Nazewnictwo/opisy POI @ miplo

• 54 Odpowiedzi
  • 18519 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Darkph

• 493
Odp: Nazewnictwo/opisy POI @ miplo
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 08, 2011, 22:29:21 »
....
Usprawiedliwiasz tu tych wszystkich leni którym nawet nie chce się przeczytać zasad, choć starych zasad Miplo i zwalasz winę na właściciela bazy.
.....
Do każdego źle naniesionego punktu dodaję odpowiednią notatkę o poprawne uzupełnienie danych  i czasami odzewu nie ma nawet po pół roku!!!!!!
.....
Może i jestem murzynem ale z własnego wyboru i nie mam pretensji do nikogo!!!
Odnoszę wrażenie że większość jest tu po to by brać niż coś dawać od siebie!!!
....
Zgadzam się z nocnymMarkiem - mam nawet bardziej rewolucyjny pogląd na tą sprawę  :mrgreen: :
To chyba nic dziwnego ze większość chce tyko brać ... Miplo jest przecież płatną usługą.
Skoro używanie Milplo jest powiązane z posiadaniem aktualnej subskrypcji - oznacza to że to jest usługa wliczona w cenę.
( Kupując chleb, lub telewizor niewiele mnie obchodzi proces produkcji - po prostu płacę i w zamian za to dostaję towar lub usługę )
Leniuchy wprowadzające dane ( często w pośpiechu) , robią to w dobrej wierze, poświęcając na to swój prywatny czas - płacąc zresztą później za korzystanie z tych danych.
Rolą administracji Miplo powinno być ujednolicanie tych danych do obowiązujących standardów.
Jakby właścicielowi bazy się chciało - to by zrobił funkcję "autokorekty" danych, albo zatrudnił osoby do "walidacji" danych.
To że moderatorom nikt nie płaci - to jest ich osobista  sprawa - nie zmienia to faktu że Miplo powinno raczej dziękować ludziom uzupełniającym ich bazę danych , niż marudzić że źle je wprowadzają.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 08, 2011, 23:16:19 »
Oczywiście. Dostają jakąś wartość i jeszcze marudzą.

To tak jakbyś dostał samochód i zaczął marudzić, że nie umyty i benzyny mało. :(

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #32 dnia: Maj 09, 2011, 01:20:15 »
Cytat: morette
Może najpierw przyjmijmy zasadę aby przeczytać na początku jakie zasady obowiązują w danym serwisie ...
Podstawową zasadą tego serwisu jest jak największa ilość POI i brak innych zasad, większość istniejących zasad powstała przez 'wymuszenie' ustalenia zasad przez najczęściej już byłych moderatorów, którzy moderowali jeszcze w serwisie
mobilne.net i którzy początkowo wierzyli jeszcze, że miplo podobnie jak
jego społeczny protoplasta ma służyć przede wszystkim użytkownikom.

To co od razu na głównej stronie powinien być wielki napis, czcionką zasłaniającą cały ekran, w kolorze czerwonym ...
Nie dramatyzuj, nie koloryzuj i daruj sobie te hiperbole, napisałem dokładnie to
co chciałem napisać i ani słowa więcej.

Usprawiedliwiasz tu tych wszystkich leni którym nawet nie chce się przeczytać zasad, choć starych zasad Miplo i zwalasz winę na właściciela bazy.
Nie zwalam winy, twierdzę że jest winny, bo nigdy mu na tym nie zależało.
On jest pra-leniem tego serwisu, z którego dziedzictwa pełnymi garściami czerpią inne lenie.
A uzasadnienie tego stwierdzenia znajdziesz kilka linijek niżej.

Moderujesz i wiesz jak to wygląda czy wypowiadasz się tak ogólnie??
Moderowałem w mobilne.net i intensywnie przez rok w miplo,
póki jeszcze miałem nadzieję na to ze będzie kontynuacją serwisu mobilne.net,
wymieniłem dziesiątki maili z tzw. supportem ...
Moje moderowanie zakończyło się prawie 3 lata temu, przytoczę fragment maila,
który zakończył moją 'karierę' moderatora miplo:
"Jeśli chodzi o kategorie, które jeszcze moderuję to póki będę ich moderatorem
nie pozwolę na zaśmiecanie pojedynczych punktów typu stacja benzynowa,
sklep czy bankomat numerami faxów, kodami czy imiennymi mailami.
Możecie to tolerować, albo odebrać mi uprawnienia.
Albo w końcu przystąpić do konkretnej dyskusji o ustandaryzowaniu opisów kategorii."

Supportu jednak nie interesowały te zasady, albo wyznawał on zasady zupełnie inne niż ja.

Mniej więcej w tym samym czasie support powiekszył bazę o kilka tysięcy POI,
powielając punkty  z kategorii 'bank i bankomat' w kategoriach 'bank' i 'bankomat'.
Ślady skutków tego zdublowania POI można znaleźć do dzisiaj.
Tu masz 2 przykłady POI w kategorii bankomat (dawniej bank i bankomat):
http://www.miplo.pl/point.php?p=mr16vjMf
http://www.miplo.pl/point.php?p=u7HRFBh9
a tu ich wierne kopie w kategorii bank:
http://www.miplo.pl/point.php?p=mr16vjMf
http://www.miplo.pl/point.php?p=C01jqAOW
Jak widzisz, od 3 prawie lat mamy tu w opisie
numery telefonów, faxów i kody pocztowe do bankomatów.
(już nie wspomnę o tym, że wbrew opisowi oba bankomaty są dostępne 24h)
Wszystko dlatego, że support miplo idąc po najmniejszej linii oporu,
powielił te same POI w dwóch kategoriach, choć jako administrator bazy
miał możliwość ich zbiorczej edycji.

Taka zbiorcza edycja wymagałaby jednak poświęcenia kilku chwil czasu.
Support uznał jednak, że prościej dla niego będzie, jeśli te poprawki pozostawi
na barkach moderatorów i użytkowników, choć oni w odróżnieniu od administratora
mogą dokonywać edycji wyłącznie na pojedynczych POI. I tak się stało, dziś
po prawie 3-latach, większość z tych kilku tysięcy opisów POI jest już poprawiona
przez użytkowników, choć właściciel bazy nawet palcem przy tym nie kiwnął.
Tyle tylko, że właściciel bazy dysponuje narzędziami, za pomocą których
mógł uzyskać ten efekt w ciągu zaledwie paru godzin, a kategoria bankomaty
mogła być pozbawiona tych kuriozalnych opisów 3 lata temu i to kompleksowo,
bez takich wyjątków jakie pokazałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 01:30:01 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #33 dnia: Maj 09, 2011, 10:10:45 »
Oczywiście każdy z Miplo zrobił by zaraz swoją prywatną bazę danych.
"Jeśli chodzi o kategorie, które jeszcze moderuję to póki będę ich moderatorem
nie pozwolę na zaśmiecanie pojedynczych punktów typu stacja benzynowa,
sklep czy bankomat numerami faxów, kodami czy imiennymi mailami.
Możecie to tolerować, albo odebrać mi uprawnienia.
Albo w końcu przystąpić do konkretnej dyskusji o ustandaryzowaniu opisów kategorii."

Tu sobie odpowiedziałeś na pytanie!!
Supportu jednak nie interesowały te zasady, albo wyznawał on zasady zupełnie inne niż ja.

Jednemu pasują nr telefonów w kategorii bankomat drugiemu nie.
Jeden jest zainteresowany kapliczkami przydrożnymi a drugiego interesują progi zwalniające. Ile kategorii tyle zastosowań. Ilu użytkowników tyle różnych koncepcji na informacje jakie chciał by aby się znajdowały w opisie POI.  Ciebie nie interesują godziny Mszy Św. w Kościołach a ja jestem tym bardzo zainteresowany.  Przykładów i opcji można mnożyć  i mnożyć.  Każdy powinien znaleźć coś dla siebie i tyle. 

Podstawową zasadą tego serwisu jest jak największa ilość POI i brak innych zasad
To jest twoje zdanie ja uważam całkiem inaczej.
Mnie nie przeszkadza że POI jest aż tyle. Niech ludzie dodają  sobie ile chcą tylko wg obowiązujących zasad i tyle.
Jeżeli dla ciebie jest za dużo to masz wybór i nie musisz wszystkich odznaczać do wyświetlania.

Support uznał jednak, że prościej dla niego będzie, jeśli te poprawki pozostawi
na barkach moderatorów i użytkowników, choć oni w odróżnieniu od administratora
mogą dokonywać edycji wyłącznie na pojedynczych POI.

Polakowi nie dogodzi :

"Polak narzeka na co się trafi i bez powodu psioczyć potrafi.
A gdy dobrego coś się przydarzy, tego nie poznasz po jego twarzy.
Tak z marudzenia naród na słynie, bo chyba pesymizm w żyłach nam płynie."

Jak by właściciel bazy ograniczył/zablokował możliwość edycji/zmian w punktach przez użytkowników to już widzę te ataki na niego jaki jest zły i niedobry.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 09, 2011, 13:57:07 »
Witam, dodam swoje 3gr, gdyż poniekąd temat jest z mojego "zawodowego podwórka" :smiley:

Niestety, nazywanie leniami użytkowników którzy dodają punkty bez znajomości "zasad" jest grubym nadużyciem. Każdy dodany punkt jest wartością dodaną dla serwisu, bez względu na to czy jest dodany z uwzględnieniem "zasad", czy też nie. Z reguły to do właściciela bazy danych (serwisu) należy decyzja w jaki sposób będzie "dbał" o jakość danych np.: Formularz zgloszeniowy, "free-hand-text" + automaty sprawdzające/korygujące. Z reguły te dwie metody "stoją jako pierwsze na straży". Następną "ręką sprawczą" jest z reguły moderator czyli... człowiek :smiley: Z reguły moderator jest "opłacany" przez właściciela bazy danych i jako pracownikowi "etatowemu", jego zadaniem jest przede wszystkim poprawianie błędów użytkowników a nie narzekanie na ich słabą jakość.

Z premedytacją w powyższym akapicie kilkakrotnie użyłem zwrotu "z reguły". Śmiem twierdzić że wiele z tych reguł nie jest stosowanych przez serwis miplo.

Może najpierw przyjmijmy zasadę aby przeczytać na początku jakie zasady obowiązują w danym serwisie, choć nawet są z przed roku,  a nie miejmy pretensje że to właściciel bazy powinien poinformować użytkowników o  zmianach. Jest przewodnik a ludzie nawet do niego nie zaglądają tylko nanoszą punkty tak jak chcą!

Niestety nie zgodzę się. W serwisach typu "donate know-how" zmuszanie (w jakikolwiek sposób) użytkownika do przestrzegania "zasad" jest strzałem w stopę :smiley: To po prostu nie działa. Co więcej, absolutnie to właściciel bazy powinien poinformować użytkownika że jakieś "zasady" istnieją (choć wolałbym je nazwać "wytycznymi"), gdyż jest jakaś znikoma szansa że którykolwiek z użytkowników do tych zasad się zastosuje, co autmatycznie zmniejszy ilość pracy wykonywanej przez moderatora (co bezpośrednio zmniejsza koszty utrzymania takiego systemu). Niestety, póki jedynym wynagrodzeniem są miplo-mile....

Większość nawet nie zna drzewa POI i nie wie w jakich kategoriach nanosić odpowiednie POI.
To oznacza, że drzewo POI jest kuriozalnie rozbudowane (jako ciekawostkę podam że jakość bazy danych know-how spada już gdy mamy więcej niż 6 kategorii, a powyżej 10ciu zaczyna się robić masakra ;)). Niestety znów ta "większość" ma rację, "większość" nie musi znać, i nigdy nie będzie znała struktury drzewa POI. To automat (jeśli możliwe) lub moderator musi odwalić brudną robotę za nich.

Do każdego źle naniesionego punktu dodaję odpowiednią notatkę o poprawne uzupełnienie danych  i czasami odzewu nie ma nawet po pół roku!!!!!!
Dodawanie notatki jest świetnym pomysłem, natomiast oczekiwanie na jakikolwiek odzew jest bardzo idealistyczne...

I na koniec: praca moderatora w kontekście poprawy jakości danych to... ciężka praca. Z całym szacunkiem to piszę w odniesieniu do wszystkich moderatorów (a w szczególności tych wolontariuszy z miplo).

Pozdrawiam

PS. Co do numerow telefonów do Panów Bankomatów ;) to swego czasu chyba czytałem tutaj gdzieś na forum o jednej z "zasad" że godziny otwarcia instytucji podajemy w formacie np. 7-19 a nie np. 7:00-19:00. Argumentem było "zaoszczędzanie" miejsca (bajtów) ;) Numery telefonów do Panów Bankomatów nie dość że są dość... komiczne, to jeszcze zajmują bajty :ok:

[EDIT]: kurczę, o tych bajtach (co prawda nie wprost) było napisane w tym wątku  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 14:14:39 wysłana przez jagga68 »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #35 dnia: Maj 09, 2011, 16:37:41 »
Niestety, nazywanie leniami użytkowników którzy dodają punkty bez znajomości "zasad" jest grubym nadużyciem.
Zwłaszcza, że te zasady są głęboko schowane. Jakby nie były dostępne pod ręką, a najlepiej od razu w okienku wprowadzania.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 13, 2011, 16:12:03 »
Numery telefonów do Panów Bankomatów nie dość że są dość... komiczne, to jeszcze zajmują bajty :ok:

A co zrobiłbyś gdyby wyszukany przez Ciebie w AM bankomat połkną kartę?

Odnośnie zużycia bajtów na ul. pl. i inne to zobacz ile zużywają takie opisy: http://www.miplo.pl/point.php?p=UtQEifkz
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 16:18:15 wysłana przez grypiomi »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 13, 2011, 20:46:31 »
Cytat: grypiomi
Cytat: jagga68
Numery telefonów do Panów Bankomatów nie dość że są dość... komiczne, to jeszcze zajmują bajty :ok:
A co zrobiłbyś gdyby wyszukany przez Ciebie w AM bankomat połkną kartę?
Widzę, że jeszcze nigdy bankomat Ci karty nie połknął.
Bo gdyby połknął, to już byś wiedział, że znajdujące się w opisach POI
numery telefonów są kompletnie bezużyteczne. To są numery telefonów
do oddziałów banków z POI kategorii 'bank', które są w tej samej lokalizacji
To po pierwsze, po drugie numer całodobowy telefonu pod który należy zgłosić
zatrzymanie karty w bankomacie znajduje się zawsze na bankomacie
i nie jest to numer  do stojącego obok oddziału, tylko do centrum obsługi
właściciela bankomatu.
Po trzecie drugi właściwy numer telefonu powinieneś mieć w swojej komórce,
bo połknięcie karty możesz zgłosić również w swoim banku.
Swoim banku, a nie w oddziale, przy którym stoi ATM.
Po czwarte w końcu, gdybyś koniecznie chciał zgłosić to telefonicznie w tym
oddziale, który stoi tuż obok (bo do tego oddziału numer telefonu masz w POI),
to możesz zrobić tylko wtedy, kiedy oddział jest otwarty, ale wtedy
równie dobrze możesz przejść 5 kroków do oddziału i zgłosić to osobiście.
A jak bank będzie zamknięty, to telefonu i tak nikt nie odbierze.

Wystarczy argumentów, czy nadal jeszcze chciałbyś poteoretyzować
o przydatności numeru 'telefonu do bankomatu' w opisie POI?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 13, 2011, 21:39:20 »
W  Warszawie  jest  ul. Wilanowska i al. Wilanowska  8)    (ciekawe co na to Poczta  :E   *)
Przy okazji powodzi słyszeliście pewnie o miejscowości  Kempa Zawadowska.

Kępa Zawadowska leży w granicach M. St. Warszawa, dzielnica Wilanów.

Połączone: Maj 13, 2011, 21:41:57
Jeśli już mówimy o "standardach" to uważam, że odkąd mamy możliwość wyszukiwania POI po nazwach własnych to niektóre kategorie POI mogłyby być rozszerzone o nazwę. Przykład: kategoria "Szkoła Podstawowa", niestety numer szkoły i nazwa jej patrona są "zaszyte" w opisie POI, tak więc nie ma możliwości szybkiego wyszukania np. przez wklepanie "SP20" lub "nr 20" lub nazwy patrona, może to być uciążliwe szczególnie w dużych miastach.

Ja takie rzeczy staram się poprawiać w miplo na bieżąco. Jak coś takiego znajdę, to składam propozycję zmiany. Część moderatorzy zatwierdzają, część nie - trudno. Ja walczył z miplo nie będę, mam lepsze zajęcia.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 21:41:57 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 14, 2011, 15:14:08 »
W  Warszawie  jest  ul. Wilanowska i al. Wilanowska  8)    (ciekawe co na to Poczta  :E   *)
Przy okazji powodzi słyszeliście pewnie o miejscowości  Kempa Zawadowska.

Kępa Zawadowska leży w granicach M. St. Warszawa, dzielnica Wilanów.
..........
Sorki ale nie rozumiem  :-?
 Dlaczego wyciągasz mój post z przed roku ? chyba tylko po to żeby zawstydzić mnie i wszystkim pokazać że jestem ortograficzny inaczej :mrgreen:  Bo merytorycznie to jest bez sensu .  Co to ma znaczenie że to jest w granicach Warszawy :-?   W wyciętej przez Ciebie reszcie postu  pisałem: "Nieraz na CB słyszałem pytanie : Mobilki jak dojechać na ulicę Kępa Zawadowska :ohreally:   "  To nie ważne że to jest w Wawie , Kierowcy myślą że to jest ulica a nie nazwa miejscowości
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 15:15:50 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 14, 2011, 15:37:43 »
Dlaczego wyciągasz mój post z przed roku ?

Nawet nie zauważyłem że to wątek sprzed roku, ale to nie ja go na wierzch wyciągnąłem.

P.S. Jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam.

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 02, 2011, 12:32:52 »
Ostatnio otrzymałem do akceptacji poprawkę...
Przed zmianą:
Pn-Pt 7:00-18:00
Po zmianie:
pn-pt 7-18

Nidzie na miplo nie spotkałem się z wyznacznikiem poprawności opisu, więc zapytałem czym powyższa zmiana jest podparta. Otrzymałem...
"Proszę nie wprowadzać w zapisach znaków zbędnych (obciążających urządzenia po stronie użytkowników pobierających opisy zbędnymi danymi).
Chodzi o:
- podawanie zbędnych zer po pełnych godzinach
Czyli zapisy: 7-17 czy też 8-19.30

... czy powyższe uwagi przekazane mi przez jednego z użytkowników mają sens? Mnie nie przekonały...

Nie przekonały również Supportu i wreszcie, nareszcie od dziś w nowym przewodniku dla moderatorów temat godzin został rozwiązany. Najbardziej bzdurne tłumaczenie jakiekolwiek się pojawiło i panowało na miplo obciążenia urządzenia zbędnymi zerami wreszcie padło.
To tak jakby nowych dróg też nie powinno przybywać bo obciążają urządzenie.
Nareszcie jest szansa na zakończenie wynalazków typu "6:30, 8, 12, 16:30, 21"

Support:
"W celu ujednolicenia sposobu prezentacji godzin otwarcia, rozpoczecia wydarzenia, spoktania, itp wprowadzamy ujednolicony system zapisu godzin w postaci HH:mm np: 7:00, 12:30, 23:15.
Zakresy od-do takze w formacie HH:mm-HH:mm np. 8:00-23:00, 9:30-18:30, 12:00-00:00."
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2011, 12:40:24 wysłana przez Miami »
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 06, 2011, 22:01:49 »
Kolejny kwiatek, tym razem w wykonaniu moderatora: http://www.miplo.pl/point.php?p=6J85qohI Brakuje tylko mapki z objazdem  :mrgreen:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 06, 2011, 22:11:09 »
No i jeszcze zmienionego rozkładu jazdy autobusów  :E  ... jakby nie szło
(skoro już musi się wykazać) wstawić w opisie linka dla ewentualnych zainteresowanych:
http://inwestmapa.um.warszawa.pl/index.php?action=investment&id=4138

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 06, 2011, 23:06:03 »
Ależ Panowie, czemu się dziwicie?!

Przecież teraz są takie wytyczne.

Ja wstawiłem do bazy szereg punktów w kategoriach Zablokowany odcinek oraz Ruch wahadłowy.
Otrzymałem szereg żądań o treści: (autor moderator morette)

Punkty nie spełniają minimalnych wymagań dla tej kategorii i nie będą uaktywnione przeze mnie. Punkty zatem czekają na potwierdzenie przez lokalnego moderatora który poprzez znajomość obszaru może potwierdzić takie POI i dopilnuje osobiście aby były potwierdzone zgodnie z wytycznymi do tej kategorii. Inni jakoś mogą uzupełniać informację dotyczące szczegółów utrudnienia ale widać BYŁY GLOBAL modeartor nie przyjmuje do wiadomości informacji: "Ważne! - Punkty w kategorii Zablokowany odcinek muszą w opisie posiadać uzasadnienie blokady. Punkty bez uzasadnienia nie będą aktywowane." Takie zasady zostały ustalone jak BYŁY GLOBAL MODERATOR nie był już moderatorem!!!

lub mniej rozbudowanych:

Proszę o dodanie informacji szczegółowych dotyczących przyczyny blokady zgodnie z wytycznymi do tej kategorii: http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=423

Po paru dniach punkty wykasował.

Nie ważne, że punkty odpowiadały stanowi w realu. Nie ważne, że wybrałem odpowiednią kategorię. Nie ważne, że lokalizacja była prawidłowa.
Nie ważne, że miejscowości, ulice w opisie były prawidłowe.
Brak było po mojej stronie wystarczającej inicjatywy aby chyba znaleźć kierownika robót i wypytać się o termin zakończenia prac, zakres robót (czy będzie zdzierana tylko warstwa wierzchnia asfaltu czy może wszystko do gołego piaseczku).
Nie wklepałem tych danych więc pan moderator morette WYKASOWAŁ wszystkie POI bezpowrotnie pozbawiając resztę społeczności tych danych.

W reakcji na ten fakt pan moderator morette otrzymał następujący list:

JA, 31.05.2011, 00:01:
Szanowny Panie Moderatorze,

Uprzejmie informuję co następuje:

Jeśli nie podobają się Panu moje punkty to proszę śmiało kasować.
Nie zamierzam klepać pod AM opisu utrudnień czy innych wymysłów Pana czy supportu serwisu i proszę przyjąć to do wiadomości. A w domu mam ciekawsze zajęcia niż miplo.
Moje punkty (a jest ich w bazie czynnych/aktywnych/ tysiące) są pewne co do odzwierciedlenia w realu. Prawidłowe są kategorie i lokalizacja. Jakoś nikomu nie przeszkadzają takie jakie są.

Jeśli chce się Panu pisać liściki po kilkanaście linijek to podziwiam. Już dawno mógł Pan sam pododawać potrzebne informacje - ja tak robiłem i "czterech liter" użytkownikom nie zawracałem.
Szybciej, sprawniej i z większym szacunkiem ze strony użytkowników dla pracy moderatora.

Proszę również zaprzestać korespondowania z moją osobą.
Po przeczytaniu zapisów korespondencji Pana z użytkownikiem WAL /byłym moderatorem, z którym nie raz różniłem się w poglądach/ jakie zostały mi i innym byłym oraz obecnym moderatorom przekazane do wiadomości, stoję na stanowisku, iż wymiana zdań z Pana osobą grozić może jednie obrzuceniem epitetami z Pana strony.
Można z kimś się nie zgadzać itd., ale reprezentując nie tylko siebie ale innych (dawniej napisałbym: społeczność, teraz napiszę: Aqurat) należy zachować pewien minimalny poziom.

Uprzejmie więc proszę aby sobie Pan darował pisanie kolejnych notatek z żądaniem poprawienia tego czy innego "problemu".

Pana decyzja o wykasowaniu informacji z bazy świadczy jedynie o przeroście ego PANA MODERATORA MORETTE i odbieram ją jako działanie na szkodę społeczności.

Życzę powodzenia i żegnam.

PPepe

Wiadomość przeczytana przez morette 31.05.2011, 07:21

Czemu taka ostra, jak może się wydawać, reakcja?

Uwaga!
Poniższy tekst publikuję na podstawie otrzymanej zgody od byłego Moderatora WAL: "Jeżeli Ty moją "przygodę" chciał byś  użyć kiedykolwiek jako argumentu /łącznie z dosłownymi cytatami/ to masz moją zgodę. "

Oto jakie obecnie jest podejście głównego obecnie moderatora (morette) do użytkowników:

WAL do PPepe:
Witaj.

Tak dla informacji przesyłam Ci jaki obecnie obowiązuje standard korespondencji między użytkownikami na miplo. Wiem, nie byłem święty w korespondencji z Tobą, ale nigdy nie posunąłem się do takiej formy "dialogu".
Zaprzestałem działalności na miplo jako moderator, całkowicie w lecie 2010r. Sentyment pozostał. Czasami z subkonta dodaje jakiś punkt, POI w/g mojej oceny istotny. Jeszcze pod koniec zeszłego roku w sprawie amonali, jaka miała miejsce w jednej z kategorii, prowadziłem korespondencję z support, autorem tych nieprawidłowości był moderator morette, obecnie w/g najnowszego premiowania aktywności na witrynie, jeden z najaktywniejszych. Nie chciał uznać moich argumentów. W związku z tym napisałem do support. Uznano je i skasowano głupotę. Widząc zmiany na miplo, które mi nie odpowiadały, odszedłem. Ale nie zdawałem sobie sprawy jak daleko te zmiany zaszły, do czasu gdy po paru m-cach zajrzałem na moje subkonto teraz i przeczytałem komentarz moderatora, który nie uwzględnił mojej propozycji do POI. Moderatorem był morette, którego "uraziłem", wytykając mu nieznajomość kodeksu drogowego i regulaminu miplo. Nie zawsze jestem poprawny, ale odpowiedź, jaką otrzymałem od morette była wstrząsem. Powiadomiłem support o treści wiadomości otrzymanej od morette. Co usłyszałem od support? Korespondencja między użytkownikami miplo za pośrednictwem tej witryny ich nie interesuje. Nie interesuje ich fakt, że czołowy na chwilę obecną moderator. pisze do innego użytkownika tak chamski list. O to wiadomość, jaką otrzymałem od morette a support nie interesuje, że ich społeczny przedstawiciel tak się zachowuje:

"Szkoda mi czasu obsrywać się z takim debilem jak Ty! Utwierdziłes mnie w przekonaniu aby nie ruszać kupy kturą walisz w to gniazdo bo zawsze wczesniej czy później smród wywali do góry. Nie mam zamiaru zbliżać a nawet dotykać się do tej kupy, a wszystkie twoje oczekiwania na pewno spełni MiploBot. Zaprogramowanemu automatowi wszystko jedno w co się pcha. Ty jak wdzę lubisz pogrzebać w swojej kupie patykiem a mnie to zwyczajnie odraża więc trzymam się z daleka od takich."

Przepraszam, że zawracam głowę ale jestem kompletnie zdezorientowany, czy nastąpiło jakieś przejęcie miplo przez „dziwnych” ludzi? Może Ty coś wiesz, to tak z ciekawości.

Tu mógłbym przedstawić dalszą część listu z kopiami powyżej przywołanych rozmów, ale przez wzgląd na fakt iż mogą to czytać osoby o słabych nerwach nie uczynię tego.

Więc drodzy Panowie dobrze wam radzę, odpuście sobie.
Nie przywołujcie broń Boże kolejnych przykładów z tego moderatora na forum. Nie piszcie negatywnych w treści komentarzy.
To może się to skończyć dla was podobnie i możecie również otrzymać podobny list.

Nawiasem mówiąc: jaki moderator tacy jego mocodawcy.

« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 07, 2011, 00:04:40 »
Cóż, wprawdzie też się dowiedziałem od tego "moderatora", że cierpię
na syndrom Jarka Kaczyńskiego, ale uważam, że publikowanie na forum
wyrwanego z kontekstu fragmentu niepublicznej wypowiedzi i to tylko
jednej strony jest również zagraniem zdecydowanie nie fair.
Peppe, przykro mi to stwierdzić, ale postępując w ten sposób
prezentujesz taki sam poziom klasy i kultury, jak on w tym cytacie.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 07, 2011, 00:15:43 »
Proszę o dodanie informacji szczegółowych
Ppepe, ileż ja takich korespondencji od Ciebie dostałem? O żadną z nich nie miałem pretensji. Nie przyszło by mi to do głowy.
Ale Twojej obecnej lubości do robienia w gniazdo, z którego niedawno sam wyfrunąłeś, nijak nie zrozumiem. Nigdy.

Sam kiedyś mozolnie uzupełniałem dane dla punktów wrzucanych "goło". Wielokrotnie miałem ochotę rzucić to wszystko w cholerę. Często zbluzgał bym leniwych userów z najwyższą ochotą.

Wiem ile pracy kosztuje rola moderatora. Ile czasu pochłania wrzucanie punktów do bazy. Ty też to wiesz doskonale.

Czy to taka teraz moda, że się obsrywa na Forum swoich niedawnych kolegów? W imię czego?
A jeszcze nie tak dawno temu: "Ja nie będę akceptował wypowiedzi które mają na celu tylko przekazanie treści obraźliwych i nie wnoszą do dyskusji nic nowego." Wiesz kto to napisał?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 07, 2011, 06:11:17 »
Witajcie,
strasznie dawno tu nie zaglądałem, ale z ciekawości kliknąłem na PDA i widzę, że tu się nic nie zmieniło.
Wszystko po staremu jak za dawnych dobrych czasów kiedy niektórzy wierzyli w ideały i chcieli coś zrobić dobrego dla siebie i innych.
Niezłe jaja...
Na szczęście ja się z tego wyleczyłem.
Jest dużo innych znacznie wdzięczniejszych i zajęć niż moderowanie na Miplo i zgłaszanie poprawek do AM.
Kiedyś (nie szybko) jeszcze tu zerknę z ciekawości.
Pozdrawiam
 :D

*

Offline Karski

• *
  • 66
    • Skórki i inne dodatki spoza standardu do AutoMapy
  • Sprzęt: Call me Iggy
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 07, 2011, 10:02:13 »
igab, hobby każdy wybiera sobie sam i nikt nie powinien oceniać, co jest ciekawym hobby, a co nie  :P
Jedni hodują koty, inni zbierają znaczki... Ja akurat żadnego z nich nie "uprawiam", ale też nie uważam, by hodowcy kotów, czy filateliści byli ludźmi chorymi, których trzeba leczyć.

Ot co...
Pozdrawiam i zapraszam

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 07, 2011, 15:35:19 »
Proszę o dodanie informacji szczegółowych
Ppepe, ileż ja takich korespondencji od Ciebie dostałem?

OK. Ale dla mnie "dane szczegółowe" przy takim punkcie, jaki zaprezentowałem to od kiedy jest blokada, do kiedy blokada obowiązuje, ew. na jakim odcinku. A nie elaborat z objazdami i informacjami o wjazdach dla budowlańców. Ten punkt ma za zadanie zablokowanie konkretnego odcinka w MiploTraffic, resztę, czyli objazd, ma wykonać AM.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 07, 2011, 16:20:52 »
Ale dla mnie "dane szczegółowe" przy takim punkcie, jaki zaprezentowałem to od kiedy jest blokada, do kiedy blokada obowiązuje, ew. na jakim odcinku.
That's it!
Chociaż, jeśli nie traktujemy już Miplo jako serwisu społecznościowego, samo zgłoszenie blokady, wahadła, etc. powinno wystarczyć. Myślę jednak, że dziś byłoby to założenie nieco na wyrost. Obym się mylił.

Zawsze jak jest mowa tutaj o AutoMapie, a w szczególności o Miplo (wcześniej o mobilne.net), nachodzi mnie refleksja, że to Forum jest obrazem naszego społeczeństwa w skali mikro. Nie chodzimy na wybory, nie uczestniczymy w inicjatywach społecznych, nie interesuje nas co się dzieje na osiedlu a nawet w bloku, nie udzielamy się w komitecie szkolnym, nie chodzimy na spotkania z radnymi, z posłami. Nie robimy tysięcy jeszcze rzeczy, które być może dały by nam wpływ, choćby niewielki, na naszą rzeczywistość.

Ale co się nagadamy, co nawrzucamy innym, co ponarzekamy - to nasze, nikt nam nie odbierze. A jaka potem satysfakcja z dobrze spełnionego obowiązku.

Żeby nie było wątpliwości - Jerzu, to nie do Ciebie!

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 07, 2011, 16:53:27 »
Cytat: jerzuTen punkt ma za zadanie [b
zablokowanie [/b]konkretnego odcinka w MiploTraffic, resztę, czyli objazd, ma wykonać AM.

Dokładnie tak, ale jak widzisz, niektórym 'poczucie misji' zarasta jak chwast
ppoczucie zdrowego rozsądku, a co gorsza, połączone z odrobiną władzy
daje przeświadczenie o własnej nieomylności.

*

Dżeju

« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 07, 2011, 19:43:47 »
(...) Na szczęście ja się z tego wyleczyłem.(...)
Nie ty jeden igab. Ja także, po podobnej korespondencji do przedstawionej powyżej przez ppepe oraz WALA. Na domiar złego, użytkownik używający jeszcze gorszego słownictwa niż przedstawione, został moderatorem  :worried: Choć treść korespondencji została przekazana do administracji miplo.
No cóż, skoro dla obecnych właścicieli serwisu i AM najważniejsze są ilości POI, to na nic innego nie zwracają uwagi. Szkoda zachodu w ogóle to synchronizować, bo i co tam teraz można zrobić, na tym naszym miplo ? Ups, nie naszym tylko Aquratu. I tak cały śmietnik ładują w mapę.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 26, 2011, 16:21:26 »
Kategoria 1773 - co to jest ?
Nie posiada własnej ikony. Nie ma jej w wykazie kategorii na stronie www:
http://www.miplo.eu/categories.php?start=1380
Nie ma również w pliku categories_ex_pl.dic  (u mnie datowany na  2011.04.07).

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 26, 2011, 16:29:51 »
U mnie normalnie wyświetla, to jest "Polski Czerwony Krzyż"
Zrób jeszcze synchronizacje z miplo (pełaną) napewno słownik ci się zaktualizuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 18:54:03 wysłana przez mayek »