Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi

• 558 Odpowiedzi
  • 88370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
Odp: Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi
« Odpowiedź #300 dnia: Sierpień 17, 2007, 13:21:56 »
A na pewno prawdziwe?

A co za różnica?
Mało to punktów w poi.mobilne.net oddalonych o dziesiątki/setki metrów od ich rzeczywistego położenia?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

« Odpowiedź #301 dnia: Sierpień 17, 2007, 13:51:13 »
A na pewno prawdziwe?

A co za różnica?
Mało to punktów w poi.mobilne.net oddalonych o dziesiątki/setki metrów od ich rzeczywistego położenia?

Widzę, że nie myślisz prawniczo. Jeżeli dany punkt został stworzony przez jakiegoś usera na podstawie jakiejś mapy a autor mapy umiejscowił to błędnie to może to w prosty sposób udowodnić, że korzystano z jego mapy a to jest już złamaniem prawa

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #302 dnia: Sierpień 17, 2007, 13:58:19 »
Widzę, że nie myślisz prawniczo. Jeżeli dany punkt został stworzony przez jakiegoś usera na podstawie jakiejś mapy a autor mapy umiejscowił to błędnie to może to w prosty sposób udowodnić, że korzystano z jego mapy a to jest już złamaniem prawa

Ale mnie nie interesuje czy autor mapy/punktu umiejscowił go błędnie czy nie.
Ja mogę utworzyć punkt 123 metry tego punktu.
Pozdrawiam, Maciej Loret

« Odpowiedź #303 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:14:25 »
A co za różnica?
Zasadnicza.
No właśnie i jeżeli tak samo daleko od prawdziwej pozycji odległy punkt, czyli punkt obarczony identycznym błędem wrzucę do mojej mapy, to od razu będziesz wiedział, że wziąłem go z poi.mobilne.net. Prawda?  :ok: Działa to też w drugą stronę  :wink:
I nie pomoże tu "zwykłe" proste oszukanie typu: zmiana pozycji "podbieranego" punktu powiedzmy o 5m gdy błąd jest na poziomie 100m. Błąd 100m czy 105m oznacza, że to ten sam punkt. Dwóch ludzi nie może popełnić takiego błędu. Przynajmniej nie w kartografii. Sądy w to nie wierzą  :)
Oczywiście jeżeli dany punkt nie jest obarczony błędem, to sprawa jest bardziej skomplikowana i trudniejsza do udowodnienia. Dlatego też bardzo często na mapach papierowych celowo podkłada się kilka kukułczych jaj.

Wiesz, nie mówię że sprawy z dziedziny ochrony praw autorskich czy ochrony baz danych są łatwe. Ja tylko chcę zasygnalizować, że problem istnieje i że znane są (również w polskim sądownictwie) takie sprawy. Ważne też jest to, że co innego bazy gromadzone na użytek własny przez grupę użytkowników, a co innego komercyjna baza. To są dwa różne światy. Rozumiem, że właściele serwisu też mają tego świadomość, stąd np. jakaś weryfikacja danych. Ale czy ta weryfikacja uchroni serwis przed przemycaniem danych, w posiadanie których ktoś wszedł nielegalnie? Nie wiem. A jeżeli nie uchroni, jeżeli w miplo znajdą się jednak dane podebrane z innych baz, to pomijając aspekt prawny widzę tu wyraźne nagięcie kręgosłupa moralnego. Ale cóż. Biznes to biznes, jak mówi Piotr   B)

Napisane: Sierpień 17, 2007, 14:04:11
Ale mnie nie interesuje czy autor mapy/punktu umiejscowił go błędnie czy nie.
Ja mogę utworzyć punkt 123 metry tego punktu.
Pewnie. Ciekawe tylko jak się wytłumaczysz, gdy się okaże że takiego punktu w ogóle nie ma w rzeczywistości?  :D  :D  :P

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #304 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:16:06 »
I nie pomoże tu "zwykłe" proste oszukanie typu: zmiana pozycji "podbieranego" punktu powiedzmy o 5m gdy błąd jest na poziomie 100m. Błąd 100m czy 105m oznacza, że to ten sam punkt.

Ale skąd założenie, że zmiana będzie o 5m?
Tak słabo kombinujący, to chyba dawno wymarli... Tu jest Polska...
Patrz moje "Ja mogę utworzyć punkt 123 metry tego punktu."

Rozumiem, że właściele serwisu też mają tego świadomość, stąd np. jakaś weryfikacja danych.

