Pływanie podczas postoju

• 217 Odpowiedzi
  • 55701 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Pływanie podczas postoju
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:25:25 »
No i dzisiaj znowu popływała. Mimo włączonej "static navigation". Ciekawe i śmieszne było to, że jednocześnie pojawił się komunikat "rozglądam się" i zaczęła pływać, tak jakby się rzeczywiście rozglądała ;) Zdarzyło się to w jednym tylko miejscu, na rondzie, w okrutnym korku (kto dziś ok. 17:00 próbował przejechać centrum Warszawy, wie o czym mówię). A potem, na Ursynowie, wyrzuciła mnie z drogi na jakieś 50-100 m! Czyli że dalej d... :|

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:37:27 »
No i dzisiaj znowu popływała. Mimo włączonej "static navigation". Ciekawe i śmieszne było to, że jednocześnie pojawił się komunikat "rozglądam się" i zaczęła pływać, tak jakby się rzeczywiście rozglądała ;) Zdarzyło się to w jednym tylko miejscu, na rondzie, w okrutnym korku (kto dziś ok. 17:00 próbował przejechać centrum Warszawy, wie o czym mówię). A potem, na Ursynowie, wyrzuciła mnie z drogi na jakieś 50-100 m! Czyli że dalej d... :|
Mi też dzisiaj popłynęło i to tez przy static Navi ale było to pod wiaduktem na rondzie Zesłańców Syberyjskich - więc to normalne...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:52:14 »
Nie żadna d... tylko normalne zjawisko :P Nawet przy włączonym SN czasami tak się zrobi.
A czy zwróciliście uwagę, że w ostatnich dniach bardzo często występuje niekorzystny układ satelit? Albo większość jest nisko nad horyzontem albo skupione w jednej części nieba, np. w północnej przy czym na południowej stronie pałęta się jakiś jeden czy tylko dwa satelity... ?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 04, 2007, 07:02:41 »
Nie żadna d... tylko normalne zjawisko :P Nawet przy włączonym SN czasami tak się zrobi.
A czy zwróciliście uwagę, że w ostatnich dniach bardzo często występuje niekorzystny układ satelit? Albo większość jest nisko nad horyzontem albo skupione w jednej części nieba, np. w północnej przy czym na południowej stronie pałęta się jakiś jeden czy tylko dwa satelity... ?
Kurdę.... nie widziałem ich na niebie... :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:08:03 »
[Kurdę.... nie widziałem ich na niebie... :)

Bo za nisko latają  :grin:
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #125 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:12:24 »
[Kurdę.... nie widziałem ich na niebie... :)

Bo za nisko latają  :grin:
Ło rany......chyba antenę odkręcę.... :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #126 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:31:47 »
 :ohreally:

Tak, masz rację. Oto widok nieba i ustawień statelit:

Akurat mam teraz okno od północy, to i nic dziwnego, ze satelity ze wschodu mają niewielki poziom sygnału

A teraz parę słów bełkotu technologicznego.
SiRF Star III posiada możliwość ustawienia opcji "Elevation Mask". Cóż to za dziwo? Wbrew pozorom, sprawa jest dość prosta. Sygnały z satelit GPS, które są nisko nad horyzontem muszą przejść przez znacznie większą warstwę atmosfery - w skrócie propagacja sygnału jest urtudniona w stosunku do satelit znajdujacych się bezpośrednio nad naszymi głowami. Dlatego też sygnał z satelit położonych nisko nad horyzontem jest obarczony zdecydowanie większym błędem, niż z satelit położonych wyżej. Lepsze określenie pozycji jest często osiągane, jeśli satelity położone niże nie są uwzględniane.

Opcja "Elevation mask" umożliwia wyeliminowanie użycia satelit położonych nisko nad horyzontem. Podczas gdy może to poprawić jakość pozycjonowania, to jednak zmniejszenie ilości satelit może spowodować, że do obliczenia pozycji zostanie użytych zbyt mała ich ilość.
Użycie niskich wartości "elevation mask" spowoduje potencjalnie mniejszą dokładność pozycji, ale za to z większą moc fixu. Wysokie wartości EM da nam potencjalnie bardziej dokładną pozycję, jednak za cenę niższej mocy fixu, z uwagi na zmniejszenie dostępnej ilości satelit. Dlatego też, w aplikacjach, gdzie dokładność jest ważniejsza niż fix (jego "gęstość"), należy rozważyć wprowadzenie odpowiednich wartości opcji "elevation mask".

