurencja jest tak samo długo na rynku a pomimo to jest gorsza. Niestety to nie jest prawda.

Co Jasiu/Adasiu kochany ma do tego interfejs QUE ?
Pytam jeszcze raz po co to było ?  Zabrakło argumentów na obronę Twojej nieprawdziwej teorii że niby konkurencja jest tak samo długo na rynku ? I musiałeś naskażyć pani w przedszkolu, że to nieważne że się pomyliłeś bo i tak QUE się nie przyjmie ? Śmieszne.

I znów mamy postęp: sukces AM w głównej mierze wynika z tego że był to pierwszy soft na rynku i trafił w "pustkę".
Ostatnio ma pozycji pierwszej był szum medialny ........ Zaczynam nabierać do Ciebie coraz większego szacunku. :lol:

No widzisz ? Znowu mam rację. Ty czytasz dużo, a ja dokładnie.  :cry:
Napisałem wyraźnie że pierwszą chociaż nie główną przyczyną jest szum medialny. Zatem nie popadaj w takie samouwielbienie że mnie przyłapałeś na grze słówek. Ponadto to co ja nazywam szumem medialnym jest nierozerwalnie związane z tym że AM jest najdłużej na rynku. Pogoogluj trochę i zobaczysz ile linków znajdziesz na temat AM, a ile na temat MapaMap. A jak sądzisz skąd aż tak kolosalna różnica ? Bo AM jest dużo dłużej na rynku. Jak widzisz ja wcale takich bzdur nie wypisuję. Jeszcze coś. A POI Mobilne ? Póki co to jeszcze  niekomercyjna strona. Też jest elementem tego co ja nazywam szumem medialnym. A przecież powstała jeszcze zanim na rynku ukazała się nawigacyjna GPMapa, o MapaMap nie wspomnę.

Adam. Rozumiem, że szum medialny wokół jakiegoś produktu nie musi zbyć pochodną czasu funkcjonowania na rynku. Nie musi, ale w przypadku AM akurat jest. Jedno z drugim idzie w parze. Nie widzę w moich wypowiedziach żadnych sprzeczności. To że Ty widzisz wcale mnie dziwi. Zbyt dużo i zbyt szybko czytasz, na inne rzeczy nie ma już czasu  :cry:

Jestem coraz bardziej zbudowany logicznością Twoich wniosków........

Mam poczucie humoru, zatem pomio że zrozumiałem intencję nie będę się obrażał. Zresztą ja będę podobnie "miły". Zdziwisz się, ale już podczas dyskusji na temat komercjalizacji POI Mobilne zauważyłem, że u Ciebie również z logicznością wniosków aż tak wesoło nie jest  :cry:

Zwracam na koniec uwagę, że nie przywiązuję żadnej wagi do niezręczności Twoich stwierdzeń typu: żenujące kłamstwo, twoja głupia wypowiedź, korzystanie przytępia, etc.

Są to wypowiedzi mało kulturalne,  :oops:  ale nie niezręczne.

No teraz to już czas na szampana  :lol:  :lol:

*

• 6498
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 01, 2006, 02:37:46 »
Widzisz Adasiu/Jasiu drogi, nawet (zwłaszcza !) próbując bronić swych pomyłek trzeba to robić inteligentnie. Zwróć uwagę, że w tym Twoim cytacie to Ty pierwszy wspominasz o Garminie. Pytam po co ? Żeby mi dokuczyć ? Zajrzyj jeszcze raz do mojego pierwszego posta i do tego co mnie wkuło. Napisałeś, (cytuję z pamięci, więc nie czepiaj się słówek) że AM jest tak bardzo popularna bo jest najlepsza, pomimo że konkurencja jest tak samo długo na rynku. I moja wypowiedź dotyczyła tylko tego i niczego więcej ! Ja nie pisałem że QUE i GPMapa są lepsze. Ja tylko napisałem że jako soft nawigacyjny są krócej na rynku i podałem kilka przyczyn, z powodu których moim zdaniem AM jest tak popularna. Jednak cała moja wypowiedź dotyczyła Twojego (celowego czy omyłkowego - nieważne ) stwierdzenia że konkurencja jest tak samo długo na rynku a pomimo to jest gorsza. Niestety to nie jest prawda.

