mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 44035 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

MILOOO

« Odpowiedź #180 dnia: Październik 20, 2005, 08:48:39 »
Cytat: bazi22
Jeśli ja będę poświęcał swój wolny czas ku chwale AutoMapy, i ktoś innych efekty mojej darmowej pracy chce sprzedawać, to ja odpadam.

I o to właśnie chodzi w tej burzy.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 20, 2005, 10:54:55 »
Cytat: KAma
Cytat: WaldekGo
Coś było projektem na zasadach Open Source (jak poi.mobilne.net)
Jaki OpenSource? Kto widział opublikowany kod php witryny? Kto widział strukturę bazy? Admini chyba tylko i to nie wszyscy
Ale może się mylę?

Mylisz się. Projektem open source była baza witryny, a nie jej kod. Zrobienie witryny i programu, jakby chwalebne nie było, nie jest wyczynem, bo to możesz zlecić programiście i zrobi w tydzień, dwa.
Zebranie bazy jest znacznie bardziej kosztowne i pracochłonne. Chcąc to zrobić komercyjnie, to są olbrzymie koszta - bo ktoś musi objeżdżać te wszystkie punkty, musiałaby to być armia pracowników. Zresztą w tym przypadku była - ponad 700 osób.
Przykład z trochę innej beczki - program Mapopolis dostajesz za darmo, mapy (czyli de facto bazy danych) musisz kupić, bo to one stanowią największą wartość.
Przykład z jeszcze innej beczki - książka telefoniczna na CD, co jest największą wartością? Baza telefonów, czy ładna aplikacja do jej przeglądania?

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 20, 2005, 11:11:16 »
bazii22
w pełni się z Tobą zgadzam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 20, 2005, 12:11:51 »
Cytat: WaldekGo
Mylisz się. Projektem open source była baza witryny, a nie jej kod.
A gdzieś Ty znalazł taką definicję open source'a?
Tu:
http://www.opensource.org/docs/definition.php
czy tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwarte_oprogramowanie

Odnosząc się do punktów zgromadzonych na poi.mobilne.net w kwestii ich dostępności dla użytkowników innych platform - rozumiem rozgoryczenie Garminowców, bo prócz GPMapy istnieją dziesiątki innych szczegółowych map, do których można te punkty jako WPTs dorzucić.
Rozumiem także częściowo TomTomowców, bo dla kilku miast i głównych dróg Polski można część tych punktów wykorzystać.
Ale Destinatorowcom przedmiotowe POIs są niezbędne, jak przysłowiowej k...wie majtki.
To samo tyczy użytkowników MN|5 by Navigon i innych aplikacji.

Najbardziej jednak rozumiem rozgoryczenie piratów. Potrwa kilka miesięcy zanim hakerzy złamią zabezpieczenia nowej wersji AutoMapy i jej map. Potem chyba tylko Pan Bóg wie co będzie dalej z możliwością użytkowania takiej pirackiej kopii. A teraz jeszcze zabierają dostęp do automatycznej synchronizacji POI w starej wersji. Ciężko żyć ze świadomością, że zabierają zabawkę, którą się - co prawda - ukradło, ale do której się człowiek już przyzwyczaił.

A co do legalnych użytkowników AM, którzy nie przedłużyli licencji, to przecież wyrazili w ten sposób dezaprobatę dla tego softu. Nigdzie nie jest zapisane, że jakiś-tam AMPOISync ma funkcjonować jak Wielka Orkiestra Owsiaka - do końca świata i jeszcze jeden dzień.
W przeciwieństwie do zakupionej starej kopii softu i map. Te będą hulać nawet dłużej niż Orkiestra.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 20, 2005, 15:14:08 »
Cytat: Moi
Najbardziej jednak rozumiem rozgoryczenie piratów. Potrwa kilka miesięcy zanim hakerzy złamią zabezpieczenia nowej wersji AutoMapy i jej map. Potem chyba tylko Pan Bóg wie co będzie dalej z możliwością użytkowania takiej pirackiej kopii. A teraz jeszcze zabierają dostęp do automatycznej synchronizacji POI w starej wersji. Ciężko żyć ze świadomością, że zabierają zabawkę, którą się - co prawda - ukradło, ale do której się człowiek już przyzwyczaił.

Po pierwsze coś ci się pozajączkowało - piracka wersja 3.7.1 w ogóle tego nie obsługuje, więc gadanie o piratach jest mniej więcej tyle warte, co... przeciętne prasowe gadanie o piratach.

Po drugie - założę się o butelkę single malt, ze piracka wersja 3.8 zupełnie przypadkiem pojawi się w sieciach p2p w kilka dni/tygodni po premierze Automapy 4.0

*

silentjob

« Odpowiedź #185 dnia: Październik 20, 2005, 15:23:13 »
Sprostuje, piracka wersja AM 3.8 już od dawna krąży po sieci p2p....

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 20, 2005, 16:26:19 »
Tylko, że ona jest praktycznie niewiele warta, bo jest bardzo kulawa, w odróżnieniu od "profesjonalnie" przygotowanych wersji 2.2 i 3.7.1
Natomiast informacje o zabezpieczeniach bazy POI wskazują na przygotowania do wypuszczenia solidnie złamanej wersji, w celu dalszego skutecznego promowania programu.

*

• 6498
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 20, 2005, 18:50:58 »
Należy jeszcze uzupełnić, że w ramach autopromocji, AM podłożyła dziś w Warszawie 13 pakunków z atrapami bomb. Zgodnie z harmonogramem "skutecznego dalszego promowania programu".

Taki duży chłopczyk, a plecie takie androny.
Poziom piractwa AutoMapy dawno już przekroczył masę krytyczną, która kwalifikuje problem wyłącznie do zmasowanego zwalczania.
Casus poi.mobilne.net jest jedynie kolejnym przykładem rozpaczliwego ruchu w sprawie, w której AM nie ma żadnego rozsądnego planu działania.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 20, 2005, 19:25:11 »
Twoj ironiczny post nie bardzo jest na miejscu i wyglada na to, ze slabo zlapales o czym sie tutaj pisze. Nikt nie domaga sie AMPOISync i jego dalszego funkcjonowania , i tak bylo z nim wiecej problemow niz pozytku. Rozmawiamy o samych poi.
Btw , cieszy mnie zroumienie jakim sie wykazujesz jesli chodzi o sytuacje piratow - ja pewnie nie bede pasowal do Twojej konepci, mam AM legalna i nawet niedawno oplacilem kolejna subskrypcje a mimo to nie podoba mi sie przenoszenie poi bez pytania jako "posag" do AM
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

• 6498
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 20, 2005, 20:16:12 »
Skoro jest mowa tylko o POI, które teraz, jak rozumiem, będą dostępne pewnie na stu jeszcze innych stronach (każdy ściąga je na potęgę), to w czym jest naprawdę problem? Ja e-mailem dostałem z 10 deklaracji tworzenia serwisu alternatywnego na bazie tych punktów z propozycją wsparcia.

Przecież poi.mobilne.net będzie tylko sto pierwszą stroną z tymi punktami. Ale jako jedyna z nich doda znacznie więcej funkcjonalności, niż było dotychczas. Tyle, że dla licencjonowanych użytkowników AM.

Chyba faktycznie nie złapałem o czym się tutaj pisze i proszę o objaśnienie.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #190 dnia: Październik 20, 2005, 20:22:24 »
Do Moi
Ja też muszę przyznać  - NIE ZAŁPAŁEŚ

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
« Odpowiedź #191 dnia: Październik 20, 2005, 20:25:34 »
Drodzy Admini poi.mobilne.net,
mam pomysł na wyjście Z TWARZĄ z tego całego zamieszania, posłuchajcie:

1) Pozostawcie dotychczasowe zasady dodawania i ściągania POI

dlatego, że jakąż moralnością jest skorzystanie wpierwej z pomocy zarówno legalnych użytkowników, legalnych ale bez aktualnej aktywacji jak i piratów (tak tak), ogólnie ludzi z pasją, którzy poświęcając swój czas obudowali Wam portal w treść oraz sławę, a potem odcięcie się od nich (niech to będą i automapowcy i garminowcy i tt, etc.). Niestety albo właśnie stety ci ludzie zbudowali Wam RENOMĘ, a to zazwyczaj więcej niż faktyczna wartość - wszak płaci się za firmę a nie materiał.

Nie mówiąc już o tym, że im więcej użytkowników korzystających tym więcej dodających (chociażby potencjalnie czy od czasu do czasu), a więc większa funkcjonalność AM ergo więcej potencjalnych nabywców dobrze wspieranego programu.

2) Obudujcie dotychczasowy serwis PŁATNYMI dodatkami typu pogoda, traffik,etc

wiadomo, kto chce to proszę bardzo - na pewno będą chętni, więc nie stracicie zbyt wiele, a na pewno wyszło w ankiecie na pdaclub, że jest zapotrzebowanie.

3) Dogadajcie się z Marcelem jak ludzie, np. przywróćcie go na łono serwisu chociażby z mniejszym udziałem, myślę, że się nie obrazi.

bo przecież jak się chce to można, a poza tym.. CHYTRY TRACI DWA RAZY...

Myślę, że wtedy zdobędziecie nie tylko przychylność i wsparcie ogółu ale i zarobicie na swoim biznesie. Wilk i owca w jednym spali tedy domu ;)

Pomyślcie nad tym proszę.
Metaverse.out.deliver("life");

*

• 6498
« Odpowiedź #192 dnia: Październik 20, 2005, 20:33:19 »
Skoro jest mowa tylko o POI, które teraz, jak rozumiem, będą dostępne pewnie na stu jeszcze innych stronach (każdy ściąga je na potęgę), to w czym jest naprawdę problem? Ja e-mailem dostałem z 10 deklaracji tworzenia serwisu alternatywnego na bazie tych punktów z propozycją wsparcia.

Przecież poi.mobilne.net będzie tylko sto pierwszą stroną z tymi punktami. Ale jako jedyna z nich doda znacznie więcej funkcjonalności, niż było dotychczas. Tyle, że dla licencjonowanych użytkowników AM.

(Niestety, nie mogę usunąć podwójnego postu. Kliknąłem drugi raz "Wyślij" po ok. 10 minutach poprzedniej sesji wysyłania. Straciłem nadzieję, że się ukaże.)

« Odpowiedź #193 dnia: Październik 20, 2005, 20:43:04 »
Adam !  Faktycznie, nie załapałeś :(

Objasniać nic nie będę, bo wszystko napisałem już wyżej, a na dodatek dzięki aktywnej postawie adminów poi.mobilne.net już "milimetry" czy raczej "pojedyńcze słowa" dzielą mnie od blokady mojego konta ...... no cóż: Izba_Skarbowa-Kluska (a może Wachowski-Kaczyński) 1:0 :(

*

• 6498
« Odpowiedź #194 dnia: Październik 20, 2005, 21:12:03 »
Lechu, wielokrotnie mówiłem, że cała sprawa jest w mojej opinii etycznie dwuznaczna.
Tylko nikt nie zwraca uwagi na fakt, że tak naprawdę to jest jedna z operacji AutoMapy w wojnie z piractwem.
Tak niestety jest, że w wojnie bywają poszkodowani także i niewinni ludzie. Takie są jej prawa. Z natury rzeczy, częściowo sprzeczne z ogólnie przyjętymi standardami moralnymi. Ale dywagacje aksjologiczne, które z najwyższą przyjemnością mogę tu prowadzić w nieskończoność, do niczego nas nie doprowadzą. Mleko się rozlało, piwo zostało nawarzone - trzeba coś z tym zrobić, "a nie w uwiędłych laurów liść z uporem stroić głowę".

« Odpowiedź #195 dnia: Październik 20, 2005, 22:50:19 »
Tylko nikt nie zwraca uwagi na fakt, że tak naprawdę to jest jedna z operacji AutoMapy w wojnie z piractwem.
Adam ! Pisałem wyraźnie: ja rozumiem stanowisko AM.
Mało tego uważam, (też pisałem) że komercjalizacja serwisu przyczyni się do podniesienia jego funkcjonalności ku zadowoleniu legalnych (zwłaszcza nowych) użytkowników AM.
Uboczny tego efekt czyli walka z piractwem też jest miły memu oku.

Adamie, problem jest tylko taki:

Ty piszesz - sutacja jest "etycznie dwuznaczna" (cyt. MOI), ale nadal będziesz korzystał z nowego serwisu bo korzyści przerastają straty, zatem należy o etyce zapomnieć. A widzisz, ja w życiu postępuję inaczej. Oczywiście straciłem na tym nie raz i finansowo czy w inny sposób, ale jeżeli przyłapałem mojego kontrahenta czy klienta, że nie gra ze mną w 100% fair to po prostu mówiłem mu do widzenia :) Bo jak raz zagrał nie fair, to jest poważne ryzko że to ponowi. To na diabła mi taka współpraca ? Bo - jak Ty uważasz - mimo to coś na tym zyskam ? Ale mój honor nie jest na sprzedaż. On nie ma ceny :)
Wiem, że w to nie uwierzysz, ale słowo honoru - nawet gdybym nie używał GPMapy, tylko AM to zapewniam, że po tym co się stało do nowego poi.mobilne.net nawet bym nie zajrzał. Właśnie w imię tego - że lepiej czasem coś stracić, ale nie robić interesów z kimś kto postępuje "etycznie dwuznacznie" (cyt. MOI)

Po prostu taki jestem i już :(

Pisałem też, że dla mnie wystarczającym sposobem na rozwiązanie problemu byłby tekst: "Głupio wyszło. Przepraszamy".

Po prostu taki jestem i już :)

Natomiast takie ... nocne pertraktacje ze sponsorami, trzymanie pewnych rzeczy w tajemnicy na maksa do końca i udawanie że wszyscy mamy fajną zabawę podczas gdy dla niektórych to już jest źródło utrzymania, a gdy sprawa się "rypła" opowiadanie: a to że straciłem pracę, a to że to walka z piractwem, a to że w ogóle będzie dla userów lepiej bo profesjonalnie - jest już tylko opowiadaniem głodnych kawałków.

Ale jeszcze w tym momencie słowo "Przepraszamy" mogłoby wiele załatwić. Przynajmniej dla mnie. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Dlaczego takie słowa nie padły ?
No, bo albo chłopaki nie widzą, albo nie chcą widzieć że sprawa nie jest do końca tak "czysta ja łza" i jak to delikatnie określiłeś jest "etycznie dwuznaczna". Szkoda ....

*

• 6498
« Odpowiedź #196 dnia: Październik 21, 2005, 00:23:29 »
Czyli proponujesz mi, bym zrezygnował z serwisu poi.mobilne.net dlatego, że ze strony jego Administratorów nie padło słowo "przepraszam"?
Ale jeśli takie przeprosiny nastąpią, to już będę mógł wrócić na łono - zupełnie prawomyślnego od tej chwili - serwisu?

Przyznam, że ta argumentacja mnie nie znokautowała.

Kontynuując jednak wątek, a co jeśli to magiczne słowo nie padnie? Mam, jak w przytoczonym przeze mnie kilka postów wcześniej przykładzie, chodzić po bułki 1,5 km dalej dlatego, że sklepikarka z pobliskiej budki nie odkłoniła się na moje "dzień dobry"?
Jestem na to za stary i za leniwy.

Jak każdy bez wyjątku, ja napotykam codziennie na sytuacje etycznie dwuznaczne i muszę sobie z tym radzić. I nie ma w tym ani krzty relatywizmu, jeśli tylko zdajemy sobie sprawę z owej dwuznaczności i potrafimy o tym głośno i otwarcie mówić.
Jadamy pasztety strasburskie, wiedząc jak karmione są gęsi, których wątroba stanowi surowiec dla tej potrawy. Chodzimy do Kościoła, mimo że proboszcz wygłasza kazania o treści wołającej o pomstę do Nieba. Kupujemy dzieciom chińskie zabawki, zdając sobie sprawę, że prawdopodobnie są one produkowane przez takie same dzieci, jak adresaci naszych zabawek.
To jest codzienność, niestety, a nie ekstraordynaryjność, a podobne przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Sam zostałem postawiony w sytuacji niezwykle dwuznacznej, bo przecież nie dalej jak 23 września apelowałem na wszystkich możliwych forach o wsparcie w rozwoju serwisu poi.mobilne.net. I świetle zaistniałych ostatnio faktów wyszedłem na totalnego dupka.
Pierwszym moim odruchem był totalny bunt i chęć zrobienia kosmicznej awantury. Ponieważ jednak nie działam pochopnie i rzadko ulegam emocjom, zacząłem analizować wszystkie za i przeciw. Doszedłem do wniosku, że mogę na tym tylko wygrać.

Kolejny raz jeszcze tylko podkreślę, że w całej tej "aferze" nie zostało złamane prawo, nawet nie naruszono Regulaminu Serwisu. Jeśli ktoś uważa inaczej, nie będę z nim polemizował, bo w sporach prawnych uczestniczę z najwyższym obrzydzeniem. Ale opinii zaprzyjaźnionego specjalisty od praw autorskich zasięgnąłem.

A że jest to sytuacja "dwuznaczna etycznie"? Coż, jak wiele innych w życiu...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 21, 2005, 00:58:02 »
Kazdy ma jakas postawe, ja naleze do tych ktorzy jak kupuja tunczyka w puszcze to sprawdzaja czy ma znaczek "delfin friendly", jak nie ma to wychodze ze sklepu bez tunczyka. I nie bede sie obrazal na AM i jej dodatkowe serwisu w stylu pogoda itp. I bede jesli uznam to za potrzebne mi placil za te dodatki. Ale nie chce placic za poi , ktore za free zbierali zapalency a AM bedzie z tego obcinala kupony. A postawa tworcow mobilne.net to juz osobna historia
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #198 dnia: Październik 21, 2005, 01:34:12 »
Mam, jak w przytoczonym przeze mnie kilka postów wcześniej przykładzie, chodzić po bułki 1,5 km dalej dlatego, że sklepikarka z pobliskiej budki nie odkłoniła się na moje "dzień dobry"? Jestem na to za stary i za leniwy....
Zły przykład. Bo nie dlatego że nie odpowiedziała dzień dobry !!

Wyobraź sobie jednak taką sytuację, że sklepikarka wcisnęła Tobie świadomie i z premedytacją czerstwą bułkę jako swieżutką - pomimo że się znacie, pomimo że jesteś jej stałym klientem i pomagałeś jej nie raz wnosić skrzynki na zaplecze (to jest właśnie dobre porównanie). Nie wiem co Ty byś zrobił, ale ja wówczas oczywiście chodziłbym do innego sklepu lub .... zrezygnował z bułek jeżeli do innego byłoby za daleko.
Jak każdy bez wyjątku, ja napotykam codziennie na sytuacje etycznie dwuznaczne i muszę sobie z tym radzić.
Ależ ja też sobie z tym radzę, tylko w inny spsób niż Ty :)
Doszedłem do wniosku, że mogę na tym tylko wygrać.
No i dokładnie o tym pisałem w poprzednim poście.
Adam, tym się po prostu różnimy.
W mojej naturze nie leży "sukces za wszelką cenę". Nie używam w moim życiu formułki "cel uświęca środki". Mam taki sposób na życie że staram się grać fair. Nie zawsze - przyznaję ze wstydem - mi to wychodzi. Też mam swoje wcale nie małe grzeszki na sumieniu, ale staram się - przynajmniej wobec rodziny, znajomych, klientów .... No i vice verca - wymagam też żeby wobec mnie, wobec mojej rodziny i wobec moich znajomych też tak grano - fair ! A jak ktoś nie gra, to zwijam zabawki i idę do domu ;) Nie żebym się obrażał, ale po prostu nie lubię jak ktoś ze mnie robi idiotę dwa razy ! Dwa razy nie kupuję czerstwej bułki !

Napisałeś że wyszedłeś na totalnego dupka, ale po przemyśleniu ...... itd. doszedłeś do wniosku że możesz na tym tylko wygrać. No i właśnie na to liczyła AM i chłopcy z mobilne :)
Ale wbrew pozorom, nie Ty na tym wygrasz. Ty dla rozszerzonego teamu AM nadal będziesz totalnym d ..... któremu znowu będzie można wcisnąć czerstwą bułkę (bez urazy). Nie widzisz tego ? ;)

Kolejny raz jeszcze tylko podkreślę, że w całej tej "aferze" nie zostało złamane prawo, ....
A co to ma do rzeczy ? Nic :) Pisałem w tym wątku kilka razy: Wachowski_Kaczyński 1:0. Nie zrozumiałeś aluzji ? Prawo też jest po stronie Wachowskiego. I co z tego ? Właśnie tym porównaniem chciałem pokazać ile w Polsce warte jest prawo i jak ludzie potrafią wykorzystywać prawo wbrew logice i wbrew normalnej ludzkiej przyzwoitości.  Dla wyjaśnienia - Kaczyńskiego też nie lubię, ale mi człowieka żal - bo racja w sposób oczywisty była po jego stronie :(

*

• 6498
« Odpowiedź #199 dnia: Październik 21, 2005, 10:24:02 »
Rozumiem, że okopaliśmy się na swoich pozycjach i tak trwamy, jak do maja 1940 na linii Maginota. Przypomnę tylko, że sami Francuzi ukuli na to termin: "drole de guerre" - śmieszna wojna. Niemiecki jego odpowiednik - Sitzkrieg, jest równie wymowny.

Pozwoliłem sobie na tę dygresję dlatego, że nie odpowiedziałeś na moje pytanie o to co mi radzisz?

Zaangażować się w tworzenie alternatywnego serwisu POI na bazie zebranych dotychczas punktów? A kto mi zagwarantuje, że nie zakończy się to tym samym, albo zupełną klapą? Dopiero wtedy wyszedłbym na dupka. Różnica jednak jest taka, że kolejny raz musiałbym włożyć wysiłek we wsparcie w jego tworzeniu, bo pieczeniarzem być nie potrafię. A jestem w takim wieku, że muszę zapobiegać ryzyku zmęczenia materiału.

Nie robić nic i czekać biernie na rozwój wypadków? Słaby pomysł, ponieważ nie miałbym wtedy wpływu na wynik przyszłych zdarzeń, zaś długość okresu ewentualnego wyczekiwania jest nieprzewidywalna. A co w międzyczasie? Ściągać te POI, nie ściągać, dodawać, nie dodawać, poprawiać, nie poprawiać? Korzystać z interfejsów stworzonych przez Adminów p.m.n, po czym powiedzieć im: "No, to pa! Teraz przechodzę. Co prawda nie wiem dokąd, nie wiem z kim, nie wiem po co, ale pa! Sorry, boys - takie mam zasady, że wolę odgryźć własny ogon, niż narazić się tzw. opinii publicznej."?

Ja wybrałem drogę najbardziej mi odpowiadającą. Nie rezygnuję z działalności w serwisie, ale pilnie obserwuję przebieg zdarzeń, patrzę wszystkim na ręce, a efekty ocenię kiedy się pojawią.
Widzę także, że tą drogą poszło dużo więcej osób. Po pojawieniu się zajawek o zamieszaniu z poi.mobilne.net początkowo nie widać było żadnych zmian w aktywności na serwerze. Widocznie nie wszyscy dowiedzieli się od razu. Bo później aktywność ta dramatycznie spadła. Dodawano tylko pojedyncze POI, zaś ssanie punktów odbywało się na potęgę.
Teraz jednak wszystko wróciło do normy. Serwis działa na tym samym poziomie, co przed "zadymą". Domniemywam zatem, że nie tylko ja jestem wyznawcą teorii o słabej alternatywie dla mobilne.net. Przynajmniej dla uczciwych użytkowników AutoMapy.

Wrócę na koniec do innych dygresji pojawiających się w naszej dyskusji. Co do mojej sklepikarki i jej nieświeżych bułek - wolę jej powiedzieć, że i co zrobiła źle (choćby to eufemistycznie określając "etyczną dwuznacznością), niż dymać te 1,5 km lub z bułek zrezygnować.
Bo znów mi nikt nie zagwarantuje, że tamten odległy sklep nie będzie mi również chciał wcisnąć kiedyś czerstwych bułek. A międzyczasie nawalę kilometrów jak dorożkarska szkapa.
Prawdopodobieństwo, że następnym razem sklepikarka powie mi, że dziś bułki są nieświeże jest moim zdaniem dużo wyższe, niż liczenie na kryształową uczciwość jakiegoś innego sklepu, o którym dziś nie wiem nic. Nawet tego gdzie jest, kto go obsługuje, kto jest właścicielem i czy mogę codziennie na te bułki liczyć.

A co do sporu Kaczyński-Wachowski, to wart Pac pałaca, a pałac Paca. Moim zdaniem wynik powinien być 0-0. Oddałby także wartość obu indywiduów. Warszawka wie o czym mowa, jeśli pamięta sytuacje sprzed kilkunastu lat, kiedy ten duet stanowił jeszcze zgrany zespół, lub zna dzisiejszy Ratusz od podszewki, ze wskazaniem np. na Biuro Naczelnego Architekta Miasta, do którego Kaczor ma "pełne zaufanie". Śmiech na sali...
Tym razem ja wyjaśnię, że powyższe nie oznacza, iż jestem fanatykiem Tuska. Zbyt dokładnie i blisko obserwuję politykę, by nie dojść do konstatacji, że z tego bagna tylko czasem widać wyciągnietą w geście rozpaczy rękę, która nawet nie wiadomo do kogo należy, do kogo jest skierowana i z jaką intencją. To kolejna rzecz, z którą trzeba nam żyć na codzień.

Jakkolwiek by nie podchodzić do prawa - socjologicznie, psychologicznie, aksjologicznie czy też formalno-dogmatycznie, jego aktualne zapisy są jakie są i do nich musimy się dostosować. Czy nam się to podoba, czy nie. Jak się nie ma dowodów lub boi się je ujawnić (z obawy przed rewanżem, bo nie wierzę żeby Kaczor dowodów nie miał), to się nie kłapie dziobem. Inaczej jest się lanym w kaczy kuper. I słusznie. Dura lex sed lex.

« Odpowiedź #200 dnia: Październik 21, 2005, 11:33:30 »
Jakkolwiek by nie podchodzić do prawa - socjologicznie, psychologicznie, aksjologicznie czy też formalno-dogmatycznie, jego aktualne zapisy są jakie są i do nich musimy się dostosować. Czy nam się to podoba, czy nie.
No to już jesteśmy zupełnie OT. Ale może to i dobrze ? W meritum sprawy ani Ty mnie, ani ja Ciebie do niczego nie przekonamy. Chociaż nie wiem czy nie zmieniłbyś zdania gdybyś (zgodnie z Twoimi słowami) powiedział sklepikarce że sprzedała Tobie czerstwą bułkę i że to nie fair, na co ono by się obraziła (!!) i powiedziałą że tak długo Tobie nic nie sprzeda, aż Ty jej nie przeprosisz za pomówienie ;) Taaaak. Ciekawe co wtedy ?

Aby łatwiej było zrozumieć moją filozofię życiową odniosę się jednak to powyższego cytatu, bo i tu (w podejściu do prawa) też się moooocno różnimy :)

Kiedyś niezbyt lubiany przez nas Kaczyński jeszcze jako minister sprawiedliwości w jednym z wywiadów w TV chlapnął właśnie coś takiego, że nadrzędną zasadą jest przestrzeganie prawa, nawet jeżeli nie jest one najlepsze. Czyli że należy stosować zasadę: "złe prawo, ale prawo". Wówczas zastanowiła mnie jedna rzecz: a jakim to cudem on (m.in.) obalił komunę ? Przestrzegając obowiązującego wówczas prawa ? Oczywiście że nie :) Wniosek ? Pan Kaczyński (i wielu wielu innych) stosuje zasadę: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" czy też wspomnianą przeze mnie wyżej "cel uświęca środki".  Nie mówię, że ja nie zmienieniam poglądów. Tylko krowa nie zmienia, ale są w moim życiu pewne stałe wartości, których staram się przestrzegać i nie zmieniać. A wśród tych wartości nie ma regułki: "złe prawo, ale prawo". Ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Wracając do Kaczyńskiego. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że tamtego prawa (za komuny) można było nie przestrzegać bo ono chroniło ustrój totalitarny, a teraz mamy demokrację zatem prawo powinno być przestrzegane, bo obywatele mogą (??!!) demokratycznymi metodami walczyć o zmianę złego prawa. Otóż - jak pokazuje praktyka nie do końca mogą, czyli niewiele się zmieniło. A jako że to prawo jest dla obywateli, a nie obywatele dla prawa ja jednak wolę stosować inną nadrzędną zasadę, o której często prawnicy (zwłaszcza w Polsce) zapominają.

Ta zasada (wypracowana po procesie norymberskim) mówi tak: jeżeli jakaś norma prawna stoi w jawnej sprzeczności z ogólnie rozumianym poczuciem sprawiedliwości należy odstąpić od jej egzekwowania. I słusznie, bo prawo ma stać na straży sprawiedliwości, a nie egzystować samo dla siebie. Ta formułka legła właśnie u podstaw zapisu w KK o "niskiej społecznej szkodliwości czynu". Ten zapis jest po to, by niezawisły sąd mógł działając "w prawie" odstąpić od egzekwowania innych artykułów KK jeżeli ich literalne stosowanie byłoby  w danej, ściśle określonej sytuacji niesprawiedliwe.

Nie wiem dlaczego prawnicy: czy to ci ze świeczników (znani z TV) czy też ci pisujący na różnych grupach nie pamiętają o wspomnianej przeze mnie zasadzie ? Czyżby na polskich studiach prawniczych tego im nie wpajano ? A może dlatego że w praktyce to diabelnie trudno  stososować ? Zatem łatwiej jest stać na straży normy: "złe prawo, ale prawo". Bo to takie proste ...... ?

Tyle, że ja nie lubię prostych rozwiązań i jednak preferuję nadrzędność sprawiedliwości nad prawem ;)

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 21, 2005, 13:08:23 »
Tak niestety jest, że w wojnie bywają poszkodowani także i niewinni ludzie.

Czyli sytuacja jest taka, że legalni użytkownicy AutoMapy biorą udział w tej wojnie jako jej sojusznicy, przy czym zyskuje tylko AM, a oni mogą jedynie stracić. Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że jak wygaśnie im prawo do aktualizacji, to wylądują na jednym śmietniku z piratami (czym AM się nie będzie przejmować w myśl zasady, że "jest wojna, straty muszą być").

Po drugie dlatego, że po odcięciu wielu użytkowników (piratów i "legalnych-nieaktualnych") tempo wzrostu bazy mocno spadnie, co odczują wszyscy pozostali.

Więc jaki interes w tym sojuszu mają użytkownicy?

*

• 6498
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 21, 2005, 13:25:27 »
Pójdę starym, sprawdzonym usenetowym szlakiem:

Cytat: rav_
Czyli sytuacja jest taka, że legalni użytkownicy AutoMapy biorą udział w tej wojnie jako jej sojusznicy, przy czym zyskuje tylko AM, a oni mogą jedynie stracić. Dlaczego?
Po pierwsze dlatego, że jak wygaśnie im prawo do aktualizacji, to wylądują na jednym śmietniku z piratami
Udowodnij.

Po drugie dlatego, że po odcięciu wielu użytkowników (piratów i "legalnych-nieaktualnych") tempo wzrostu bazy mocno spadnie, co odczują wszyscy pozostali.
Tym bardziej udowodnij.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #203 dnia: Październik 21, 2005, 13:39:14 »
Widzę, że dyskusja schodzi na pole filozoficzno-refleksyjne ;) Ale niestety, GPSmaniak ma tu rację. Piszę "niestety", bo wolałbym, żeby racji nie miał i cała ta chora sytuacja również nie miała miejsca. Pewnie powtórzę tu opinie innych, ale z mojego punktu widzenia cała ta sprawa nie ma wiele wspólnego z najprościej pojmowaną uczciwością. Pomijając w postawę AM, która zyskuje na tym najwięcej, to na działania kolegów nie mogę znaleźć odpowiedniego słowa, bo boję się dostać bana na całe forum :). Więc powiem najprościej. Nie życzę sobie, żeby ktoś czerpał zyski z mojej pracy, a taką było na pewno pojechanie w kilka miejsc, nadłożenie kilku kilometrów, zmarnowanie kilku godzin czasu, zapłacenie za paliwo i łącze internetowe. Zgodziłem się (jak było w regulaminie) na wykorzystanie tej pracy w działalności non-profit. Nie zgadzam się na wykorzystanie jej komercyjne. I nie jest ważne ile punktów zostało dodane. W moim przypadku było ich zaledwie kilka. Przez cały okres używania AM wysłałem do nich kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt poprawek i oczywiście musiałem zapłacić (!!!), żeby te poprawki ktoś wprowadził do moich map. Nikt z AM nie pofatygował się nawet ze zwykłym 'dziękuję' czy 'przepraszamy za błędy'. Teraz to samo ktoś chce zrobić z POI. I nie jest wytłumaczeniem, że te punkty dalej będą ogólnie dostępne. Jeżeli Panowie chcą w ten sposób działać, to bardzo proszę, ale bazę do swojego komercyjnego przedsięwzięcia twórzcie sobie od nowa. Chętnie przekażę Wam wtedy moje punkty, ale wcześniej porozmawiamy o wynagrodzeniu.

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #204 dnia: Październik 21, 2005, 14:02:20 »
Pójdę starym, sprawdzonym usenetowym szlakiem:

Po pierwsze dlatego, że jak wygaśnie im prawo do aktualizacji, to wylądują na jednym śmietniku z piratami
Udowodnij.
Dowodem są słowa Maapa:

17.10.2005 17:07
Co się zmieni w nowym serwisie dla legalnych użytkowników?
Nic. Dalej za legalnych użytkowników z aktywną licencją będzie płaciła AutoMapa.

18.10.2005 11:21
Na początek wszyscy legalni użytkownicy z aktywną subskrypcją (...) otrzymają bezpłatny dostęp przez okres jednego roku do podstawowych funkcji serwisu

18.10.2005 11:59
Każdna nowa licencja AM4 będzie upoważniała do bezpłatnego korzystania z serwisu przez okres ważności licencji.

Ani słowa o tym, że legalni użytkownicy po wygaśnięciu praw do aktualizacji będą mieli dostęp do bazy POI. Kilkakrotnie go o to wyraźnie pytano, ale odpowiadał wymijająco. Z tego wnoszę, że odpowiedź wprost mogłaby postawić pomysł zmian w serwisie w skrajnie niekorzystnym świetle. Zrównanie "legalnych-nieaktualnych" z piratami wywołałoby ich słuszną wściekłość.

Tym bardziej udowodnij.

To jest prosty wniosek: mniej uzytkowników -> mniej nowych punktów. Z tego punktu widzenia możliwość korzystania z bazy nawet przez piratów jest korzystne dla legalnych użytkowników. Ci ostatni nie mają więc żadnego interesu w sprzymierzaniu się z AutoMapą w walce z piratami. Dowody pokaże czas.

Przy okazji: Ile AutoMap dotychczas sprzedano? Więcej niż 7000?

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 21, 2005, 14:27:48 »
Do Moi
Ty zupełnie widzę nie kumasz co chodzi. Oddziel wreście BAZĘ POI, która jest naszą wspólną własnością ( nawet piratów, którzy też umieszczali tam jakieś punkty) od programiku do synchronizacji, który jest własnością Adminów mobilne.net
Mnie i paru widzę osobom chodzi tylko i wyłącznie o bazę POI, by była w PRZYSZŁOŚCI nadal rozwijana na podobnych zasadach otwartości dla wszytkich platform jak teraz ( nie piszę o synchronizacji).

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #206 dnia: Październik 21, 2005, 15:58:34 »
Cytat: gps maniak

Nie wiem dlaczego prawnicy: czy to ci ze świeczników (znani z TV) czy też ci pisujący na różnych grupach nie pamiętają o wspomnianej przeze mnie zasadzie ? Czyżby na polskich studiach prawniczych tego im nie wpajano ?

Niestety, przynjamniej w Szczecinie, kwestia ta pomijana jest prawie całkowitym milczenim. Może 2, 3 zdania na terorii prawa i tyle. A faktycznie szkoda.

*

• 6498
« Odpowiedź #207 dnia: Październik 21, 2005, 16:16:42 »
To wyjaśnijcie mi, proszę, jeszcze tylko jedno: ta baza miałaby być rozwijana w formacie UAM dla AutoMapy 3.x czy 4.x?
Bo jeśli 3.x, to jakikolwiek sens tego przedsięwzięcia bierze w łeb.
Ciekawy jestem który licencjonowany użytkownik będzie na tyle ułomny psychicznie, by wspierać rozwój bazy POI 3.x, a nie korzystać z bazy dla 4.0?

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
« Odpowiedź #208 dnia: Październik 21, 2005, 16:44:58 »
To wyjaśnijcie mi, proszę, jeszcze tylko jedno: ta baza miałaby być rozwijana w formacie UAM dla AutoMapy 3.x czy 4.x?
A czy w bazie siedzą gotowe pliki UAM? Czy robiąc bazę trzeba decydowac się na jeden format wyjściowy? Jeśli nie, to można z jednej bazy wypuszczac dane dla AM3, AM4, Garmina, TomToma i czeto tam jeszcze - do wyboru. Oczywiście jeśli sprawę przejmie firma zainteresowana sprzedażą tylko AM4, to nic z tego nie będzie.

Ciekawy jestem który licencjonowany użytkownik będzie na tyle ułomny psychicznie, by wspierać rozwój bazy POI 3.x, a nie korzystać z bazy dla 4.0?
Z tą ułomnością to możesz kogoś obrazić. Np. kogoś, kto kupił AM powiedzmy półtora roku temu, nieco się zawiódł, ale upgradował do 3.8 i 3n póki mial to za darmo, po czym stwierdził, że taki produkt plus POI z p.m.n (które pomagał zbierać) mu wystarczą i olewa dalsze, już płatne upgrady. A teraz firma, której płacił i którą poprzez swoje POI wspierał, chce go potraktować jak pirata.

*

• 6498
« Odpowiedź #209 dnia: Październik 21, 2005, 18:03:09 »
Z tego wnoszę, że odpowiedź wprost mogłaby postawić pomysł zmian w serwisie w skrajnie niekorzystnym świetle.
Póki są to tylko Twoje spekulacje, póty straszenie ma niewielki skutek.

To jest prosty wniosek: mniej uzytkowników -> mniej nowych punktów.
Tak naprawdę, cała baza to kilkaset osób. Bardzo niewiele spośród najbardziej aktywnych to piraci, lub ci co nie przedłużyli licencji.

Przy okazji: Ile AutoMap dotychczas sprzedano? Więcej niż 7000?
Sądzę, że koło 25-30 tysięcy.

A czy w bazie siedzą gotowe pliki UAM?
To chyba oczywiste.

Czy robiąc bazę trzeba decydowac się na jeden format wyjściowy?
A o tym już zdecydowali Administratorzy poi.mobilne.net.

A teraz firma, której płacił i którą poprzez swoje POI wspierał, chce go potraktować jak pirata.
Nie. Udostępnia nowe funkcjonalności tylko użytkownikom najnowszej wersji AM. Co Ci z nowych funkcji w formacie 4.x, jeśli nie otworzysz żadnego pliku softem 3.x? Wiele firm nie supportuje starych wersji i nie ma w tym żadnego skandalu.