Jak widać na powyższym obrazku ;) gdy maska wzniesienia jest zwiększona, to wtedy zmniejsza się moc fixu. Jednak, jest to korzystne w przypadku jazdy przez kaniony ulic pomiędzy wielopiętrowymi budynkami  - pomimo mniejszej mocy fixu, osiagamy większą precyzję, jednak często może dojść do utraty fixu.

Domyślną wartością maski wzniesienia jest na ogół 7.5 stopnia (w nawigacjach samochodowych 5 stopnia), co oznacza, że satelity położone poniżej 7,5 (czy 5) stopni nad horyzontem, nie będą użyte do obliczeń. Maska może być ustawiona w zakresie od -20 do 90 stopni z krokiem 0,1 stopnia. Typowe wartości to od 0 stopni (dla uzyskania maksymalnej dostępności pozycji), poprzez 5 stopni dla użytkowników nawigacji samochodowych, do 15 stopni - dla tych, którzy potrzebują fiksów wysokiej jakości, kosztem ich gęstości.

W przypadku utraty fixa w przejazdach pod wiaduktami, tunelami itp, może pomóc ustawienie opcji "Degraded Mode". Ten tryb włącza się wtedy, gdy ilość satelit spada poniżej trzech. Pomimo wprowadzenia pewnych zakłóceń w obliczeniach pozycji, udostępnia znaczny wzrost gęstości fixu. Tryb degraded ma określony limit czasu podtrzymania efektu. Domyślnie jest to na ogół ok. 30 s. (mam zwiększone do 40).
Parametry do podtrzymania stałych to: zegar oraz kierunek. W trybie podtrzymania zegara a następnie kierunku, dryft zegara będzie utrzymywany gdy ilość dostępnych satelit spadnie do dwóch, a gdy spadnie do jednego, jako stała zostanie przyjęty kierunek ruchu. Wybranie opcji "Kierunek a następnie Zegar" odwróci ten porządek (czyli: ilość satelit spada do 2 - kierunek=constans, spada do jednego: zegar=constans). Wybór opcji "Zegar" lub "Kierunek" (tylko) zamrozi wybrany parametr, gdy ilość satelit spadnie do dwóch - gdy spadnie poniżej tryb degraded zostanie wyłączony.
Zalecam użycie jak na rysunku poniżej: "Hold clock, direction" zapewni wyliczanie kierunku jeszcze przy 2 satelitach.

Tryb degraded jest użyteczny do kontynuowania nawigacji w środowisku, gdzie widoczność satelit może być przerywana. Jednakże trzeba pamiętać, że pozycja jest jednie zakładana a nie rzeczywista. Zmiana kierunku i prędkości na pewno spowoduje błąd - jedziemy gdzie indziej, na ekranie widzimy co innego ;) (jeszcze większe znaczenie ma to w trybie "dead reckonig" opisanym niżej).
Oczywiście, czym dłużej odbiornik GPS pozostaje w tym trybie, tym mniej dokładną pozycję przewiduje. Ale to chyba rozumie się samo przez się ;).

Kolejnym ważną opcją jest "Dead Reckonig". Jak sama nazwa wskazuje, są to obliczenia umarlaka ;). A tak serio - tryb degraded wspomaga nawigację gdy ilość satelit jest ograniczona do dwóch i jednego. Gdy widoczność jest zerowa, to nawigacja traci sygnał. Tryb degraded jest wyłączany. Tak może zdarzyć się np. w tunelu, pod wiaduktem, itp. Z pomocą przychodzą na wtedy oblczenia wykonywane bez sygnału satelit (dead reckonig). Pozycja jest obliczana na podstawie ostatnich danych dotyczących pozycji i szybkości jednostki gps.
Należy pamiętać, że zmiana szybkości lub kierunku spowoduje znaczną niedokładność przewidywanych danych. Tak jak w trybie degraded, niedokładność rośnie wraz z czasem obliczeń.