Niestety, jest. Ale po kolei.

Lubisz manipulować,  ale nie każdy to kupi. Dlatego jednak złapię za słówka:
"I kolejny raz mówię, że AM nie jest monopolistą na rynku, a jej staż rynkowy nie jest dłuższy od firm konkurencyjnych. "
"AM jest tak bardzo popularna bo jest najlepsza, pomimo że konkurencja jest tak samo długo na rynku."
Jeśli nie widzisz dramatycznej różnicy pomiędzy moim zdaniem (to pierwsze), a Twoim cytatem tegoż zdania, to źle z Tobą.

Wspominasz: Ja nie pisałem że QUE i GPMapa są lepsze.
A czy ja pisałem, że AutoMapa jest lepsza?
Mnie inteligencji jeszcze wystarcza. Wspomniałem o Garminie, bo nie odniosłeś się do dwóch trzecich mojego postu, koncetrując się wyłącznie na piractwie. W tym właśnie kontekście przywołałem Garmina, nie wróżąc mu popularności u piratów (nigdy jej nie miał i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić). Co mają do tego ewentualne Twoje osobiste kompleksy w tej sprawie, że aż tak to przeżywasz - nie wiem. Śmieszne tylko, że to Ty mnie zarzucasz emocje.

Ponadto, pisałem o firmach, nie o sofcie, co dwukrotnie podkreślałem.
Ale skoro się upierasz przy sofcie, to proszę bardzo:
- luty 2003 - AutoMapa
- czerwiec 2003 - Navigo
- lipiec 2003 - GPMapa
- 2002 !!! - eMap Cartalla

O co się sprzeczasz! Co nazywasz "żenującym kłamstwem"? Pięć miesięcy, dzielących debiut AutoMapy od GPMapy? Czy może mnie chcesz obciążyć długotrwałą indolencją Imagisu, Navigo i eMapy/Cartalla w sporządzeniu softu/map z pełnym routingiem?

Co Jasiu/Adasiu kochany ma do tego interfejs QUE ? Pytam jeszcze raz po co to było ?  Zabrakło argumentów na obronę Twojej nieprawdziwej teorii że niby konkurencja jest tak samo długo na rynku ?

Jak widać, różnice - również w samym sofcie - są historycznie i chronologicznie nieistotne, a przecież nie o tym nawet była mowa.
Pięć miesięcy w narodzinach, to nie jest okres usprawiedliwiający tak długi czas przepaści funkcjonalnej pomiędzy aplikacjami.

I musiałeś naskażyć pani w przedszkolu, że to nieważne że się pomyliłeś bo i tak QUE się nie przyjmie ? Śmieszne.

Widzisz Lechu, ja się nie mylę. Ja sprawdzam. To Twoje oskarżenia są bezpodstawne, w rezultacie śmieszne.

Ostatnio ma pozycji pierwszej był szum medialny ........ Zaczynam nabierać do Ciebie coraz większego szacunku. :lol:

No widzisz ? Znowu mam rację. Ty czytasz dużo, a ja dokładnie.  :cry:
Napisałem wyraźnie że pierwszą chociaż nie główną przyczyną jest szum medialny. Zatem nie popadaj w takie samouwielbienie że mnie przyłapałeś na grze słówek. Ponadto to co ja nazywam szumem medialnym jest nierozerwalnie związane z tym że AM jest najdłużej na rynku. Pogoogluj trochę i zobaczysz ile linków znajdziesz na temat AM, a ile na temat MapaMap. A jak sądzisz skąd aż tak kolosalna różnica ? Bo AM jest dużo dłużej na rynku. Jak widzisz ja wcale takich bzdur nie wypisuję. Jeszcze coś. A POI Mobilne ? Póki co to jeszcze  niekomercyjna strona. Też jest elementem tego co ja nazywam szumem medialnym. A przecież powstała jeszcze zanim na rynku ukazała się nawigacyjna GPMapa, o MapaMap nie wspomnę.

