pachołki w AM 5.2

• 81 Odpowiedzi
  • 16775 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: pachołki w AM 5.2
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 14, 2008, 12:09:18 »
weźcie przy swoich obserwacjach pod uwagę, że poza błędami na mapie AM
mogą się też trafić źle oznaczone słupki na drodze.
To co może być wzorcem odniesienia...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 14, 2008, 12:32:02 »
A na odcinku Kraków - Rybnik przez Oświęcim, Pszczynę, Żory - pachołka na mapie ani śladu :(
Ech - to dopiero początek, w kazdym razie na dziś zarówno sposób wyświetlania jak i ilość dróg z tym danymi wymagają dopracowania.

Faktycznie na trasie z Rybnika do Pszczyny ani śladu pikietażu - myślałem, że może dlatego, że droga wojewódzka (935) czyli niższej kategorii, ale najlepsze jest to, że na drodze ekspresowej między Skoczowem i Bielskiem B. (S1) również "pachołków" nie ma.
NavRoad NR430 BT

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 14, 2008, 19:11:10 »
Od czegoś musieli zacząć. Baza adresowa na początku też była skromna, potem z każdą wersją się rozwijałą.
Pewnie to samo będzie z pikietażem.
Pytanie: jakie praktyczne zastosowanie widzicie dla pikietażu w AM, poza wymienianym wcześniej pozycjonowaniem policji z radarem?

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 14, 2008, 19:20:45 »
A na odcinku Kraków - Rybnik przez Oświęcim, Pszczynę, Żory - pachołka na mapie ani śladu :(
Ech - to dopiero początek, w kazdym razie na dziś zarówno sposób wyświetlania jak i ilość dróg z tym danymi wymagają dopracowania.

Faktycznie na trasie z Rybnika do Pszczyny ani śladu pikietażu - myślałem, że może dlatego, że droga wojewódzka (935) czyli niższej kategorii, ale najlepsze jest to, że na drodze ekspresowej między Skoczowem i Bielskiem B. (S1) również "pachołków" nie ma.
Jak to nie ma?, ależ są stoją jak byk w realu na poboczu drogi i co najważniejsze pokazują właściwe dane, ten kto wdrożył w AM niepotrzebne powielanie pachołkowej informacji miał cyba pomroczność jasną.

*

Dżeju

« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 14, 2008, 19:24:42 »
... Jak to nie ma?, ależ są stoją jak byk w realu na poboczu drogi i co najważniejsze pokazują właściwe dane, ten kto wdrożył w AM niepotrzebne powielanie pachołkowej informacji miał cyba pomroczność jasną.

Czyli wg ciebie jest to niepotrzebne w AM, bo coś nie kumam twojej wypowiedzi. Nigdy nie miałem pomroczności jasnej, więc nie wiem  :D

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 14, 2008, 19:32:00 »
Czyli wg ciebie jest to niepotrzebne w AM, bo coś nie kumam twojej wypowiedzi. Nigdy nie miałem pomroczności jasnej, więc nie wiem  :D
Oczywiście ,że są zbędne- moim zdaniem. Zawsze i tak będziesz sprawdzał co jest na słupkach na poboczu, bo nigdy nie będziesz pewien czy AM pokazuje prawidłowo. Dodatkowe dane słupkowe niepotrzebnie zaśmiecają AM, zamiast słupków powinni skupić się na kodach pocztowych które są 100x bardziej potrzebne.

« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 14, 2008, 19:32:28 »
Cytat: Slawek_ps
ten kto wdrożył w AM niepotrzebne powielanie pachołkowej informacji miał cyba pomroczność jasną.

Sam masz pomroczność ;P i jeszcze cierpisz na niedobór wyobraźni.
To, że jesteś niedzielnym kierowcą, nigdy nie jeździsz nocą, ani w złą pogodę, to jeszcze nie powód, żeby kogoś posądzać o pomroczność.

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 14, 2008, 19:41:39 »
Cytat: Slawek_ps
ten kto wdrożył w AM niepotrzebne powielanie pachołkowej informacji miał cyba pomroczność jasną.

Sam masz pomroczność ;P i jeszcze cierpisz na niedobór wyobraźni.
To, że jesteś niedzielnym kierowcą, nigdy nie jeździsz nocą, ani w złą pogodę, to jeszcze nie powód, żeby kogoś posądzać o pomroczność.
W ciągu roku pokonuję ok. 60-70 tys. km i to głównie nocą i dosłownie kilka razy zdarzyło się w ciągu 15 lat, abym w nocy widział policję, a jak stali to bez radaru, a głównie pachołki do tego służą, a jak jesteś ślepy i nie widzisz słupków na poboczu to nie tylko Twój problem ale również innych użytkowników drogi.

*

Dżeju

« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 14, 2008, 19:45:40 »
Oczywiście ,że są zbędne- moim zdaniem. Zawsze i tak będziesz sprawdzał co jest na słupkach na poboczu, bo nigdy nie będziesz pewien czy AM pokazuje prawidłowo. Dodatkowe dane słupkowe niepotrzebnie zaśmiecają AM, zamiast słupków powinni skupić się na kodach pocztowych które są 100x bardziej potrzebne.

Kolega wyżej dał komentarz i szkoda dalej dyskutować na ten temat z kimś, kto nie ma pojęcia do czego służą "słupki", a usiłuje wszystkim wmówić, że jest najmądrzejszy  :evil:
Dla mnie to kody pocztowe dla PH mogą se wsadzić w d...  :mrgreen:

P.S. Jeśli uważasz, że słupki są tylko dla misiaczków, to rzeczywiście istnieje pomroczność jasna i ... wiem u kogo  :E

*

Offline Andy_B

• 16
  • Sprzęt: Mio550
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 14, 2008, 20:37:13 »
Pikietaż jest przydatny, oczywiście głównie w nocy czy w złych warunkach do lokalizowania misiaków.
Gratuluję tym, którzy widzą przy prędkości powyżej 80 km/h w nocy napisy na słupkach...  :ohreally: Ja taki orzeł nie jestem.
Kody pocztowe też by się przydały. Te funkcje dostrzegają użytkownicy, którzy intensywnie wykorzystują AM do pracy jeżdżąc po całym kraju a nie tylko w swoich okolicach czy też przy okazji wyjazdu na wczasy.
A swoją drogą życzę wszystkim by AM wypuszczała rzadziej nowe "bublowate" wersję a więcej czasu poświeciła algorytmom i solidnie coś przetestowała zanim to wyda.
Pzdr.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S.Lem

*

Dżeju

« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 14, 2008, 20:50:34 »
... Te funkcje dostrzegają użytkownicy, którzy intensywnie wykorzystują AM do pracy jeżdżąc po całym kraju a nie tylko w swoich okolicach czy też przy okazji wyjazdu na wczasy...

Ja tam jeżdżę po całym naszym pięknym kraju i nie tylko, ale przydatności kodów w moim przypadku nie zauważam, starcza mi adres i znajomość geografii ze szkoły   B)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 14, 2008, 21:50:24 »
Ja tam jeżdżę po całym naszym pięknym kraju i nie tylko, ale przydatności kodów w moim przypadku nie zauważam, starcza mi adres i znajomość geografii ze szkoły   B)

Tylko mając kod pocztowy 95-063 dość szybko znajdziemy odpowiednią miejscowość w programie. Teraz weź w AM zobacz ile jest miejscowości o nazwie Rogów, z czego w woj. łódzkim dwie sztuki. Czasami łatwiej i szybciej jest znaleźć daną miejscowość po kodzie pocztowym niż po nazwie.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 14, 2008, 21:58:45 »
Czyli wygląda no to, że jak w każdym przypadku, nowa funkcja w nawigacji łączy i dzieli :D
Sam od siebie powiem, że dla mnie na razie jedyne do czego wykorzystuję pikietaż to do porównywania czy słupki na drodze pokrywają się z tymi w AM :)
Jeżdżę dużo - jestem przedstawicielem regionalnym - rocznie 70 tyś. km. Nie mam CB, nie wiem więc na którym km stoi policja, nic innego natomiast nie przychodzi mi do głowy jak tylko wykorzystywanie pikietażu za pomocą CB do informowania innych o wydarzeniach na drodze.
W moim przypadku, słupki to tylko gadżet.
Ktoś jeszcze coś od siebie?

*

Dżeju

« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 14, 2008, 22:00:42 »
Toż tego nie neguję jako dla ogółu  :-|  Dla mnie osobiście kody są zbyteczne.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 14, 2008, 22:08:46 »
W moim przypadku, słupki to tylko gadżet.
Ktoś jeszcze coś od siebie?

W moim przypadku się przydają (CB). Ale ja mam navi z małym wyświetlaczem i obecnie pikietaż na dolnym pasku (przed nazwą ulicy/miejscowości) całkowicie uniemożliwia przeczytanie nazwy ulicy jaka tam się znajduje. Czasem się to przydaje. Dla mnie wystarczające są "pachołki" na mapie - na dolnym pasu nie potrzebuje tego. Brakuje mi możliwości wyłączenia pikietażu na pasku. Chyba że gdzieś to jest ale nie mogę namierzyć.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 15, 2008, 09:20:49 »
W ciągu roku pokonuję ok. 60-70 tys. km i to głównie nocą i dosłownie kilka razy zdarzyło się w ciągu 15 lat, abym w nocy widział policję, a jak stali to bez radaru, a głównie pachołki do tego służą, a jak jesteś ślepy i nie widzisz słupków na poboczu to nie tylko Twój problem ale również innych użytkowników drogi.

Nie wiem jakimi drogami jeździsz ale wczoraj po 18 (o tej porze roku to już noc  :wink:) na trasie Gdynia - W-wa były 4 (cztery) punkty kontroli  :-|. Jestem obiema rękoma ZA uszczegóławianiem bazy i uzupełnianiem o nowe odcinki dróg kilometrażu w AM. Na wielu odcinkach dróg krajowych brakuje słupków, są uszkodzone lub mają częściowo zerwane cyfry, w takich przypadkach choć bym się zatrzymał to i tak nie dowiem się na którym jestem kilometrze. Ostatnie badania kontrolne potwierdzają prawidłowy stan narządu wzroku  :grin:.
Dodając kamyczek do dyskusji, popieram choć nie jest to dla mnie krytyczne wprowadzenie kodów pocztowych, klientów mam w miastach i bardziej przydaje się numeracja budynków niż kody pocztowe.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 15, 2008, 10:12:53 »
No ta jak kamykiem to kamyki,
Pikietaż używam i ostatnio na nieszczęście przydał się bardziej niż CB, którego też używam, udzielałem PP w kolizji i wzywałem karetkę, niestety auta staranowały słupki (już nie ma betonowych :D) iwć tel. + AM i służby wiedziały gdzie dojechać...

W epoce tel. komórkowych dbrze wiedzieć gdzie się jest...

A co do kodów nie używam, ale rozumiem ich przydatność, przy tak wielu wieloznacznościach w miejscowościach, tylko zauważcie, że wioski, o których mówicie często nie mają własnej poczty, więc kod jest miejscowości gdzie jest poczta...
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 15, 2008, 14:23:48 »
A jak to ustawić - żeby te pachołki się wyświetlały???

Latam po opcjach i nie mogę tego znaleźć...

Bo nie ma takiej opcji. Są włączone domyślnie.

To jak w takim razie ewentualnie to wyłączyć??? Jest taka opcja???

Oczywiście że jest możliwośc wyłączenia.
Znajdujesz plik "gmv.seting" w katalogu "AutoMapa EU/Settings Files" Edytujesz go notatnikiem, znajdujesz linijkę "PiquetageMarksDrawEnabled=1" i zmieniasz ją na "PiquetageMarksDrawEnabled=0"
I po sprawie ...

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 15, 2008, 19:13:13 »
Info dla młodych.Kiedyś slupki były betonowe,te opełnych kilometrach na górze miały tabliczkę z numerem o DUUUZo większej czcince.Inne miały
tylko numer dziesiętny od 1 do 9.Jeżdże dość dużo nocą tzw gierkowką.Tiry prawym  a ja lewym pasem.Bez przesady- 120-130 km/h.
Ni huhu nie widać numerów na słupkach nawet przy 90/h.A CB mówi np .o porwanych oponach ,pieszych i pijanych idących drogą i innych rzeczach leżacych na drodze.NIE tylko O SUSZARkACH I MIŚKACH.

DOTARŁO ?
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 15, 2008, 19:18:10 »
Czyli jest jeden warunek: trzeba mieć CB.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 15, 2008, 19:47:47 »
Czyli jest jeden warunek: trzeba mieć CB.

Tak. Ale wyobraź sobie inne zastosowanie. Masz jechać do klienta, klient daje ci adres, wpisujesz w AM - nie ma. Ale dodatkowo dostajesz informację, że dojazd do jego firmy znajduje się na 408 kilometrze DK nr 8. Łatwiej znaleźć?

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 15, 2008, 20:11:52 »
Nie neguję w żaden sposób przydatności pachołków: tych na drodze ani tych w AM, ani korzyści wynikających z posiadania CB.