mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 43844 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #270 dnia: Październik 27, 2005, 08:39:36 »
Cytat: bazi22
Nie, będę miał dostęp przez rok:
Cytat: Maap
Na początek wszyscy legalni użytkownicy z aktywną subskrypcją otrzymają bezpłatny dostęp przez okres jednego roku do podstawowych funkcji serwisu
Masz rację. Moje przeoczenie.

Ja tylko chciałem wykazać, iż w kontekście tego co admini poi.mobilne.net tu na forum obiecywali, obietnica dostępu do nowego serwisu dla tych co przeniosą swoje punkty jest farsą, bo
albo się zupgraduję do AM4 i będę miał pożytek z nowego serwisu,
albo się nie zupgraduję i na ... mi dostęp.
Ale wytłumacz mi, proszę, przyczynę nieupgradowania? Przecież jest za free, jeśli masz aktywną licencję. Czy znów chodzi o "odmrażanie sobie na złość uszu"?
A jeśli nie masz aktywnej licencji, to może byś rozważył jej zakup?
To nie jest żadna farsa, tylko dość jasne postawienie sprawy.

Po prostu - ten komunikat to niestety zagrywka "pod publikę" w stylu AutoMapy. I to raczej nie dla użytkowników serwisu, bo planując tak poważne zmiany, powinno się chyba przesłać ten komunikat również mailingiem, jeśli się traktuje poważnie swoich użytkowników.
AFAIK Admini poi.mobilne.net nie mają technicznej możliwości wysłania maila do wszystkich uzytkowników. Do moderatorów kategorii - tak. Ale to tylko 300 parę osób.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #271 dnia: Październik 27, 2005, 08:54:41 »
Cytat: Moi
Po prostu - ten komunikat to niestety zagrywka "pod publikę" w stylu AutoMapy. I to raczej nie dla użytkowników serwisu, bo planując tak poważne zmiany, powinno się chyba przesłać ten komunikat również mailingiem, jeśli się traktuje poważnie swoich użytkowników.
AFAIK Admini poi.mobilne.net nie mają technicznej możliwości wysłania maila do wszystkich uzytkowników. Do moderatorów kategorii - tak. Ale to tylko 300 parę osób.

A jednak chyba moją, bo jak inaczej chcą zrealizować to:

Cytuję: Oświadczenie założycieli poi.mobilne.net
[...]
Pragniemy rozwiać podstawowe wątpliwości związane z dalszym losem i funkcjonowaniem serwisu poi.mobilne.net.
[...]
3. Zarejestrowani użytkownicy serwisu mobilne.net, na 30 dni przed wyłączeniem obecnego serwisu i uruchomieniem nowego, zostaną poinformowani droga mailowa oraz w postaci komunikatów prasowych.
[...]
Zespół poi.mobilne.net

Tak więc techniczne mozliwości mailingu są, tylko jakoś chęci zabrakło. Pomijam zupełnie fakt, że gdyby od tego komunikatu zaczęli, to by nie było tej całej dyskusji.

A tak jakiś niesmak w ustach pozostaje ...
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #272 dnia: Październik 27, 2005, 09:24:31 »
Ale wytłumacz mi, proszę, przyczynę nieupgradowania? Przecież jest za free, jeśli masz aktywną licencję. Czy znów chodzi o "odmrażanie sobie na złość uszu"?

Przyczyna nieupgradowania może być prozaicznie prosta. Jeszcze tego nie wiemy, bo nikt z nas nie widział AM 4 na oczy, ale może okazać się, że będzie tak jak np. w przypadku Windows Millennium Microsoftu, który jest najgorszym systemem jaki Microsoft stworzył. Miał być lepszy, prostszy i "rewolucyjny" a okazał się największym badziewiem. I takich przykładów w "świecie" oprogramowania można podać wiele.

*

• 6498
« Odpowiedź #273 dnia: Październik 27, 2005, 10:23:07 »
A jednak chyba moją, bo jak inaczej chcą zrealizować to:
Widocznie stworzyli taki mechanizm lub mają zamiar stworzyć.

