Nazewnictwo/opisy POI @ miplo

• 54 Odpowiedzi
  • 18510 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline chola

• 253
Nazewnictwo/opisy POI @ miplo
« dnia: Czerwiec 14, 2010, 23:05:41 »
Ostatnio otrzymałem do akceptacji poprawkę wniesioną przez jednego z użytkowników. Poprawka dotyczyła tylko zmiany formatowania godziny otwarcia.

Przed zmianą:
Otwarte:
Pn-Pt 7:00-18:00

Po zmianie:
pn-pt 7-18

Nidzie na miplo nie spotkałem się z wyznacznikiem poprawności opisu, więc zapytałem czym powyższa zmiana jest podparta.
Otrzymałem poniższą wiadomość (mam nadzieję, że użytkownik się nie obrazi - nie zamieszczam w celu ośmieszenia, tylko do dyskusji nad rzeczowością):

"Proszę nie wprowadzać w zapisach znaków zbędnych (obciążających urządzenia po stronie użytkowników pobierających opisy zbędnymi danymi).

Chodzi o:
- podawanie np. zapisów: "godziny pracy", "czynne" przed szczegółowym rozbiciem godzin pracy na dni i godziny;
- podawanie zbędnych zer po pełnych godzinach
Czyli zapisy: 7-17 czy też 8-19.30 to zapisy prawidłowe. Zapisy: 7.00-17:00 ; 8:00-19:30 to zapisy nieprawidłowe;
- podawanie dwukropków po zakresach dni w informacji o godzinach pracy obiektów oraz spacji między sekcjami zapisu
Czyli zapis: pon-pt 7-17 jest prawidłowy, Pon - Pt: 7.00 - 17.30 jest nieprawidłowy bo:
a. skróty są z dużej litery,
b. występują spacje między skrótami
c. pojawiają się zbędne znaki
- podawanie skrótu ul. w przypadku gdy posiadamy pełne dane obiektu (ulica, nr posesji + inne dane) a nazwa ulicy nie budzi wątpliwości (nie jest np. niezrozumiała w kontekście pozostałych zapisów, śmieszna, dziwaczna itp. a takie się zdarzają)."

Teraz pytanie: tak jak z drugą częścią jestem w stanie się zgodzić (choć z bólem), to do pierwszej części mam zastrzeżenia. Mam HD2 i chyba nie rozumiem pojęcia "obciążenia" urządzenia.

Czy przez obciążenie rozumie się tu:
- konieczność ściągnięcia dodatkowych bajtów danych? Jeśli przyjmiemy, że każdy POI w bazie (455k na dzień dzisiejszy) ma ok. 20 znaków (bajtów) więcej, to ściągniemy dodatkowo 8,67 MB. To dużo, ale czy tego problemu nie rozwiązuje synchronizacja przyrostowa i wbudowanie POI w program?
- spowolnienia urządzenia przez konieczność współpracy z większą ilością danych? Jak piszę wyżej nie zauważyłem tego (może z uwagi na typ urządzenia). Wyszukiwanie też nie powinno być spowolnione przez rozszerzone opisy, bo przecież wyszukujemy po Nazwie.

Nie chcę co chwila odrzucać zmian proponowanych przez użytkowników; również ja nie chcę być co chwila poprawiany przez kogoś. Jak sądzicie, czy powyższe uwagi przekazane mi przez jednego z użytkowników mają sens? Mnie nie przekonały...

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
Odp: Nazewnictwo/opisy POI @ miplo
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2010, 08:17:06 »
Podany tekst jest częścią poradnika dla moderatorów (od wersji pierwszej) jaki otrzymali od supportu podczas nadawania uprawnień i jest opracowany przeze mnie. Moderator słusznie zwrócił uwagę.

W samym tekście poradnika w tej części dot. zapisów chodziło nie tylko o wyeliminowanie zapisów zbędnych zer i spacji.
Chodziło o wyeliminowanie również zapisów typu:

"Godziny pracy:" "czynne:" "otwarte w dni powszednie:"

podawanych przed zakresem dni tygodnia wraz z opisem godzi pracy - takie zapisy są zbędne i dublują dane z kolejnych linii, które są wystarczająco czytelne i szczegółowe.

Co do wyeliminowania spacji, zer itd. chodzi o dwie sprawy:
a. AM chodzi na różnych urządzeniach. Od wielkich ekranów do najmniejszych.
Nie wszystkim mieszczą się zapisy rozbudowane. Więc prostota i jak największa czytelność jest wskazana.
b. nie każdy ma HD2. Mnożenie zbędnych danych nawet przy synchronizacji przyrostowej przeszkadza.
Mniej przy częstej synchronizacji, więcej przy rzadszej. Po za tym więcej kosztuje użytkownika.

Co do pytania czy to ma sens?
Odpowiem tak: Ktoś tam (w miplo) widząc uwagi użytkowników (przecież nie wszyscy są reprezentowani tu na forum) na temat zapisów i sposobu działania sprzętu i synchronizacji uznał, że taki sposób nazewnictwa i formatu danych jest dobry.
Ja to opracowałem. Ktoś to umieścił na serwerze miplo. Support o tym informuje moderatorów.
Jest to oficjalnie funkcjonujący dokument wśród moderatorów przesyłany pocztą oraz dostępny w wersji pdf z grafiką.

Moderator odniósł się do zapisu - słusznie zrobił.
W świetle wytycznych dla grona moderatorów jego działanie ma sens.

Na koniec:

..................................

Wszelkie informacje jakie są dostępne na forum PDACLUB a są pomysłami na zmianę formatu danych czy "unowocześnienia" zapisu, a nie są i nie będą to drogą autoryzowane przez Operatora bazy Miplo.pl (Miplo.eu) nie są obowiązujące w serwisie Miplo.

..................................

Teraz czekam na gromy w stylu: dyktatura, brak demokracji i inne uwagi na temat funkcjonowania miplo.
Od razu uprzedzam, że nie będę wchodził w żadne tego typu dyskusje.
Odpowiedziałem tylko na pytanie autora wątku: czy to ma sens?

PPepe

PS.
Moderatorzy otrzymają w nieodległym czasie wersję poradnika dostosowaną do zmian w bazie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2010, 10:08:16 »
Ja to opracowałem. Ktoś to umieścił na serwerze miplo. Support o tym informuje moderatorów.
Jest to oficjalnie funkcjonujący dokument wśród moderatorów przesyłany pocztą oraz dostępny w wersji pdf z grafiką.

To doskonały przedmiotowego traktowania i przykład braku szacunku supportu Miplo do moderatorów.
I nie tylko moderatorów, wszystkich użytkowników miplo również.
Niby wprowadzają jakieś zasady, które obowiązują wszystkich, ale te zasady są tajne dla 99% użytkowników.
Nie znają ich użytkownicy i nawet nie mają szans ich oficjalnie poznać, bo niby obowiązujący
standard opisu nie jest publicznie dostępny, a powinien być zawarty na stronie www serwisu
pod nazwą Uniwersalne reguły nazewnictwa i opisów POI
Użytkownicy reguł nie znają, więc ich nie stosują, gdyby znali to przynajmniej część z nich
by je stosowała co zaoszczędziłoby zbędnej roboty moderatorom.
Tylko po co szanować czas i pracę murzyna który nie ma żadnych praw i nic nie kosztuje?
Moderatator to tylko murzyn nadzorca, co dostał bata, którym moze okładać innych murzynów
w tym innych nadzorców (może zatwierdzać, edytować i usuwać ich POI).
Murzyn-nadzorca oczywiście też zadnych praw wstosunku do jego właściciela nie ma,
nawet prawa do informacji (o zmianach powinni być informowani pierwsi i zanim one nastąpią).

To tyle odnośnie neokolonialnej polityki supportu miplo i jeszcze 2 słowa ad rem.
Standard opisu POI jest bezwzglednie potrzebny, w ponad 90% zgadzam się
z regułami opracowanymi przez Ppepe, resztę przyjmuję do wiadomości.
(zasada nawet taka która mi się nie podoba jest lepsza od braku zasad)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2010, 13:06:31 »
Fragment z przewodnika, który zawsze jest dostępny na miplo.

Reguły nazewnictwa i opisów POI...
- w polu Opis należy podać dane dodatkowe:

•ul. Krótka 12 (nazwa ulicy nr posesji)
•00-192 Warszawa (kod pocztowy poczta)
•tel. +48221234567 (numer telefonu z prefixem międzynarodowym poprzedzony skrótem tel.)
•fax: +48221234568 (numer faksu z prefixem międzynarodowym poprzedzony skrótem fax:)
•pn-pt 7:00-19:00 (informacje dodatkowe m.in. godziny otwarcia, adres www i inne)

Moja opinia:

ul. - skrót potrzebny i wycinanie jest błędem. Bez skrótu nie wiadomo czy mamy do czynienia z wioską lub mała miejscowością inna niż podana przy kodzie pocztowym, czy z ulicą.
Spotykane i dopuszczane al. = aleja, pl. = plac

kod pocztowy miejscowość - potrzebny przy POI do których jest przypisany adres, nie potrzebny do POI bezadresowych (bankomat, WC, itp.)

tel. - prawidłowa kropka oznaczająca skrót, nie powinna być wycinana, reszta +48... OK.

fax: z punktu widzenia kierowcy (GPS) całkowicie zbędne.

pn-pt 7:00-19:00 - chyba jasno pisze małymi literami i 7:00 a nie 7 i z dwukropkiem a nie z jedną kropką.
Najgorsze jak ktoś wydziubuje godziny w taki sposób:
7:30, 9, 10:30, 12:15, 13, 15:30, 19 = porażka oczopląsowa.

Były czasy gdy synchronizowałem dawniej 50 tyś POI, później 150 tyś, teraz 450 tyś POI (i tak już każdy ma całe miplo w AutoMapie) i nie widze ani odrobiny spowolnienia działania AM.

Lepiej poświęcić czas na poprawianie lokalizacji POI, wywalanie "monologów" opisowych, błedów literowych, ortograficznych, wielu spacji powstałych z kopiuj wklej, niż wycinanie zer z pełnych godzin. Teraz na miplo i do pracy rodacy... zwłaszcza ci co nie mają Larka.
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Dżeju

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:11:31 »
Miami -  :ok:

Skrót "ul." powinien być, tak samo jak kropka za "tel". W końcu jest to POLSKI program i zasady pisowni powinny być przestrzegane. Z tym, że zamula się sprzęt, to można się było zgodzić kiedyś tam  :wink:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:55:33 »
Pokaż mi tę zasadę, która każe mi pisać, że mieszkam
w mieście Kraków na ulicy Zielonej a nie w Krakowie na Zielonej. :ohreally:

*

Dżeju

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2010, 17:58:57 »
Mowimy o zasadach podawania adresu, a nie przedstawiania się. Na kopercie napiszesz:
Jan K....
Zielona 4
00-000 Kraków
,
chyba nie.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:02:14 »
Ja na kopercie napiszę:
...
ul. Zielona 4
...

Jednak.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:37:37 »
Nie rozmawiamy tu o kopertach tylko o POI :)
Ale a`propo dostałem niedawno list z Poczty Polskiej, w adresie jest tylko nazwa ulicy
bez skrótu ul., Poczta chyba wie jak powinno się adresować przesyłki?   B)
Przejrzałem też swoje firmowe faktury, wychodzi pół na pół, na połowie skróty są na połowie nie ma.
W wielu programach komputerowych 'ul.' jest nazwą pola, a nazwa ulicy jego zawartością
Stąd tak często skrót 'ul.' w adresie nie jest drukowany.
I nic dziwnego bo zasadniczo ten skrót nie niesie żadnej informacji,
w adresie w linii pod adresatem każdy oczekuje nazwy ulicy,
a linię niżej kodu pocztowego i miejscowości.
Czy ktokolwiek pisze w adresie: kod pocztowy XX-XXX, miejscowość JAKAŚTAM?
Nie, bo to oczywiste że te 5 cyfr to jest kod, a za nim jest miejsowość.
Tak samo oczywistym jest, że linię wyżej jest nazwa ulicy i numer domu.
Po co więc pisać, że ulica to ulica?

*

Zachu

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:58:27 »
Zawsze może być plac albo aleja ;) i to wszystko na raz w jednym mieście. Tylko nie na tyle małym żeby był jeden kod dla wszystkiego.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2010, 19:09:30 »
W  Warszawie  jest  ul. Wilanowska i al. Wilanowska   B)    (ciekawe co na to Poczta  :E   *)
Przy okazji powodzi słyszeliście pewnie o miejscowości  Kempa Zawadowska . Nieraz na CB słyszałem pytanie : Mobilki jak dojechać na ulicę Kempa Zawadowska :ohreally:   
Takich sytuacji jest pełno ,a że komputer wie bo ma wpisane w odpowiednim polu  to nie znaczy że człowiek będzie wiedział jak mu wydrukują na kopercie,   to tak jak z  "O" i   "0 "   komputer wie  które to zero   a  człowiek ?   jak są obok siebie to widać a jak osobno :-?

* a  Poczta na to: mają różne kody  :E
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 19:20:56 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 15, 2010, 19:54:17 »
Zawsze może być plac albo aleja ;) i to wszystko na raz w jednym mieście. Tylko nie na tyle małym żeby był jeden kod dla wszystkiego.

Oczywiście że być mogą i dla tego 1-2% przypadków warto dla rozróżnienia dopisać że to plac, a tamto aleja.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2010, 19:54:34 »
Przede wszystkim jasno i czytelnie te dane powinny być dostępne i dla moderatorów i dla każdego użytkownika.

'ul.' zawsze wycinam, choć faktycznie ostatnio się zastanawiałem czy robię właściwie. Zawsze jak jest 'al.' lub 'pl.' to taki dopisek robię.

'tel. +48123456789' - dawno ustalony standard i chyba najlepszy z możliwych.

W godzinach zawsze wycinam wszelkie zera. Miami napisał że oczopląś - być może, ale przy kilkuset tysiącach punktów zaoszczędzone kilka spacji i zer pewnie nie będzie obojętne. A przecież zapis 'pn-pt 7:30-18; sb 10-14:30' jest raczej czytelny i wszelkie informacje łatwo zauważalne.

Nie każdy ma za nawigację 'potwora' z dużą ilością ramu/romu/szybkim procesorem. Na moim Mio różnica pomiędzy 50k a 150k była powalająca.

Nawet teraz, przy synchronizacji przyrostowej - mniej więcej po ok. 2 tygodniach od wydania ostatnich mapy plik zawiera już blisko 40k punktów. Przy takim tempie za kolejne 2-3 tygodnie, przy ilości ~ 60k-80k pewnie w wielu sprzętach zacznie się problem z działaniem pliku.
Więc warto zaoszczędzić i te kilka znaków  :ok:

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2010, 19:57:30 »
Podany tekst jest częścią poradnika dla moderatorów (od wersji pierwszej) jaki otrzymali od supportu podczas nadawania uprawnień i jest opracowany przeze mnie. Moderator słusznie zwrócił uwagę.

:D najlepsze jest to, że role były odwrotne. Kolega, który to napisał był po prostu użytkownikiem (może kiedyś był modem) a moderatorem od początku istnienia miplo jestem ja, ale niestety albo coś mnie ominęło (były wysłane na maila) albo mam niezłą sklerozę  :)

Odpowiedziałem tylko na pytanie autora wątku: czy to ma sens?

Thx. O to mi mniej więcej chodziło.

Użytkownicy reguł nie znają, więc ich nie stosują, gdyby znali to przynajmniej część z nich
by je stosowała co zaoszczędziłoby zbędnej roboty moderatorom.

W 100% się z tym zgadzam. Z przyjemnością moderuje się POI, które są pięknie opisane zgodnie z zasadami :)

Dzięki wszystkim za komentarze! Właśnie o takie uzasadnienia mi chodziło. Poczekam więc na nowe zasady i zobaczymy co tam jest napisane :)

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2010, 06:57:30 »
'ul.' zawsze wycinam, choć faktycznie ostatnio się zastanawiałem czy robię właściwie. (...)

Ja z kolei dopisuję. Tak więc czekamy kolego Ppepe na nowe wytyczne.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2010, 09:31:44 »
'ul.' zawsze wycinam, choć faktycznie ostatnio się zastanawiałem czy robię właściwie. (...)

Ja z kolei dopisuję. Tak więc czekamy kolego Ppepe na nowe wytyczne.

No właśnie. Niby w poradniku jaki był na stronie miplo był skrót 'ul.', jednak dawno-dawno temu jak zostałem moderatorem - jeszcze na samym początku miplo, pisałem w tej sprawie do miplo i zalecali wtedy usuwanie tego skrótu.

Niech zadecydują i podadzą takie wytyczne  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 16, 2010, 11:19:17 »
Przypominam że do tej pory AM sama wpisywała adres do opisu POI i zawsze była to tylko nazwa
bez skótu ul.
Działanie polegające na uporczywym ręcznym dopisywaniu skrótu gdy z automatu
jest wpisywana tylko nazwa kojarzy mi się z kopaniem się z koniem  :mrgreen:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2010, 12:14:29 »
Przypominam że do tej pory AM sama wpisywała adres do opisu POI i zawsze była to tylko nazwa
bez skótu ul.

No i to jest również istotny argument.

*

Dżeju

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 16, 2010, 17:41:18 »
Reasumując, dopóki nie ustalą aktualnego standardu, dopóty każdy pozostaje przy swoim zdaniu   B)

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 17, 2010, 10:50:54 »
Jeśli już mówimy o "standardach" to uważam, że odkąd mamy możliwość wyszukiwania POI po nazwach własnych to niektóre kategorie POI mogłyby być rozszerzone o nazwę. Przykład: kategoria "Szkoła Podstawowa", niestety numer szkoły i nazwa jej patrona są "zaszyte" w opisie POI, tak więc nie ma możliwości szybkiego wyszukania np. przez wklepanie "SP20" lub "nr 20" lub nazwy patrona, może to być uciążliwe szczególnie w dużych miastach.

I jeszcze jedno pytanie (być może lamerskie), niespecjalnie związane z wątkiem: Jaka jest "praktyczna" przydatność punktów POI z kategorii "Transport, Komunikacja" -> "Inne" -> "BTS"?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:06:16 »
Do nawigacji? Żadna, chyba że skurat serwisujesz BTS-y :)
A poza tym, dzięki tym kategoriom masz szanse się zorientować czy możesz liczyć na zasięg
swojej sieci GSM jak będziesz się chciał wybrać na urlop z dala od cywilizacji
albo możesz się zorientować co to za dziwna antena jest na sąsiednim budynku.

Podstawową funkcją tych kategorii jest jednak marketing :)
W końcu 44tys. POI to nie bagatela, do dziś to aż 10% POI z miplo, a kiedyś było znacznie więcej.
Miplo znacznie przyjemniej było się chwalić, że ma już 200tys. POI niż że tylko 160.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:22:08 »
Jeśli już mówimy o "standardach" to uważam, że odkąd mamy możliwość wyszukiwania POI po nazwach własnych to niektóre kategorie POI mogłyby być rozszerzone o nazwę. Przykład: kategoria "Szkoła Podstawowa", niestety numer szkoły i nazwa jej patrona są "zaszyte" w opisie POI, tak więc nie ma możliwości szybkiego wyszukania np. przez wklepanie "SP20" lub "nr 20" lub nazwy patrona, może to być uciążliwe szczególnie w dużych miastach.

Ale tak się już dzieje. Jeżeli szkoła ma podany numer, patrona to kilka razy już widziałem że użytkownicy właśnie w polu nazwa podają te dane. Tak samo w przypadku kościołów.

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:27:03 »
No to świetnie :ok: niestety w Poznaniu wszystkie szkoły podstawowe mają nazwę własną pustą... stąd też pytanie o standardy.... jeden wpisze nr 20, inny SP20, jeszcze inny SP20 im. Koziołka Matołka... itd...

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 17, 2010, 15:09:25 »
SP20 im. Koziołka Matołka... itd...

Standardem jest brak standardu  :mrgreen:

Ja nawet jak jest inaczej opisane to wrzucam od kilku dni do nazwy 'nr 20 im. Koziołka Matołka'
SP niepotrzebne bo i tak jest w podkategorii 'Szkoła podstawowa'.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 15:14:14 wysłana przez Dolek »

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 17, 2010, 18:32:42 »
SP20 im. Koziołka Matołka... itd...
Standardem jest brak standardu  :mrgreen:

Tak też myślałem, dlatego wziąłem sprawy w swoje ręce i "poprawiłem" Poznań :mrgreen: wszystkie SP mają swoje nazwy własne z numerami i patronami (no, prawie wszystkie)

SP niepotrzebne bo i tak jest w podkategorii 'Szkoła podstawowa'.

No tu można by się lekko spierać bo notacja typu SP20 jest dość popularna, a chodzi przecież o ułatwienie wyszukiwania, ale i tak zależy kto jak tam sobie "wklepie", jeszcze trudniej jest z liceami gdzie notacja taka jak np. LO XIX jest dość ogólnie przyjęta, ale może też być LO19 lub Nr 19

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 07, 2011, 10:26:06 »
Pokaż mi tę zasadę, która każe mi pisać, że mieszkam
w mieście Kraków na ulicy Zielonej a nie w Krakowie na Zielonej. :ohreally:

Może mieszkasz na zielonej trawce...

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 07, 2011, 13:52:42 »
Zasadą jest przy ulicy Zielonej. Ale to tylko dla wtajemniczonych.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 08, 2011, 09:59:44 »
Niby wprowadzają jakieś zasady, które obowiązują wszystkich, ale te zasady są tajne dla 99% użytkowników.
Nie znają ich użytkownicy i nawet nie mają szans ich oficjalnie poznać, bo niby obowiązujący
standard opisu nie jest publicznie dostępny, a powinien być zawarty na stronie www serwisu
pod nazwą Uniwersalne reguły nazewnictwa i opisów POI

Z doświadczenia widzę że użytkownicy nawet nie mają chęci zapoznania się z przewodnikiem Miplo http://www.miplo.pl/guide.php?a=d40  i informacjami tam zawartymi

Jeżeli każdy zarejestrowany użytkownik Miplo przeczytał by to co jest w przewodniku i stosował by się do tych informacji oraz informacji szczegółowych do niektórych POI to byśmy mieli 90 procent SUKCESU

Zachęcam również wszystkich do przeglądania opisów szczegółowych do kategorii.  Ciekawe czy większość użytkowników piszących w tym wątku przeczytała informację o Sygnalizacji Świetlnej  http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=439 Ilu z was zagląda do Katalogu POI aby zobaczyć czy coś się nie zmieniło od czasu do czasu ???

•00-192 Warszawa (kod pocztowy poczta)
•tel. +48221234567 (numer telefonu z prefixem międzynarodowym poprzedzony skrótem tel.)
•fax: +48221234568 (numer faksu z prefixem międzynarodowym poprzedzony skrótem fax:)
•pn-pt 7:00-19:00 (informacje dodatkowe m.in. godziny otwarcia, adres www i inne)

NIE UMIEMY STOSOWAĆ SIĘ DO PODSTAW WIEC O CZYM MOWA

[admin]1) Forum to nie choinka, żebyś każde zdanie pisał innym kolorem i to jeszcze przy użyciu funkcji "glow". 2) Dyskutujesz z opiniami sprzed roku[/admin]

« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 12:34:55 wysłana przez ajed »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 08, 2011, 15:04:19 »
Od roku niewiele się zmieniło, a temat jest nadal aktualny.
Cytat: morette
Z doświadczenia widzę że użytkownicy nawet nie mają chęci zapoznania się z przewodnikiem Miplo http://www.miplo.pl/guide.php?a=d40  i informacjami tam zawartymi
Jeżeli każdy zarejestrowany użytkownik Miplo przeczytał by to co jest w przewodniku i stosował by się do tych informacji oraz informacji szczegółowych do niektórych POI to byśmy mieli 90 procent SUKCESU
Najgorsze jest to, że takiej chęci nie ma rownież administrator tej bazy.
Gdyby taką chęć miał to poinformowałby użytkowników o zmianach w przewodniku,
Również gdyby tylko chciał, to mógłby poinformować użytkowników o zmianach
w opisie kategorii, a gdyby miał trochę więcej chęci, to nawet mogłby wybrać
użytkowników, którzy powinni zostać o takiej zmianie poinformowani,
czyli tych którzy już dodali jakieś POI w kategorii w której nastąpiła zmiana,
oraz tych którzy właśnie dodali swój pierwszy POI w tej kategorii.

Cytat: morette
...
Właśnie o tym piszę, zacytowałeś fragment przewodnika sprzed roku, który w międzyczasie
uległ zmianom. Wg aktualnej wersji przewodnika nie należy poprzedzać nazwy ulicy
skrótem 'ul.' (wreszcie), a godziny otwarcia maja być pisane bez minut (IMO niestety).
Czy użytkownicy albo przynajmniej moderatorzy zostali o tych zmianach poinformowani?
Użytkownicy na pewno nie, moderatorzy jak sądzę również nie.
Gdyby właścicielowi bazy zależało na jej jakości to znalazłby sposób by to zrobić,
niestety na Miplo wciąż liczy się tylko ilość sztuk POI, czego najlepszym dowodem
jest niedawny wątek o skrzynkach pocztowych,
gdzie jeden z użytkowników, przy pełnej aprobacie supportu Miplo, do każdego
znalezionego na mapie POI 'Poczta', dokłada POI 'skrzynka pocztowa'.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 15:06:34 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 08, 2011, 19:37:46 »
Gdyby taką chęć miał to poinformowałby użytkowników o zmianach w przewodniku,
Również gdyby tylko chciał, to mógłby poinformować użytkowników o zmianach
w opisie kategorii, a gdyby miał trochę więcej chęci, to nawet mogłby wybrać
użytkowników, którzy powinni zostać o takiej zmianie poinformowani,
czyli tych którzy już dodali jakieś POI w kategorii w której nastąpiła zmiana,
oraz tych którzy właśnie dodali swój pierwszy POI w tej kategorii.

Może najpierw przyjmijmy zasadę aby przeczytać na początku jakie zasady obowiązują w danym serwisie, choć nawet są z przed roku,  a nie miejmy pretensje że to właściciel bazy powinien poinformować użytkowników o  zmianach. Jest przewodnik a ludzie nawet do niego nie zaglądają tylko nanoszą punkty tak jak chcą!

To co od razu na głównej stronie powinien być wielki napis, czcionką zasłaniającą cały ekran, w kolorze czerwonym że zostały zmienione zasady skoro tylko 5 % użytkowników nanosi punkty zgodnie z zasadami Miplo, choć są z przed roku. Większość nawet nie zna drzewa POI i nie wie w jakich kategoriach nanosić odpowiednie POI.

Usprawiedliwiasz tu tych wszystkich leni którym nawet nie chce się przeczytać zasad, choć starych zasad Miplo i zwalasz winę na właściciela bazy.

Do każdego źle naniesionego punktu dodaję odpowiednią notatkę o poprawne uzupełnienie danych  i czasami odzewu nie ma nawet po pół roku!!!!!!  a pretensja jest o braku informacji o zmianach.  Podejrzewam że nawet gdyby była taka informacja to i tak użytkownicy nanosili by punkty niezgodnie z uwagami właściciela bazy.

PS.

Moderujesz i wiesz jak to wygląda czy wypowiadasz się tak ogólnie??

Z doświadczenia i z moderaowania widzę że osób dbających o poprawność danych w bazie jest tyle co palców u jednej ręki.
Wszyscy są dobrzy tylko do narzekania, a ci którzy chcą to robić to są murzyni.
Może i jestem murzynem ale z własnego wyboru i nie mam pretensji do nikogo!!!
Odnoszę wrażenie że większość jest tu po to by brać niż coś dawać od siebie!!!
A jak coś jest beee to wina albo właściciela bazy albo moderatora......
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 20:17:14 wysłana przez morette »
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III