Pływanie podczas postoju

• 217 Odpowiedzi
  • 55303 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Odp: Pływanie podczas postoju
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpień 28, 2007, 17:25:56 »
Czas wydłuża się dokładnie o tyle, ile dodatkowej drogi musi zrobić sygnał. Odbiornik musi go zmierzyć. Na pomiarze tego czasu polega cały system GPS. Oczywiście zakłócenie sygnału z jednego satelity nie musi powodować drastycznych zmian położenia, bo firmware chipsetu uśrednia i pewnie odrzuca niektóre pomiary. Stąd położenie mocno skacze na początku złapania fixa, bo wtedy brane są pod uwagę pomiary tylko z 3-4 satelitów.
Jeśli założymy, że stała c=299792458m/s, to sygnał radiowy na przebycie, przykładowo dodatkowych 40m, potrzebuje 1,33E-007s. Chciałbym zobaczyć tego GPS-a, który mierzy czas z taką dokładnością. Poza tym, w tym wątku mowa jest o pływaniu sygnału w czasie postoju, a nie w czasie łapania fix-a.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 17:31:07 wysłana przez Jaroslav »

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:13:35 »
Jeśli założymy, że stała c=299792458m/s, to sygnał ...

Przepraszam, ale co Ty chcesz udowodnić? I ja i Ty, i my wszyscy przechadzamy się tylko daleko po obrzeżach całej zlozoności problemu. Nasza wiedza jest bardzo szczątkowa i nie wystarczy rzucić stałą rozchodzenia się światla, aby w cudowny sposób uzdrowić problem. A problem istnieje..

dodane po chwili..
To co powiedziałem, moze zabrzmiało trochę niefajnie. Nie chcę nikogo tutaj obrażać. Chodzi mi tylko o to, że nie wystarczy powiedzieć, że czegoś nie ma, aby tego nie bylo. Dodajesz do sygnalu kilka metrów pochodzacych z odbicia i twierdzisz, ze to nie ma wpływu. Powinno nie mieć. Ale ma.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 19:25:26 wysłana przez Tutejszyn »
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:21:51 »
[Jeśli założymy, że stała c=299792458m/s, to sygnał radiowy na przebycie, przykładowo dodatkowych 40m, potrzebuje 1,33E-007s. Chciałbym zobaczyć tego GPS-a, który mierzy czas z taką dokładnością. Poza tym, w tym wątku mowa jest o pływaniu sygnału w czasie postoju, a nie w czasie łapania fix-a.

Zamiast się mądrzyć (raczej ośmieszać) poczytaj. To nie boli, wystarczy zagoglać.

*

Offline Jaroslav

• *
  • 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 28, 2007, 19:49:25 »
Przepraszam, ale co Ty chcesz udowodnić? I ja i Ty, i my wszyscy przechadzamy się tylko daleko po obrzeżach całej zlozoności problemu. [...]
Niczego nie chcę udowadniać. Chcę zrozumieć  :)
Czy na opisane zjawisko ma wpływ niestabilizowane napięcie akumulatora, opóźnienie reakcji tranzystora, propagacja czy zakrzywienie przestrzeni w okolicach jonosfery? I jeśli ma, to jakie? Rozumiem, że  nikt nie wie i tylko tak sobie "dywagujemy".  :wink:

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 28, 2007, 21:43:20 »
Sek w tym, ze odbiornik GPS nie mierzy odleglosci od satelit ale porownuje odleglosci (propagacje sygnalu) pomiedzy satelitami i dlatego jeski genarator a odbiorniku "plynie" to plynie dla sygnalow wszystkich satelit - i dlatego stabilnosc i dokladnosc samego odbiornika ma drugorzedne znaczenie....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tutejszyn

• *
  • 69
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:26:27 »
"Odległość od satelity" jest pewnym uproszczeniem myslowym dla łatwiejszego wyobrazenia sytuacji. Myslę, ze wszyscy robimy mądre miny, a tak naprawdę wiemy o tym niewiele.

...dlatego jeski genarator a odbiorniku "plynie" to plynie dla sygnalow wszystkich satelit - i dlatego stabilnosc i dokladnosc samego odbiornika ma drugorzedne znaczenie....

Dlaczego odbiorniki mają "plynąć" dla sygnału wszystkich satelit? Czy satelity oświetlają odbiornik z jednego miejsca? Przecież tak nie jest.
Lepiej iść po śladach, niż po trupach.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:43:11 »
"Odległość od satelity" jest pewnym uproszczeniem myslowym dla łatwiejszego wyobrazenia sytuacji. Myslę, ze wszyscy robimy mądre miny, a tak naprawdę wiemy o tym niewiele.

...dlatego jeski genarator a odbiorniku "plynie" to plynie dla sygnalow wszystkich satelit - i dlatego stabilnosc i dokladnosc samego odbiornika ma drugorzedne znaczenie....

Dlaczego odbiorniki mają "plynąć" dla sygnału wszystkich satelit? Czy satelity oświetlają odbiornik z jednego miejsca? Przecież tak nie jest.
Uzylem okreslenia potocznego - chodzilo o miestabilnosc generatora kwarcowego w odbiorniku na wskutek temperatury, zmiany napiecia baterii, czasu i innych czynnikow.... i dlatego odbiornik wykazujac niestabilnosc moze poprawnie ocenic polozenie bo dokonuje porownania faz sygnalow z poszczegolnych zatelit a nie ocenia konkretna odleglosc od satelity.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 28, 2007, 22:54:07 »
Najgorzej jest wtedy, gdy krzywa Schwanna zagina się wokół czasoprzestrzennej aberracji Herholda. Wówczas mamy do czynienia ze zjawiskiem dolnej abrazjii, która powoduje perturbacje gazomitylozoiczne wastwy mentalnej czasoprzestrzeni.   B) W skrócie rzecz ujmując - bedzie sie kręciło i już.  :evil:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 28, 2007, 23:10:05 »
A ja myślę, że wystarcz by AM pamiętała kierunek w którym się poruszaliśmy. Kiedy prędkość spadnie do okolic zera powinna ignorować "dziwne" odczyty. :grin:

Jak tak dobrze idzie Ci myślenie, to wymyśl jeszcze po czym AM pozna,
że prędkość spadła do okolic zera i jak ma rozpoznać które odczyty są dziwne.   :ohreally:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 28, 2007, 23:37:35 »
Jak tak dobrze idzie Ci myślenie, to wymyśl jeszcze po czym AM pozna,
że prędkość spadła do okolic zera i jak ma rozpoznać które odczyty są dziwne.   :ohreally:

Inni wymyślili.
W iGO, jest np. taka opcja: "nie zmieniaj pozycji na drodze", Ta opcja zapewnia zarówno klejenie do drogi jak też stabilną pozycję mapy.
W Garminie NUVI takiej opcji nie ma, ale mapa też jest stabilna (mimo że w moim NUVI siedzi SiRF). To samo w 60CSX też z SiRFem.

Sądzę, że algorytm pozwalający ustalić, czy to są przypadkowe skoki pozycji, czy jednak ruch - wbrew wpozorom wcale nie musi być skomplikowany i będzie zapewne związany z czymś, co ja nazwałbym śledzeniem "trendu". Z grubsza: skoki są przypadkowe: różna prędkość, rózne kierunki. Ruch jest w miarę jednolity.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 23:39:42 wysłana przez GPS maniak »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:04:26 »
Inni wymyślili.
W iGO, jest np. taka opcja: "nie zmieniaj pozycji na drodze", Ta opcja zapewnia zarówno klejenie do drogi jak też stabilną pozycję mapy.
W Garminie NUVI takiej opcji nie ma, ale mapa też jest stabilna (mimo że w moim NUVI siedzi SiRF). To samo w 60CSX też z SiRFem.

