Pomysl na..... Nigdy wiecej pomylek przy wyznaczaniu trasy - Pomozmy Automapie

• 15 Odpowiedzi
  • 2902 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline domag

• 12
No może trochę mnie poniosło z tym "nigdy" w tytule ale w/g mnie możemy bardziej przyczynić sie do poprawy wyznaczania trasy przez AM. Podaje przykład:
Codziennie jezdze do pracy ta sama trasa i codziennie jak wlaczam AM wyznacza mi drogę bardziej klopotliwa i  nie zależnie od wersji (do 4.1.1). Sadze, ze w tym przypadku moje doświadczenie jest sporo cenniejsze niż algorytm przeliczania trasy. Moja propozycja jest taka, żeby wyposażyc AM  w ikonkę "nauka" (to tylko przykład).
Można by ja kliknac w momencie propozycji naszej trasy. Ta trasa zapisywala by sie w programie a po podlaczeniu do netu naszego sprzętu informacja automatycznie zczytywala by sie do suportu AM. Fajnie by było jak by ten sposób był dosyć prosty i nie wymagał od nas dużego zaangażowania (niektórzy są leniwi).
Jeśli nie jestem pierwszy z tym pomysłem to nie wieszajcie na mnie psów, kotów, rosomaków itp.  Jeśli jest to jakaś nowosc to rozwińcie ten pomysł.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 13:45:17 wysłana przez domag »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
Odp: Pomysl na..... Nigdy wiecej pomylek przy wyznaczaniu trasy - Pomozmy Automapie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2007, 12:55:50 »
Żeby to jeszcze chcieli wprowadzić...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Pomysl na..... Nigdy wiecej pomylek przy wyznaczaniu trasy - Pomozmy Automapie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2007, 13:11:14 »
To tak jakby chcieć by politycy pracowali dla naszego dobra.....  :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Pomysl na..... Nigdy wiecej pomylek przy wyznaczaniu trasy - Pomozmy Automa
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2007, 14:11:17 »
Jeśli nie jestem pierwszy z tym pomysłem to nie wieszajcie na mnie psów, kotów, rosomaków itp.  Jeśli jest to jakaś nowosc to rozwińcie ten pomysł.

Coś "analogicznego" a nawet bardziej rozwinietego jest od pewnego czasy w TT - poczytaj o  technologii TomTom Map Share na ich stronach. Dodam, że sprawuje się to wyśmienicie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2007, 14:16:11 »
Na razie czytałem tylko o zawiedzinych polskich uzytkownikach,
że tylko wysyłają poprawki, a jeszcze żadnej nie mieli okazji pobrać ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Pomysl na..... Nigdy wiecej pomylek przy wyznaczaniu trasy - Pomozmy Automa
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2007, 20:40:45 »
Na razie czytałem tylko o zawiedzinych polskich uzytkownikach,
że tylko wysyłają poprawki, a jeszcze żadnej nie mieli okazji pobrać ...

Wystarczy przy pobieraniu poprawek zaznaczyć aby pobierane zostały również te które nie są zweryfikowane przez TT, a pobierze się ich całe mnóstwo, łącznie z tymi które dopiero co wprowadzono do systemu. Podobnie jest z zagranicznymi poprawkami, choć tam jest też sporo tych zweryfikowanych.

Wgranie poprawek poskutkowało tym że trasa powrotna z Chlewisk do Łodzi przez Tomaszów trwała 2,5 godz. a nie 4 godz. kiedy jechałem do Chlewisk z Łodzi (o tej samej porze dnia). Po prostu wyznaczona trasa choć była dłuższa o 9 km (163 a nie 154 km), ominęła wszystkie robot drogowe i zakorkowane odcinki dróg - efekt 1,5 godz. oszczędności czasu i paliwa i nerwów.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 27, 2007, 22:50:58 »
Gdyby to była takie super to dawno TT miałby 100% pokrycia Polski i to beż Teleatlasu a jak jest wszyscy widzą....  :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2007, 23:00:04 »
Gdyby to była takie super to dawno TT miałby 100% pokrycia Polski i to beż Teleatlasu a jak jest wszyscy widzą....  :P

Oj, tam - pomysł jest naprawdę dobry, realizacja w TT widać też nienajgorsza (jakoś emisiowi wierzę - daje dobre argumenty, żadna demagogia i fanatyzm jakimi co niektórzy się charakteryzują).

