Widziałem to w iGO ale nie używałem. Zastanawia mnie dlaczego w dołączonym oprogramowaniu nie ma opcji zmiany protokołu komunikacyjnego albo bie przełącza się tego jakimś przełączniczkiem?
Drugie pytanie mnie nurtuje czy są w handlu odbiorniki w których stadardowo włączony jest protokół Sirf bo u mnie stadardowo włączony był NMEA i czemu w instrukcji piszą o SIRF a za nic nie piszą jak to włączyć?
etc.
Pytanie dodatkowe: czy włączenie wygładzania ścieżki nie będzie powodowało:
a) opóźnień (dane musza być analizowane) i porównywane czy nie odbiegają znacząco od poprzednich ?
b) przekłamań w momencie skręcania w uliczkę (np prawo, lewo...) ?
Standardowym protokołem jest NMEA-0183, stary standard ale... standard. Dlaczego ten a nie nowszy i lepszy SiRF? Może dlatego, że starsze oprogramowanie używa NMEA (za wyjątkiem garmina, tam używany jest ichni protokół transmisji danych), nowsze potrafią używać i NMEA i SiRF. CZyli kwestia kompatybilności, coś jak obsługa DOS w Windows - dopiero Vista praktycznie nie obsługuje oprogramowania dosowego... Co byłoby, gdyby Twój nowozakupiony odbiornik pracował domyślnie w trybie SiRF a Ty chciałbyś podłączyć go do Automapy? Lipa, prawda? No właśnie

. A taki iGo czy topograficzne Russa lub OziExplorerCE potrafią użyć tego protokołu. Co więcej, te dwa ostatnie programy działają zdecydowanie lepiej komunikując się z odbiornikiem za pomocą protokołu SiRF.
A czemu nie piszą jak to włączyć? Pewnie żeby blondynka nie miała problemów typu: spsuło siem! Jeśli ktoś wie jak to włączyć, to wie jak tego użyć...
Na pytanie dodatkowe odpowiadam: w tej ilości danych, jakie muszą być analizowane znalezienie funkcji aproksymującej odwzorowującą faktyczny ruch (zadaną funkcję), nie jest wcale takie trudne, ani też zbytnio obciążające system. Opóźnienia oczywiście będą, bo muszą być, jednak na ogół nie będą zauważalne przez użytkownika. Oczywiście nie uniknie się błędów aproksymacji, jednak są to błędy niewielkie i porównywalne (o ile nie mniejsze) z błędami pomiaru.
Co do przekłamań w momencie skręcania w uliczkę to tego nie ma. Próbowałem, rejestrowałem i porównywałem. Jest dobrze. Funkcja wygładza ruch, ale nie jest to wygładzanie kilkunastometrowych odległości a raczej niedokładności pomiaru jak np. stoisz w miejscu z wyłączoną funkcją SN to zauważysz "miotanie"/pływanie śladu gps. Wygładzanie to niweluje.
Jak możesz zaobserwować na poniższym obrazku:

Czerwone kropki przedstawiają dane po wygładzeniu i lepiej prezentują co użytkownik oczekuje, kiedy jedzie wzdłuż drogi. Jednakże niebieska ścieżka przedstawia bardziej to, co odbiornik gps skalkulował.