OT - czy ten dział przechodzi do historii - jak sądzicie ?

• 109 Odpowiedzi
  • 32303 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: OT - czy ten dział przechodzi do historii - jak sądzicie ?
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 10, 2012, 14:29:31 »
oj tam...
wymiękniesz i nie dasz rady przejechać deptakiem ?  :mrgreen:
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Smerfik

« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 10, 2012, 14:41:59 »
Ty też wymiękniesz, jak zobaczysz te ogromne betonowe donice na krzyżówce Czerniejewska/Park Kościuszki :D
No chyba, że motorem :ok:

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 10, 2012, 14:44:48 »
Gdyby nie takie lokalne "kwiatki"  :P:
Najpierw pomiędzy dzieciakami bawiącymi się na ulicy i biegającymi po niej kurczakami, a później rekreacyjnie - duktem leśnym :D

Już pisałem, że ten deptak to nie dramat... Ale dostałem info że coś w poście grzebiesz :) I dołożyłeś do pieca... Drugi babol już na żółtą kartkę się kwalifikuje jak dla mnie

Wyznaczyłem Elbląg-Gorzów. Emapi poprowadziła przez południową obwodnicę Gdańska, dalej A1 i w Swarożynie normalnie.. Jestem w szoku tak szybką czerwoną kartką... Do tego jakieś ETA pieszego... Jadąc płynnie w niedzielne popołudnie prędkościami licznikowymi 80-90kmh (czyli tempem maruderów forumowych, że ETA z targeo to czas z toru wyścigowego) i do tego z tradycyjnym 30min korkiem pod Jastrowiem (który niemal jak zwykle zaskoczył AM) na tej trasie wyszło mi 5h30m....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2012, 14:48:15 wysłana przez pR0SiAczek »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 10, 2012, 15:02:47 »
Temu ktoś się przyglądał?
http://www.mireo.hr/pl/android-app
Jest 7-dniowy trial ... SpokoKoko - gdybyś się nudził :)
aż tak mi sie nie nudzi :) Poczytałem sobie opinie na google play i dziękuje bardzo, szkoda mi transferu na wi-fi :E ( https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.mireo.dp&feature=search_result&hl=pl  )
Smerfik, szkoda, że linka nie dałeś w lipcu, bo promocja się skończyła chyba :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2012, 15:39:56 wysłana przez SpokoKoko »
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 10, 2012, 15:06:05 »
I to mają być złe opinie? :ohreally:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 10, 2012, 15:27:19 »
to subiektywne moje wrażenie, że nie bardzo jest okey z tym programem, chociaz ja wiem, niby ocena 4,1. Może się pobawię jak się będę nudził.

http://www.mireo.hr/pl/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2012, 15:54:08 wysłana przez SpokoKoko »

*

Smerfik

« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 10, 2012, 16:20:32 »
Smerfik, szkoda, że linka nie dałeś w lipcu... :(
W lipcu, to ja leżałem bykiem w Mielnie i obżerałem się "kręconymi" i wyrobami z Grilla, a od netu trzymałem się na odległość strzału armatniego :D
Oczywiście prowadziła mnie 6.10e :ok:
Promocja nie wiem czy się skończyła, bo link jest "dzisiejszy", ale triale zapewne są aktualne :ok:
Pozdrawiam
Przecież nie będziesz wydawał kasiory, by powąchać g....

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 10, 2012, 18:18:45 »
@Smerfik, oczywiście, że nie wydam ani grosza na ten program. Zainstalowałem go i wygląda ładnie, to trzeba przyznać. Wyznaczyłem trasę (nie łatwe to było), odpaliłem demo i nie podoba mi się, że nie wyświetlają się numery dróg w pilocie. Co mnie obchodzi nazwa ulicy, gdzies w trasie. Nie ma ani nazwy miejscowości przez którą przejeżdżam, ani numeru drogi. To dla mnie duży minus. Co do dokładności mapy to nie wiem, ale marka emapa mówi sama za siebie :E. W ustawieniach chyba jest , że to mapa z marca 2012.
Dalej nie ma drogowskazów, a przecież emapa dostarcza takie cacka w swoich mapach. Nie wiem, może nie umiem tego poustawiać, ale brakuje tych drobiazgów.
A z innej beczki, oczywiście support NAVMAX-A  nabrał wody w usta na ten katastroficzny babol prowadzenia z Warszawy do Karwi przez A2 do Strykowa i potem w górę do samej obwodnicy Trójmiasta po A1 :E, tak więc wszystko jasne :E
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2012, 19:23:55 wysłana przez SpokoKoko »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 11, 2012, 00:56:08 »
@Smerfik

Każdy program ma za uszami. AM6.10 chciała mnie poprowadzić przez drewniany mostek o szerokości poniżej 1,5m.
Trasa  z Laski (pow. Kościerski) do Wąglikowic. Trasa optymalna. Wiem, że teren trudny, ale nic nie zająknęła się że drogami zamkniętymi, a zakaz ruchu jak byk jest.

Inna droga z tej samej okolicy. Start Olpuch, meta Gołuń. Zamiast asfaltem (dodane via aby wymusić taki przebieg) 2,9 km, 4 minuty, prowadzi przez las - 8,8 km 57 minut. Trasa również optymalna AM 6.10e aktualne dane traffic.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 00:59:06 wysłana przez izaw »

*

Smerfik

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 11, 2012, 00:59:49 »
Trasa również optymalna AM 6.10e aktualne dane traffic.
Sam się prosieś :ok:

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 11, 2012, 01:02:58 »
Rozmawiamy tutaj o programach oryginalnych, a nie wersjach autorskich. Nie masz wiedzy, czy inne można podrasować, aby prowadziły bez niespodzianek.

*

Smerfik

« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 11, 2012, 01:06:13 »
O innych nie mamy wiedzy, ale na temat wpływu SR/LD na routing w AM, to już trochę wiemy :). Jak kupię śliwki, które na tależu okażą się robaczywe, nie oznacza, że muszę je zjeść tylko dlatego, że za nie zapłaciłem :proud: - wywalam. Wywal speeds'a i ponów teścik
Dla ułatwienia dodam, że wszystkie typy trasy prowadzą identycznie jak na obrazku :ok:
Rejon od Szarlota k. Kościerzyny do Krzyż (Wdzydze) mam obcykany :ok: organoleptycznie :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 01:35:57 wysłana przez Smerfik »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 11, 2012, 01:33:50 »
Ja sobie radę daję. Chodziło mi o pokazanie "doskonałości" AM. Przeciętny użytkownik zostanie pogoniony lasem i jeszcze leśniczy go poczęstuje mandatem.

Przy okazji na tej samej trasie po wybraniu typu łatwa prowadzi jeszcze ciekawiej. 9 km 58 minut lasem. Może to i łatwa, ale dla kogo. Szybka jak optymalna. Jedynie krótka poprawnie.

Ciekawa jest sama idea. Trasa niedługa, poniżej 3 km. Jedyna najprostsza asfaltowa, a program wynajduje leśne drogi niemal trzy razy dłuższe. Ja miałbym problem z napisaniem takiego algorytmu. Widzę tu mistrzostwo programistów.

EDIT:
Po odwróceniu daje radę znaleźć drogę. Ot i zagadka.

*

Smerfik

« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 11, 2012, 01:41:15 »
Może opracowali nowy typ trasy "Dla zbieraczy runa leśnego" ... a w tym rejonie to grzybków można nazbierać :ok:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 11, 2012, 10:54:06 »
A konkurencja nie śpi! Google przez jedną noc zbudował nam obwodnicę Warszawy w ciągu E77/S7  :E Ciekawe czy to pierwsze efekty uruchomienia w polskich warunkach kreatora map.