Myślę, że Aqurat też powinien pójść w tym kierunku, póki co wprowadził w 4 niewielką prowizorkę, ale przydatną przy zgłaszaniu błędów (system rejestracji). Gorzej, że od zgłoszenia błędu mapy do aktualizacji mija od 3 miesięcy do (co najmniej) pół roku. Być może miplo będzie pomocne w wyznaczaniu optymalnej trasy, uwzględniającej korki i roboty drogowe, jednak póki co, am nie uwzględnia tego typu poi do wyznaczenia trasy. Może wkrótce, czego życzę i sobie i Wam.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2007, 23:27:30 »
Myślę, że Aqurat też powinien pójść w tym kierunku, póki co wprowadził w 4 niewielką prowizorkę, ale przydatną przy zgłaszaniu błędów (system rejestracji)...

Aqurat już jakiś czas temu poszedł w tym kierunku - to współpraca z Targeo. Na ich mapie (Targeo.pl) widać, że bardzo regularnie i na bieżąco aktualizowane są informacje o robotach drogowych w całym kraju.
Zabrakło jednak jak na razie mechanizmu zaczytywania tych danych do AM, choć wiem że takie prace były już prowadzone, ale nie zostały ukończone - dlaczego? O to pytajcie w AM.

P.S.

Najmilsze w tego typu "fjuczerach", (patrząc na przykładzie tej podróży do Chlewisk) jest to, że patrząc na mapie papierową lub nawet cyfrową - w życiu człowiekowi by nie przyszło do głowy pojechać taką lekko pokrajcowaną trasą jaką wyznacza aplikacja posiadająca informację którą dostarczyli inni użytkownicy. Myślę że to bardzo dobry trend w rozwoju aplikacji nawigacyjnych.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 23:37:10 wysłana przez emisiu »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2007, 08:07:39 »
Masz rację, coś w rodzaju CB na poziomie oprogramowania navi ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2007, 09:27:47 »
Z tego co wiem to w  MiploSync zostanie udostępniona funkcja mini-Traffic,
która będzie odpowiedzialna za synchronizację danych blokujących odcinki (*amb)
z częstotliwością kilku-kilkunastu minut i automatyczne aktualizowanie AutoMapy.
Będzie to dotyczyło kategorii tj. roboty drogowe i zablokowane odcinki

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2007, 10:26:38 »
I co, wyślą w teren w rejon robót swojego wysłannika, który po zakończeniu roboty wysyła informację do Miplo ???  :E :E :E
Po co ta aktualizacja co ileś tam minut?
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 28, 2007, 10:30:27 »
Nie wiem, to jest odpowiedź na pytanie czy będzie możliwość pobierania pliku *.amb

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 28, 2007, 17:58:37 »
I co, wyślą w teren w rejon robót swojego wysłannika, który po zakończeniu roboty wysyła informację do Miplo ???  :E :E :E
Po co ta aktualizacja co ileś tam minut?

Ma sens w zasadzie przy wypadkach i korkach, ale przy robotach drogowych to rzeczywiście nie ma takiej potrzeby. Może autorzy przewidują w przyszłości zbieranie także i takich informacji?

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 04, 2007, 08:55:08 »
Z tego co wiem to w  MiploSync zostanie udostępniona funkcja mini-Traffic,
która będzie odpowiedzialna za synchronizację danych blokujących odcinki (*amb)
z częstotliwością kilku-kilkunastu minut i automatyczne aktualizowanie AutoMapy.
Będzie to dotyczyło kategorii tj. roboty drogowe i zablokowane odcinki

Już mi się bardzo podoba ta funkcjonalność - pytanie - czy będzie i kiedy?

BTW, jak teraz "zmusić" automapę (4.1.2) by z automatu omijać roboty drogowe i zablokowane odcinki lub korki?

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 04, 2007, 09:11:17 »
Zablokowane odcinki masz tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=69446.30
Nie jest to pełny automat, ale...