Miplo - sens istnienia

• 75 Odpowiedzi
  • 19990 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline izaw

• 1165
Odp: Miplo - sens istnienia
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 29, 2010, 23:57:50 »
@nocnyMarek,
nie interesuje mnie producent mapy, tylko programu. Tak samo kupując komputer nie wnikam, gdzie produkowany procesor czy dysk. Producent ma odpowiadać za swój produkt jako całość, teraz jest normalna spychotechnika.

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 30, 2010, 00:04:57 »
przecież tutaj działa dokładnie ten sam mechanizm.... jak w przypadku kupna komputera... nie rozumiem dlaczego nie masz pretensji do "sprzedawcy komputerów", że jak to opisałeś "żeni Ciebie" z innym producentem, akceptujesz to bez wahania... Co różni tę sytuację od sprzedaży komputerów? Oczywiście wadliwość "podzespołów" możesz zgłosić w dowolnym miejscu serwisowym, tu jest tak samo...

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 30, 2010, 08:24:21 »
Nie wszyscy robią coś tylko za kasę. Być może Ty-tak. Chciałem pomóc-pomogłem. Nie oczekiwałem nic w zamian. Ty nie chciałeś-to nie pomogłeś i też dobrze. :ohreally:
 A krzyczeć w necie nie trzeba :-|
Czasami na was trzeba, bo tak, to robicie to bezinteresownie, a widocznie jednak nie dostaniecie punktów, bo mod uznał to za mało ważne, to wielki krzyk podnosicie że was oszukują. To może w końcu przyszedł czas powiedzieć prawdę?
Robicie to dla punktów? - i w tym momencie żądacie żeby ktoś bardziej was doceniał
Czy też wyłączamy punkty i będzie faktycznie bezinteresownie.

Zalatuje mi tutaj czarno-białym podejściem, ale nie potrafię zrozumieć tych, których najbardziej bulwersuje ilość pkt którą otrzymali (chodzi o miplopkt), a nie ich wkład w rozwój. IMHO moim zdaniem system tych punktów jest z góry skazany na porażkę i jest niczym karta stałego klienta w sieci "Svarovsky" gdzie 99% klientów wchodzi raz, góra dwa razy - aby zakupić pierścionek zaręczynowy, a później obrączki. Po co wtedy karta stałego klienta?
Tak samo jest tutaj z punktami, większość nic nigdy za te punkty nie otrzyma, więc po szarpać o nie nerwy?

Osobiście dodaję punkty, aby były i były dobrze, a nigdy nie zwracam uwagi na coś białego na czarnym tle które niby wskazuje moją aktywność. Po co? Aby się pochwalić że dodałem więcej kurników niż ktoś inny biedronek w swoim mieście ?

Jak ktoś nie rozumie sensu mojej wypowiedzi, to zapraszam dalej do dyskusji, bo jak dla mnie, cały system premiowania punktami za aktywność, jest śmiechem na sali wśród "maniaków zbierania punktów i dochodzenia racji w tym ile powinni otrzymać punktów", bo przez moment można było poczuć się jak w dobrej komedii.
Zamiast faktycznie rozwodzić się nad użytecznością naszej darmowej pracy, to w grę weszły cyferki że za mało punktów się otrzymuje

p.s. jartro, moja wypowiedź nie odnosi się bezpośrednio do Ciebie.
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 30, 2010, 09:29:39 »
Co do tematu, to mówiąc za siebie twierdzę , że MIPLO MA SENS ISTNIENIA, czego nie można powiedzieć o pewnych kategoriach lub sposobie ich stawiania (na ilość).
Kiedyś nie mogąc dojść do porozumienia z wstawiaczami POI ( np. progi na parkingach przy marketach) na ilość i ich obrońcami "z przeciwstawnym kciukiem" zrezygnowałem z moderowania lokalnego w Warszawie.
Potem po większych awanturach tu na forum o nazwy POI (np.o  Filharmonie) i moim poparciu NocnegoMarka, zrezygnowałem z moderowania kilku kategorii.
Ostatnio po poważnych zmianach (na lepsze) z nazewnictwem POI myślałem że główny orędownik "z przeciwstawnym kciukiem "poprzedniej durnej metody nazywania POI nazwami miast przestanie udzielać się na MIPLO lub na temat MIPLO w tym miejscu. Niestety tak się nie stało. Więc nie mogąc patrzeć na jego sposób działania i wtykanie łap do zadbanych i pilnowanych przez własnych moderatorów kategorii w których pojawia sie nowy punkt przecietnie raz na miesiąc, a olewanie tych gdzie jest więcej pracy i punkty zalegają po kilka miesięcy, poprosiłem o zdjęcie mi uprawnień moderatorskich.
----Original Message-----
> From: Powhatan [mailto:powhatan@onet.eu]
> Sent: Friday, July 23, 2010 10:53 AM
> Subject: Współpraca :: Wiadomość z serwisu MIPLO
>
> Zgodnie z wcześniej złożonymi deklaracjami, informuję że nie mam dalej
> zamiaru współpracować z pewnymi osobami.
> Nie jestem zainteresowany czynną działalnością W serwisie w którym
> dopuszcza się do głosu i nadaje uprawnienia, takim osobom jak Ppepe.

> Kiedy tak jak pożegnaliście nielogiczny system nazewnictwa POI z którym
> jak wiecie nigdy się nie zgadzałem i walczyłem , pożegnacie jej
> głównego propagatora oraz obrońcę i szkodnika, możecie dać znać w
> celu odnowienia współpracy.
Zaowocowało to odpowiedzią
Support, 23.07.2010, 11:05:
Witamy,

Dziekujemy za informacje oraz Pana dotychczasowy wklad w rozwoj Miplo.
Drzwi do zespolu moderatorow w Miplo beda dla Pana zawsze otwarte.

Pozdrawiamy,
Support
i zdjęciem reszty uprawnień modertorskich.

Skoro dziś jednak widzę że mam przywrócone wszystkie uprawnienia

rozumiem że główny szkodnik i przyczyna zaśmiecenia MIPLO niepotrzebnymi punktami stawianymi tylko dla rankingu, czyli moderator "z przeciwstawnym kciukiem" nie będzie już więcej przeszkadzał.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 30, 2010, 09:43:53 »
Wytłumaczcie mi proszę jaką trzeba zaproponować zmianę  do poi  hotel Westin w Warszawie żeby było ok.  Problem z nim mam taki  że żeby go wyszukało w AM to trzeba wpisywać : the wes...    :|   jak zacząć :westi.... to go "nima" :worried:  Hotel nazywa się The Westin ale kto tak w Polsce mówi  nawet neon na hotelu mają bez "The"
Nie wiem jak to robisz, ale u mnie jest ok

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 30, 2010, 09:58:31 »
1. Widocznie program odnawiający uprawnienia ma lukę. Dziękuję za sygnał. Przekazuję do Supportu celem sprawdzenia poprawności działania.

2. Pana edycja w ten POI nic nie wniosła. Nie ma żądnej różnicy miedzy zapisami autora i moja edycją jego propozycji (zmianą kategorii ze Sklep na Sklep modelarski). Więc jak rozumiem wszystko jest OK.

3. Był by Pan łaskawy utrzymywać poziom rozmowy? Nie wymagam aby wszyscy mnie kochali, lubili czy też odczuwali ziarenko sympatii.
Jednak pisanie w ten sposób jaki Pan zaprezentował to po prostu brak kultury osobistej, Panie Powhatan. To się chyba nazwa chamstwo, a może się mylę? Może.
Tak czy siak, cała wypowiedź świadczy tylko o Panu.

4. Przypomina o obowiązującej od 01 lipca nowej wersji poradnika dla moderatorów. Jeśli Support pozostawi uprawnienia, a nie otrzymał Pan go do wiadomości proszę o sygnał to otrzyma Pan link do niego.
Stosowanie zatwierdzonych standardów zapisów jest obligatoryjne.

PPepe

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 30, 2010, 10:37:59 »
Mnie po ostatnich przygodach z wieloma, losowymi POI, które pojawiały się po aktualizacjach AM brakuje opcji "wyłącz wszystkie POI". Po prostu czasami szybciej jest wyłączyć wszystkie POI i załączyć tylko te, które mnie interesują niż przedzierać się przez "gałęzie" drzewka i bawić się w klikanie :).

Zdecydowanie także przydało by się, żeby opcje POI były w jednym miejscu - chodzi mi tu o sygnalizację dźwiękową POI, która teraz jest oddzielną kategorią w ustawieniach, a można by jedną kolumnę w opcjach POI zmienić właśnie na to, czy dany POI ma sygnalizować dźwiękowo czy nie - bo po co teraz jest podział na POI wbudowane i zewn. z miplo jak i tak te wewn. zawierają wszystkie POI? :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 10:40:19 wysłana przez ciesiel »

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:00:24 »
A ja ponawiam pytanie:

1. Nie mam w POI punktu.
2. Dodaje go w urządzeniu (strzelnica w Parzęczewie).
3. Po synchronizacji z Miplo punkt zostaje usunięty z mojego urządzenia!!!!
4. Na stronie widzę, że moje dodanie jest potraktowane jako potwierdzenie punktu już istniejącego, ale nadal "niepotwierdzonego" (więc się nie synchronizuje). (punkt id: 548332)
5. Punktu jak nie mam tak nie miałem!!!

Jaki sens ma punkt 3.????? Dlaczego synchornizacja usuwa mi punkt z urządzenia???? Coś chyba przekombinowane.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:15:45 »
To tam są 2 różne strzelnice w odległości 130m? :ohreally:

ps.
Na Miplo była opcja pobierania niezweryfikowanych POI, miałem ją zaznaczoną i tę strzelnicę
już mam u siebie, ale nie mogę teraz znaleźć miejsca gdzie sięwłączało tę opcję  :mysli:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 11:24:52 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:34:13 »
Nie wiem, czy na Miplo jest/była ta opcja, ale na pewno w konfiguracji Miplosynca można zaptaszkować/odptaszkować okienko "Pobieraj niezweryfikowane POI"

Zdaje się, że na "starym" Miplo podczas wybierania kategorii można było również zdecydować o pobieraniu niezweryfikowanych POI. Teraz chyba tylko w Miplosyncu się to ustawia.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 11:49:24 wysłana przez statler »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 30, 2010, 11:55:37 »
Dzięki, faktycznie, zapomniałem już o tej zmianie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 30, 2010, 12:11:29 »
To tam są 2 różne strzelnice w odległości 130m? :ohreally:

Nie, nie są. Jest strzelnica, tam gdziej ja dałem i jest wjazd na polną drogę do niej tam gdzie dał Grzesiek. Nie mam zastrzeżeń, że system robi z tego jeden punkt i mój został uznany za "potwierdzenie". Mam zastrzeżenie, że efektem jest to, że punktu nie mam, ani swojego, ani Grześkowego.

ps.
Na Miplo była opcja pobierania niezweryfikowanych POI, miałem ją zaznaczoną i tę strzelnicę
już mam u siebie, ale nie mogę teraz znaleźć miejsca gdzie sięwłączało tę opcję  :mysli:

A ja wiem gdzie się to włącza. Ale nie chodzi o to, żeby ściagać na urządzenie wszelkie niezweryfikowane punkty POI.

Ja tu widzę błąd działania systemu, nie w sensie technicznym, tyko logiki.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline grypiomi

• **
  • 100
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:12:59 »
Witajcie

Nie jestem zbieraczem punktów ale lubię porządek.

W Miplo jest bałagan:
 - punkty umieszczane w błędnych miejscach i pozytywnie zweryfikowane!!! (np. po numerach budynków, które czętsto są błędne!)
 - system nazewnictwa i opisu nie jest jednolity! (Moderatorzy robią co chcą...)
 - niektóre kategorie są zablokowane co uniemożliwia edycję np. W Biłgoraju BP jest w sklepie Biedronki :)
 - brak jest moderatorów lokalnych znających teren
 - duza ilość nieistniejących obiektów niedaleko poprawnie oznaczonych
 - dublujące się punkty obok siebie

Pozdrawiam

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:58:13 »
Mam zamiar zgłosić wszystkie stacje metra jako zdublowane. Ciekawee jaką odpowiedz dostanę z Miplo.

Odmowną.

OK. A co np. z takimi punktami? To są ewidentne duble.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 30, 2010, 21:20:12 »
Ad. Powyższych - oczywiście to są duble między kategoriami.
Bardzo często pojawiały się między punktami Miplo a radosną twórczością zawartą w punktach wbudowanych wcześniej w AM, obecnie oznakowanych jako punkty Automapy.
Na szczęście w skali serwisu większość jest już wykasowana.
Praktycznie obecnie pojawia się takich POI około 5 na tydzień - piszę o propozycjach wykasowania.

Ad. BP Biłgoraj - lokalizacja poprawiona.
BP Polska zostanie powiadomione o błędzie w źródle informacji.
Dziękuję za sygnał.

Co do pozostałych spraw poruszonych przez grypiomi.
Zapraszam do współpracy na stanowisku moderatora terenowego.
Co do dubli proszę o propozycje zmian - zostaną rozpatrzone.

Pozdrawiam,
PPepe

*

Dżeju

« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 02, 2010, 12:00:49 »
Taki mały OT, ale co tam.

Miało być o sensie istnienia Miplo, a wyszła dyskusja nt. poszczególnych punktów  :wink:

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 02, 2010, 12:17:39 »
Bardzo proszę: po co Miplo.

Argument za: http://www.miplo.eu/articles/?art=53

Pozdrawiam,
PPepe

*

Dżeju

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 02, 2010, 12:25:59 »
Dla tych co korzystają z blokad, to jest element na plus. Dla mnie żaden, bo z tego nie korzystam. Osobiście odbieram, iż kiedyś był WIĘKSZY sens istnienia Miplo (a jeszcze jak był doskonalony UAMEdytor, to już w ogóle był sens), niż obecnie. Praktycznie nic tam już sensownego z plikiem POI nie można zrobić - widać nie jestem Trendy  :mrgreen:

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 02, 2010, 15:28:09 »
montrala: opcja pobierania niezweryfikowanych POI jest w MiploSync zakładka OPCJE ostatnia pozycja na dole "Pobieraj niezweryfikowane POI"
Z tego co pisałeś to masz urządzenie dedykowane ale zawsze istnieje jakaś możliwość uruchamiania programów nawet na czymś takim więc pobierz sobie MiploSync w wersji EXE zainstaluj i będzie działać.
Druga opcja to poproś Ppepe, żeby kopnął w zadek moderatora, który działa na tym terenie ;-)

Poza tym pamiętaj, że jak dodasz POI a nie masz ustawionej tej kategorii aby się wyświetlała to po dodaniu takiego POI po jakimś niedługim czas on zniknie, a raczej nie będzie wyświetlany. Wiele osób o tym zapomina albo nie wie i ma później wrażenie, że POI się usuwają.

P.S. trochę zmodyfikowałem Twój wpis zgodnie z zaleceniami dla moderatorów

*

pliers

« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 02, 2010, 15:52:25 »
a ja przy okazji zapytam: mam punkt któy spokojnie moze być z trzech kategoriach:

1. Firma z Allegro (kto w ogóle wpadł na taka kategorię :-)
2. Sklep komputerowy
3. CB Sklep Serwis

mam dodać trzy punkty???

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 02, 2010, 16:12:35 »
Ja wstawiam punkty w różnych kategoriach, mimo iż należą one do "jednego miejsca", moderatorzy bez problemu zatwierdzają takie punkty (MZ to dobrze :ok:). Przyklady można by mnożyć:

1. tzw. Zespoły Szkół (zazwyczaj kilka szkół "podpadających" pod różne kategorie)
2. Hotel (bądź inny "nocleg") + Restauracja (bądź inna "wyżerka"), dodatkowo bywam w miejscach gdzie oprócz tych dwóch wymienionych jest jeszcze "Stadnina koni, Jazda konna".

MZ wstawianie wielu punktów w takich miejscach jest w zasadzie ok, nie wiadomo kto co kiedy będzie potrzebował.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 02, 2010, 16:28:36 »
W tym przypadku nie ma mowy o dublu.
Dubel to np. dwa POI odpowiednio w kategoriach: >Restauracja< (kat. grupowa) oraz >Amerykańska, restauracja< (kat. szczegółowa).

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 02, 2010, 16:33:48 »
Bardzo proszę: po co Miplo.

Argument za: http://www.miplo.eu/articles/?art=53

Pozdrawiam,
PPepe

Jak dla mnie to akurat takie odcinki powinny byc omijane podczas korzystania z LiveDrive bez uzycia Miplo.

Pozdrawiam,
Jacoo

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 02, 2010, 16:36:12 »
montrala: opcja pobierania niezweryfikowanych POI jest w MiploSync zakładka OPCJE ostatnia pozycja na dole "Pobieraj niezweryfikowane POI"

Jak juz pisalem, pobieranie niezweryfikowanych POI we wszystkich kategoriach nie jest rozwiazaniem. Problem jest, ze system sam usuwa mi takie  "wlasne" POI z maszyny, a mimo potwierdzenia POI jest nadal niezweryfikowane i d...

Bolu nie ma bo i ja i Grzesiek nie dla siebie (niezaleznie od siebie, mimo ze sie znamy) dodalismy ten obiekt, tylko dla innych. Ale zachowanie systemu bylo zaskakujace.

Generalnie radze sobie jakos z obsluga softu, a urzadzenie to HD2 ;)
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 02, 2010, 17:12:14 »
Jak dla mnie to akurat takie odcinki powinny byc omijane podczas korzystania z LiveDrive bez uzycia Miplo.

Pozdrawiam,
Jacoo

A to inna sprawa. Tyle, że ja nie wiem czy osoby zajmujące się LiveDrive! miały wiedzę o tym, że jest organizowany wyścig.
Nie wiem czy śledziły jego przebieg.
Nie wiem czy wprowadzały takie dane do tej usługi.

Ja zajmuję się Miplo.

Otrzymałem listownie pomysł od moderatora mcza dotyczący jego terenu.
Rozbudowałem to na cały przebieg wyścigu.

Nie mi oceniać czy było to przydatne.

Nie wiem nawet czy takie dane np. pochodzące z Miplo były w jakiejkolwiek formie uwzględniane w LiveDrive!.

Pomysł pojawił się na dzień przed rozpoczęciem wyścigu a przypadało to na weekend.
Nie wiem nawet czy ktoś w takim okresie czuwa nad usługą LiveDrive! (mam na myśli człowieka). Mam nadzieję, że tak.

Nie zmienia to jednak faktu, że dane w Miplo się pojawiły.
Zapewne miały wpływ na wyznaczanie trasu.
Jeśli choć jednej osobie to pomogło to było warto.

PPepe
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 17:19:57 wysłana przez ppepe »

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 02, 2010, 18:38:04 »
No jak dla mnie to tego typu argumentacja jest kompletnie nieuzasadniona. To że będzie TdP to wiadomo od dawna, dlaczego Miplo nie miałoby dostarczyć informacji o blokadach odcinków, przecież to jest wiadome z wyprzedzeniem. I dlaczego akurat LiveDrive mialoby być "głównym" nośnikiem informacji??? Tzn. jak? Paru z nas, kierowców, ma się "odbić" od nieprzejezdnych odcinków, potem przesłać te dane za pomocą usługi LiveDrive i liczyć na to że być może paru innych kierowców z usługą LiveDrive skorzysta z tego, a w międzyczasie klnąć że informacji nt. zablokowanych odcinków nie dostarczyło Miplo? Sorry Winnetou, ale ja wolę mieć taką informację z wyprzedzeniem z Miplo... (abstrahując już kompletnie od tego że nie wszystkie urządzenia mają możliwość korzystania z LiveDrive)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 02, 2010, 20:44:10 »
No jak dla mnie to tego typu argumentacja jest kompletnie nieuzasadniona.
(...)
Tzn. jak? Paru z nas, kierowców, ma się "odbić" od nieprzejezdnych odcinków, potem przesłać te dane za pomocą usługi LiveDrive i liczyć na to że być może paru innych kierowców z usługą LiveDrive skorzysta z tego, a w międzyczasie klnąć że informacji nt. zablokowanych odcinków nie dostarczyło Miplo?

To nie tak. Obsługa LD powinna wprowadzić te dane do systemu odpowiednio wcześniej, a nie liczyć na userów. Zresztą nie wiadomo jak system traktuje odcinki dróg, z których nie ma żadnych danych wysyłanych przez userów. Podejrzewam że traktuje je jako przejezdne bez żadnych problemów.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline jagga68

• **
  • 187
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 02, 2010, 21:12:30 »
Obsługa LD powinna wprowadzić te dane do systemu odpowiednio wcześniej, a nie liczyć na userów.
Ok, niemniej dla tych co nie mogą korzystać z usługi LiveDrive informacje z Miplo będą przydatne.

Zresztą nie wiadomo jak system traktuje odcinki dróg, z których nie ma żadnych danych wysyłanych przez userów. Podejrzewam że traktuje je jako przejezdne bez żadnych problemów.

Najprawdopodobniej jes tak jak piszesz, wtedy znów Miplo(traffic) się przyda, jednak pewnie w dużo mniejszym zakresie gdyż "blokady" o czasie trwania np. "zaledwie" kilku godzin ciężko jest "sprzedać" za pomocą MiploTraffic (jeśli w ogóle jest to możliwe). Niemniej byłbym wstanie się założyć o duże piwo że w tego typu przypadkach Miplo będzie szybsze niż Live Drive.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 21:18:25 wysłana przez jagga68 »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 02, 2010, 22:04:03 »
Podstawowe pytanie: czy dane z Miplo są transferowane w jakieś formie do LiveDrive!?

Można to jutro sprawdzić.

Trzeci etap wyścigu będzie przebiegał przez Aglomerację Katowicką.
Punkty w kat. Zablokowany odcinek - Wypadek, Kolizja są już przygotowane.
Będą aktywne jutro w odpowiednich godzinach.
Punkty będą kasowane tak samo jak w ostatnich dwóch dniach po 15-20 (max 30) minutach po przejechaniu peletonu - zależnie od tego gdzie się znajdują. Szybciej po trasie przejazdu prowadzącej przez wsie, gdzie wiadomo iż peleton oraz zaplecze techniczne pędzi na złąmanie karku. Później w okolicach mety. Gdzie wiadomo, że impreza kończy się z poślizgiem w stosunku do samego zakończenia wyścigu.
Tu widać czynnik ludzki.

Można przetestować jak zachowują się urządzenia z AM posiadające połączenie z LiveDrive!.
Ja niestety nie ma czasu na testy.

Jeśli by się okazało, że AM połączona tylko z LD prowadzi trasy przez teren wyścigu w czasie aktywnych blokad to oznaczało by, że nie ma przełożenia między usługami.

*

Offline jacoo

• *
  • 81
  • Sprzęt: MIO P560, AM EU
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 03, 2010, 10:40:44 »
No jak dla mnie to tego typu argumentacja jest kompletnie nieuzasadniona. To że będzie TdP to wiadomo od dawna, dlaczego Miplo nie miałoby dostarczyć informacji o blokadach odcinków, przecież to jest wiadome z wyprzedzeniem. I dlaczego akurat LiveDrive mialoby być "głównym" nośnikiem informacji??? Tzn. jak? Paru z nas, kierowców, ma się "odbić" od nieprzejezdnych odcinków, potem przesłać te dane za pomocą usługi LiveDrive i liczyć na to że być może paru innych kierowców z usługą LiveDrive skorzysta z tego, a w międzyczasie klnąć że informacji nt. zablokowanych odcinków nie dostarczyło Miplo? Sorry Winnetou, ale ja wolę mieć taką informację z wyprzedzeniem z Miplo... (abstrahując już kompletnie od tego że nie wszystkie urządzenia mają możliwość korzystania z LiveDrive)

Ok, ale nie patrz tez tylko na uzytkownikow, ktorzy nie korzystaja z LiveDrive.
Ja tylko twierdze, ze znajac przebieg trasy, objazdy i zakazy wjazdu przygotowane przez organizatorow, LD powinno omijac te miejsca.

Ja chcialbym moc kiedys zainstalowac AM, wlaczyc LD i moc spokojnie pojechac w trase bez potrzeby instalowania MIPLO.

ppepe wg mnie LD niestety mocno kuleje z aktualnoscia blokad. Juz kilka razy zdarzylo mi sie jechac na "czystej" AM bez Miplo Traffic i niestety nawigacja prowadzila prosto przez zamkniety odcinek.
Wiec jak na razie zostaje MiploTraffic, a zyczenia o LiveDrive pozostaja zyczeniami.