*

Smerfik

« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:07:56 »
Każdy program nawigacyjny ma swoje za pazurkami. Problem w tym, by dla siebie wybrać taki, który ma najmniej min.
Jak już wielu kolegów zauważyło, AM króluje na polskim rynku jakością map - to chyba nie podlega dyskusji. Program w wersji "beztraffikowej", po przemyślanym ustawieniu opcji w nim zawartych, potrafi z tych map korzystać w sposób w miarę przewidywalny, dając w efekcie routing na pewno lepszy niż TT, czy Nawigon. Mam na myśli terytorium PL.
Więc jak to możliwe, że producent AM to spartolił danymi traffikowymi, które finalnie dają więcej złego, niż dobrego, czego najlepszym dowodem jest mnóstwo przypadków, opisywanych na forach i udokumentowanych "obrazkami", urządzenia nam przez AM "wycieczek krajoznawczych". Kolejnym tego dobitnym przykładem są zrzuty pokazane wyżej przez kol. izaw
Może pora okroić nasz ukochany program z jego robaczywych i elementów i pozwolić mu pracować w sposób przewidywalny i zgodny z ustawieniami wprowadzonymi w menu. Skończy się wtedy zaliczanie wertepów, pomimo ustawionego pomijania dróg niskich kategorii, ganianie skrótami przez parkingi czy stacje paliw, czy w końcu omijanie urojonych korków, czy pakowanie nas w istniejące. Program nie został stworzony z przeznaczeniem do jazdy wyłącznie po Warszawie, czy większych miastach. Natomiast routing poza nimi, bazujący na SR/LD woła o pomstę do nieba.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:11:37 »
Cytat: Smerfik link=topic=193431
Wywal speeds'a i ponów teścik
Dla ułatwienia dodam, że wszystkie typy trasy prowadzą identycznie jak na obrazku :ok:

Najpierw wyznacz taką samą a nie podobna trasę, dopiero potem reklamuj swoje recepty.
Koniec trasy ma być na drodze gruntowej na północ od głównej.
Taką trasę jak pokazałeś AM prowadzi tak jak na obrazku bez żadnych sztuczek.

*

Smerfik

« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:22:58 »
nocnyMarku
Proszę mnie nie posądzać o jakieś sztuczki, czy kryptoreklamę. Trasę wyznaczyłem centrum -> centrum, właśnie dlatego, by nie było mowy o sztuczkach typu przesuwania punktów o kilka metrów, by wykazać "swoje".
Izaw w swoim przykładzie podał miejscowość -> miejscowość i tego proponuję się trzymać. Nie zamierzam siedzieć z lupką nad "nocnymi" obrazkami, by wyśledzić, czy trasa zaczyna się od tej, czy położonej dwa metry dalej kępki trawy.
Jedno chyba nie podlega wątpliwości - tak, jak to pokazał na swoim zrzucie kol. izaw, AM nie powinna prowadzić w żadnym wariancie ...
Natomiast za chwilę, by Ci coś udowodnić, przestawię Ci ten punkt końcowy zgodnie z Twoim życzeniem i dołączę tutaj obrazek. Bo jak sądzę, nie pofatygowałeś się, by sprawdzić, jak wygląda routing w tym rejonie bez gadżetów.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 12:44:48 wysłana przez Smerfik »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:33:34 »
Wiec pokaż poprawną trasę z takim końcem jak napisałem.
Błąd w AM występuje tylko wtedy i IMO nie ma nic wspólnego ze speeds.
A izaw też mógłby być bardziej precyzyjny w swoim opisie, ale ze screena widać gdzie wstawił koniec.
Nie, nie pofatygowałem się żeby sprawdzić, to Ty chcesz coś pokazać/udowodnić, więc bądź w tym rzetelny.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 12:38:44 wysłana przez nocnyMarek »

*

Smerfik

« Odpowiedź #79 dnia: Sierpień 11, 2012, 12:52:13 »
No to rzetelnie wstawiłem wyżej, zgodnie z Twoim życzeniem (nie wg. opisu kol. izaw, a wg. jego "obrazka") zarówno start, jak i koniec.
Szybka prowadzi jak powinna (jak poprzednio). Byś nie szukał dziury w całym od razu dodam, że na pozostałych typach trasy, ten przypadek to też masakra :proud:

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 11, 2012, 13:09:09 »
tia...

