O wyższości świąt ... (CB kontra Traffic/IQ Routes)

• 54 Odpowiedzi
  • 14283 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

O wyższości świąt ... (CB kontra Traffic/IQ Routes)
« dnia: Grudzień 22, 2009, 17:11:07 »
Osobiście do sprawdzenia sytuacji na trasie używam radia CB. Uważam, że na obecną chwilę jest to najlepsza forma monitoringu. Zarówno AM Traffic jak i TT Traffic nie są w stanie dorównać zarówno analogowemu staruszkowi CB, jak i skompromitowanemu systemowi TMC.
A Wy co o tym sądzicie ?

*

Offline Raadek

• **
  • 148
  • Sprzęt: HTC Desire S, Samsung Galaxy Tab P1000
Odp: O wyższości świąt ... (CB kontra Traffic/IQ Routes)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2009, 18:13:50 »
Osobiście do sprawdzenia sytuacji na trasie używam radia CB. Uważam, że na obecną chwilę jest to najlepsza forma monitoringu. Zarówno AM Traffic jak i TT Traffic nie są w stanie dorównać zarówno analogowemu staruszkowi CB, jak i skompromitowanemu systemowi TMC.
A Wy co o tym sądzicie ?

Masz rację, tylko że korzystając z CB masz mały zasięg i często możesz się dowiedzieć o korku dopiero jak już prawie w niego się władowałeś, a dodatkowo jesteś uzależniony "od innych".

Zresztą słuchanie CB nie należy moim zdaniem do najprzyjemniejszych. Czasem można się pośmiać albo nowych "wiązanek" poduczyć, ale na co dzień jest męczące :)

Włączam je tylko na trasie (i też dość cicho), a jak jeżdżę po okolicy to wolę mieć schowane pod siedzeniem i posłuchać muzyki.

*

lipalipski

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2009, 18:32:41 »
Masz rację, tylko że korzystając z CB masz mały zasięg i często możesz się dowiedzieć o korku dopiero jak już prawie w niego się władowałeś, a dodatkowo jesteś uzależniony "od innych".
Mały zasięg? Przykładowo, wyjeżdżając z Zamościa do Lublina (~80km) mijając tablicę z nazwą miejscowości mam ogólny pogląd na sytuację na drodze, ustawienie suszarek, poruszające się z wideorejestratorem misiaki, wypadki lub inne utrudnienia itp. Dane aktualizowane co chwilę. W razie wypadku wiem o nim natychmiast właściwie i jeśli nie wydarzył się tuż przede mną (na co nic nie poradzisz z żadnym systemem) dostanę od razu info o przejezdności lub możliwym objeździe.

Poza tym, dowiem się, jeśli przepali mi się żarówka, gdzie zjeść, gdzie przenocować, o jadącej za mną karetce zanim ją usłyszę i zobaczę i poproszę kierowcę ciągnika, coby zjechał na bok, kiedy chcę wyprzedzić.

Z przekleństwami nie jest tak znów tragicznie, bardziej denerwujące są długie dyskusje na wywoławczym. A jak się nie lubi słuchać, to można włączać lub zwiększać głośno tylko mijając średniej wielkości miejscowości lub skrzyżowania głównych tras (w Polsce średnio co 20-30km). Chociaż osobiście cenię sobie możliwość pogadania z mobilkami o dupie Maryni w długiej trasie pokonywanej nocą.

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2009, 18:52:26 »
[tu był niepotrzebny cytat całego postu, nM.]

Ja nie podważam zalet CB :) Ale jako że mieszkam 30 km od Warszawy i jestem tam prawie codziennie, muszę powiedzieć, że używanie radia w stolicy mija się z celem. Są tysiące nakładających się na siebie komunikatów i niewiele z tego wynika. Do tego jeszcze co chwila ktoś bez sensu pyta o drogę zapychając kanał, jak by nie mógł sobie wziąć planu albo nawigacji.

Jak masz słabe radio/antenę to słyszysz przynajmniej tylko te najbliższe rozmowy. Jak masz lepsze to ściągasz "chłam".

A do tego w Wawie jest tak że np. na Wisłostradzie gdzie jest powiedzmy ograniczenie do 50 km/h i tak wszyscy w sznurze jadą 80-110 km/h, więc na co informacja o tym że stoi policja pod mostem? :) Jak się ktoś rwie żeby pojechać szybciej to i owszem, ale najprawdopodobniej to właśnie jego zgarną :)

Jeżdżę po Warszawie od lat i nigdy nie zostałem złapany przez policję czy fotoradar, więc CB nawet nie włączam. A wiadomo, że w Warszawie w zasadzie nie da jeździć się przepisowo. Albo przekraczasz prędkość o 30-60 km/h albo stoisz w korku.

Natomiast CB na trasie się przydaje bardzo.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 19:11:13 wysłana przez nocnyMarek »

*

lipalipski

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2009, 19:05:21 »
No, na trasie, na trasie oczywiście. Głównie. W dużym mieście trzeba filtr przykręcić i się ograniczyć do małego zasięgu, bo duży niepotrzebny przecież.  A i tak będzie lepszy traffic, pod warunkiem, że działa sprawnie. Ten w AM jeszcze nie.

A i tak najlepszym rozwiązaniem była by cyfryzacja ulic, jakiś system, który bezpośrednio mierzyłby natężenie ruchu i prędkości pojazdów i na bieżąco kierował strumienie samochodów  na odpowiednie drogi, za pomocą tablic wyświetlających odpowiednie informacje.

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2009, 19:13:36 »
A i tak najlepszym rozwiązaniem była by cyfryzacja ulic, jakiś system, który bezpośrednio mierzyłby natężenie ruchu i prędkości pojazdów i na bieżąco kierował strumienie samochodów  na odpowiednie drogi, za pomocą tablic wyświetlających odpowiednie informacje.

Najpierw to niech pobudują nowe drogi z porządnego materiału, który po 6 miesiącach od oddania/remontu będzie nadal przypominał asfalt :)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2009, 08:22:11 »
Mam abonament 100 mb/miesiąc. Interesuje mnie ile średnio na godzine wysyłany jest danych. Nie chciał bym po po trasie Wawa-Lublin, żeby się okazało, że mi pochłoneło np. 30 mb.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 08:27:32 wysłana przez jmahorow »

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2009, 10:57:46 »
Mam abonament 100 mb/miesiąc. Interesuje mnie ile średnio na godzine wysyłany jest danych. Nie chciał bym po po trasie Wawa-Lublin, żeby się okazało, że mi pochłoneło np. 30 mb.

Moim zdaniem system traffic ma sens głównie w miastach. Na trasie mapa raczej nic mądrzejszego nie wymyśli, bo ma bardzo ograniczoną liczbę dróg (możliwości objazdu).

A ile zżera w godzinę trzeba by zmierzyć :) Zależy od tego jak ustawisz interwał wysyłania/odbierania danych oraz od tego jaką masz taryfikację (np. co 1 kb, co 100 kb, co 500 kb), ile razy będzie Ci rozłączało połączenie itp.

W trasie zazwyczaj często jest gubiona ciągłość połączenia.

*

lipalipski

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2009, 15:21:31 »
Zainstaluj coś w stylu SPB Wireless i sprawdź. Na takiej trasie, znacznie mniej z pewnością.

Cytat: Raadek
Bzdura.

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2009, 16:16:42 »
Cytat: Raadek
Bzdura.

LOL :)

To włącz sobie radio internetowe nawet w najniższej jakości, które powinno chodzić nawet na GPRS/EDGE to zobaczysz, a raczej usłyszysz co się dzieje co parę kilometrów jak się nadajniki zmieniają :P

Szczególnie jak z 3G na 2G i odwrotnie się zmienia to się potrafi wieszać przesyłanie danych i pomaga tylko rozłączenie i ponowne połączenie lub restart.

