mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 44052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 18, 2005, 19:28:20 »
ajed:
Tak, oczywiście. Masz rację...

« Odpowiedź #151 dnia: Październik 18, 2005, 19:35:13 »
Cytat: Cat^
Jestem człowiekiem mało konfliktowym (już nie te lata...).
No nie wiem ;)
Dzięki za miłe słowa !

Dodam, że wcale nie czułem się urażony, tylko głupio mi się zrobiło że ktoś wciska mi w usta słowa, których nie użyłem. Dodam tylko, że całego tego sporu i "smrodu" by nie było gdyby "trójca" miała na tyle odwago cywilnej aby z podniesioną przyłbicą po prostu parę tygodni/miesięcy temu napisać:

---------------------
Kochamy naszą robotę i prowadzenie serwisu poi.mobilne. net.
Kochamy i chcemy dalej to robić - z coraz większym zaangażowaniem.
To jednak wymaga innego podejścia do zagadnienia - zatem z dniem
dzisiejszym rozpoczynamy negocjacje z potencjalnymi sponsorami.
Niestety może się do wiązać z pewną utratą suwerenności naszego
serwisu za co Wszystkich aktywnych użytkowników z góry przepraszamy.

Jednocześnie składamy serdeczne podziękowania wszystkim tym, którzy
udzielali nam cennych porad i wskazówek, dzięki którym dzisiejszy
serwis jest tak funkcjonalny i tak popularny.
---------------------

Można było ? Można ! I to przed rozpoczęciem negocjacji !
Byłoby miło, sympatycznie i honorowo. A tak ? Gdyby nie jeden
z "wykolegowanych" wspólników do dziś aktywni uczestnicy
serwisu nie wiedzieliby co i jak.

Maap !! Nie trzeba być jasnowidzem, żeby przewidzieć iż po takiej
zapowiedzi zapewne popularność serwisu by mocno spadła,
a zatem spadłaby zapewne cena negocjacyjna :)
I tu jest następny pies pogrzebany. Chcieliście wszystkich jak najdłużej
trzymać w niewiedzy, bo tak lepiej dla rozwoju bazy, dla nowych porad
i pomysłów czyli lepiej dla ..... warunków negocjacyjnych i Waszej kasy.
Wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi .......

Niby nic zdrożnego, ale widzisz Maap - tu się właśnie różnimy.
Nie wiem czy to kwestia tego że mieszkam w mieście z solidnymi
przedwojennymi tradycjami kupieckimi, czy może kwestia mojego
wieku czy mojej obecnej profesji, gdzie transparentność działań jest
na pierwszym miejscu, ale Wy robicie biznes ........ jak "pętaki".
Oczywiście można tak. Jest teraz taka moda. Ale nie dziw się, że
niesmak będzie i w końcowym rozrachunku być może i tak to wszystko
obróci się przeciwko Wam.

Podkreślam - napisałem zresztą to już wyżej - wiem, że z całą
pewnością komercjalizacja serwisu przyczyni się do zwiększenia
jego funkcjonalności, ale nie o to w tym chodzi. Chodzi o sposób w jaki
to zostało rozegrane i naprawdę śmieszne tłumaczenia dlaczego.

Tak na marginesie.
Jak słyszę że ktoś zaczyna angażować do udawadniania swoich racji
prawników - choćby tak znanych (przynajmniej w Poznaniu) jak R.Urowska
to rozumiem, że już w ogóle nie rozmawiamy o racjach i prawdzie !
Bo do tego akurat prawnicy nie są potrzebni
:)

Powiem tak: 1 akt prawny - 10 prawników to 11 opinii. I tą metodą
chcesz coś udowadniać ?  Możesz, ale przed sądem. Na Forum nie
podchodź do tego tak formalistycznie - tu obowiązuje zwykła ludzka
uczciwość.  Możliwe, że dziesiątki drobnych porad i sugestii
udzielonych Waszemu teamowi w świetle prawa nie stanowią know-how.
Ale jeżeli uwzględnimy że te porady i sugestie były udzielane przez
ludzi w dobrej wierze że robią coś dla wspólnego dobra i że WSZYSCY
działają non profit, to czerpanie z tego korzyści przez garstkę, która
się wyłamała jest tak dalece naganna, że zasługuje na to aby nazwać
to po imieniu. Zwróć także uwagę, że poza garstką ludzi od zawsze
wiernych firmie AM (nie produktowi ale firmie właśnie) wszyscy podzielają
moje poglądy, chociaż zapewne brakuje im odwagi aby użyć słów
tak dosadnych jakich ja użyłem.

Sorry, ale przeprosin nie będzie.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 18, 2005, 19:35:14 »
Wysłuchałem w tym wątku od kilku osób (od kogo, niech sobie użytkownicy przeczytają posty w tym temacie) bezpodstawnych zarzutów, chamskich odzywek i prostackiego wyzywania od cwaniaków i złodzieii, nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję z takimi osobami.

Mam odczucie, że część wypowiadających tutaj znalazła sobie tamat do "popisania", a przy tym w większości (powtarzam: w większości) nie przynili się oni do powstania tej bazy (nie wspomnę, że nikt nie dołożył nawet grama do pisania kodu html, php czy mysql), ale mimo to wszystkie te osoby świetnie sobie radzą w piętnowaniu jego Twórców!

Niech wszyscy cierpliwi użytkownicy odłożą na później weryfikują naszej decyzji dotyczącej przyszłości serwisu. Na wszystkie pytania "merytoryczne" chętnie odpowiemy każdemu. Na obelgi możemy jedynie popatrzeć ze smutkiem - nie będziemy ich komentować, bo czas sam zweryfikuje osoby, od których obelgi pochodzą.

Dziękuję wszystkim, którzy nie zajęli negatywnego stanowiska wobec nas. Dziękuję rówież tym, którzy potrafią zrozumieć choć jeden argument przemawiający za zmianami. Niestety tylko nieliczni potrafią wyważyć argumenty w podejściu do dyskusji (nie tylko do tej dyskusji), pozostali pozostaną w swoim bezdusznym celu zbesztania innych.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 18, 2005, 19:43:05 »
Cytat: Cat^
ajed:
Tak, oczywiście. Masz rację...

:surprised:
Tego się nie spodziewałem, a jakby co to chętnie mogę podyskutować z Tobą via mail na ten, bo tu i tak nikogo nasza dyskusja nie interesuje :)

Może i dobrze :D

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 18, 2005, 20:01:55 »
Cytat: rawco
Wysłuchałem w tym wątku od kilku osób (od kogo, niech sobie użytkownicy przeczytają posty w tym temacie) bezpodstawnych zarzutów, chamskich odzywek i prostackiego wyzywania od cwaniaków i złodzieii, nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję z takimi osobami.

Mam odczucie, że część wypowiadających tutaj znalazła sobie tamat do "popisania", a przy tym w większości (powtarzam: w większości) nie przynili się oni do powstania tej bazy (nie wspomnę, że nikt nie dołożył nawet grama do pisania kodu html, php czy mysql), ale mimo to wszystkie te osoby świetnie sobie radzą w piętnowaniu jego Twórców!

Niech wszyscy cierpliwi użytkownicy odłożą na później weryfikują naszej decyzji dotyczącej przyszłości serwisu. Na wszystkie pytania "merytoryczne" chętnie odpowiemy każdemu. Na obelgi możemy jedynie popatrzeć ze smutkiem - nie będziemy ich komentować, bo czas sam zweryfikuje osoby, od których obelgi pochodzą.

Rawco z calym szacunkie ale nie rob z siebie meczennika bo to co robiles mam nadzieje robiles z pasji a nie po to zeby CI ktos dziekowal tylko robiles bo chciales. Tak samo mozemy my powiedziec ze PDAClub to wortal naiwnych adminow ktorzy robia cos bo to lubia maja z tego satysfakcje i ta swiadomosc ze jest to uzyteczne dla ludzi. Nie zrzedzimy ze nikt nam nie pomaga bo po co kto bedzie chcial to pomoze kto nie to nie. Wzasadzie z dawnej ekipy zostalo paru ludzi ktorzy systematycznie cos "dlubia" przy PDAclubie i Kuba ktory nie ukrywam jest motorem serwisu. Wiec Rawco raz jeszcze oszczedz sobie textow ze nikt nie przylozyl sie do mobilne.net poza Wami bo po co sie za cos braliscie skoro teraz chcecie uzyc argumentow w stylu jestesmy i tak dobrzy bo to robilismy za darmo a teraz wszyscy inni zli bo nikt nie pomogl. Jesli robisz cos z pasja i dla innych nie oczekuj dziekuje to chyba nie dla tego to robisz.
p.s.
Jak chcesz wiedziec to przylozyli sie do waszego serwisu Ci ktorzy dodawali punkty bo bez nich Wasz portal by nie mial racji bytu.
To tyle.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 18, 2005, 20:24:59 »
Cytat: gps maniak
Za co ? Za to że kradzież pomysłu nazwałem najdeliktaniej jak można: cwaniactwem ?]
Ja tylko napisałem że ukradli know- how.
ale Wy robicie biznes ........ jak "pętaki"

W świetle powyższych bezpodstawnych inwektyw rzucanych pod adresem moim i moich kolegów i brakiem jakiejkolwiek reakcji ze strony władz PDAClubu mimo, łamania Regulaminu tego wortalu, nie zamierzam dłużej uczestniczyć w dyskusjach tutaj prowadzonych. Żałuję, że Admini PDAClubu nie szanują swych zasad.
Żegnam.
Jeżeli ktoś chce ze mną rozmawiać to bardzo proszę:
maap@mobilne.net

« Odpowiedź #156 dnia: Październik 18, 2005, 20:47:03 »
Cytat: Maap
i brakiem jakiejkolwiek reakcji ze strony władz PDAClubu
Mylisz się. Dostałem upomnienie :(
Tyle, że otrzymanymi mailami nie mam zamiaru się chwalić.

Wiesz, po tym jak Mieczysław Wachowski wygrał w sądzie z Lechem Kaczyńskim za to że ten drugi nazwał tego pierwszego wielokrotnym przestepcą, a Roman Kluska dostał 5000,- za to że urzędnicy go zgnoili - nic mnie już w tym kraju nie zdziwi :(

Moralność i uczciwość zeszła na psy.

PS. Jak będziesz chciał poważnych porad w zakresie GPS - wal śmiało, ja nadal będę działał non-profit - taki jakiś śmieszny jestem :))

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 18, 2005, 21:30:33 »
PS. Jak będziesz chciał poważnych porad w zakresie GPS - wal śmiało, ja nadal będę działał non-profit - taki jakiś śmieszny jestem :))
Tyle, że ja bardzo sobie cenię Twoją wiedzę z zakresu GPS i wcale nie uważam, że jesteś smieszny.

*

MILOOO

« Odpowiedź #158 dnia: Październik 18, 2005, 21:31:32 »
Tyle, że ja bardzo sobie cenię Twoją wiedzę z zakresu GPS i wcale nie uważam, że jesteś smieszny.

Maap chyba nie zrozumiałeś.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 18, 2005, 21:38:37 »
Cytat: MILOOO

Albo GPS Maniak podzielił się z Tobą naszą niegdysiejszą prywatną korespondencją albo Ty czytasz w jego myślach?

*

MILOOO

« Odpowiedź #160 dnia: Październik 18, 2005, 21:44:38 »

Albo GPS Maniak podzielił się z Tobą naszą niegdysiejszą prywatną korespondencją albo Ty czytasz w jego myślach?

Przecież to jest wyraźnie napisane. A może Ty nie wiesz co to znaczy non-profit? To by wiele wyjaśniało. I, zrozum, wcale nie chodzi mi o atakowanie Ciebie.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 18, 2005, 21:48:53 »

Przecież to jest wyraźnie napisane. A może Ty nie wiesz co to znaczy non-profit? To by wiele wyjaśniało.
Tak właśnie jest.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #162 dnia: Październik 18, 2005, 21:58:16 »
Reasumując z pozycji Endusera:
Dalsze wklepywamie przez nas nowych POI bezpośrednio do serwisu poi.mobilne.net nie będzie miało sensu, bo tylko umocnimy monopol AutoMapy na naszym krajowym rynku.
Tylko konkurencja wymusza niższe ceny i lepszą jakość. A skoro AutoMapa (cztaj POI.mobine.net) nie będzie chciała udostępniiać w przyszłości swojej bazy POI to nie ma sensu tej bazy wspomagać, bo po co - dla monopolu AutoMapy?
Nie raz zespół AutoMapy traktował nas jak dojne krowy ( ceny poza Polską niższe niż Polsce, itd).
Więc skoro jest możliwość złamać ten monopol to go złammy.

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #163 dnia: Październik 18, 2005, 22:16:39 »
"Administratorzy serwisu mobilne.net poszukuja doborczyńce, który zechce ufundowac tysiac zlotych miesiecznie na serwis oraz kilka tysiecy zlotych na pozostale uslugi. W zamian wszyscy uzytkownicy wysla do sponsora fotografie z przepieknym usmiechem i podpisem Dziekuje!. Chetnych prosimy o przeslanie oferty oraz wplacenie kaucji. Obowiazuje kolejnosc zgloszen! Zastrzegamy sobie prawo odrzucenia niektorych ofert. Serwis mobilne.net, to katalog punktow, ktory oferuje rewelacjna usluge synchronziacji. Zrzesza on ogromna liczbe uzytkownikow z Calej Polski (7000), o zroznicowanym profilu. Pozwala to na umieszczenie reklam dowolnych tresci, np. odkurzaczy. Liczymy jedynie na powazne oferty!"

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #164 dnia: Październik 18, 2005, 22:39:17 »
Do RAWCO
Musisz oddzielić bazę POI od całej otoczki (synchronizacja, dodatkowe serwisy jakie planujecie , itd)
 W moim przekonaniu baza POI jest naszą wspólną własnością i taką powinna pozostać (bezpłatnie).
Za resztę otoczki, sądzę że nie ma problemu, będziemy musieli płacić Wam albo AutoMapie jeśli będziemy chcieli z tego programu/usługi korzystać, i to jest dla mnie zupełnie naturalne bo nic za darmo

Pozdrawiam serdecznie Adminów mobine,net

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #165 dnia: Październik 18, 2005, 22:41:29 »
Cytat: KAma
Przyznajcie po męsku, że przeszliście na ciemna strone mocy :)
Niech tak będzie. O ile ciemna != zła.

[Dodano: 2005-10-18 22:51:45]
Cytat: korrek
Musisz oddzielić bazę POI od całej otoczki (synchronizacja, dodatkowe serwisy jakie planujecie , itd)
 W moim przekonaniu baza POI jest naszą wspólną własnością i taką powinna pozostać (bezpłatnie).
Za resztę otoczki, sądzę że nie ma problemu, będziemy musieli płacić Wam albo AutoMapie jeśli będziemy chcieli z tego programu/usługi korzystać, i to jest dla mnie zupełnie naturalne bo nic za darmo
Należy Ci się "pstryczek" w nosa, za to, że dopiero teraz dochodzisz do takich wniosków :). Od początku przekonujemy, że tak właśnie będzie! Ale ponieważ mi się również przytrafia nie czytanie wszystkich postów w temacie,  dam sobie pstryczka :D

Do RAWCO
Pozdrawiam serdecznie Adminów mobine,net

My również Cię serdecznie pozdrawiamy.

« Odpowiedź #166 dnia: Październik 18, 2005, 23:28:54 »
Albo GPS Maniak podzielił się z Tobą naszą niegdysiejszą prywatną korespondencją
Nigdy takich rzeczy nie robię. Priv to priv. A jak już muszę coś publicznie skomentować to nie podaję danych nadawcy.

Nawiasem mówiąc pamiętam tylko tyle, że z Tobą korespondowałem, ale ponieważ tygodniowo odpowiadam na dziesiątki maili (tak Rawco - nie tylko Ty się "poświęcasz" dla ogółu) bij zabij nie pamiętam na jaki temat :(

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 18, 2005, 23:38:04 »
Nawiasem mówiąc pamiętam tylko tyle, że z Tobą korespondowałem, ale ponieważ tygodniowo odpowiadam na dziesiątki maili (tak Rawco - nie tylko Ty się "poświęcasz" dla ogółu) bij zabij nie pamiętam na jaki temat :(

Ja odpowiadam może na 5 miali tygodniowo, to Maap pochłania wszystkie i mi nic nie zostawia :(

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #168 dnia: Październik 19, 2005, 07:57:17 »
Reasumując z pozycji Endusera:
...
Więc skoro jest możliwość złamać ten monopol to go złammy.
Jest tylko jeden drobiazg, dość hmmmm... nieodzowny w nawigacji GPS. Są to mapy obszaru, po którym nawigujesz. Czy w ramach przełamywania monopolu mamy również zrobić mapy Polski i plany polskich miast do TomToma, Destinatora, MN|5 i innych? Co mi z POI zawieszonego na białej plamie mapy?

Ja powiem wprost - będę nadal wspierał poi.mobilne.net, bo jest to w moim interesie, jako legalnego użytkownika AutoMapy, któremu na sercu leży rozwój tej aplikacji. Będę także obserwował postępy projektu.

Jeśli powstanie serwis konkurencyjny, rokujący przyzwoity poziom funkcjonalności - również wspomogę, szczególnie jeżeli będzie on wieloplatformowy, bo użytkownikiem TTN i innych także  jestem.

Nie widzę żadnego powodu, dla którego miałbym bojkotować poi.mobilne.net. Z powodu tego, że Admini zapewnią mi równie za darmo coś lepszego niż dotychczas, tyle, że będą brać za to pieniądze od AutoMapy? Wolne żarty. Nie obrażam się z byle powodu na sklepikarkę na swoim osiedlu chyba tylko po to, by zaiwaniać codziennie rano po bułki 1,5 km dalej...

A jeśli jakieś dodatkowe płatne usługi okażą się warte pieniędzy, jakie trzeba będzie za nie zapłacić, to je zasubskrybuję. Inaczej, po cholerę byłaby mi ta nawigacja?

Myślmy i postępujmy racjonalnie. Jak jest dziś alternatywa na PPC/WM w Polsce dla AutoMapy?
GPMapa? Jeśli Que dla pocketów będzie po polsku, jeśli powstanie serwis dla dedykowanych poihandlerów, jeśli interfejs stanie się bardziej intuicyjny i prosty, to być może.
TomTom? Destinator? MN|5? Wszyscy oni są w lesie, gdy chodzi o mapę Polski i plany szczegółowe miast. Mimo, że TTN5 jest już całkiem przyzwoity jeśli chodzi o główne drogi i kilka największych miast, to stwierdzenie, że jest wystarczającym softem do podróżowania po kraju byłoby lekko śmieszne.
Navigo? eMapy? MapaMap? Jeśli pokażą się wersje działające przyzwoicie, z funkcjonalnością i mała ilością bugów faktycznie konkurującą z AM, to sam chętnie kupię licencję. Na razie - bazując nawet na dość pobieżnym oglądzie softu - nie jestem zainteresowany.

Od ponad dwóch lat słyszę na Forum zgrzytanie zębami na monopol AutoMapy. I przez te ponad dwa lata kompletnie nic się nie zmieniło. Również i to, że tylko AM pozwalała i pozwala sobie pomagać w rozwoju oraz tworzy ku temu warunki. I efekty widać gołym okiem.
A inni producenci mają to gdzieś. Jak chcą mnie przekonać do swoich produktów?

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #169 dnia: Październik 19, 2005, 10:36:06 »
Moi:
Albo źle się wyraziłem albo mnie nie zrozumiałeś. Nie obrażam się na Adminów mobine.net ale chcę aby w przyszłości z bazy POI mogli korzystać też użytkownicy innych programów. Ponieważ, jak to zostało już stwierdzone przez Adminów mobil.net, w przyszłości nie będą udostępniać bezpłatnie bazy POI ( pełna integracja a AM4) bo pewnie zobliguje ich do tego AutoMapa, chciałbym abyśmy wklepywali nowe POI np. na serwer PDAClub ( jest już wstępna deklaracja gotowości). Z tego serwera mogli by pobierać współrzędne POI  użytkownicy wszystkich programów  nawigacyjnych za darmo. Dotyczyło by to oczywiście również Adminów z mobine .net.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #170 dnia: Październik 19, 2005, 10:44:37 »
Cytat: Korrek
Moi:
Albo źle się wyraziłem albo mnie nie zrozumiałeś. Nie obrażam się na Adminów mobine.net ale chcę aby w przyszłości z bazy POI mogli korzystać też użytkownicy innych programów. Ponieważ, jak to zostało już stwierdzone przez Adminów mobil.net, w przyszłości nie będą udostępniać bezpłatnie bazy POI ( pełna integracja a AM4) bo pewnie zobliguje ich do tego AutoMapa, chciałbym abyśmy wklepywali nowe POI np. na serwer PDAClub ( jest już wstępna deklaracja gotowości). Z tego serwera mogli by pobierać współrzędne POI  użytkownicy wszystkich programów  nawigacyjnych za darmo. Dotyczyło by to oczywiście również Adminów z mobine .net.

Korrek i jak powiedzielismy tak bedzie :)  Udostepnimy baze poi dla wszystkich "systemow nawigacyjnych" :) Wlasnie trwaja ustalenia co i jak. W odpowiednim czasie wystawimy komunikat i watek oddzielny na forum. Cierpliwosci. Chwilke to potrwa. jestesmy wlasnie w trakcie przenosin na nowy serwer a jest co przenosic :)

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #171 dnia: Październik 19, 2005, 11:46:36 »
uff.. przebrnąłem przez cały wątek..
ludzie się zaperzyli, ale jednak ktoś tu ma poważny problem - chce robić biznes korzystając z czegoś, co jest w połowie jego autorstwem, a w połowie pracą społeczną. W dodatku bez zgody a nawet przy sprzeciwie autorów częsci społecznej.
To jest ekstremalnie śliski grunt, jedna taka sprawa opiera się już o sądy: http://mambopl.net/forum/index.php?showtopic=11531
Poczytajcie, mechanizm jest identyczny. Coś było projektem na zasadach Open Source (jak poi.mobilne.net), ale potem ktoś stwierdził, że mu się nie opłaca i zabrał zabawki do innej piaskownicy.
Tego, że do zabawek "przykleiła" mu się cięzka praca setek osób już nie zauważył - albo nie chciał zauważyć.
Więc jak nowe, komercyjne przedsięwzięcie wypali, opierając się na rozwijaniu społecznie stworzonej bazy danych, to jej autorzy mogą się np. stowarzyszyć i tak was poprzeciągać po sądach, że się wam nawet kompa nie będzie chciało włączyć - o ile komornik wam go zostawi.

« Odpowiedź #172 dnia: Październik 19, 2005, 12:08:40 »
Cytat: WaldekGo
ktoś tu ma poważny problem - chce robić biznes korzystając z czegoś, co jest w połowie jego autorstwem, a w połowie pracą społeczną. W dodatku bez zgody a nawet przy sprzeciwie autorów częsci społecznej.
Widzisz Waldku, to jest własnie to czego ani kolega Rawco ani Maap nie rozumieją, a co ja dosadniejszymi niż Ty słowami chciałem im uzmysłowić.

Sam (jak wielokrotnie podkreślał Maap) nie uczestniczyłem w rozwoju bazy, ani w rozwoju serwisu. Ale oczywiście śledziłem ten rozwój. I właśnie dlatego - że jestem obserwatorem "z boku" zauważyłem dokładnie te same problemy, które Ty.

Oni nie zdają sobie sprawy, że całe to ich przedsięwzięcie można było dobrze sprzedać, bo było popularne. A tę popularność zbudowały rzesze aktywnych userów. Ba !! nawet moja skromna osoba pisując tu i ówdzie o "wspaniałej inicjatywie" przyczyniła się w jakimś tam ułamku promila do popularności serwisu i do podniesienia jego "ceny".

I jest to problem. Poważny problem natury moralnej, którego admini mobilne. net albo nie widzą (może są za młodzi ?) albo co gorsza nie chcą widzieć (niestety to chyba raczej to).

Obrażaniem się i chowaniem głowy w piasek niczego się nie załatwi.
A można było inaczej - jak napisałem kilka postów wyżej:
Jeden uczciwy komunikat przed rozpoczęciem negocjacji i jedno słowo: "przepraszamy" sprawę by załatwiło !! Ale (mam zakaz używania niektórych słów zatem ujmę to inaczej) do tego trzeba po prostu dorosnąć.  Nie każdy w naszym kraju zasługuje na przydomek: rzetelny przedsiębiorca, a koledzy z mobilne.net niestety zaczerpnęli jak najgorsze wzorce z naszego rynku biznesu.

Nic dziwnego. Bo chociaż osobiście od jakiegoś czasu chwalę i reklamuję AutoMapę jako produkt, tak o uczciwości Firmy wobec klienta i o ich rzetelności mam jak najgorszą opinię. Sądzę że pod tym względem chłopcy z mobilne.net będą dobrze pasować do teamu AM :(

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 19, 2005, 13:15:07 »
hmmmm

Skoro Rawco przyznajesz się na forum że przeszedłeś na CIEMNĄ (LEPSZĄ) stronę mocy..... za kasę
Skoro piszesz że nie będziesz robił za free.....
Skoro przyznajesz się że doceniasz pracę innych.....

Doceń i mnie !
ile dajesz za to że robiłem grafikę do tego co Wy elegncko zaprezentowaliście AM.
Ile dajesz za to że mozna było napisać w ofercie PRAWIE 7000 ludzi nas pobiera....
Ile dajesz za to że do samuteńkiego końca nic nie wiedziałem o Waszych planach wywalenia mnie.....
a w końcu za to że AM nie wiedząc o Waszych planach "pożegnania mnie" pochwaliła moją pracę....

Ja też muszę coś jeść i gdzieś spać jak ładnie napisał chyba MOI....
"podziel się posiłkiem :) " a ja podzilą się z userami.......

czemu pisze tu ?
bo nie odpisaliście na żaden z moich maili.....

dodam że 25% otrzymanej sumy ZOBOWIĄZUJĘ SIE PRZEKAZAĆ  dla userów POI.mobilne net choćby w formie darmowych automap lub darmowych atkualizacji .....

pozdrawiam
Marcel

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 19, 2005, 13:19:26 »
Nic dziwnego. Bo chociaż osobiście od jakiegoś czasu chwalę i reklamuję AutoMapę jako produkt, tak o uczciwości Firmy wobec klienta i o ich rzetelności mam jak najgorszą opinię. Sądzę że pod tym względem chłopcy z mobilne.net będą dobrze pasować do teamu AM :(

O uczciwości AM to ja mam swoją opinię którą wyraziłem w pewnym niepublicznym miejscu godzinę temu. Opinia ta zawiera przepowiednię pewnych działań, więc nie chcę jej publikować - bo chce zobaczyć, czy się tak stanie jak powiedziałem.
Ale jak to się stanie, to opinię upublicznię, tym bardziej, że wyraziłem ją jako teorię, a podpowiedziano mi już pewne fakty potwierdzające ją.  I stawiają one AM w bardzo niekorzystnym świetle w temacie uczciwości wobec klientów.

« Odpowiedź #175 dnia: Październik 19, 2005, 13:45:00 »
Cytat: marcel
Ile dajesz za to że mozna było napisać w ofercie PRAWIE 7000 ludzi nas pobiera....
Tak napisali w ofercie ? A to wesołe :)  "Nas pobiera... " Właściwie to nie wesołe, to smutne ..... to brzmi tak jakby to była ICH baza :(

Maap !!! To może w końcu przestałbyś pieprzyć głodne kawałki, o tym że NIC a NIC nie zyskaliście na "społecznej" incjatywie ? I że to wszystko to TYLKO WASZA ZASŁUGA !
Bo to nie tylko Wasza zasługa.  A skoro nie tylko Wasza, to użyte przeze mnie słowa cw......k i kr.....ż są po prostu obiektywną prawdą, więc przestań się obrażać i zachowaj się jak mężczyzna, a nie jak pę.....k.

Może zamiast domagać się ode mnie przeprosin sam byś:

1. Przeprosił wszystkich tych których tak trochę przy okazji wykolegowaliście i dzięki którym możliwy jest Wasz komercyjny byt
2. Przeprosił mnie za donos jaki złożyłeś na mnie u Admina tego Forum ?

Bądź mężczyzną. Przyznaj się do błędu.

Maap ! Jeszcze coś. Jeżeli dla Ciebie poza mamoną liczą się jeszcze jakieś inne wartości (a mam nadzieję że tak) to może wyjdź z tej spółki ? Nie przechodź na ciemną stronę mocy. Zostań po tej lepszej stronie barykady ;)

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 19, 2005, 14:09:10 »
Panowie z mobilne.net.
Moim zdaniem, jedynym rosądnym wyjściem z twarzą z tej sytuacji dla Was było by zaczynanie z nowym, powiązanym z AM4 serwisem, całkowicie od zera. Baza powinna zostać przekazana do PDAClub, a nowi urzytkownicy nowego serwisu tworzyli by nową bazę.
Ja ze swej strony, jako osoba chcąca kontynuować współpracę z mobilne.net i posadająca legalną licencję AM, jak najbardziej przeniosę swoje punkty do nowej bazy, ale będzie to moja świadoma decyzja. I myślę, że tak postąpi większość urzytkowników, natomiast nie będzie zarzutów, że zaczęliście się dorabiać czyjąś pracą.

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #177 dnia: Październik 19, 2005, 16:19:02 »
Drodzy użytkownicy, mam prośbę abyście przestali się obrzucać błotkiem na forum bo to do niczego nie prowadzi. Z tego co zrozumiałem, to autorzy mobilne.net sprzedali pomysł Automapie, a nie pracę wielu postronnych ludzi. Pisząc "pomysł" mam na myśli program do synchronizacji punktów na PPC, całą otoczkę bazy w postaci skryptów synchronizujących punkty, sprawdzające konflikty, itp.

"Know-how" było ogólnie dostępne na naszym forum i każdy mógł z niego skorzystać, także pracownicy Automapy, a tym samym stworzyć płatny serwis. Jednak jedynie czterem osobom chciało się wcielić pomysł w życie i stwożyć darmowy projekt, który najwyrażniej przerósł ich wielkościowo. Dostali propozycję komercjalizacji i z niej skorzystali - prawa rynku.

Z tego co zostało tu powiedziane, to wygląda na to, że planują napisać wszystko od nowa korzystając z doświadczeń, jakie nabyli tworząc serwis mobilne.net. Na razie nikt nie powiedział, że Automapa przejmie całą bazę punktów, ale także (co warto nadmienić) i nikt nie zaprzeczył. Poczekajmy zatem aż cała sprawa przejęcia stanie się oficjalna, wtedy okaże się, czy AM + mobilne.net przywłaszczą sobie nieswoją bazę punktów i zamierza ją wykorzystywać, czy też tą która jest teraz udostępnią za darmo (co z tego co wiem planują zrobić), a nową (płatną) zaczną tworzyć od zera.

Zatem apeluję jeszcze raz abyście dali trochę opaść emocjom (piszę do wszystkich) i wrócili do tematu jak już wszystko będzie wiadomo czarno na białym.

« Odpowiedź #178 dnia: Październik 19, 2005, 19:34:41 »
Cytat: Cezex
Drodzy użytkownicy, mam prośbę abyście przestali się obrzucać błotkiem na forum bo to do niczego nie prowadzi. Z tego co zrozumiałem, to autorzy mobilne.net sprzedali pomysł Automapie, a nie pracę wielu postronnych ludzi. Pisząc "pomysł" mam na myśli program do synchronizacji punktów na PPC, całą otoczkę bazy w postaci skryptów synchronizujących punkty, sprawdzające konflikty, itp.

"Know-how" było ogólnie dostępne na naszym forum i każdy mógł z niego skorzystać, także pracownicy Automapy, a tym samym stworzyć płatny serwis. Jednak jedynie czterem osobom chciało się wcielić pomysł w życie i stwożyć darmowy projekt, który najwyrażniej przerósł ich wielkościowo. Dostali propozycję komercjalizacji i z niej skorzystali - prawa rynku.

Z tego co zostało tu powiedziane, to wygląda na to, że planują napisać wszystko od nowa korzystając z doświadczeń, jakie nabyli tworząc serwis mobilne.net. Na razie nikt nie powiedział, że Automapa przejmie całą bazę punktów, ale także (co warto nadmienić) i nikt nie zaprzeczył. Poczekajmy zatem aż cała sprawa przejęcia stanie się oficjalna, wtedy okaże się, czy AM + mobilne.net przywłaszczą sobie nieswoją bazę punktów i zamierza ją wykorzystywać, czy też tą która jest teraz udostępnią za darmo (co z tego co wiem planują zrobić), a nową (płatną) zaczną tworzyć od zera.

Zatem apeluję jeszcze raz abyście dali trochę opaść emocjom (piszę do wszystkich) i wrócili do tematu jak już wszystko będzie wiadomo czarno na białym.

[Dodano: 2005-10-19 19:40:20]
W poprzednim poście chciałem powiedzieć że zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości.
Osobiście dodałem do bazy kilkanaście punktów i zrobiłem to zarówno dla siebie jak i dla innych użytkowników.
Jestem również za wprowadzeniem dodatkowych funkcji dla legalnych użytkowników AutoMapy

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 20, 2005, 08:02:01 »
Cytat: maspex
Osobiście dodałem do bazy kilkanaście punktów i zrobiłem to zarówno dla siebie jak i dla innych użytkowników.

Ja też dodałem kilkadziesiąt punktów dla innych użytkowników, bo po swoim mieście poruszam się bez AM, ale nie tylko dla użytkowników AM, również dla TomTomowców, Destinatorowców i Garminowiczów

Cytat: maspex
Jestem również za wprowadzeniem dodatkowych funkcji dla legalnych użytkowników AutoMapy

Ale nie kosztem ograniczenia dostępności do bazy dla innych platform.

Jak chcą sobie rozwijać komercyjny projekt to prosze bardzo, ale niech zaczynają od zera - zobaczymy czy tak wielu userów będzie dodawać punkty.

Ja osobiście w momencie "przełączenia" serwisu na komercję przestanę dodawać jakiekolwiek punkty zgodnie z zasadą - płacę wymagam

(Dodano 20.10.2005  08.27)

Chyba, że mi będą za to płacić. Jeśli ja będę poświęcał swój wolny czas ku chwale AutoMapy, i ktoś innych efekty mojej darmowej pracy chce sprzedawać, to ja odpadam.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS