mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 43908 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #210 dnia: Październik 21, 2005, 18:23:49 »
Cytat: Moi
Tylko nikt nie zwraca uwagi na fakt, że tak naprawdę to jest
jedna z operacji AutoMapy w wojnie z piractwem.
Tak niestety jest, że w wojnie bywają poszkodowani także i niewinni ludzie.

Moi Czy Ty przypadkiem nie demonizujesz?
Czyżby legalni użytkownicy AM stanowili mniejszość?
Czy ktoś to sprawdził, policzył, oszacował?
Aktywnych użytkowników poi.mobilne.net jest poniżej tysiąca,
a biernych? 5 może10x więcej?
Czyżby Geosystems, producent programu który stał sie  się
synonimem nawigacji satelitarnej po Polsce, sprzedał tylko kilkaset,
bądź marne kilka tysięcy automap, a reszta to piraci?

A może uważasz, że legalni użytkownicy AutoMapy są tacy 'dziwni'
że nie korzystają w przeciwieństwie do piratów z mobilne.net?

Dobrze, przyznam się, kupiłem AM jakieś 3 tygodnie temu
i już jestem piratem!
Takim samym jak ci, co zassali AM przez p2p.
Zostałem nim nieświadomie, ale jednak, stało się. Jak?
Bardzo prosto, zapomniałem raz wyjąć Palmaxa z samochodu,
został w schowku, a później żona wybrała się sama autem na zakupy.
Nie, nie używała Automapy, może nawet nie wiedziała,
że Palmax został w aucie.
Ale licencja jest na mnie, a zgodnie z nią:
"Licencjobiorca nie ma prawa umożliwiać dostępu do produktu
osobom nie posiadającym licencji na użytkowanie produktu"

A żona niewątpliwie i obiektywnie, dostęp do programu miała.
I to ja <tu sie kajam> ;) jej go umozliwiłem.

Drugi raz zostanę piratem, gdy pojedziemy z bratem w góry.
Dwoma autami, chce zobaczyć 'czym to się je', więc dam mu spróbować.
Palmax z AM pojedzie w jego samochodzie.
Tego też wg licencji zrobić mi nie wolno.

Krótko mówiac, w zasadzie każdy, legalny zdawałoby się
użytkownik AutoMapy ma duże szanse, prędzej bądż później,
zostać piratem, czy tego chce czy nie.
Aby tak się nie stało powinien dziennie rano 'odmawiać licencję'

(oprócz, czy zamiast pacierza) Tylko wtedy będzie miał szanse
nie przegapić któregoś zakazu z waruków licencji.

Jeśli o takich piratach mowa, to tej wojny AutoMapa nigdy nie wygra,
chyba ze sama polegnie.

A wracając do meritum sporu,
podzielam tu zdanie  GPS maniaka, korrka i paru innych.
Twoje, cóż przyjmuje do wiadomości, raczej się tu nie przekonamy,
protokół niezgodności tak czy siak pozostanie ;)
A żeby 'wolna baza POI' miała się jak najlepiej,
póki co dorzuciłem do niej kilkadziesiąt punktów.
Co potem? Nie wiem, zobaczę gdy światło dzienne ujrzą konkrety.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #211 dnia: Październik 21, 2005, 18:35:34 »
Tak naprawdę, cała baza to kilkaset osób.
Kilka dni temu okazało się, że trzy. Reszta się nie liczy.

Bardzo niewiele spośród najbardziej aktywnych to piraci, lub ci co nie przedłużyli licencji.
Skąd masz te dane?

Cytat: rav_
Przy okazji: Ile AutoMap dotychczas sprzedano? Więcej niż 7000?
Sądzę, że koło 25-30 tysięcy.
Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Czy robiąc bazę trzeba decydowac się na jeden format wyjściowy?
A o tym już zdecydowali Administratorzy poi.mobilne.net.
...mając w nosie zdanie kilkuset współtwórców bazy.

A teraz firma, której płacił i którą poprzez swoje POI wspierał, chce go potraktować jak pirata.
Nie. Udostępnia nowe funkcjonalności tylko użytkownikom najnowszej wersji AM.
...zabierając wszystkie użytkownikom starszej wersji. Legalnym i nielegalnym, bez różnicy.

Wiele firm nie supportuje starych wersji i nie ma w tym żadnego skandalu.
Dotychczas p.m.n nie było jedną z tych firm, tylko wspólnym przedsięwzięciem wielu osób, które powinny wspólnie decydować o tego rodzaju przekształceniach.

« Odpowiedź #212 dnia: Październik 21, 2005, 19:04:41 »
Co Ci z nowych funkcji w formacie 4.x, jeśli nie otworzysz żadnego pliku softem 3.x? Wiele firm nie supportuje starych wersji i nie ma w tym żadnego skandalu.
No to podaj choćby jeden taki przypadek.
Tzn. taki, gdzie namawia się do współpracy userów wersji X. Oni bezinteresownie (bo niby dla siebie) zbierają (czasem niemałym nakładem sił i środków) i gromadzą dane. A potem tym userom mówi się tak: dążąc do coraz to lepszej funkcjonalnością softu - a zatem dla dobra userów - wprowadzamy kolejną (lepszą) wersję softu X+1, w którym to z przyczyn technicznych musimy zmienić format danych co powoduje szanowni darczyńcy, że jeżeli chcecie korzystać z owoców własnej pracy (czytaj: głupoty) czyli ze swoich danych w sposób równie funkcjonalny jak dotychczas - dajcie kasę na upgrade.