trasa optymalna i szybka w iAM. Program oczywiście nietknięty żadnym profilem, SR na swoim miejscu - datowany na 12-06-12

Edit
dwa razy zassało mi ten sam zrzut... poprawione

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 14:53:05 wysłana przez jachraniak »

*

Smerfik

« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 11, 2012, 13:19:48 »
@ jachraniak
Chyba zapomniałeś w jakim dziale jesteśmy.
Nie zamierzam też kupować iPhone, by z tobą polemizować.
Jak wynika z wcześniejszej dyskusji, opisywany problem może nie być mapowy, czy traffikowy, a raczej programowy. Jak obniżyłem prędkość dla gruntowych z 10-ciu do 5-ciu, to nawet szybka poszła na gruntowe :O. A spodziewany efekt powinien być wręcz odwrotny.
Pozostaje żywić nadzieję, że prace nad wersjami programów (iAM), oraz (aAM), finalnie zostaną wykorzystane również w wersjach windowsowych.
Może to właśnie będzie tak oczekiwana 7-ka :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 13:25:41 wysłana przez Smerfik »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 11, 2012, 13:25:12 »
Też sprawdziłem, samo wywalenie speeds nic nie daje, dalej jest masakra na każdym typie trasy.
Dalej uważam że speeds tu nie ma nic do rzeczy.

*

Smerfik

« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 11, 2012, 13:41:09 »
Też sprawdziłem, samo wywalenie speeds nic nie daje, dalej jest masakra na każdym typie trasy.
Dalej uważam że speeds tu nie ma nic do rzeczy.
Nie na każdym typie po wywaleniu speeds, jest masakra. Ze speeds - na każdym.
Ty to wiesz, jachraniak to wie i ja też to wiem, że wszelkie kombinacje w tej materii, to tylko leczenie "syfa" za pomocą pudru. Ten przypadek jednoznacznie obrazuje fakt, że zbabolone jest coś, zaszyte w program (wAM). I dopóki program nie zostanie poprawiony, to takie kwiatki będą na porządku dziennym

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 11, 2012, 14:47:47 »
Ten przypadek jednoznacznie obrazuje fakt, że zbabolone jest coś, zaszyte w program (wAM). I dopóki program nie zostanie poprawiony, to takie kwiatki będą na porządku dziennym
W aAM też jest O.K.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 14:58:43 wysłana przez ycbo »

*

Smerfik

« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 11, 2012, 15:05:15 »
Powstawiajcie ten "Cel" zgodnie z wymogami, które postawił nocnyMarek, a później będziemy mieli powody do radości i zachwytu nad iAM i aAM
Ja się dostosowałem tutaj http://pdaclub.pl/forum/automapa/ot-czy-ten-dzial-przechodzi-do-historii-jak-sadzicie/?action=dlattach;attach=41069;image
Byśmy dyskutowali "wspólnym językiem", proszę o to samo
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2012, 15:08:57 wysłana przez Smerfik »

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 11, 2012, 15:57:03 »
Dokładnie tak ustawiłem "Start" i "Koniec".
Takich przypadków innego wytyczania tej samej trasy na aAM i wAM znalazłem więcej.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 11, 2012, 16:04:23 »
To budzi (nieśmiałą) nadzieję, że algorytmy aAM/iAM są nieco nowsze niż w wAM,
być może ten babol jest już rozwiązany, a nam pozostaje tylko czekać nowej wersji wAM.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 11, 2012, 23:47:26 »
Dla sprawdzenia dokładne parametry punktów.
Start:
54:00:34,559; 18:01:31,687
Cel:
54:00:58,319; 17:59:37,277

W latach poprzednich AM nie ściągała z asfaltu. To jej nowe oblicze.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 12, 2012, 13:46:11 »
Mam nadzieję że punkty ustawiłem na oko poprawnie, niestety w wersji aAM nie ma możliwości wybierać punktów po współrzędnych, brakuje wiele funkcji znanych z wAM - brak tego jest upierdliwe.
Czy kol. jachraniak mógłby napisać czy jest taka możliwość w iAM.