OT - czy ten dział przechodzi do historii - jak sądzicie ?

• 109 Odpowiedzi
  • 32296 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
OT - czy ten dział przechodzi do historii - jak sądzicie ?
« dnia: Sierpień 03, 2012, 23:20:53 »
Ja stawiam, że wypowiedzi tutaj będą raczej sporadyczne. Doczekaliśmy się w większości wersji androidowej. Nie ważne, że wersja windows jest o niebo lepsza od tego prototypu, ale jednak to android, system przyszłościowy. Ostatnie parę dni pokazało jak nagle większość stałych bywalców tego działu "od lat" zagościło w androidowej części forum i tam już się wypowiada. To było do przewidzenia. Ciekawy jestem bardzo, czy wersja windowsowa jeszcze będzie w ogóle rozwijana i czy nie padnie do końca roku. Jakoś nie bardzo wierzę w to, że ludzie dalej będą przedłużali wersję wm. Korzystać pewnie będą, ale czy będą dalej płacić za subskrypcję ? Czas pokaże. Widziałem, że pdaclub zbudował jakiś fajny mechanizm odnawiania subskrypcji na pda/pna. Tylko czy nie za późno ? Pażywiom uwidim :)
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: OT - czy ten dział przechodzi do historii - jak sądzicie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2012, 23:40:53 »
Dla osób używających navi od święta android to super rozwiązanie - 2w1.
Jeżeli ktoś spędza kilka godzin za kierownicą a do tego prowadzi kilkadziesiąt rozmów dziennie to nie wyobrażam sobie korzystania z jednego urządzenia.
Oby nie zrezygnowali z wce  :-?

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2012, 23:52:07 »
Edit: Super, że tak szybko mi przedłużyli...tylko, że wyszła wersja na Andka....Super :-|
Google Play ze swoimi płatnościami oznacza chyba zmierzch takich biznesów, jak przedłużanie licencji AM na pdaclubie, w szczególności jak wszyscy przemigrują na Andka.

Tylko, że sprzedaż PNA/PND nadal rośnie ...

To taki cytat z wątku o Licencjach i subskrypcjach... i w tym co pisze OleYek jest bardzo dużo prawdy :)
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Smerfik

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2012, 23:53:52 »
Ja stawiam, że wypowiedzi tutaj będą raczej sporadyczne....
... Ostatnie parę dni pokazało jak nagle większość stałych bywalców tego działu "od lat" zagościło w androidowej części forum i tam już się wypowiada.
Sporadyczna pozostała również ilość użytkowników, którzy kiedyś wypowiadali się tutaj, a teraz przenieśli swoje boje na stronę Robota. Nie wszyscy użytkownicy AM dostają też corocznie nowe, służbowe smartfony.
Nie wszyscy też chcą się zapisać do "Klubu Jeleni", gotowych płacić za możliwość testowania bety i zgłaszania uwag. :proud:

Nie ważne, że wersja windows jest o niebo lepsza od tego prototypu, ale jednak to android, system przyszłościowy.
...  To było do przewidzenia. Ciekawy jestem bardzo, czy wersja windowsowa jeszcze będzie w ogóle rozwijana i czy nie padnie do końca roku.
Przyszłościowy - na pewno tak. Jednak patrząc, co ludzie na chwilę obecną mają przyssane do szyb swoich samochodów, trudno nie zauważyć że nadal królują sprzęty z WinCE i WM, więc nie sądzę, by producent zrezygnował z tej ogromnej rzeszy swoich fanów, licząc że każdego będzie stać na wyasygnowanie > 800 zeta na sprzęt oparty na Robocie, tylko dlatego, że tak jest trendy.
Jakoś nie bardzo wierzę w to, że ludzie dalej będą przedłużali wersję wm. Korzystać pewnie będą, ale czy będą dalej płacić za subskrypcję ?
Czyli w tej materii nic się nie zmieni i wszystko pozostanie po staremu. I to bez względu na to, czy będą używali sprzętu z Win CE, WM, czy Robotem
Pażywiom uwidim :)
Ano uwidim  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2012, 00:41:10 wysłana przez Smerfik »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2012, 01:31:09 »
Jak na razie wersja aAM jest przyszłościowa. Bardzo. Za rok, dwa może, ale nie teraz. Wielkość ekranu, ustawienia, opcje, jeszcze długo będą świadczyć na korzyść CE/WM.

No chyba, że AQ odetnie użytkowników od cyca, bo bardziej kroi skórą na a/iAM. Ale może się przeliczyć.

*

pliers

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2012, 06:41:37 »
Z jednej strony 100% popieram wypowiedź Dolka, sam jestem w takiej sytuacji, nie wyobrażam sobie używać telefonu i nawigacji w jednym urządzeniu, z drugiej, odnosząc się do cytowanych słów OleYka... sprzedaż PNA/PND rośnie... i pewnie będzie rosnąć nadal bo wychodzą już fajne urządzenia z Androidem.

Swoją drogą...pobrali te punkty POI do 1207 i co? Chyba wymiękli i nie ogarniają zgłoszeń z Androida :-)

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2012, 06:49:02 »
fakt, wersja androidowa jest baaaaardzo przyszłościowa. W głowie się nie mieści, że producent ewidentnie przespał ze dwa lata, że postawił na niszę użytkowników w porównaniu do liczby androidowców, czyli na klientów iphona. A nawet jak postawił, to wiecie w jakich bólach ten program sie rodził i do dziś nie dorasta wersji wAM. No i teraz gdy wreszcie "po latach" wersja andkowa się pojawiła, to jest to program, który w zasadzie jest tylko podstawą do dalszego rozwoju i paradoksalnie będzie droższy od najbardziej wypasionej wersji windowsowej. Zulu gula mówił słusznie, Polska to bardzo dziwna kraj :) Wiecie co ja bym zrobił na miejscu producenta naviexperta, czyli głównego konkurenta aquratu ? Wydałbym wersję off line swojego produktu. Ale by się wesoło na rynku zrobiło. Ale jedno już jest dla mnie pewne. aAM już zbierze nagrody za soft androidowy roku na naszym rynku. A od kogo dostanie na 100% taka nagrodę to bez zgadywania doskonale wiemy :E

*

Offline pR0SiAczek

• 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2012, 07:40:22 »
Z jednej strony 100% popieram wypowiedź Dolka, sam jestem w takiej sytuacji, nie wyobrażam sobie używać telefonu i nawigacji w jednym urządzeniu, z drugiej, odnosząc się do cytowanych słów OleYka... sprzedaż PNA/PND rośnie... i pewnie będzie rosnąć nadal bo wychodzą już fajne urządzenia z Androidem.

Swoją drogą...pobrali te punkty POI do 1207 i co? Chyba wymiękli i nie ogarniają zgłoszeń z Androida :-)

Ja sobie nie wyobrażam obecnie używania dwóch urządzeń osobno. We wszystkich samochodach zestaw głośnomówiący BT, net właściwie bez ograniczeń ilościowych, więc O2 czy Touch HD robi za kombajn multimedialny podpięty do car audio ;) Uważam, też że to zmierzch wAM. Rzesza użytkowników na PNA/PDA to moim zdaniem bardziej efekt darmowej AM (łatwość piracenia) w tanim urządzeniu. Jeśli cena bety aAM zejdzie do czasu jej udoskonalenia do znośnej kwoty, czyli 0PLN to wersja na tę platformę może szybko opanować wnętrza samochodów. Jeśli migracja licencji będzie standardem, a AQ zacznie reagować skutecznie na uwagi ta jakość może szybko rosnąć.

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2012, 08:12:00 »
Chłopaki od subskrypcji z pdaclubu mówią, że sprzedaż PNA rośnie, więc chyba nie ma się co martwić na zapas :).