Ile osób korzysta z poi.mobilne.net? 8 (słownie: osiem) tysięcy z hakiem.
Odrzucam ten argument.
A czemu GPMapa nie zrobi takiego mechanizmu? Bo musi czekać na POI Loadera od Garmina. No i się nie doczekała (na PPC/WM).

Poza tym, nie pomijaj co i rusz nierutowalnego okresu GPMapy, bo indolencja Imagisu w stworzeniu routingu nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Tym bardziej, że miała na tacy soft Garmina. Za free.

MapyMap nie biorę pod uwagę, bo historycznie nie miała ona kompletnie żadnego znaczenia.

Poza tym, ktoś zabronił Imagisowi, Navigo i eMapie robienia szumu medialnego? A niechże sobie robią.

Dalej, popularność AutoMapy w wynikach wyszukiwarek ma być dowodem na powód, dla którego ludzie ten produkt kupują? Wolne żarty. Niedługo usłyszę, że popularność AM wynika z tego, że... za dużo ludzi ją kupiło.

Adam. Rozumiem, że szum medialny wokół jakiegoś produktu nie musi zbyć pochodną czasu funkcjonowania na rynku. Nie musi, ale w przypadku AM akurat jest. Jedno z drugim idzie w parze. Nie widzę w moich wypowiedziach żadnych sprzeczności. To że Ty widzisz wcale mnie dziwi. Zbyt dużo i zbyt szybko czytasz, na inne rzeczy nie ma już czasu  :cry:

Widzisz, w przeciwieństwie do Ciebie ja w ogóle czytam , a nie odwołuję się do zawodnej pamięci. Gdybyś znał przytoczone wyżej daty, nie wychylałbyś się z oskarżeniami o "żenujące kłamstwa".
Nie chcesz przyjąć do wiadomości, że szum medialny nie jest pochodną czasu funkcjonowania na rynku  (jak wykazałem - nie ma tutaj istotnej różnicy). Jeśli jest jakiś szum i ma na cokolwiek wpływ, to wynika jedynie z długotrwałej przewagi funkcjonalnej AutoMapy, a nie z daty narodzin poszczególnych produktów.

Jestem coraz bardziej zbudowany logicznością Twoich wniosków........

Mam poczucie humoru, zatem pomio że zrozumiałem intencję nie będę się obrażał. Zresztą ja będę podobnie "miły". Zdziwisz się, ale już podczas dyskusji na temat komercjalizacji POI Mobilne zauważyłem, że u Ciebie również z logicznością wniosków aż tak wesoło nie jest  :cry:

To mi tę nielogiczność wykaż.
BTW - widzę, że jeszcze mniejszy Jasio się ujawnił... ;) Tym razem prawdziwy. To jest merytoryczna argumentacja? Gratuluję...
Od dzisiaj to ja rezerwuję sobie mówienie do Ciebie: Lesiu/Jasiu. :D

Są to wypowiedzi mało kulturalne,  :oops:  ale nie niezręczne.

Sprawdź znaczenie słów: eufemizm (to z mojej strony) i tautologia (z Twojej).

No teraz to już czas na szampana  :lol:  :lol:

Twoje zdrowie! :D

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 01, 2006, 15:09:16 »
Moi, GPS Maniak - prośba nie kłóćcie się - obaj macie rację.

AutoMapa jest najlepszym programem nawigacyjnym w Polsce, GPMapa dorównuje jej dokładnością map, ale soft czyli Que (angielski interfejs "dziwne polskie komunikaty") powodują że to AM jest popularniejsza.

GPMapa wywodzi się z innego rodowodu, przeznaczona jest do innego rodzaju urządzeń.