Cytat: dabek0312
Przyczyna nieupgradowania może być prozaicznie prosta. Jeszcze tego nie wiemy, bo nikt z nas nie widział AM 4 na oczy
Ale AutoMapa, po kilku upgradach, przyzwyczaiła nas do tego, że kolejne upgrade znacznie podwyższają funkcjonalność programu, a jeśli wystąpi jakiś drobny, przeoczony bug w sofcie, to reakcja jest błyskawiczna.
To jedyny znany mi soft do nawigacji, działający w ten sposób. Nie jest mi znany też użytkownik, któremy by to nie pasowało.

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #274 dnia: Październik 27, 2005, 10:45:50 »

A np. pracuję 3 miesiące w terenie bez komputera stacjonarnego, laptopa, a dostęp do internetu mam tylko na PDA przez GPRS i nie mam ze sobą kabla synchr.

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #275 dnia: Październik 27, 2005, 10:48:44 »
Ale AutoMapa, po kilku upgradach, przyzwyczaiła nas do tego, że kolejne upgrade znacznie podwyższają funkcjonalność programu, a jeśli wystąpi jakiś drobny, przeoczony bug w sofcie, to reakcja jest błyskawiczna.
To jedyny znany mi soft do nawigacji, działający w ten sposób. Nie jest mi znany też użytkownik, któremy by to nie pasowało.
I chwała AutoMapie za szybką reakcję na bugi. Ale AM 4 wg. różnych relacji, ma być napisana od podstaw z dużą ilością nowych funkcji i różnych bajerów. Z zawodu jestem informatykiem i z doświadzenia wiem, że nie obejdzie się bez dużej ilości poważnych bug'ów. Jeśli się mylę to jeszcze raz chwała AutoMapie ;).
A wracając do głównego tematu tego wątku. Z pewnością w chwili pojawienia się AM 4 upgraduje do nowej wersji, ale może okazać się, że bardzo szybko powrócę do wersji 3.8.2.2 (taką w tej chwili mam i jestem zadowolony). I co wtedy ? Będę "odcięty" od nowego serwisu poi.mobilne.net pomimo tego, że jestem legalnym użytkownikiem AM z ważną licencją jeszcze przez 9 miesięcy. Staram się w miarę swoich możliwości być aktywnym "dodawaczem" punktów w serwisie i będę tego pozbawiony. To nie fair.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #276 dnia: Październik 27, 2005, 12:08:13 »
Po kilku dniach własnych przemyśleń w milczeniu i po zapoznaniu się z kolejnymi postami w tym wątku, doszedłem do następujących wniosków:

1. Prawie wszyscy co się tutaj sprzeczają o to, że "ja mam prawo...", "oni nie mają prawa...", "chcą na tym zarobić...", "wykorzystali nas" - nie biorą pod uwagę korzyści, które mogą z ewolucji serwisu poi.mobilne.net uzyskać, tylko doszukują się wyłącznie wad. Nie będę teraz nikomu udowadniał jakie są zalety - niech po prostu chwilę się zastanowi i odpowie sam sobie na to pytanie... Jeśli ich nie znajdzie - uszanuję to.

2. Bardzo trudno większości dyskutujących tu osób "nie mieć ostatniego słowa" w pomniejszych dyskusjach - zawsze musi coś dodać od siebie, zanegować, skrytykować, do bólu bronić swoich racji... Co z tego wynika? Nic.

3. Powstała swego czasu bezprecedensowa, bezcenna i całkowicie non-profit'owa inicjatywa - poi.mobilne.net. Z jakiś powodów osoby darmowo udostępniające swoje zasoby/narzędzia - nie mogą tego robić dalej (zbyt wysokie koszty utrzymania zasobów technicznych czy też narzędzi, brak czasu, itp). W tym momencie zrobię małą pauzę.

