Pływanie podczas postoju

• 217 Odpowiedzi
  • 55185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Pływanie podczas postoju
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 05, 2007, 14:46:22 »
Tak dla eksperymentu możesz sprawdzić, jak zachowuje się iGo pracujące z protokołem sirf. No właśnie - większość nowego oprogramowania nawigacyjnego obsługuje ten protokół bez problemów, a czy używa go do sterowania odbiornikiem, czy tylko do czytania danych o pozycji i czasie? Tego niestety - nie wiem...

Widziałem to w iGO ale nie używałem. Zastanawia mnie dlaczego w dołączonym oprogramowaniu nie ma opcji zmiany protokołu komunikacyjnego albo bie przełącza się tego jakimś przełączniczkiem?
Drugie pytanie mnie nurtuje czy są w handlu odbiorniki w których stadardowo włączony jest protokół Sirf bo u mnie stadardowo włączony był NMEA i czemu w instrukcji piszą o SIRF a za nic nie piszą jak to włączyć?
etc.

Pytanie dodatkowe: czy włączenie wygładzania ścieżki nie będzie powodowało:
a) opóźnień (dane musza być analizowane) i porównywane czy nie odbiegają znacząco od poprzednich ?
b) przekłamań (wariactwa) w momencie skręcania w uliczkę (np prawo, lewo...)

Masz jakeś doświadczenia?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 15:50:47 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 05, 2007, 16:53:21 »
Widziałem to w iGO ale nie używałem. Zastanawia mnie dlaczego w dołączonym oprogramowaniu nie ma opcji zmiany protokołu komunikacyjnego albo bie przełącza się tego jakimś przełączniczkiem?
Drugie pytanie mnie nurtuje czy są w handlu odbiorniki w których stadardowo włączony jest protokół Sirf bo u mnie stadardowo włączony był NMEA i czemu w instrukcji piszą o SIRF a za nic nie piszą jak to włączyć?
etc.

Pytanie dodatkowe: czy włączenie wygładzania ścieżki nie będzie powodowało:
a) opóźnień (dane musza być analizowane) i porównywane czy nie odbiegają znacząco od poprzednich ?
b) przekłamań w momencie skręcania w uliczkę (np prawo, lewo...) ?

Standardowym protokołem jest NMEA-0183, stary standard ale... standard.  Dlaczego ten a nie nowszy i lepszy SiRF? Może dlatego, że starsze oprogramowanie używa NMEA (za wyjątkiem garmina, tam używany jest ichni protokół transmisji danych), nowsze potrafią używać i NMEA i SiRF.  CZyli kwestia kompatybilności, coś jak obsługa DOS w Windows - dopiero Vista praktycznie nie obsługuje oprogramowania dosowego...   Co byłoby, gdyby Twój nowozakupiony odbiornik pracował domyślnie w trybie SiRF a Ty chciałbyś podłączyć go do Automapy? Lipa, prawda? No właśnie :). A taki iGo czy topograficzne Russa lub OziExplorerCE potrafią użyć tego protokołu. Co więcej, te dwa ostatnie programy działają zdecydowanie lepiej komunikując się z odbiornikiem za pomocą protokołu SiRF.

A czemu nie piszą jak to włączyć? Pewnie żeby blondynka nie miała problemów typu: spsuło siem! Jeśli ktoś wie jak to włączyć, to wie jak tego użyć...

Na pytanie dodatkowe odpowiadam: w tej ilości danych, jakie muszą być analizowane znalezienie funkcji aproksymującej odwzorowującą faktyczny ruch (zadaną funkcję), nie jest wcale takie trudne, ani też zbytnio obciążające system. Opóźnienia oczywiście będą, bo muszą być, jednak na ogół nie będą zauważalne przez użytkownika. Oczywiście nie uniknie się błędów aproksymacji, jednak są to błędy niewielkie i porównywalne (o ile nie mniejsze) z błędami pomiaru.
Co do przekłamań w momencie skręcania w uliczkę to tego nie ma. Próbowałem, rejestrowałem i porównywałem. Jest dobrze. Funkcja wygładza ruch, ale nie jest to wygładzanie kilkunastometrowych odległości a raczej niedokładności pomiaru jak np. stoisz w miejscu z wyłączoną funkcją SN to zauważysz "miotanie"/pływanie śladu gps. Wygładzanie to niweluje.

Jak możesz zaobserwować na poniższym obrazku:

Czerwone kropki przedstawiają dane po wygładzeniu i lepiej prezentują co użytkownik oczekuje, kiedy jedzie wzdłuż drogi. Jednakże niebieska ścieżka przedstawia bardziej to, co odbiornik gps skalkulował.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 05, 2007, 19:52:29 »
Świetnie to zobrazowałeś ale nasuwa się znów pytanmie czemu nie jest to stadardowo włączone?
Zauważyłem inną rzecz w AM... mimo iż mam wyłączone przewidywanie pozycji to jeśli na skrzyżowaniu wyznaczona trasa każe skręcać a pojadę prosto to jadąc dość wolno można zauważyć, że AM próbuje skręcać obrac.... wygląda to jaky mimo wyłączenia przewidywania pozycjibyło zaszyte małe przewidywanie pozycji na stałe....
Czy zauważyłeś coś takiego?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 05, 2007, 21:30:54 »
A licho wie, czemu większość zaawansowanych opcji jest nie włączona przez producentów odbiorników. Wygląda na to, że z zalet SiRF Star III wykorzystują praktycznie jedynie jego czułość, choć głowę daję, że w PNA będzie (lub powinno być) choć SN włączone domyślnie.

Mam przewidywanie włączone, choć szczerze mówiąc, nie wiem po co ;). Sprawdzę w najbliższych dniach (weekend mam wyjazdowy), ale musiałbym wiedzieć, czy "dość wolno" to prędkość piechura, rowerzysty, czy na terenie zabudowanym? Czy masz włączony SN? Chodzi o możliwie dokładne powtórzenie warunków testu.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 05, 2007, 21:43:03 »
A licho wie, czemu większość zaawansowanych opcji jest nie włączona przez producentów odbiorników. Wygląda na to, że z zalet SiRF Star III wykorzystują praktycznie jedynie jego czułość, choć głowę daję, że w PNA będzie (lub powinno być) choć SN włączone domyślnie.

Mam przewidywanie włączone, choć szczerze mówiąc, nie wiem po co ;). Sprawdzę w najbliższych dniach (weekend mam wyjazdowy), ale musiałbym wiedzieć, czy "dość wolno" to prędkość piechura, rowerzysty, czy na terenie zabudowanym? Czy masz włączony SN? Chodzi o możliwie dokładne powtórzenie warunków testu.
Może być trochę szybciej niż szybkość piechura bo miałem włączone SN. Zauważyłem, że przy włączonym SN trochę mniej płynniej obraca mapą jak skręcam - może to przyczyna włączonego trybu oszczędnego .... muszę to jeszcze sprawdzić. Natomiast co do tego to powtarzam.... wyznaczana trasa każe skręcać a np jedzie się prosto ze stosunkowo niewielką szybkością i AM chce jakby przez moment skręcać choć jak wiadomo jadę prosto. Chyba, ze to efekt uboczny funkcji tunelowej gdzie przewiduje pozycję... może jak jade powoli z włączonym SN to zaczyna przewidywać.... no już nie wiem... możesz to sprawdzić u siebie?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 05, 2007, 21:57:33 »
Tak, sprawdzę.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:05:59 »
Tak, sprawdzę.
Dzięki...
A propos Factory Settings to jak robi się się sirftech z pozycji Sirf to teoretycznie samo wraca do NMEA ale żeby działało to trzeba odbiornik po tym wyłączyć i pononie włączyć by programy zaczęły go widzieć...
Jutro dla odmiany spróbuję z ustawieniami fabrycznymi bez SN - zobaczę jhak to jest.....
Dośc wolno to 10-15kkm/h... itp
Czy Ty masz włączone TS?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 22:29:03 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #187 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:29:14 »
Teoretycznie wyłączenie „Przewiduj pozycję” powinno wyłączyć przewidywanie, ale na wszelki wypadek „Opóźnienie GPS” ustaw na "Brak" - kto wie, czy przypadkiem 4.1 RC1 nie ma tu błędu?

Co minutę dopisujesz?  :worried:
TS - rozwiń skrót ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:51:26 »
Teoretycznie wyłączenie "Przewiduj pozycję" powinno wyłączyć przewidywanie, ale na wszelki wypadek "Opóźnienie GPS" ustaw na "Brak" - kto wie, czy przypadkiem 4.1 RC1 nie ma tu błędu?

Co minutę dopisujesz?  :worried:
TS - rozwiń skrót ;)
Chodzi o wygladzanie .....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:06:39 »

Acha :)
Tak, z uwagi na to, że opracowuję mapę topograficzną mojego regionu z przeznaczeniem do wycieczek pieszych i rowerowych. Zoptymalizowane i wygładzone ślady gps bardzo ułatwiają mi nanoszenie wektorowych dróg i ścieżek. Oszczędza mi roboty, bo wystarczy ślad zamienić w ścieżkę, poprawić węzły. Bez wygładzania zapisany ślad był znacznie gorszej jakości - minimalne odchylenia na boki, tak jakbym szedł wężykiem...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:09:55 »

Acha :)
Tak, z uwagi na to, że opracowuję mapę topograficzną mojego regionu z przeznaczeniem do wycieczek pieszych i rowerowych. Zoptymalizowane i wygładzone ślady gps bardzo ułatwiają mi nanoszenie wektorowych dróg i ścieżek. Oszczędza mi roboty, bo wystarczy ślad zamienić w ścieżkę, poprawić węzły. Bez wygładzania zapisany ślad był znacznie gorszej jakości - minimalne odchylenia na boki, tak jakbym szedł wężykiem...
A co myślisz o przydatności w czasie jazdy autem i ewentualnie czy razem z SN czy osobno...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 06, 2007, 00:09:16 »
A co myślisz o przydatności w czasie jazdy autem i ewentualnie czy razem z SN czy osobno...?

Jeśli nagrywasz ślady to i owszem, przydatna rzecz. Jeśli nie, to nie ma potrzeby używania, AM i tak przyciąga do drogi, a więc nawet nie zauważysz efektów w wyświetlaniu czegokolwiek. O wiele przydatniejsze są opcje Degraded Mode i Dead Reckoning.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 06, 2007, 06:56:03 »

Jeśli nagrywasz ślady to i owszem, przydatna rzecz. Jeśli nie, to nie ma potrzeby używania, AM i tak przyciąga do drogi, a więc nawet nie zauważysz efektów w wyświetlaniu czegokolwiek. O wiele przydatniejsze są opcje Degraded Mode i Dead Reckoning.
Ojej... a co to takiego...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 06, 2007, 08:09:55 »
Dokładny opis na 5 stronie tego postu ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 06, 2007, 09:26:18 »
Sorki... nie zauważyłem :-)
Nadal zastanaiam sie nadal nad wygładzaniem.... czy może pondnieść stabilnośc nawigacji samochodowej by usunąć przypadkowe skoki, które zdarzają się (np przsłonięcie, któregoś z satelit) czy wprowadzi opóźnienie i bedzie prowadziło do przekłamań....
Co do tych dwóch w/w funkcji to boję się, że w pewnych warunkach może pokazywać bzdury....
Co do wspomnianego wczoraj przewidywania pozycji to jak ustawiłem tak jak powiedziałeś: pomimo odptaszkowania (OF) "przewiduj pozycję ustawiłem opóźnienie na "brak" i wydaje się, że już nie próbuje skręcać choć jadę prosto - wygląda na to, że odptaszkowanie przewidywania pozycji nie wyłącza tego w 100% (zostawiają coś) i albo zrobili to specjalnie albo to błąd a próba skrecania choc jadę prosto jest to uboczne działanie funkcji kontynuacji tunelowej......
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 06, 2007, 09:35:11 »
Musisz przetestować - mi te funkcje pasują. Tym bardziej, że Degraded Mode jest mądrze zrobione i faktycznie pomaga w wyliczeniu pozycji - działa w przypadku obliczeń z użyciem sygnału 3 lub 2 sateliów. Jeśli spadnie do 1 to i tak traci się możliwość obliczeń. Wtedy pomaga opcja Dead Reckoning - coś jak opcja tunelowa, z tym, że możesz określić dokładny czas symulacji kierunku i prędkości podawanych przez odbiornik do oprogramowania.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 06, 2007, 09:39:07 »
Wtedy pomaga opcja Dead Reckoning - coś jak opcja tunelowa, z tym, że możesz określić dokładny czas symulacji kierunku i prędkości podawanych przez odbiornik do oprogramowania.
Czy to aby przypadkiem nie będzie kłóciło się z funkcją tunelową w AM?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #197 dnia: Wrzesień 06, 2007, 10:31:12 »
Wtedy pomaga opcja Dead Reckoning - coś jak opcja tunelowa, z tym, że możesz określić dokładny czas symulacji kierunku i prędkości podawanych przez odbiornik do oprogramowania.

Najprawdopodobniej nie, zależy który algorytm lepiej wylicza symulację danych. Zakładamy, że opcja Dead Reckoning jest włączona i dostarcza symulowanych danych przez 20 s. W tym czasie program "widzi" dane takie, jakby były one realne.
A tak na marginesie - gdzie jest w AM opcja tunelowa?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #198 dnia: Wrzesień 06, 2007, 10:38:59 »

Najprawdopodobniej nie, zależy który algorytm lepiej wylicza symulację danych. Zakładamy, że opcja Dead Reckoning jest włączona i dostarcza symulowanych danych przez 20 s. W tym czasie program "widzi" dane takie, jakby były one realne.
A tak na marginesie - gdzie jest w AM opcja tunelowa?
A nie...?
Nie jedzie Tobie w tunelu?
Mi jedzie... :-)
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #199 dnia: Wrzesień 06, 2007, 11:09:17 »
A nie...?
Nie jedzie Tobie w tunelu?
Mi jedzie... :-)

Ech... Myślałem, że gdzieś przegapiłem możliwość włączenia/wyłączenia tego.
Choć w tym przypadku ciężko mi będzie przeprowadzić jakiekolwiek testy - poruszam się głównie po trasach beztunelowych. Co prawda w sobotę będę w Poznaniu, ale nie przypominam sobie, żebym jakieś tunele miał na trasie...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:10:32 »
Mam problem z SirfTech - jak go uzyję to blokuje mi coś port com i tak 4-5/10 prób otwarcia portu z innych programów kończy sie tym, że nie widzą mojego odbirnika GPS i jedyna metoda tego jest odtworzyć obraz z pliku spb beckup sprzed użycia SirfTech.  Pisałem Ci na ten temat.... i musze przestać go uzywać... chyba, że mam jakąś wersję nie tego (ściągałem go z: http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm ) .....................
Używałem też sirf-setup i z tego jestem bardzo zadowolony ale ma mało opcji do używania.
Nie ma innego programu do ustawiania parametrów sirf?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #201 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:30:15 »
Mam problem z SirfTech - jak go uzyję to blokuje mi coś port com i tak 4-5/10 prób otwarcia portu z innych programów kończy sie tym, że nie widzą mojego odbirnika GPS i jedyna metoda tego jest odtworzyć obraz z pliku spb beckup sprzed użycia SirfTech.  Pisałem Ci na ten temat.... i musze przestać go uzywać... chyba, że mam jakąś wersję nie tego (ściągałem go z: http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm ) .....................
Używałem też sirf-setup i z tego jestem bardzo zadowolony ale ma mało opcji do używania.
Nie ma innego programu do ustawiania parametrów sirf?

Najprawdopodobniej ustawiasz złe parametry transmisji portu. Prawdopodobnie przy przełączeniu z SiRF na NMEA ustawiasz inną prędkość transmisji portu, niż tą, która jest ustawiona przez producenta. O ile pamiętam, Twój odbiornik komunikuje się z prędkością 38400 a Ty pewnie ustawiasz port w PDA na prędkość 57600, prawda?

Te 57600, które podawałem wcześniej jest prawdziwe dla mojego gps. Ustawienie portu transmisyjnego na inną prędkość, niż ta, z którą komunikuje się odbiornik, spowoduje właśnie taki efekt jak opisujesz.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #202 dnia: Wrzesień 06, 2007, 13:36:04 »

Najprawdopodobniej ustawiasz złe parametry transmisji portu. Prawdopodobnie przy przełączeniu z SiRF na NMEA ustawiasz inną prędkość transmisji portu, niż tą, która jest ustawiona przez producenta. O ile pamiętam, Twój odbiornik komunikuje się z prędkością 38400 a Ty pewnie ustawiasz port w PDA na prędkość 57600, prawda?

Te 57600, które podawałem wcześniej jest prawdziwe dla mojego gps. Ustawienie portu transmisyjnego na inną prędkość, niż ta, z którą komunikuje się odbiornik, spowoduje właśnie taki efekt jak opisujesz.
Niestety... zawsze w każdą stronę ustawiam 38400..... i nie chodzi o tgo, że nie łączy mio się zle łączy się co 2-3 podejściem....
Niestety nie łączy też po Factory settings zrobionym innym programem.... pomaga tylko powrót do stanu PDA przed uzyciem aplikacji.... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #203 dnia: Wrzesień 06, 2007, 14:34:26 »

Niestety... zawsze w każdą stronę ustawiam 38400..... i nie chodzi o tgo, że nie łączy mio się zle łączy się co 2-3 podejściem....
Niestety nie łączy też po Factory settings zrobionym innym programem.... pomaga tylko powrót do stanu PDA przed uzyciem aplikacji.... :(
A czy sprawdzałeś: po ustawieniu wszystkiego i przełączeniu z powrotem na NMEA  , zakładka" Comm"  tam "Open"  i co się dzieje, pokazuje protokół , transmisję  i błędy?
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #204 dnia: Wrzesień 06, 2007, 14:44:18 »
A czy sprawdzałeś: po ustawieniu wszystkiego i przełączeniu z powrotem na NMEA  , zakładka" Comm"  tam "Open"  i co się dzieje, pokazuje protokół , transmisję  i błędy?

Słuszna uwaga.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #205 dnia: Wrzesień 06, 2007, 15:02:46 »
Sprawdzam.... i jest ok.
zastanawia mnie to, że po uzyciu zawwsze już pamięta com i za każdym razem otwiera juz od razu port z GPS... może tu tkwi problem, że coś zapamiętuje i jest jakiś konflikt...?
Już znalazłem, że w gł katalogu powstają pliki tekstowe o nazwach takich jak com ale to nie to....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 15:32:22 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #206 dnia: Wrzesień 06, 2007, 18:24:54 »
Dzisiaj sprawdziłem i mimo wyłączenie przwidywania i opóźnienia ustawionego na brak przy dojeżdzaniu do skrzyżowania gdzie wytyczona trasa sugeruje skręt a pojadę prosto to AM próbuje pobracać mapę tak jakbym skręcał choć jadę prosto...
Wygląda na to, że najbardziej wkurzającej mnie funkcji nie da się całkowicie wyłączyć...  :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 22:37:25 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #207 dnia: Wrzesień 06, 2007, 22:54:51 »
Wygląda na to, że najbardziej wkurzającej mnie funkcji nie da się całkowicie wyłączyć...  :(

A nie mógłbyś po prostu przejeżdżając przez skrzyżowanie, patrzeć przez szybę,
zamiast gapić się wciąż w ekranik? Ten ruch w kierunku trasy trwa ledwie sekundę. :mad:
Sam chcesz zaliczyć te 12 lat za kratami, którymi straszysz tu innych?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #208 dnia: Wrzesień 06, 2007, 23:11:06 »

A nie mógłbyś po prostu przejeżdżając przez skrzyżowanie, patrzeć przez szybę,
zamiast gapić się wciąż w ekranik? Ten ruch w kierunku trasy trwa ledwie sekundę. :mad:
Sam chcesz zaliczyć te 12 lat za kratami, którymi straszysz tu innych?

Merytorycznie odpowiedziałeś....mi wczoraj w korku na rondzie ONZ przy małej szybkości przejechało 1/3 ronda (ronda o śrenicy 50m....)
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #209 dnia: Wrzesień 06, 2007, 23:56:41 »
A co byś chciał przeczytać? Wyżej pępka nie podskoczysz i tyle :P

Takich sytuacji nie unikniesz, w każdym sofcie nawigacyjnym jest ten sam dylemat:
jak przedstawić płynnie i bez opóźnień ruch, mając do dyspozycji tylko dyskretny odczyt pozycji.
I albo masz opóżnienie w pokazywaniu pozycji i płynną animację ruchu, albo w pewnym stopniu
przewidujesz bieżącą pozycję, aproksymując wsześniej dostępne dane i po odczycie korygujesz
wyliczenia jeśli nie trafiłeś z aproksymacją.
I póki nie dostarczycz do obliczeń innych danych odnośnie bieżących zmian położenia,
np. z czujników obrotów kół, to takie sytuacje będą sie zdarzać, choćbyś nie wiem jak upierdliwie zrzędził.
Jak sie nie podoba, to masz 2 skrajne wyjścia, albo powrót do odświeżania pozycji co sekundę (AM3)
albo płynny ruch i ponad 1s opóźnienia w pokazywaniu pozycji (Destinator).
Możesz jeszcze przebić ścianę i zrobić trzecie wyjście pomiędzy tymi dwoma ...
ale nigdy nie obejdzie się bez kompromisu.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free