W m-m SirfSetup opcji wygładzania śladu nie znajdziesz

.
Tylko SirfTech.
Adres do manulala binarnego protokołu sirf:
http://www.usglobalsat.com/downloads/SiRF_Binary_Protocol.pdfOczywiście w powszechnie znanym i lubianym języku. Szczerze, bez tego jak bez ręki - żeby zorientować się co oznacza jakiś skrót w ustawieniach srif'u lepiej jakąś ściągę przygotować, albo odpuścić sobie.
Warto również przeglądnąć: SiRFstarII Evaluation Kit User Guide, NMEA Reference Manual (choć tu opcji aż tak wiele nie ma...), SiRFDemo User Guide.
Aby uruchomić wbudowaną w srif opcję wygładzania śladu należy:
1. Uruchomić SirfTech. Wybrać na dolnej belce (menu) "comm". Powinien automatycznie połączyć się z odbiornikiem, jeśli nie to otworzyć port COM2 @ 57600. Choć u mnie akurat chce się komunikować tylko po com4@57600 a com2 ignoruje. Naciśnij OK w górnym prawym rogu.
2. Wcisnąć "NMEA" na dolnej belce, wybrać "Set Serial Port (Switch to SiRF)". Ustawić: Protocol SiRF @ 57600. Wcisnąć: Set, =Baud. Zegar NmeaTime przestanie pracować, zacznie pracować SirfTime. Górny prawy róg = OK.
3. Dolna belka, SiRF -> Mode Control. Ustawienia powinny być aktualne, ale na wszelki wypadek wciśnij Get. Zaznacz Track Smoothing, a następnie przyciśnij Set. Ewentualnie można ustawić Degraded Mode na "Hold clock, direction" zostawiając pozostałe parametry bez zmian. Ja mam domyślnie (Disable), aczkolwiek sygnału mi prawie nigdy nie gubi, a więc nie widzę potrzeby ustawienia tego. Być może byłoby to przydatne np. w tunelach itp.
4. No i teraz powrót do trybu NMEA. Dolna belka -> SiRF, pozycja "Switch to NMEA Protocol", ustawić wszystkie opcje na "1" za wyjątkiem opcji użytkownika (User 8, User 10 - ustawić "0") ustawić szybkość transmisji na 57600 (
ważne). Nacisnąć Set a nastęnie =Baud. Zegar SirfTime zatrzyma się, ruszy zegar NmeaTime. GPS będzie ponownie w trybie NMEA.
Posiadam program w wersji 1.28 i powyższy opis jest robiony właśnie na podstawie tej wersji programu.