Jednak AutoMapa zaczyna czuć zagrożenie, może nie tylko ze strony GPMapy, ale TomToma, MapyMap. Świadczy o tym między innymi "przejęcie" poi.mobilne.net - żeby nie zrobił się bardziej uniwersalny.

Z drugiej strony AutoMapa ma duże ograniczenia konfiguracyjne, nie można przygotować dokładniejszych map wybranych regionów, w związku z tym nigdy AM nie nada się na jazdę po wertepach samochodem terenowym.

GPS Maniak - jesteś guru w kwestii wykorzystania turystyczengo gps
Z kolei Moi jest guru w zakresie oprogramowania do nawigacji. Zawrzyjcie rozejm  :)

Edit 01-01-06 15:50

Tak w kwestii ogólnej GPMapa/Que to na pockecie na razie niezbyt dobre rozwiązanie (zwłaszcza że istnieje AM), ale z drugiej strony pocket+gps+AutoMapa jest gorszym rozwiązaniem niż dedykowany odbiornik samochodowy (TomTom GO, Garminowskie StreetPiloty itp).

Ja uzywam AutoMapy, nie przesiadam się na GPMapę ponieważ:
[list=a]
  • polskie menu i komunikaty (ja jeszcze sobie z ang radzę, ale moja dziewczyna nie)
  • - poi.mobilne.net[/list:o]
    Ale na GPMapę przesiądę się, gdy kupię Garmina 60CS, czy to dzięki kabelkowi gps-pocket, czy też poprzez gpsproxy, bo bedzie:
    [list=a]
  • taniej (jedna legalna mapa z możliwościa jej używania na pockecie, laptopie/tablecie/ i odbiorniku gps /a nawet chyba dwóch, bo możliwe jest odblokowanie na 2 odbiorniki
  • dokładne mapy topo, stworzone przez Maniaków[/list:o]
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 01, 2006, 17:03:18 »
Ale skoro się upierasz przy sofcie, to proszę bardzo:
- luty 2003 - AutoMapa
- czerwiec 2003 - Navigo
- lipiec 2003 - GPMapa
- 2002 !!! - eMap Cartalla
Widzisz Lechu, ja się nie mylę. Ja sprawdzam. To Twoje oskarżenia są bezpodstawne, w rezultacie śmieszne.

Adam, ja nie neguję tego, że Ty duzo sprawdzasz, że Ty dużo czytasz itp.
Ale prosiłem już. Sprawdzaj (i czytaj) dokładnie !!!

Sądzę, że zamiast NumberOne polskiej nawigacji powinieneś zostać szefem CIA, albo przynajmniej Dyrektorem programowym Dziennika TVP w wersji sprzed 1989r  :lol: bo jak widzę, to nie nawigacja samochodowa, ale manipulacja faktami - jest Twoją najmocniejszą dziedziną  :lol:

Jak chcesz to do "Twojego" kalendarza jeszcze coś dorzucę: cMap. Też jest pewnie dłużej na rynku niż AutoMapa. No i papirusy starożytnych Egipcjan. Te też są zdecydowanie dłużej na rynku niż AutoMapa. Potem mapy papierowe, potem mapy elektroniczne. Na PC a także na PPC. To wszystko prawda, ale jak to się ma do nawigacji ?  Czy każdy kto robi mapę, to ma Twoim zdaniem obowiązek robienia mobilnej nawigacji ?

