Inni wymyślili.
W iGO, jest np. taka opcja: "nie zmieniaj pozycji na drodze", Ta opcja zapewnia zarówno klejenie do drogi jak też stabilną pozycję mapy.
W Garminie NUVI takiej opcji nie ma, ale mapa też jest stabilna (mimo że w moim NUVI siedzi SiRF). To samo w 60CSX też z SiRFem.
Sądzę, że algorytm pozwalający ustalić, czy to są przypadkowe skoki pozycji, czy jednak ruch - wbrew wpozorom wcale nie musi być skomplikowany i będzie zapewne związany z czymś, co ja nazwałbym śledzeniem "trendu". Z grubsza: skoki są przypadkowe: różna prędkość, rózne kierunki. Ruch jest w miarę jednolity.
Lechu, w AM 4.1 jest/będzie opcja (nie pamiętam czy w 4.01 jest czy nie?) "Ignorowanie odchyleń GPS". U mnie przy "średnich" odchyleniach działa to dobrze, ale można ustawić sobie na "bardzo dużych" i wtedy ignoruje nawet kilkudziesięcio metrowe odchylenia. Aczkolwiek ja używam jednak Static Navigation dla nawigacji samochodowej i sprawa załatwiona.
Lechu, głowę daję, że wszystkie navi przeznaczone do autka, wyposażone w Sirf Star III mają właczoną opcję Static Navigation.
Ten algorytm o którym piszesz (i wiele innych) SiRF Star III ma na pokładzie. Pisałem o nim wyżej i nazywa się Track Smoothing. Oprogramowanie chipu odbiornika odrzuca przypadkowe, nagłe "skoki w boki"

przed wysłaniem danych do programu. Porównując ślady gps z pieszych i rowerowych spacerów (no, takim gpsmaniakiem jak Ty nie jestem, ale lubię łazikować) z włączoną opcją TS widać wyraźną różnicę. Dodatkowo można zmusić oprogramowanie odbiornika do trzymania kierunku i szybkości przesuwania się w przypadku nagłych zaników sygnału (na określony przez nas czas), no i jeszcze znajdzie się cała masa przydatnych opcji. Tylko trzeba pobawić się w tuning

. Garmin w swoich urządzeniach outdoorowych z sirf'em na pokładzie pewno dokonał fabrycznego tuningu - wiele bym dał, żeby zobaczyć ustawienia na nich zastosowane...
A większość popularnych odbiorników gps z srif star III ma domyślne, fabryczne (bezpieczne?) ustawienia.