Utrzymanie wysokości (Altitude Hold) ma nieco mniejsze zastosowanie w nawigacji samochodowej. Jednak jest to istotny czynnik i nie należy go pomijać. Przypomnę, że do obliczeń gps są potrzebne 4 zmienne: szerokość i długość geograficzna, wysokość oraz czas. Z uwagi na to, że są cztery zmienne, to do dokładnych obliczeń potrzebne są minimum cztery satelity. Jednakże mniejsza ilość satelit może być użyta, jeśli jakakolwiek zmienna jest dana jako założenie lub stała (fix) i nie musi być obliczana. Jeśli tylko 3 satelity są widoczne i utrzymywanie wysokości jest włączone, wysokość jest utrzymywana jako stała i nie musi być obliczana. Podczas gdy pozycja jest obliczana w trzech wymiarach plus czas, gdy jeden parametr jest zamrożony, wynik obliczeń jest przedstawiany jako pozycja 2D. Umożliwia to pozycjonowanie nawet, gdy mniej niż cztery satelity są dostępne w trybie 2D. Pozycjonowanie może być kontynuowane przy obliczeniach uwzględniających mniej niż 4 satelity, korzyść z tego trybu operacji jest wyższa gęstość fixu.
Przy włączonym trybie utrzymywania wysokości, występuje dość znaczny błąd jej określenia. Sięga on 30% różnicy pomiędzy aktualną a użytą wysokością.
Z uwagi na potencjalny błąd określenia w określeniu pozycji horyzontalnej, należy uważać na zmianę  wysokości. Jeśli nastąpi znaczna zmiana w wysokości gdy gps operuje w trybie 2D i horyzontalna dokładość jest ważna, to należy pamiętać o 30% błędzie obliczeń wysokości w tym trybie. W nawigacji satelitarnej używanej w lotnictwie, z uwagi na wagę parametru wysokości, tryb ten jest wyłączany i nie używany. W naszych zastosowaniach można śmiało go użyć, ustawiając tryb "Auto" i źródło wysokości: "Last computed". No chyba, że ktoś porusza się tylko po nizinach o stałej wysokości nad poziomem morza. Wtedy tryb ręczny i wpisanie wysokości na jakiej przebywamy. Aczkolwiek to chyba tylko w nawigacji morskiej się sprawdzi ;).

A na deser, pokażę jeszcze jaka jest zasada działania Static Nav:

Jak widać, obraz znaczy więcej niż tysiąc słów :)

Podobnie wyjaśniam działanie opcji track smoothing:

Opracowałem między innymi na podstawie publikacji: SiRFstarIII Evaluation Kit User Guide
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 12:46:23 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #127 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:39:44 »
Prozor niezły referat!! Dobra robota  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #128 dnia: Wrzesień 04, 2007, 13:13:31 »
[...]
Opracowałem między innymi na podstawie publikacji: SiRFstarIII Evaluation Kit User Guide

O do diabła  :O Congratulations...  :ok: Fantastyczny opisik - jestem pod wrażeniem...  :ohreally:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 04, 2007, 14:53:06 »
Co prawda, wystarczy spróbować użyć oprogramowania resetującego gps albo pozbawić odbiornika mocy, czyli wyjąć bateryjkę na minutę lub kilka(naście) a przywrócimy ustawienia domyślne. Jednak co niektórzy mogą spanikować, że im się ustrojstwo popsuło ;).

Zamiast SiRF Setup można użyć programu MM SirfTech, który pozwala w pełni zapanować nad możliwościami SiRF III, ale jego użycie jest zdecydowanie trudniejsze.

