OT Konwencja Wiedeńska

• 6 Odpowiedzi
  • 3853 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
OT Konwencja Wiedeńska
« dnia: Luty 13, 2011, 22:36:31 »
OT.

Wybierasz się za granicę nie zapoznając się z tamtejszymi przepisami i znakami?

Tu masz całkowitą rację

Wiesz przynajmniej jakie wyposażenie (apteczka, żarówki itd.) obowiązuje w Czechach?
A tutaj już nie, bo zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym  policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 14:39:37 wysłana przez sbi »

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
Odp: OT Konwencja Genewska
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2011, 10:48:29 »
A propos wątku wyposażenia samochodu tu poruszonego: polskiego obywatela z Polską rejestracją obowiązuje polskie wyposażenie. Na to jest Konwencja Wiedeńska  B)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2011, 10:53:43 »
A tutaj już nie, bo zgodnie z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym  policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają

I zacznij się kłócić w policjantem na Węgrzech albo Słowacji  :E Zaraz znajdą 15 innych powodów aby Cię ukarać  :E A spróbuj odmówić przyjęcia mandatu mając np. małe dziecko na tylnym siedzeniu - pół dnia z głowy na komisariacie.
I do tego trzeba by wozić konwencję a to coś koło 80 stron w każdym z europejskich języków  :E

Ja tam zawsze staram się przeczytać i wozić dla świętego spokoju wymagane wyposażenie w danym kraju :ok:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2011, 11:18:37 »
A spróbuj odmówić przyjęcia mandatu mając np. małe dziecko na tylnym siedzeniu - pół dnia z głowy na komisariacie.
I do tego trzeba by wozić konwencję a to coś koło 80 stron w każdym z europejskich języków  :E
Wożenie dzieci na tylnym siedzeniu jest nielegalne?  :E

Nie wiem dlaczego Dolek uważa, że aby przepis był obowiązujący, to jego treść należy mieć przy sobie ;]

Ja w samochodzie wożę tylko przeterminowaną gaśnicę i mi starcza :mrgreen: Radziłbym jednak wszystkim podróżnym, bo jadąc za granicę zabierali ze sobą zapas żarówek samochodowych, bo o ile nie mają prawa żądać ich posiadania, to mają prawo żądać ich sprawnego działania. Cena żarówki na stacji benzynowej w Niemczech jest podobna do ceny tejże żarówki w polskim markecie, tylko że waluta inna  :E

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2011, 12:42:51 »
Wożenie dzieci na tylnym siedzeniu jest nielegalne?  :E

Nie wiem dlaczego Dolek uważa, że aby przepis był obowiązujący, to jego treść należy mieć przy sobie ;]

Spróbuj zrozumieć - małe dziecko które chce iść pobiegać, pobawić się i Ty kłócący się z policjantem o tym czy należy mieć zapasową żarówkę czy nie ?? Ewentualnie odmawiasz przyjęcia mandatu i lądujesz na komisariacie  :police:

Co do konwencji - spróbuj na nią się powołać przy policjancie słowackim lub jeszcze lepiej węgierskim nie znając ich języka  :ok:

*

Offline izaw

• 1165
Odp: OT Konwencja Wiedeńska
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2011, 14:59:10 »
Następna teoria spiskowa. Policjanci innych krajów łączcie się. I wlepiajcie mandaty Polakom za narodowość.

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
Odp: OT Konwencja Wiedeńska
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2011, 16:54:28 »
Jeżeli próbują wam wlepić mandat za braki wyposażeniu (oprócz braku kamizelki odblaskowej w kabinie, które można podciągnąć do stwarzania zagrożenia dla innych uczestników ruchu) odmawiacie.
Jak was próbują zabrać wtedy na komisariat, to telefon do polskiego konsulatu, że próbują was szykanować za odmowę zapłacenia łapówki.

Co do bariery językowej, to nie ty musisz ich zrozumieć, to na policji leży obowiązek zapewnienia tłumacza.

W przypadku zatrzymania bez przyczyny (do udowodnienia tego przydaje się szybki telefon do konsulatu "w celu zapewnienia tłumacza") możecie ubiegać się o odszkodowanie.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali