Pływanie podczas postoju

• 217 Odpowiedzi
  • 55690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Pływanie podczas postoju
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:17:04 »
Jakiś czas temu zadałem pytanie co by to mogło dać gdyby zmienić (zwiększyć) prędkość transmisji danych pomiędzy GPS-em a Pocket em i tak jak sie spodziewałem orzeczono że nic .Dzisiaj post prozora natchnął mnie do zabawy SirtTech-em i między innymi zmieniłem sobie tę transmisję z 4800 na 9600. AM działa jak działała (w domu ,w boju zobaczę jutro)  ale nie jest tak że nic się nie zmieniło : w SirfTech na zakładce "Comm" po wykryciu gps'a pokazuje między innymi  Errors .....   przy 4800 błędy były   przy 9600 błędy 0   B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:20:17 »
Ciekaw jestem czy to ma bateryję podtrzymującą: http://www.guidetek.com.tw/attachment.htm?id=726  ?????
Napisane: Wrzesień 04, 2007, 21:17:19
Jakiś czas temu zadałem pytanie co by to mogło dać gdyby zmienić (zwiększyć) prędkość transmisji danych pomiędzy GPS-em a Pocket em i tak jak sie spodziewałem orzeczono że nic .Dzisiaj post prozora natchnął mnie do zabawy SirtTech-em i między innymi zmieniłem sobie tę transmisję z 4800 na 9600. AM działa jak działała (w domu ,w boju zobaczę jutro)  ale nie jest tak że nic się nie zmieniło : w SirfTech na zakładce "Comm" po wykryciu gps'a pokazuje między innymi  Errors .....   przy 4800 błędy były   przy 9600 błędy 0   B)
Nie zmieni nic albowiem pozycja jest ustalana co 1 sekundę a danych  (w sensie transmisyjnym) jest mało....
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:23:12 »

Nie zmieni nic albowiem pozycja jest ustalana co 1 sekundę a danych  (w sensie transmisyjnym) jest mało....
Ja to wiem i rozumiem  ale co z tymi błędami transmisji?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 21:27:44 wysłana przez RUKAT »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:27:36 »
nie wiem czy ktos mial z was okazje jechac na Manhattanie w NY z navi i choc tam bardzo wysokie budynki i waskie uliczki jezeli chodzi o streety bo avenue sa bardzo szerokie to nie zauwazylem zadnego krecenia na tomtom , raczej tutaj chyba program nie ma znaczenia tylko odbiornik gps i satki? Moze w usa lepiej satki sieja sygnal? jak pamietam srednio mialem 6-8 satek caly czas wiec ani nie za duzo ani nie za malo, ale kilka bylo chyba ponad 30 czy 35 numer czyli te od bardziej precyzyjniej pozycji.

Tak jak tłumaczyłem powyżej, w kanionach ulicznych ;) wyeliminowuje się z obliczeń te satelity, które są zawieszone nisko nad horyzontem. Ustawia się maskę wzniesienia w granicach 15 stopni, dzięki czemu uzyskuje się precyzyjny sygnał właśnie tych 6 - 8 satek zamiast np. 12.
Te satelity, które mają numer powyżej 30, są to satelity systemu WAAS (w Europie EGNOS) i służą właśnie do precyzyjniejszego określania pozycji.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:27:47 »
Bo widocznie port odbiornika chodzi z szybkością 9600. Taj jak w moim jest napisane 38400 i niżej pewnie też będzie działało ale najlepiej z 38400..... tak mi się wydaje
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:29:31 »
Ciekaw jestem czy to ma bateryję podtrzymującą: http://www.guidetek.com.tw/attachment.htm?id=726  ?????

NO pisze jak byk:
6. Built-in rechargeable Lithium ion battery without external power supply
7. Built-in rechargeable battery for memory for RTC backup and fast Time To First Fix (TTFF)

Znaczy punkt 7 - TAK MA baterię podtrzymującą zegar czasu rzeczywistego i TTFF.

Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:33:54 »
Bo widocznie port odbiornika chodzi z szybkością 9600. Taj jak w moim jest napisane 38400 i niżej pewnie też będzie działało ale najlepiej z 38400..... tak mi się wydaje
to dlaczego Mitac nie zrobił od razu 9600 . Aaaaa już wiem   ravel mi wyjaśnił  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:40:32 »
Ja to wiem i rozumiem  ale co z tymi błędami transmisji?
[/quote]

Ha, jakbyście pobawili się trochę mikrokontrolerami to wiedzielibyście, gdzie jest haczyk. A haczyk jest w zegarze taktującym np. układy mikrokontrolerów, dsp, itp. - nie zawsze da się podzielić szybkość taktowania zegara tak, aby generowane przerwania mogły zapewnić idealnie dokładną prędkość transmisyjną portów. Najmniejsze błędy transmisji są tylko przy pewnych, ściśle określonych dla danego zegara, prędkościach transmisji szeregowych.
Gdy istnieje taka konieczność, to na ogół do układu mikrokontolera dodaje się zewnętrzny układ transmisji danych. W takich zastosowaniach jak GPS nie ma potrzeby zapewnienia pełnego zakresu prędkości transmisji portu szeregowego (a co za tym idzie - oszczędność kosztów, materiałów i kodu), przyjmuje się do użytku określone prędkości portu (parzystość, bity stopu itp.) i do tego dopasowuje oprogramowanie współpracujące.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:43:21 »
Ja sie cieszyć że ma taką funkcję ale dlaczego nie działa to za każdym razem :shock:

U mnie też funkcja  kontynuowania jazdy w tunelu z ostatnio zarejestrowaną szybkością działa zawsze. Sprawdzałem to już wielokrotnie na najdłuższym tunelu w tej części Europy czyli w Katowicach  :) i nie było żadnych problemów ze złapaniem sygnału po wyjeździe z niego !
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 04, 2007, 22:11:31 »

NO pisze jak byk:
6. Built-in rechargeable Lithium ion battery without external power supply
7. Built-in rechargeable battery for memory for RTC backup and fast Time To First Fix (TTFF)

Znaczy punkt 7 - TAK MA baterię podtrzymującą zegar czasu rzeczywistego i TTFF.

Więc jak zrobić reset do ustawień fabrycznych - tak jak wychodzi z fabryki... uzywając opcji resetu do Factory Settings??
I jeszcze jedno... jest to zarówno w zakładce Sirf i NMEA - rozumiem, że wszystko jedno z której zakładni to się zrobi (Sirf jak prot. Sirf...itp) ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 04, 2007, 22:43:03 »
Więc jak zrobić reset do ustawień fabrycznych - tak jak wychodzi z fabryki... uzywając opcji resetu do Factory Settings??
I jeszcze jedno... jest to zarówno w zakładce Sirf i NMEA - rozumiem, że wszystko jedno z której zakładni to się zrobi (Sirf jak prot. Sirf...itp) ???

Tak, używając opcji resetu factory. Baterie (obie ;) ) trzeba byłoby wyciągnąć dopiero wtedy, gdy nie miałbyś możliwości komunikacji z odbiornikiem. W innym przypadku nie ma takiej potrzeby - używasz rozwiązań programowych.
Oczywiście, dobrze rozumiesz - jeśli aktualnie pda komunikuje się z odbiornikiem gps protokołem NMEA to nie ma potrzeby przełączania na SiRF i wykonywania resetu komunikując się protokołem binarnym. No chyba, że odbiornik nie wykonuje komend resetu/startu transmitowanych w NMEA - w co wątpię.
Po wykonaniu factory reset, sprawdź, czy odbiornik stracił almanach (czyli czy nie wie, gdzie satelity są ustawione) - opisywałem poprzednio.

A tak na marginesie - czemu chcesz zresetować odbiornik?

Dobranoc ;).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 04, 2007, 23:02:49 »

Tak, używając opcji resetu factory. Baterie (obie ;) ) trzeba byłoby wyciągnąć dopiero wtedy, gdy nie miałbyś możliwości komunikacji z odbiornikiem. W innym przypadku nie ma takiej potrzeby - używasz rozwiązań programowych.
Oczywiście, dobrze rozumiesz - jeśli aktualnie pda komunikuje się z odbiornikiem gps protokołem NMEA to nie ma potrzeby przełączania na SiRF i wykonywania resetu komunikując się protokołem binarnym. No chyba, że odbiornik nie wykonuje komend resetu/startu transmitowanych w NMEA - w co wątpię.
Po wykonaniu factory reset, sprawdź, czy odbiornik stracił almanach (czyli czy nie wie, gdzie satelity są ustawione) - opisywałem poprzednio.

A tak na marginesie - czemu chcesz zresetować odbiornik?

Dobranoc ;).
Czasami jak włączę go np w garazu i wujadę na ulicę to momo, że widzi (fizycznie) wiele satelit nie jest w stanie wejśc w tryb nawigacji itrzeba go albo wyłączyć i włączyć a czasami nawet wyjąć główną baterię i włożyć i wtedy łapie bardzo szybko - widać wkrada się jakiś błąd.....
Co do tego co pytałeś to np jak robię cold restart to satelity znikają na jakieś 100sek a potem są pionowo rządlkiem na drunastej  (GPS Viewer). Więc chyba przy Factory settings identycznie....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:03:04 »
Czasami jak włączę go np w garazu i wujadę na ulicę to momo, że widzi (fizycznie) wiele satelit nie jest w stanie wejśc w tryb nawigacji itrzeba go albo wyłączyć i włączyć a czasami nawet wyjąć główną baterię i włożyć i wtedy łapie bardzo szybko - widać wkrada się jakiś błąd.....
Co do tego co pytałeś to np jak robię cold restart to satelity znikają na jakieś 100sek a potem są pionowo rządlkiem na drunastej  (GPS Viewer). Więc chyba przy Factory settings identycznie....

Po ok. 4 - 6 godzinach odbiornik traci aktualne efemerydy, ma w pamięci jedynie aktualny almanach, musi więc zidentyfikować satelity, zchynchronizować czas i z tych satelitów, których sygnał jest wystarczająco silny, ściąga efemerydy. Na ich podstawie koryguje położenie satelity (każdego z osobna). Po zaktualizowaniu danych 3 satelitów odbiornik może wyliczyć już fix 2D, gdy dojdzie następny satelita możliwe jest uzyskanie fiksu 3D.
Co z tego wynika? Ano to, że na skompletowanie wszystkich danych, potrzebny jest czas. Niby nie dużo, bo od minuty do kilku minut, ale co ważne, transmisja musi być nieprzerwana. Podobnie (jak to opisał Moi) jak w przypadku transmisji podczerwienią, o przerwanie transmisji  jest bardzo łatwo. Każde zakłócenie transmisji powoduje konieczność wznowienia jej od początku. To nie TCP/IP, gdzie wystarczy przesłać błędny pakiet danych. Tu satelita transmituje swoje dane ciągle, w określonej sekwencji. I tak np. ostatnie dwie podramki, potrzebne do odnowienia almanachu, transmitowane są co 12,5 minuty - czyli w przypadku resetu odbiornika, wyczyszczeniu pamięci, itp. odnowienie almanachu może trwać teoretycznie do 12,5 minuty. Dlaczego teoretycznie? Zależy to od dobrej i nie przerwanej tranmisji tych dwóch podramek. Może się zdarzyć, że akturat będą one transmitowane w np. drugiej minucie od włączenia odbiornika i przy dobrym sygnale odbiornik może odnowić almanach już po ich odebraniu.  W przypadku włączenia odbiornika w garażu i wyjazdu odbiornik może mieć problem z wykonaniem nieprzerwanego procesu transmisji danych. Dlatgo tak często można zauważyć problem ze złapaniem fiksu w poruszających się odbiornikach gps. Lepiej jest przeznaczyć kilka minut po wyjechaniu z garażu na złapanie fiksu, niż później  :-| na to, że odbiornik fiksuje ;).

Acha, właśnie sprawdziłem, jak działa factory reset po NMEA i SiRF - po tym pierwszym odbiornik mi się lekko zblokował, przełączenie na SiRF i wykonanie tej czynności przebiegło bez zarzutów. Tak więc radziłbym Ci przełączyć się jednak na protokół SiRF i wykonać Factory Reset. Czasami faktycznie można zauważyć znaczącą poprawę działania odbiornika (stwierdzone naocznie ;) )

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:14:27 »
Super, dzieki. Ja robiłem to na NMEA. Ale odświeżenie nawigacji (pełne działanie) następowało mniej- więcej po 1-3 minut (na parapecie  :) )
Czy Twoim zdaniem ponowne na NMEA można się przełączyć po złapaniu FiXów czy od razu? - mi wydaje się, że od razu...
I u mnie dzisiaj mimo włączenia SN kilka razy lekko obróciło sie na skrzyżowaniu ale wydaje mi się, że takich warunkach atmosferycznych jakie dzisiaj panują w Warszawie to normalka (leje a wiadmo jak leje to gorsza jest propagacja fal radiowych)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 09:24:35 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:32:46 »
Super, dzieki. Ja robiłem to na NMEA. Ale odświeżenie nawigacji (pełne działanie) następowało mniej- więcej po 1-3 minut (na parapecie  :) )
Czy Twoim zdaniem ponowne na NMEA można się przełączyć po złapaniu FiXów czy od razu? - mi wydaje się, że od razu...
Mi dzisiaj mimo kilka razy lekko obróciło sie na skrzyżowaniu ale wydaje mi się, że takich warunkach atmosferycznych jakie dzisiaj panują w Warszawie to normalka (leje a wiadmo jak leje to gorsza jest propagacja fal radiowych)

Półramki systemowe są transmitowane co 12,5 minuty z każdego satelity otrzymujesz pełne dane o almanachu. Możesz mieć pecha i trafić na kiepskie warunki transmisji i czekać na dobry sygnał np. 12 minut. Ale równie dobrze, załapać transmisję zaraz po uruchomieniu odbiornika.

Możesz od razu przełączyć - to jest tylko protokół komunikacji. Dane i tak są transmitowane niemalże te same. Niemalze, bo w binarnym protokole SiRF jest ich więcej. Ale niestety AM nie potrafi użyć tego protokołu, nad czym osobiście boleję  :(.
Co do warunków atmosferycznych - wczoraj mieliśmy na zachodzie kraju (z 50 km od granicy) grubą warstwę chmur, burze i deszcze. Problem z załapaniem fiksu był ogromny. Po resecie almanach był ładowany kilkadziesiąt minut), liczba widocznych sat. to zaledwie kilka, z czego do użytku nie nadawał się żaden (parapet okna od zachodu).
Dzisiaj po resecie w bezchmurną pogodę almanach załadował się szybciutko, liczba widocznych sat. w porywach do 12 w tym w użyciu 9.
Wniosek - reset warto wykonać przy dobrych warunkach atmosferycznych.

Acha, SN działa tylko przy niskiej prędkości ruchu - właściwie mał zapobiegać "skokom" samochodowych programów nawigacyjnych, podczas bezruchu samochodu właśnie na skrzyżowaniach - i tu nawet nie chodziło tylko o obracanie, ale nawet o stwierdzenie przez program, że samochód jedzie nie w tą stronę co trzeba ;). Tak z ciekawości, sprawdź w takich warunkach poziom sygnałów (menu gps - informacje, ale to pewnie wiesz :) )
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 09:42:49 wysłana przez prozor »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:36:59 »
Mi dzisiaj mimo kilka razy lekko obróciło sie na skrzyżowaniu ale wydaje mi się, że takich warunkach atmosferycznych jakie dzisiaj panują w Warszawie to normalka (leje a wiadmo jak leje to gorsza jest propagacja fal radiowych)

Półramki systemowe są transmitowane co 12,5 minuty z każdego satelity otrzymujesz pełne dane o almanachu. Możesz mieć pecha i trafić na kiepskie warunki transmisji i czekać na dobry sygnał np. 12 minut. Ale równie dobrze, załapać transmisję zaraz po uruchomieniu odbiornika.

Masz pewność, że opcja Factory Settings czyści to?
Możesz napisać w  jakim sensie odbiornik zblokował Ci się?
W SirfTech jest taka opcja Find Baud (już przy konkretnym com-ie) - niestety znajduje przypadkowe wartości ale jak wcześniej ustawię konkretną przepływnośc to za następnym razem ustawia się przy tej wartości - ale musiało to coś namieszać w comie PDA bo po tym statystycznie w 4/10 prób otwarcia portu w programach GPS (AM, GPS Viewer) nie widział odbiornika (trzeba było zamknąc i ponownie otworzyć). Do stanu pierwotnego wróciło dopiero gdy odtwarzyłem stan PDA spb beckup (dobrze, że miałem zapisany obraz)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 10:02:06 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 05, 2007, 10:13:31 »
Find Port & Baund - teoretycznie powinna znaleść prawidłowy prot i prędkość transmisji danych. U mnie donajduje to bez zarzutu. Jednak jeśli masz problemy z automatem, a wiesz jakie masz parametry transmisji odbiornika i na którym porcie, ustaw to ręcznie.
U mnie też się zdażały blokady portu komunikacyjnego, jednak odpowiedzialny za to był port odbiornika gps.
Tak, Faktory Reset powinno z definicji czyścić  wszystko.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 05, 2007, 10:19:34 »
U mnie też się zdażały blokady portu komunikacyjnego, jednak odpowiedzialny za to był port odbiornika gps.
Jak to naprawiłeś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 05, 2007, 11:32:55 »
Jak to naprawiłeś?

Hehe.... Wyjęcie bateryjki na 10 minut. Skuteczne ;).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 05, 2007, 11:45:53 »
Jak to naprawiłeś?

Hehe.... Wyjęcie bateryjki na 10 minut. Skuteczne ;).
Może nie masz tej podtrzymującej...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 05, 2007, 11:49:46 »
Nie mam - mam A710 - all in one. Czyli bateria zasila i PDA i wbudowany GPS. Ty byś musiał wydobyć dwie baterie.... Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ma u Ciebie żadnej dziurki do resetu odbiornika GPS? Może jednak jest?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 05, 2007, 12:07:33 »
Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ma u Ciebie żadnej dziurki do resetu odbiornika GPS? Może jednak jest?
Tylko gdzie?
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10322
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 05, 2007, 12:14:38 »
. Ale niestety AM nie potrafi użyć tego protokołu, nad czym osobiście boleję  :(.

Wyjaśnij Mi (Nam ?) proszę jakie by były zalety protokołu sirf w stosunku do NMEA (w ogóle i dla użytkownika)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 12:17:01 wysłana przez RUKAT »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 05, 2007, 12:29:20 »
Tylko gdzie?

Nie wiem - z tej recenzji nie wiele można wyczytać, jeśli chodzi o budowę urządzenia. W instrukcji nie ma opisu jak ewentualnie można zresetować odbiornik, lub wyjąć/wymienić baterię podtrzymania?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 05, 2007, 12:42:54 »
Tylko gdzie?

Nie wiem - z tej recenzji nie wiele można wyczytać, jeśli chodzi o budowę urządzenia. W instrukcji nie ma opisu jak ewentualnie można zresetować odbiornik, lub wyjąć/wymienić baterię podtrzymania?
To jest manual do identycznego produktu: ftp://download.guidetek.com.tw/200703/1429.pdf
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 05, 2007, 13:22:10 »

Wyjaśnij Mi (Nam ?) proszę jakie by były zalety protokołu sirf w stosunku do NMEA (w ogóle i dla użytkownika)
[/quote]

Z wielu powodów. Używając protokołu NMEA możemy pobierać dane z odbiornika co ok. 1s z aktualną pozycją w tym momencie. Jest tak z wielu powodow, glownie dlatego że oryginalny standard NMEA chodzi na prędkości 4800 bodów (znaków/sek) i jak by nadawał częściej niż co sekundę, to nie zmieści mu się pełna informacja do przekazania w tym czasie.
Format. NMEA0183 V2.2 może pracować na porcie z większą szybkością transmisji, jednak i tak standard przewiduje niewielką ilość danych do przekazania w ciągu określonego okresu czasu:  GPGGA (1 raz/1 s), GPGSA (1 raz/5 s), GPGSV (1 raz/5 s), GPRMC (1 raz /1 s), GPVTG (1 raz/1 s).
NMEA przekazuje mniej danych.

NMEA

SIRF

Z kolei protokół binarny, a takim jest SiRF pozwala przesłać więcej danych w krótszym czasie, można stosować znacznie większe prędkości transmisji danych. Jest odporniejszy na błędny transmisji (korekcja błędów), co więcej, jest dwukierunkowy - oprogramowanie może na bieżąco modyfikować parametry odbiornika lub zażądać określonego zakresu danych.
Na pierwszy rzut oka dla użytkownika większej różnicy nie ma, jednak możemy sobie wyobrazić, że program steruje w trakcie pracy takimi funkcjami odbiornika jak Degradet Timeout, Dead Reckoning Timeout, przy słabym sygnale na terenie nizinnym ustala wysokość i utrzymuje ją w odbiorniku,  tak aby używając 3 satelit uzyskać fix 3D, dynamicznie ustawia maskę wzniesienia, aby w kanionach wysokich budynków do określenia pozycji używać tylko satelit zawieszonych wyżej nad horyzontem, używa zaawansowanych opcji zarządzania energią odbiornika (np. włącza odbiornik tylko na czas odczytu danych). Potencjalne możliwości są naprawdę duże. A czy oprogramowanie (programista) użyje potencjału tkwiącego w odbiorniku komunikującym się protokołem sirf, to już inna para kaloszy ;).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 13:29:59 wysłana przez prozor »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 05, 2007, 13:39:40 »
Czyli program nawigacyjny mógłby domyślnie włączać po uruchomieniu SN.....?
Jeszcze jedno: rozumiem, że jest obojętne jakim programem zrobi się Factory Reset oby był od odbiornika z tym chipsetem bo ustawienia fabryczne sa "zaszyte" sprzętowo w chipsecie - tak?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 05, 2007, 13:56:01 »
Jeszcze jedno: rozumiem, że jest obojętne jakim programem zrobi się Factory Reset oby był od odbiornika z tym chipsetem bo ustawienia fabryczne sa "zaszyte" sprzętowo w chipsecie - tak?

Na oba pytania: TAK.
 :ok: Dobrze myślisz - program mógłby do nawigacji samochodowej włączyć Static Navigation a przy wyborze trasy "Pieszej" wyłączyć SN.
 :ok: Tu również poprawny wniosek: ustawienia są zapisane w pamięci flash odbiornika, tak więc dopóty, dopóki nie ma problemu z komunikacją, powinno się dać zrobić Factory Reset z poziomu oprogramowania obsługującego dany odbiornik. Prawdę mówiąc, komenda jest wydawana w języku komunikacji - protokole, czyli jeśli odbiornik zrozumie komendę to wykona ;).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 05, 2007, 14:12:05 »

Na oba pytania: TAK.
 :ok: Dobrze myślisz - program mógłby do nawigacji samochodowej włączyć Static Navigation a przy wyborze trasy "Pieszej" wyłączyć SN.
 :ok: Tu również poprawny wniosek: ustawienia są zapisane w pamięci flash odbiornika, tak więc dopóty, dopóki nie ma problemu z komunikacją, powinno się dać zrobić Factory Reset z poziomu oprogramowania obsługującego dany odbiornik. Prawdę mówiąc, komenda jest wydawana w języku komunikacji - protokole, czyli jeśli odbiornik zrozumie komendę to wykona ;).
Dziwna sprawa: mój odbiornik to Guidetek GSpace R238 ale na stronie tej firmy nie ma już podstrony poświęconej temu odbiornikowi ale jest ten holux 236 slim - niemal identyczny- jest do niego GPS Viewer 1.5 (taki sam jaki dostałem z moim odbiornikiem).  Ale na stronie firmy holux jest ten odbiornik ale w zupełnie innej obudowie i jest tam GPS Viewer 1.0. Dlaczego to piszę?
Otóż chodzi o to, że ten mój (i ten dotyczący teho Holuxa na stronie Guidetek) GPS Viewer (na PDA i PC) nie ma opcji Factory Settings a ten bezpośrednio ze strony Holux (wersja 1.0 na PC) ma ją.... i tu zrodziło mi się pytanie czy to wszystko jedno, którego programu obsługujacego odbiornik GPS użyję byle był do tego samego chipsetu...?
Zrobiłem to na tym z holuxa i dzisiaj w ten paskudny, deszczowy dzień zaczął nawigować po 30 minutach (3-5 użytecznych sygnałow ....na parapecie wewnątrz).
Trochę zawiłe ale mam nadzieję, że nie pogubiłeś się....?
Może AM przekona się do zastosowania protokołu Sirf? ...... miałaby z głowy narzekania użytkowników, że im kręci  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 05, 2007, 14:35:55 »
Nie, nie pogubiłem się. Jeśli odbiornik nie obsluguje komendy przywrócenia wartości fabrycznych, to po prostu tego nie wykona. Użyć można dowolnego programu.
No i nic dziwnego, że Twój odbiornik pobrał komplet niezbędnych danych dopiero po pół godzinie - wczoraj mój nie mógł sobie poradzić nawet po godzinie, więc go wyłączyłem, dziś włączyłem, zresetowałem i w ciągu paru minut pobrał almanak oraz wszystkie dostępne mfemerydy.

Kiedy AM wyposaży program w obsługę sirf? Myślę, że to zostało przełożone na czas, gdy produkt będzie juz w pełni sprawny, roboty mają z tym od cholery a na dodatkowe funkcje pewnie przyjdzie czas. Ze strony programowej jest to dość proste w realizacji i nie powinno im sprawiać problemu.
Tak dla eksperymentu możesz sprawdzić, jak zachowuje się iGo pracujące z protokołem sirf. No właśnie - większość nowego oprogramowania nawigacyjnego obsługuje ten protokół bez problemów, a czy używa go do sterowania odbiornikiem, czy tylko do czytania danych o pozycji i czasie? Tego niestety - nie wiem...