Sądzę, że algorytm pozwalający ustalić, czy to są przypadkowe skoki pozycji, czy jednak ruch - wbrew wpozorom wcale nie musi być skomplikowany i będzie zapewne związany z czymś, co ja nazwałbym śledzeniem "trendu". Z grubsza: skoki są przypadkowe: różna prędkość, rózne kierunki. Ruch jest w miarę jednolity.

Lechu, w AM 4.1 jest/będzie opcja (nie pamiętam czy w 4.01 jest czy nie?) "Ignorowanie odchyleń GPS". U mnie przy "średnich" odchyleniach działa to dobrze, ale można ustawić sobie na "bardzo dużych" i wtedy ignoruje nawet kilkudziesięcio metrowe odchylenia. Aczkolwiek ja używam jednak Static Navigation dla nawigacji samochodowej i sprawa załatwiona.

Lechu, głowę daję, że wszystkie navi przeznaczone do autka, wyposażone w Sirf Star III mają właczoną opcję Static Navigation.
Ten algorytm o którym piszesz (i wiele innych) SiRF Star III ma na pokładzie. Pisałem o nim wyżej i nazywa się Track Smoothing. Oprogramowanie chipu odbiornika odrzuca przypadkowe, nagłe "skoki w boki" ;) przed wysłaniem danych do programu. Porównując ślady gps z pieszych i rowerowych spacerów (no, takim gpsmaniakiem jak Ty nie jestem, ale lubię łazikować) z włączoną opcją TS widać wyraźną różnicę. Dodatkowo można zmusić oprogramowanie odbiornika do trzymania kierunku i szybkości przesuwania się w przypadku nagłych zaników sygnału (na określony przez nas czas), no i jeszcze znajdzie się cała masa przydatnych opcji. Tylko trzeba pobawić się w tuning ;). Garmin w swoich urządzeniach outdoorowych z sirf'em na pokładzie pewno dokonał fabrycznego tuningu - wiele bym dał, żeby zobaczyć ustawienia na nich zastosowane...
A większość popularnych odbiorników gps z srif star III ma domyślne, fabryczne (bezpieczne?) ustawienia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 00:10:23 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:10:19 »
Lechu, nie o to chodzi, że inni nie wymyslili, bo już dawno wymyslili  :)
Owszem, nie jest to zbyt trudne, ale ponieważ odczyt pozycji jest stosunkowo 'rzadki',
jak by nie patrzeć odświeżanie jest co 1000ms :) więc sprawdzenie czy skok nie jest czasem jest przypadkowy
wymagać będzie miminum 2 sekund, a to już wnosi istotne opóźnienie w odświeżaniu pozycji.
AM też ma możliwość regulacji ignorowania odchyleń GPS, ale to znów kolejny kompromis,
nie da się pogodzić wysokiego poziomu 'olewania' odchyleń przez program, z wysoką precyzją
wskazań bieżącej pozycji na mapie.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:12:52 »
jak by nie patrzeć odświeżanie jest co 1000ms :) więc sprawdzenie czy skok nie jest czasem jest przypadkowy
wymagać będzie miminum 2 sekund, a to już wnosi istotne opóźnienie w odświeżaniu pozycji.

Dlatego najlepiej, żeby korekta nastąpiła jescze przed wysłaniem danych do programu - na poziomie firmware odbiornika. Tak właśnie działa Track Smoothing w SiRF Star III.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:29:37 »
Nie ma, chyba że masz Porche   B)

Pamiętaj, że problem nie dotyczy regularnej jazdy tylko postoju.
Kiedy ruszysz ze skrzyżowania, to po dwóch, a nawet trzech sekundach nie jesteś znów tak daleko.
No ale w sumie masz rację. Wiadomo - coś za coś  :cry:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:40:05 »
Nie ma, chyba że masz Porche   B)

Spróbuj powiedzieć to tym, którzy używają Destinatora, zwłaszcza w mieście ...  :D

« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:42:49 »
Lechu, głowę daję, że wszystkie navi przeznaczone do autka, wyposażone w Sirf Star III mają właczoną opcję Static Navigation.
......
Garmin w swoich urządzeniach outdoorowych z sirf'em na pokładzie pewno dokonał fabrycznego tuningu - wiele bym dał, żeby zobaczyć ustawienia na nich zastosowane...

Nie trzymałbym się tu sztywno nomenklatury, bo Static Navigation działa zapewne w/g ściśle określonego (może chronionego prawem?) algorytmu.
Ale wiadmo o czym tu mówimy. O oprogramowaniu korygującym.

Powiem szczerze, że też jestem ciekaw jak to jest rozwiązane w outdoorowcach, ale fakt jest faktem że kiedy wykonam na balkonie 3-4 kroki z 60CSX "w ręku" on obraca mapę "truck up", a kiedy zatrzymam się w miejscu mapa stoi jak żyleta, pomio że np. późniejsza analiza tracka wykazuje że jednak SiRF pływał? Ki Czort?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 29, 2007, 00:54:02 »
Powiem szczerze, że też jestem ciekaw jak to jest rozwiązane w outdoorowcach, ale fakt jest faktem że kiedy wykonam na balkonie 3-4 kroki z 60CSX "w ręku" on obraca mapę "truck up", a kiedy zatrzymam się w miejscu mapa stoi jak żyleta, pomio że np. późniejsza analiza tracka wykazuje że jednak SiRF pływał? Ki Czort?

To jednak oprogramowanie garmina załatwia sprawę na "żyletę" - bo pewnie track jest zapisywany jednak jako dane pobierane bezpośrednio z portu odbiornika.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 29, 2007, 10:12:53 »
Nie ma, chyba że masz Porche   B)

Spróbuj powiedzieć to tym, którzy używają Destinatora, zwłaszcza w mieście ...  :D
W Destinatorze to wystarczy miec Fiata Brava z najmniejszym 82 konnym motorem by jadac przez Warszawe dojechac do celu a na ekranie widziec, ze jest sie 5 km w tyle.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 29, 2007, 20:26:45 »
Ustawiłem Static Navi i d... dalej pływa. A dzisiaj testowałem z i bez wyznaczonej trasy. Ustawiłem nawet tolerancję bardzo dużych odchyleń. Mimo to na Świętokrzyskiej (między wysokimi budynkami) rzucało mnie nawet po 5 metrów od drogi.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 29, 2007, 21:41:46 »
Ustawiłem Static Navi i d... dalej pływa. A dzisiaj testowałem z i bez wyznaczonej trasy. Ustawiłem nawet tolerancję bardzo dużych odchyleń. Mimo to na Świętokrzyskiej (między wysokimi budynkami) rzucało mnie nawet po 5 metrów od drogi.

W takim razie Twoj sprzet to zlom.....
Ja wczoraj i dzisiaj testowalem zamieszczonu tu sirf-setup i dziala super... jak wlaczy sie static navigation to przy szybkosciach ponizej 4km/h nawigacja stoi a polozenie jest aktualizowane co 100-200m. Jak sie wylaczy navi static to szybkosc i polozenie jest plynnie pokazywane od 0-1km/h.
Ja uzywam PDA iPAQ 2750 a odbiornika GPS/Bluetooth GSpace R238.
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:43:53 »
piotrze - a skąd wziąłeś taką opinię? Z całym szacunkiem, ale Twój iPaq śni po nocach, żeby być takim złomem ;) Po prostu mam GPS wbudowany, nie zewnętrzny, więc trochę inaczej też reaguje.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 30, 2007, 02:46:03 »
jak wlaczy sie static navigation to przy szybkosciach ponizej 4km/h nawigacja stoi a polozenie jest aktualizowane co 100-200m.

