Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88427 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #540 dnia: Wrzesień 24, 2007, 21:03:52 »
Ja tak jak juz napisałem wyzej stawiam na:

Mosty
zaznaczanie tylko tych nowych które nie istnieją jeszcze na mapie oraz tymczasowe przeprawy. Sam w tym roku w lipcu trafiłem na południe od Rzeszowa na cos takiego.
Oznaczanie ikonami wszystkich miejsc gdzie niebieska kreska krzyżuje się z kreska o innym kolorze uważam za *(^%()()^))_^%

Wiadukty
Jak już autorzy POI się uprą to może zamieńmy ją na BEZKOLIZYJNE SKRZYŻOWANIA DWUPOZIOMOWE i niech rankingowcy je sobie stawiają, a w przypadku faktycznych zbyt niskich wiaduktów które trzeba wyróżnić to jest do tego inna specjalna kategoria. Jak kogos interesuje oznakowywanie wszystkich miejsc gdzie ulica przebiega nad torami, to proponuję MIEJSCA POLECANE DLA SAMOBÓJCÓW. Na dzień dzisiejszy mam cofniete u siebie nawet slimali przy wjazdach na trasy biegnace powyżej.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 21:06:04 wysłana przez Powhatan »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #541 dnia: Wrzesień 25, 2007, 00:49:33 »
Albo ktoś podejmuje się roli moderatora, albo uważa że jest ponad to i będzie tylko kierownikiem. Smoluchy kuchenne i fornale niech sobie zatwierdzają jakieś-tam światła. Ja zatwierdzę tylko Sejm, siedzibę Episkopatu i Pałac Namiestnikowski.

Chwila, moment, ździebko przeginasz.
Jak są chętni do wprowadzania i subskrybowania takich POI, to niech sobie też je moderują.
Ja nie będę, te 20 kategorii które moderuję w zupełności mi wystarczy, inny ma 3 i też mu wystarczy,
jeśli zajmę się wszystkimi innymi, to po pierwsze nie będę mógł przypilnować własnych, a po drugie
nabiorę takiego obrzydzenia od niechcianej roboty, że sam zasubskrybuję jakieś 'mosty nad rzeką ...',
żeby łatwiej znaleźć miejsce z którego się rzucić :wink:
Tematu zapewne w ogóle by nie było, gdyby mozna było ustawić ze 4x mniejszą skalę mapy i była możliwość
wyłaczenia w panelu widoczności wybranych kategorii POI, bo teraz są miejsca gdzie spod  POI w ogóle nie widać mapy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #542 dnia: Wrzesień 25, 2007, 09:59:42 »
Zerknąłem wczoraj na (pod)kategorie w Mostach i wiaduktach.
Faktycznie, trochę smieszno, trochę straszno.

Zasadność utrzymywania kategorii typu "Mosty na rzece Bździągwiance" pomijam, bo jeśli ktoś chce to prowadzić, niech mu Bóg da zdrowie. Podczas dyskusji sprzed paru lat Igab mnie skutecznie wyleczył z krytyki bytów, które ja sam uznaję za zupełnie zbędne. Mimo, że zaciemniają przejrzystość struktury POI. Ale ktoś z nich korzysta. Póki nie ma opcji kategorii prywatnych, o co ubiegamy się od dawna, jesteśmy trochę skazani na śmietnik w katalogu głównym. Admini MIPLO są tu między Scyllą umiaru i brzytwy Ockhama, a Charybdą elastyczności pod potrzeby każdego, pojedynczego usera.
Niemniej, są to kategorie, które racjonalny użytkownik może ignorować i wtedy nie sprawią przecież problemu.
Co do moderowania "Mostów na rzece Bździągwiance", to wg. mnie MIPLO powinno zaproponować (koński łeb jako załącznik) aktywnym wprowadzaczom bździągwiankowych POIs status moderatora tych kategorii. Z alternatywą w postaci likwidacji kategorii. Niech się bawią we własnym kręgu. Kłopot z głowy. Niech sobie nawalą setki tysięcy MIPLOmil. Co to komu przeszkadza? Olać...

Być może rozsądnie prawi Wódz, by utworzyć/wyekstrahować kategorię "Nowe mosty i wiadukty". Których nie uwzględniono jeszcze na mapie. Choć pewnie możnaby się spierać, czy znów nie jest to mnożenie bytów ponad potrzeby? Czy nie wystarczy tu kategoria "Błędy", dająca informacje i userom, i autorom AutoMapy? Wszak wstawienie POI z nowym mostem czy wiaduktem nie spowoduje wyznaczenia trasy z uwzględnieniem nowego obiektu.
Ale w opcji Powhatana informacja będzie przejrzysta, a komunikat zrozumiały.

Estakady o ograniczonej nośności i o "podwymiarowej" wysokości muszą istnieć w jako zupełnie odrębne kategorie. Co więcej, powinien być stworzony mechanizm dla grupowego selekcjonowania wysokości i nośności w konkretnych przedziałach. Bo dla jednego jest problemem prześwit 3,7m, a dla innego dopiero 2,9m. Podobnie z tonażem (dotyczy nie tylko estakad, ale także dróg z taką restrykcją). Wtedy też przydatny byłby mechanizm zamiany POI w odcinek zablokowany.
Co prawda, rodzi się pytanie jak i na ile MIPLO ma stanowić protezę opracowania specjalnej aplikacji/wersji nawigacyjnej dla TIR-owców? Oj, przydałaby się taka...

Co do Panelu Moderatorskiego, w szczególności mapy, to sprawa jest jasna. Albo MIPLO uzyska zgodę na korzystanie z map jak w najnowszych TPC, albo będziemy się pieprzyć z funkcjonalnością, precyzją i komfortem na poziomie Targeo. To raz. Po drugie - różne opcje w Panelu (np. wybór widocznych przez moderatora kategorii) pewnie da się zaimplementować. Tylko trzeba cisnąć adminów, niekoniecznie via niniejsze Forum (pewnie nie zawsze czytają). I lobbować zbiorowo. Moderatorzy są bardzo ważnym "elementem" serwisu i MIPLOwcy muszą się liczyć z ich racjonalnymi argumentami.

Zwracam też uwagę na fakt, że MIPLO jest nadal w okresie niemowlęcym i choroby wieku dziecięcego są i będą przez jakiś czas zjawiskiem fizjologicznym. Pewne rzeczy musimy - zwyczajnie - przetrwać, uzbroić się w cierpliwość. Dać szansę na migrację ze statusu brzydkiego kaczątka w wypasionego łabędzia.

Na tym kończę swój krótki list, gdyż mam sporo pracy, gdyż muszę zarabiać na chleb. A człowiek musi coś jeść, bo by zdechł - jak mawiała szatniarka w moim liceum.
 :grin:

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #543 dnia: Wrzesień 25, 2007, 10:34:08 »
- różne opcje w Panelu (np. wybór widocznych przez moderatora kategorii) pewnie da się zaimplementować. Tylko trzeba cisnąć adminów,

Na podstawie informacji ze źródła domyślam sie że:
1. Można to sobie u nich załatwić. Problemu podobno nie ma.

2. Co do Istniejących kategorii Wiadukty i Mosty nad rzeka XXXX
to chyba susznie "Ojcowie Dyrektorzy" sugerują że autorów tych POI
powinno się poprosić o doprowadzenie do uzupełnienia danych o:
nośność, szerokość, wysokość itp.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 10:37:00 wysłana przez Powhatan »

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #544 dnia: Wrzesień 26, 2007, 21:42:31 »

Autor większości wiaduktów w moim rejonie sam został moderatorem tej kategorii i właśnie bije się z tymi co mu znakują ślimaki przy skrzyżowaniach wielopoziomowych.

Inny problem jest taki że końca nie widać.
W moim rejonie dziś czekało na decyzję zatwierdzenia lub skasowania 437 punktów.
Zasiadłem do tematu i po pewnym czasie zobaczyłem że czeka jeszcze 370.  :)
Gdy dotarłem do 300 poszedłem zrobić sobie cos do picia.  :ok:
Gdy wróciłem zobaczyłem że znów czeka 430.  :worried:
Znów się paru teleportowało z mobilne. :shock:

Większość stanowią Dziury w jezdni, Nierówności, Radary i kontrola drogowa.  :mad:

Najciekawsze są te dziury i nierówności bo już dawno temu wycofałem wszystkie (koło 100) w mojej okolicy i poprosiłem notatkami o potwierdzenie czy czasem uszkodzenia w jezdni nie zostały już naprawione. Jak do tej pory dostałem odpowiedź w sprawie
7 Nierówności, że to pomyłka bo to są progi.
3 Dziury, że to jakaś pomyłka i nigdy tam uszkodzeń jezdni nie było.
2 Miejsca potwierdziłem bo je znam i wiem co się tam dzieje.
Około 15 pokasowałem trwale bo były tam gdzie bywam codziennie i problemów ni widzę.
A RESZTA
RESZTA = RANKING

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #545 dnia: Wrzesień 26, 2007, 21:52:50 »
taka prosba - moze ktos z szanownych moderatorow zainteresuje sie kategoria "Cmentarze"; widze, ze nikt teraz (oprocz wolnego "support'u") sie nia nie zajmuje; moj punkt juz czeka spora ilosc czasu - a przed 1 listopada moze warto uporzadkowac ta kategorie i na biezaca (jesli dodawane lub modyfikowane sa jakies pubkty) moderowac ja

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #546 dnia: Wrzesień 26, 2007, 22:34:06 »
Znów się paru teleportowało z mobilne. :shock:...
Sprawdzałeś? Czy to aby na pewno import?
Wydaje mi się, że ktoś przełamał sposób na wprowadzanie cudzuch punktów z mobilne.
Opisy punktów są dokładnie przekopiowane a nie jest to import.
Podobno miało nie być takiej możliwości. Nic to, sprawdzam dalej. Mam jeszcze 94 do akceptacji i poprawienia.

Bardzo proszę autorów punktów w kategorii "Fotoradary stacjonarne" o wpisywanie ograniczeń prędkości w nanoszonych miejscach.

Niestety a może stety - znowu podskoczyło do 145.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 22:55:47 wysłana przez bartek_63 »

« Odpowiedź #547 dnia: Wrzesień 26, 2007, 23:04:59 »
Wydaje mi się, że ktoś przełamał sposób na wprowadzanie cudzuch punktów z mobilne.
Opisy punktów są dokładnie przekopiowane a nie jest to import.

Jest taki osobnik - u mnie w okolicy nawet zapodał kilka punktów żywcem skopiowane z mobilnych - wiem, że z mobilnych bo kopiował moje opisy dokładnie co do kropeczki i przecinka

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #548 dnia: Wrzesień 26, 2007, 23:16:19 »
Jest taki osobnik - u mnie w okolicy nawet zapodał kilka punktów żywcem skopiowane z mobilnych - wiem, że z mobilnych bo kopiował moje opisy dokładnie co do kropeczki i przecinka

Ok! Ale w czym problem? Nie chodzi tu o mnie, bo ja tego nie robię, ale chyba wszyscy dodając np. opisy POI w mobilne.net kopiowali je np. z internetowych opisów atrakcji turystycznych, danych ze stron domowych itp. A dlaczego nie dodałeś sam swoich punktów? Czy żeby dodać punkt trzeba osobiście go kliknąć na PDA, potem przewertować źródła i osobiście stworzyć opis, niepodobny do przewertowanych źródeł. To chyba przesada...

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #549 dnia: Wrzesień 26, 2007, 23:26:24 »
...To chyba przesada...
Nie, nie chodzi o to, że ktoś tak zrobił. Ma do tego prawo (a może nie?).
Jednak support zapewniał, że nie jest to możliwe żeby przy synchronizacji wpisać punkty z mobilne.
A jednak jemu się udało przechytrzyć serwis.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #550 dnia: Wrzesień 26, 2007, 23:39:09 »
Zaraz, bo nie rozumiem. Czy to oznacza, że nie wolno punktów, które były w mobilne.net, przenosić do MIPLO? Punktów nie przeniesionych przez autorów metodą transferu mobilne->MIPLO w okresie wyznaczonym?
Przecież to byłoby chore. Ciekawy jestem uzasadnienia (jeśli to prawda).

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #551 dnia: Wrzesień 26, 2007, 23:52:41 »
No i znowu wracamy do dyskusji na temat praw autorskich punktów.
Czy przekopiowanie położenia i opisu jest ich naruszeniem, czy nie.
A, że przekopiowane to nie ma najmniejszych wątpliwości. Nie tylko przecinki i kropki lukasa63 ale i średniki moje o tym mówią.
Cała sprawa jednak chyba polega na tym, że admini serwisu zapewniali, że taka sytuacja nie nastąpi i nie będzie możliwości, że pierwszy kto się zsynchronizuje zapisze wszystkie punkty z mobilne na siebie.

Co tam, ja tylko poprawiam i aktywuję punkty, resztą niech się martwią inni.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #552 dnia: Wrzesień 27, 2007, 00:28:17 »
Cała sprawa jednak chyba polega na tym, że admini serwisu zapewniali, że taka sytuacja nie nastąpi i nie będzie możliwości, że pierwszy kto się zsynchronizuje zapisze wszystkie punkty z mobilne na siebie.

Bezpośrednio poprzez synchronizację - nie. Ale przecież wystarczy zmienić kategorię punktu z "mobilnej.net" na "Miplową" i szafa gra.
Mi to nie przeszkadza, przecież chodzi o to, zeby punktów było jak najwięcej, a potem można sobie wybrać jakie się chce. Kto nie zdążył (lub nie chciał) swoich przerzucić automatycznie, niech nie ma pretensji.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #553 dnia: Wrzesień 27, 2007, 01:01:51 »
dzisiaj miałem taką sytuację
Była sobie kategoria trochę zapuszczona więc zgłosiłem się do ogarnięcia i jej
i widze import z mobilne.net ok 16.09 (czyli po okresie ochronnym) i jednocześnie te same punkty z 16.09 o kilka godz wcześniej, klika dzień wcześniej - jako źródło miplosync. Opisy wybrakowane więc wysyłam do autora tych punktów (co wcześniej były dodane) żeby uzupełnił, a on mi odpowiada, że takich punktów nie tworzył.  To ja  :O

hmm a te punkty importowane usunąłem...

Tylko jak to możliwe, skoro punkty dodane z mobilne mają póżniejszy termin dodania?
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

« Odpowiedź #554 dnia: Wrzesień 27, 2007, 02:27:32 »
Ok! Ale w czym problem? Nie chodzi tu o mnie, bo ja tego nie robię, ale chyba wszyscy dodając np. opisy POI w mobilne.net kopiowali je np. z internetowych opisów atrakcji turystycznych, danych ze stron domowych itp. A dlaczego nie dodałeś sam swoich punktów?

Właśnie te punkty dodałem do miplo a ktoś chyba na to nie popatrzył i skopiował sobie opis z mobilnych i wstawił do nowego serwisu mimo, że ten sam punkt już tam jest

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #555 dnia: Wrzesień 27, 2007, 07:25:48 »
A może jest tak, że jak ktoś przez miplosync wrzuci punkt który się pokrywa z mobilne.net to automat sam importuje odpowiedni punkt mobilne?
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #556 dnia: Wrzesień 27, 2007, 09:14:14 »
Sprawdzałeś? Czy to aby na pewno import?

Akurat ci wczorajsi to faktycznie teleportowali się z Mobilne razem ze swoimi
- pierwszy - stadko parkingów bezpłatnych
- kolejny - dziury w jezdni.
teraz jak doszedł jeszcze upload ich niby nowych punktów to lista oczekujących skoczyła mi do 520,
a oni jako wysokiej klasy specjaliści podrzucili mi głównie korki i zatory drogowe, oczywiście z osobnymi ikonami dla każdego pasa ruchu w tym samym kierunku. Może i jestem złym moderatorem lokalnym bo lista punktów niezatwierdzonych w moim rejonie cały czas się rozrasta, ale gwarantuję Wam, że lista skasowanych nie jest wcale mniejsza, a obydwie z nich tworzą gównie punkty w stylu tych opisanych powyżej.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #557 dnia: Październik 02, 2007, 16:46:27 »
Aktualnie nie wyświetla się mapa w serwisie i w panelu moderatorskim.
Czy to tylko u mnie?

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #558 dnia: Październik 02, 2007, 16:50:38 »
Aktualnie nie wyświetla się mapa w serwisie i w panelu moderatorskim.
Czy to tylko u mnie?
Nie tylko u Ciebie. :)