Tu cała nadzieja. w weryfikacji...

Ale czy ta weryfikacja uchroni serwis przed przemycaniem danych, w posiadanie których ktoś wszedł nielegalnie? Nie wiem. A jeżeli nie uchroni, jeżeli w miplo znajdą się jednak dane podebrane z innych baz, to pomijając aspekt prawny widzę tu wyraźne nagięcie kręgosłupa moralnego.

Oczywiście nie wciągałem Was w tę akademicką dyskusję dlatego, że podbierałem komuś punkty lecz by pokazać, że jest to stosunkowo proste i jedynie porządna weryfikacja może odsiać ziarna od plew...

Pewnie. Ciekawe tylko jak się wytłumaczysz, gdy się okaże że takiego punktu w ogóle nie ma w rzeczywistości?

Przy jednym z kilkuset pewnie nie będzie problemu. Ale przy wielu -> klops...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 14:18:18 wysłana przez Maciej Loret »
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #305 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:29:07 »
Rozumiem, że właściele serwisu też mają tego świadomość, stąd np. jakaś weryfikacja danych.
Tu cała nadzieja. w weryfikacji...
Działania takich serwisów, jak Miplo, są oparte na założeniu, że użytkownicy dodający punkty są uczciwi. Moderatorzy kategorii sprawdzają, czy punkty są poprawne pod względem "formalnym" (zgodność opisu z regulaminem, duplikaty itp.), a regionalni sprawdzają, czy punkt leży tam, gdzie powinien. Nikt jednak nie weryfikuje POI pod kątem tego, czy autor dodał je opierając się na źródłach własnych czy cudzych. I niestety (moim zdaniem) nie ma technicznej możliwości zorganizowania tego inaczej...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #306 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:31:54 »
[Nikt jednak nie weryfikuje POI pod kątem tego, czy autor dodał je opierając się na źródłach własnych czy cudzych. I niestety (moim zdaniem) nie ma technicznej możliwości zorganizowania tego inaczej...
A może "gwóźdź" ministra ziobro by pomógł...?
 :E :E :E
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #307 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:48:46 »
Działania takich serwisów, jak Miplo, są oparte na założeniu, że użytkownicy dodający punkty są uczciwi.

Miplo mając te punkty za darmo musi sie z tym liczyć i ryzyko w tym wypadku jest wliczone w koszta

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #308 dnia: Sierpień 17, 2007, 15:12:09 »
Znów bijecie pianę.
Osobiście wrzuciłem do mobilne.net sporo punktów pochodzących z UMP_Wawa, choć były to tylko takie punkty, które sam znałem z rzeczywistości. Wrzucałem również punkty z kilku zbiorów POI dostępnych w internecie.
Dodam, że punkty z mobilne.net proliferowałem z kolei na inne bazy, w tym zagraniczne (np. położenie fotoradarów). Co najmniej dwie z tych baz są (i były) płatne.
A teraz czekam na pozwy.
Adres znany PDAclubowi (rejestracja w sklepie PDAc).
 :P

« Odpowiedź #309 dnia: Sierpień 17, 2007, 15:54:46 »
Znów bijecie pianę.

To, że nasze opinie niczego nie zmienią to jedno, ale uzmysłowienie problemu niektórym kolegom, którzy tak buńczucznie tu wykrzykują że nareszcie "innowiercy" nie będą bezkarni ssać tego co jest (a jest?) lub było (a było?) własnością AutoMapy to drugie.

Jest jeszcze jedna rzecz. To pomieszanie komercji ze społeczną działalnością. Firma prowadząca działalność komercyjną zawsze ma nieco inną wizję pewnych rzeczy niż widzą to szerokie rzesze użytkowników. Ba! Wbrew pozorom oni mają często rozbieżne interesy. Gadka typu: nam zależy na klientach, bo dzięki temu lepiej sprzedają się nasze produkty i wówczas mamy kasę, to niestety tylko ..... gadka. I nie dotyczy to tylko AutoMapy.

Wiesz, gdybym był na "rynku" GPS-u zwykłym użytkownikiem może bym nie widział problemu i moje wypowiedzi można by było nazwać biciem piany. Ale nie jestem. Podobnie jak użytkownicy AutoMapy zbierający POI, ja jako użytkownik Garmina (+ koledzy z UMP_PCPL), robię kawał dobrej roboty dla społeczności Garmina. I pomimo, że jestem bardziej wierny Garminowi niż większość użytkowników AM jest wierna AM, to gdybym dostał propozycję typu: "Lechu, dajemy Tobie kasę, dajemy miejsce na serwerze i zapraszamy do nas. Realizuj swoje pomysły pod naszym patronatem" powiedziałbym: "dziękuję".  I to nie żart. Czego garniak.pl jest najlepszym dowodem. I zrobiłbym tak, nie dlatego że nie lubię pieniędzy, czy brzydzę się komercją. Skądże! Zrobiłbym tak, bo całą zabawę zacząłem jako działalność społeczną, a jestem wielkim wrogiem zmieniania reguł gry podczas meczu, po to tylko by osiągnąć lepszy wynik. Nie po to żeby kibice mieli większą frajdę, ale właśnie po to by coś ugrać. Takie coś napawa mnie takim samym obrzydzeniem, jak działalność polityków, którzy zmieniają ordynację wyborczą po to by osiągnąć lepszy wynik. A tak właśnie postrzegam to co się stało ..... i nic na to nie poradzę.

Adam - OK! - jestem tu (byłem) gościem, spadam już i .... powodzenia.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #310 dnia: Sierpień 17, 2007, 16:58:26 »
.....

robisz kawał dobrej roboty i tego Ci nikt nie odbierze, więc nie przejmuj się za bardzo opiniami. Panowie zejdźcie z tonu, bo zamknę temat.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

• 6498
« Odpowiedź #311 dnia: Sierpień 17, 2007, 20:34:16 »
Lechu,
Ty jesteś etycznym purystą. A życie jest, jakie jest - raz pod wozem, raz nawozem. Ja idę zwykle na kompromisy. Na rzecz rozwoju. Byle do przodu.
A na PDAclubie jesteś zawsze u siebie. To nie mój sklep, ale coś czuję, że mam prawo tak powiedzieć. A może i obowiązek?
 :grin:

« Odpowiedź #312 dnia: Sierpień 17, 2007, 20:52:39 »
Śmieszy mnie ta cała dyskusja i pogróżki o rzekomych prawach autorskich do POI.

Nie da się takich praw udowodnić! Można udowodnić prawa do _opisu_ POI (jeśli nie jest oczywisty i jakiś sprawny inaczej go skopiuje) ale nie do jego adresu. I na tym koniec. To, że ktoś pierwszy opisał dany punkt na mapie nie daje mu do punktu na mapie jakichkolwiek praw. Daje jedynie prawa do opisu. I jeśli ktoś inny ten sam punkt opisze, to niczyich praw nie łamie.

Ja rozumiem, że niektórym, śmiertelnie obrażonym na AutoMapę, może strasznie przeszkadzać to, że ktoś inny "korzysta" z ich pracy. Przykro mi - publikując swoją pracę należy się spodziewać, że ktoś z tej pracy skorzysta. Tak samo jak masa piratów, tomtomowców czy innych garminomaniaków korzysta z punktów opisanych opisanych przeze mnie i dobrowolnie opublikowanych. I nie mam nic przeciwko temu - jakbym nie chciał się swoją wiedzą podzielić, to wstawiłbym punkty do prywatnej kategorii na swoim PDA a nie publikował.

« Odpowiedź #313 dnia: Sierpień 17, 2007, 21:15:34 »
Z wielką uwagą przeczytałem wypowiedzi wszystkich Panów. Cieszę się, że jest dyskusja, prawnikiem nie jestem, ale tak mi się coś wydaje - na zdrowy rozum, że to co robi AM, wespół z MIPLO - to śmierdząca sprawa. Zawsze można, jako user... skasować swoje punkty z MIPLO (ta opcja działa i jest aktywna) Zawsze można je potem zaimplementować na innym serwerze. Zawsze można spróbować taki stworzyć, gdzie nikt nie będzie narzucał swojej woli i zasad społeczności GPS MANIAKÓW :)
Zawsze można bojkotować MIPLO-ZJADÓW  mówiąć o tym głośno.

GPS - owcy wszystkich krajów - Łączcie się!
A wy, którzy milczycie i nie zabieracie głosu (tak jak w... wyborach) wstydźcie się, wszak - "milczenie oznacza zgodę"
J. Antkiewicz

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #314 dnia: Sierpień 17, 2007, 21:22:51 »
GPS - owcy wszystkich krajów - Łączcie się!
A wy, którzy milczycie i nie zabieracie głosu (tak jak w... wyborach) wstydźcie się, wszak - "milczenie oznacza zgodę"
J. Antkiewicz

Tak jest "Lenin wiecznie żywy...?
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #315 dnia: Sierpień 17, 2007, 21:46:14 »
Tak Piotrze - z mojej strony to był sarkazm, ja wiem - ze "bełkotliwy" - jak ty wolisz.
Ale... ciesze się że cię widzę.
Jak tam, czy mode podpisał już na mnie wyrok?  Bo widzisz... chciałem się z rodziną i przyjaciółmi napić jeszcze.
Wypiję i twoje zdrowie!

« Odpowiedź #316 dnia: Sierpień 17, 2007, 21:54:12 »
Nie da się takich praw udowodnić! Można udowodnić prawa do _opisu_ POI (jeśli nie jest oczywisty i jakiś sprawny inaczej go skopiuje) ale nie do jego adresu. I na tym koniec.

Ale już współrzędne tak

Zawsze można, jako user... skasować swoje punkty z MIPLO (ta opcja działa i jest aktywna)

Tutaj nie masz racji - skasować swoje punkty możesz jeżeli jeszcze nie zostały zweryfikowane - jeżeli zostały już zweryfikowane to nie masz do nich żadnych praw i nie możesz ich usunąć (sam sprawdzałem) - ich prawnym właścicielem wg regulaminu Miplo jest serwis Miplo

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #317 dnia: Sierpień 17, 2007, 22:22:28 »

Może i tak. Ale sedno sprawy jest zupełnie inne, o czym już pisałem wielokrotnie w kilku wątkach:
Nie jest w porządku zachęcanie do przekazania wraz ze wszelkimi prawami, stworzonych społecznie POI na rzecz AM, która z tego tytułu będzie czerpać korzyści.Tyle.

Cieszę się, że i kolejni forumowicze to zauważają. Wątki o sądach,prawach i buncie polegającym na nieprzeniesieniu POI do Miplo są jedynie skutkiem pokrętnej polityki AM.
palmus
palmus

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #318 dnia: Sierpień 17, 2007, 22:42:40 »

Jeśli to takie śmieszne (pogróżki) i rzeczywiście nic na rzeczy w tej sprawie (praw autorskich) nie ma, to wytłumacz mi jedno:

"Dlaczego właściciel serwisu poi.mobilne.net, będąc jednocześnie właścicielem serwisu MIPLO, nie przeniósł i nie zamierza przenieść punktów z jednej bazy danych do drugiej????".
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #319 dnia: Sierpień 17, 2007, 22:49:37 »
Wypiję i twoje zdrowie!

"Pij mleko, będziesz wielki...."
 :E
ISTQB Certified Tester

*

• 6498
« Odpowiedź #320 dnia: Sierpień 17, 2007, 23:39:23 »
"Dlaczego właściciel serwisu poi.mobilne.net, będąc jednocześnie właścicielem serwisu MIPLO, nie przeniósł i nie zamierza przenieść punktów z jednej bazy danych do drugiej????".

Ależ to elementarne, jak mawiał niejaki Sherlock. Zrobią to userzy. Po co MIPL-owcom czy AM ujadanie na Forum, że gwałt się dzieje na prawach naturalnych i przyrodzonych? A tak, genetyczni patrioci skupią się na pierwszym userze, który nieopatrznie zsynchronizuje punkty z mobilne.net, które ma w swojej AM4, z bazą MIPLO i zostanie autorem jakichś 40 tys. POIs. Da mu to dwa miliardy MIPLO-mili oraz prawo do siedmiu bilionów poprawek. A także darmowy karnet na prognozę pogody via GPRS w drugim kwartale 2009 r. I będzie mu można skoczyć...

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:15:57 »
O! To bardzo optymistyczna wizja :) (te 40 tysięcy punktów). Bo póki co, tygodnie mijają, a baza miplo - marna bardzo.

« Odpowiedź #322 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:18:17 »
A po co CI teraz więcej jak i tak nie można ich zassać  :P

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #323 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:46:31 »
O! To bardzo optymistyczna wizja :) (te 40 tysięcy punktów). Bo póki co, tygodnie mijają, a baza miplo - marna bardzo.

Niestety co najmiej 30% z tego to śmiecie... co najlepiej widać po kategorii suszarek...
ISTQB Certified Tester

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #324 dnia: Sierpień 18, 2007, 00:59:14 »
A po co CI teraz więcej jak i tak nie można ich zassać  :P
Pewnie, że po nic.
Prawde mówiąc zupełnie nie potrafię zrozumieć idei miplo. Komercyjny serwis dla  użytkowników płacących za usługę (i wymagających rzetelnych i wiarygodnych danych), czy pospolite ruszenie społecznych dodawaczy punktów i moderatorów (i średniej jakości baza)?
BTW, współczuję morderatorom, jak jakiś andy1212 się trafi  :evil: . A trafi się z pewnością.

« Odpowiedź #325 dnia: Sierpień 18, 2007, 02:02:22 »
Ja idę zwykle na kompromisy.

Ja też, zresztą jestem z założenia urodzonym optymistą  :D

Powiem jednak szczerze, że jakoś nie rozumiem kompromisu polegającego na tym, że oficjalnie na Forach uważamy iż używanie np. pirackiej AM jest "be", ale już podebranie komuś danych z bazy danych (nieważne czy z poi.mobilne.net czy z UMp_PCPL) i wrzucenie ich bez jego zgody do komercyjnego serwisu mamy uważać za "życiową zaradność".  :-| To nie kompromis. To zwyczajny brak konsekwencji.

----------------------------------------------------------------------------

Na zakończenie takie drobne kojarzenie faktów:

Po co MIPL-owcom czy AM ujadanie na Forum, że gwałt się dzieje na prawach naturalnych i przyrodzonych?

a dalej:

Wytłumacz mi tylko proszę właściwie dlaczego z platformy POI automapy maja korzystać tabuny użytkowników ToTom, iGO i wielu innych programów

Tak jak napisał piotr: z jakiej racji am ma dawać coś darmo dla kogoś innego niż legalni userzy jej softu?

a potem:

Osobiście wrzuciłem do mobilne.net sporo punktów pochodzących z UMP_Wawa,

Czyli wrzucałeś punkty pochodzące od użytkowników Garmina? Nic to, też znam kliku Garminowców, którzy też to robili  :ok:

Ale jak w świetle powyższego potraktowałbyś cytowane wyżej wypowiedzi Piotra i Branda? Czyż właśnie to (używając Twoich słów) nie jest "ujadaniem" tych, którym wydaje się, że dzieje im się krzywda? Owszem - tak jak napisał Piotr - z platformy POI automapy korzystały tabuny użytkowników, ale korzystały w obie strony, również wrzucając punktu - ku zadowoleniu wszystkich - w tym także ku zadowoleniu legalnych użytkowników AM. Teraz piłka będzie działa w jedną stronę. TomTomowcy, Garminowcy i inni będą zbierać POI na swoich Forach, czy swoich grupach, nadal na zasadach "open", a legalni, acz nie posiadający moralnych zahamowań użytkownicy AM, będą te dane podbierać i wrzucać na MIPLO. Tyle, że to co samodzielnie zbiorą użytkownicy AM i trafi to na MIPLO będzie już niedostępne dla użytkowników TomaToma czy Garmina. Cudowny pomysł, no i jaki uczciwy ...... taki uczciwy jak cała marketingowa działalność AM :E

Tak jak wspomniałem wyżej - to jeszcze bardziej podzieli brać GPSową. Szkoda. Ale jeszcze bardziej szkoda, że niektórzy z Was tego nie rozumieją i ślepo przyklaskują takiemu projektowi, na dodatek wypisując herezje pod adresem użytkowników innych platform.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2007, 02:11:38 wysłana przez GPS maniak »

*

• 6498
« Odpowiedź #326 dnia: Sierpień 18, 2007, 07:39:09 »
Wszystkie te posty są jednym zwykłym ujadaniem. Twoje też i moje, i innych.

Zwracam uwagę, że jakoś niedługo miną dwa lata od obwieszczenia decyzji o komercjalizacji serwisu mobilne.net. W bazie było wtedy mniej więcej tyle punktów, co teraz w MIPLO, czyli ok. 25.000. Jedna trzecia obecnego stanu mobilne.net.
Oznacza to, że dwie trzecie - 50.000 POIs - dodano z pełną świadomością faktu, że punktami tymi jest karmiony serwis, który:
- będzie służył wyłącznie użytkownikom AutoMapy,
- tylko użytkownikom posiadającym ważną licencję,
- część usług serwisu będzie płatna .

Co się wtedy działo (po ogłoszeniu komunikatu), nie trzeba przypominać - mordy polityczne, samobójstwa, oskarżenia, publiczne potwarze, naukowe dysertacje prawnicze, idiotyczne i trywialne uwagi, płacz i zgrzytanie zębów oraz kilka innych zjawisk, których nie warto wspominać. Jedynie na dyktafon nikt nie nagrywał.