100-200 m !?!??! Czy może to pomyłka i chodziło o 10-20 m?
Gdyby mój sprzęt odświeżał pozycję (poniżej 5 km/h) co 100-200 m przy SN (a mam włączony na stałe) to by już dawno wylądował w koszu... A odchylenie 5 m to.. żadne odchylenie w cywilnym GPS.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 02:48:12 wysłana przez Tricolore »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 30, 2007, 09:42:18 »

To trochę dziwne - jesteś pewny, że na 100% masz włączony SN? U mnie takie coś się może pojawić tylko wtedy, gdy (przy SN włączonym) mam bardzo słaby sygnał GPS (komunikat "słaby sygnał") - wtedy może pokręcić, jednak jeśli poziom poprawi się to łapie prawidłową pozycję niemalże od razu i trzyma stabilnie. Testy sygnału robiłem w budynku (w pracy) - żeby wymusić słaby sygnał, zamykałem pda w... lodówce ;), w innym przypadku niemalże zawsze trzymał stabilnie sygnał i pozycję. SN jest przeznaczony do utrzymywania stałej pozycji przy niskich, a nawet zerowych prędkościach. W przypadku jazdy z większą prędkością, za to przy osłabionym sygnale (gąszcz wysokich budynków, tunele, itp.) możesz jednak wypróbować opcję Degraded Mode. Proponuję ustawienia: "hold clock, direction", timeout 30 - 40 (s), dead reconig timout od 10 do 30 sekund (domyślnie jest 10, ale to może być zbyt mało w niektórych przypadkach, ja jednak mam 30). W efekcie nawet po utracie sygnału (lub bardzo słabym) mamy przez pewnien czas zapewnione utrzymanie pozycji, aczkolwiek jest to pozycja przewidywana przez oprogramowanie odbiornika gps. Jednak sprawdza się to w większości przypadków, dostosowania wymagać mogą jedynie parametry czasów timout. Spróbuj - ja jestem zadowolony z ustawień j.w.

A Piotruś to  :-| choć powszechnie lubiany. Jednak czasami najpierw coś palnie, później pomyśli.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 09:58:21 wysłana przez prozor »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 30, 2007, 11:57:44 »
No właśnie miałem się przyznać... Myślałem, że włączyłem SN, ale teraz sprawdziłem i wyszło, że niestety nie :oops: Teraz już na pewno włączyłem i sprawdze wracając do domu z roboty jak się mają sprawy. czyli nie mój sprzęt zły, tylko ja dupa. Zresztą tak przypuszczałem - ma m jeszcze bardzo słabiutką wiedzę na temat GPS. Tym bardziej wielkie dzięki za cenną pomoc.

A na piotra się nie obrażam - sporo sobie czas jakiś temu popisaliśmy i sporo mi tez z AutoMapą pomógł. Wiem, że dobra dusza z niego. To raczej mój sprzęt się trochę obraził na jego sprzęt, ale mu przejdzie (kurde, chyba mnie pogięło - personalizować PDA???!!!). :O :O :O

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 30, 2007, 13:01:09 »
Przy okazji włącz może Degraded Mode (jak opisałem wyżej). Oczywiście SirfTech'em ;).
Pytaniem jest, czy używany przez AM tryb NMEA jest najszczęśliwszym wyborem? Nie sądzę. Zgoda, jeśli chodzi o kompatybilność z odbiornikami to i owszem, ale porównując protokoły NMEA-0183 i SiRF możemy zobaczyć, jak bardzo ten drugi góruje nad starszym standardem. W terenie korzystam z programu Russa przełączając GPS w tryb SiRF - mam wrażenie, że zdecydowanie lepiej pracuje z tym protokołem. W załączeniu macie porównanie danych dla NMEA'i i SiRF'A.
Szkoda, że programiści AM nie zaimplementowali obslugi protokołu SiRF, ten chipset jest już bardzo popularny, właściwie obsługuje on niemalże wszystkie nowe urządzenia. Oczywiście domyślnym trybem pracy gps jest i tak NMEA (pewno w celu zachowania kompatybilności z oprogramowaniem), co nie oznacza, że należy rezygnować z lepszego protokołu SiRF. iGo ma możliwość wyboru protokołu, życzyłbym sobie tego samego w AM. Z drugiej strony, znajdą się zaraz malkontenci, narekający, że muszą wybierać pomiędzy protokołami...

Ps. Warto zwrócić uwagę na szacowany błąd precyzji pionowej i poziomej - i to w urządzeniu, leżącym na parapecie północnego okna (zrzut sirf).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2007, 14:12:25 wysłana przez prozor »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 30, 2007, 13:07:30 »
OK, zrobiłem. Zobaczymy.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 30, 2007, 19:24:25 »
Prozor - od dziś jesteś moim osobistym "GPS Guru" :grin: Wszystko działa jak opisałeś. Jechałem tą samą trasą (co do metra) co wczoraj i w porównywalnych warunkach. Ani razu nawet na ułamek sekundy mną nie zakręciło, raz tylko (może na 0,1 - 0,5 sekundy) "wyrzuciło mnie" z trasy o jakieś 5 m, przy wysokim szklanym biurowcu. Nie musiałem nawet ruszyć z miejsca, żeby wróciło na właściwy tor. Problem znikł jak ręką odjął.

PS. Na weekend szykuję się na lekturę manuala, do którego link mi podpowiedziałeś. Mam nadzieję, że dzięki temu będę ciut mądrzejszy w sprawach GPSu.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 30, 2007, 19:48:47 »
Jaki tam "GPS Guru"  :oops: - tu akurat jestem amatorem.
Ten link to głównie opis protokołu binarnego sirf. Sporo można zrozumieć, a jest niezbędny, jeśli chcesz zaimplementować obsługę komunikacji gps w tym protokole.
Myślę, że więce wyjaśni Ci "SiRFDemo User Guide", czyli pomoc do programu SiRFDemo, doskonałego pecetowego programu do obsługi chipsetu sirf.
Polecam tą stronę, pobierzesz co trzeba: http://www.usglobalsat.com/category.asp?catid=30
A na deser: http://www.bgc.de/kunden/sirf/SiRFstarIIIEVK_UserGuide.pdf (ewentualnie to jako danie główne!)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 09:21:38 wysłana przez prozor »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 30, 2007, 23:36:57 »
A pomyslec, ze ja na urlopie poswiecalem sie wstukujac na moim firmowym  :ok: PDA i przesylajac to przez GSM z rubierzy III RP (IV nie uznaję) gdy rodzina spala.....
Ale jutro bede juz stukal na duzym kompie bo o 21:30 wrocilem szczesliwie do domu.....
A co do tematu to testowalem to pieszym spacerze i sirf-setup rzeczywiscie wlacza i wylacza to i rzeczywiscie funkcja ta dziala choc u mnie nawet w trybie off krecenie bylo rzadkoscia i wystepowalo raczej gdy bawilem sie sprzestem w domu na parapecie....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 11:37:12 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 31, 2007, 00:15:45 »
A co do tematu to testowalem to pieszym spacerze i sirf-setup rzeczywiscie wlacza i wylacza to i rzeczywiscie funkcja ta dziala choc u mnie nawet w trybie off krecenie bylo rzadkoscia i wystepowalo raczej gdy bawilem sie sprzestem w domu na parapecie....

Prawdę mówiąc, to odkrywacie panowie (nie odnoszę się tu akurat do Ciebie Piotrze) tutaj Amerykę, o której dawno wiadomo i jest stosowane - wystarczy dać hasło"static navigation" w szukajce i przypominają się stare dobre czasy  :proud: