mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 43947 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #240 dnia: Październik 25, 2005, 21:19:54 »
Bardzo sie ciesze, ze PDAClub przejmie incjatywe w tworzeniu takiej bazy. Pozwoli to na dostep do niej dla szerszego grona :). Pomimo, ze nie uzywam GPS to i tak bardzo mnie ciesza takie incjatywy.
A prawda jest taka, ze jesli AM nie liczyloby na jakies zyski z uzytkowania bazy/ adresu/renomy (wszystko pomimo, ze utrymywane/administrowane przez trojke prowadzacych, bylo budowane przez uzytkownikow) nie pchalaby sie w spolki tylko zalozylaby swoj serwis od zera.

[OT] Moze to nie miejsce, ale jak czytam ten temat to jeszcze raz chce podziekowac tworcom/prowadzacym PDAClub.pl za poswiecenie czasu dla nas uzytkownikow i czytelnikow. Jest to miejsce ktorej jest jednym z niewielu, ktore darze duzym szacunkiem. DZIEKI! [\OT]

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #241 dnia: Październik 25, 2005, 21:52:02 »
Nie wiem czy się nie narażę kilku osobom, ale chciałbym zaproponować wsparcie projektu non profit czyli niezależnego finansowo serwisu poi.
Mogę sfinansować, lub pomóc sfinansować takie przedsięwzięcie.

Choć od niedawna jestem użytkotkownikiem AM i nawigacji GPS to na tyle mi się ten pomysł podoba i jest przydatny, że przy pomocy osób znających się na tworzeniu takiego systemu bazy danych, możemy to stworzyć.

Jest to oczywiście propozycja i jeśli PDACLUB ma na tyle pieniędzy i zapału żeby to bez problemu rozwijać to się nie wcinam :)
W każdym razie mogę w tym pomóc.
Nie wiem jakie są koszty takiego przedsięwzięcia, ale jestem chętny do pomocy.
Musimy się trzymać razem !!! :)

PS. Czy jak kupiłem AM dwa mce temu to też nie będę miał upgrade do 4.0 ?!

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #242 dnia: Październik 25, 2005, 21:58:53 »
Fajna inicjatywa PDAClub i ja też podpisuję się rękami i nogami. Proszę tylko o jedno. Nie ograniczajcie się tylko do Polski. AM idzie w stronę Europy, inne programy już tam są. My też tam jeździmy i znamy sporo fajnych miejsc (niefajnych też ;)  ). Warto je zaznaczyć na mapie. Mapa musi być tylko odpowiednio duża. Dlatego jeszcze raz apel: wiem, że baza ma być otwarta na różne platformy programowe - zróbmy to także otwarte na granice krajów!
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #243 dnia: Październik 26, 2005, 01:40:42 »
Cytat: cin2000
Fajna inicjatywa PDAClub i ja też podpisuję się rękami i nogami. Proszę tylko o jedno. Nie ograniczajcie się tylko do Polski.
To nie jest dobre miejsce na opowiadanie o projekcie i jego zasadach, ale w ramach nieograniczania się do czegokolwiek i zabezpieczenia przyszłych użytkowników przed komercjalizacją od razu proponuję tworzyć cały software na zasadach OpenSource z licencją GPL (software nie przepadnie), a dane o POI przyjmować do publikacji wg licencji Creative Commons lub analogicznej (twórca opisu POI pozostaje jej właścicielem, ale zezwala na wszelkie przetwarzanie - nawet przez komercyjnego p.m.n. - pod warunkiem publikacji nazwiska autora) - oczywiście trzeba to sobrze zgrać regulaminowo - na prawie nie znam się za dużo - uczyłem się tylko podstaw.
Tak, żeby wszyscy byli bezpieczni i zadowoleni.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #244 dnia: Październik 26, 2005, 12:59:16 »
Cytat: piasecznik
1. Żadna z części obecnego serwisu poi.mobilne.net nie zostanie wykorzystana w nowym serwisie, a punkty POI wprowadzone przez użytkowników serwisu nie zostaną przeniesione bez ich zgody.

4. Użytkownicy, którzy zdecydują się na automatyczne przeniesienie punktów, ikon, dźwięków wraz z ustawieniami konta do nowego serwisu, otrzymają bezpłatny dostęp do bazy danych na okres jednego roku.
Bardzo możliwe, że oba te punkty to fikcja. Wystarczy, że AM4 będzie lokalnie (w PDA) zachowywać (importować) POI zgromadzone wcześniej przez AM3 - a pewnie tak będzie.

Mam w bazie 23 "swoje" punkty. Ileśtam osób pobrało je do swoich AM3. Załóżmy, że ja się nie zgodzę na przeniesienie tych punktów. Wtedy pierwsza osoba, która lokalnie, w swoim PDA zaimportuje POI z AM3 do AM4 razem z tymi ode mnie, a następnie zsynchronizuje POI z nową bazą, stanie sie "dawcą" moich punktów. I w nowej bazie one już nie będą moje, tylko jego. Baza nic nie straci na mojej niekorzystnej decyzji. Dlatego twierdzenie, że POI nie zostaną wprowadzone bez zgody "dawców" jest fikcją, bo jeśli nie wprowadzi ich prawowity właściciel, to zrobi to ktoś inny.

A jeśli po jakimś czasie będę chciał przystąpić do nowej bazy ze swoimi punktami, to nie będzie to juz możliwe, bo one już tam będą, dodane przez kogoś innego. W ten sposób stracę prawo do bezpłatnego korzystania, wynikające z punktu 4. A przecież nigdzie nie jest powiedziane, że mam się zgodzić od razu, w ciemno, nie znając ani nowego serwisu, ani nowej AutoMapy.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #245 dnia: Październik 26, 2005, 15:22:21 »
Jest to jakiś problem, moim zdaniem techniczny. I rozwiązanie tego problemu aby pozostać w zgodzie z oświadczeniem należy do autorów serwisu.
Bądźmy dobrej myśli.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #246 dnia: Październik 26, 2005, 17:04:53 »
Cytat: rav_
Mam w bazie 23 "swoje" punkty. Ileśtam osób pobrało je do swoich AM3. Załóżmy, że ja się nie zgodzę na przeniesienie tych punktów. Wtedy pierwsza osoba, która lokalnie, w swoim PDA zaimportuje POI z AM3 do AM4 razem z tymi ode mnie, a następnie zsynchronizuje POI z nową bazą, stanie sie "dawcą" moich punktów. I w nowej bazie one już nie będą moje, tylko jego. Baza nic nie straci na mojej niekorzystnej decyzji. Dlatego twierdzenie, że POI nie zostaną wprowadzone bez zgody "dawców" jest fikcją, bo jeśli nie wprowadzi ich prawowity właściciel, to zrobi to ktoś inny.
Nikt inny tego prawdopodobnie nie zrobi, bo kilka razy padały stwierdzenia, że w AM 4 ma się zmienić struktura plików POI (zmierzająca do większej kompresji danych). Zakładam, że będzie niezbędny konwerter, który być może nie będzie publicznie dostępny.

Cytat: rav_
A jeśli po jakimś czasie będę chciał przystąpić do nowej bazy ze swoimi punktami, to nie będzie to juz możliwe, bo one już tam będą, dodane przez kogoś innego. W ten sposób stracę prawo do bezpłatnego korzystania, wynikające z punktu 4. A przecież nigdzie nie jest powiedziane, że mam się zgodzić od razu, w ciemno, nie znając ani nowego serwisu, ani nowej AutoMapy.
Co proponujesz? Żeby wstrzymać się z dodawaniem punktów do bazy do czasu, kiedy się zastanowisz? Po to, by broń Boże nie dodać przypadkiem Twoich punktów? Powiem Ci tak, dodanie 20 sklepów po adresach ulicznych w miastach, dla których są plany szczegółowe trwa ok. 15-20 minut. Wiele trudu nie stracisz, nie rozpaczaj...

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
« Odpowiedź #247 dnia: Październik 26, 2005, 18:07:24 »
Cytat: Moi
Co proponujesz? Żeby wstrzymać się z dodawaniem punktów do bazy do czasu, kiedy się zastanowisz? Po to, by broń Boże nie dodać przypadkiem Twoich punktów? Powiem Ci tak, dodanie 20 sklepów po adresach ulicznych w miastach, dla których są plany szczegółowe trwa ok. 15-20 minut. Wiele trudu nie stracisz, nie rozpaczaj...

:ohreally:

Oczywiście sytuacja się zmieni jeśli ktoś spróbuje dodać (na swoje konto) Twoje 2430 punktów przed Tobą, co akurat w Twoim przypadku praktycznie będzie niemożliwe... wiadomo.

Jak ktoś ma kasę na soft, jest betatesterem, nawrzucał kilka kilo poi to pewnie jego punkt widzenia jest słuszny.. dla niego samego. Tak samo jak ktoś kto musi ciułać na mapę, o betatesterach tylko słyszał a punkty dodał dwa i to jeszcze przypadkiem.

Na moje rav_ może mieć słuszność i traktuję jego wypowiedź jako słowo "w imieniu wielu" niż tylko jego samego, więc się Moi nie czepiaj trudów, ilości pkt. czy jeszcze innych pierdół. Oczywiście teraz mnie sprawdzisz, więc Ci ułatwię- sam dodałem 18 poi, w tym 1 pochopnie, ale za to mam wielką ochotę na następne. Raczej już w wersji 4.0.

Jeśli zatem rav_ ma rację, to trzebaby wprowadzić system sprawdzania nowych punktów wprowadzanych do nowej bazy, który porównywałby punkty ze starą bazą (oczywiście nie używaną komercyjnie a tylko właśnie w celach porównawczych) i sprawdzał ich autorów, na czym oczywiście nie zależy nikomu, a najmniej samej AM, oprócz oczywiście rzeczonych autorów (no, przynajmniej niektórych).

Z drugiej strony kto mi zabroni objechać (i kto mi udowodni, że nie objechałem ich fizycznie) jakieś tam poi, które są w starej bazie a nie ma jeszcze w nowej i dodać je jako własne, wszak będę wtedy ich autorem bo sam zebrałem. Już nie mówiąc, że skoro nie ma ich w nowej bazie to ja po prostu mogę o ich wcześniejszym istnieniu nic nie wiedzieć.

Sądzę, że AM będzie te poi dodawać po troszkę co kilka uaktualnień, aż w końcu doda wszystkie i tyle. I po choinkę im jakieś tam zgody.

Tak więc, myślę, że idee nie przenoszenia starych poi do nowej bazy można obejść na nieskończoną ilość sposobów a tym samym rozbić o kant pupy.

Rzekłem ;)
Metaverse.out.deliver("life");

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #248 dnia: Październik 26, 2005, 18:30:51 »
w AM 4 ma się zmienić struktura plików POI (zmierzająca do większej kompresji danych). Zakładam, że będzie niezbędny konwerter, który być może nie będzie publicznie dostępny.
Czyli każdy użytkownik po upgradzie do AM4 straci swoje punkty? Na pewno będą zachwyceni... ;)

Co proponujesz?
Ja? A czy to ja narobiłem tego bałaganu? Niech kombinują ci, którzy wymyślili przenoszenie punktów. Ja, jak słusznie zauważyłeś, w każdym przypadku niewiele tracę. Nie podoba mi się tylko, że ktoś wymusza na mnie zgodę na zasadzie "jak się nie zgodzisz, to my i tak dostaniemy twoje punkty, a tylko ty stracisz przywileje".

Cytat: wizja
Sądzę, że AM będzie te poi dodawać po troszkę co kilka uaktualnień, aż w końcu doda wszystkie i tyle. I po choinkę im jakieś tam zgody.
Otóż to. Dlatego uważam, że ta akcja z udzielaniem zgody to fikcja.

*

• 6498
« Odpowiedź #249 dnia: Październik 26, 2005, 18:41:20 »
A jak sobie wyobrażasz inaczej? Np. jeśli ktoś nie zgodzi się na przeniesienie swojego 1 (jednego, jedynego) punktu z niebezpiecznym przejazdem kolejowym na trasie, którą ja często jeżdżę, to bądź pewien, że dodam go pierwszego dnia. Nie widzę innego rozwiązania. Tu chodzi o moje bezpieczeństwo.
Jak myślisz - czy skorzystam, dla ułatwienia sobie tego zabiegu, ze współrzędnych takiego punktu ze starej bazy? Byłbym idiotą, gdybym tego nie zrobił, bez względu na to, jakie kto wyprowadzi z tego wnioski i jak bardzo inni będą się zaklinać, że oni by nigdy w życiu...

Zastanawiam się po co w ogóle dorabianie filozofii, snucie teorii, symulowanie przyszłych zdarzeń i ich drobiazgowa analiza pod kątem technicznym, etycznym i prawnym dla dziecinnie prostej alternatywy:

* zgadzasz się na dodanie swoich punktów do nowej bazy - masz 12 miesięcy użytkowania serwisu z nowymi, ciekawymi funkcjami za free,

* nie zgadzasz się - wypad (nie dotyczy czynnych licencji, do końca ich ważności).

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
« Odpowiedź #250 dnia: Październik 26, 2005, 19:04:22 »
Zastanawiam się po co w ogóle dorabianie filozofii, snucie teorii, symulowanie przyszłych zdarzeń i ich drobiazgowa analiza pod kątem technicznym, etycznym i prawnym dla dziecinnie prostej alternatywy:

* zgadzasz się na dodanie swoich punktów do nowej bazy - masz 12 miesięcy użytkowania serwisu z nowymi, ciekawymi funkcjami za free,

* nie zgadzasz się - wypad (nie dotyczy czynnych licencji, do końca ich ważności).

No i nie można było tak od razu? Po co dyskusje nad czymś, zarzekanie się, że się nie skorzysta, że się zrobi swoje, że to nie tak jak myślicie... po to tylko, żeby trochę ucichło i rozeszło się po kościach? a fe.

Chciałbym  widzieć tą wypowiedź NA POCZĄTKU dyskusji... ;)

Zaraz się okaże, że całe 13 stron wypowiedzi jest li tylko grafomanią i tak na prawdę nic się nie stało. Mimo to, coś tam w potylicy świta, że jednak tak nie jest.

Dla mnie Moi jesteś nadzwyczaj.. elastycznym człowiekiem ;) ponoć cenne w obecnym świecie ;)

*

• 6498
« Odpowiedź #251 dnia: Październik 26, 2005, 19:28:47 »
Czyżbym napisał coś nowego, czego jeszcze nikt tu nie wiedział?
Czy chcesz odwrócić uwagę od faktycznego problemu?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #252 dnia: Październik 26, 2005, 20:02:54 »

Czy na pewno???

Nie zgadzam - upgraduję się do AM 4 i też mam dostęp na rok za free

Zgadzam się - ale się nie upgraduję i nie mam dostępu, bo nowy serwis jest tylko dla AM 4. To czy się zgodzę czy nie, nie ma żadnego znaczenia w kontekście dostępu bezpłatnego do serwisu
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

• 6498
« Odpowiedź #253 dnia: Październik 26, 2005, 20:19:12 »
Snujemy teorie dalej...

Cytat: bazi22
Masz dostęp tylko do końca ważności licencji. Upgrady mają w kontekście tej reguły niewiele do rzeczy.

Zgadzam się - ale się nie upgraduję i nie mam dostępu, bo nowy serwis jest tylko dla AM 4. To czy się zgodzę czy nie, nie ma żadnego znaczenia w kontekście dostępu bezpłatnego do serwisu
Po pierwsze: masz dostęp. Czy go skonsumujesz, to tylko Twoja sprawa.
Po drugie: jeśli masz czynną licencję, to będziesz się upgradował, bo nieuczynienie tego tylko w pojedynczych przypadkach jest uzasadnione. Rozmawiamy zaś o zasadzie, a nie wyjątkach od niej.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #254 dnia: Październik 26, 2005, 20:54:17 »
Jak ktoś się nie zgadza na wykorzystanie zebranych przez siebie punktów przez innych, to trzeba ich było nie podawać, tylko trzymać. Jak się ktoś ocknął teraz, to już niestety jest za poźno. Nie ma szansy na skasowanie tych punktów na wszystkich PDA u wszystkich użytkowników. Zresztą, inni na pewno naniosą je prędzej czy później, a teraz nie nanosili, bo ktoś tam był pierwszy i program nie pozwolił, a nie dlatego, że nie zauważyli tego "przejazdu". W końcu "przejazd" jest tam gdzie był, nie? Zresztą o jakich prawach autorskich tu jest mowa? Do współrzędnych na mapie? Każdy może wziąć GPS i spisać parę cyferek i nazwać je jakoś. Dla mnie to trochę naciągane. Czy ktoś ma prawa autorskie do nazwy "Rysy" i współrzędnych góry? Albo do nazwy "Przejazd kolejowy" i współrzędnych przejazdu? Jeszcze bym sobie wyobraził, że w tym ostatnim przypadku PKP...

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
« Odpowiedź #255 dnia: Październik 26, 2005, 21:01:02 »
26.10.2005 19:28
Czyżbym napisał coś nowego, czego jeszcze nikt tu nie wiedział?
Czy chcesz odwrócić uwagę od faktycznego problemu?

Sam już nie wiem :ohreally:, ale pokusiłem się o małą retrospekcję - tak już z przymróżeniem oka ;)

18.10.2005 08:30
Odpowiem tak - jeśli ktokolwiek będzie usiłował sprzedać moje punkty bez mojej akceptacji (zawsze bezinteresownej), wyrwę serce i to przez gardło.

Jeśli Ty mógłbys wyrywać to mogą także inni.. tylko jakim prawem, skoro Twoja zgoda miałaby tu niewiele do rzeczy.. nie zgadasz się? to "wypad" a nie do wyrywania się brać..

25.10.2005 19:51
Jeśli czytasz ten wątek, to wiesz, że masz prawo zablokować transfer wszystkich swoich 19 (słownie: dziewiętnastu) punktów do nowego serwisu.

No to po co mowa o jakichś blokadach skoro jw. Trzeba było jasno powiedzieć, że blokady to mrzonka a nie uspokajać, że tak, owszem można będzie..

25.10.2005 21:20
To ja się pytam: kto da się nabrać po raz kolejny gościom, którzy ograniczają się niemal wyłącznie do konsumowania pracy innych i podnoszenia krzyku, jak coś nie gra lub coś nie pasuje.

A to jak ulał pasuje do działania AM i p.m.n ;) no może oprócz krzyku...

25.10.2005 22:25
Ale żeby trzymać się tego fragmentu - niech sobie każdy blokuje transfer swoich POI do nowego serwisu, niech sobie nawet rękę na złość odgryzie. Mnie to wali.

Nie tyle Cię to wali, ile wiesz, że mogą sobie blokować na zdrowie.. AM i tak je sobie weźmie tak czy inaczej.

Jak to rozwiązał pewien rabin "Ty masz rację i ty masz rację" - ależ rabbe, obaj nie mogą mieć racji! - "Ty też masz rację" ;)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #256 dnia: Październik 26, 2005, 21:29:22 »
Jeżeli umieszczasz w necie na stronie, na której jest napisane, że każdy może korzystać do woli z punktów tu zgromadzonych, to musisz się liczyć z tym, że każdy oznacza każdy. Poza tym cała "własność" punktu polega na tym, że "autor" punktu zamieścił go pierwszy i tym samym uniemożliwił zrobienie tego innym. Ale nie mówmy, że Media Market w Bydgoszczy jest kogoś, bo nie jest. Ja też mogę podać jego współrzędne jutro. Za free. Dla wszystkich, w tym dla AM i p.m.n. do wykorzystania. Bo oni tego sprzedawać nie będą. A jeżeli mówimy o tym, że wzrośnie atrakcyjność produktu, to tak samo wzrasta atrakcyjność Desti i Tomtoma i wszystkich innych programów obsługujących poi-e.

« Odpowiedź #257 dnia: Październik 26, 2005, 21:37:18 »
Czysto hipotetyczna sytuacja :)

Pierwszy dzień pracy NOWEGO SERWISU godzina 0 minut 0 sec 1
Loguje się pierwszy "nowy" użytkownik który posiada aktualna baze ze starego PMN i robi synchronizacje wrzucajac cale kilka (dziesiąt) tysiecy punktów. Tym samym reszta użytkowników którzy tak naprawde są autorami tych punktów zostają pozbawieni mozliwości dołączenia sie "gratisowego" do serwisu na podstawie punktu 4

Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Bo chyba żaden z nas nie chciałby żeby się okazało iż wszystko fajnie ale moje punkty są już w bazie bo przede mną synchronizację robił ktoś kto po prostu miał stara bazę, i tym samym zachwował sie (bezwiednie) bardzo niekulturalnie bo "pozbawił mnie posiłku" ;)

Rozważcie Panowie :)

P.S. Jeśli dostaniemy informacje na 30 dni przed zmianą zasad funkcjonowania serwisu a nie będzie jeszcze AM4 oznaczało to będzie że najpóźniej za te 30 dni taAM4 się pojawi wreszcie (może to będzie jeszcze zanim subskrypcja mi wygaśnie) :D
Liczę na to że AM4 przywróci mi wiarę w sens corocznych opłat w ramach update.

Narazie staram się zachować zdrowy rozsądek i jeśli ktoś zaoferuje sensowny pomysł wymiany POI który funkcjonował będzie tak dobrze jak "stary" system to czemu nie.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #258 dnia: Październik 26, 2005, 21:50:39 »
Wystarczy (i tak pewnie będzie) o godzinie 23.59.59 (czyli sekundę przed godziną zero) mieć wrzucone wszystkie punkty ze starej bazy, z zapisanymi tam danymi o "autorstwie". To to akurat żaden problem. No chyba, że nie zdążysz się zgodzić do tej pory i wtedy faktycznie w nowym serwisie ktoś inny będzie pierwszy...

*

• 6498
« Odpowiedź #259 dnia: Październik 26, 2005, 21:50:56 »
Odpowiem tak - jeśli ktokolwiek będzie usiłował sprzedać moje punkty bez mojej akceptacji (zawsze bezinteresownej), wyrwę serce i to przez gardło.
Jeśli Ty mógłbys wyrywać to mogą także inni.. tylko jakim prawem, skoro Twoja zgoda miałaby tu niewiele do rzeczy.. nie zgadasz się? to "wypad" a nie do wyrywania się brać..
No i...? Widzisz tu jakąś sprzeczność w moich słowach? Bo nie rozumiem.
Po pierwsze tu jest moja akceptacja. Po drugie, to ja sprzedaję swoje punkty za roczne korzystanie z serwisu za friko. I robię to absolutnie świadomie.
Dopiszę, bo zaraz się ktoś czepi: nie ma sprzeczności pomiędzy wspomnianą bezinteresownością a dealem z darmowym korzystaniem z serwisu. Swoje punkty dawno i wielokrotnie deklarowałem do dowolnego wykorzystania albo za free, albo producentom softu nawigacyjnego (dowolnego), bo skorzystają i tak na tym użytkownicy. To, że mogę w zamian korzystać przez rok za friko z nowych funkcji serwisu jest tylko miłym dodatkiem.

Jeśli czytasz ten wątek, to wiesz, że masz prawo zablokować transfer wszystkich swoich 19 (słownie: dziewiętnastu) punktów do nowego serwisu.
No to po co mowa o jakichś blokadach skoro jw. Trzeba było jasno powiedzieć, że blokady to mrzonka a nie uspokajać, że tak, owszem można będzie..
Ma prawo zablokować i to jest oczywiste.
A to, że jeśli te punkty są wartościowe, to zostaną odtworzone prędzej czy później, to inna sprawa. Równie oczywista. Blokada tylko ten proces utrudni, ale nie uniemożliwi. Nikt nie zabroni wpisania punktu, który istnieje w rzeczywistości i jest ważny dla wpisującego i dla innych.
Ja nie bez kozery powtarzam sformułowanie o "odgryzaniu własnej ręki" lub "odmrażaniu uszu" na złość sobie.
Bo z powyższego akapitu każdy logicznie kojarzący obywatel IV. Rzeczypospolitej powinien sobie zdawać sprawę. I z tego właśnie powodu wszystkie te rejtanowskie gesty są tak żałośnie śmieszne.

To ja się pytam: kto da się nabrać po raz kolejny gościom, którzy ograniczają się niemal wyłącznie do konsumowania pracy innych i podnoszenia krzyku, jak coś nie gra lub coś nie pasuje.
A to jak ulał pasuje do działania AM i p.m.n ;) no może oprócz krzyku...
To znaczy, że transferujący punkty niczego nie zyskują? To Twoje zdanie, pozbawione podstaw, o czym pewnie doskonale wiesz. Ale czego się nie robi dlya podderzhanya razgovora...
Co ja na tym skorzystam? Sam jeszcze nie wiem. Coś ciekawego obiecują.
Co skorzystam, jeśli nie wytransferuję? To wiem. Nic.

Ale żeby trzymać się tego fragmentu - niech sobie każdy blokuje transfer swoich POI do nowego serwisu, niech sobie nawet rękę na złość odgryzie. Mnie to wali.
Nie tyle Cię to wali, ile wiesz, że mogą sobie blokować na zdrowie.. AM i tak je sobie weźmie tak czy inaczej.
Powtórzę jeszcze raz - jeśli punkty są istotne, to ktoś (użytkownik serwisu wymiany POI) je i tak odtworzy.
A ja robienia sobie samemu kuku nie mogę zabronić. Tyle, że również do tego nie podżegam.

Jak to rozwiązał pewien rabin "Ty masz rację i ty masz rację" - ależ rabbe, obaj nie mogą mieć racji! - "Ty też masz rację" ;)
Stare, ale zawsze dobre. Nawet w wersji skróconej. ;)
Nadal nie widzę sprzeczności w swoich słowach, a to chyba próbowałeś udowodnić?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #260 dnia: Październik 26, 2005, 21:55:43 »
Faktycznie. O tym to chyba nikt nie pomyslal :)
Wyglada na to ze lepiej juz sie zgodzic na przeniesienie punktow, bo inaczej ktos je sobie przeniesie i zostanie dodatkowo ich autorem.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #261 dnia: Październik 26, 2005, 21:57:48 »
Cytat: jakub kańczugowski
Faktycznie. O tym to chyba nikt nie pomyslal :)
Wyglada na to ze lepiej juz sie zgodzic na przeniesienie punktow, bo inaczej ktos je sobie przeniesie i zostanie dodatkowo ich autorem.

Hehe Kuba to jest dobre co napisales :))

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #262 dnia: Październik 26, 2005, 22:03:43 »
Reasumując - im dłużej będziesz się opierał przed udostępniniem swoich punktów tym gorzej dla Ciebie, bo nowy serwis tak czy siak je posiądzie - nie Ty to kto inny je doda. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że to właśnie on odbierze laury za Twoją pracę co chyba bedzie bolało najbardziej.

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #263 dnia: Październik 26, 2005, 22:23:17 »
Cytat: Robert de Clair
Reasumując - im dłużej będziesz się opierał przed udostępniniem swoich punktów tym gorzej dla Ciebie, bo nowy serwis tak czy siak je posiądzie - nie Ty to kto inny je doda. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że to właśnie on odbierze laury za Twoją pracę co chyba bedzie bolało najbardziej.
Chyba, że nabierzesz do tego wszystkiego dystansu i postanowisz, że olewasz te punkty, ten serwis i tych panów. To, co wzięli, szlag trafił. Ale przynajmniej nie będziesz im dodawał nowych w przyszłości.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #264 dnia: Październik 26, 2005, 22:35:30 »
Może jestem altruistą, ale dla mnie nie ma żadnego problemu jeśli „moje” punkty POI wykorzysta bezpłatnie w przyszłości zespół mobine.net.
Mam jednak nadzieje, że dla nas użytkowników nadrzędnym serwisem oferującym POI będzie serwis ogólnodostępny i bezpłatny np. na serwerze PDAclub i ten serwis będzie przez nas sukcesywnie rozbudowywany o nowe POI.
 Być może będziemy musieli dodawać punkty równocześnie do bazy oferowanej przez Automapę  jak i do naszej ogólnodostępnej bazy POI.
Sądzę, że tyko takie działanie spowoduje nie pogłębianie się monopolu Automapy  na naszym rynku programów nawigacyjnych.
Dla mnie jedną z większych wartości programów nawigacyjnych są właśnie POI i jeśli będziemy je mogli również wykorzystywać w innych programach typu TTn, Destinator ,itd. to być może w przyszłości będę mógł zrezygnować z Automapy, jeśli sam program będzie słabszy od konkurencji, bo te same POI będę mógł wykorzystać w innych programach

Do Moi

NA POCHBEL MONOPOLOM

[Dodano: 2005-10-26 22:39:14]
Sorry
Do Moi
NA  POHYBEL MONOPOLOM

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
« Odpowiedź #265 dnia: Październik 26, 2005, 22:46:26 »
Cytat: Robert de Clair
Reasumując - im dłużej będziesz się opierał przed udostępniniem swoich punktów tym gorzej dla Ciebie, bo nowy serwis tak czy siak je posiądzie

I tak oto doszliśmy do momentu, w którym nie tylko nie warto się upierać przy nie dodawaniu poi, ale jeszcze zacznie się wyścig kto pierwszy i kto więcej doda.. sprytne ]:>

Nawet najlepsi spece od socjotechnik lepiej by tego nie wydumali. ...No chyba, że się mylę :swirus: ale to już byłaby teoria spiskowa :alien:

Coraz bardziej zaczyna mnie to bawić, sam nie wiem czy to dobrze, czy źle.

Serdecznie pozdrawiam i odmeldowuję się od tematu na czas bliżej nieokreślony.

« Odpowiedź #266 dnia: Październik 26, 2005, 23:03:22 »
kolejne gdybanie....

Chyba ze zostaną wszczepione w nowy serwis procedury ktore umozliwia przypisanie z powrotem punktow ich "prawowitym wlascicielom" gdy tylko przystapia oni do tegoż serwisu :)

do korrek'a - tu nie chodzi o to ze ja nie chce oddac za darmo swoich punktow. teraz chodzi tu o to, iż czułbym się załadowany bez mydła w tą część gdzie w/g E. Niziurskiego plecy tracą swą szlachetną nazwę gdyby nagle sie okazało że cała moja praca została przypisana jakiemuś Joe_Doe, tylko z tego powodu iż akurat podłączył się z synchronizacją przede mną.

Można to nieco porównać do uczucia gdy dajesz komuś ściągać od siebie na klasówce a po sprawdzeniu jej wyników okazuje się iż on dostał 5 a Ty 3 mimo iż zawartość tego co poddaliście ocenie jest taka sama ;)

No ale troszke rozgalopowałem się w porównaniach :D

*

• 6498
« Odpowiedź #267 dnia: Październik 26, 2005, 23:31:04 »
Cytat: Korrek
Do Moi
NA  POHYBEL MONOPOLOM
A co ja mam wspólnego z monopolem? Jakimkolwiek?
AM też nie jest monopolistą (-stką?) Przecież jest GPMapa, MapaMap, Navigo, PDA Nawigator, TomTom PL. Jest w czym wybrać.
Chyba, że masz na myśli użyteczność. Tu faktycznie AutoMapa ma monopol. Przynajmniej u mnie, przynajmniej w większości zastosowań i przynajmniej na razie. A mam licencjonowane wszystkie wymienione powyżej programy.
Więc co tu AM zawiniła, żeby ją wysyłać na pohybel?

[Dodano: 2005-10-26 23:32:23]
Sorry, nie mam MapyMap.

« Odpowiedź #268 dnia: Październik 27, 2005, 00:02:23 »
przeczytalem calosc i stwierdzam fakt iz chcecie skomercjalizowac to co nie jest wlasnosci jednosti a ogolu. dla mnie osobiscie ci ludzie co chca to zrobic to nic innego jak szuje.....skoro zalezy im na pieniadzu jako wartosci to niech dogadaja sie z automapa jako portal sponsorowany ktory utrzymywany w calosci jest z pieniedzy sponsora a dla ich urzytkownikow nadal jest bezplaty. ale po co skoro mozna zarobic na tym dobre pieniadze.ale na czym panowie ....na jawnym zlodziejstwie.. tak czy inaczej okradliscie w ten sposob swoich kolegow ktorzy dodawali swoje punkty za free.mydlenie oczu o mozliwosciach przenoszenia badz nie to tylko zaslona dymna. dziwie sie jednak firmie AM ze jest na tyle perfidna decydujac sie na taki krok. cwana zagrywka aby urwac lep piractwu a rowniez za free dostac CZYJES POI. Pamietajcie jednak o wartosci intelektualnej i wspolnym pozwie sadowym :). szkoda ze pieniadz zmienia czlowieka a wasi koledzy po prostu stali sie kupczykami

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #269 dnia: Październik 27, 2005, 08:03:12 »
Snujemy teorie dalej...

Masz dostęp tylko do końca ważności licencji. Upgrady mają w kontekście tej reguły niewiele do rzeczy.

Nie będę miał dostęp przez rok:

Cytat: Maap
Płatny serwis będzie dostępny tylko dla legalnych użytkowników AM4.
Nasze usługi raczej nie będą działały ze starszymi wersjami AM a tylko AM4.
Na początek wszyscy legalni użytkownicy z aktywną subskrypcją (a zakładam, że wszyscy, którzy mają legalną i ważaną licencję AM będą mieć upgrade do AM4) otrzymają bezpłatny dostęp przez okres jednego roku do podstawowych funkcji serwisu i otrzymają za darmo odpowiednie narzędzie umożliwiające m.in. automatyczne synchronizacje, pogode, lokalizacje.

chyba że rawco i s-ka zmienili już zdanie

Po pierwsze: masz dostęp. Czy go skonsumujesz, to tylko Twoja sprawa.
Po drugie: jeśli masz czynną licencję, to będziesz się upgradował, bo nieuczynienie tego tylko w pojedynczych przypadkach jest uzasadnione. Rozmawiamy zaś o zasadzie, a nie wyjątkach od niej.

Ja tylko chciałem wykazać, iż w kontekście tego co admini poi.mobilne.net tu na forum obiecywali, obietnica dostępu do nowego serwisu dla tych co przeniosą swoje punkty jest farsą, bo
albo się zupgraduję do AM4 i będę miał pożytek z nowego serwisu,
albo się nie zupgraduję i na ... mi dostęp.

Po prostu - ten komunikat to niestety zagrywka "pod publikę" w stylu AutoMapy. I to raczej nie dla użytkowników serwisu, bo planując tak poważne zmiany, powinno się chyba przesłać ten komunikat również mailingiem, jeśli się traktuje poważnie swoich użytkowników.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS