na narty z AM - ???

• 42 Odpowiedzi
  • 6693 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 31, 2007, 16:18:26 »
No to jeszcze tylko ostatnie zdanie:
Cytat: "gps_maniak"
Dobrze.
Jak widać produkt "made in Poland" jest w tej materii lepszy niż iGO-2006. Tak to faktycznie wygląda w terenie.

Jest, ale tylko w dużych miastach, mniejsze miejscowości pokazywane są na razie z bardzo małą dokładnością, nie mniej jednak comiesięczne darmowe aktualizacje dają nadzieję na nadrobienie zaległości przynajmniej częściowo.

*

Offline kwieto

• 2785
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 31, 2007, 16:57:31 »
Cytat: "GPS maniak"
Cytat: "kwieto"
Przeczytaj uwaznie to co napisalem

W przeciwieństwie do Ciebie czytam  ;)

No jednak nie, bo piszesz:

A propos: sprawdziłeś te dwa skrzyżowania w Poznaniu, które pokazałem wyżej ? Czy TomTom radzi sobie tam dobrze ?

A przeciez w poscie na ktory odpisujesz napisalem:

Sprawdzilem na mapie TT v652.1204 (pudelkowa wersja, teoretycznie starsza niz to co jest w iGO - bez numeracji w Ciechanowie) i oba skrety sa zaznaczone tam prawidlowo (zgodne z Twoimi screenshotami)

Moge wrzucic screenshoty, niestety najwczesniej wieczorem.
Zwroc tez uwage, ze napisalem, iz skrety sa zaznaczone poprawnie, mimo ze sprawdzalem je na starszych mapach.
Jesli bardzo jestes ciekaw, moge sprawdzic jak jest w jeszcze starszych, np. w v631)

Tak wiec nie jest tak, ze ja gadam o W-wie a Ty o Poznaniu, bo wskazane przez Ciebie miejsca w Poznaniu TT ma prawidlowo.

Nigdzie nie twierdze ze jest to wina algorytmow iGO. Sugeruje tylko, ze skoro mapy iGO sa porownywalne z najnowszymi mapami TT (baza adresowa), to teoretycznie powinny dawac te sama jakosc i w innych aspektach
A jak widac nie daja. Czy wynika to z algorytmow? Nie sadze, bo wtedy wszystkie algorytmy bylyby jakos skopane. Jednak moim zdaniem "cos jest na rzeczy", moze problem pojawia sie na etapie konwersji map TA do formatu iGO?

BTW, to ze uzywam TT nie oznacza ze uwazam go za jedyny sluszny soft. Chetnie skorzystalbym z Que, niestety cena GPS 10 jest poki co zbyt zaporowa :/ A na Palm OS nie ma GPSproxy
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

tramp

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 31, 2007, 17:10:13 »
oj gadacie tak godocie o dupie Maryni  ;)

iGO ma na razie starszą mapę bo 2006.01 a tą nową z Ciechanowem (czyli to samo co ma najnowsze TT 6.60) to jest jakaś wersja lewa, której chyba nikt nie ma, przynajmniej ja nie  :(  :(
oficjalnego update'u PL niet  :(
to ją Pedea (sorry za zniekształcenie nicku) skądś wystrzasnął
czyli Kwieto trzeba uważać na to co się sugeruje jeśli się sugeruje bez stosownej wiedzy, jest to tzw. sugestia przekupki, żeby kupić nieświeżą marchewkę :))

algorytmy iGO są generalnie tylko lepsze "))) pomijając zachowanie na wielopoziomowych rozjazdach - jeszcze bety pod tym kątem nie ćwiczyłem bo nie wtoczyłem się ostatnio na żaden wielopoziomowy rozjazd  :(  ;) :)))

*

Offline kwieto

• 2785
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 31, 2007, 17:13:34 »
Cytat: "tramp"
oj gadacie tak godocie o dupie Maryni  ;)

iGO ma na razie starszą mapę bo 2006.01 a tą nową z Ciechanowem (czyli to samo co ma najnowsze TT 6.60) to jest jakaś wersja lewa, której chyba nikt nie ma, przynajmniej ja nie  :(  :(

No ale ja nie sprawdzalem TT na najnowszej, tylko o "oczko" starszej.
Sprawdze jeszcze w domu na mapach v631 i zobaczymy co powie...

Aczkolwiek W-wa zmienila sie na tych mapach stosunkowo niewiele, przypuszczam ze Poznan rowniez.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline kwieto

• 2785
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 01, 2007, 09:37:00 »
OK, oto obiecane screenshoty:

Przy czym specjalnie dla Was cofnalem sie do TTN 5 i mapy DE_AT_CH_PL_CZ_Plus v631.0 - czyli danych sprzed okolo roku (23% pokrycia mapy Polski)
Nie bardzo mam mozliwosc cofniecia sie dalej, bo po prostu starszych map nie mam.

Tym bardziej dziwi mnie ze iGO pokazuje te skrety zle - nie chce mi sie wierzyc ze ma mapy przedawnione o ponad rok! (czyli 18% pokrycia Polski? A jesli na tych "archaicznych" mapach TT rowniez ma prawidlowe skrety/zakazy?)

Z AM "wypisalem sie" bo nie odpowiadal mi program (wolny i wieszajacy sie), ale rowniez i "grube" bledy map (nieprawidlowo zaznaczone przejscia graniczne, mosty w miejscach promow itp, itd.)
Widze ze w przypadku iGO rowniez nie moge miec pewnosci ze trasa ktora program wyznaczyl jest prawidlowa.
W TT podobalo mi sie to, ze moglo jakiejs drogi nie byc w ogole, ale to co bylo, w 99% przypadkow bylo zaznaczone prawidlowo.

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 01, 2007, 12:22:44 »
OK, oto obiecane screenshoty:

No i stała się jasność  ;)
Tym bardziej dziwi mnie ze iGO pokazuje te skrety zle - nie chce mi sie wierzyc ze ma mapy przedawnione o ponad rok! (czyli 18% pokrycia Polski? A jesli na tych "archaicznych" mapach TT rowniez ma prawidlowe skrety/zakazy?)

A propos "wiekowości" map iGO: w IGO nie ma tego nowego odcinka A4 i podczas jazdy z Wrocka do Zakopanego ciągle gdzieś mi kazał zjeżdżać z A4. Może to coś wyjaśni ?

Podejrzewam, że w przypadu Polski, iGO w pierwszej wersji (bo o ile wiem, te mapy które ja mam są jedyne i nie było ani wcześniejszych ani późniejszych wydań) nie zakupił, bądź nie zaimplementował pełnej bazy.

Wiesz, to tak jak garminowski CNE 9.o. Szczegółowość map jest naprawdę rewelacyjna, baza ulic (przynajmniej w Wielkopolsce) pierwsza liga, ale oficjalnie przyznają się, że pełne dane mają tylko dla 17 dużych aglomeracji. To może oznaczać, że np. w Gnieźnie czy Koninie zakazy skrętu etc. mogą być albo wadliwe, albo wręcz może ich w ogóle nie być, pomimo że Navteq taką bazą już dysponuje.

Wracając do naszego głównego wątku, odnoszę wrażenie, że za bardzo obydwoje przywiązaliśmy się do myśli że pod względem mapowym iGO i TomTom to to samo. A jak widać to nie jest to samo. Przynajmniej w Polsce TomTom ma lepsze/nowsze mapy.

Tyle, że tym akurat bym się za bardzo nie przejmował. To już idzie jak kula śnieżna i należy podejrzewać, że w przeciągu 12-14 stu miesięcy wszystkie produkty mapowe na Polskę będą wyglądały identycznie lub przynajmniej podobnie.

To, że iGO ma dziś dla Polski gorsze mapy od TomToma nie zmienia faktu, że to świetny soft. W Polsce na trasach przejazdowych sprawuje się wyśmienicie, i po Garmin QUE z GPMapą sięgam tylko wówczas jak mam coś do załatwienia w obcym mieście.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 01, 2007, 12:58:46 »
A miało być o nartach....  :(  

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 01, 2007, 19:50:32 »
Cytat: "piotr.lutynski"
A miało być o nartach....  :(  

No to trzeba podzielić:
na deski lepszy TomTom - po jednym 'Tom' na każdą  :D a na deskę iGo  ;)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

tramp

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 25, 2007, 18:32:08 »

Natomiast podam typowe błędy w Poznaniu:

Błąd lewoskrętu.
Na jedynej słusznej mapie  ;) (GPMapa) sytuacja wygląda tak:

i tak jest OK. Natomiast iGO każe skręcać z 28 Czerwca w Hetmańską, pomimo zakazu jaki jest w tym miejscu.

Błąd ulicy jednokierunkowej.
W Garminie jest tak:

i tak właśnie powinno być, a iGO każe jechać z Bukowskiej prosto, pomimo że ten krótki odcinek Bukowskiej (ten, który przekreśliłem) jest jednokierunkowy.

Zobacz jak to wygląda w TomTomie.

błędy te nadal występują w mapie 2006.10, ciekawostka przyrodnicza

checking in TTN, just a moment ...
TTN tych błędów NIE ROBi

ciekawostka przyrodnicza z czego to wynika, no bo faktycznie rozwiązania są trzy, albo mapa w iGO została kupiona taniej niepełna, albo jest skompresowana z pozbawieniem części informacji albo to program (do czego się skłaniam) robi takie błędy ale z kolei przecież algorytm, który napotyka na jednokierunkówkę nie powinien się mylić !!! hmmmmm ciężko powiedzieć

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 27, 2007, 11:25:56 »
Cytat: "tramp"
.... albo to program (do czego się skłaniam) robi takie błędy ale z kolei przecież algorytm, który napotyka na jednokierunkówkę nie powinien się mylić !!!

Dokładnie  >:)

Co ciekawe, w tymże Poznaniu można pokazać dziesiątki przykładów, gdzie iGO uwzględnia kierunkowść ulic. Ki czort ?

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 02, 2007, 00:08:38 »
Wiec z ciekawosci wbilem sobie w TT6 Poznan skrz. ul. Bukowskiej i ul. Polskiej do skrz. ul. Towarowej i Mostu Dworcowego, trasa najkrotsza. No i niestety wyznaczyl trase taka jak IGO2006, czyli pod prad   :)
Mapy v660.1219
Za to AM 3.9.7 pokazuje dobrze :)

*

Offline kwieto

• 2785
na narty z AM - ???
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 02, 2007, 12:15:42 »
Cytat: "Tom2130"
Wiec z ciekawosci wbilem sobie w TT6 Poznan skrz. ul. Bukowskiej i ul. Polskiej do skrz. ul. Towarowej i Mostu Dworcowego, trasa najkrotsza. No i niestety wyznaczyl trase taka jak IGO2006, czyli pod prad   :)
Mapy v660.1219
Za to AM 3.9.7 pokazuje dobrze :)

Ciekawe... wybór trasy zależy od miejsca startowego i docelowego.
Przy czym jeśli wybierzesz punkty podane przez Ciebie, trasa robi "hołubca", czyli z Bukowskiej skręca w Grunwaldzką, następnie zawraca, i dopiero wtedy dochodzi do Roosevelta. Wychodzi na to, że w TT nie jest zabroniony skręt w prawo z Bukowskiej.
BTW, na tym odcinku Bukowska jest ślepa czy jest jednokierunkowa? Nie wiem co zgłosić do supportu.

na narty z AM - ???
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 02, 2007, 21:13:00 »
Wychodzi na to, że w TT nie jest zabroniony skręt w prawo z Bukowskiej.

Ten manewr nie jest możliwy do wykonania. Ukształtowanie krawężników nie pozwala na takie zabawy. Nawet rowerem byłoby trudno.
BTW, na tym odcinku Bukowska jest ślepa czy jest jednokierunkowa? Nie wiem co zgłosić do supportu.
Jednokierunkowa.