Jeżeli nie ma takiego obowiązku to niestety - tak jak napisałem wcześniej (używając ostrzejszych słów) po prostu wprowadzasz ludzi w błąd. W takim układzie w 100% podtrzymuję swoje zdanie. Napisałeś ewidentną nieprawdę.
Oto jak wygląda prawdziwy kalendarz softu na PDA:
O Navigo pisałem.
GPMapa - Wiem doskonale kiedy się ukazała, bo od razu ją kupiłem ! Otóż drogi kolego, GPMapa jako produkt nawigacyjny funkcjonuje na rynku nie od lipca 2003r, ale od grudnia 2004r Dowód choćby: nasza ukochana strona i INFO Jakuba: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9191
Jakubowi chyba wierzysz ? A może będziesz kazał mu pisać sprostowanie ?  :wink:
eMap Cartalla w wersji mobilnej w ogóle nie jest softem nawigacyjnym. Ale nawet jako elektroniczna mapa na pocketPC ukazała się znacznie później niż Ty podałeś i na pewno później niż AutoMapa. Dowód: znów będę niemiły i powołam się na Jakuba: http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=8110
Jak widzisz znów nie 2002r a 2004, a zatem znacznie później niż AM.

Ponieważ Ty uważasz że ja piszę nieprawdę, a ja uważam że Ty ją piszesz, to niech czytelnicy - na podstawie podanych przeze mnie artykułów Jakuba sami osądzą który z nas wprowadza forumowiczów w błąd. Który kalendarz zdarzeń jest prawdziwy !

Oczywiście można powiedzieć, że te firmy już były wcześniej na rynku, że miały już mapy etc. A znasz genezę map AM ? Ponadto mapa mapie nierówna i sam atlas eloktroniczny nijak się to ma do softu nawigacyjnego, zwłaszcza na inną platformę. eMapa w wersji na PC wbrew temu co się może wydawać na pierwszy rzut oka nie jest tak do końca routowalna. Tam zastosowano zupełnie inne mechanizmy. Mechanizmy których nie można  w sposób automatyczny przenieść na PPC. To samo było z nieroutowalną GPMapą itp.

Zatem nie wciskaj nikomu kitu, że skoro firma xxx  miała dobre mapy papierowe w 1970r to jest z nawigacją samochodową 35 lat na rynku, bo nie jest. Tak jak emapa (na PPC) nie jest w ogóle, a GPMapa jest niewiele ponad rok !  

Jeżeli natomiast uważasz, że każdy producent mapy ma obowiązek tworzenia mobilnej nawigacji, to oczywiście masz rację. Konkurencja jest na rynku od dawna. Od dobrych kilku tysięcy lat. Masz rację, aż dziw bierze, że te cholerne papirusy są o tyle dłużej na rynku niż AM, a są nadal tak mało funkcjonalne - zwłaszcza na pockecie. Znów wielkie brawa dla teamu AM. Kolejny rywal pokonany. Egipcjanie przegrali ! AM górą  :wink: Oczywiście Adamie - ta wypowiedź to czysta złośliwość,  :oops:  ale jak czyta się Twoje posty na temat AM to niestety tak właśnie to wygląda. Od kilku wątków / kilku miesięcy obserwuję to zjawisko. Coraz więcej ludzi zwraca Tobie uwagę na brak obiektywizmu, a Ty ciągle swoje. gugu napisał: może w końcu wypowiedź GPS Maniaka "ostudzi" trochę .... Powiem szczerze, że też miałem taką nadzieję. Niestety potraktowałeś mnie tak jak każdego innego. Nie ustosunkowałeś się do mojego prawdziwego zarzutu, wylałeś na mnie potok ogólników, a z ewidentnie nieprawdziwego stwierdzenia się nie wycofałeś. Jak domniemuję nadal się nie wycofasz. Ba !!! będziesz drążył rózne grupy i szukał moich wypowiedzi sprzed lat aby mi pokazać że ..... zmieniłem zdanie.

Pewnie, że zmieniłem. Tylko krowa nie zmienia poglądów - nawet jeżeli poznała nowe fakty.

Widzisz Adamie, bardzo się różnimy. Ja, im więcej zdobywam doświadczenia, im więcej mam czasu na przemyślenia pewnych zagadnień staję się coraz bardziej liberalny i coraz mniej wojowniczy. Ty akurat odwrotnie. Coraz większe klapki na oczy  :cry:  Dziś poza mianem NumberOne polskiej nawigacji muszę Ciebie nazwać także Pierwszym Wojownikiem. W tym akurat nic złego. Problem w tym, że nie zawsze walczysz fair i nie zawsze w słusznej sprawie.