Długo myślałem nad tym jak powinny potoczyć się wypadki od tego momentu. Zdrowy rozsądek podpowiada, że:

1. Wszyscy userzy powinni zostać o tym fakcie poinformowani.

2. Wszyscy userzy wspólnie z administratorami powinni poszukać najbardziej optymalnych rozwiązań.

3. Być może rozwiązaniem byłoby połączenie sił / rozszerzenie / przeszeregowanie w gronie administratorów - ktoś mógłby udostępnić za darmo serwer, ktoś mógłby znaleźć sponsora na pokrycie części kosztów, ktoś mógłby przejąć część obowiązków aktualnych adminów...

4. Komercjalizacja tego przedsięwzięcia faktycznie jest bardzo niefortunnym pomysłem - biorąc pod uwagę społeczne uwarunkowania tego projektu i spontaniczne i całkowicie bezinteresowne zaangażowanie się użytkowników.

Tak więc teraz pozwolę sobie zadać dwa retoryczne pytania:

1. Czy w sytuacji, kiedy aktualni administratorzy nie mają już możliwości świadczenia non-profitowej działalności (z dowolnego powodu) a jest kolejna ekipa, która ma takie możliwości, środki i chęci - nie umożliwić im tego (na niezmienionych warunkach działania serwisu)?

2. Czy w sytuacji, kiedy takiej ekipy nie ma - nie lepiej zamknąć/zawiesić ten projekt - do czasu, aż znajdzie się ekipa, która go wznowi i utrzyma na tych samych zasadach co do tej pory?

No i najważniejsze pytanie (mam nadzieję, że już nie retoryczne): Czy jeszcze nie jest za późno by pójść tą drogą w rozwiązaniu tego problemu? Problemu, który po pierwsze trzeba precyzyjnie zidentyfikować by precyzyjnie i trafnie poszukać satysfakcjonujących wszystkich rozwiązań? Jak na razie niewiele osób zaproponowało konstruktywne rozwiązania, a tylko wściekłą, bezproduktywną krytykę i spekulacje...

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #277 dnia: Październik 27, 2005, 12:30:25 »
Cytat: Cat^
Być może rozwiązaniem byłoby połączenie sił / rozszerzenie / przeszeregowanie w gronie administratorów - ktoś mógłby udostępnić za darmo serwer, ktoś mógłby znaleźć sponsora na pokrycie części kosztów, ktoś mógłby przejąć część obowiązków aktualnych adminów...
Były tu takie propozycje, ale przez adminów p.m.n były odrzucane lub ignorowane. Ich wspólną cechą było odejście od koncepcji płatnego serwisu. Widać więc, że adminom nie zależy na rozwiązaniu problemów, o których pisali (koszty serwera, praca bez wynagrodzenia itp.), bo gdyby faktycznie to było problemem, to dałoby się go rozwiazać wspólnymi siłami. Jeśli faktycznie tak ich to męczy, to znaleźliby się godni następcy. Ale nie - nadrzędnym celem adminów jest zachowanie kontroli nad serwisem i branie za to kasy, a zdanie współtwórców nie ma dla niech żadnego znaczenia. A całe gadanie o korzyściach dla użytkowników i dbaniu o ich prawa to kpiny w żywe oczy.

« Odpowiedź #278 dnia: Październik 27, 2005, 12:49:44 »
cat- bardzo slusznie , rav - samo sedno tematu
wlasnie o to tutaj chodzi panowie...zarobic na ludzkiej naiwnosci bo czym innym jest spijanie smietanki nie ze swojego mleka?? ja nie znam tych ludzi ale szacunku do nich nie mam zadnego.dalej idac nalezy zaapelowac do AM ze takie rowiazanie jest ponizej krytyki i rozpoczac bojot w takiej czy innej formie...

*

• 6498
« Odpowiedź #279 dnia: Październik 27, 2005, 13:02:46 »
To zaczynaj ten bojot, robbie.w. Ja się przyłączam i będę głosował na Ciebie, jako szefa bojotu. Nadajesz się do tego, jak ******* ********.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #280 dnia: Październik 27, 2005, 13:05:38 »
Moi nie zagalopowales sie  troche z tym slownictwem nie uwazasz ??

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #281 dnia: Październik 27, 2005, 13:11:11 »
Moi - nie znam cie jako osoby i nie mam zamiaru ciebie obrazac ale uwierz mi kolego ze mozesz z takimi tekstami sie czasami przeliczyc. ja wyrazam swoje opinie i mozesz sie z nimi nie zgadzac ale to nie znaczy ze mozesz mnie obrazac.
mimo wszystko nie czuje urazy i pozdrawiam ciebie gdyz nieswiadomy jestes tego co czynisz

*

• 6498
« Odpowiedź #282 dnia: Październik 27, 2005, 13:11:36 »
sjp.pwn.pl

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #283 dnia: Październik 27, 2005, 13:16:05 »
Dalej nie rozumiem co chcecie bojkotować? Admini p.m.n. postąpili zdaniem wielu nieelegancko (moim też) nie informując wszystkich o swoich działaniach, ale mieli do tego prawo. Przeprosili, bazę oddali i jej nie chcą bez zgody autorów i... wszystko! Moim zdaniem to rozwiązuje wszystkie problemy. Kto będzie chciał będzie sobie na PDAClubie dodawał punkty, a legalni użytkownicy AM4 będą korzystać z nowych udogodnień oferowanych przez panów byłych adminów p.m.n. To nie wiem o co jeszcze chodzi? Ja bym nawet zapisał w regulaminie serwisu POI na PDAClubie, że WSZYSCY mogą z nich korzystać - byli admini też i nie będzie żadnych problemów wtedy. W końcu to wszyscy dla wszystkich te punkty zbierali... Jakiś użytkownik AM4 może w przyszłości doda POI, który się Wam przyda. Ja bym poszedł raczej na współpracę między serwisami niż na palenie mostów, no ale to już leży w gestii Adminów PDAClubu. Pozdro.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #284 dnia: Październik 27, 2005, 13:21:08 »
sjp.pwn.pl

Moi nie ucz nikogo sjp i nie odsylaj tylko prosba opanuj sie lekko z takimi postami . Tyle.

Nie wazne  co Ty chciales (miales) na mysli wazne jak to odebral ktos inny.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

• 6498
« Odpowiedź #285 dnia: Październik 27, 2005, 13:43:32 »
Przyjąłem do wiadomości.

[Dodano: 2005-10-27 14:04:54]
Cytat: robbie.w
mimo wszystko nie czuje urazy i pozdrawiam ciebie gdyz nieswiadomy jestes tego co czynisz
Je też Ciebie pozdrawiam, serdecznie.
A różnica pomiędzy poziomem świadomości mojej i Twojej jest taka, że ja z łatwością mogę dowieść, że Cię nie obraziłem i nie miałem takiego zamiaru. Natomiast, że Ciebie Administratorzy poi.mobilne.net w każdej chwili mogą pozwać do sądu za wypowiadane przez Ciebie opinie o ich osobach, to nie ulega wątpliwości.
Niestety, tu żaden strażnik political correctness nie zainterweniował.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #286 dnia: Październik 27, 2005, 14:51:07 »
Dopiero na innym forum znalazłem tą informacje. Albo źle szukam na stronie PDAclub albo tego jeszcze nie ma, a przeczytać warto
http://www.pdaclub.pl/
Trzyma kciuki
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 12:46:25 wysłana przez jachu »

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #287 dnia: Październik 27, 2005, 15:33:27 »
Oficjalnie nie publikowalismy jeszcze tego linka.

« Odpowiedź #288 dnia: Październik 27, 2005, 16:05:11 »
Cytat: cin2000
Przeprosili, bazę oddali i jej nie chcą bez zgody autorów i... wszystko! Moim zdaniem to rozwiązuje wszystkie problemy.
Ja też uważam sprawę za załatwioną.
Lepiej późno niż wcale.

« Odpowiedź #289 dnia: Październik 27, 2005, 18:30:51 »
Moi - szkoda naszego czasu na polemike skoro do niczego ona nie doprowadzi.jestes osoba uparta i zapewne zawsze szukasz dziury w calym wiec niech pozostanie na twoim. znajomosc zagadnien prawa u ciebie jednak nie jest za wysoka....pozdrawiam i niniejszym koncze .....
ciesze sie ze powstanie baza poi.od niedawna jestem posiadaczem navi w wersji palm i wiem ze te punkty sa bardzo przydatne...fotoradary i reszta :) praca na firmowej navi zamontowanej w samochodzie byla pomylka w polskich warunkach reszta europy OK . teraz samochodowa navi sluzy mi jako odtwarzacz dvd - porazka ...pozdrawiam raz jeszcze

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #290 dnia: Październik 28, 2005, 07:19:24 »

Przyczyny nieupgradowania - np. zmiana formatu pliku .uam, na taki, który nie będzie umozliwiał pobierania nowych punktów z bazy innej niż poi.mobilne.net

Bo w AutoMapie jest co poprawiać w funkcjonalności programu. IMO daleko jej do funkcjonalności Que Garmina czy TomToma. Inni producenci mogą skoncentrować się na uaktualnianiu map.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

• 6498
« Odpowiedź #291 dnia: Październik 28, 2005, 08:40:36 »
Przyczyny nieupgradowania - np. zmiana formatu pliku .uam, na taki, który nie będzie umozliwiał pobierania nowych punktów z bazy innej niż poi.mobilne.net
A z jakiej będzie umożliwiał? Nie zdajesz sobie sprawy z tego, że podałeś jeden z bardziej istotnych powodów, dla których trzeba dokonać upgrade? Abstrahując od innych funkcjonalności, jakie będą - poza wymianą POI - dostępne na mobilne.net.

Bo w AutoMapie jest co poprawiać w funkcjonalności programu. IMO daleko jej do funkcjonalności Que Garmina czy TomToma. Inni producenci mogą skoncentrować się na uaktualnianiu map.
Inni producenci, to muszą się skoncentrować przede wszystkim na produkcji map Polski, które nie istnieją.
Nie mów mi o Que dla pocketów, bo to program egzotyczny, nawet na forum.garmin.pl, w dodatku dostępny wyłącznie w wersji angielskiej. POI Loader (taki garminowski AMPOISync) nie jest dostępny dla Que i sądząc po ilości upgrade (braku jakichkolwiek upgrade) dla pocketowej wersji Que, IMHO Garmin utrzymuje ten produkt tylko z marketingowych względów prestiżowych.
Twierdzenie, że dla użytkownika jest jakaś bardzo istotna różnica pomiędzy codzienną funkcjonalnością AutoMapy i innych programów do autonawigacji było może aktualne dla wcześniejszych wersji AM. Teraz brzmi już nieco śmiesznie.

« Odpowiedź #292 dnia: Listopad 03, 2005, 21:28:22 »
A z jakiej będzie umożliwiał? Nie zdajesz sobie sprawy z tego, że podałeś jeden z bardziej istotnych powodów, dla których trzeba dokonać upgrade?

Uwazam, ze mylisz sie myslac, ze jesli zmieni sie format pukntow POI obslugiwany przez Automape, to bedzie to dobre dla uzytkownikow. Jesli zostanie on zmieniony to zrobione to bedzie w celu walki z konkurencja (nawet jesli jeszcze jej nie ma to bedzie to dzialanie na zapobieganie konkurencji). Moze sie to wydawac narazie bez sensu, ale lepiej teraz sie zastanowic niz pozniej obudzic sie z reka w nocniku.
Zreszta w dziedzinie techniki jestem za ujednolicaniem wszystkiego, a nie tworzenia setek standardow i typow plikow.

Uwazasz, ze am udostepni biblioteki/kod zrodlowy/algorytmy konwesji na ten inny format? Watpie.

*

• 6498
« Odpowiedź #293 dnia: Listopad 03, 2005, 21:41:07 »
Cytat: Kot_Behemot
Uwazam, ze mylisz sie myslac, ze jesli zmieni sie format pukntow POI obslugiwany przez Automape, to bedzie to dobre dla uzytkownikow.
Jeśli nowy format ma spowodować mniejszą wielkość plików uam oraz przyspieszyć obsługę POI, to w ogóle nie ma o czym mówić. Należy tylko żałować, że tak późno.

Jesli zostanie on zmieniony to zrobione to bedzie w celu walki z konkurencja (nawet jesli jeszcze jej nie ma to bedzie to dzialanie na zapobieganie konkurencji). Moze sie to wydawac narazie bez sensu, ale lepiej teraz sie zastanowic niz pozniej obudzic sie z reka w nocniku.
Zreszta w dziedzinie techniki jestem za ujednolicaniem wszystkiego, a nie tworzenia setek standardow i typow plikow.
Podaj dwa programy do autonawigacji, które mają te same formaty POI użytkownika. O czym Ty mówisz?

Uwazasz, ze am udostepni biblioteki/kod zrodlowy/algorytmy konwesji na ten inny format? Watpie.
A udostępniła biblioteki/kod/algorytmy konwersji dotychczasowego formatu POI? Wątpię. A jednak działają w sieci konwertery.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #294 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:56:40 »
Co dalej z tym tematem :?:

Jako świeży użytkownik AM, parę dni temu wertując zasoby PDA-Clubu w tym temacie natrafiłem na "inicjatywę społeczną" pt. POI Mobilne Net, i stwierdziłem że to bardzo sympatyczny i praktyczny pomysł i w dodatku niezwykły jako inicjatywa oddolna i do tego non-profit. Po chwili refleksji, gdy zacząłem zagłębiać się w szczegóły techniczne żeby zassać bazę danych POI (póki co brakło na to czasu) stwierdziłem że jednak prościej by się żyło gdyby tak POI Mobilne Net było częścią AM a wtedy tacy zieloni userzy jak ja nie musieliby studiować na PDA-Clubie tylko odpalaliby sobie płatny program w którym wszystko to już by było ładnie zintegrowane. Zacząłem dalej przeglądać forum POI Mobilne Net w kwestii instrukcji obsługi i zupełnie przypadkiem (autentycznie przez pomyłkę) znalazłem niniejszy wątek, który przeczytałem w całości, uznając temat jako dość ciekawe zjawisko "społeczne", "biznesowe" i "prawne".
Na podstawie niniejszej lektury nasunęły mi się następujące refleksje:

aspekt praktyczny:
1) Zapłaciłem niedawno 5-stów za AM, która jak się okazało bez POI Mobilne Net to już zupełnie inny, nieporównywalnie słabszy produkt i odwrotnie - POI Mobilne Net to nowy wymiar dla AM
2) Jako praktyk (tzn traktujący AM za przydatne narzędzie) uznaję że chciałbym mieć AM fabrycznie zintegrowaną z POI Mobilne Net bo dla mnie jest to oczywista korzyść

aspekt społeczno-psychologiczny:
3) Producent AM robi złoty interes na POI Mobilne Net podnosząc z dnia na dzień i to za freeko wartość biznesową (funkcjonalność) swego produktu; rośnie atrakcyjność i wartość produktu oraz przewaga konkurencyjna. Dla jasności - zupełnie nie oceniam tego od strony moralnej bo sytuacja jest zupełnie wyjątkowa, z jaką nigdy się w życiu nie zetknąłem i nie mam póki co wyrobionego zdania, choć tak na gorąco nasuwa mi się skojarzenie z totolotkiem - jak ktoś wygrywa miliony to myślę sobie że chętnie znalazłbym się na jego miejscu...
4) POI Mobilne Net z Białego Koscioła też robi biznes (nie wiadomo jaki) i mam do tego podobny stosunek jak w punkcie 3. Generalnie uważam że „pecunia non olet” zwłaszcza w sytuacji gdy nie dzieje się to cudzym kosztem a jak rozumiem całą sytuację to mamy tu typowe w przyrodzie zjawisko komensalizmu; jedna strona zyskuje - dla drugiej jest to ekonomicznie obojętne (generalnie)

aspekt biznesowo-prawny:
5) W inicjatywie POI Mobilne Net jest wyraźny zapis (definicja), mówiąca o: tworzeniu bazy danych POI przez "wszystkich" jako inicjatywie non profit dla korzyści tych "wszystkich". Rodzi to w najbliższej przyszłości bardzo poważne implikacje prawne. Może się bowiem zdarzyć tak, że któryś z aktywnych userów "inicjatywy" zażąda w przyszłości gratyfikacji/tantiemów/prowizji etc. tytułem jego praw autorskich, które wg mnie nie przechodzą na mocy w/w definicji inicjatywy na rzecz POI Mobilne Net.
Tym samym wg mnie POI Mobilne Net nie do końca mają prawa do takiego dysponowania całym serwisem jak to planują (sprzedaż dla AM). Mówiąc bardziej obrazowo: jeżeli AM zintegruje POI Mobilne Net to oba podmioty narażają się na cały szereg, możliwych ciosów prawnych, typu: naruszenie praw autorskich, bezpodstawne wzbogacenie, nieuczciwa konkurencja i cała masa innych - katalog zarzutów zależy od kreatywności ew. adwokata... Mylę że w USA taki "buzer" by nie przeszedł ale ze żyjemy w Polsce, czyli kraju w którym prawo i praworządność jest pojęciem umownym to oczywiście wszystko jest możliwe. Pewne jest jedno - na miejscu właścicieli AM nie spałbym spokojnie przez 10 lat od momentu rozpoczęcia zarabiania na POI Mobilne Net - tyle trwa u nas "przedawnienie cywilne".
Podobne, ew. komplikacje muszą brać pod uwagę obecni administratorzy POI Mobilne Net

Moja konkluzja: w tej sprawie nie ma prostych konkluzji i racji.
Ja jako użytkownik softu nawigacyjnego jestem za każdym rozwojem wypadków, który umożliwi mi korzystanie z jeszcze lepszego softu nawigacyjnego, więc jeśli AM zintegruje POI Mobilne Net to będę zainteresowany ją zakupić jeszcze bardziej niż dotychczas - reasumując jestem "za" całym zamieszaniem. Oczywiście inny punkt widzenia ma prawo mieć ktoś kto tworzył oddolnie tą inicjatywę - czyli m.in. pisał kolejne POI, tworzył koncepcję, oprogramowanie itd.
Idealnym rozwiązaniem byłoby jednak gdyby inicjatywa oddolna przetrwała jako alternatywa dla AM. Uważam że PDA-club ma pełne prawo dysponować dotychczasową bazą i dalej ją rozwijać. Być może warto się zastanowić czy od razu nie zrobić tego jako inicjatywy docelowo płatnej, choć oczywiście  w innej formie. Bo tak OT to jestem pod wrażeniem że serwis PDA-Club jest cały czas inicjatywą non profit co traktuję trochę w kategoriach młodzieńczego idealizmu, który jednak z wiekiem i rozwojem świadomości przemija, ustępując miejsca zdrowemu rozsądkowi - ale to już jest temat na nowy topic... :wink:

*

• 6498
« Odpowiedź #295 dnia: Kwiecień 11, 2006, 01:00:28 »
Cytat: "niezawodny"
Mylę że w USA taki "buzer" by nie przeszedł ale ze żyjemy w Polsce, czyli kraju w którym prawo i praworządność jest pojęciem umownym to oczywiście wszystko jest możliwe

Całkiem niedawno (29.12.2005) przeszedł z komercjalizacją bazy fotoradarów w UK na Pocket GPS World, tworzonej na tej samej zasadzie, co mobilne.net. Świat się nie zawalił, choć tam dyskusja na forum ma 37 ekranów, u nas tylko 15.
http://www.pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=33061

Zgadzam się, że AM nie docenia i nie wykorzystuje marketingowo atutu poi.mobilne.net. Wymieniałem nawet korespondencję z AM w tej sprawie. Grochem o ścianę...

Nie bardzo chce mi sie wierzyć w to, że sukces mobilne.net zostanie powielony. Prawdopodobnie nikt sobie nie zdaje sprawy z tego ile to pracy...
Do tego dochodzi "firmowa" integracja AMPOISync z AM.