No właśnie mam pytanie a propos przywracania ustawień fabrycznych- w SirfTech jest opcja ustawiania do ustawień Fabrycznych "Factory Reset (Not XTrac)" - czy przywraca to ustawienia fabryczne odbiornika czy do ustawień zaszytych w SirfTech???
I jeszcze jedno: czy w dołączonym do odbiornika oprogramowaniu (GPS Viewer) opcja Cold Start nie jest równoznaczna z przywróceniem ustawień fabrycznych?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 14:57:16 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 04, 2007, 16:09:53 »
No właśnie mam pytanie a propos przywracania ustawień fabrycznych- w SirfTech jest opcja ustawiania do ustawień Fabrycznych "Factory Reset (Not XTrac)" - czy przywraca to ustawienia fabryczne odbiornika czy do ustawień zaszytych w SirfTech???
I jeszcze jedno: czy w dołączonym do odbiornika oprogramowaniu (GPS Viewer) opcja Cold Start nie jest równoznaczna z przywróceniem ustawień fabrycznych?

Ustawienia fabryczne odbiornika. Taki hard reset.
Cold start - czas i pozycja jest znana z pewnymi ograniczeniami (odbiornik produkowany np. na Europę i tu używany, gorzej, jeśli ma dane Australii czy Singapuru), dane almanachu są znane, dane emeferyd nie znane.
Gorący start - almanach znany, efemerydy co najmniej 3 satelitów są znane z poprzednich operacji.
Snap start - emeferydy wszystkich widocznych satelit są znane (start w ciągu kilku sekund).

Almanach to parametry orbitalne dla wszystkich satelitów GPS, emeferydy to precyzyjne daane dotyczące czasu i orbit dla indywidualnych satelitów GPS. Satelity GPS nadają almanak dla wszystkich satelitów, ale emeferydy tylko dla siebie.

Dane almanachu są bardzo precyzyjne i są aktualne przez 6 dni, podczas gdy emeferydy są aktualne przez 4 do 6 godzin (mój A701 odnawia co max. 3 dni, pewno z wyprzedzeniem pobiera?).

Co to oznacza?
1. Jeśli odbiornik GPS był wyłączony jedynie przez kilka - kilkanaście minut, dane emeferyd dla wszystkich satelitów bedą znane i takie uruchomienie jest nazywane Hot Start.
2. Jeśli odbiornik był wyłączony przez kilka godzin, jednak dane emeferyd są znane dla przynajmniej 3 satelit, start będzie startem ciepłym (warm start) i większość nowoczesnych odbiorników GPS potrafi ustalić fixa w 10 - 20 sekund.
3. Jeśli dane emeferyd są znane tylko dla 2 lub mniej satelit, taki start jest nazywany zimnym startem i pobranie danych emeferyd dotyczących każdego z widocznych satelit będzie trwać dłużej - na ogół kilka minut.

Jak widać, opcje inicjalizujące SiRF są dość spore - jest w czym wybierać. Jednak ja opcje resetu użyłbym tylko wtedy, gdy odbiornik miałby problem z ustaleniem fixa. Często pomaga tylko wyczyszczenie pamięci RAM - tam odbiornik trzyma dane dotyczące efemeryd oraz ustawień samego odbiornika. Podobny efekt daje wyciągnięcie baterii na dłuższy okres czasu (od kilku do kilkunastu minut - w zależności od odbiornika).

Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz sprawdzić, jak bardzo będą różnić się dane współrzędnych geograficznych XYZ, zegara, czasu w zależności od typu startu lub restetu.

SiRFTech nie ma zaszytych wartości domyślnych - z tego co zauważyłem, pobiera aktualne wartości z pamięci odbiornika, gdy opcja jest nie wspierana przez odbiornik, pola pozostają puste (wciśnięcie GET wyświetla komunikat błędu).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 21:55:21 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 04, 2007, 16:20:45 »

SiRFTech nie ma zaszytych wartości domyślnych - z tego co zauważyłem, pobiera aktualne wartości z pamięci odbiornika, gdy opcja jest nie wspierana przez odbiornik, pola pozostają puste (wciśnięcie GET wyświetla komunikat błędu).

Skoro tak to jak możliwy jest powrót do ustawień fabrycznych? - tego nie za bardzo rozumiem.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 04, 2007, 16:35:00 »
Są dwie możliwości:
1. Programowo: spójrz na rysunek powyżej, masz tam opcję: Factory Reset. Opcja ta przywraca Ci ustawienia fabryczne, łącznie z czyszczeniem pamięci ram. Identycznie jak np. zrobienie sekwencji Hard Reset w urządzeniach PDA z WM 5.0 i wyższym.
2. Wyciągnięcie baterii na kilka - kilkanaście minut.  Identycznie jak np. zrobienie sekwencji Hard Reset w urządzeniach PDA z WM 2003 i niższym.

Po tych czynnościach odbiornik załaduje ustawienia zawarte w pamięci flash i będzie gotowy do pobrania aktualnych emeferydów.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 04, 2007, 19:14:22 »
Czy wyjęcie baterii np. na pół godziny jest tym samym co set factory settings z równoczesnym wyczyszczeniem bufora???
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 04, 2007, 19:29:56 »
Prozor - kocham Cię, zostaniesz moją żoną?  :E No dobra, przegiąłem, ale sporo się można od Ciebie na temat GPS dowiedzieć. W świetle Twoich postów, treść wskazanych przez Ciebie wcześniej stron www jest dla mnie też bardziej zrozumiała. Dzięki.

Wracając do kłopotów - cztery razy pod rząd wyrzucało mnie i pływało w tym samym miejscu - skrzyżopwanie Świętokrzyskiej i Jana Pawła II w Warszawie. Jest tam kilka wieżowców, więc coś może być z odbijanymi sygnałami. W każdym razie jak stałem w korku i poruszałem się żabimi skokami po kilka metrów, to AM pokazywała, że jadę ul. Twardą (w rzeczywistości jechałem cały czas Świętokrzyską). Myślę więc, że jest to też kwestia sygnału w tym szczególnym miejscu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #135 dnia: Wrzesień 04, 2007, 19:32:08 »
Prozor - kocham Cię, zostaniesz moją żoną?  :E No dobra, przegiąłem, ale sporo się można od Ciebie na temat GPS dowiedzieć. W świetle Twoich postów, treść wskazanych przez Ciebie wcześniej stron www jest dla mnie też bardziej zrozumiała. Dzięki.

Wracając do kłopotów - cztery razy pod rząd wyrzucało mnie i pływało w tym samym miejscu - skrzyżopwanie Świętokrzyskiej i Jana Pawła II w Warszawie. Jest tam kilka wieżowców, więc coś może być z odbijanymi sygnałami. W każdym razie jak stałem w korku i poruszałem się żabimi skokami po kilka metrów, to AM pokazywała, że jadę ul. Twardą (w rzeczywistości jechałem cały czas Świętokrzyską). Myślę więc, że jest to też kwestia sygnału w tym szczególnym miejscu.
Czy odbiornik GPS jest w okolicach szyby?
Ja jeżdziłem tamtendy nierzadko i mi nigdy nie pokazywało jakobym był na Twardej....
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #136 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:22:53 »
Odbiornik jest w okolicach szyby. Nieogrzewanej (niestety) dodam...

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #137 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:29:36 »
6nt - z oświadczynami to faktycznie przegiełeś  :swirus:, dobrze, że Ewa tego nie widzi, bo jeszcze jakieś bi zaczęłoby jej po głowie na mój temat chodzić. Fujjj ;).

A tak serio - jeśli powtarza Ci się to w określonym miejscu, to dobrze - można zdiagnozować dlaczego tak się dzieje. Przełącz w AM na widok poziomów sygnałów gps (gps -> Informacje) , ewentualnie uruchom program typu VisualGPSce i obserwuj ilość użytecznych (w tym używanch) satelitów oraz poziom sygnałów.

Piotr - tak, to jest praktycznie to samo. Nawet nie trzeba wyciągać na pół godziny (choć to zależy od ustrojstwa ;) ) - w moim przypadku, wystarczy kilka (do 10) minut. Ale samemu trzeba to przetestować. Niektóre urządzenia mają dodatkową baterię podtrzymującą pamięć, zapobiegającą jej utracie w przypadku wyczerpania głównego źródła energii. Jeśli ktoś ma zewnętrzne urządzenie gps z taką baterią, to musi wyjąć i akumulator i baterie. Czasami można spotkać w samodzielnych odbiornikach GPS "dziurkę" do resetowania pamięci, bez potrzeby pozbawiania odbiornika źródła zasilania. Po szczegóły odsyłam do instrukcji Waszych odbiorników.

