pachołki w AM 5.2

• 81 Odpowiedzi
  • 16769 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robertsosna

• **
  • 106
  • MIO MOOV 360
pachołki w AM 5.2
« dnia: Listopad 02, 2008, 17:39:52 »
Mam pytanie czy można tak zrobić żeby pachołki z km były widoczne na wiekszej niż 500 m ekranie 3d
bo nie znalazłem w ustawieniach a poniżej 500 m to troche za mały jak dla mnie widok na ekranie zresztą jak sie jedzie 100km/h to troche kulawe . Ewentualnie można gdzieś tą wartość zmienić w rejestrze np,przy 3d i 1.km widoczności na ekranie

Połączone: Luty 09, 2011, 19:47:23
nikt nie potrafi temu zaradzić?
logicznie myśląc po co komu na ekranie widoczności 450 m pachołki ?
Co można na trasie zobaczyć widząc na ekranie poza miastem na 450 metrach

np.na cb gośc mówi że stoją i suszą na 90 km ,i teraz czekam aż pojawi sie pachołek,i zaraz zniknie bo widoczność na ekranie poniżej 500m która przemierzam szybko i nie jestem w stanie zlokalizować
Jak by była na 1,8km zawsze by na ekranie byłby widoczny jeden a zaraz pojawiający sie drugi.

co innego taka widoczność w mieście ale poza trasą ktoś chyba sie pomylił, nie mówiąc już nic o  POI np:fotoradarach itp .. których które prawie wyskakują z powietrza

Dzisiaj testowane na drodze wrocław-warszawa pachołki fajne ale niezdają egzaminu na tej widocznośći
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 19:47:23 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: pachołki w AM 5.2
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2008, 20:16:33 »
Użyj szukajki, było już ze 2 razy, gdzieś w wątku o becie 5.2 i jeszcze gdzieś sie przewinęło.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline robertsosna

• **
  • 106
  • MIO MOOV 360
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2008, 20:20:45 »
Użyj szukajki, było już ze 2 razy, gdzieś w wątku o becie 5.2 i jeszcze gdzieś sie przewinęło.

Kolega Walzych pisał
"Na razie pobawiłem się tylko DEMO trasy, ale już mam pewne uwagi co do pikietażu:

Często na trasie pada przez CB radio pytanie: „a na którym jesteś kilometrze?”
Jeśli nic szczególnego się nie działo i nie obserwowałem słupków, to żeby odpowiedzieć, muszę poczekać, aż pojawi się kolejny słupek.
1) Dla wygody wolałbym słupek na stałe widoczny i tylko zmieniającą się cyfrę kilometra. To mogłoby być opcjonalnie włączane, bo innym może przeszkadzać.
2) ewentualnie dobrze byłoby móc przypisać do jakiegoś przycisku opcję: "pokaż teraz, na którym jesteś kilometrze"
3) Pierwsze wrażenia mam na razie po obejrzeniu demo trasy. Ale wygląda na to, że słupki uwidaczniają się tylko od określonego przybliżenia mapy, praktycznie przy „żabiej perspektywie”. A ja lubię jechać z przy średnim oddaleniu widoku (ikona z drzewkami), bo mniej spotyka mnie potem niespodzianych manewrów za zakrętem. Chciałbym móc widzieć słupki pikietażowe także przy większym oddaleniu mapy.
"

ale nic nie zrobiono.....

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2008, 23:06:26 »
A jak to ustawić - żeby te pachołki się wyświetlały???

Latam po opcjach i nie mogę tego znaleźć...

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2008, 08:39:37 »

Bo nie ma takiej opcji. Są włączone domyślnie.

*

Offline idarek2008

• *
  • 73
  • GPS Inspired
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: Nokia 500
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2008, 08:48:35 »
Mówicie że pachołki są poniżej 500m... to dziwne, bo wczoraj wgrałem sobie oficjalną AM 5.2 o dzisiaj jechałem żeby sprawdzić.
Domyślnie jeżdżę w  2gim trybie wyświetlania, czyli z drzewkami. Powiększenie jakie było ustawione to 580m i.... i pachołki pokazywały się, więc nie wiem dlaczego piszecie że tylko poniżej 500m ?!?

Dodam że mam nawigację LARK 35.3, więc nie jakąś super wypasioną, tylko tą z niższej półki.

pozdr.
AutoMapa Europy i Nokia 500 :)

*

Offline robertsosna

• **
  • 106
  • MIO MOOV 360
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2008, 09:09:13 »
Mówicie że pachołki są poniżej 500m... to dziwne, bo wczoraj wgrałem sobie oficjalną AM 5.2 o dzisiaj jechałem żeby sprawdzić.
Domyślnie jeżdżę w  2gim trybie wyświetlania, czyli z drzewkami. Powiększenie jakie było ustawione to 580m i.... i pachołki pokazywały się, więc nie wiem dlaczego piszecie że tylko poniżej 500m ?!?

Dodam że mam nawigację LARK 35.3, więc nie jakąś super wypasioną, tylko tą z niższej półki.

pozdr.

no to tylko sie cieszyć
ja osobiście mam ekran 4,3 cala powiększenie w trasie moim zdaniem 800-900 m
ale do czego zmierzam, tak jak pisałem wczesniej pachołki a raczej pachołek powinien być widoczny cały czas, a jak by sie amieniał powinien być już widoczny drugi.
jadąc na trasie nie wiedziałem na którym jestem km  i kilkanascie razy sprawdzałem na pachołek na drodze.
Także mnie osobiście ten bajer nie pomógł

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2008, 09:24:32 »
tak jak pisałem wczesniej pachołki a raczej pachołek powinien być widoczny cały czas, a jak by sie amieniał powinien być już widoczny drugi.
jadąc na trasie nie wiedziałem na którym jestem km  i kilkanascie razy sprawdzałem na pachołek na drodze.
Na ekranie VGA zawsze są widoczne conajmniej 2 słupki. Co do wyświetlania cały cvzas to podczas testó była dyskusja , argumenty za i przeciw. Producent nie skorzystał z tego pomysłu.
Jeśli chodzi o mnie to byłem temu przeciwny i uważam,że to co jest jest bardzo estetyczne i funkcjonalne a dodawanie dodatkowycch informacji na pilocie jest bezsensem bo można by równiez dodać siłę wiatru i temperaturę wody w Bałtyku.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2008, 10:11:06 »
Co do wyświetlania cały cvzas to podczas testó była dyskusja , argumenty za i przeciw. Producent nie skorzystał z tego pomysłu.

Ależ skorzystał  :P 
Bieżąca wartość pikietażu z dokładnością do 100 m i numer drogi której pilietaż dotyczy są stale wyświetlane na dolnej belce.
Jeśli nie jest, to znaczy, że trzeba stuknąć w dolną belkę, żeby zmienić kolejność wyświetlanych na belce informacji.
A co do słupka, to w rozdzielczości QVGA przy pracy w pionie widzę go do skali 425m a w poziomie do 560m.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 10:13:54 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline robertsosna

• **
  • 106
  • MIO MOOV 360
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2008, 10:14:24 »
tak jak pisałem wczesniej pachołki a raczej pachołek powinien być widoczny cały czas, a jak by sie amieniał powinien być już widoczny drugi.
Na ekranie VGA zawsze są widoczne conajmniej 2 słupki. Co do wyświetlania cały cvzas to podczas testó była dyskusja , argumenty za i przeciw. Producent nie skorzystał z tego pomysłu.
Jeśli chodzi o mnie to byłem temu przeciwny i uważam,że to co jest jest bardzo estetyczne i funkcjonalne a dodawanie dodatkowycch informacji na pilocie jest bezsensem bo można by równiez dodać siłę wiatru i temperaturę wody w Bałtyku.

Pozdrawiam

No niestety nie wszyscy mają ekran VGA,
ne bede dalej kontynuował bo widze że nadarmo, poruszać temat
pozdrawiam

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2008, 10:24:26 »
Ależ skorzystał    
Bieżąca wartość pikietażu z dokładnością do 100 m i numer drogi której pilietaż dotyczy są stale wyświetlane na dolnej belce.
Jeśli nie jest, to znaczy, że trzeba stuknąć w dolną belkę, żeby zmienić kolejność wyświetlanych na belce informacji.
A co do słupka, to w rozdzielczości QVGA przy pracy w pionie widzę go do skali 425m a w poziomie do 560m.

No proszę, prawie w takiej wersji jak chciałem. Prawie polega na tym, że ja widziałem to jako dodatkową belkę nad informacją o drodze. Ale dobre i to  :ok:
NavRoad NR430 BT

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2008, 10:40:03 »
puniek napisał...
"Na ekranie VGA zawsze są widoczne conajmniej 2 słupki. Co do wyświetlania cały cvzas to podczas testó była dyskusja , argumenty za i przeciw. Producent nie skorzystał z tego pomysłu.
Jeśli chodzi o mnie to byłem temu przeciwny i uważam,że to co jest jest bardzo estetyczne i funkcjonalne a dodawanie dodatkowycch informacji na pilocie jest bezsensem bo można by równiez dodać siłę wiatru i temperaturę wody w Bałtyku."

Kurcze, Ty masz chłopie jakiś patent na nieomylność... 90% osób jeżdżących próbuje Ci wytłumaczyć dlaczego może nie tyle wyświetlanie słupków co pokazanie kilometra na którym jesteśmy jest ważne, a Ty swoje.
Nie chcesz mieć słupków i tej informacji to ją sobie wyłącz, z czym masz problem, że inni chcą je mieć ?

Jeśli będzie można dodać siłę wiatru to czemu nie ? Widać, że jesteś mieszczuchem bo o trasach mam wrażenie pojęcia Ci brak - siła wiatru jest bardzo istotna przy większych prędkościach dla prowadzenia auta i to nie tylko tego małego ale i dużych Tirów.

Można również zmienić skalę wyświetlania słupków i będą one widoczne w skali od 1.7km 2D i 1.3km w 3D/domy należy zmienić wpis w pliku gmv.settings na:

MaxScaleForPiquetage2=2.710000
MaxScaleForPiquetage2D=2.610000

Pozdrawiam,

Robert
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 10:46:18 wysłana przez robertert »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 03, 2008, 10:51:10 »
Dziwna sprawa u mnie, piszecie, że się nigdzie tego nie włącza to czemu u mnie się nie wyświetla w ogóle pikietaż ? Jakieś sugestie ?

P.S.

Wyświetla się już tylko nie na S1 Bielsko - Katowice  :shock:
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 10:56:54 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2008, 10:55:35 »
Kurcze, Ty masz chłopie jakiś patent na nieomylność...

Natomiast Ty chłopie najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, bo debiut na forum wyszedł nędznie  :E

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 03, 2008, 10:56:51 »
Dziwna sprawa u mnie, piszecie, że się nigdzie tego nie włącza to czemu u mnie się nie wyświetla w ogóle pikietaż ? Jakieś sugestie ?

albo jesteś w mieście, albo masz za dużą skalę albo nie wiesz, że wystarczy kliknąć na dolną belkę, którą pokazał nocnyMarek by się zmieniła z nazwy ulicy czy miejscowości na numer drogi z informacją o kilometrze :)

Pozdro,

Robert

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 03, 2008, 10:57:47 »
Wszystko wiem jak ustawić, po prostu na trasie Czechowice-Dz. - Pszczyna się nie wyświetla.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline robertsosna

• **
  • 106
  • MIO MOOV 360
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 03, 2008, 10:58:57 »
Kurcze, Ty masz chłopie jakiś patent na nieomylność...

Natomiast Ty chłopie najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, bo debiut na forum wyszedł nędznie  :E

Ale o co Ci chodzi jaki debiut na forum ,czy poruszasz sie na forum z gpsem?
Jeżdzisz troche po drogach?
czy tylko dogadujesz ?

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 03, 2008, 11:03:04 »
[/quote]

Wiem wiem, debiutanci to straszne osły.
Wytłumacz mi zatem czego to niby nie zrozumiałem ?

Pozdro,

Robert
Napisane: Listopad 03, 2008, 11:00:45
Wszystko wiem jak ustawić, po prostu na trasie Czechowice-Dz. - Pszczyna się nie wyświetla.

może nie ma na tej drodze ?? nie mogę sprawdzić w tej chwili jak to wygląda, sprawdzałem na kilku innych i było ok.

Pozdro,

Robert

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 03, 2008, 11:09:52 »
Ale o co Ci chodzi jaki debiut na forum

Następny "nie czytaty".

Wytłumacz mi zatem czego to niby nie zrozumiałem ?

Szkoda czasu.
Hint: Puniek nie napisał, że nie chce słupków ani kilometrów. Tylko, że nie chce ich w pilocie :P
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 11:11:33 wysłana przez akubit »

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 03, 2008, 11:43:54 »

To jak w takim razie ewentualnie to wyłączyć??? Jest taka opcja???

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 03, 2008, 11:50:31 »
Jest taka opcja???
:D :E :O :E :D
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline prodish

• 31
  • Sprzęt: MIO A201 ;) , HD2, 3GS (sprzedam), Iphone4
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2008, 13:25:30 »

Można również zmienić skalę wyświetlania słupków i będą one widoczne w skali od 1.7km 2D i 1.3km w 3D/domy należy zmienić wpis w pliku gmv.settings na:

MaxScaleForPiquetage2=2.710000
MaxScaleForPiquetage2D=2.610000

Pozdrawiam,

Robert
[/quote]

Witam,
No właśnie również grzebałem w tych wartościach i działa świetnie tylko ja wstawiłem tam kosmiczne wartości (robiłem na szybko bo byłem w trasie)
pytanko jak sie ma wartość 2.710000 do tego 1,7 km a 2.610000 do 1,3 km ?

Czy wpisywanie wiekszych wartości nie zmieni działania automapy / wyświetlania ?

dzięki za info
ProDish

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2008, 14:47:01 »

Ależ skorzystał  :P 

Marku, wiesz, że mój sprzęt jest w Laboratorium AM więc moge się niekiedy mylić... :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 14:51:02 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 04, 2008, 20:21:19 »
Już o tym pisałem ale wam poględzę jeszcze :)
Może ktoś by zrobił jakiś kwadracik np w lewym górnym rogu w którym wyświetlałby się pikietarz jako odrębne info?
Dolną belkę mam zlikwidowaną wg skórki Darka_foto a w górnej jak zmienię opcję na ciągłe wyświetlanie to jest tam stanowczo za dużo inormacji.
Albo powiedzcie gdzie, co zmienić to sam popróbuję :]
piona

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 04, 2008, 20:23:42 »
Po lekcje najlepiej do mistrza ... :ok:

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 04, 2008, 21:08:37 »
Po lekcje najlepiej do mistrza ... :ok:

No, mistrzuniu pomóż zatem :)
A serio, to Darek coś się ostatnio nie pokazuje i mało pisuje.
Może ktoś inny maiłby czas aby pogrzebać w kodach.?
A na marginesie to nazwa w temacie "pachołki" jest bardzo oryginalna :D
piona

*

Dżeju

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 04, 2008, 21:34:21 »
... Może ktoś by zrobił jakiś kwadracik np w lewym górnym rogu w którym wyświetlałby się pikietarz jako odrębne info?
... Albo powiedzcie gdzie, co zmienić to sam popróbuję :]

Obecnie bez ingerencji bezpośredniej w strukturę programu, jest to niemożliwe. Należy mieć nadzieję, że AM po raz kolejny posłucha głosów Klubowiczów i udostępni taką możliwość przy następnych aktualizacjach.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 04, 2008, 21:35:50 »
A na marginesie to nazwa w temacie "pachołki" jest bardzo oryginalna uśmiech
Fachowo powinno być "słupek hektometryczny", ale "pachołek" też ujdzie w tłoku  :ok:
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2008, 21:45:35 wysłana przez Klusek »
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 04, 2008, 21:43:43 »
Cytat: piona
No, mistrzuniu pomóż zatem :)
A serio, to Darek coś się ostatnio nie pokazuje i mało pisuje.

Właśnie jego (też) miałem na myśli,  a dziś był :)
ja sobie odpuściłem, jak dla mnie za dużo roboty a efekt niewielki, tak że sam musiałbym się uczyć od nowa.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 05, 2008, 22:26:59 »
A na marginesie to nazwa w temacie "pachołki" jest bardzo oryginalna uśmiech
Fachowo powinno być "słupek hektometryczny", ale "pachołek" też ujdzie w tłoku  :ok:
Jednak wolę "piketaż"...  :ohreally:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53