Adam pokaż mi taką firmę ;) Oczywiście poza AM !

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #213 dnia: Październik 21, 2005, 19:32:25 »
Dyskutujesz sam ze sobą? Ja mówię o uczestnikach dodających punkty.

Bardzo niewiele spośród najbardziej aktywnych to piraci, lub ci co nie przedłużyli licencji.
Skąd masz te dane?
W przeciwieństwie do Ciebie, siedzę na tym Forum niemal od jego powstania. Czytam pilnie wszystkie wypowiedzi w wybranych działach. Wymieniam korespondencję z bardzo wieloma PDAClubowiczami, jak również z osobami aktywnymi na poi.mobilne.net. Nie zdarzyło mi się, bym nie odpowiedział na maila, chyba że dotyczył prośby o nielegalny soft. Potrafię odróżnić pirata od legalisty. Czytam również opinie o kwestiach licencji i wyciągam wnioski.
Mogę jeszcze tylko dodać, że przeglądam interesujące mnie wątki na forach pirackich, zauważam tam ciekawe osoby...

Sądzę, że koło 25-30 tysięcy.
Na jakiej podstawie tak sądzisz?
Nie chce mi się googlać, ale jakieś półtora roku temu AM wspomniała oficjalnie o 8 tysiącach. Przy tegorocznym boomie na PDA+Navi nie powinno to być mniej.

A o tym już zdecydowali Administratorzy poi.mobilne.net.
...mając w nosie zdanie kilkuset współtwórców bazy.
Co nie zmienia faktu.

Nie. Udostępnia nowe funkcjonalności tylko użytkownikom najnowszej wersji AM.
...zabierając wszystkie użytkownikom starszej wersji. Legalnym i nielegalnym, bez różnicy.
A kto i komu zabiera stare funkcjonalności AutoMapy?

Dotychczas p.m.n nie było jedną z tych firm, tylko wspólnym przedsięwzięciem wielu osób, które powinny wspólnie decydować o tego rodzaju przekształceniach.
Mówimy o firmie AutoMapie i nowej wersji jej softu 4.x. Tak dla przypomnienia.

[Dodano: 2005-10-21 19:49:21]
Cytat: gps maniak
Co Ci z nowych funkcji w formacie 4.x, jeśli nie otworzysz żadnego pliku softem 3.x? Wiele firm nie supportuje starych wersji i nie ma w tym żadnego skandalu.
No to podaj choćby jeden taki przypadek.
Tzn. taki, gdzie namawia się do współpracy userów wersji X.
Właśnie zajrzałem do swojej korespondencji z AutoMapą, w której czyniłem zarzuty, że serwis poi.mobilne.net to fantastyczne rozszerzenie dla ich programu, a oni nic nie robią żeby ten serwis rozpropagować. Było to w marcu tego roku.
I wiesz co odpisali? Że poi.mobilne.net nie zgadza się na podpisanie umowy na wyłączność dla formatu AM, więc oni nic w tej sprawie nie zrobią.
Zatem nie ma i nie było mowy o namawianiu kogokolwiek przez AutoMapę do aktywności w dodawaniu POI na mobilne.net.

« Odpowiedź #214 dnia: Październik 21, 2005, 21:31:08 »
Zatem nie ma i nie było mowy o namawianiu kogokolwiek przez AutoMapę do aktywności w dodawaniu POI na mobilne.net.
Adam, qrczę jak można z tych samych faktów wyciągać tak różne wnioski ??
Czy Ty naprawdę nic nie kumasz, czy co ?? :(

Przecież ja nie napisałem że od początku istnienia poi.mobilne.net czy to AM czy admini PMN robili innych "na szaro". Nie ! To była wspaniała społeczna inicjatywa !

Ale:

1. Z tego co napisałeś wynika że już (najpóźniej) w marcu AM chciała "przejąć" inicjatywę - oczywiście wraz ze społecznie zbudowaną bazą !!!  Tu wychodzi cała moralność AM. Ale chłopaki się nie ugięli bo AM widocznie dawała za mało :)
2. W końcu jednak doszło do porozumienia. Zwracam uwagę, że to nie ja, ale Maap napisał że kiedy brałem poi na moją www to już to robiłem za pieniądze AM - a było to w maju !!! Chwała Bogu mamy październik.
3. Od maja do dziś - zatem prawie pół roku - nadal admini poi.mobilne teraz już jako "ręka" - AM udają że nic się nie zmieniło i nadal propagują swoje przedsięwzięcie jako fajną zabawę i społeczną inicjatywę !  I pewnie byłoby tak aż do czasu przejścia na nowy format - gdyby nie Marcel.
4. Być może koledzy z PMN nawet w momencie podpisywania umowy nie wiedzieli o tym, że AM planuje zmianę formatu danych, ale AM to wiedziała na pewno. Ale wiesz - cicho sza, morda w kubeł i niech naiwni dalej dają dane, a potem im ..... grzecznie podziękujemy.

Nawiasem mówiąc - raz już takie świństwo AM zrobiła. Wtedy jak ja kupowałem AM.

Wówczas (v.1.o) był to plan miasta (dokładnie były to W-wa i Poznań) + tzw. mapa bazowa.
Program i same mapy miały mnóstwo błędów i niedoróbek - tatalny badziew, ale na informacyjnej www była opisana świetlana wizja rozwoju pakietu. Oczywiście dla legalnych userów za free. Oczywiście .................. tyle że jak ten fatalny soft i fatalne mapy zostały co nieco poprawione i pojawiła się wersja 2.o to nagle mapa bazowa została zastąpiona mapą Polski 50K za .... 400,- PLN :)) A przecież mapa bazowa była wystarczająca do nawigacji po Polsce i wcale nie potrzebowałem mapy 50K. No i teraz stanąłem przed dylematem - mieć badziewiastą pozbawioną szans rozwoju AM w wersji 1.o z mapą bazową, czy przesiąść się na wyższą wersję z mapą 50K, ale za te 400 zł.

Pikanterii sparwie dodaje fakt, że gdyby od początku była uczciwa zapowiedź, że mapa bazowa zginie z softu to po prostu bym AM nie kupił. No ale oczywiście właśnie dlatego o tym nie pisano :) Podejrzewam, że ta metoda "przywiązywania" kleintów do produktu okazała się na tyle skuteczna (większość zapewne kupiła 50K), że AM dalej idzie tą drogą.

Oczywiście Ty jako człowiek goniący za jak najlepszymi mapami i mającymi z reguły 'trochę" gotówki na zbyciu nie miałbyś wówczas zapewne problemów takich jak ja i po prostu wyłożyłbyś te 4 paczki. Ale ja miałem. Bo mało jeżdżę samochodem i tak normalnie nie potrzebuję tej Polski 50K. W 100% wystarczyłyby mi plany wybranych miast i jakaś ogólna przejazdówka - właśnie mapa bazowa. Dlatego też kupiłem AM. Niestety AM zmieniła reguły gry podczas trwania meczu. Po prostu chamstwo.

Dzisiejsza sutuacja jest praktycznie identyczna. AM znów zmienia reguły gry mówiąc: pełna obsługa PU ? Oczywiście ! Proszę bardzo ale ..... po wykupieniu wersji 4.o

Adam jeszcze raz podkreślam: dziś gdyby nie Marcel nadal wszystko byłoby spowite tajemnicą zatem ponownie piszę:   Nie znany jest mi w cywilizowanym świecie taki przypadek, by jakaś firma namawiała do nieodpłatnej wspólpracy userów, a potem zwinęłą zabawki i powiedziała - a teraz jak chcecie z swoich własnych danych korzystać na dotychczasowych zasadach to kupcie ugrade !

Wiesz - jak chcesz pisać o AM jako produkcie to pisz co chcesz - bo to naprawdę dobry produkt, ale jak zaczynasz - wbrew oczywistym faktom - bronić ich jako firmy to zaczynam się zastanawiać czy Ty czasem też nie jesteś u nich na "umowie" ;)  (bez urazy)

*

• 6498
« Odpowiedź #215 dnia: Październik 21, 2005, 21:49:01 »
Lechu, długi ten wywód, jednak nie odniosłeś się do meritum (cytowanego na wstępie) wcale. W taki sposób istotnie możesz uważać, że z tych samych przesłanek wyciągamy różne wnioski. Tyle tylko, że to Ty zbaczasz z tematu.

Zapytam wprost. Gdzie i kiedy AM namawiała Cię (lub kogokolwiek) do dodawania POI.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #216 dnia: Październik 21, 2005, 22:14:02 »
Lechu, długi ten wywód, jednak nie odniosłeś się do meritum (cytowanego na wstępie) wcale. W taki sposób istotnie możesz uważać, że z tych samych przesłanek wyciągamy różne wnioski. Tyle tylko, że to Ty zbaczasz z tematu.

Zapytam wprost. Gdzie i kiedy AM namawiała Cię (lub kogokolwiek) do dodawania POI.

Moi ale tu nie chodzi o namawianie AM-y do wprowadzania POI. Chodzi o to ze AM-a dzieki POI dostala duza wieksza funkcjonalnosc. Bez POI to nie ta sama AM-a . Chyba sie zgodzisz.

pozdrawiam

pozdrawiam
Jachu

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #217 dnia: Październik 21, 2005, 22:14:11 »
Dyskutujesz sam ze sobą?
Nie, tylko nie wiedziałem, że sarkazm trzeba Ci jakoś specjalnie oznaczyć, żebyś zauważył.

Ja mówię o uczestnikach dodających punkty.
A ja o tych, którzy decydują o wszystkim. Okazało się, że jest ich tylko trzech, a pozostałych mają gdzieś.

A kto i komu zabiera stare funkcjonalności AutoMapy?
Nie AutoMapy, tylko wspólnie stworzonego serwisu. Trzech cwaniaków kilkuset frajerom.

Mówimy o firmie AutoMapie i nowej wersji jej softu 4.x. Tak dla przypomnienia.
Nie, mówimy o serwisie p.m.n. AutoMapa może robić co chce. Niech sobie wypuszcza nową, niekompatybilną z niczym wersję choćby co tydzień. Ale nie ma powodu, żeby z tej okazji zamykać niezależną bazę POI mimo sprzeciwu większości jej współtwórców. O tym jest ten wątek.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #218 dnia: Październik 21, 2005, 22:18:04 »
Rav_ baza POI bedzie na pdaclubie. Bedziesz mogl ja rozwijac jak tylko bedziesz chcial. Udostepnimy takie mechanizmy . Napisalem to we wczesniejszym poscie. Wiec spokojnie jeszcze raz podkreslam BAZA POI bedzie dostepna na PDACLUBIE i bedzie tu rozwijana :) przez ludzi ktorzy ja tworzyli i tych ktorzy beda chcieli sie przylaczyc :)

pozdrawiam

pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #219 dnia: Październik 21, 2005, 22:38:47 »
Lechu, długi ten wywód, jednak nie odniosłeś się do meritum (cytowanego na wstępie) wcale.
Boże ! Adam, ja wiem, że wątek jest już przydługawy i strasznie nudny.
Dlatego rozumiem, że tylko "przeleciałeś wzrokiem" ten mój tekst i wcale go nie przeczytałeś.

Zatem powtarzam:  "...... Od maja do dziś - zatem prawie pół roku - nadal admini poi.mobilne teraz już jako "ręka" - AM udają że nic się nie zmieniło i nadal propagują swoje przedsięwzięcie jako fajną zabawę i społeczną inicjatywę !....."

Sądzisz że AM w tej głębokiej konspirze nie maczała palców ?
Adam .... bądź poważny :))
Przecież to są spece od robienia interesów i doskonale wiedzieli jaka burza wybuchnie gdy świat się dowie że będzie zmiana formatu z 3.x na 4.x a nowe poi.mobilne.net nie będzie "synchronizowało" z wersją 3.x !!!

Właśnie to celowe i świadome milczenie i (domniemam) wręcz namawianie adminów PMN, aby nadal ciągnęli "inicjatywę" na dotychczasowych zasadach (w wersji 3.x) tak długo jak się da - jest tym o czym mówię

Przecież kochanka nie musi kochankowi mówić wprost: zabij mojego męża, aby do tego zabójstwa doprowadzić ! Namawianie może być rozegrane różnymi metodami !

*

• 6498
« Odpowiedź #220 dnia: Październik 21, 2005, 22:51:54 »
...
Widzę, że potrafisz dyskutować wyłącznie sam ze sobą.

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #221 dnia: Październik 21, 2005, 23:10:21 »
Cytat: jachu
Rav_ baza POI bedzie na pdaclubie. Bedziesz mogl ja rozwijac jak tylko bedziesz chcial. Udostepnimy takie mechanizmy.
Wiem o tym, bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że się to szybko uda. To jest całe szczęście w nieszczęściu. Pewnie nawet będzie to zrobione lepiej, bo z "wyjściami" także w innych formatach, czyli z całej tej awantury będzie jakiś pożytek. Jednak nie sposób zapomnieć o stracie czasu i wysiłku, który niepotrzebnie zostanie poświęcony, żeby odtworzyć to, co już raz zostało zrobione, a teraz ma być zniszczone, bo tak chce AutoMapa. Mam nadzieję, że szybko uda się też odzyskać zaufanie użytkowników, utracone przez TFUrców poprzedniego serwisu.

*

• 6498
« Odpowiedź #222 dnia: Październik 21, 2005, 23:33:35 »
Lechu, wysuwasz spekulacyjne, niczym nie poparte hipotezy i wzdychasz: Boże! Ty tego nie widzisz???!!!

Ano, nie widzę. Nie jestem wyznawcą spiskowej teorii dziejów. Ty zaś gotów jesteś dojść do absurdu, że Rawco jest kosmitą, którego Marsjanie (nieudolnie skrywający się pod nazwą AutoMapy) przysłali na PDAClub, żeby zainicjował sprytną prowokację o kryptonimie poi.mobilne.net. A teraz odwołują go spowrotem do bazy.

O tym, jacy w AM są spece od robienia interesów, to wynika z każdej publicznej ich akcji. Żenada i tyle. Zero marketingu, public relations, pomysłu na reakcje w sytuacjach kryzysowych. To ja im robię PR, przynajmniej w mediach internetowych. Tyle, że czynię to z wewnętrznego przekonania, a nie dla jakiejkolwiek korzyści materialnej. Każdą swoją licencję AM kupiłem sam, zawsze jako jeden z pierwszych, podobnie z przedłużeniem subskrypcji.

I nie przesadzaj z tym wyrolowaniem Cię przez AM przy mapie PL 300k. Każdy, Ty również, wiedział o tym, że nie nadaje sie ona do nawigacji po kraju. I każdy, Ty również, czekał na wersję 50k.
Chyba nie wyobrażałeś sobie, że AM będzie utrzymywać równolegle dwie wersje map Polski. Nigdzie nie było takiego zapewnienia.
Kiedyś mówiłeś nawet, że cena 400 PLN za mapę Polski w tej skali, to niemal darmo w porównaniu z cMapCE. Co Ci się odwidziało?

« Odpowiedź #223 dnia: Październik 22, 2005, 01:12:53 »
Lechu, wysuwasz spekulacyjne, niczym nie poparte hipotezy i wzdychasz: Boże! Ty tego nie widzisz???!!!?
Hmmm. Ty naprawdę tego nie widzisz. To nie moja wina. Moja praca polega m.in. na zbieraniu danych wejściowych dokonywaniu analizy i wyciąganiu z tego wniosków. Robię to nieźle, bo mam alurat dość analityczny umysł. Widzisz, też nie jestem wyznawcą spiskowej teorii dziejów, ale z tych samych faktów wyciągamy różne wnioski i nic na to nie poradzę.
Mógłbym całe zjawisko opisać jeszcze raz i poprosić abyś jednak to przemyślał krok po kroku, ale widząc Twoją polemikę (nie tylko ze mną) w tym wątku, wiem już że to nie ma sensu.
Ty po prostu nie tyle nie widzisz ile nie chcesz widzieć pewnych rzeczy.

Chyba nie wyobrażałeś sobie, że AM będzie utrzymywać równolegle dwie wersje map Polski. Nigdzie nie było takiego zapewnienia.
Znowy nie doczytałeś co napisałem. Nieważne.
Wcale się nie zdziwię jak w wersji 4.o nagle w Polsce 50K w miejscu Warszawy, Poznania czy Krakowa będzie biała plama i kto będzie chciał mieć stolycę będzie musiał kupić upgrade do wersji 4.o + dopłata do wersji XL  lub pozostać przy nieaktualizowanej wersji 3.x :(
W końcu - wg Twojej logiki i Twojego spojrzenia na problem -  AM nigdzie nie zapewniała że będzie utrzymywać dwa równoległe plany miast (na 50K i miasta jako miasta) prawda ?  :)) :))

Zero marketingu
Ty naprawdę jesteś już przemęczony ! W Poznaniu w markecie w którym nawet nie sprzedaje się pocketów przez kilka tygodni do znudznia z jakiegoś telewizora non stop leciała reklama AM. Nawet nieźle zrobiona - sam ją obejrzałem od dechy do dechy ze trzy razy.

Kiedyś mówiłeś nawet, że cena 400 PLN za mapę Polski w tej skali, to niemal darmo w porównaniu z cMapCE. Co Ci się odwidziało?
Pisałem zanim zobaczyłem tę mapę :))

To ja im robię PR, przynajmniej w mediach internetowych
Tak to widać - zwłasza w tym wątku.

czynię to z wewnętrznego przekonania, a nie dla jakiejkolwiek korzyści materialnej

Taaak, Adam kończę tę dyskusję bo nie chcę za dużo powiedzieć, a że naprawdę nie potrafisz być obiektywny wobec pewnych zjawisk zaczyna się już we mnie gotować ;) :))

*

• 6498
« Odpowiedź #224 dnia: Październik 22, 2005, 08:32:22 »
Lechu, wysuwasz spekulacyjne, niczym nie poparte hipotezy i wzdychasz: Boże! Ty tego nie widzisz???!!!?
Hmmm. Ty naprawdę tego nie widzisz. To nie moja wina. Moja praca polega m.in. na zbieraniu danych wejściowych dokonywaniu analizy i wyciąganiu z tego wniosków. Robię to nieźle, bo mam alurat dość analityczny umysł.
Lechu, ja zajmuję się tym samym. Tyle tylko, że robię to dla firm obracających setkami milionów złotych/euro/dolarów. I nie tylko dodaję słupki, ale sporządzam także drobiazgi typu międzysektorowych analiz zjawisk. Tam jest sporo miejsca na wyobraźnię, ale brak dla fantazji.

Widzisz, też nie jestem wyznawcą spiskowej teorii dziejów, ale z tych samych faktów wyciągamy różne wnioski i nic na to nie poradzę.
Mógłbym całe zjawisko opisać jeszcze raz i poprosić abyś jednak to przemyślał krok po kroku, ale widząc Twoją polemikę (nie tylko ze mną) w tym wątku, wiem już że to nie ma sensu.
Ty po prostu nie tyle nie widzisz ile nie chcesz widzieć pewnych rzeczy.
Nie, Lechu. Jest olbrzymia różnica pomiędzy wyciąganiem logicznych wniosków, a snuciem ryzykownych, spekulacyjnych hipotez. Gdybym ja tak chciał postępować w swojej robocie, umarłbym z głodu.

Znowy nie doczytałeś co napisałem. Nieważne.
Wcale się nie zdziwię jak w wersji 4.o nagle w Polsce 50K w miejscu Warszawy, Poznania czy Krakowa będzie biała plama i kto będzie chciał mieć stolycę będzie musiał kupić upgrade do wersji 4.o + dopłata do wersji XL  lub pozostać przy nieaktualizowanej wersji 3.x :(
W końcu - wg Twojej logiki i Twojego spojrzenia na problem -  AM nigdzie nie zapewniała że będzie utrzymywać dwa równoległe plany miast (na 50K i miasta jako miasta) prawda ?  :)) :))
To znów typowa, nie oparta na żadnych realnych założeniach, spekulacja.
Tymczasem mowa była o utrzymywaniu dwóch różnych map Polski w roku 2003.

Zero marketingu
Ty naprawdę jesteś już przemęczony ! W Poznaniu w markecie w którym nawet nie sprzedaje się pocketów przez kilka tygodni do znudznia z jakiegoś telewizora non stop leciała reklama AM. Nawet nieźle zrobiona - sam ją obejrzałem od dechy do dechy ze trzy razy.
Mam nadzieję, że odróżniasz pojedynczy stand promocyjny, choćby w dużym sklepie, od całości operacji marketingowych.

Pisałem zanim zobaczyłem tę mapę :))
Ale którą mapę? 300k, 50k? AFAIR mapa 500k nie bardzo Ci się podobała.
Tymczasem dla mnie sprawa jest banalnie prosta. Ty sam, na własny użytek, wziąłeś napis na pudełku "Poznań + Mapa bazowa Polski" jako zasadę analogiczną do Garmina, że mapa bazowa pozostaje przywiązana do odbiornika na zawsze. A wystarczyło tylko o to zapytać, a nie awanturować się o coś, czego nikt nie obiecywał, przeciwnie - zapowiadał wersję szczegółową za dodatkową opłatą.

To ja im robię PR, przynajmniej w mediach internetowych
Tak to widać - zwłasza w tym wątku.
Nie. Widać to od początku funkcjonowania AutoMapy, od 2003 roku. I to na wszelkich możliwych forach internetowych. Bo od roku 1996 jest to mój naturalny sposób artykułowania swojej opinii. A jeśli coś mi się w AutoMapie nie podoba, też o tym głośno mówię. Bo ja z faktami nie dyskutuję. Ze spekulacjami i krzywdzącymi opiniami - bardzo często.

czynię to z wewnętrznego przekonania, a nie dla jakiejkolwiek korzyści materialnej
Taaak, Adam kończę tę dyskusję bo nie chcę za dużo powiedzieć, a że naprawdę nie potrafisz być obiektywny wobec pewnych zjawisk zaczyna się już we mnie gotować ;) :))
Ależ mów, Lechu, mów. Ja nie należę do ludzi, którzy śmiertelnie obrażają na kogoś snującego wizje, mogące mnie co najwyżej rozweselić. A że nia mam komletnie nic na sumieniu, to ze spokojem mogę oczekiwać dowolnych zarzutów. Będę miał wesoły weekend.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #225 dnia: Październik 22, 2005, 23:26:44 »
Prepraszam ze się "wtrancam" ale reasumując całą dyskusję mam rozumieć że za upgret do wersji 4 pomimo że program kupiłem niedawno będę musiał zapłacić oraz że punkty POI które sobie wprowadziłem po wgraniu nowej wersji będę mógł sobie wsadzić w buty

« Odpowiedź #226 dnia: Październik 23, 2005, 01:03:52 »
A wystarczyło tylko o to zapytać, a nie awanturować się o coś, .
Nie bardzo rozumiem jak to sobie wyobrażasz ? O co jeszcze miałem pytać czy np. nie zniknie z mapy konkretne skrzyżowanie ? Jest oferta handlowa, która mówi:
".... Mapa Poznania / mapa Warszawy + mapa Bazowa Polski - program będzie rozwijany z czasowo bezpłatnym ugradem dla legalnych użytkowników ...."
Myślisz że przed zakupem nie korspondowałem z nimi ?
Bo zaciekawiło mnie to enigmatyczne słowo "czasowo". Ale jak pytałem co to znaczy, to odpowiedzi były w stylu: ...... aż program nie osiągnie poziomu, który nas zadowala ..... etc.

Zresztą powtarzam: nigdzie nie było informacji, że "przewidywana mapa Polski o szczegółowości map 1:50000" zastąpi mapę bazową. Nawiasem mówiąc wcale nie jestem przekonany czy w momecie rozpoczęcia sprzedaży przez firmę Geo System (bo to oni z początku firmowali AM) była informacja o tym że jest planowana wersja 50K. Tak coś mi się wydaje, że te zapowiedzi nastąpiły znaznie później.

A "bazówka" ? Można przecież było ją zostawić (nie mówię rozwijać !).
Wiesz, ja przed zakupem pytałem o wiele rzeczy, w tym o system operacyjny, bo na moim ipaczku miałem wóczas PocketPC i miałem wątpliowości czy AM zadziała. Dwa razy pytałem !!! Dostałem od nich 2 maile zapewniające że PocketPc wystarczy. Potem okazało się, że oczywiście musiałem upgradować system do PC2002. Wiesz ile miałem z tym problemów ? Szkoda słów. Po wprowadzeniu wersji 2.x i wycięciu z niej mapy bazowej też z nimi korespondowałem. Ręce opadają. To mniej więcej tak samo jak korespondencja z TP SA. Przy czym nie jestem pewien czy teraz nie krzywdzę TP SA ;) Właśnie na wskutek tych wcześniejszych i tych późniejszych korespondencji wyrobiłem sobie odpowiednią opinię o tej firmie i dlatego Twoja postawa trochę mnie i dziwi i nie ukrywam - zasmuca.
A że produkt o nazwie AM był w tamtych czasach też dziadowski tak samo jak ich emaile, to mieli we mnie niezłego wroga - jak zapewne pamiętasz.

Ponieważ jednak z moim zdaniem liczy się tu i ówdzie parę osób - nie mogę sobie pozwolić na ferowanie wyroków (wbrew temu co niektórzy sugerują) w oparciu o emocje i kiedy AM jako produkt osiągnęła przyzwoity poziom - nabrałem wody w usta, a wręcz w miarę rozwoju tego softu - zacząłem go nawet chwalić. Bo prawda jest taka, że dziś produkt jest dobry chociaż stworzyli go ludzie, z którymi już więcej nie chcę mieć nic do czynienia.

Ani jako klient, ani w żaden inny sposób.

A co do naszej pracy zawodowej - los tak chciał że (jeżeli się nie mylę) jesteś związany z poważną spółką giełdową i naprawdę wierzę że w pracy wykazujesz wystarczająco dużo wysiłku analitycznego. A że firma duża i jest pewnie ogrom pracy - to właśnie na karb dużego zmęczania zrzucam to, że w życiu prywatnym - tym "hobbystycznym" nie potrafisz wyciągnąć prostych wniosków z oczywistych faktów ;)

A że nia mam komletnie nic na sumieniu......
Oj nie wiem. Nie ma ludzi, którzy nie mają nic na sumieniu, a już "kompletnie nic" ???
No ale jako niekwestionowany Number One polskiej nawigacji (samochodowej oczywiście !!) masz prawo do drobnego nadużycia :))

Uff Ale sobie pogadaliśmy ........
Szkoda, tylko że temat dziadowski i że byłeś w swoich wypowiedziach ..... taki nazbyt stronniczy :(

« Odpowiedź #227 dnia: Październik 23, 2005, 09:43:40 »
Wiec spokojnie jeszcze raz podkreslam BAZA POI bedzie dostepna na PDACLUBIE i bedzie tu rozwijana :) przez ludzi ktorzy ja tworzyli i tych ktorzy beda chcieli sie przylaczyc :)

Ale chyba nie o to tu chodzi, aby administratory p.m.n udostepnili baze m.in. osobom, ktore ja tworzyly, bo jest jest chyba oczywistym ich obowiazkiem!

Chodzi o oto, aby z NIE SWOJEJ pracy nie robili wlasego zrodla dochodow.

Jestem rowniez za tym co juz sie tu pojawilo, ze cala baza powinna zostac oddzielona od systemu p.m.n. Do systemu moglyby byc dolaczane punkty z bazy dopiero wtedy, jezeli ich autorzy zgodziliby sie przeniesc prawa do swojego dziela na komercyjna wersje p.m.n.

Przeciez dotychczas udstepniali swoje dzielo jedynie w celach niekomercyjnych.

Mimo, ze jestem legalnym uzytkownikiem AM (samej polska50k, bo xl za drogie) i teoretycznie mnie zmiany nie dotkna, to nie podoba mi sie sposob zalatwienia sprawy z autorami punktow.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #228 dnia: Październik 24, 2005, 00:53:09 »
Cytat: przyjazdy
Wiec spokojnie jeszcze raz podkreslam BAZA POI bedzie dostepna na PDACLUBIE i bedzie tu rozwijana :) przez ludzi ktorzy ja tworzyli i tych ktorzy beda chcieli sie przylaczyc :)

Ale chyba nie o to tu chodzi, aby administratory p.m.n udostepnili baze m.in. osobom, ktore ja tworzyly, bo jest jest chyba oczywistym ich obowiazkiem!

Chodzi o oto, aby z NIE SWOJEJ pracy nie robili wlasego zrodla dochodow.

Jestem rowniez za tym co juz sie tu pojawilo, ze cala baza powinna zostac oddzielona od systemu p.m.n. Do systemu moglyby byc dolaczane punkty z bazy dopiero wtedy, jezeli ich autorzy zgodziliby sie przeniesc prawa do swojego dziela na komercyjna wersje p.m.n.

Przeciez dotychczas udstepniali swoje dzielo jedynie w celach niekomercyjnych.

Mimo, ze jestem legalnym uzytkownikiem AM (samej polska50k, bo xl za drogie) i teoretycznie mnie zmiany nie dotkna, to nie podoba mi sie sposob zalatwienia sprawy z autorami punktow.

A czy ja w jakimkolwiek zdaniu popieralem dzialania takie a nie inne. Poczytaj to co napisalem w poprzednich postach.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

• 6498
« Odpowiedź #229 dnia: Październik 25, 2005, 10:03:04 »
Zwracam uwagę na oświadczenie w przedmiotowej sprawie Administratorów poi.mobilne.net, opublikowane dziś przez Redakcję PDA Clubu:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10733

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #230 dnia: Październik 25, 2005, 13:57:10 »
Zwracam uwagę na oświadczenie w przedmiotowej sprawie Administratorów poi.mobilne.net, opublikowane dziś przez Redakcję PDA Clubu:
W związku z tym ponawiam także tutaj pytanie: jaki problem w zrobieniu systemu a la p.m.n oraz gdzie i jak ew. zbiera się ekipa, która chce się za to zabrać - ja się chętnie przyłączę, takze finansowo.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #231 dnia: Październik 25, 2005, 14:03:32 »
Wydaje mi się, że dyskusja w obecnej formie, nie wnosi nic konstruktywnego. Każdy z Was ma pewnie na swój sposób rację. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia do tematu i oczekiwanych w związku ze zmianami korzyści. Zamiast kruszyć kopie, lepiej skupić się na wdrażaniu nowego systemu już na PDACLUB. Własne zdanie zachowam dla siebie, żeby niepotrzebnie nie dolewać oliwy do ognia.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #232 dnia: Październik 25, 2005, 14:05:06 »
Cytat: jakubd
W związku z tym ponawiam także tutaj pytanie: jaki problem w zrobieniu systemu a la p.m.n oraz gdzie i jak ew. zbiera się ekipa, która chce się za to zabrać - ja się chętnie przyłączę, takze finansowo.

Napisalem wczesniej cytuje : "Rav_ baza POI bedzie na pdaclubie. Bedziesz mogl ja rozwijac jak tylko bedziesz chcial. Udostepnimy takie mechanizmy . Napisalem to we wczesniejszym poscie. Wiec spokojnie jeszcze raz podkreslam BAZA POI bedzie dostepna na PDACLUBIE i bedzie tu rozwijana  przez ludzi ktorzy ja tworzyli i tych ktorzy beda chcieli sie przylaczyc

pozdrawiam" koniec cytatu :)

Jak sie chcesz przylaczyc zapraszam. Wyslij maila na poi@pdaclub.pl.

pozdrawiam

pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #233 dnia: Październik 25, 2005, 14:12:20 »
Wydaje mi się, że dyskusja w obecnej formie, nie wnosi nic konstruktywnego. Każdy z Was ma pewnie na swój sposób rację. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia do tematu i oczekiwanych w związku ze zmianami korzyści. Zamiast kruszyć kopie, lepiej skupić się na wdrażaniu nowego systemu już na PDACLUB. Własne zdanie zachowam dla siebie, żeby niepotrzebnie nie dolewać oliwy do ognia.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #234 dnia: Październik 25, 2005, 14:33:44 »
Ależ przecież całe sedno sprawy - czyli wykorzystanie bazy POI która została zebrana na zasadach noprofit do budowy serwisu płatnego - została rozwiana i rozwiązana dosyć konkretnie:

1. Żadna z części obecnego serwisu poi.mobilne.net nie zostanie wykorzystana w nowym serwisie, a punkty POI wprowadzone przez użytkowników serwisu nie zostaną przeniesione bez ich zgody.

4. Użytkownicy, którzy zdecydują się na automatyczne przeniesienie punktów, ikon, dźwięków wraz z ustawieniami konta do nowego serwisu, otrzymają bezpłatny dostęp do bazy danych na okres jednego roku.

Punkt 1 ucina dyskusję. O punkt 4 trudno mieć do kogokolwiek pretensję.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #235 dnia: Październik 25, 2005, 15:54:12 »
Zgadzam się z Piasecznikiem.

Wydaje się, że teraz komercjalizacja poi.moblne.net odbywa się "po europejsku" a prowadzącym serwis nie można niczego zarzucić.  
No może poza tym, że tak długo zwlekali z oficjalnym komunikatem, ale to tzw. "pikuś" :)

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #236 dnia: Październik 25, 2005, 17:25:09 »
Dokładnie!
Proponuję nagromadzoną energię skupić teraz na kontynuację projektu nonprofit POI na PDAClub.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #237 dnia: Październik 25, 2005, 17:41:28 »
Cytat: piasecznik
Ależ przecież całe sedno sprawy - czyli wykorzystanie bazy POI która została zebrana na zasadach noprofit do budowy serwisu płatnego - została rozwiana i rozwiązana dosyć konkretnie:

4. Użytkownicy, którzy zdecydują się na automatyczne przeniesienie punktów, ikon, dźwięków wraz z ustawieniami konta do nowego serwisu, otrzymają bezpłatny dostęp do bazy danych na okres jednego roku.

O punkt 4 trudno mieć do kogokolwiek pretensję.

Jeśli tylko będą mieli AM 4. A co z użytkowinkami, którzy nie będą jej mieli??
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #238 dnia: Październik 25, 2005, 18:01:39 »
Autorzy SERWISU nie mają ochoty itp aby dalej ciągnąć przedsięwzięcie na zasadach nonprofit.
Oddają więc zebrane przez użytkowników dane PDAClubowi i tworzą nowy serwis komercyjny.
To czy będą sprzedawać POI dla wersji AM 4.0 czy parasolki to już sprawa wtórna.
To co się stanie z bazą zależy od PDAClubu i autorów wpisów.
PDAClub już zadeklarował rozwijanie projektu w dotychczasowym kierunku.

« Odpowiedź #239 dnia: Październik 25, 2005, 21:05:53 »
I chwała im za to......jak widać jest to jeden z nielicznych serwisów, który dba o swoich użytkowników i stara się wyjść na przeciw ich oczekiwaniom.