Chyba najwyższy czas, po roku użytkowania, przeczytać instrukcję obsługi...
Chyba, że jest różnica w ikonkach pomiędzy różnymi HTC (mam dokładnie SPV M3000)?
Sądziłem, że mój zrzut ekranu wyjaśni wszystko
Widać tam wyraźnie, że sesja jest, pomimo wyświetlania po lewj ikonki E (chyba że zachęta do przeczytania instrukcji nie była do mnie
).
Różnicy w oznaczeniu ikonek nie ma i w moim poprzednim Wizardzie było tak samo.
Moim zdaniem instrukcja jest nieprecyzyjna, bo okresla stan ikonek po lewej jako stan połączenia w ogóle, a nie połączenia tylko z PC. Przy Direct Push (czyli utrzymywaniu ciągłej sesji i ciągłego połączenia z serwerem pocztowym) stan ikonek jest taki jak na przedstawionym przeze mnie ekranie i się nie zmienia podczas przepływu danych.
Instrukcja mówi nt ikonki po lewej od sygnału GSM (chyba tą miałeś na myśli):
symbol strzałek - connection is activ
symbol strzałek z x - connection is not active
To nie znaczy, że połączenie jest lub go nie ma. To znaczy, że jest aktywne (IMHO wykorzystywane) lub nie.
Opis w instrukcji nt ikonki siły sygnału GSM:
z małą literka E - EDGE in use - istnieje sesja EDGE.
z małą literką E i strzałkami - EDGE connecting - nawiązywanie sesji EDGE
Niestety podczas istnienia sesji GPRS/EDGE i wymiany danych np. przez IE, IMHO connection is activ. U mnie dalej się wyswietla duże E (na lewo od wskaźnika siły sygnału GSM). Dlatego uważam, że instrukcja jest nieprecyzyjna (lub wskazania ikonek).
UzupełnienieBez aktywnego Direct Push jest dokładnie tak samo. Sprawdziłem dokładniej - strzałki z x lub bez na lewo od wskaźnika sygnału pojawiają się wyłącznie podczas połączenia z PC, nie mają związku ze stanem połączenia z wykorzystaniem bezpośredniej sesji GPRS/EDGE/HSDPA/UMTS. Wniosek - strzałki pokazują aktywne połączenie z PC, w tym połączenie z Internetem za jego pośrednictwem a nie istnienie/wykorzystywanie którejś z ww sesji bezprzewodowych (przynajmniej tak jest u mnie - WM 6.1).