Coście się tak uczepili świateł drogowych? To jedna z popularniejszych kategorii. Subskrybuje ją 15% userów. 67. miejsce na ponad 750 pozycji. Nie chcę wymieniać jakie m.in. kategorie są na dużo dalszych lokatach rankingu.
Sygnalizację świetlną zamieszczają też niektórzy producenci map papierowych. Oni również robią to dla MIPLOmili? Pogięło Was...
Jednym jest ona potrzebna, innym zbyteczna. Podobnie jak wiele różnych kategorii. Jedni chodzą w niedzielę do kościoła, inni do agencji towarzyskiej, a jeszcze inni do klubów les&gay. Jedni szukają nocnych sklepów z gorzałą, inni klubów AA.
A baza POI jest dla wszystkich. Odrębna kategoria, to tylko miejsce na dysku MIPLO. Nie jest komuś potrzebna, nie subskrybuje. Dopóki innym jest przydatna - musi być. I koniec.
Oczywiście, można podjąć decyzję, że nie będzie się zatwierdzać niektórych kategorii. Bo się nie podobają. Bo userzy stawiają za dużo punktów. Bo zbyt łatwo się dodaje punkt i kasuje zbyt dużo MIPLOmili. Bo to niesprawiedliwe i nieprawe. Bo po co to komu. Bo ja jestem stworzony do zatwierdzania tylko punktów i kategorii o znaczeniu transgalaktycznym. A nie jakichś gównianych świateł.
A to jest zwyczajne sprzeniewierzenie się roli moderatora. Zaraz inni przestaną zatwierdzać wysepki (bo i tak nikt nie mija ich z lewej), progi zwalniające (i tak są znaki, a poza tym ograniczenie), kioski Ruchu (bo to postkomunistyczna instytucja), skrzynki pocztowe (bo dziś się e-mailuje, a nie wysyła listy). Czy agencje towarzyskie, bo wolą zwalić gruchę, niż przestąpić próg takiego przybytku. Itd., itp. Stąd tylko krok do anarchii.
Albo ktoś podejmuje się roli moderatora, albo uważa że jest ponad to i będzie tylko kierownikiem. Smoluchy kuchenne i fornale niech sobie zatwierdzają jakieś-tam światła. Ja zatwierdzę tylko Sejm, siedzibę Episkopatu i Pałac Namiestnikowski.