Adam - zejdź na ziemię. Nie wciskaj kitu ludziom, którzy są na grupie od kilku tygodni, ludziom którzy z drżeniem serca trzymają swojego pierwszego pocketa z GPSem i z AutoMapą. Ludziom którzy nagle odkrywają że AutoMapa to jednak nie taki ideał jak się o niej pisze.

A już przede wszystkim nie wciskaj kitu mojej personie. Pocketa z GPSem używałem jeszcze w czasach kiedy nikt jeszcze nie słyszał o AutoMapie, zatem co nieco wiem  :wink:

----------------------

Żeby było jasne - przypominam moje wejście do wątku. Ja nie zaatakowałem AutoMapy, ja nie chwaliłem innego softu ja tylko całkowicie słusznie zanegowałem jedno Twoje stwierdzenie. Stwierdzenie, które w krzywym zwierciadle miało promować nie tyle produkt ile zespół AutoMapy. Zawsze będę tak reagował, bo po pierwsze ten zespół nie jest taki och i ach i na taką promocję nie zasługuje, a po drugie to co ten zespół robi to robi w końcu za pieniądze. I to duuuże pieniądze !

Póki Adamie kłócisz się z malkontentami na temat samej AM - zawsze stanę po Twoje stronie, kiedy jednak zaczynasz wdeptywać malkontentów w glebę metodami nie fair lub co gorsza rozpoczynasz "głaskanie" firmy, która na to nie zasługuje - to zawsze spotka się to z moim oburzeniem i ostrą reakcją.

Weź przykład z Cat-a, który już dawno przestał zakładać wątki zaczynąjce się od słów: Wielkie podziękowania dla zespołu ....
Dziś wypowiedzi Cata czyta się naprawdę sympatycznie. Twoje - nie zawsze  :oops:
----------------------

O.T.  Pozdrawiam Lechu

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 01, 2006, 19:19:01 »
Wysłany: 01 Sty 2006 01:37

Nie to żebym się czepiał, ale o tej poże się chyba jeszcze baluje a nie dyskutuje na forum :P

Szczęśliwego nowego roku Panowie. Oby AM 4.0 okazała sie produktem bardzo dopracowanym, nie zmuszającym nas do takich zażartych dyskusji :-)

Pozdrawiam i proponuję zakończyć do niczego prowadząca dyskusję.

*

• 6498
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 01, 2006, 19:23:33 »
Widzisz Lechu, z Tobą jest tak, że jak się Ciebie złapie za rękę, to mówisz że ręką nie Twoja. Może podważysz przywołane przeze mnie daty pierwszych wydań? Czekam.

Kiedy podałem te daty na talerzu, to mówisz - ale one były wtedy nierutowalne. To co z tego? To moja wina? A może AutoMapy? Teraz pewnie to i Jakuba?

Nie interesuje mnie, że firma wypuszcza produkt dla GPS, nazywając go GPMapa, który jest w istocie np. komiksem. Ten produkt ma ciągłość marki od lipca 2003 roku. Bez względu na to co, kto, gdzie, kiedy napisał, pierwszą  GPMapę wydano w tym właśnie miesiącu. Że nie nadawała się do nawigacji? - tym gorzej dla marki i dla firmy.
Skoro obecna GPMapa nie jest tamtą GPMapą, to powinni nową nazwać HRMapą, PPMapą, WPMapą, or so. Nie spieralibyśmy się o daty publikacji i nie musiałbyś niczego falandyzować.

Mówisz, że o Navigo napisałeś. A gdzie? Bo jakoś nie mogę znaleźć.

O cMapie nie pisaliśmy obaj, bo tu jeszcze trudniej znaleźć licencjobiorców, niz truflę na Antarktydzie.

eMap Cartalla, z powodu którego zmieniono nawet cały brand firmy, powstał w 2002 jako mapa również (raczej - przede wszystkim) dla urządzeń z GPS. Znów, jeśli nie miała (i eMapa do tej pory nie ma) routingu, to ani to moja, ani AutoMapy, ani nikogo poza wydawcą wina.

I nie ma znaczenia, czy produkt był na Garmina, na PDA, czy na JumboJeta albo T34 "Rudy" 102. Nie nadawały się do nawigacji GPPS, a takimi się mieniły. Zaś AutoMapa spełniała swoje funkcje, więc szum medialny może i był, bo wreszcie było coś przydatnego, o czym można był rozmawiać.

Ty formułujesz to mniej więc tak: być może te produkty funkcjonowały niemal równocześnie z AutoMapą, ale one wtedy były w okresie dziadowskim, nie nadawały się jeszcze do niczego. Tamtego okresu nie liczymy, bo ja nie chcę. Chcę za to, żeby liczono czas dopiero od momentu, kiedy funkcjonalność (gorzej, lepiej albo wcale) zrównano.

Pasuje? Może Tobie tak. Mnie nie. To jest właśnie manipulacja datami. Bez względu na to ile jeszcze artykułów Jakuba przywołasz.

Garmin przez AutoMapę stracił swój długoletni monopol na GPS w Polsce. Być może to jest ten czynnik, który wzbudza emocje.
Do tej pory ludzie byli skazani na mało przydatne w nawigacji samochodowej zestawy outdoorowych odbiorników i nierutowalnych map.
Czy to powoduje traumę u graminowców? Nie wiem.
Wiem natomiast, że gdyby GPMapa była od początku dobrym produktem, AM nie miałaby żadnych szans.

Piszesz, że używałeś pocketa dawno przed AutoMapą. Ja pocketa kupiłem wyłącznie ze względu na AM. Ale nawigację GPS stosowałem znacznie wcześniej, na PalmPOS i przedtem na Symbianie (Epocu).
Moją wyłączną "winą" jest to, że Garminy mnie nigdy wcześniej nie interesowały. Po prostu - wtedy dla mnie kompletnie nie nadawały się. I tyle...

I, Lechu, nie mawiaj mi, że idealizuję zespół AM lub jego produkt. Koń jaki jest, każdy widzi. Ale że wyprzedzili inne zespoły, tego mi nie zabronisz mowić, bo to fakt w najczystszej postaci. Możesz tylko próbować spekulować dlaczego się tak stało. Czy dojdziesz do jakichś logicznych wniosków? Nie wiem.

No i to: "Może w końcu wypowiedź GPS Maniaka cie w końcu ostudzi?". Dobre sobie... Bo, wzorem Picassa, będziemy od teraz dzielić życie od narodzin do teraźniejszości na okresy. Okres nierutowalny proponuję nazwać "czarnym" i jak najszybciej o nim zapomnieć. Ale wszyscy muszą utopić go w niepamięci, nie tylko wybrani/uparci...

Nie będę Cię na koniec karmił głodnymi kawałkami, że na starość to ja już nie walczę, po czym.... założę stare, wyleniałe od nadmiernego używania, rękawice bokserskie.
I z nikogo nie będę brał przykładu (choć Cat^a bardzo cenię i serdecznie pozdrawiam), bo przez tych czterdzieścikilka lat wypracowałem własny styl. Nie widzę powodu, dla którego miałbym go zmieniać. Z powodu braku poklasku młodzieży? Nie oczekuję...

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 01, 2006, 19:53:03 »
Nie interesuje mnie, że firma wypuszcza produkt dla GPS, nazywając go GPMapa, który jest w istocie np. komiksem. Ten produkt ma ciągłość marki od lipca 2003 roku. Bez względu na to co, kto, gdzie, kiedy napisał, pierwszą  GPMapę wydano w tym właśnie miesiącu. Że nie nadawała się do nawigacji? - tym gorzej dla marki i dla firmy.

Moi bez urazy ale piszemy o mapach na pockety, to napisz może od kiedy GPMapy można uzywać na pocketach. Gdy powstawała GPMapa powstawała ona dla odbiorników Garmina, w większości w Polsce w ówczesnym czasie nierutowalnych, więc mapa nie miała routingu, bo nie był potrzebny. eMapa wypuściła również Nawigatora przede wszystkim dla odbiorników gps Garmina, świadczy o tym chocby to że GPS Nawigator ma aktualniesze mapy niż PDA Nawigator

I nie ma znaczenia, czy produkt był na Garmina, na PDA, czy na JumboJeta albo T34 "Rudy" 102. Nie nadawały się do nawigacji GPPS, a takimi się mieniły. Zaś AutoMapa spełniała swoje funkcje, więc szum medialny może i był, bo wreszcie było coś przydatnego, o czym można był rozmawiać.

W zależności od przeznaczenia produktu, mozna mówić o zalatech i wadach produktu.

Z drugiej strony dużo Twoich uwag dotyczy Que, na który to program nikt w Polsce nie ma większego wpływu.

Garmin przez AutoMapę stracił swój długoletni monopol na GPS w Polsce. Być może to jest ten czynnik, który wzbudza emocje.
Do tej pory ludzie byli skazani na mało przydatne w nawigacji samochodowej zestawy outdoorowych odbiorników i nierutowalnych map.
Czy to powoduje traumę u graminowców? Nie wiem.

Jaka strata monopolu - AutoMapa nie jest w stanie nawet zagrozić Excelowi/Imagisowi w zasadniczym segmencie ich rynku - map do odbiorników gps Garmina.

Wiem natomiast, że gdyby GPMapa była od początku dobrym produktem, AM nie miałaby żadnych szans.

GPMapa od początku była dobra, mapy miała zawsze równie dobre jak AutoMapa, ale gdy powstawała w Polsce nie było potrzeby mapy rutowalnej, bo zdecydowana większość odbiorników gps Garmina kupowanych przez Polaków nie obsługiwało routingu.

Gdy te odbiorniki się rozpowszechniły, pojawiła się GPMapa 3.0 z routingiem.

Może i AutoMapa jest najlepsza na pockety, ale nie jest w stanie zagrozić Garminowi:
A gdzie mapy Europy?
A gdzie możliwość samodzielnego przygotowania map, również routowalnych?

Garmin oprogramowanie dla pocketów/palmów traktuje po macoszemu, i nigdy konkurencją AutoMapy nie będzie się za bardzo przejmował, bo to różne produkty, do różnych zastosowań.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 01, 2006, 20:22:05 »
Miałem już nie pisać, ale Twój upór i brnięcie w ślepy już zaułek mnie przeraża !!
Może podważysz przywołane przeze mnie daty pierwszych wydań?

Już podważyłem. Oczywiście jak chcesz do jednego worka wrzucać elektroniczne atlasy z jednej strony i routowalne mapy z softem nawigacyjnym z drugiej i jeszcze pisać: tym gorzej dla tych pierwszych bo po co w ogóle ktoś je robił skoro są tylko namiastką nawigacji to oczywiście masz rację w 100%. Sorry pomyliłem się.

Mam jednak mały problem. Jeżeli powiedziało się "A" to należy powiedzieć "B". Skoro przyznałem Tobie rację w tej materii to jak mam (przez analogię) na wiosnę wytłumaczyć wnuczce że jest głupia, bo robienie latawca nie ma sensu. To tylko namiastka samolotu, a jak już robić coś co lata  ...........

Hmm. Nie !! Wnuczka ważniejsza ! Latawiec to nie samolot i służy do czegoś innego (chociaż też lata), a elektroniczny atlas, to nie soft nawigacyjny bo też służy do czegoś innego (chociaż wyglądają podobnie). Wycofuję swoje pierwsze zdanie. Adamie nie masz racji. A osąd kto manipuluje datami już dawno pozostawiłem forumowiczom.