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 04, 2012, 08:46:50 »
Na pewno na dzień dzisiejszy na 100% aAM nie zawojuje nowym produktem targetu zawodowego. Amatorzy wycieczek wakacyjnych powinni być zadowoleni, ale do codziennego użytku w pracy to się nie nadaje. Te wymagania spełnia tylko wersja windows. Może o to chodziło szefom producenta, mam nadzieję , że nie.  Jeżeli jednak tak, to specjalnych zmian funkcjonalnych w kierunku horyzontu pt wAM raczej długo nie będzie. Na facebooku ktoś z akuku napisał, że komputer pokładowy kiedyś tam będzie, co jest sygnałem, że planują rozwój. Powiało optymizmem, tylko na razie niech obniżą cenę, bo dzisiejsi samozwańczy jelenie "obudzą się" przy przedłużaniu subskrypcji, a to nie będzie dobry sygnał na przyszłość :)

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 04, 2012, 08:53:16 »
Ja stawiam, że wypowiedzi tutaj będą raczej sporadyczne. Doczekaliśmy się w większości wersji androidowej. Nie ważne, że wersja windows jest o niebo lepsza od tego prototypu, ale jednak to android, system przyszłościowy. Ostatnie parę dni pokazało jak nagle większość stałych bywalców tego działu "od lat" zagościło w androidowej części forum i tam już się wypowiada. To było do przewidzenia. Ciekawy jestem bardzo, czy wersja windowsowa jeszcze będzie w ogóle rozwijana i czy nie padnie do końca roku. Jakoś nie bardzo wierzę w to, że ludzie dalej będą przedłużali wersję wm. Korzystać pewnie będą, ale czy będą dalej płacić za subskrypcję ? Czas pokaże. Widziałem, że pdaclub zbudował jakiś fajny mechanizm odnawiania subskrypcji na pda/pna. Tylko czy nie za późno ? Pażywiom uwidim :)

Połączone: Sierpień 04, 2012, 08:57:07
Dla osób używających navi od święta android to super rozwiązanie - 2w1.
Jeżeli ktoś spędza kilka godzin za kierownicą a do tego prowadzi kilkadziesiąt rozmów dziennie to nie wyobrażam sobie korzystania z jednego urządzenia.
Oby nie zrezygnowali z wce  :-?
dokładnie  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2012, 08:57:08 wysłana przez Sygma »
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 04, 2012, 09:14:52 »
Sygma ja raczej nie stosuję takich wypowiedzi, ale dla Ciebie zrobię wyjątek. Jesteś wyjątkowym wrzodem w tym dziale, trolem do kwadratu. Jeżeli masz coś do powiedzenia to napisz, bo takie obrazki, to sobie możesz na lusterku w aucie do dyndającej płyty CD przykleić, a nie stosować jako zamiennik Twoich myśli.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 04, 2012, 10:25:28 »
SpokoKoko, PapaD czy jak tam się poprzednio zwałeś/nazywałeś....

Firma NavRoad (chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać) tak się przejęła tymi wróżbami jakie napisałeś.... że aż wypuściła 6 nowych urządzeń na windows'a.  :ohreally:
Niech ten fakt będzie za komentarz tego co pisałeś.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2012, 11:14:46 wysłana przez Sygma »

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 04, 2012, 11:18:12 »
Sygma, no i teraz wszystko jasne. Ja mam oprócz androida też smartphona z wAM, więc dobrze będzie jak system będzie dalej wspierany, podkreślam wspierany, bo raczej chyba naiwny sądzi, że sam program będzie dalej rozwijany. Akuku ma teraz inne systemy w głowie, więc to co jest teraz, to zapewne szczyt możliwości, więc niech tak zostanie. A co do mich nicków (papad....), to widać, że od niedawna chyba funkcjonujesz na pdaclubie, bo zaczynałem od znienawidzonego tutaj nicka Treker, który się niektórym adminom pewnie jeszcze śni, bo "potańcowaliśmy" razem niejedno popołudnie i wieczory, ale to już historia tego forum :)  Od tamtego czasu przepotwarzałem się tak wiele razy, że sam nie ogarniam już tego. Ja po prostu jakoś nie mogę się przyzwyczaić na dłużej do jednej nazwy. SpokoKoko mi na razie pasuje i nie planuję na razie zmian :P Parę lat temu za taki podpis jaki masz przy każdym swoim poście dostałbyś bezterminowego bana. Ja dostałem za czasów trekera bana tylko za samo wspomnienie w jednym z postów, że program ma słabe zabezpieczenie, co grozi jego piraceniem i z czym jako legalny użytkownik nie mogę się pogodzić. No ale czasy się zmieniły i teraz ludzie otwarcie piszą na ten temat i życie płynie dalej :) Ale to dobrze, bo rzeczywistości nie da się oszukać. Dobra kończę tę przedłużoną refleksję :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2012, 11:20:11 wysłana przez SpokoKoko »

