Niedoróbki i babole w AM6 /moderowany/

• 43 Odpowiedzi
  • 23580 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ao

• **
  • 121
Odp: Niedoróbki i babole w AM6 /moderowany/
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 18, 2009, 17:03:16 »
...
Po zainstalowaniu całej mapy pojawia się komunikat instalatora o tym, żeby przełoży kartę do urządzenia i tam pojawi się jakiś komunikat o uszkodzeniu mapy, który trzeba odrzucić. Nic takiego się nie pojawia, instrukcje instalatora są mylące. AM domyślnie próbuje dokonać rejestracji i przypisania (?) do urządzenia. Po zaladowaniu map i przelozeniu spowrotem karty do czytnika można przypisać rejestrację do karty.
...

U mnie coś takiego się pojawiło. Musiałem przełożyć kartę do PDA, uruchomić AM, odrzucić komunikat, że mapa uszkodzona lub źle zarejestrowana, zamknąć AM, przełożyć kartę do czytnika i dopiero po tym dokonć wyboru miejsca rejestrcji.
Z przebiegu dyskusji widzę, że nie zawsze się to pojawia, jeżeli jednak może się pojawić, to należało to oprogramować, a nie zmuszać klienta do wykonywania zbędnych czynności za nieudolnego programistę.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 19, 2009, 10:15:56 »
doktorwycior napisał że:

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie ; zarówno w wersji 6 jak i 5 AutoMapy odległość do następnego manewru (podawana w metrach w okienku pilota) jest sporo zawyżona względem rzeczywistej pozycji (jakieś 35-50 metrów)
Opcje 'Kompensuj opóźnienie sygnału' oraz 'uwzględniaj pokazując pozycję' mają wpływ jedynie na położenie wskaźnika symbolizującego nasz samochód względem siatki dróg.
Przykładowo: jestem 100 metrów od skrzyżowania na którym mam wykonać manewr skrętu w prawo , w tym momencie słyszę komunikat głosowy 'za sto metrów skręć w prawo' , tymczasem w okienku pilota podawana jest odległość 150 metrów.Kiedy jestem natomiast przy samym skrzyżowaniu (nie więcej niż 5 metrów) pilot wskazuje 35 a czasami 50 metrów.
Jedynie wspomniany wcześniej wskaźnik symbolizujący położenie samochodu pokrywa się idealnie z rzeczywistością.
Trochę mnie to irytuje , czy u innych również występuje ten efekt ?

Ja tez tak mam, w efekcie AM nie widzi że już skręciłeś i jesteś kilkadziesiąt metrów dalej i to juz za zakrętem. Kompensację mam zaptaszoną i nastawione 2 s. Problem jest tez taki że płynność pokazywania aktualnej pozycji w porównaniu np z Tom tom jest taka jak porównanie ZX Spectrum z kompem na Pentium Quad. Zjawisko jest drastycznie widoczne gdy nastawisz sobie skalę mapy na "65 m" - czyli tą największą. Tutaj po prostu symbol wskaźnika ordynarnie skacze!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 10:17:57 wysłana przez sserafin »
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline doktorwycior

• 18
  • Sprzęt: NR560BF
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 19, 2009, 14:18:03 »
doktorwycior napisał że:

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie ; zarówno w wersji 6 jak i 5 AutoMapy odległość do następnego manewru (podawana w metrach w okienku pilota) jest sporo zawyżona względem rzeczywistej pozycji (jakieś 35-50 metrów)
Opcje 'Kompensuj opóźnienie sygnału' oraz 'uwzględniaj pokazując pozycję' mają wpływ jedynie na położenie wskaźnika symbolizującego nasz samochód względem siatki dróg.
Przykładowo: jestem 100 metrów od skrzyżowania na którym mam wykonać manewr skrętu w prawo , w tym momencie słyszę komunikat głosowy 'za sto metrów skręć w prawo' , tymczasem w okienku pilota podawana jest odległość 150 metrów.Kiedy jestem natomiast przy samym skrzyżowaniu (nie więcej niż 5 metrów) pilot wskazuje 35 a czasami 50 metrów.
Jedynie wspomniany wcześniej wskaźnik symbolizujący położenie samochodu pokrywa się idealnie z rzeczywistością.
Trochę mnie to irytuje , czy u innych również występuje ten efekt ?

Ja tez tak mam, w efekcie AM nie widzi że już skręciłeś i jesteś kilkadziesiąt metrów dalej i to juz za zakrętem. Kompensację mam zaptaszoną i nastawione 2 s. Problem jest tez taki że płynność pokazywania aktualnej pozycji w porównaniu np z Tom tom jest taka jak porównanie ZX Spectrum z kompem na Pentium Quad. Zjawisko jest drastycznie widoczne gdy nastawisz sobie skalę mapy na "65 m" - czyli tą największą. Tutaj po prostu symbol wskaźnika ordynarnie skacze!

Wgrałem na próbę TomTom w wersji 7910 i faktycznie płynność i dokładność wskazań w odniesieniu do rzeczywistej pozycji zdecydowanie lepsza niż w AM.
Najbardziej irytuje mnie postawa supportu AutoMapy , wysłałem do nich kilka emaili z bardzo dokładnym opisem zauważonych błędów i ani razu nie otrzymałem rzeczowej odpowiedzi  :S

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 19, 2009, 22:27:19 »
Witam kolegów.
Mam Nokie 500 z  AM i z licencją, używam ponad dwa lata.
Różnie bywało z wytyczaniem tras , a to przez las a to przez podwórze. Ciągle zauważam zmiany.
Ale gdy kilka dni temu nagle musiałem wyjeżdżać, postanowiłem włączyć moje cacko niech mnie prowadzi.
Droga w zasadzie jest prosta i ją znam (prawie) to trasa z Dąbrowy Górniczej  do Bydgoszczy. Czyli jazda głównie E-75 i krajową 1-ką
Na 247 km od DG w okolicach miejscowości Krośniewice  N 52 15' 22.17"  i    E 19 10' 11.20" wjechałem na nowy rozjazd dróg (rok temu były tam jakieś objazdy) Mój GPS pokazał mi ze jadę po polach. Byłem tym tak zaskoczony że przeoczyłem zielone tablice i pobłądziłem  (ku radości małżonki)  Postanowiłem sprawdzić to w drodze powrotnej dzisiaj. Minąłem Włocławek i na 143 km od Bydgoszczy jadąc E-75 Kr. 1 dojechałem do miejscowości Kajew i skupiłem uwagę na nawigacji. i stało się to samo w rejonie pól i łąk blisko  miejscowości Krośniewice  N 52 15' 22.17"  i    E 19 10' 11.20" GPS stracił orientacje, ja oczywiście w asyście dwóch Polskich rejestracji i jednego Francuza pobłądziłem. Widać było że tak nowoczesna przebudowa węzła drogowego w tym rejonie ( E-75 1, 2 ) nie znalazła się w nowej AM 6 . Wnerwiło to mnie bardzo bo niby to aktualna mapa a tak opóźniona w rozwoju.

ps A tak przy okazji.  Byłem w Złotowie (PLZ Pilskie )  Szukałem na GPS gdzie tu jest kościół w Złotowie ?  Niema !  w/g planów w AM6 .
Myślałem że mnie trafi. Przecież są dwa bo tam w końcu dobrzy ludzie mnie pokierowali.
Jestem rozczarowany ta wersja.

Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 19, 2009, 23:07:56 »
... blisko  miejscowości Krośniewice  N 52 15' 22.17"  i    E 19 10' 11.20" GPS stracił orientacje, ja oczywiście w asyście dwóch Polskich rejestracji i jednego Francuza pobłądziłem. Widać było że tak nowoczesna przebudowa węzła drogowego w tym rejonie ( E-75 1, 2 ) nie znalazła się w nowej AM 6 . Wnerwiło to mnie bardzo bo niby to aktualna mapa a tak opóźniona w rozwoju.
...
Jestem rozczarowany ta wersja.

Tą wersją można być rozczarowanym z różnych powodów, ale nie tym który wymieniłeś.
Obwodnica Krośniewic została oddana do użytku 16 grudnia, czyli 3dni temu, w środę.
Skoro przejechałeś nią kilka dni temu, to mógł to być tylko czwartek, albo właśnie środa po południu - dzień otwarcia obwodnicy.
Nie przejechałeś czasem po świeżo przeciętych wstęgach? :wink:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 20, 2009, 08:02:33 »
Szukałem na GPS gdzie tu jest kościół w Złotowie ?  Niema !  w/g planów w AM6 .

Bo masz wersję ateistyczną. Wersja "kościelna" ma wszystkie kościoły, te budowane i planowane też.
Nie ma za to barów, punktów wyszynku i panienek na drodze.
Coś za coś.

Nocny Marek dzisiaj w nocy dorzucił na Miplo odpowiednie POI :)
Pozdrawiam

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 20, 2009, 09:10:09 »
...GPS stracił orientacje, ja oczywiście w asyście dwóch Polskich rejestracji i jednego Francuza pobłądziłem. Widać było że tak nowoczesna przebudowa węzła drogowego w tym rejonie ( E-75 1, 2 ) nie znalazła się w nowej AM 6 . Wnerwiło to mnie bardzo bo niby to aktualna mapa a tak opóźniona w rozwoju. ... Jestem rozczarowany ta wersja.

Kolego to co opisujesz to nie wina programu, program jest  :ok: , natomiast musisz mieć pretensje do dostawcy map, czyli do Navteqa, firma produkująca AM jest tu absolutnie niewinna. Jeszcze do niedawna myślałem podobnie jak Ty, ale mądrzejsi koledzy na forum mi i innym wyjaśnili, że jeżeli mapa coś źle pokazuje lub brak na niej drogi, to nie można mieć pretensji do twórców programu. Pozdrawiam

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 20, 2009, 12:30:39 »
Witam kolegów.
Chciał bym podziękować za błyskawiczne odpowiedzi na nurtujące mnie spostrzeżenia.
Kol.  "nocnyMarek" twoja odpowiedź wyjaśnia sprawę. Jechałem w czwartek około godz 12.
Pozwolę sobie dodać ale tylko dla drogowców że, oznakowanie informujące o rozjazdach na obwodnicy są moim zdaniem dość skromne a tablice zbyt małe. Widziałem nie jednego błądzącego na tym węźle.

Kol." Kojotte" bardzo dziękuję za wyjaśnienie czemu na mojej mapie w Złotowie nie ma zaznaczonych kościołów , barów i ku...pań przy drodze.
Wiem że to już się zmieni bo nawigację zabrałem do kościoła na mszę (żeby mi nie ukradli) i została przypadkowo poświęcona jak i mój telefon.

Kol. " Treker " dziękuję za wyjaśnienie, że tak może być i w ogóle i  że się czepiam.

:D
Pozdrawiam

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 20, 2009, 12:35:27 »
Kol. " Treker " dziękuję za wyjaśnienie, że tak może być i w ogóle i  że się czepiam.

Nie czepiasz się, nikt ci tego nie zarzuca. Piszesz jak normalny użytkownik programu, który zauważa, że coś jest nie tak jak powinno być.

« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 20, 2009, 13:46:43 »
 :ok:

w końcu dwa lata bywałem tu gościem.

*

pliers

« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 20, 2009, 14:28:32 »
Kolejny przykład złego wyznaczania trasy w wersji finalnej.
Niestety jeśli ktoś nie zna Łodzi i nie patrzy gdzie jedzie...ostatnie zbędne 3 km przyjdzie mu jechać ponad godzinę

zgłosiłem sprawę do AM , powiedzieli że problem naprawiony. Ciekawe kiedy wypuszczą coś lepszego
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 22:20:54 wysłana przez pliers »

*

Offline mif4

• **
  • 208
  • Sprzęt: SG Advance poprzednio: BLOW Sirrocco. Modecom AX
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 20, 2009, 22:12:59 »
Do celu prowadzi jedyna droga polna utwardzona. Wjazd do niej jest z drogi lokalnej asfaltowej, a ta bierze początek od drogi powiatowej łączącej dwie gminy (siedziby UG). Przy ustawionej trasie optymalnej wszystko jest ok. Ustawiłem trasę szybką i mapa zwariowała. Chciała mnie poprowadzić dalej drogą powiatową, tylko nie wiem dokąd. Po wjechaniu na drogę lokalną, stale powtarzała zawróć w lewo, nawet na drodze polnejszerokości 3m. Przy powtórzeniu trasy, poprowadziła mnie prawidłowo na drogę lokalną, ale na polnej kazała zawracać - też bez sensu.

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 23, 2009, 14:51:44 »
Chyba wątek do zamknięcia :)
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 23, 2009, 16:24:25 »
Nadal nie poprawili, przynajmniej u mnie to wyszło, paska stanu wczytywania punktów POI po synchronizacji z Miplo, który się pokazuje przy starcie AM.
Przy starcie aplikacji pokazuje się pasek z 0%, po chwili znika, pojawia się info o przebudowanie struktury POI, też 0% i po sekundzie znika.
Nie wiadomo czy się wczytały nowe POI czy nie.
Miałem to w wersji 6.0, jest i teraz w 6.1 W 5.x działało poprawnie.

pozdrawiam
Mario