A co się dzieje później?
Dodanych zostaje 50 kilo punktów.
Przez kogo? Również przez osoby, które z założenia nigdy nie korzystały z AutoMapy. A także przez tych, którzy dziś - kiedy słowo o komercjalizacji i wyłączności dla licencjonowanych userów AM staje się ciałem - udają zaskoczonych i plują sami sobie w twarz. Nazywa się to schizofrenia, podobno.

I nie mówcie, proszę, że dodający punkty - szczególnie w ilości znaczącej - nie mieli świadomości, że to "oleum et operam perdidi" (jak mawiał Plaut). Owszem, mieli. Co nie przeszkadza, żeby dziś znów zagrać larum, powołać spontaniczny i społeczny komitet płaczek, po raz kolejny zażądać publicznego harakiri z rozwieszaniem jelit na pobliskich krzewach oraz przygotować pięć nowych(???) niezależnych opinii prawnych o łamaniu prawa, morale i mózgu. Powtórzę zatem, bo to trudne słowo - schizofrenia.

Więc powiem tak - chyba to ja będę userem, który wrzuci te 40k POIs, stanowiących manko w MIPLO. Kocham dyskutować na forach internetowych. Od lat wielu. Ale dyskusje paranoiczne nie są pokarmem mojej duszy. Więc po synchronizacji przestawię się tylko na odbiór poszczekiwań. Pójdę też do sądu, jeśli ktoś zaprosi.

Ale za to MIPLO będzie działać pełną parą. A mnie tylko o to chodzi.

Dodam na koniec, że to samo uczyniłbym dla każdego innego serwisu, obsługującego dowolną inną aplikację navi o znaczeniu i popularności w Polsce choćby w części podobnej do tej, którą ma AM i POISync + mobilne.net.

I tyle. A reszta? Reszta jest pieprzeniem, jak mawiał z kolei niejaki Hamlet.

« Odpowiedź #327 dnia: Sierpień 18, 2007, 09:03:22 »
Nie Hamlet mawiał - przyjacielu, ale Ty!
Myślę że różnica pomiędzy mną a tobą - tak w największym skrócie jest taka - jak w tym starym  sowieckim dowcipie o różnicach pomiędzy etnicznymi Czechami i Polakami.
W tym żarcie mówi się, że gdyby Komisarz Ludowy w Polskim miasteczku wydał rozkaz, że należy powiesić co 10-mieszkańca, należałoby liczyć sie z powstaniem...
W tej samej natomiast sytuacji w Czechach, wieczorem do drzwi Urzędu Komisarza Ludowego, zastukałaby delegacja mieszkańców z pytaniem:
"Czy wyznaczeni, przybywając na miejsce kaźni - powinni przynieść ze sobą... własny sznurek, czy może powinno zlecić jego dostarczenie kierownikowi lokalnego koła ZBOWiD"

Jak czytam twoja wypowiedź, mam wrażenie że Ty - wybacz - tkwisz korzeniami - głęboko, gdzieś może na Morawach, ale... przodków sie nie wybiera.

Jeżeli chodzi, zaś o Hamleta to raczej coś innego on powiedział niż ty mówisz
;)

pozdr

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #328 dnia: Sierpień 18, 2007, 09:34:29 »

Kończymy z osobistymi wycieczkami

Przypominam regulamin:

Zalecana jest:
- kultura wypowiedzi
- w przypadku wyrażenia opinii na jakiś temat, ukazanie swojego punktu widzenia i uzasadnienie poglądu - w innym przypadku wypowiedź nic nie wnosi do dyskusji!
- uszanowanie poglądów innych osób, oczywiście dopuszczalna jest poparta argumentami polemika

Zabrania się:
- obrażania innych uczestników forum.
Jeśli ktoś potrzebuje odświeżyć sobie cały regulamin to znajdzie go tutaj

« Odpowiedź #329 dnia: Sierpień 18, 2007, 10:40:31 »
Oznacza to, że dwie trzecie - 50.000 POIs - dodano z pełną świadomością faktu, że punktami tymi jest karmiony serwis, który:
- będzie służył wyłącznie użytkownikom AutoMapy,
- tylko użytkownikom posiadającym ważną licencję,
- część usług serwisu będzie płatna

Dlaczego tak uważasz - akurat z mojej strony dodałem 150 pkt i wklepując je do mobilnych nie wiedziałem, że w przyszłości tak będzie jak piszesz (nie zaglądałem do odpowiedniego tematu na tym forum)