Acha, drobna aktualizacja opisu do Cold Startu. Zablokowałem dziś odbiornik gps i musiałem zresetować go przez odcięcie od źródełka zasilania - wyjęcie baterii na kilka minut załatwiło sprawę, czyszcząc całą pamięć odbiornika wraz ze wszystkimi zaaplikowanymi ustawieniami. Zaraz po uruchomieniu, włączyłem VisualGPSce i na zakładce Azmth/Elvn widać ekran jakby "radaru" (mój pierwszy post na 5 stronie tego wątku) - ekran przedstawiał  12 satelit zgromadzonych w jednej linii od środka ekranu do góry po linii N. Tak więc ten odbiornik nie ma wprowadzonych przez producenta danych o położeniu satelit na europejskim niebie. Dlatego też złapanie pierwszego fiksa po resecie odbiornika trwało dłuuugie minuty. Teoretycznie transmisja almanachu trwa 12,5 minuty - o ile nic nie przerwie transmisji, bo 2 ostatnie ramki (dane systemowe) są transmitowane z każdego satelity właśnie co 12,5 minuty.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 21:19:57 wysłana przez prozor »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #138 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:30:18 »

Ja też mam takie jedno miejsce w mojej miejscowości (nie ma tam praktycznie zabudowań) gdzie notorycznie jak jadę to jestem obok drogi, dziwna sprawa  :shock:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #139 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:31:30 »
Odbiornik jest w okolicach szyby. Nieogrzewanej (niestety) dodam...
Hmmm to dziwne.... jak napisałem, mi tam nie wariwało... przynajmniej nie pamiętam... chyba za 2-3 dni przejadę się tamtędy.... a w która stronę jechałeś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #140 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:33:52 »
6nt - z oświadczynami to faktycznie przegiełeś  :swirus:, dobrze, że Ewa tego nie widzi, bo jeszcze jakieś bi zaczęłoby jej po głowie na mój temat chodzić. Fujjj ;).

A tak serio - jeśli powtarza Ci się to w określonym miejscu, to dobrze - można zdiagnozować dlaczego tak się dzieje. Przełącz w AM na widok poziomów sygnałów gps (gps -> Informacje) , ewentualnie uruchom program typu VisualGPSce i obserwuj ilość użytecznych (w tym używanch) satelitów oraz poziom sygnałów.

No też jestem żonaty, mam nawet dwóch synków  :ok: Też się cieszę, że moja Żonka nie czytuje tego i innych forów, chociaż... ona wie co ja potrafię w żartach wygadywać  :E

Poważnie - właśnie zamierzałem to jutro zrobić. Chcę jeszcze dzisiaj odtworzyć sobie ślad (włączyłem zapisywanie) i zobaczymy.

piotr - może i często jeździsz, ale czy często stoisz w tak koszmarnych korkach, że drgnięcie uznajesz za sukces? A jechałem w kierunku mostu Świętokrzyskiego.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #141 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:36:08 »
piotr - może i często jeździsz, ale czy często stoisz w tak koszmarnych korkach, że drgnięcie uznajesz za sukces? A jechałem w kierunku mostu Świętokrzyskiego.
Ha..... mieszkam na Bemowie a pracuję w okolicach Galerii Mokotów - wczoraj te 14km jechałem rano 1 godzinę 40 minut....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #142 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:45:34 »
[ciach] wczoraj te 14km jechałem rano 1 godzinę 40 minut....

Żal mi Was strasznie, jak znajoma mi opowiada, że w Wawie do pracy jedzie czasem przez 1,5 h (15 km?) to radzę jej, żeby się na rower przesiadła. I pomyśleć, że ja marudzę, jak muszę 43 km dojazdu do Gorzowa Wlkp. robić, choć zajmuje mi to nieco więcej iż pół godzinki spokojnej jazdy...

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #143 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:50:56 »
A pro po "dead reckonig" u Mnie AM robi taki numer:gdy jadę w Warszawie Wisłostradą przez ten most co jest wzdłuż Wisły i pod ziemią :E AM pokazuje utratę sygnału jednak strzałka podąża wzdłuż drogi ze stałą prędkością i  jest u wylotu tunelu prawie wtedy co Ja (ciekawe czy ktoś też tak ma) niestety nie za każdym razem ,czasami robi się czerwona i czeka aż znowu złapie fixa sprawdzałem dzisiaj dead reckonig był wyłączony
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #144 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:54:00 »
prozor, mam prośbę   B)
Czy mógłbyś swoje posty z tego wątku zredagować w jeden post i umieścić w tym wątku:
TTFF, Hot Start, Cold Start, Fix - o co tu chodzi?
Myślę, że szkoda by było, gdyby po czasie zapadły w 'czeluści forum' razem z tym wątkiem ...  :grin:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #145 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:56:31 »
[ciach] wczoraj te 14km jechałem rano 1 godzinę 40 minut....

Żal mi Was strasznie, jak znajoma mi opowiada, że w Wawie do pracy jedzie czasem przez 1,5 h (15 km?) to radzę jej, żeby się na rower przesiadła. I pomyśleć, że ja marudzę, jak muszę 43 km dojazdu do Gorzowa Wlkp. robić, choć zajmuje mi to nieco więcej iż pół godzinki spokojnej jazdy...
Tylko, że ja nie mam tego czasami ale codziennie... czasem to przkraczam 2h  :(
Napisane: Wrzesień 04, 2007, 20:54:17
A pro po "dead reckonig" u Mnie AM robi taki numer:gdy jadę w Warszawie Wisłostradą przez ten most co jest wzdłuż Wisły i pod ziemią :E AM pokazuje utratę sygnału jednak strzałka podąża wzdłuż drogi ze stałą prędkością i  jest u wylotu tunelu prawie wtedy co Ja (ciekawe czy ktoś też tak ma) niestety nie za każdym razem ,czasami robi się czerwona i czeka aż znowu złapie fixa sprawdzałem dzisiaj dead reckonig był wyłączony
Zawsze jedzie w tunelu bo  AM 4 ma zaimplementowaną funkcję kontynuowania jazdy w tunelu z ostatnio zarejestrowaną szybkością...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 21:00:20 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #146 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:59:34 »
Ja sie cieszyć że ma taką funkcję ale dlaczego nie działa to za każdym razem :shock:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #147 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:02:22 »
Ja sie cieszyć że ma taką funkcję ale dlaczego nie działa to za każdym razem :shock:
U mnie działa zawsze... czasem jak staję w tunelu to jedzie, jedzie dalej póki nie dochodzi do skrzyżowania i wtedy się zatrzymujee np jadąc Prymasa Tysiąclecia przed Rondem Zesłańców (w Warszawie)...
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #148 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:06:25 »
prozor, mam prośbę   B)
Czy mógłbyś swoje posty z tego wątku zredagować w jeden post i umieścić w tym wątku:
TTFF, Hot Start, Cold Start, Fix - o co tu chodzi?
Myślę, że szkoda by było, gdyby po czasie zapadły w 'czeluści forum' razem z tym wątkiem ...  :grin:

Faktycznie, żaden problem - postaram się to zrobić jutro, zbierając wszystko do kupy i troszkę tuningując o wiadomości, które jeszcze dziś mi do głowy wpadły (między innymi również z tego wątku, który wskazałeś).

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #149 dnia: Wrzesień 04, 2007, 21:11:39 »
nie wiem czy ktos mial z was okazje jechac na Manhattanie w NY z navi i choc tam bardzo wysokie budynki i waskie uliczki jezeli chodzi o streety bo avenue sa bardzo szerokie to nie zauwazylem zadnego krecenia na tomtom , raczej tutaj chyba program nie ma znaczenia tylko odbiornik gps i satki? Moze w usa lepiej satki sieja sygnal? jak pamietam srednio mialem 6-8 satek caly czas wiec ani nie za duzo ani nie za malo, ale kilka bylo chyba ponad 30 czy 35 numer czyli te od bardziej precyzyjniej pozycji.
Follow me: Blip  Twitter