Ale nie mam zamiaru się nawet wykłócać, bo testowałem to na wielu różnych laptopach z modemem wbudowanym (Asus Eee 1000 HGO), z modemami na PCIMCIA oraz z różnymi telefonami (WM, Symbian, Android). A co do operatorów sieci komórkowych to korzystałem z Ery, iPlusa, Orange, Play online i mBank mobile.

*

lipalipski

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2009, 16:33:53 »
Z tego co napisałeś, wynika, że zmienia się prędkość, a nie że zrywa się połączenie. Prędkość transferu zaś może mieć wpływ na odbiór radia, ale nie na AM traffic itp.

Mam PDA podłączone non-stop do neta i widzę na ekranie, kiedy zrywa połączenie. Zdarza się to sporadycznie i na totalnych zadupiach.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 24, 2009, 20:20:56 »
Jak masz słabe radio/antenę to słyszysz przynajmniej tylko te najbliższe rozmowy. Jak masz lepsze to ściągasz "chłam".

No to nie wiem jaki "chłam" kupujecie i jak stroicie antenę :D
Bo sam mam "lepsze" radio/antenę a chłamu nie ściągam.
Więc Raadek prosiłbym abyś herezji nie głosił, bo albo masz totalny syf, albo ledwo dochodzisz do sprzętu średniego poziomu (który z resztą często sprzedaję idiotom w sklepie, którzy myślą że wszystkie rozumy pozjadali i że jak radio to tylko takie a takie, bo kolega polecił)

Ciekawymi radiami są takie radia, w którym przełączasz się z ogólnego odbioru na odbiór lokalny.
(mam takie radio właśnie - TTI TCB-880). Przykładowo zbliżam się do dużego miasta, przełączam się na lokalny odbiór i zbieram tylko naprawdę silny sygnał w najbliższej okolicy (np. kiedy ktoś spyta "xxx jesteś na radiu" czy też "xxx nie masz stopu po prawej")
Wyjeżdżam z miasta, przełączam się z powrotem na cały odbiór i mam znowu informacje na temat całej drogi.

Nie muszę słuchać każdego w promieniu 10-20 km, a jednocześnie nie wyłączam radia CB, więc jestem w stanie rozmawiać z sąsiadem z najbliższej okolicy. Podstawą jest odpowiedni montaż radia i anteny oraz dobre nastrojenie (oraz oczywiście jakość zestawu)

Pozdrawiam bardzo serdecznie i radzę zmienić sprzęt :D
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 25, 2009, 00:01:39 »
No to nie wiem jaki "chłam" kupujecie i jak stroicie antenę :D
Bo sam mam "lepsze" radio/antenę a chłamu nie ściągam.
Więc Raadek prosiłbym abyś herezji nie głosił, bo albo masz totalny syf, albo ledwo dochodzisz do sprzętu średniego poziomu (który z resztą często sprzedaję idiotom w sklepie, którzy myślą że wsz

To się pochwal jaki masz sprzęt jak już tak naskakujesz na innych :P

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2009, 05:16:49 »
he he fajny temat :) Przelacznik Local to nic innego jak zwykle zmniejszenie czulosci i nie jest to jakis Hi-Tech :) Jesli mowa o przyzwoitym radiu to takie powinno posiadac odpowiednio waski filtr w p.cz. ktory zalatwia problemy tzw. siania.

Obecnie nie wiem co sie dzieje na rynku CB bo dawno w tym nie siedze i nie wiem jak wygladaja konstrukcje popularnych obecnie radyjek...  jeszcze lezy mi w domu klasyka Alan 87 + Pan DM-432MT i gdzies powinien sie paletac President Herbert (starsza wersja tzn. z wyswietlaczem LED) + Pan DM-432MT...

Jednak CB tez nie jest w 100% pewne moze nie byc nikogo na trasie, a od pewnego czasu Policaje tez lubia sie tym bawic i wprowadzac w blad :) do tego jak slysze co sie obecnie dzieje na CB to mnie jakos na wymioty zbiera wiec raczej szybko tego nie podlacze...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2009, 05:25:43 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 25, 2009, 11:45:36 »
he he fajny temat :) Przelacznik Local to nic innego jak zwykle zmniejszenie czulosci i nie jest to jakis Hi-Tech :) Jesli mowa o przyzwoitym radiu to takie powinno posiadac odpowiednio waski filtr w p.cz. ktory zalatwia problemy tzw. siania.

No więc właśnie :P

Jednak CB tez nie jest w 100% pewne moze nie byc nikogo na trasie, a od pewnego czasu Policaje tez lubia sie tym bawic i wprowadzac w blad :) do tego jak slysze co sie obecnie dzieje na CB to mnie jakos na wymioty zbiera wiec raczej szybko tego nie podlacze...

Pamiętam jak jakoś w sierpniowy, niedzielny poranek bardzo się spieszyłem, żeby do Nowego Dworu dojechać na robotę (od strony Błonia), i pomimo, że tam nie ma nic oprócz pól i lasów przez wiele kilometrów, to policja się bardzo często chowa :) No i tak nasłuchuję tego radia, a jak wiadomo w niedzielę to mało kto jeździ, ale ze dwa, trzy razy słychać było "że czysto". Na wszelki wypadek dałem się wyprzedzić takiemu "Kubicy" też z CB, który pewnie te same komunikaty słyszał i nabrał pewności, no więc sobie śmigamy 150/160 km/h po tej drodze i tak czysto i pusto... i nagle radiowóz z szuszarą na masce. Policjanci byli tak zszokowani naszym przelotem, że nawet nie zdąrzyli wziąć tego w ręce :P

I wtedy stwierdziłem, że oprócz CB to jeszcze trzeba trochę uważać :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2009, 14:06:15 wysłana przez Raadek »

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2009, 17:15:48 »
Raadek oprócz uważania warto mieć też odrobinę mózgu (hmm Polskie warunki, jakieś lasy i pola i "pocinamy sobie" 150-160 km/h - oby Ci sarna na drogę wyskoczyła i obyś jak najszybciej dachował na tyle mocno, żeby Ci się w głowie poukładało)
Tak samo do Ciebie odpowiedź "To się pochwal jaki masz sprzęt jak już tak naskakujesz na innych "
Wystarczyło doczytać posta.

tplewa może i jest to słabe i nie jest to Hi-Tech, ale też nie należy pisać że w mieście to lepiej mieć słabą antenę i słaby zasięg bo wtedy chłamu nie słyszymy... Jakaś paranoja co nie ?

Ale znowu piszę to nie kto inny jak Raadek który się odnaleźć ostatnio biedny nie może.

Ja mam dość tego tematu a w szczególności jednej - rzucającej przedziwne słowa na forum (głosząc herezje) - osoby

Dziękuję, pozdrawiam - życzę dużo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku i udanej, spokojnej zabawy sylwestrowej.

HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 27, 2009, 17:25:41 »
I wtedy stwierdziłem, że oprócz CB to jeszcze trzeba trochę uważać :)
Ilu ludzi mogłeś skasować zanim doszedłeś do takiego odkrywczego stwierdzenia  :ohreally:
ISTQB Certified Tester

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 27, 2009, 18:07:18 »
Oby takich "Raadek" nigdy w Nowym Roku nie spotkać na swojej drodze życzę wszystkim Klubowiczom.

felix

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 27, 2009, 18:37:09 »
A Wy co o tym sądzicie ?

Nie używam niczego powyższego. W tych "trafikach" się nie łapię, TMC chyba w Polsce nie odbiorę, a CB może w przyszłym wcieleniu jak się kultura nieco poprawi... Jakoś daję sobie radę...
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 28, 2009, 17:32:14 »
a CB może w przyszłym wcieleniu jak się kultura nieco poprawi...

Malo prawdopodobne :) jakis czas temu zrobil sie znowu "bum" bo sprzet stal sie tani i latwiej dostepny, ale ma to wlasnie w/w skutki i raczej sie to nie poprawi... Ja nawet nie chce wlaczac, raz to zrobilem i jak posluchalem to mnie wygielo - wiocha to malo powiedziane  :E

Odnosnie anten itd. to i tak nie ma sie co klucic bo sam SWR to nie wszystko, generalnie anteny mobilne maja slabe parametry ze wzgledu na to ze 27MHz to 11m wiec aby antena miala rozsadny rozmiar dosc mocno wydluza sie ja cewka co nie wplywa za dobrze na faktyczny zysk anteny (nie mowie o tym co podaja producenci bo to bzdury i nie jest to liczone przyjmujac ze dipol otwarty to 0dB)... ale to temat na inna bajke...
W przyzwoitym radyjku i mobilnej antenie najczesciej wystarczy mocniej skrecic blokade szumow aby miec troche ciszej :)

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 28, 2009, 21:30:42 »
Ale nie mam zamiaru się nawet wykłócać, bo testowałem to na wielu różnych laptopach z modemem wbudowanym (Asus Eee 1000 HGO), z modemami na PCIMCIA oraz z różnymi telefonami (WM, Symbian, Android). A co do operatorów sieci komórkowych to korzystałem z Ery, iPlusa, Orange, Play online i mBank mobile.

A ja na co dzień korzystam zawodowo z transmisji GPRS/UMTS z iPlusa również w czasie jazdy samochodem. Połączenie realizuję netbookiem Samsunga. Połączenia zrywane są dość rzadko (ale wiadomo - dziury w zasięgu ma każdy operator), jednakże bez najmniejszego problemu następuje automatyczne wznowienie połączenia. Niejednokrotnie udało mi się pokonać nawet kilkaset kilometrów w ogóle bez zerwania transmisji. Jednak tak dobrze nie jest w pozostałych sieciach które też swego czasu przetestowałem (Orange i Era), niestety pozostają one z jakością transmisji danych nieco w tyle za Polkomtelem.

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 28, 2009, 21:52:55 »
Ja pokonuję średnio 1500 km tygodniowo po Polsce i nie tylko.
Moim zdaniem nawigacja i CB uzupełniają się doskonale jeśli korzysta się z nich umiejętnie. :ok:
Jeśli komuś przeszkadzają "zakłócenia" w eterze to powinien zaopatrzyć się w dobre radio i odpowiednią antenę.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 28, 2009, 23:18:19 »
I na magnesie mieć SWR około 1.3 to będzie naprawdę nieźle. Tego życzę wam po świętach i na Nowy Rok a sam biorę się za szukanie lutownicy i robię sobie własnie kabelek do reflektometru :)
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 28, 2009, 23:41:15 »
I na magnesie mieć SWR około 1.3 to będzie naprawdę nieźle. Tego życzę wam po świętach i na Nowy Rok a sam biorę się za szukanie lutownicy i robię sobie własnie kabelek do reflektometru :)

Niom jak ktos nie bedzie mial przyzwoitego to poczuje na kieszeni jak wymieni koncowke :) Choc nie nalezy tutaj mieszac SWR-a do odbioru itp. SWR to pomiar fali odbitej jaka powstaje przy braku dopasowania do anteny... Sam SWR mozna zalatwic za pomoca dodatkowego obwodu LC (czyli popularnej skrzynki antenowej). O ile odbiornik moze chodzic na byle drucie, choc skutecznosc odbioru slabych stacji bedzie raczej marna to z nadajnikiem juz nie jest tak pieknie :)

No i milego lutowania UC1...

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 29, 2009, 00:33:48 »
Z tym spaleniem końcówki mocy to bym nie straszył . Nie zliczę ile razy pomagałem kolegom dostroić antenę i mieli SWR na poziomie 1:5 i więcej  .w skrajnym wypadku antena była w ogóle odłączona i chłopak się dziwił że taka cisza w eterze  :E a gadać może tylko na 20 m   i ani razu nie spotkałem spalonej końcówki . Żeby spalić  to trzeba wcisnąć nośną i tak trzymać parę minut a jak tylko "break, break , jak mnie słychać  " i przerwa- to raczej wytrzyma   B)

edit: sprostowanie do postu poniżej .  napisałem 1:5   a nie  1,5     . 1,5 czyli poprawnie 1:1,5 to miód malina  (4% straty mocy)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 09:29:32 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 29, 2009, 00:50:48 »
Z tym spaleniem końcówki mocy to bym nie straszył . Nie zliczę ile razy pomagałem kolegom dostroić antenę i mieli SWR na poziomie 1:5 i więcej  .w skrajnym wypadku antena była w ogóle odłączona i chłopak się dziwił że taka cisza w eterze  :E a gadać może tylko na 20 m   i ani razu nie spotkałem spalonej końcówki . Żeby spalić  to trzeba wcisnąć nośną i tak trzymać parę minut a jak tylko "break, break , jak mnie słychać  " i przerwa- to raczej wytrzyma   B)

Zalezy od konowki :) w prostych radyjkach gdzie w koncowka to jeden tranzystor + driver + trafko do AM-u to mozna sie i tak bawic, jak jest cos bardziej rozbudowanego z wieksza moca to moze juz nie byc tak milo :) Pamietam ile mi kiedys President-ow Jacksonow splywalo do roboty, gdzie tranzystory nie bylo latwo dostac i nie byly tanie.... Do tego 1.5 to jeszcze nie jakas wieksza tragedia...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 00:53:43 wysłana przez tplewa »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 29, 2009, 09:31:52 »
Nie przesadzajcie z tym strojeniem. Po takich tekstach w internecie ludzie panikuja i glupoty szerza. Bo przeciez jak masz 1,1 to dobrze, a jak 1,5 to czarna rozpacz, nic nie slychac, koncowki sie pala, tyle mocy wraca, ze pasazaerow zabija itp itd.... :-? "Fachowcy" wykorzystuja na potege ludzka niewiedze i wpedzaja klientow w koszty, gorzej, ze czasem sa to elektronicy, ktorzy byc moze na lutowaniu sie znaja, ale praktyka radiowa sprowadza sie wylacznie do doswiadczen z CB.

Przyzwoite (niedrogie) radio, pewne okablowania i zwykla antena dadza wzgledna przyjemnosc korzystania z CB i zasieg przynajmniej kilku kilometrowy, co w zupelnosci wystarczy.

W ogole to proponuje wrocic do tematu. Mnie ciekawi ile tak naprawde urzadzen z AM wykorzystuje Traffic on-line. Podejrzewam,  ze sa to promile w porownaniu do liczby licencji. Niestety takich danych zapewne nikt nie poda  :P

Z jednej strony jestem za tym, zeby uzupelniac sobie nawigacje wlasnie radiem CB. Z drugiej strony doswiadczenie z drog ekspresowych i autostrad w Polsce (na szczescie mamy tego coraz wiecej) pokazuje, ze zblizamy sie do wzorcow zachodnich. W Europie zachodniej i poludniowej pokonalem tysiace km na kolach i w zasadzie nigdy nie mialem potrzeby korzystania z CB. Zapinalem 130 lub wiecej i...gwizdalem z nudow. Kwestie korkow zalatwiac moze Traffic, meczenie uszu CB jest zbedne i nic w zasadzie nie da przy dluzszych trasach.
Potrzeba korzystania z CB pojawia sie zawsze kiedy wjezdzamy do Polski  :mrgreen: Budzi sie natura Polaka cwaniaka....tematu nie bede rozwijal, kazdy domysli sie o co chodzi.

*

Offline edmun

• 933
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 29, 2009, 10:16:42 »
Dochodząc do postu wyżej i legalności - taka mała ciekawostka.
Podszedł wczoraj do mnie Pan z synem i mieli w ręku NFS Undercover (za jakieś 49 zł) po czym pytanie następujące:

- Ja rozumiem że na płycie jest crack ?

No cóż... dziwnie się tłumaczyło Panu i jego dziecku że jak się kupuje oryginał to crack niepotrzebny, ale taka już natura nasza że wszędzie cracków szukamy co nie ? :D
HTC ONE S
Alhambra TDI

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 29, 2009, 11:15:25 »
Dochodząc do postu wyżej i legalności - taka mała ciekawostka.
Podszedł wczoraj do mnie Pan z synem i mieli w ręku NFS Undercover (za jakieś 49 zł) po czym pytanie następujące:

- Ja rozumiem że na płycie jest crack ?

No cóż... dziwnie się tłumaczyło Panu i jego dziecku że jak się kupuje oryginał to crack niepotrzebny, ale taka już natura nasza że wszędzie cracków szukamy co nie ? :D

Bo glupio i nudno jest przejechac cala trase bez informacji o: spiskach Policji, ogromnych korkach, niespodziewanych zatorach, burzach snieznych lub piaskowych, deszczach meteorow itd  :mrgreen: Ostatnio przejechalem kilkaset km przez Polske bez CB (szok, lyso bylo bez podpowiedzi  :-?) i...nic sie nie stalo  :grin: Ale:
- predkosc srednia mialem nizsza niz zwykle
- czas dojazdu wydluzyl sie o jakies pol godziny
- tempomat w koncu wykorzystywalem w Polsce
- odnotowalem rekordowo niskie spalanie
- radarami i Policja nie przejmowalem sie w ogole
- raz mnie wyprzedzil autobus pelen ludzi (jechal 100km/h przy ograniczeniu do 70km/h) i zupelnie mnie to nie wzruszylo

Biorac pod uwage opisane doswiadczenia, poprosze o sprawnie dzialajacy algorytm Traffic w AM i za CB dziekuje  :ok:

*

Offline sp5it

• **
  • 130
  • iPAQ316 i HTC Sensation rzondzi
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 02, 2010, 21:36:59 »
Mam CB ponad 20 latek. Jeżdżę niewiele krócej z radiem.
Żadna nawigacja tego nie zastąpi.
Miałem mnóstwo sytuacji z któych CB mnie wyprowadziło szybko i jak po sznurku.
Kiedyś wracając z Rzeszowa trafiłem na wypadek, droga zablokowana aż prokurator nie obskoczy tematu, trafiłem tubylca przez radio i poprowadził mnie drogami, o któych AM się nie śniło przez pola i łąki :) 2-3 godzinki do przodu.
Jak wracałem znad morza i w Grupach pod Grudziądzem asfalt kładli, korek ogromny. Przewijając mapę AM znalazłem jakiś objazd - nieczynny był bo autostradę budują i zamiast drogi był jeden wielki plac budowy. Trafiłem kogoś miejscowego i w 15 minut dojechałem zadupiami do Grudziądza. W korku ze dwie godziny bym stracił.
Navi OK, doprowadza do celu czasami jakimiś dziwnymi trasami, ale nigdy CB nie zastąpi :)
Lubię włączać AM na trasach które znam na pamięć i zachodzę w głowę jak to jest że ten durny program każe mi skręcić w prawo, potem w lewo i wrócić na tą samą trasę, mimo, że lepiej jest pojechać prosto.
Michał
You can't have too many antennas...