*

Smerfik

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2012, 11:22:28 »
Swoją drogą...pobrali te punkty POI do 1207 i co?
Też mnie frapuje to pytanie. Zazwyczaj okres od pobrania POI do wydania nowej wersji, zamykał się w 2 tygodniach. Teraz chyba wypuszczą super dopieszczoną wersję  :worried:
... a może czekają, aż wszyscy "zjadą" z wakacyjnych wojaży :O~

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2012, 11:28:02 »
To teraz sobie porównaj ceny (nawet na allegro) dwóch bliźniaczych produktów:
NavRoad AURO S + AutoMapa
NavRoad AURO AND + Automapa
co wychodzi ?

To teraz sobie porównaj ceny rocznych subskrypcji aAM i wAM
co wychodzi ?

... sorry, to tylko biznes.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2012, 22:57:01 »
Firma NavRoad (chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać) tak się przejęła tymi wróżbami jakie napisałeś.... że aż wypuściła 6 nowych urządzeń na windows'a.  :ohreally:

Nareszcie coś sensownego z aktywnym uchwytem  :O~
Wracam z wakacji i wymieniam MX2  :ok:

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 05, 2012, 21:48:39 »
Ten temat był już chyba omawiany, ale może w kontekście postępów AM na inne niż WM platformy warto do niego wrócić.

Uważam, że wyrzucenie wątków dot. iAM i aAM z działu AutoMapy jest wysoce nietrafioną decyzją. Wiele funkcjonalności AM jest i pewnie będzie w przyszłości wspólne dla wszystkich platform. Na forum często omawia się zagadnienia, które nie mają bezpośredniego związku z implementacją sprzętową, chociażby wszystkie zagadnienia dot. map, POI itp. Ponadto wrzucenie wątków iAM i aAM do wspólnego worka Nawigacja na iOS/Android jest trochę bez sensu, zważywszy na znaczenie tej aplikacji, przynajmniej na krajowym rynku, niezależnie od zastrzeżeń jakie można do niej mieć. To tak jakby wątki obecnego działu AM wrzucić do "Nawigacja GPS - ogólnie". A gdyby temat tego wątku miał się kiedyś ziścić, oznaczałoby to pozostawienie rzeszy użytkowników AM na WM na lodzie.

Apelowałbym o powrót iAM/aAM do macierzy :) Jeśli admini uważają to za wskazane, można by stworzyć nowe pod-działy w AM, poświęcone zagadnieniom związanym ze specyficznymi problemami AM w realizacji na iOS/Androidzie.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 05, 2012, 22:57:44 »
masz rację kolego. To co jest teraz jest wielce nieergonomiczne. Ale z tego co się zorientowałem tutaj jeden admin rządzi w tym temacie i sprawia mu przyjemność nieugięte trzymanie "mychy" w garści i monopol na zarządzanie działami forum pod prąd woli użytkowników. To trochę tak jak z producentem naszego ulubionego programu, też wie najlepiej co dla nas dobre :P

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 06, 2012, 07:45:31 »

Niby dlaczego? Ja korzystam z navi codziennie, czasami robię 600-700 kilometrów dziennie, z telefonu też korzystam i jakoś nie widzę minusów tego rozwiązania.

Połączone: Sierpień 06, 2012, 07:49:27
W głowie się nie mieści, że producent ewidentnie przespał ze dwa lata, że postawił na niszę użytkowników w porównaniu do liczby androidowców, czyli na klientów iphona.

Zgadnij jakiego telefonu używa PR Manager f-my Aqurat  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2012, 07:49:27 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 06, 2012, 08:08:43 »
Niby dlaczego? Ja korzystam z navi codziennie, czasami robię 600-700 kilometrów dziennie, z telefonu też korzystam i jakoś nie widzę minusów tego rozwiązania.
a jak wyobrażasz sobie navigowanie po nieznanym mieście mając telefon przy uchu ?  :mrgreen:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 06, 2012, 08:16:26 »
a jak wyobrażasz sobie navigowanie po nieznanym mieście mając telefon przy uchu ?  :mrgreen:

Pomijam legalność, mam w aucie zestaw głośnomówiący na BT.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 06, 2012, 08:33:51 »
Jak daje radę Twój telefon z połączeniem BT i działającą nawigacją ?

Miałem swego czasu TyTN II i rozmowa w ten sposób powodowała w pierwszej kolejności zrzut navi na pasek... a jak już udało się ją przywrócić to miała potworne opóźnienia i zawieszała się.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 06, 2012, 08:42:40 »
Jak daje radę Twój telefon z połączeniem BT i działającą nawigacją ?

Nie ma problemu. Co prawda w SE po połączeniu navi schodzi na drugi plan, ale dwoma kliknięciami się ją wrzuca na ekran. Wcześnie, w HTC Touch HD po odebraniu połączenia AM wracała sama na ekran. Żadnych opóźnień nie zauważyłem, ale w andku nie działa podczas rozmowy LD.

*

Offline SpokoKoko

• **
  • 220
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 06, 2012, 09:10:14 »
Zgadnij jakiego telefonu używa PR Manager f-my Aqurat  :mrgreen:
nie muszę zgadywać :) Wiadomo, że z tego najbardziej sexy z californi :E

*

Smerfik

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 06, 2012, 09:42:39 »
... a co z mapami 1207 ? Dane z Miplo pobrali chyba miesiąc temu i ... cisza. Teraz, to już chyba powinno być 1208 :)

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 06, 2012, 15:55:11 »

Bo sobie nie wyobrażam. Ani to wygodne ani prostsze od posiadania dwóch urządzeń. Potrzebuje pilnie zadzwonić to dzwonie telefonem a nie czekam aż AM mnie przeprowadzi w trudnym terenie. Poza tym wyciszanie co chwilę radia aby usłyszeń kolejny komunikat jest mocno denerwujące.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 06, 2012, 16:12:53 »
Uważam, że wyrzucenie wątków dot. iAM i aAM z działu AutoMapy jest wysoce nietrafioną decyzją. Wiele funkcjonalności AM jest i pewnie będzie w przyszłości wspólne dla wszystkich platform. Na forum często omawia się zagadnienia, które nie mają bezpośredniego związku z implementacją sprzętową, chociażby wszystkie zagadnienia dot. map, POI itp. Ponadto wrzucenie wątków iAM i aAM do wspólnego worka Nawigacja na iOS/Android jest trochę bez sensu
Cóż, na wiosnę administracja miała "coś wymyślić" na temat sensownego rozwiązania dotyczącego forum Automapy. Jako że już lato, to najwyraźniej nic nowego i sensownego nie wymyślili (albo zarzucili myślenie). W każdym bądź razie wnioski nie zostały przekazane.
To nie tablica ogłoszeń !

*

pliers

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 06, 2012, 16:56:24 »
a wystarczyłoby np. podwiesić zamknięty wątek z linkiem (linkami) do aAM. Już by łatwiej było.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 06, 2012, 18:35:43 »
Bo sobie nie wyobrażam. Ani to wygodne ani prostsze od posiadania dwóch urządzeń. Potrzebuje pilnie zadzwonić to dzwonie telefonem a nie czekam aż AM mnie przeprowadzi w trudnym terenie. Poza tym wyciszanie co chwilę radia aby usłyszeń kolejny komunikat jest mocno denerwujące.

Dla mnie ciąganie ze sobą dwóch, albo trzech (jak chcę korzystać z LD) urządzeń to jest dopiero niewygodne. A radia wyciszać nie muszę, i komunikaty z AM słyszę.